Pittig bladerdeeghapje met gehakt en sriracha mayonaise (1)

Tijdens de jaarwisseling mogen hapjes natuurlijk niet ontbreken. Want naast de oliebollen en appelbeignets zijn die hartige hapjes nu eenmaal erg lekker tijdens zo’n lange, gezellige avond. In dit lijstje heb ik mijn favoriete oud en nieuw borrelhapjes verzameld!

Makkelijke hapjes voor oud en nieuw

Hapjes met oud en nieuw moeten wat mij betreft makkelijk zijn om te maken en uiteraard lekker smaken. Helemaal ideaal is het als je ze (deels) kunt voorbereiden en als het een gevarieerd geheel is. Dus vegetarische borrelhapjes, maar ook lekkernijen met vlees of vis. Een combinatie van warme en koude bites vind ik zelf ook altijd ideaal en smakelijk.

Oud en nieuw borrelplank maken

Lekkere oud en nieuw hapjes vind je in dit lijstje dus absoluut genoeg. Voor ieder wat wils zodat je ongetwijfeld een smakelijk einde van het jaar tegemoet gaat! Wil je een grote gevarieerde borrelplank maken? Neem dan vooral mijn artikel met borrelplank tips eens door!

Ik ben erg benieuwd voor welke van deze recepten jij gaat deze jaarwisseling, laat het mij vooral weten in de reacties! Op zoek naar meer recepten voor oud en nieuw? Bekijk dan hier al mijn oud en nieuw recepten bij elkaar. Fijne jaarwisseling!

 

Het Feestdagen Bakboek

Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

Bladerdeeg hapjes

Ik ben dol op hapjes met bladerdeeg. Warm en knapperig uit de oven zijn ze het allerlekkerst, maar je kunt ze ook goed voorbereiden en bewaren in de meeste gevallen. Zowel vega, als met vlees of vis heb ik allerlei lekkers voor je in de aanbieding.

1
Gerookte zalm bladerdeeg hapje
Gerookte zalm bladerdeeg hapje

4.50 van 4 stemmen
Deze ontzettend lekkere bladerdeeg hapjes met gerookte zalm, roomkaas en verse dille heb je in een handomdraai gemaakt.

Naar het recept

2
Kleine frikandelbroodjes
Mini frikandelbroodjes

4.79 van 14 stemmen
Een makkelijke en vooral een hele lekkere snack: mini frikandelbroodjes. Perfect voor een partijtje of bij de feestdagen.

Naar het recept

3
Kleine saucijzenbroodjes met kaas recept
Kleine saucijzenbroodjes met kaas

4.80 van 5 stemmen
Kleine saucijzenbroodjes met kaas zijn een erg lekkere borrelhap of heerlijk bij de soep. Met dit makkelijke recept heb je ze zo gemaakt!

Naar het recept

4
GEITENKAAS, WALNOOT EN HONING HAPJES maken
Geitenkaas, walnoot en honing bladerdeeghapjes

4.24 van 13 stemmen
Een perfectie combinatie van ingrediënten bij deze geitenkaas, walnoot en honing hapjes. Je maakt ze in een bakje van bladerdeeg, perfect voor bij de borrel.

Naar het recept

5
pittig gehakt in bladerdeeg recept
Pittig bladerdeeghapje met gehakt recept

5 van 1 stem
Pittig gehakt in bladerdeeg met een lekkere dip van sriracha mayonaise ernaast. Een heerlijk borrelhapje voor iedereen die van een beetje pit houdt!

Naar het recept

6
Vegetarische bladerdeeg hapjes met hummus
Vegetarische bladerdeeghapjes met hummus

5 van 3 stemmen
Deze vegetarische bladerdeeghapjes met hummus waren een enorm succes. Ik deel het recept met je en help je variëren met andere smaken en toppings.

Naar het recept

7
BRIE-PECAN BLADERDEEGHAPJES bakken
Bladerdeeghapjes met brie en pecannoten

5 van 4 stemmen
Gesmolten brie, ik ben er gek op. Zeker als het net als in deze hapjes wordt gecombineerd met bladerdeeg en pecannoten.

Naar het recept

8
Bladerdeeg twisters met roomkaas en zongedroogde tomaat
Tomaat-roomkaas bladerdeeg twisters

4.56 van 9 stemmen
Bladerdeeg, roomkaas en zongedroogde tomaat. Drie ingrediënten die je heel goed met elkaar kunt combineren voor een overheerlijk bladerdeeg hapje.

Naar het recept

Vegetarische hapjes

Wil je de hapjes tijdens oud en nieuw volledig vegetarisch houden of een deel vega maken? Dan zijn deze heerlijke recepten absoluut een goed idee!

9
Gevulde eigen met glitter en champagne
Gevulde eieren met champagne en glitter

4.50 van 2 stemmen
Een erg lekker hapje tijdens de jaarwisseling: gevulde eieren met champagne en glitter. Een feestje op het bord en een feestje in je mond!

Naar het recept

10
nacho's uit de oven
Recept: nacho’s uit de oven

4.12 van 25 stemmen
Super simpel, maar ook super lekker: nacho’s uit de oven. Ideaal voor een feestje, filmavond of gewoon lekker voor ’s avonds op de bank.

Naar het recept

11
Vegetarische mini loempia
Vegetarische mini loempia’s

4.67 van 3 stemmen
Of je nu vegetariër bent of niet, deze vegetarische mini loempia's zullen hoe dan ook in de smaak vallen.

Naar het recept

12
Mediterraanse mini muffins
Mediterraanse mini muffins

4.43 van 7 stemmen
Als tussendoortje of bij een borrel, high tea en picknick. Met deze mediterraanse mini muffins kun je alle kanten op.

Naar het recept

Hapjes met kaas

Wie is er nu niet dol op kaas?! Met kaas kun je ontzettend veel lekkers maken. Dit zijn een aantal opties die absoluut in de smaak zullen vallen. Met de letter koekjes is het natuurlijk erg leuk om deze in de vorm van cijfers te maken!

13
Vegetarische gevulde champignons met geitenkaas, walnoot en honing
Gevulde champignons met geitenkaas, walnoot en honing

5 van 1 stem
Vegetarische gevulde champignons met geitenkaas, walnoot en honing. Een heerlijke borrelhap!

Naar het recept

14
Halloumi frietjes met frisse yoghurt-peterselie dip
Halloumi frietjes met frisse yoghurt-peterselie dip

5 van 2 stemmen
Deze overheerlijke halloumi frietjes met frisse yoghurt-peterselie dip doen het zowel goed als borrelhapje, voorgerecht of als een bijgerecht.

Naar het recept

15
Kaaskroketjes
Kaaskroketjes

4.42 van 12 stemmen
Maak thuis de lekkerste kaaskroketjes met dit heerlijke recept. Daar kun je een prima borrel mee organiseren.

Naar het recept

16
Letter kaaskoekjes - hartige sinterklaas recepten
Letter kaaskoekjes

5 van 1 stem
Ter afwisseling op al het zoete snoepgoed rondom Sinterklaas, bedacht ik deze hartige letter kaaskoekjes met een vleugje paprikapoeder.

Naar het recept

17
Kruidenboter stokbrood met kaas
Stokbrood met kruidenboter en kaas

5 van 5 stemmen
Het bekende stokbrood met kruidenboter, maar dan zelf gemaakt. En met kaas erbij wat het nog lekkerder maakt.

Naar het recept

Hapjes met vlees

Voor een lekkere variatie is een hapje met vlees ook altijd een goed idee. Van klassiekers zoals de bitterbal tot aan een antipasti krans, je kunt met vlees allerlei heerlijke bites maken.

18
10X MAKKELIJKE BORRELHAPJES
Pizza bruschetta

Nog geen beoordeling
Dol op pizza en bruschetta? Dan word je helemaal blij als je deze twee combineert voor overheerlijke pizza bruschetta.

Naar het recept

19
carpaccio wrap hapjes recept
Carpaccio wraps (wrap hapjes) recept

4.63 van 8 stemmen
Deze carpaccio wraps zijn een ontzettende leuke variatie op de populaire kruidenkaas wraps. Ze zijn ideaal voor bij de borrel, een feestje of gewoon als lekker hapje tussendoor.

Naar het recept

20
Keftedes (Griekse gehaktballetjes)

4.72 van 7 stemmen
Keftedes is niets anders dan de Griekse versie van gehaktballetjes. Ze zijn door het gebruik van munt en peterselie verrassend van smaak en je serveert ze met een portie tzatziki.

Naar het recept

21
Antipasti Borrelkrans recept
Antipasti borrelkrans

4.63 van 8 stemmen
Wil je jouw favoriete antipasti borrelplank in een feestelijk jasje steken? Ga dan aan de slag met deze antipasti borrelkrans!

Naar het recept

22
Bitterballen recept
Bitterballen

4.24 van 30 stemmen
Altijd al eens zelf bitterballen willen maken? Probeer dan zeker eens dit heerlijke recept voor de beste bitterballen!

Naar het recept

Meer lekkere hapjes

Natuurlijk zijn er nog veel meer lekkere hapjes voor oud & nieuw te bedenken. Zo zijn blini altijd een succes en mogen de gevulde eieren eigenlijk niet ontbreken. Zo’n quesadillakrans is niet alleen heel erg lekker, maar ook mega gezellig om met elkaar van te smullen.

23
Schaal met mini quesadillas en dip
Quesadilla krans

Nog geen beoordeling
Deze quesadilla krans is ideaal als borrelhapje. In een keer in de oven en daarna kan iedereen zijn eigen mini quesadilla eraf "scheuren".

Naar het recept

24
Blini's met gerookte zalm
Blini met gerookte zalm recept

4 van 6 stemmen
Deze smaakvolle blini met gerookte zalm zijn supermakkelijk te maken en zijn een perfect hapje voor bij het paasbuffet. Smullen maar!

Naar het recept

25
GEVULDE EIEREN MET PARMAHAM EN GRANAATAPPEL
Gevulde eieren met parmaham en granaatappel

Nog geen beoordeling
Gevulde eieren zijn er natuurlijk in allerlei smaken. Deze gevulde eitjes met parmaham en granaatappel zijn een super lekkere variant op de klassieke gevulde eieren.

Naar het recept

Voorbereiden, bewaren en serveren

Hapjes voorbereiden

Afhankelijk van het recept kun je de meeste van deze oud en nieuw recepten (deels) goed voorbereiden. Dat is ook zeker aan te raden, des te minder werk heb je namelijk tijdens de jaarwisseling zelf!

Hapjes bewaren

De meeste van deze hapjes kun je een aantal dagen bewaren. Perfect dus voor als je ze iets eerder wilt bereiden of als er wat hapjes overblijven. In dit artikel lees je alles over bladerdeeg hapjes bewaren. Wil je gebakken hapjes invriezen? Bewaar ze dan luchtdicht verpakt (ik gebruik deze voorraaddozen hiervoor). Dan blijven ze zo’n 2 tot 3 maanden goed.

Hapjes serveren

Natuurlijk is het een goed idee om de hapjes op een leuke manier te serveren. Zelf vind ik het altijd heel leuk om hier mooie borden, schalen of een grote borrelplank voor te gebruiken. Kleed het geheel vooral nog aan met servetjes, rietjes en mogelijk nog andere versiering in thema. Zeker met oud en nieuw doen glitters en goud het altijd goed!

Carpaccio crostini borrelhapje

Gek op carpaccio als gerecht, maar eet je het liefst borrelhapjes? Dan zijn deze carpaccio crostini echt wat voor jou. Een knapperig toastje met daarop je favoriete voorgerecht.

Crostini met carpaccio maken

De basis voor dit lekkere borrelhapje is mijn recept voor crostini. In sommige supermarkten of culinaire speciaalzaken kun je ze kant-en-klaar kopen, maar het kost weinig tijd en moeite om ze zelf te maken. Je belegt deze crostini met de hoofdingrediënten van een carpaccio voorgerecht: dun gesneden carpaccio, pesto, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en rucola. Zo makkelijk is het en ze zijn gegarandeerd een hit!

Wat zijn crostini?

Crostini zijn Italiaanse toastjes, die worden gemaakt van dun gesneden stokbrood. Met wat olijfolie transformeren ze in de oven tot heerlijk knapperige toastjes. Voorzien van uiteenlopend hartig beleg worden ze ingezet als klein hapje bij de lunch of borrel. Misschien doet dit je denken aan bruschetta, die gemaakt worden van grover brood en in dikkere plakken worden gesneden.

BAKTIP: De gesneden plakjes stokbrood smeer je in met wat olijfolie, zodat ze lekker knapperig bakken in de oven. Hiervoor gebruik ik het liefst een siliconen bakkwast. Deze is makkelijk schoon te maken en vaatwasserbestendig. 

crostini met carpaccio

Carpaccio crostini bewaren

Als je de crostini eenmaal hebt belegd, dan moet je deze direct serveren. Na enige tijd zullen de crostini slof worden en dan smaken ze een stuk minder lekker. Beleg er daarom niet teveel tegelijk, zodat je zeker weet dat ze allemaal opgaan. En als je gasten deze carpaccio crostini eenmaal geproefd hebben, dan kan ik me niet voorstellen dat er hapjes zullen overblijven. 😉

Hoelang blijven carpaccio crostini goed?

De losse onderdelen kun je goed voorbereiden en/of bewaren. Bewaar de gebakken crostini maximaal een week in een luchtdichte koelkastdoos, buiten de koeling. Zelfgemaakte pesto is een week in de koelkast te bewaren. Voor het bewaren van het verdere beleg kun je het beste de houdbaarheidsinstructies op de verpakkingen volgen.

Invriezen is met deze carpaccio crostini niet aan te raden.

Meer borrelhapjes recepten met pesto

Pesto is een heel fijn ingrediënt om in borrelhapjes te verwerken. Het is een goede smaakmaker en ook erg gemakkelijk zelf te maken. Je kunt het in veel verschillende soorten hartige hapjes verwerken. Een aantal van mijn favoriete borrelhapjes recepten met pesto zijn:

Carpaccio crostini maken

Carpaccio crostini maken

Kan ik basilicum toevoegen?

Dat kan zeker, maar bedenk wel dat deze smaak ook al goed aanwezig is door de toevoeging van pesto. Je kunt de blaadjes rucola bovenop bijvoorbeeld aanvullen of vervangen door gesnipperde basilicum.

Kan ik ook een vegetarische variant maken?

Dat zou moeten kunnen. Ik maakte al eens eerder een bieten carpaccio. Dat smaakt heel anders, maar is ook erg lekker. Je kunt het recept voor de bieten carpaccio als basis voor het beleg op de crostini gebruiken.

Kan ik de hapjes voorbereiden?

Alle onderdelen kun je voorbereiden en los van elkaar bewaren (zie ook de uitgebreide bewaartips in bovenstaand artikel). De crostini beleg je pas vlak voor het serveren met de carpaccio toppings.

Kan ik de pesto vervangen?

Truffeltapenade of truffelmayonaise zijn erg lekkere alternatieven voor de pesto in dit recept.

Carpaccio crostini

Het Borrelhapjes Bakboek

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel hier!

Afbeelding

 

Carpaccio crostini recept

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Carpaccio costini recept

De ideale combinatie tussen het geliefde voorgerecht carpaccio en de knapperige Italiaanse toastjes.
Porties: personen

Ingrediënten

Crostini

  • 1 klein stokbrood
  • Olijfolie
  • Grof zeezout

Carpaccio beleg

  • 100 gram pesto
  • 8 plakken carpaccio 120 gram
  • 50 gram pijnboompitten geroosterd
  • 50 gram Parmezaanse kaas vlokken
  • 1 handje rucola

Instructies

  • Snijd het stokbrood in dunne sneetjes van max. 1 cm dik. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg de sneetjes hierop.
  • Smeer de sneetjes aan beide kanten in met de olie. Strooi grof zeezout over de crostini. Bak in 10 minuten in de oven op 180°C (onder- bovenwarmte) goudbruin.
  • Als de crostini zijn afgekoeld, kun je ze als volgt beleggen. Smeer een beetje pesto op elk toastje, daarop wat carpaccio en top af met de Parmezaanse kaas, pijnboompitten en wat rucola.
  • Je carpaccio crostini zijn klaar om te serveren, eetsmakelijk!
Cranberrysaus

Cranberrysaus maken is zo gepiept! En dan heb je direct een heerlijke, zelfgemaakte saus voor bij een hoofdgerecht of dessert. Dat is weer eens wat anders dan cranberry compote.

Wat zit er in cranberrysaus?

Cranberrysaus is ontzettend simpel om zelf te maken en je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig:

  • Cranberry’s. Je kunt hiervoor zowel verse als diepvries cranberry’s gebruiken.
  • Water. Het water zorgt er in dit recept voor dat de saus mooi vloeibaar wordt.
  • Suiker. Dit geeft een zoete smaak aan de saus, maar zorgt daarnaast ook voor conservering.
  • Citrusvrucht(en). Ik koos in dit recept voor citroen, maar sinaasappel smaakt er ook erg goed bij. Je gebruikt zowel de schil als het sap van de vrucht, voor zoveel mogelijk smaak.

In welke situaties kan je het beste cranberrysaus serveren?

Een cranberrysaus leent zich goed voor een kerstdiner. Cranberry’s zijn dan ook in het seizoen, dus de decembermaand is altijd een mooi moment om ermee aan de slag te gaan. Een gerecht met cranberrysaus past daardoor extra goed bij de winter.

Toch kun je cranberry’s tegenwoordig het hele jaar door in de supermarkt kopen, in het vriesvak welteverstaan. Dus je hoeft niet te wachten op de winter!

Met welke gerechten kan je deze cranberrysaus serveren?

Cranberrysaus ken je misschien wel uit Amerikaanse filmscenes. Het wordt dan vaak bij de kalkoen geserveerd. Het gaat dan ook erg goed samen met vleesgerechten. Maar je kunt de saus ook perfect gebruiken om een simpel toetje een bijzonder randje te geven. Bijvoorbeeld door een bolletje vanille ijs en een stuk smeuïge brownie te voorzien van deze lekkere cranberrysaus en eventueel wat gesuikerde cranberry’s.

BAKTIP: Direct een flinke voorraad cranberrysaus maken als ze in het seizoen zijn? Goed idee! Bewaar de saus dan in potten of weckflessen. Als je deze van tevoren steriliseert dan kun je de saus wel tot een jaar bewaren.

cranberry saus

Cranberrysaus bewaren

Cranberrysaus bewaren

Deze feestelijke saus is heel goed te bewaren als je het in gesteriliseerde potjes of weckflessen bewaart. Steriliseren doe je zo: doe de potten of flessen in een grote pan met water, breng aan de kook en laat een paar minuten doorkoken. Haal ze daarna met een tang uit het water en zet ze op een schone theedoek. Je hoeft ze niet af te drogen, want door de hitte verdampt het vocht.

Ik koop mijn jampotten en beugelflessen graag bij Dille en Kamille. Mijn voorkeur gaat uit naar deze inmaakpotten met gezellig geruite deksels en naar deze grotere beugelflessen. Als je steeds een kleine hoeveelheid saus wil gebruiken, dan kun je beter voor kleine beugelflessen of potjes kiezen.

Hoe lang blijft cranberrysaus goed?

Als je potten of weckflessen eenmaal gesteriliseerd zijn blijft cranberrysaus wel tot een jaar goed. Eenmaal geopend is de saus 1-2 weken houdbaar in de koelkast.

Kan je zelfgemaakte cranberrysaus invriezen?

In de vriezer is cranberrysaus goed luchtdicht verpakt maximaal drie maanden te bewaren.

Andere lekkere saus recepten

Er staan nog veel meer lekkere saus recepten om bij een diner te serveren op Laura’s Bakery. Cranberrysaus kan zowel bij zoete als hartige gerechten worden geserveerd, maar ik hou stiekem het meest van zoete dessertsauzen. Een paar heerlijke recept tips in deze categorie:

Voor hartige sauzen kun je altijd een kijkje nemen in mijn categorie met recepten voor sauzen en dips, daar vind je voor bij ieder gerecht wel wat lekkers.

Cranberrysaus gerechten

Tips: zelf cranberrysaus maken

Citrusvruchten

Zowel citroen als sinaasappel kunnen de saus een erg lekkere smaak geven. Je gebruikt zowel het sap als de rasp van de vruchten, maar let op dat je niet het wit onder de gekleurde schil mee raspt (dat is erg bitter). Citroen maakt het geheel lekker fris, dat past goed bij toetjes en desserts.

Sinaasappel zorgt juist voor een warmere smaak, zeker in combinatie met kaneel. In onderstaand recept vervang je de citroen door het sap van een hele sinaasappel, de rasp van een halve sinaasappel en een kaneelstokje. Het stokje laat je meekoken en haal je uit het mengsel voordat je het gaat pureren. Het wisselt per gerecht wat beter smaakt, maar bij vleesgerechten past de combinatie met sinaasappel over het algemeen het best.

Je kunt ook experimenteren met andere citrusvruchten zoals yuzu of grapefruit, maar daar heb ik geen ervaring mee in combinatie met deze saus met cranberry’s.

Verse, diepvries of gedroogde cranberry’s

Verse en diepvries cranberry’s zijn heel geschikt om deze saus mee te maken. Diepvries cranberry’s moet je eerst volledig laten ontdooien en het vocht weg laten lopen. Gedroogde cranberry’s zijn niet bruikbaar om deze saus mee te maken.

Zeven en/of pureren

Na het koken heb je als het ware een dunnere cranberry compote. Je kunt ervoor kiezen om de velletjes eruit te zeven, maar ik pureer deze gewoon mee. Daardoor wordt de saus automatisch wat dikker en je proeft er weinig meer van terug, zonde om weg te gooien vind ik. Voor het pureren kun je een staafmixer of een blender gebruiken, beiden werken prima.

Cranberrysaus cadeau geven

Heb je een flinke hoeveelheid saus gemaakt? Geef dan ook een paar flessen weg! Net zoals met jam vind ik dit erg leuk om te geven én ontvangen. Plak een mooi etiket met de naam en datum op de fles en eventueel een decoratie. Er gaat niets boven zelfgemaakte cadeautjes, al helemaal als je ze kunt opeten. 😉

Het Feestdagen Bakboek

Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

 

Cranberrysaus recept

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Cranberrysaus recept

Deze frisse cranberrysaus smaakt lekker bij ijs, taart en toetjes, maar bijvoorbeeld ook bij vlees- en hoofdgerechten.
Porties: potten

Equipment

Ingrediënten

  • 340 ml water
  • 200 gram (fijne kristal)suiker
  • sap van een halve citroen
  • rasp van een hele citroen
  • 340 gram verse cranberry's

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in een pan en breng het mengsel aan de kook. Zodra het begint te koken voeg je de gewassen cranberry's toe.
  • Blijf roeren tot alle cranberry's zijn open geknapt. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten.
  • Pureer het mengsel tot een gladde massa met een staafmixer of in een hittebestendige blender. Eventueel kun je de saus nu nog enkele minuten langer laten indikken in de pan, op laag vuur.
  • Giet de cranberrysaus in schone (uitgekookte) glazen beugelflessen of weckpotten en sluit goed af. Laat volledig afkoelen.
Chocolade donuts (chocolade cake donuts) (5)

Hoe leuk zijn deze kleine chocolade tulbandjes geworden?! Makkelijk om te maken, hartstikke lekker en ideaal voor de feestdagen. Gewoon zo of nog gedecoreerd zijn ze naast leuk om te maken ook een heuse traktatie!

Kleine chocolade tulband maken

Mini chocolade cakejes, chocolade donuts, mini tulband, je kunt dit baksel allerlei namen geven. Eén ding is zeker, schattig zijn deze chocolade cakejes sowieso! En het maakt ze ook een stuk specialer dan een ‘gewone’ cake. Dat maakt ze zo leuk voor de feestdagen én ideaal als je een wat kleiner formaat wil maken, bijvoorbeeld voor bij een dessert of voor de kids.

Mini tulband bakvorm

Een kleine vereiste is de mini tulband bakvorm, die je terugvindt in de Laura’s Bakery bakproducten collectie die momenteel bij Kruidvat in de winkel te koop is. Onderstaand geef ik ook nog tips hoe je dit recept in een andere bakvorm kunt maken.

Bakvorm invetten

Voordat je begint met het bakken van je mini chocolade tulbandjes, is het belangrijk om de bakvorm goed in te vetten en te bestuiven met bloem. Dit voorkomt dat de cakejes aan de vorm blijven plakken. Wil je een mooie, egale bruine kleur aan de buitenkant van je tulbandjes? Bestuif de vorm dan met cacao in plaats van bloem. Bekijk voor meer handige tips dit artikel: tulband cake bakken: tips en trucs.

kleine chocolade tulband maken

Chocoladecake donuts

Wat heb je nodig voor de kleine chocolade tulband?

Voor dit recept heb je niet veel nodig. Dat is ook een van de redenen waarom het zo eenvoudig is om te maken. Daarnaast heb je eigenlijk geen apparatuur nodig, al is een (hand)mixer natuurlijk wel extra gemakkelijk. Hier is wat je nodig hebt om aan de slag te gaan:

  • Ongezouten roomboter – Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is.
  • Fijne kristalsuiker – Dat gebruik ik het liefste voor cake, omdat het goed en makkelijk opgenomen wordt.
  • Eieren – Ook die wil je het liefst op kamertemperatuur en zorgen voor binding in het beslag.
  • Vanille-extract – Een goede vanille-extract geeft veel smaak, je kunt ook eenvoudig zelf vanille-extract maken.
  • Zelfrijzend bakmeel – Uiteraard kun je ook zelf een mengsel van bloem en bakpoeder maken, dat lees je hier.
  • Cacaopoeder – Gebruik een goede kwaliteit cacao voor de beste smaak.
  • Zout – Een klein beetje zout versterkt de smaken en zorgt voor een goede balans.
Chocolade donuts (chocolade cake donuts) (1)

Kleine chocolade tulband bewaren

Als je deze heerlijke mini chocolade cakes hebt gebakken, wil je natuurlijk weten hoe je ze het beste kunt bewaren. Ook handig natuurlijk voor als je ze met de feestdagen al eerder wilt voorbereiden. Met dit recept maak je 12 stuks, al kun je het recept ook halveren. Als je maar één bakvorm hebt, kun je de cakejes achter elkaar bakken.

Hoelang blijft kleine chocolade tulband goed?

In een luchtdichte trommel blijven de tulbandjes ongeveer een week goed op kamertemperatuur. Zorg ervoor dat je ze op een koele plek bewaart, maar niet in de koelkast, want dan kan de cake uitdrogen.

Kan ik de chocolade tulband invriezen?

Ja, dat kan zeker! Wikkel de tulbandjes goed in huishoudfolie of bewaar ze in een luchtdichte diepvrieszak. In de vriezer blijven ze tot 3 maanden goed. Laat de cakejes op kamertemperatuur ontdooien voordat je ze serveert.

Meer lekkere baksels voor de feestdagen

Ben je op zoek naar meer feestelijke bakideeën? Hier zijn een paar heerlijke opties om tijdens de feestdagen te maken:

Voor nog meer inspiratie voor feestelijke baksels, kijk eens bij de feestdagen recepten.

Chocolade donuts (chocolade cake donuts) (3)

Tips voor chocolade cakejes maken

Hoe krijg ik ze mooi uit de vorm?

Om ze mooi uit de vorm te krijgen, is het heel belangrijk dat je de vorm invet (met boter of bakspray) en je de vorm vervolgens licht bestuift met bloem of cacaopoeder. Laat de cakejes ook even afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt. Dan moet het helemaal goedkomen!

Kan ik ze met een andere bakvorm maken?

Je hebt kleine tulband bakvorm nodig om de karakteristieke vorm te krijgen. Heb je die niet, dan kun je bijvoorbeeld ook mini-donutvormpjes of muffinvormpjes gebruiken.

Kan ik ze versieren?

Je kunt deze kleine tulband naar hartenlust versieren of zelfs vullen. Net als in dit recept voor chocolade-kersen tulbandjes, kun je er helemaal je eigen feestje van maken! Een simpele versiering is wat gesmolten chocolade met wat sprinkles. Maar je zou ze ook kunnen vullen met een van deze opties:

  • Chocoladevulling
  • Botercrème (eventueel met chocolade)
  • Karamelvulling

Kan ik ze in een andere smaak maken?

Zeker! Je kunt de cacao eruit laten en vervangen voor zelfrijzend bakmeel om de cacao achterwege te laten. En dan zou je er weer allerlei smaken aan kunnen toevoegen, bijvoorbeeld citroen of sinaasappel. Ik heb zelf niet getest om bijvoorbeeld stukjes chocolade of fruit toe te voegen, maar ik denk dat het zeker mogelijk is.

Chocolade donuts (chocolade cake donuts) (6)

Het Feestdagen Bakboek

Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

 

Chocolade cake donuts

Recept afdrukken

4 van 2 stemmen

Kleine chocolade tulband recept

Maak de leukste kleine chocolade tulband met dit recept. Je kunt ze ook wel mini donuts noemen, makkelijk om te maken en heel lekker!
Porties: tulbandjes

Ingrediënten

  • 100  gram  ongezouten roomboter
  • 100  gram  fijne kristalsuiker
  • 1  tl vanille-extract
  • 3  eieren  M
  • 90  gram  zelfrijzend bakmeel
  • 10  gram  cacaopoeder
  • snuf zout

Instructies

  • Mix boter en suiker in een kom in enkele minuten luchtig en romig. Voeg vanille-extract en de eieren één voor één toe en mix tot een glad mengsel.
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel, cacaopoeder en het snufje zout toe aan het beslag. Mix tot deze droge ingrediënten volledig zijn opgenomen.
  • Verdeel het beslag over de een ingevette en met bloem bestoven vormpjes. Bak de cakejes in 20 minuten gaar op 160 °C (boven- en onderwarmte).
  • Na het bakken laat je de cakejes 5-10 minuten in de vorm afkoelen. Hierna stort je de cake op een rooster, laat hier volledig afkoelen.
TP 45 KV 50 (1)

Kan jij nog wel wat feestelijke bakproducten gebruiken? Dan word je vast heel vrolijk van de nieuwe Laura’s Bakery bakproductencollectie. Met diverse bijzondere bakvormen en bijna alles met een feestelijk goud accent. Lees snel verder om meer te weten te komen over deze nieuwe collectie die vanaf volgende week bij Kruidvat te koop is.

Wat gaat de tijd weer snel, want Sinterklaas is al achter de rug en de volgende feestdagen staan bijna voor de deur! Dat betekent dat we met z’n allen weer lekker aan de bak gaan voor kerst, of misschien kijk jij juist uit naar de kerstvakantie waarin je veel meer tijd hebt om de keuken in te duiken. In beide gevallen voldoende aanleiding om gezellig aan de bak te gaan met de feestelijke Laura’s Bakery bakproductencollectie die vanaf volgende week te koop is bij Kruidvat.

Ik vertel je in dit artikel alles over de producten in de aankomende collectie, maar bekijk ook meteen de speciale bakproducten pagina. Daar vind je niet alleen een helder overzicht van de losse producten, maar ook recept inspiratie zodat je direct met jouw nieuwe bak items aan de slag kan.

Laura’s Bakery bakproducten dec 2024

Waar moet ik beginnen, want oh wat is deze collectie weer leuk. Mijn hart deed een sprongetje toen ik voor het eerst zelfgebakken madeleines in de vorm van sint jacobsschelpen uit de oven trok. Is deze bakvorm niet enig? Ook de mini brood bakvorm is erg geslaagd, daarin bak je de leukste broodjes voor het kerstontbijt. Of maak jij liever je eigen chocoladerepen? Dat kan met behulp van de chocolademal, waarmee je direct 4 repen in één keer maakt. Leuk om weg te geven als cadeautjes of om met de feestdagen alleen of samen met je bezoek van te genieten.

Ter vermaak tijdens de kerstvakantie zit er ook veel leuks in deze collectie, zoals de verschillende setjes koekuitstekers. De mini tulband bakvorm is een echte hit om cakejes in te bakken rondom de feestdagen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de praktische items in deze collectie, zoals de gouden maatlepels, de taartschep, de gebaksvorkjes met sterretje of de smeltpan. En als klap op de vuurpijl is de luxe bakvorm ook weer beschikbaar!

Je vindt alle nieuwe Laura’s Bakery bakproducten vanaf dinsdag 10 december in de winkels bij Kruidvat (zowel in Nederland als in België) en vanaf maandag 9 december is de collectie al online te koop in de webshop van Kruidvat. Maar een kleine tip van mij: houd vooral het Kruidvat filiaal bij jou in de buurt in de gaten, want soms liggen de producten al eerder in de schappen. En wees er snel bij, want op is ook écht op.

Laura’s Bakery bakproducten dec 2024

Laura’s Bakery bakproducten december 2024

Hieronder zet ik alle producten van de Laura’s Bakery bakproductencollectie bij Kruidvat december 2024 nog even voor je op een rij:

  • Koekuitstekers (3 verschillende setjes) – €2,49 per set
  • Chocoladebar vorm (voor 4 repen van 6 x 12,5 cm) – €2,99
  • Gebaksvorkjes (6 stuks per set) – € 4,99
  • Madeleine bakvorm  – €3,99
  • Mini tulband bakvorm – €3,99
  • Mini broodjes bakvorm – €4,99
  • Maatlepels goud (set van 4) – €3,99
  • Taartschep goud – €2,99
  • Chocolade smeltpan goud – €4,99
  • Luxe bakvorm – €12,99

De producten zijn ook online verkrijgbaar bij Kruidvat. Vanaf maandag 9 december 2024 zijn deze in de webshop van Kruidvat te vinden. Ook hier geldt op = op! 

Laura’s Bakery bakproducten dec 2024

Wat kun je bakken met de Laura’s Bakery bakproducten?

Wil jij volgende week direct aan de slag als je de bakproducten hebt gescoord? Begrijpelijk! Neem dan een kijkje op de bakproductenpagina met een overzicht van alle producten, inclusief mijn persoonlijke tips voor bijpassende recepten. Daar geef ik allerlei inspiratie, baktips en basisrecepten voor cakes of koekjes waar je direct mee aan de slag kan. Je hebt eindeloos veel mogelijkheden met de bakproducten, dus check snel deze pagina.

Nog even alles op een rij

Per wanneer zijn de producten verkrijgbaar? 

De folder dinsdag 10 december in, maar houd ook de winkel bij jou in de buurt in de gaten. Het kan zijn dat het al wat eerder in de schappen ligt.

Zijn de Laura’s Bakery bakproducten ook in België verkrijgbaar? 

Ja, ook op dinsdag 10 december gaat de folder in België in.

Zijn de producten ook online verkrijgbaar? 

De producten zijn al vanaf maandag 9 december online verkrijgbaar bij Kruidvat.

Worden de producten aangevuld als het is uitverkocht?  

Nee, voor alle producten geldt op is ook echt op. Dus wees er snel bij.

Kunnen de producten in de vaatwasser?  

Dit staat op de verpakking van de producten vermeld.

Ik ben ontzettend benieuwd naar alle prachtige baksels die ongetwijfeld gemaakt zullen worden met de nieuwe bakproducten. Dus deel je foto met mij of tag @laurasbakery op Instagram erin, dat vind ik heel erg leuk om te zien.

Zelf stoofpeertjes maken

Als de dagen buiten korter worden en de temperatuur daalt, is het tijd voor warme, winterse gerechten om binnen mee op te warmen. De winter is stiekem wel een van mijn favoriete seizoenen om lekker te bakken, vind je ook niet? In dit lijstje vind je genoeg winterse recepten!

Koud buiten, warm binnen: Lekkere winter recepten

Bij recepten voor de winter denk ik al snel aan baksels met appel, kaneel en chocolade. Bijvoorbeeld taarten en koekjes, maar ook feestelijke winterse gerechten voor tijdens de feestdagen en op en top winterkost zoals verwarmende avondmaaltijden.

Er is genoeg lekkers te maken tijdens de winterse dagen. In dit artikel heb ik een hele hoop winter recepten verzameld per categorie, zodat je gemakkelijk inspiratie op kunt doen.

32x winterse gerechten

Zowel zoete als hartige winterse gerechten, en van ontbijt tot avondeten, in deze lijst vind je van alles wat terug. Ik gok dat je hier de hele winter wel zoet (of hartig) mee zult zijn! 😉

Hartige winterse recepten

Echte wintermaaltijden zijn voor mij warm en rijk gevuld. Zoals goed gevulde ovenschotels, typisch Hollandse lekkernijen en natuurlijk een kom verwarmende soep. Mij maak je tijdens de koude dagen zeker blij met zo’n heerlijk, winters gerecht.

26
Lasagne recept
Lasagne recept

4.61 van 165 stemmen
Met dit recept maak je deze ontzettend lekkere lasagne gewoon helemaal zelf. Natuurlijk kun je lekker variëren met de ingrediënten, maar deze combinatie is zeker aan te raden!

Naar het recept

27
gehaktballetjes maken
Zelf gehaktballen maken

4.53 van 139 stemmen
Gehaktballen in jus zijn echt een typisch Nederlandse lekkernij en hartstikke makkelijk om te maken.

Naar het recept

28
Pompoensoep recept
Pompoensoep

4.67 van 36 stemmen
Een makkelijk recept voor een pompoensoep met pit. In een half uurtje heb jij deze lekkere en gezonde soep al op tafel staan.

Naar het recept

29
Stukje quiche met pompoen en geitenkaas
Quiche met pompoen recept

5 van 2 stemmen
Een heerlijk recept voor een quiche met pompoen en spinazie, hiermee zet je een hele lekkere maaltijd op tafel zonder al te veel moeite.

Naar het recept

30
BOBOTIE
Bobotie

4.60 van 32 stemmen
Ovenschotels zijn hartstikke lekker op z’n tijd. Deze hartige Zuid-Afrikaanse Bobotie is zeker het proberen waard.

Naar het recept

Feestelijke winterse recepten

Natuurlijk zijn er ook een hoop feestdagen tijdens de winter. Zoals Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw. Dit zijn een aantal van mijn favoriete feestelijke winterse gerechten. En uiteraard vind je in Het Feestdagen Bakboek nog veel meer inspiratie!

31
Gevulde speculaas recept
Gevulde speculaas recept

4.75 van 24 stemmen
Het lekkerste gevulde speculaas maak je thuis! In mijn geval hoort daar een niet te dikke laag amandelspijs tussen, maar dit bepaal je zelf.

Naar het recept

32
zelf stoofpeertjes maken
Stoofpeertjes recept

4.31 van 42 stemmen
Stoofpeertjes zijn perfect voor het najaar. Stoofpeertjes zijn erg lekker om in recepten te verwerken, maar natuurlijk ook gewoon om zo te eten.  

Naar het recept

33
Lavacakejes met witte chocolade

5 van 21 stemmen
Met deze verrukkelijke lavacakejes met witte chocolade steel jij de show op élk feestje. Probeer ze zeker eens uit!

Naar het recept

34
Kerstkransjes hartig
Hartige kerstkransjes

5 van 2 stemmen
Wie zegt dat kerstkransjes altijd zoet moeten zijn? Deze hartige kerstkransjes zijn ook heerlijk, met dit recept maak je de kaaskoekjes voor kerst zelf.

Naar het recept

35
Appelflappen recept
Appelflappen recept

4.57 van 73 stemmen
Appelflappen maak je heel gemakkelijk zelf. Want zeg nou zelf, zelfgemaakte appelflappen zijn het lekkerst met oud en nieuw! Heerlijk voor oudejaarsavond.

Naar het recept

Brood bakken in de winter

De winter is een ideale tijd om aan de slag te gaan met zelf brood bakken. Heerlijk warm, vers brood uit de oven is zo lekker! Ook heb je mogelijk wat meer tijd voor wat uitgebreidere brood recepten, zoals zuurdesembrood.

36
BRIOCHE bakken
Brioche

4.57 van 48 stemmen
Een brioche is absoluut niet moeilijk om te maken. Ik geef je het recept en leg je uit hoe je zelf een brioche kunt maken en hoe je dat plant.

Naar het recept

37
Nonnevotten recept
Nonnevotten recept

4.48 van 17 stemmen
Zin in Limburgse nonnevotten, maar is het nog lang geen carnaval? Met dit recept maak je ze gewoon in eigen keuken!

Naar het recept

38
Zo maak je je eigen zuurdesemstarter én zuurdesembrood!
Basisrecept zuurdesembrood

4.66 van 29 stemmen
Dit is een echt basisrecept voor zuurdesembrood, niet al teveel poespas, maar wel ontzettend lekker.

Naar het recept

39
Kanelbullar – Zweedse kaneelbroodjes

4.69 van 60 stemmen
Wie eens in Zweden is geweest heeft daar vast kanelbullar gegeten. Ik deel het recept voor deze Zweedse kaneelbroodjes met jullie.

Naar het recept

Winters ontbijt

Als ik aan een winters ontbijt denk, denk ik aan lekkere warme broodjes, wafels of pancakes. En dat kan zowel hartig als zoet zijn.

40
Wentelteefjes recept
Wentelteefjes recept

4.78 van 35 stemmen
Een overheerlijk recept voor wentelteefjes. Lees hier hoe jij binnen een handomdraai een stapel heerlijke wentelteefjes op tafel hebt staan.

Naar het recept

41
Bananenbrood met havermout recept
Bananenbrood met havermout recept

5 van 1 stem
Op zoek naar een gezond tussendoortje? Dan zou dit recept voor bananenbrood met havermout wel eens precies kunnen zijn wat je nodig hebt. Snel, makkelijk, lekker en gezond!

Naar het recept

42
Wafels hartig
Hartige Italiaanse wafels

4.25 van 16 stemmen
Weer eens een hartige wafel in plaats van de zoete varianten. Deze wafels hebben een Italiaans tintje.

Naar het recept

43
VOLKOREN APPEL-KANEEL PANCAKES maken
Volkoren appel-kaneel pancakes

4.89 van 9 stemmen
Al eens volkoren pancakes geprobeerd? Dat is dus hartstikke lekker! Ik deel het recept voor een variant met appel en kaneel met jullie.

Naar het recept

Taarten en cake recepten voor de winter

Tijdens de winter maak ik altijd wel een keer carrot cake, want wortels horen natuurlijk echt bij de typische wintergroenten. Maar er is nog veel meer lekkers te bakken tijdens de koude dagen!

44
puntje van appeltaart
Oma’s appeltaart

4.70 van 249 stemmen
Met het recept van mijn oma maak je de lekkerste appeltaart ooit. Ik deel naast het recept ook nog tips voor de perfecte appeltaart.

Naar het recept

45
10X BAKKEN VOOR KONINGSDAG
Stroopwafel tulband

5 van 8 stemmen

Een typisch Hollandse cake: de stroopwafel tulband. Een heerlijke tulband voor in de winter, want de smaak van stroopwafels past daar natuurlijk helemaal bij.

Naar het recept

46
kaneelcake
Kaneelcake recept

4.75 van 16 stemmen
Een lekkere kaneelcake is niet moeilijk om te maken. Serveer de plakjes cake met een beetje slagroom voor een ware traktatie.

Naar het recept

47
Worteltaart recept
Carrot cake recept

4.76 van 75 stemmen
Deze carrot cake is luchtig, smeuïg, precies kruidig genoeg en heeft een heerlijke cream cheese frosting. Het is misschien wel de lekkerste worteltaart ooit!

Naar het recept

48
creme brulee taart
crème brûlée taart

4.54 van 28 stemmen
Een brosse bodem, romige crème brûlée en een krokant suikerlaagje bovenop. Dat wordt smullen met deze crème brûlée taart.

Naar het recept

49
Honeycomb chocolade laagjestaart
Honeycomb chocoladetaart

5 van 2 stemmen
Honeycomb combineert goed met chocolade. Deze zeer aantrekkelijke honeycomb chocoladetaart is ook ontzettend lekker!

Naar het recept

Koekjes bakken in de winter

Niets gezelliger dan samen koekjes bakken tijdens de winter. Niet alleen een leuke bezigheid om ze te maken, maar uiteraard ook zeker om ze op te eten. Vooral koekjes met chocolade vind ik in de winter extra toepasselijk!

50
Bokkenpootjes recept
Bokkenpootjes

4.70 van 23 stemmen
Bokkenpootjes, wie kent ze niet? Deze zoete lekkernij is nog veel lekkerder als je het zelf maakt. Probeer ze zeker eens uit!

Naar het recept

51
recept kniepertjes
Kniepertjes recept

4.60 van 15 stemmen
Maak met dit recept gemakkelijk zelf kniepertjes voor oudjaar. Deze platte koekjes staan voor het reeds ontvouwen jaar.

Naar het recept

52
Koek-karamel rotsjes
Koek-karamel rotsjes

5 van 3 stemmen
Ongelofelijk lekkere koek-karamel rotsjes, gemaakt met maar drie ingrediënten: chocolade, schuddebuikjes en zachte stukjes karamel fudge.

Naar het recept

53
CHOCOLATE CHIP KOEKEN MET PECANNOTEN EN KARAMEL maken 2
Chocolate chip koeken met pecannoten en karamel

Nog geen beoordeling
Chocolate chip koeken met witte chocolade, pecannoten en karamel. Lekkerder wordt het niet.

Naar het recept

Winterse desserts

Toetjes horen wat mij betreft ook zeker bij de winter thuis. Uiteraard mag tijdens de feestdagen een mooi dessert niet ontbreken, maar ook tijdens een gezellig winters etentje of gewoon omdat je er trek in hebt is een dessert met typische winterse ingrediënten ontzettend lekker!

54
Cranberry panna cotta recept
Cranberry panna cotta

4.67 van 3 stemmen
Panna cotta is zo'n lekker én makkelijk dessert recept! Deze cranberry panna cotta is daarnaast ook nog eens heel passend voor bij het kerstdiner.

Naar het recept

55
nougatine ijstaart
Nougatine ijstaart recept

5 van 1 stem
Maak makkelijk zelf een snelle een nougatine ijstaart met schuimpjes. Een perfect dessert voor kerst of andere feestelijke momenten.

Naar het recept

56
Speculaas tiramisu recept
Speculaas tiramisu

4.53 van 21 stemmen
Deze speculaas tiramisu met speculaasjes en speculoospasta, maar zonder koffie en zonder alcohol is een geweldig tiramisu recept voor kinderen.

Naar het recept

57
Appel-karamel MonChou dessert recept
Appel-karamel MonChou dessert recept

4.78 van 27 stemmen
Met dit kerstdessert zal iedereen blij zijn. Dit appel-karamel MonChou dessert is eenvoudig om te maken en bovendien ook prima voor te bereiden.

Naar het recept

Het Feestdagen Bakboek

Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding
Marsepein rotsjes WM-1

Ik ben dol op de combinatie van marsepein en melkchocolade! Jij ook? Dan zijn deze marsepein rotsjes perfect voor jou. Ze zijn ontzettend eenvoudig om te maken en binnen no-time klaar. Ideaal voor pakjesavond dacht ik zo!

Wat heb je nodig voor marsepein rotsjes?

Nou, niet veel! Je maakt dit recept met maar 2 ingrediënten. Super makkelijk dus. Het is ook mogelijk om te variëren, daarvoor zal ik je gelijk wat tips geven.

  • Melkchocolade. Ik vind melkchocolade heel lekker smaken bij marsepein, maar je kunt het uiteraard ook maken met pure chocolade of witte chocolade. Ik gebruik graag de chocolade van Callebaut.
  • Marsepein. Ik gebruikte marsepein aardappeltjes, die werken perfect voor dit recept. Maar je kunt ook een groot stuk marsepein gebruiken dat je in kleine stukjes ter grootte van een pinda snijdt. Verwissel de marsepein niet met fondant, dat is namelijk zeker iets anders. Daar vertel ik je hier meer over.

Meer heb je niet nodig, al kun je zeker variëren met bijvoorbeeld extra ingrediënten zoals stukjes koek (wat dacht je van speculaas of kruidnoten), gehakte noten of gedroogde cranberries.

Marsepein rotsjes maken

Het smelten van chocolade doe je het beste au bain-marie, omdat dit een langzame en gecontroleerde manier is. Zo voorkom je dat de chocolade verbrandt en krijg je een mooie, gladde textuur. Je smelt 2/3 van de chocolade en daarna voeg je de overige chocolade toe, zo tempereer je de chocolade op een super eenvoudige manier zonder thermometer. Hier lees je er meer over.

Vervolgens voeg je de marsepeinstukjes toe en schep je kleine hoopjes op een bakplaat. Na het uitharden heb je binnen een paar minuten verrukkelijke marsepein rotsjes!

Omdat ze zo makkelijk zijn om te maken, kun je zo ook zeker samen met kinderen maken. Helemaal gezellig om samen aan de slag met deze heerlijke, zoete rotsjes.

BAKTIP: Een kleine smeltpan is ideaal voor het au bain marie smelten van chocolade!

Marsepein rotsjes WM-3

Marsepein rotsjes bewaren

Het leuke aan deze rotsjes is dat ze niet alleen snel te maken zijn, maar ook een tijdje goed blijven. Handig voor als je ze van tevoren wilt bereiden voor Pakjesavond!

Hoelang blijven marsepein rotsjes goed?

Je kunt de marsepein rotsjes ongeveer 1 tot 2 weken bewaren in een luchtdichte doos op een koele, droge plek. Zorg ervoor dat ze goed afgesloten zijn, zodat de chocolade niet gaat zweten en de marsepein lekker zacht blijft.

Kan ik marsepein rotsjes invriezen?

Ja, je kunt de marsepein rotsjes invriezen! Doe ze in een diepvriesbestendige bak of zakje en bewaar ze tot drie maanden in de vriezer. Haal ze een paar uur voor gebruik uit de vriezer, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Zo kun je extra lang genieten van deze traktatie!

Uit dit recept haal je ongeveer 15 marsepein rotsjes, afhankelijk van hoe groot je ze maakt.

Meer lekkere baksels voor Sinterklaas

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor lekkere baksels tijdens Sinterklaas? Probeer dan eens een van de onderstaande recepten:

Of bekijk de volledige collectie Sinterklaas recepten op mijn blog!

Marsepein rotsjes WM-2

Tips voor marsepein rotsjes maken

Welke soorten chocolade kan ik gebruiken?

Ik maak ze het liefst met melkchocolade. Maar je kunt ook kiezen voor pure chocolade of witte chocolade, of zelfs een combinatie! Ik gebruik graag de chocolade van Callebaut.

Mijn chocolade is verbrand, wat ging er mis?

Waarschijnlijk heb je de chocolade te snel of te heet gesmolten. Gebruik de au bain-marie methode om de chocolade langzaam te smelten en dit probleem te voorkomen.

Kan ik iets anders toevoegen aan de marsepein rotsjes?

Ja, je kunt bijvoorbeeld gehakte noten, cranberries of stukjes koek toevoegen. Maar ook speculaas, of wat dacht je van kruidnoten? Dat zal ook zeker lekker smaken!

Moet ik de marsepein rotsjes in de koelkast bewaren?

Het is beter om ze op een koele, droge plek buiten de koelkast te bewaren. In de koelkast kan de chocolade ‘zweten’, wat de structuur minder aangenaam maakt.

Het Feestdagen Bakboek

Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

 

marsepein rotsjes

Recept afdrukken

4 van 1 stem

Marsepein rotsjes

Dol op marsepein met chocolade? Dan weet ik zeker dat je deze marsepein rotsjes fantastisch vindt. Ik ben er gék op!
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 300 gram melkchocolade⁠
  • 200 gram marsepein ik gebruikte marsepeinen aardappeltjes, maar een andere vorm kan ook⁠

Instructies

  • Maak kleine balletjes van de marsepein, ik verdeelde ieder aardappeltje in 6 kleinere stukjes.⁠ Heb je een groot stuk marsepein dat je kleiner maakt? Houd dan ongeveer aan dat je stukjes marsepein ter grootte van een pinda maakt.
  • Smelt twee derde van de chocolade au bain marie, als dit volledig is gesmolten haal je de kom van de pan en voeg je de rest van de chocolade toe. Blijf roeren tot alles is gesmolten.⁠
  • Voeg de stukjes marsepein toe aan de gesmolten chocolade en spatel erdoor.⁠
  • Schep met een lepel de rotsjes op een vel bakpapier en laat de chocolade uitharden.⁠
Zelf speculaasjes maken met speculaasplank WM-4

De woorden verschillen misschien maar twee letters, maar toch zijn het twee heel verschillende producten uit twee verschillende landen: speculaas en speculoos. Een deel van het verschil zit in de gebruikte specerijen. De ene bevat alleen kaneel, de andere vele andere soorten specerijen.

Speculaas uit Nederland

Nederlandse speculaas zit vol specerijen. Speculaaskruiden wordt op verschillende manieren gemaakt, maar mijn speculaaskruiden recept bevat de volgende ingrediënten:

  • kaneel
  • nootmuskaat
  • kruidnagel
  • gember
  • foelie
  • kardemom

Andere veelgebruikte ingrediënten zijn korianderzaad, piment, anijszaad en witte peper. Elke bakker heeft zijn eigen favoriete combinatie van specerijen om zijn speculaas mee te bakken.

Wist je dat: we het altijd over speculaaskruiden hebben, maar dat het eigenlijk allemaal verschillende specerijen bij elkaar zijn?

Gevuld speculaas maken

Speculaas recepten

Overtuigd door de smaak van speculaas? Dan heb ik een aantal heerlijke typisch Nederlandse recepten voor je!

Speculoos uit België

Laten we beginnen met speculoos, je kent ze misschien als de koekjes van Lotus Biscoff. Ze verkopen ook een speculoospasta en zelfs speculoos ijs. Ik vind ze allemaal ongelooflijk lekker!

Speculoos is het Belgische antwoord op de Nederlandse speculaas. Maar waar de speculaas verschillende specerijen heeft, heeft de speculoos er maar één: kaneel.

Nu is het een beetje overdreven om speculooskoekjes kaneelkoekjes te noemen, want iedereen die ze geprobeerd heeft weet dat er verschillende andere smaken in zitten. Die komen van (bruine) suikersiroop en/of gekaramelliseerde suiker.

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent. 

Bestel hier!

Afbeelding
Speculoos blondies-2a

Waarom lijken de namen zo op elkaar?

Het Nederlandse woord “loos” betekent in dit geval ‘zonder’. Speculoos betekent eigenlijk koekjes zonder speculaas.

De namen worden tegenwoordig nog weleens door elkaar gebruikt, wat tot verwarring kan leiden. Zeker in Engelse recepten. Hopelijk weet je na het lezen van dit artikel het verschil en raak je niet meer in de war.

Een korte geschiedenisles

Nederland had een rijke specerijenhandel met de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) in de 17e eeuw. Allerlei soorten specerijen werden vanuit de koloniën naar Nederland vervoerd.

Uiteindelijk begonnen ze mengsels van deze specerijen te maken, en zo kwam het dat speculaas ontstond en werd gebruikt om koekjes te maken.

In België hadden ze geen toegang tot al deze specerijen, het was erg duur voor hen. Dus bedachten ze aan het begin van de 20e eeuw een alternatief: speculoos. Ze gebruikten alleen kaneel, maar voegden bruine suikersiroop toe om ze smakelijker te maken.

Sandwich koekjes met speculoosvulling

Een korte samenvatting

Hoewel de naam bijna hetzelfde is, zijn speculaas en speculoos twee verschillende smaken/koekjes. Speculaas is een typisch Nederlands koekje en krijgt zijn smaak van verschillende specerijen die gebruikt worden in de speculaas kruidenmix.

Speculooskoekjes zijn in België ontstaan als ‘koekje zonder speculaaskruiden’. Het merk Lotus staat bekend om hun speculooskoekjes. De smaak komt door het speciale productieproces van de karamelisatie van suiker in het koekje. Speculoos bevat vaak maar één specerij: kaneel.

Recept Sinterklaas dripcake -  bakken voor Sinterklaas

Deze Sinterklaas taart met kruidnoten is dé perfecte taart voor 5 december! Helemaal fijn aan dit recept is dat het niet moeilijk is om deze sinterklaas taart zelf te maken, maar dat het wel een echte showstopper is.

Sinterklaas taart maken

Het was alweer even geleden dat ik een mooie gedecoreerde taart had gemaakt. Heerlijk vind ik het om dit soort taarten te maken, het vraagt om net dat beetje extra creativiteit dat ik zo leuk vind. Het is dat ik dit jaar voor 5 december een quiche maak en de anderen voor zoetige lekkernijen zorgen, anders had ik zeker nog een keer deze Sinterklaas taart oftewel dripcake gemaakt.

Hoe smaakt deze Sinterklaas dripcake?

Verstopt onder al het strooigoed zitten 3 lagen speculaascake en daartussen zit een kruidnoten botercrème. Met diezelfde crème is de taart ook afgesmeerd, lekker dat het was! Zelfs mensen die niet van botercrème houden vonden deze kruidnoten-variant wél lekker.

De drip heb ik gemaakt van een pure chocolade ganache, dat vind ik zelf het lekkerst bij deze taart ook al hou ik normaal gesproken het meest van melkchocolade. Daarna ben ik losgegaan met allerlei strooigoed en chocoladefiguren.

BAKTIP: Deze ronde bakvormen zijn erg prettig in gebruik en in meerdere formaten, vormen en hoogtes verkrijgbaar.

Zo decoreer je een sinterklaas dripcake

Sinterklaas taart recept en decoreren

Het decoreren van een deze sinterklaas taart begint met ‘de drip’. Er staat een uitgebreide how to drip cake online. Ik kan het je aanraden om deze goed door te nemen als je voor de perfecte drip wilt gaan. Het is niet moeilijk, maar je moet de handigheid even doorhebben. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om deze taart te maken zonder drip.

Het versieren van de sinterklaas taart

Met het decoreren van stapeltaarten is het belangrijk dat je begint met de grootste decoraties, maar verder staat je vrij om te doen wat je wilt. Als jij op de bovenkant van deze sinterklaas taart besluit een chocoladeletter te gebruiken in plaats van een chocoladesinterklaas is dat ook helemaal prima. Wel is het leuk om decoraties in verschillende groottes te gebruiken.

Het ligt misschien voor de hand dat je decoraties en snoepgoed bovenop de taart aanbrengt, maar het is ook ontzettend leuk om strooigoed tegen de zijkant van de taart aan te plakken of juist onderaan de rand van de taart er tegenaan te drukken (zie de foto hieronder).

Deel je een foto van jouw exemplaar op Instagram? Ik kan niet wachten om al jullie taarten te zien!

Zo smaakt een Sinterklaas dripcake

Sinterklaas taart bewaren

Je kunt deze taart het beste in een taartdoos bewaren zodat je zeker weet dat deze niet uitdroogt en de chocolade niet verkleurt. De decoratie zou ik wel net voor het serveren aanbrengen. Je kunt er ook voor kiezen om de taart met botercrème alvast voor te bereiden (dan hoeft het ook niet per se in een doos, mits de botercrème de gehele taart goed bedekt) en bijvoorbeeld een aantal uur van tevoren de drip en decoratie aan te brengen.

Hoelang blijft sinterklaas taart goed?

Je bewaart de taart het liefst op een koele plek buiten de koeling, hier blijft hij zo’n 3-4 dagen goed, verpak hem wel goed. Dit kan in folie, in een taartdoos of onder een grote stolp. Dat geldt ook voor taart die je mogelijk overhoudt. Helemaal niet vervelend als je nog een extra stukje helemaal voor jou overhoudt voor de dag na een sinterklaasfeestje kan ik je vertellen!

Kan ik sinterklaas taart invriezen?

Ja, je kunt deze taart ook invriezen. Dat kan in zijn geheel (zonder decoratie uiteraard), maar ik kan mij voorstellen als dat wat veel ruimte inneemt. Voor losse stukken raad ik je aan om het goed in vershoudfolie te verpakken en doe er eventueel een luchtdichte diepvrieszak omheen. In de vriezer blijft de taart tot wel 3 maanden goed. Wanneer je de taart wilt serveren, laat hem dan rustig ontdooien in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de structuur en smaak zoveel mogelijk behouden blijven.

Het Feestdagen Bakboek

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

Sinterklaas taart recepten

Misschien denk je na het lezen van deze blog en het recept hieronder: leuk, maar wel veel werk. Geen zorgen, ik heb ook een paar snellere Sinterklaas taart recepten voor je verzameld. Misschien passen die beter bij wat jij zoekt:

Sinterklaastaart

Tips voor Sinterklaas taart maken

Kan ik ook melkchocolade of witte chocolade gebruiken voor de drip?

Dat kan, dan wordt het geheel wel wat zoeter. De verhoudingen voor een melkchocolade drip en een witte chocolade drip vind je in dit artikel.

Mijn lagen cake zijn bol aan de bovenkant, hoe kan dat?

Cakes hebben altijd een licht gebolde bovenkant als ze uit de oven komen. Ik vind dat prima en laat het zo, de ruimte vul ik op met botercrème. Maar als je wilt kun je ze ook recht afsnijden zodat je cakelagen bij het aansnijden van de taart helemaal netjes recht zijn.

Kan ik deze taart ook voor meer dan 12 personen maken?

Absoluut! In de receptkaart hieronder zie je onder de kleine afbeelding de knop ‘recept’ omrekenen. Als je deze aanklikt kun je het recept omrekenen van de huidige bakvorm (15 cm) naar een groter formaat bakvorm van jouw keuze.

Een voorbeeld: als je het recept omrekent naar een 22 cm bakvorm dan is er voldoende taart voor 24 personen.

In hoeveel bakvormen bak jij de cake?

Het liefst bak je de drie cakelagen in één keer af, maar dan heb je wel drie bakvormen van 15 cm doorsnee nodig. Als je er minder hebt, zul je het beslag in meerdere etappes moeten afbakken. Ik raad het af om het beslag in één keer af te bakken in één bakvorm.

 

Recept Sinterklaas dripcake

Recept afdrukken

4.89 van 9 stemmen

Sinterklaas dripcake recept

Maak indruk met deze prachtige en overheerlijke Sinterklaas dripcake. Gebruik al het sinterklaaslekkers dat je wilt voor het decoreren.
Porties: personen

Ingrediënten

Cake (3 lagen van 15 cm doorsnede)

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 5 eieren (M)
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • Snuf zout

Vulling

Drip

  • 150 gram pure chocolade
  • 100 ml slagroom
  • Klontje boter

Decoratie

  • Sinterklaasfiguur
  • Speculaasjes
  • Marsepeinen figuurtjes
  • Kruidnoten

Instructies

  • Zorg dat je de botercrème al hebt gemaakt, dat is wel zo handig. Je brengt deze crème op smaak met kruidnoten. Maal deze fijn in een foodprocessor en mix door de botercrème.
  • Voor de cake klop je boter en suiker romig in een kom. Voeg de eieren een voor een toe, voeg de volgende pas toe als de voorgaande helemaal is opgenomen. Voeg speculaaskruiden, zelfrijzend bakmeel en zout toe en mix op een lage snelheid tot het helemaal is opgenomen. Langer mixen is niet nodig.
  • Verdeel het beslag in drie delen. Elke cakelaag bak je apart. Vet een vorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Verdeel het beslag gelijkmatig over de cakevormen en gebruik een spatel om het gelijkmatig in de vorm zelf te verdelen.
  • Bak de cakes in 25-30 minuten op 160 °C gaar en goudbruin (boven- en onderwarmte).
  • Laat de cakes een paar minuten afkoelen in de bakvorm voordat je ze op een rooster stort, laat ze hier volledig afkoelen.

Taart afmaken

  • Wanneer de cakes volledig zijn afgekoeld kun je de taart afmaken. Leg de eerste cake op een bord of taartstandaard en verdeel er een laag botercrème over. Leg de tweede laag cake op de vulling en breng op dezelfde manier weer een nieuwe laag botercrème aan. Eindig met de laatste cake (platte (onder)kant boven!).
  • Ook op de bovenkant gaat een laag botercrème, net als op de zijkanten. Gebruik een spatel om de taart rondom netjes af te smeren.

Decoreren

  • Maak de ganache door de slagroom in een pannetje te verhitten, giet dit in een kom over de chocolade. Voeg ook het klontje boter toe. Roer door tot een egale massa. Mocht het te snel afkoelen, kun je het au bain marie weer iets verhitten.
  • Voor het maken van de drips zelf heb ik een handige how to geschreven met stap-voor-stap foto's, die vind je hier. Voorzie de cake van mooie drips rondom en maak de bovenkant af.
  • Dan is het tijd om te decoreren! Begin met het sinterklaasfiguur en de speculaasjes. Belangrijk is dat je begint met de grootste decoraties en hier verder omheen werkt met de kleinere decoraties (zoals de marsepeinen figuren en kruidnoten).
  • Vergeet ook de zijkant van de taart niet. Ik drukte kruidnoten in de zijkant en zette er een marsepeinen varkentje tegenaan.

Notities

  • De cakes hebben altijd een licht gebolde bovenkant als ze uit de oven komen. Ik vind dat prima en laat het zo, maar als je wilt kun je ze ook recht afsnijden zodat je cakelagen bij aansnijden van de taart helemaal netjes recht zijn.
  • In dit artikel geef ik tips voor het zo strak mogelijk afsmeren van je taart.
Speculaas pecan-karamel koekrepen WM-1

Deze heerlijke zachte speculaas koekrepen zijn het perfecte baksel voor de sinterklaasperiode. De combinatie van speculaaskruiden, knapperige pecannoten en zoete karamelblokjes maakt deze speculaas koekjes tot een onweerstaanbare traktatie. Bovendien zijn ze heel eenvoudig te maken. Ik vertel je hoe!

Wat heb je nodig voor speculaas koeken met pecannoten?

Dit speculaas recept maak je als een plaatkoek die je na het bakken in repen snijdt. Dit maakt het een makkelijk en snel recept, ideaal als je een grotere hoeveelheid wilt maken. Wil je liever losse speculaas koekjes? Dat kan ook zeker met dit recept! Je hebt niet veel nodig:

  • Ongezouten roomboter. Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is. Dit maakt het makkelijker om te mixen.
  • Fijne kristalsuiker. Dit geeft de koeken hun zoete smaak, maar zorgt onder andere ook voor de juiste structuur. Ik gebruik het liefst fijne suiker omdat dit goed wordt opgenomen.
  • Vanille-extract. Vanille geeft deze koekrepen extra veel smaak.
  • Bloem. Voor een stevige structuur van de koekjes.
  • Speculaaskruiden. Onmisbaar voor die typische, warme speculaassmaak. Je kunt ook zelf je speculaaskruiden maken, bekijk daarvoor dit recept voor speculaaskruiden.
  • Karamelblokjes. Deze smelten tijdens het bakken en zorgen voor een heerlijke, zoete verrassing in elke hap. Je vindt ze in sommige supermarkten of bij (online) bakwinkels, maar je kunt ook een stuk karamel zelf in kleine blokjes snijden.
  • Pecannoten. De noten geven een fijne bite en passen perfect bij de smaken van karamel en speculaas.

BAKTIP: Naast deze korte lijst ingrediënten heb je voor deze speculaas koek uiteraard ook een bakvorm nodig om de speculaas koeken in te bakken. Ik gebruik een rechthoekige bakvormvan 17,5 x 27,5 voor dit baksel. Je kunt ook voor een kleinere, vierkante bakvorm gaan, dan zal hij alleen wat hoger worden.

Speculaas pecan-karamel koekrepen WM-4

Speculaas koekjes bewaren

Een van de fijne dingen aan deze speculaas koekrepen is dat ze niet alleen lekker zijn als ze vers zijn, maar ook prima bewaard kunnen worden. Handig als je een voorraadje wilt aanleggen voor de feestdagen! Met dit recept maak je ongeveer 40 koekrepen, afhankelijk van hoe groot je de stukken snijdt.

Hoelang blijven speculaas koekjes goed?

Als je de speculaas koekrepen goed verpakt, blijven ze wel een paar weken vers. Bewaar ze luchtdicht in een koektrommel of afgesloten doos op een koele plek, maar niet in de koelkast. Zo blijven ze lekker van structuur en vol van smaak.

Kan ik speculaas koekjes invriezen?

Ja, je kunt de koekrepen prima invriezen! Verpak ze in porties in plastic folie of een diepvrieszakje en leg ze in de vriezer. Zo kun je de koeken tot wel drie maanden bewaren. Haal ze een paar uur van tevoren uit de vriezer om op kamertemperatuur te laten komen. Ideaal als je op tijd wilt beginnen met bakken voor Sinterklaas!

Meer lekkere baksels met speculaas

Kun je geen genoeg krijgen van speculaas? Dan zijn er nog veel meer heerlijke baksels die je kunt proberen. Speculaas is immers dé smaak van de sinterklaasperiode! Kijk voor nog meer inspiratie ook eens bij mijn speculaas recepten of tussen mijn sinterklaas recepten.

Hier alvast een paar heerlijke suggesties:

speculaas koekjes bakken

speculaas koekjes recept

Tips voor speculaas koeken maken

Kan ik ook losse koekjes maken?

Dat kan! In plaats van het deeg in een bakvorm te bakken, kun je bolletjes vormen en ze apart op de bakplaat leggen. Zo krijg je losse gebakken koekjes.

Kan ik andere noten gebruiken dan pecannoten?

Ja, je kunt de pecannoten vervangen door andere noten zoals walnoten of hazelnoten. Dat is absoluut een heerlijke variatie!

Wat kan ik doen als ik geen karamelblokjes kan vinden?

Als je geen karamelblokjes kunt vinden, kun je stukjes zachte toffee gebruiken of de karamelblokjes weglaten en extra noten toevoegen voor een crunchy effect.

Kan ik dit recept zonder speculaaskruiden maken?

Speculaaskruiden zijn natuurlijk essentieel voor de typische speculaassmaak. Heb je ze niet in huis, dan kun je het beste zelf een mengsel maken of ze kopen in de supermarkt. Bekijk mijn recept voor zelfgemaakte speculaaskruiden voor de perfecte mix!

Speculaas pecan-karamel koekrepen WM-1

50x Koekjes

Makkelijke recepten voor 50 heerlijke koekjes. Maak zelf klassiekers als stroopwafels en gevulde koeken. Of kies voor de lekkere chocolate chip cookies. Naast 50 overheerlijke recepten leer je ook meer over het bakken van koekjes zelf in het informatieve hoofdstuk met baktips. 

Bestel hier!

Afbeelding

 

speculaas koekjes met pecan en karamel

Recept afdrukken

4 van 2 stemmen

Speculaas koekjes met pecannoten

Deze kleine speculaas koekrepen met pecannoten en karamelblokjes zijn ontzettend lekker. Met dit makkelijke recept maak je ze eenvoudig zelf.
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 175 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 250 gram bloem
  • 5 tl speculaaskruiden
  • 100 gram karamelblokjes
  • 120 gram pecannoten grofgehakt

Instructies

  • Mix boter en suiker tot een romig en luchtig mengsel. Voeg het vanille-extract toe en mix tot dit is opgenomen.
  • Voeg de bloem en speculaaskruiden toe en kneed tot een stevig deeg. Kneed karamelblokjes en pecannoten gelijkmatig door het deeg. Verpak het deeg in folie en laat minimaal een uur in de koelkast rusten.
  • Bekleed een bakvorm met bakpapier en verdeel het deeg over de bodem. Druk stevig aan.
  • Bak de plaatkoek in ongeveer 30 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Laat de koek volledig afkoelen in de vorm voordat je hem in reepjes snijdt.
Aventskalenders 2023 WM-1

Het is weer zover, de feestdagen komen eraan en dat betekent ook: een adventskalender in huis halen. Dat maakt het aftellen naar de kerst nóg leuker!

Twee jaar geleden kwam ik op het idee om allerlei lekkere adventskalenders die ik tegenkwam voor jullie op een rijtje te zetten. Dat bleek een goed idee, want jullie bezochten dit artikel massaal. Goede reden om weer voor jullie op zoektocht te gaan naar de lekkerste adventskalenders van 2024.

Ik heb een lijstje met favorieten gemaakt en hier verzameld, het zijn er dit jaar zelfs nog meer geworden. Hopelijk krijg je er geen keuzestress van. Zelf heb ik er meerdere gekocht voor dit jaar, het is gewoon te leuk om elke dag een vakje van zo’n adventskalender met lekker eten of drinken te openen.

Ook dit jaar heb ik de adventskalenders weer heel handig voor je in thema’s verzameld. Van kalenders met chocolade of snacks tot een kalender met thee of alcohol: voor iedere lekkerbek is er wel een geschikte kalender te vinden!

Tijdens het schrijven van dit artikel waren alle adventskalenders op voorraad. Sommigen kunnen inmiddels (tijdelijk) uitverkocht zijn of alleen in de winkel verkrijgbaar zijn, dus wees er snel bij om jouw af te kunnen tellen tot kerst met jouw favoriete adventskalender!

Chocolade adventskalender

Misschien wel een van de meest populaire kalenders: adventskalenders met chocolade. Die haal ik steevast in huis en is voor mij echt jeugdsentiment. Gelukkig is de kwaliteit en variatie van de chocolade tegenwoordig wel een stuk beter.

Tony’s Chocolonely klein

Wie is er nu niet dol op op de heerlijke fairtrade chocolade van Tony’s Chocolonely? Deze adventskalender bevat de favoriete smaken melk en karamel-zeezout.

Te koop bij Bol.

Tony’s Chocolonely groot

Dit jaar heeft Tony Chocolonely voor de grote fans ook een grote adventskalender! Het verschil? Deze kalender bevat maar liefst 10 verschillende smaken!

Te koop bij Bol.

Charbonnel et Walker

Deze prachtige adventskalender is gevuld met luxe melkchocolade, pure chocolade en truffels. Een betoverend cadeau of een heerlijke traktatie voor jezelf!

Te koop bij De Bijenkorf.

Niederegger

Met deze nostalgische adventskalender geniet je van maar liefst 37 heerlijke marsepein-, nougat- en chocoladespecialiteiten achter de 24 deuren.

Te koop bij Bol.

Leonidas

Een adventskalender vol met deze zeer bekende en heerlijke Belgische bonbons. Zo kan je elke dag weer smullen van de heerlijke chocolade van Leonidas!

Te koop bij Leonidas.

Lindt original

Als je gek bent op de bekende chocolade bonbons van Lindt, dan is deze adventskalender wat voor jou. Elke dag tot aan kerst een heerlijke chocoladeverrassing!

Te koop bij Bol.

Lindt 1001 nachten

Er is zelfs nog een adventskalender met chocolade van Lindt. Een speciale 1001 nachten editie. Met bonbons in kerstsfeer en -smaak. Gedeeltelijk met alcohol in de bonbons.

Te koop bij Amazon.

Milka

Dol op Milka chocolade? Dan is deze adventskalender zeker wat voor jou! 24 Milka chocolaatjes in 4 verschillende smaken.

Te koop bij Bol.

Neuhaus

Tel af naar kerst met deze 3D adventskalender met 25 verfijnde Belgische pralines. Deze is leuk (en lekker) voor jong en oud!

Te koop bij Neuhaus.

IKEA

Ook bij IKEA kun je terecht voor een lekkere chocolade adventskalender. In de meeste vakjes zit een heerlijk chocolaatje en in sommige zit een leuke verrassing!

Te koop bij IKEA.

Thee adventskalender

Nog zo’n leuke: een adventskalender met thee. Voor de echte theeleuten onder ons een feestje, want elke dag een andere smaak thee uitproberen is toch te leuk? Met de kerst heb je er dan sowieso wat favoriete smaken thee bij!

Van Bruggen

Dit is wel een hele speciale adventskalender. Een slinger met ansichtkaarten en elke dag een zakje met verse losse thee voor 2 kopjes.

Te koop bij Van Bruggen.

Pukka

In de kalender van Pukka vindt je 24 biologische theetjes. Je kunt de kalender ophangen en er iedere dag een zakje uithalen.

Te koop bij Bol.

Yogi Tea

Achter ieder deurtje van deze adventskalender vind je een andere Ayurvedische theesoort. 24 stuks in totaal in allerlei smaken.

Te koop bij Bol.

Pickwick

Samen aftellen tot aan kerst met elke dag twee theezakjes én een tea topics kerstvraag. Zo heb je direct een goed gesprek tijdens een lekker kopje thee. 😉

Te koop bij Bol.

Koffie adventskalender

Gek op koffie? Dan vind je een koffie adventskalender vast heerlijk tijdens de decembermaand. Iedere dag een kopje koffie in een andere smaak, genieten!

Nespresso Original

Deze adventskalender is een samenwerking van Nespresso en chef Jean Imbert. Met maar liefst drie nieuwe koffiesmaken én een limited edition koffiemok.

Te koop bij Nespresso.

Nespresso Vertuo

Wederom de Nespresso adventskalender in samenwerking met Chef Jean Imbert, maar dan met de Vertuo cups.

Te koop bij Nespresso.

L’OR

In deze adventskalender vind je capsules voor je Nespresso-machine in 24 melanges. Van ristretto en espresso tot lungo en meer.

Te koop bij Bol.

Nescafe Dolce Gusto

In deze adventskalender voor capsules van Nescafé Dolce Gusto vind je onder andere tijdloze klassiekers, maar ook heerlijke nieuwe favorieten.

Te koop bij Bol.

Koffiebonen

Een heuse koffieslinger met zakjes koffiebonen. De koffie is afkomstig vanuit de hele wereld, inclusief een van de duurste koffiesoorten ter wereld.

Te koop bij Amazon.

Snacks adventskalender

Zin om lekker te snacken in december? Dan kun je voor een van deze snacks adventskalenders kiezen. Van nootjes en chips tot lolly’s: waar zou jij voor gaan?

De Notenshop

Onder andere verschillende noten, chocolade en lekkere snacks vind je in deze leuke adventskalender van de Notenshop. Je kunt ‘m openklappen en neerzetten.

Te koop bij De Notenshop.

Chupa Chups

Deze kleurrijke en vrolijke kalender zit boordevol heerlijke Chupa Chups lolly’s in allerlei smaken. Zo kan je dagelijks genieten van je favoriete zoete traktaties.

Te koop bij Bol.

Pringles

Deze adventskalender is het perfecte cadeau voor iedereen die de voorkeur geeft aan chips boven chocolade en elke Pringles liefhebber!

Te koop bij Amazon.

Haribo

Deze adventskalender bevat een selectie kleine zakjes en ingepakt snoepgoed om af te tellen tot Kerstmis. Een ideale advent voor alle zoetekauwen!

Te koop bij Bol.

Popcorn

Voor alle popcorn liefhebbers is deze adventskalender een goed idee. Gevuld met 6 verschillende (zoete) smaken.

Te koop bij Amazon.

Ontbijt adventskalender

Tijdens het ontbijt opstarten met een adventskalender? Geen probleem met deze kalenders vol broodbeleg of aanvulling voor in je yoghurt of havermout!

Nutella

Voor de grote Nutella fans onder ons is er een heuse adventskalender met enkel Nutella producten. Met heerlijke lekkernijen en zelfs cadeautjes.

Te koop bij Amazon.

Pindakaas

Deze advent bevat 24 verschillende mini’s zodat je elke dag een nieuwe smaak kan proeven. Heerlijk voor op een boterham of in de havermout of zelfs om mee te koken.

Te koop bij De Pindakaaswinkel (online uitverkocht, wel in de winkel).

Jam

23 heerlijke lekkernijen, terwijl je elke ochtend een heerlijk recept ontdekt om van te genieten op een stukje warme toast, een croissant of een crêpe.

Te koop bij Bonne Maman.

Muesli

Ontbijt jij met muesli? Deze kalender bevat 24 verschillende muesli’s die handig verpakt zijn om mee te nemen. Mymuesli heeft ook een luxe en havermout editie.

Te koop bij MyMuesli.

Adventskalender met alcohol

Ook in de categorie alcoholische versnaperingen vind je leuke adventskalenders dit jaar. Biertjes, wijntjes of wat dacht je van cocktail snoepjes? Proost!

Wijn kerstboom

Een heuse kerstboom met 12 verschillende flesjes wijn erin, ook wel 12 nights of wine. Cheers!

Te koop bij Mmoodwineandfood.

Gall & Gall

Als jij wel een speciaalbiertje lust, dan is deze kalender voor jou! Achter elk deurtje vind je een ander biertje om uit te proberen.

Te koop bij Gall & Gall.

Alcoholvrij bier

24 super lekkere alcoholvrije en -arme bieren voor de maand december tot aan kerst. Geniet elke dag van een nieuw biertje.

Te koop bij OnderNulPuntVijf.

Smith & Sinclair

In deze kalender vind je cocktail gummies. 24 stuks met verschillende cocktail smaken.

Te koop bij Smith & Sinclair.

Meer adventskalenders

Natuurlijk zijn er ook adventskalenders in andere culinaire categorieën te vinden. Zoals verschillende soorten specerijen, oliën en chocolademelk. Lekker zeg!

Oil & Vinegar

Geniet van rijke olijfolies, smaakvolle azijnen en geurige kruiden die je steeds meer in de feeststemming brengen met deze culinaire adventskalender.

Te koop bij Oil & Vinegar.

Sprinkles

Een schattige, kleurrijke doos met 24 doosjes, tot de rand gevuld met sprinkles. Hier wordt iedere bakliefhebber toch ontzettend blij van?

Te koop bij Super Streusel.

Chocolademelk

Ben jij een chocolademelk lover? In deze kalender vind je 24 verschillende smaken chocolademelk om lekker mee op te warmen.

Te koop bij Amazon.

Waterdrop

Aftellen naar kerst was nog nooit zo fruitig! Achter elk van de 25 deurtjes vind je een blokje om je water een heerlijke smaak te geven.

Te koop bij Bol.

Kweekset

Achter elk van de 24 deurtjes vind je een nieuw zaadzakje met een andere soort zaden. Kweek je eigen verse kruiden, maar let op: er zitten ook zaden voor bloemen bij. 😉

Te koop bij Bol.

Adventskalender zelfgemaakt

Adventskalender zelf maken

Volgens mij meer dan genoeg opties voor leuke en lekkere adventskalenders. Mocht er toch niets tussenstaan, dan kun je ook nog zelf een adventskalender maken.

Ik maak vaak een kalender voor mijn konijn Lot, die altijd erg goed in de smaak valt. Ook maak ik weleens een gingerbread koekjes adventskalender met eigen gebakken koekjes.

Het is mogelijk om bij winkels zoals Action of Søstrene Grene lege adventskalenders te kopen die je zelf kunt vullen. Neem bijvoorbeeld deze herbruikbare kartonnen doosjes, papieren zakjes of een kerstslinger met juten zakjes. Voor mijn konijn heb ik die met kartonnen doosjes gebruikt. Er zijn ook varianten met zakjes waar je zelf nummers op kan schrijven. Zoals je ziet hier boven op de foto.

Kaasfondue

Kaasfondue is niet alleen ongelofelijk lekker, maar ook oh zo gezellig. Met z’n allen rondom een pannetje gesmolten kaas en dippen maar. In dit artikel deel ik mijn makkelijke kaasfondue recept, tips voor de beste fondue pan en voldoende inspiratie wat lekker is om bij de kaasfondue te eten.

Wat is kaasfondue?

Met kaasfondue dip je stukjes brood en groenten in een fondue pan gevuld met een mengsel van gesmolten kaas, wijn en knoflook. We kennen het vooral vanuit Zwitserse recepten, hoewel de oorspronkelijke afkomst ook Frankrijk zou kunnen zijn.

De stukjes brood en andere dips prik je aan een lange dunne vork, die je in de kaas doopt en vervolgens met gesmolten kaas omhuld weer op je eigen bord schept. De fonduepan staat over het algemeen op een fonduebrander, waardoor de gesmolten kaas lekker warm en vloeibaar blijft.

Wat is de beste kaas voor kaasfondue?

Wil je klassieke Zwitserse kaasfondue maken? Dan combineer je de Zwitserse kazen Gruyère en Emmentaler. Erg lekker, maar het leuke aan het zelf maken is nou net dat je alle kanten op kan. Over het algemeen hou je aan dat je twee tot drie kazen mengt, die elkaar qua smaak in balans brengen. Drie hele uitgesproken kazen zijn geen goede match.

Je kunt voor een Hollandse kazenmix met Goudse kaas of boerenkaas kiezen, maar je kunt een milde kazenmix ook op smaak brengen met een meer aanwezige kaas zoals kruidenkaas, Parmezaanse kaas, blauwschimmelkaas of geitenkaas. De kaasboer kan je hier erg goed in adviseren. Nog fijner, zij kunnen de kazen direct voor je raspen, dat scheelt een hoop gedoe thuis.

Hoe maak je kaasfondue?

Het recept voor kaasfondue is erg makkelijk. Je smelt de door jou gekozen mix aan kazen in een pan met warme wijn en knoflook. De kaas voeg je steeds in delen toe en je roert tot alles goed is gesmolten, voordat je nieuwe kaas toevoegt. Als alle kaas in de wijn is gesmolten, dan meng je er maïzena (opgelost in water) doorheen om het geheel mooi te binden. Uiteindelijk kun je de fondue nog verder op smaak brengen met gedroogde kruiden, zoals peper en nootmuskaat, of met kirsch als je hier van houdt.

BAKTIP: Op de foto’s zie je deze kaasfondueset die ik al meer dan 10 jaar gebruik en daar ben ik heel tevreden mee. In dit formaat kaasfondue pan kun je voldoende fondue voor vier personen kwijt, maar ze hebben ook kleinere varianten. Het schoonmaken gaat ook erg makkelijk, groot voordeel als je het mij vraagt.

Wat eet je bij kaasfondue?

Wat eet je bij kaasfondue?

Bij kaasfondue horen veel verschillende dips. En daarmee bedoel ik niet zozeer sauzen, maar verschillende groenten, fruit en stukjes brood om lekker in de gesmolten kaas te dippen. Denk hierbij aan wat je zelf lekker vindt smaken in combinatie met kaas. Onderstaand som ik de nodige inspiratie voor dips om uit te kiezen op.

Groente:

  • Plakjes komkommer
  • Tomaatjes
  • Paprika’s
  • Wortels
  • Blaadjes witlof
  • Geblancheerde broccoli
  • Geblancheerde bloemkool
  • Bleekselderij
  • Champignons
  • Krieltjes (gebakken of gekookt)

Fruit:

  • Druiven
  • Ananas
  • Appel
  • Peer

Brood:

Persoonlijk vind ik het lekker om 4 soorten groenten, 1 – 2 soorten fruit en 1 – 2 broodsoorten te combineren als dips. Je kunt de groenten en fruit prima de avond van tevoren voorbereiden, zoals het wassen en snijden ervan. Dan hoef je op de avond van het etentje alleen de fondue te maken en alles op tafel te zetten.

Welke wijn bij kaasfondue?

Bij kaasfondue wordt door de kenners geadviseerd om een frisse en/of droge witte wijn te gebruiken, zowel om door de fondue te verwerken als om ernaast te drinken. Denk hierbij aan Sauvignon Blanc, Chablis of Riesling. Vette, boterige wijnen moet je vooral vermijden, want deze vallen veel te zwaar op de maag in combinatie met de kaas. Als je op zoek bent naar de perfecte wijn-spijscombinatie bij jouw kazenmix, kun je je het beste bij een wijn- of kaasspeciaalzaak laten adviseren.

Kaasfondue zonder alcohol

Natuurlijk kun je ook kaasfondue zonder wijn maken. Er worden online verschillende alternatieven geadviseerd, waarbij elke optie wat voor- en nadelen heeft. Wil je bij de smaak van wijn in de buurt blijven? Kies dan voor een frisse alcoholvrije wijn. Bouillon is een ander smaakvol en vaak getipt alternatief. Let er hierbij op dat je niet te zoute kazen gebruikt, omdat de bouillon ook zout toevoegt.

Appelsap kan een mooie vervanger zijn als je kaasfondue voor kinderen maakt. De toevoeging van appelsap maakt de gesmolten kazen wat zoeter, wat wenselijk kan zijn als je voor een meer pittige kazenmix bent gegaan (daar houden kinderen over het algemeen niet van). Melk is in dit geval ook een goed alternatief, dat is lekker neutraal qua smaak.

Kaasfondue maken

Kaasfondue bewaren

Door de kaasboer heb ik mij laten vertellen dat je per persoon gemiddeld 200 gram kaas nodig hebt voor een geslaagd avondje fonduen. Bedenk voorafgaand aan je etentje of je met grote of kleine eters te maken hebt, want het liefst zie je die fonduepan aan het einde van de avond leeg. Toch nog wat over? Geen probleem, volg onderstaande tips om restjes kaasfondue te bewaren en lees wat je ermee kunt doen.

Hoelang blijft kaasfondue goed?

Overgebleven kaasfondue bewaar je max. twee dagen in een goed afgesloten koelkastdoos. Dit restje kun je bijvoorbeeld aanlengen om als kaassaus bij een bloemkoolgerecht of ovenschotel te serveren of als basis voor een pasta. Heerlijk!

Kun je kaasfondue invriezen?

Invriezen vind ik ideaal als je de restjes kaasfondue het liefst voor de volgende fondue-avond wil bewaren. Je kunt het maximaal drie maanden luchtdicht verpakt bewaren, dus dat zorgt er direct voor dat de volgende keer niet al te lang op zich zal laten wachten. 😉

Wat is de beste kaas voor kaasfondue?

Laatste tips: zelf kaasfondue maken

Kaas smelten

Het smelten van de kaas voor je fondue is een taakje waar je wat geduld voor moet hebben, maar dit geduld loont. Zet de warmtebron onder de pan laag, gebruik een houten lepel en draai hiermee achtjes tijdens het smeltproces. Neem de tijd om de kaas te smelten, dat zorgt voor de lekkerste structuur van je fondue. Voeg eventueel meer wijn toe als je aan het einde merkt dat je fondue aan de dikke kant is.

Kaasfondue pan (of zonder)

Als je dan eenmaal het perfecte gesmolten kaasmengsel hebt gemaakt, dan giet je dit in een fondue pan en zet je hierna direct op tafel, op een fonduebrander. Op deze manier houdt je het mengsel het beste warm, vloeibaar en je voorkomt dat het aanbrandt. Eventueel lukt dit ook met een pan met een losse brander eronder, zolang je de brander laag kunt zetten om verbranding van de kaas te voorkomen.

De aanschaf van een kaasfondueset is niet goedkoop. Als je kiest voor een goede kwaliteit fondue pan dan kun je er waarschijnlijk een leven lang mee doen, mede doordat je de pan niet heel vaak gebruikt. Als je geen set wil aanschaffen vanwege de kosten of omdat je het te weinig zal gebruiken, wellicht kun je er dan één van buren, vrienden of familie lenen.

Kirsch

In traditionele Zwitserse kaasfondue recepten zie je vaak het gebruik van kirsch terugkomen. Je hebt er maar weinig van nodig, want het is een sterke alcoholische drank. Kirsch wordt ook wel een fruitige brandewijn genoemd en wordt gemaakt van gedestilleerd kersensap. Ondanks dat de naam het wel doet vermoeden, is het absoluut niet zoet van smaak.

Als je het in onderstaand recept wil toepassen, neem dan 3 el kirsch en los daarin de maïzena op (i.p.v. water). Volg het recept verder zoals omschreven.

Kaasfondue zonder alcohol

Het Borrelhapjes Bakboek

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel hier!

Afbeelding

 

Kaasfondue recept

Recept afdrukken

5 van 3 stemmen

Kaasfondue recept

Met dit makkelijke recept zet jij binnen een half uur een heerlijke pan met kaasfondue op tafel. Smullen geblazen!
Porties: personen

Equipment

Ingrediënten

  • 800 gram gemengde kazen zoals Emmentaler, Gruyère of andere kazen naar voorkeur
  • 400 ml droge witte wijn
  • 1 el maïzena
  • 1 teen knoflook
  • zwarte peper naar smaak
  • brood, groente en fruit zie tips in bovenstaand artikel

Instructies

Voorbereiding

  • Bereid de groenten naar keuze voor (schillen, schoonmaken, wassen, blancheren – indien nodig en snijden).
  • Rasp de kaas, als je dit nog niet bij de kaasboer hebt laten doen – tip voor de volgende keer!

Kaasfondue maken

  • Halveer de knoflookteen en smeer je kaasfonduepan hier grondig mee in.
  • Pers de teen knoflook uit en verwarm samen met de witte wijn in een pan op je kookplaat totdat deze gaat koken. Zet het vuur dan lager en voeg per 100 gram de kaas toe terwijl je roert. Blijf roeren totdat alle kaas is gesmolten.
  • Los de maïzena op in 2 el (koud) water. Voeg dit al roerend toe aan de gesmolten kaas, totdat er een gladde en gebonden kaasmassa ontstaat.
  • Giet het kaasmengsel in je kaasfondue pan en maak af met wat zwarte peper (en eventueel nootmuskaat, als je hiervan houdt).