Hapjes voorbereiden
Afhankelijk van het recept kun je de meeste van deze oud en nieuw recepten (deels) goed voorbereiden. Dat is ook zeker aan te raden, des te minder werk heb je namelijk tijdens de jaarwisseling zelf!
Tijdens de jaarwisseling mogen hapjes natuurlijk niet ontbreken. Want naast de oliebollen en appelbeignets zijn die hartige hapjes nu eenmaal erg lekker tijdens zo’n lange, gezellige avond. In dit lijstje heb ik mijn favoriete oud en nieuw borrelhapjes verzameld!
Hapjes met oud en nieuw moeten wat mij betreft makkelijk zijn om te maken en uiteraard lekker smaken. Helemaal ideaal is het als je ze (deels) kunt voorbereiden en als het een gevarieerd geheel is. Dus vegetarische borrelhapjes, maar ook lekkernijen met vlees of vis. Een combinatie van warme en koude bites vind ik zelf ook altijd ideaal en smakelijk.
Lekkere oud en nieuw hapjes vind je in dit lijstje dus absoluut genoeg. Voor ieder wat wils zodat je ongetwijfeld een smakelijk einde van het jaar tegemoet gaat! Wil je een grote gevarieerde borrelplank maken? Neem dan vooral mijn artikel met borrelplank tips eens door!
Ik ben erg benieuwd voor welke van deze recepten jij gaat deze jaarwisseling, laat het mij vooral weten in de reacties! Op zoek naar meer recepten voor oud en nieuw? Bekijk dan hier al mijn oud en nieuw recepten bij elkaar. Fijne jaarwisseling!
Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.
Ik ben dol op hapjes met bladerdeeg. Warm en knapperig uit de oven zijn ze het allerlekkerst, maar je kunt ze ook goed voorbereiden en bewaren in de meeste gevallen. Zowel vega, als met vlees of vis heb ik allerlei lekkers voor je in de aanbieding.
Wil je de hapjes tijdens oud en nieuw volledig vegetarisch houden of een deel vega maken? Dan zijn deze heerlijke recepten absoluut een goed idee!
Wie is er nu niet dol op kaas?! Met kaas kun je ontzettend veel lekkers maken. Dit zijn een aantal opties die absoluut in de smaak zullen vallen. Met de letter koekjes is het natuurlijk erg leuk om deze in de vorm van cijfers te maken!
Voor een lekkere variatie is een hapje met vlees ook altijd een goed idee. Van klassiekers zoals de bitterbal tot aan een antipasti krans, je kunt met vlees allerlei heerlijke bites maken.
Natuurlijk zijn er nog veel meer lekkere hapjes voor oud & nieuw te bedenken. Zo zijn blini altijd een succes en mogen de gevulde eieren eigenlijk niet ontbreken. Zo’n quesadillakrans is niet alleen heel erg lekker, maar ook mega gezellig om met elkaar van te smullen.
Afhankelijk van het recept kun je de meeste van deze oud en nieuw recepten (deels) goed voorbereiden. Dat is ook zeker aan te raden, des te minder werk heb je namelijk tijdens de jaarwisseling zelf!
De meeste van deze hapjes kun je een aantal dagen bewaren. Perfect dus voor als je ze iets eerder wilt bereiden of als er wat hapjes overblijven. In dit artikel lees je alles over bladerdeeg hapjes bewaren. Wil je gebakken hapjes invriezen? Bewaar ze dan luchtdicht verpakt (ik gebruik deze voorraaddozen hiervoor). Dan blijven ze zo’n 2 tot 3 maanden goed.
Natuurlijk is het een goed idee om de hapjes op een leuke manier te serveren. Zelf vind ik het altijd heel leuk om hier mooie borden, schalen of een grote borrelplank voor te gebruiken. Kleed het geheel vooral nog aan met servetjes, rietjes en mogelijk nog andere versiering in thema. Zeker met oud en nieuw doen glitters en goud het altijd goed!
Gek op carpaccio als gerecht, maar eet je het liefst borrelhapjes? Dan zijn deze carpaccio crostini echt wat voor jou. Een knapperig toastje met daarop je favoriete voorgerecht.
De basis voor dit lekkere borrelhapje is mijn recept voor crostini. In sommige supermarkten of culinaire speciaalzaken kun je ze kant-en-klaar kopen, maar het kost weinig tijd en moeite om ze zelf te maken. Je belegt deze crostini met de hoofdingrediënten van een carpaccio voorgerecht: dun gesneden carpaccio, pesto, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en rucola. Zo makkelijk is het en ze zijn gegarandeerd een hit!
Crostini zijn Italiaanse toastjes, die worden gemaakt van dun gesneden stokbrood. Met wat olijfolie transformeren ze in de oven tot heerlijk knapperige toastjes. Voorzien van uiteenlopend hartig beleg worden ze ingezet als klein hapje bij de lunch of borrel. Misschien doet dit je denken aan bruschetta, die gemaakt worden van grover brood en in dikkere plakken worden gesneden.
BAKTIP: De gesneden plakjes stokbrood smeer je in met wat olijfolie, zodat ze lekker knapperig bakken in de oven. Hiervoor gebruik ik het liefst een siliconen bakkwast. Deze is makkelijk schoon te maken en vaatwasserbestendig.
Als je de crostini eenmaal hebt belegd, dan moet je deze direct serveren. Na enige tijd zullen de crostini slof worden en dan smaken ze een stuk minder lekker. Beleg er daarom niet teveel tegelijk, zodat je zeker weet dat ze allemaal opgaan. En als je gasten deze carpaccio crostini eenmaal geproefd hebben, dan kan ik me niet voorstellen dat er hapjes zullen overblijven. 😉
De losse onderdelen kun je goed voorbereiden en/of bewaren. Bewaar de gebakken crostini maximaal een week in een luchtdichte koelkastdoos, buiten de koeling. Zelfgemaakte pesto is een week in de koelkast te bewaren. Voor het bewaren van het verdere beleg kun je het beste de houdbaarheidsinstructies op de verpakkingen volgen.
Invriezen is met deze carpaccio crostini niet aan te raden.
Pesto is een heel fijn ingrediënt om in borrelhapjes te verwerken. Het is een goede smaakmaker en ook erg gemakkelijk zelf te maken. Je kunt het in veel verschillende soorten hartige hapjes verwerken. Een aantal van mijn favoriete borrelhapjes recepten met pesto zijn:
Dat kan zeker, maar bedenk wel dat deze smaak ook al goed aanwezig is door de toevoeging van pesto. Je kunt de blaadjes rucola bovenop bijvoorbeeld aanvullen of vervangen door gesnipperde basilicum.
Dat zou moeten kunnen. Ik maakte al eens eerder een bieten carpaccio. Dat smaakt heel anders, maar is ook erg lekker. Je kunt het recept voor de bieten carpaccio als basis voor het beleg op de crostini gebruiken.
Alle onderdelen kun je voorbereiden en los van elkaar bewaren (zie ook de uitgebreide bewaartips in bovenstaand artikel). De crostini beleg je pas vlak voor het serveren met de carpaccio toppings.
Truffeltapenade of truffelmayonaise zijn erg lekkere alternatieven voor de pesto in dit recept.
Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.
Cranberrysaus maken is zo gepiept! En dan heb je direct een heerlijke, zelfgemaakte saus voor bij een hoofdgerecht of dessert. Dat is weer eens wat anders dan cranberry compote.
Cranberrysaus is ontzettend simpel om zelf te maken en je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig:
Een cranberrysaus leent zich goed voor een kerstdiner. Cranberry’s zijn dan ook in het seizoen, dus de decembermaand is altijd een mooi moment om ermee aan de slag te gaan. Een gerecht met cranberrysaus past daardoor extra goed bij de winter.
Toch kun je cranberry’s tegenwoordig het hele jaar door in de supermarkt kopen, in het vriesvak welteverstaan. Dus je hoeft niet te wachten op de winter!
Cranberrysaus ken je misschien wel uit Amerikaanse filmscenes. Het wordt dan vaak bij de kalkoen geserveerd. Het gaat dan ook erg goed samen met vleesgerechten. Maar je kunt de saus ook perfect gebruiken om een simpel toetje een bijzonder randje te geven. Bijvoorbeeld door een bolletje vanille ijs en een stuk smeuïge brownie te voorzien van deze lekkere cranberrysaus en eventueel wat gesuikerde cranberry’s.
BAKTIP: Direct een flinke voorraad cranberrysaus maken als ze in het seizoen zijn? Goed idee! Bewaar de saus dan in potten of weckflessen. Als je deze van tevoren steriliseert dan kun je de saus wel tot een jaar bewaren.
Deze feestelijke saus is heel goed te bewaren als je het in gesteriliseerde potjes of weckflessen bewaart. Steriliseren doe je zo: doe de potten of flessen in een grote pan met water, breng aan de kook en laat een paar minuten doorkoken. Haal ze daarna met een tang uit het water en zet ze op een schone theedoek. Je hoeft ze niet af te drogen, want door de hitte verdampt het vocht.
Ik koop mijn jampotten en beugelflessen graag bij Dille en Kamille. Mijn voorkeur gaat uit naar deze inmaakpotten met gezellig geruite deksels en naar deze grotere beugelflessen. Als je steeds een kleine hoeveelheid saus wil gebruiken, dan kun je beter voor kleine beugelflessen of potjes kiezen.
Als je potten of weckflessen eenmaal gesteriliseerd zijn blijft cranberrysaus wel tot een jaar goed. Eenmaal geopend is de saus 1-2 weken houdbaar in de koelkast.
In de vriezer is cranberrysaus goed luchtdicht verpakt maximaal drie maanden te bewaren.
Er staan nog veel meer lekkere saus recepten om bij een diner te serveren op Laura’s Bakery. Cranberrysaus kan zowel bij zoete als hartige gerechten worden geserveerd, maar ik hou stiekem het meest van zoete dessertsauzen. Een paar heerlijke recept tips in deze categorie:
Voor hartige sauzen kun je altijd een kijkje nemen in mijn categorie met recepten voor sauzen en dips, daar vind je voor bij ieder gerecht wel wat lekkers.
Zowel citroen als sinaasappel kunnen de saus een erg lekkere smaak geven. Je gebruikt zowel het sap als de rasp van de vruchten, maar let op dat je niet het wit onder de gekleurde schil mee raspt (dat is erg bitter). Citroen maakt het geheel lekker fris, dat past goed bij toetjes en desserts.
Sinaasappel zorgt juist voor een warmere smaak, zeker in combinatie met kaneel. In onderstaand recept vervang je de citroen door het sap van een hele sinaasappel, de rasp van een halve sinaasappel en een kaneelstokje. Het stokje laat je meekoken en haal je uit het mengsel voordat je het gaat pureren. Het wisselt per gerecht wat beter smaakt, maar bij vleesgerechten past de combinatie met sinaasappel over het algemeen het best.
Je kunt ook experimenteren met andere citrusvruchten zoals yuzu of grapefruit, maar daar heb ik geen ervaring mee in combinatie met deze saus met cranberry’s.
Verse en diepvries cranberry’s zijn heel geschikt om deze saus mee te maken. Diepvries cranberry’s moet je eerst volledig laten ontdooien en het vocht weg laten lopen. Gedroogde cranberry’s zijn niet bruikbaar om deze saus mee te maken.
Na het koken heb je als het ware een dunnere cranberry compote. Je kunt ervoor kiezen om de velletjes eruit te zeven, maar ik pureer deze gewoon mee. Daardoor wordt de saus automatisch wat dikker en je proeft er weinig meer van terug, zonde om weg te gooien vind ik. Voor het pureren kun je een staafmixer of een blender gebruiken, beiden werken prima.
Heb je een flinke hoeveelheid saus gemaakt? Geef dan ook een paar flessen weg! Net zoals met jam vind ik dit erg leuk om te geven én ontvangen. Plak een mooi etiket met de naam en datum op de fles en eventueel een decoratie. Er gaat niets boven zelfgemaakte cadeautjes, al helemaal als je ze kunt opeten. 😉
Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.
Hoe leuk zijn deze kleine chocolade tulbandjes geworden?! Makkelijk om te maken, hartstikke lekker en ideaal voor de feestdagen. Gewoon zo of nog gedecoreerd zijn ze naast leuk om te maken ook een heuse traktatie!
Mini chocolade cakejes, chocolade donuts, mini tulband, je kunt dit baksel allerlei namen geven. Eén ding is zeker, schattig zijn deze chocolade cakejes sowieso! En het maakt ze ook een stuk specialer dan een ‘gewone’ cake. Dat maakt ze zo leuk voor de feestdagen én ideaal als je een wat kleiner formaat wil maken, bijvoorbeeld voor bij een dessert of voor de kids.
Een kleine vereiste is de mini tulband bakvorm, die je terugvindt in de Laura’s Bakery bakproducten collectie die momenteel bij Kruidvat in de winkel te koop is. Onderstaand geef ik ook nog tips hoe je dit recept in een andere bakvorm kunt maken.
Voordat je begint met het bakken van je mini chocolade tulbandjes, is het belangrijk om de bakvorm goed in te vetten en te bestuiven met bloem. Dit voorkomt dat de cakejes aan de vorm blijven plakken. Wil je een mooie, egale bruine kleur aan de buitenkant van je tulbandjes? Bestuif de vorm dan met cacao in plaats van bloem. Bekijk voor meer handige tips dit artikel: tulband cake bakken: tips en trucs.
Voor dit recept heb je niet veel nodig. Dat is ook een van de redenen waarom het zo eenvoudig is om te maken. Daarnaast heb je eigenlijk geen apparatuur nodig, al is een (hand)mixer natuurlijk wel extra gemakkelijk. Hier is wat je nodig hebt om aan de slag te gaan:
Als je deze heerlijke mini chocolade cakes hebt gebakken, wil je natuurlijk weten hoe je ze het beste kunt bewaren. Ook handig natuurlijk voor als je ze met de feestdagen al eerder wilt voorbereiden. Met dit recept maak je 12 stuks, al kun je het recept ook halveren. Als je maar één bakvorm hebt, kun je de cakejes achter elkaar bakken.
In een luchtdichte trommel blijven de tulbandjes ongeveer een week goed op kamertemperatuur. Zorg ervoor dat je ze op een koele plek bewaart, maar niet in de koelkast, want dan kan de cake uitdrogen.
Ja, dat kan zeker! Wikkel de tulbandjes goed in huishoudfolie of bewaar ze in een luchtdichte diepvrieszak. In de vriezer blijven ze tot 3 maanden goed. Laat de cakejes op kamertemperatuur ontdooien voordat je ze serveert.
Ben je op zoek naar meer feestelijke bakideeën? Hier zijn een paar heerlijke opties om tijdens de feestdagen te maken:
Voor nog meer inspiratie voor feestelijke baksels, kijk eens bij de feestdagen recepten.
Om ze mooi uit de vorm te krijgen, is het heel belangrijk dat je de vorm invet (met boter of bakspray) en je de vorm vervolgens licht bestuift met bloem of cacaopoeder. Laat de cakejes ook even afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt. Dan moet het helemaal goedkomen!
Je hebt kleine tulband bakvorm nodig om de karakteristieke vorm te krijgen. Heb je die niet, dan kun je bijvoorbeeld ook mini-donutvormpjes of muffinvormpjes gebruiken.
Je kunt deze kleine tulband naar hartenlust versieren of zelfs vullen. Net als in dit recept voor chocolade-kersen tulbandjes, kun je er helemaal je eigen feestje van maken! Een simpele versiering is wat gesmolten chocolade met wat sprinkles. Maar je zou ze ook kunnen vullen met een van deze opties:
Zeker! Je kunt de cacao eruit laten en vervangen voor zelfrijzend bakmeel om de cacao achterwege te laten. En dan zou je er weer allerlei smaken aan kunnen toevoegen, bijvoorbeeld citroen of sinaasappel. Ik heb zelf niet getest om bijvoorbeeld stukjes chocolade of fruit toe te voegen, maar ik denk dat het zeker mogelijk is.
Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.
Kan jij nog wel wat feestelijke bakproducten gebruiken? Dan word je vast heel vrolijk van de nieuwe Laura’s Bakery bakproductencollectie. Met diverse bijzondere bakvormen en bijna alles met een feestelijk goud accent. Lees snel verder om meer te weten te komen over deze nieuwe collectie die vanaf volgende week bij Kruidvat te koop is.
Wat gaat de tijd weer snel, want Sinterklaas is al achter de rug en de volgende feestdagen staan bijna voor de deur! Dat betekent dat we met z’n allen weer lekker aan de bak gaan voor kerst, of misschien kijk jij juist uit naar de kerstvakantie waarin je veel meer tijd hebt om de keuken in te duiken. In beide gevallen voldoende aanleiding om gezellig aan de bak te gaan met de feestelijke Laura’s Bakery bakproductencollectie die vanaf volgende week te koop is bij Kruidvat.
Ik vertel je in dit artikel alles over de producten in de aankomende collectie, maar bekijk ook meteen de speciale bakproducten pagina. Daar vind je niet alleen een helder overzicht van de losse producten, maar ook recept inspiratie zodat je direct met jouw nieuwe bak items aan de slag kan.
Waar moet ik beginnen, want oh wat is deze collectie weer leuk. Mijn hart deed een sprongetje toen ik voor het eerst zelfgebakken madeleines in de vorm van sint jacobsschelpen uit de oven trok. Is deze bakvorm niet enig? Ook de mini brood bakvorm is erg geslaagd, daarin bak je de leukste broodjes voor het kerstontbijt. Of maak jij liever je eigen chocoladerepen? Dat kan met behulp van de chocolademal, waarmee je direct 4 repen in één keer maakt. Leuk om weg te geven als cadeautjes of om met de feestdagen alleen of samen met je bezoek van te genieten.
Ter vermaak tijdens de kerstvakantie zit er ook veel leuks in deze collectie, zoals de verschillende setjes koekuitstekers. De mini tulband bakvorm is een echte hit om cakejes in te bakken rondom de feestdagen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de praktische items in deze collectie, zoals de gouden maatlepels, de taartschep, de gebaksvorkjes met sterretje of de smeltpan. En als klap op de vuurpijl is de luxe bakvorm ook weer beschikbaar!
Je vindt alle nieuwe Laura’s Bakery bakproducten vanaf dinsdag 10 december in de winkels bij Kruidvat (zowel in Nederland als in België) en vanaf maandag 9 december is de collectie al online te koop in de webshop van Kruidvat. Maar een kleine tip van mij: houd vooral het Kruidvat filiaal bij jou in de buurt in de gaten, want soms liggen de producten al eerder in de schappen. En wees er snel bij, want op is ook écht op.
Hieronder zet ik alle producten van de Laura’s Bakery bakproductencollectie bij Kruidvat december 2024 nog even voor je op een rij:
De producten zijn ook online verkrijgbaar bij Kruidvat. Vanaf maandag 9 december 2024 zijn deze in de webshop van Kruidvat te vinden. Ook hier geldt op = op!
Wil jij volgende week direct aan de slag als je de bakproducten hebt gescoord? Begrijpelijk! Neem dan een kijkje op de bakproductenpagina met een overzicht van alle producten, inclusief mijn persoonlijke tips voor bijpassende recepten. Daar geef ik allerlei inspiratie, baktips en basisrecepten voor cakes of koekjes waar je direct mee aan de slag kan. Je hebt eindeloos veel mogelijkheden met de bakproducten, dus check snel deze pagina.
De folder dinsdag 10 december in, maar houd ook de winkel bij jou in de buurt in de gaten. Het kan zijn dat het al wat eerder in de schappen ligt.
Ja, ook op dinsdag 10 december gaat de folder in België in.
De producten zijn al vanaf maandag 9 december online verkrijgbaar bij Kruidvat.
Nee, voor alle producten geldt op is ook echt op. Dus wees er snel bij.
Dit staat op de verpakking van de producten vermeld.
Ik ben ontzettend benieuwd naar alle prachtige baksels die ongetwijfeld gemaakt zullen worden met de nieuwe bakproducten. Dus deel je foto met mij of tag @laurasbakery op Instagram erin, dat vind ik heel erg leuk om te zien.
Als de dagen buiten korter worden en de temperatuur daalt, is het tijd voor warme, winterse gerechten om binnen mee op te warmen. De winter is stiekem wel een van mijn favoriete seizoenen om lekker te bakken, vind je ook niet? In dit lijstje vind je genoeg winterse recepten!
Bij recepten voor de winter denk ik al snel aan baksels met appel, kaneel en chocolade. Bijvoorbeeld taarten en koekjes, maar ook feestelijke winterse gerechten voor tijdens de feestdagen en op en top winterkost zoals verwarmende avondmaaltijden.
Er is genoeg lekkers te maken tijdens de winterse dagen. In dit artikel heb ik een hele hoop winter recepten verzameld per categorie, zodat je gemakkelijk inspiratie op kunt doen.
Zowel zoete als hartige winterse gerechten, en van ontbijt tot avondeten, in deze lijst vind je van alles wat terug. Ik gok dat je hier de hele winter wel zoet (of hartig) mee zult zijn! 😉
Echte wintermaaltijden zijn voor mij warm en rijk gevuld. Zoals goed gevulde ovenschotels, typisch Hollandse lekkernijen en natuurlijk een kom verwarmende soep. Mij maak je tijdens de koude dagen zeker blij met zo’n heerlijk, winters gerecht.
Natuurlijk zijn er ook een hoop feestdagen tijdens de winter. Zoals Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw. Dit zijn een aantal van mijn favoriete feestelijke winterse gerechten. En uiteraard vind je in Het Feestdagen Bakboek nog veel meer inspiratie!
De winter is een ideale tijd om aan de slag te gaan met zelf brood bakken. Heerlijk warm, vers brood uit de oven is zo lekker! Ook heb je mogelijk wat meer tijd voor wat uitgebreidere brood recepten, zoals zuurdesembrood.
Als ik aan een winters ontbijt denk, denk ik aan lekkere warme broodjes, wafels of pancakes. En dat kan zowel hartig als zoet zijn.
Tijdens de winter maak ik altijd wel een keer carrot cake, want wortels horen natuurlijk echt bij de typische wintergroenten. Maar er is nog veel meer lekkers te bakken tijdens de koude dagen!
Niets gezelliger dan samen koekjes bakken tijdens de winter. Niet alleen een leuke bezigheid om ze te maken, maar uiteraard ook zeker om ze op te eten. Vooral koekjes met chocolade vind ik in de winter extra toepasselijk!
Toetjes horen wat mij betreft ook zeker bij de winter thuis. Uiteraard mag tijdens de feestdagen een mooi dessert niet ontbreken, maar ook tijdens een gezellig winters etentje of gewoon omdat je er trek in hebt is een dessert met typische winterse ingrediënten ontzettend lekker!
Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.
Ik ben dol op de combinatie van marsepein en melkchocolade! Jij ook? Dan zijn deze marsepein rotsjes perfect voor jou. Ze zijn ontzettend eenvoudig om te maken en binnen no-time klaar. Ideaal voor pakjesavond dacht ik zo!
Nou, niet veel! Je maakt dit recept met maar 2 ingrediënten. Super makkelijk dus. Het is ook mogelijk om te variëren, daarvoor zal ik je gelijk wat tips geven.
Meer heb je niet nodig, al kun je zeker variëren met bijvoorbeeld extra ingrediënten zoals stukjes koek (wat dacht je van speculaas of kruidnoten), gehakte noten of gedroogde cranberries.
Het smelten van chocolade doe je het beste au bain-marie, omdat dit een langzame en gecontroleerde manier is. Zo voorkom je dat de chocolade verbrandt en krijg je een mooie, gladde textuur. Je smelt 2/3 van de chocolade en daarna voeg je de overige chocolade toe, zo tempereer je de chocolade op een super eenvoudige manier zonder thermometer. Hier lees je er meer over.
Vervolgens voeg je de marsepeinstukjes toe en schep je kleine hoopjes op een bakplaat. Na het uitharden heb je binnen een paar minuten verrukkelijke marsepein rotsjes!
Omdat ze zo makkelijk zijn om te maken, kun je zo ook zeker samen met kinderen maken. Helemaal gezellig om samen aan de slag met deze heerlijke, zoete rotsjes.
BAKTIP: Een kleine smeltpan is ideaal voor het au bain marie smelten van chocolade!
Het leuke aan deze rotsjes is dat ze niet alleen snel te maken zijn, maar ook een tijdje goed blijven. Handig voor als je ze van tevoren wilt bereiden voor Pakjesavond!
Je kunt de marsepein rotsjes ongeveer 1 tot 2 weken bewaren in een luchtdichte doos op een koele, droge plek. Zorg ervoor dat ze goed afgesloten zijn, zodat de chocolade niet gaat zweten en de marsepein lekker zacht blijft.
Ja, je kunt de marsepein rotsjes invriezen! Doe ze in een diepvriesbestendige bak of zakje en bewaar ze tot drie maanden in de vriezer. Haal ze een paar uur voor gebruik uit de vriezer, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Zo kun je extra lang genieten van deze traktatie!
Uit dit recept haal je ongeveer 15 marsepein rotsjes, afhankelijk van hoe groot je ze maakt.
Ben je op zoek naar meer inspiratie voor lekkere baksels tijdens Sinterklaas? Probeer dan eens een van de onderstaande recepten:
Of bekijk de volledige collectie Sinterklaas recepten op mijn blog!
Ik maak ze het liefst met melkchocolade. Maar je kunt ook kiezen voor pure chocolade of witte chocolade, of zelfs een combinatie! Ik gebruik graag de chocolade van Callebaut.
Waarschijnlijk heb je de chocolade te snel of te heet gesmolten. Gebruik de au bain-marie methode om de chocolade langzaam te smelten en dit probleem te voorkomen.
Ja, je kunt bijvoorbeeld gehakte noten, cranberries of stukjes koek toevoegen. Maar ook speculaas, of wat dacht je van kruidnoten? Dat zal ook zeker lekker smaken!
Het is beter om ze op een koele, droge plek buiten de koelkast te bewaren. In de koelkast kan de chocolade ‘zweten’, wat de structuur minder aangenaam maakt.
Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.
De woorden verschillen misschien maar twee letters, maar toch zijn het twee heel verschillende producten uit twee verschillende landen: speculaas en speculoos. Een deel van het verschil zit in de gebruikte specerijen. De ene bevat alleen kaneel, de andere vele andere soorten specerijen.
Nederlandse speculaas zit vol specerijen. Speculaaskruiden wordt op verschillende manieren gemaakt, maar mijn speculaaskruiden recept bevat de volgende ingrediënten:
Andere veelgebruikte ingrediënten zijn korianderzaad, piment, anijszaad en witte peper. Elke bakker heeft zijn eigen favoriete combinatie van specerijen om zijn speculaas mee te bakken.
Wist je dat: we het altijd over speculaaskruiden hebben, maar dat het eigenlijk allemaal verschillende specerijen bij elkaar zijn?
Overtuigd door de smaak van speculaas? Dan heb ik een aantal heerlijke typisch Nederlandse recepten voor je!
Laten we beginnen met speculoos, je kent ze misschien als de koekjes van Lotus Biscoff. Ze verkopen ook een speculoospasta en zelfs speculoos ijs. Ik vind ze allemaal ongelooflijk lekker!
Speculoos is het Belgische antwoord op de Nederlandse speculaas. Maar waar de speculaas verschillende specerijen heeft, heeft de speculoos er maar één: kaneel.
Nu is het een beetje overdreven om speculooskoekjes kaneelkoekjes te noemen, want iedereen die ze geprobeerd heeft weet dat er verschillende andere smaken in zitten. Die komen van (bruine) suikersiroop en/of gekaramelliseerde suiker.
Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.
Het Nederlandse woord “loos” betekent in dit geval ‘zonder’. Speculoos betekent eigenlijk koekjes zonder speculaas.
De namen worden tegenwoordig nog weleens door elkaar gebruikt, wat tot verwarring kan leiden. Zeker in Engelse recepten. Hopelijk weet je na het lezen van dit artikel het verschil en raak je niet meer in de war.
Nederland had een rijke specerijenhandel met de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) in de 17e eeuw. Allerlei soorten specerijen werden vanuit de koloniën naar Nederland vervoerd.
Uiteindelijk begonnen ze mengsels van deze specerijen te maken, en zo kwam het dat speculaas ontstond en werd gebruikt om koekjes te maken.
In België hadden ze geen toegang tot al deze specerijen, het was erg duur voor hen. Dus bedachten ze aan het begin van de 20e eeuw een alternatief: speculoos. Ze gebruikten alleen kaneel, maar voegden bruine suikersiroop toe om ze smakelijker te maken.
Hoewel de naam bijna hetzelfde is, zijn speculaas en speculoos twee verschillende smaken/koekjes. Speculaas is een typisch Nederlands koekje en krijgt zijn smaak van verschillende specerijen die gebruikt worden in de speculaas kruidenmix.
Speculooskoekjes zijn in België ontstaan als ‘koekje zonder speculaaskruiden’. Het merk Lotus staat bekend om hun speculooskoekjes. De smaak komt door het speciale productieproces van de karamelisatie van suiker in het koekje. Speculoos bevat vaak maar één specerij: kaneel.
Deze Sinterklaas taart met kruidnoten is dé perfecte taart voor 5 december! Helemaal fijn aan dit recept is dat het niet moeilijk is om deze sinterklaas taart zelf te maken, maar dat het wel een echte showstopper is.
Het was alweer even geleden dat ik een mooie gedecoreerde taart had gemaakt. Heerlijk vind ik het om dit soort taarten te maken, het vraagt om net dat beetje extra creativiteit dat ik zo leuk vind. Het is dat ik dit jaar voor 5 december een quiche maak en de anderen voor zoetige lekkernijen zorgen, anders had ik zeker nog een keer deze Sinterklaas taart oftewel dripcake gemaakt.
Verstopt onder al het strooigoed zitten 3 lagen speculaascake en daartussen zit een kruidnoten botercrème. Met diezelfde crème is de taart ook afgesmeerd, lekker dat het was! Zelfs mensen die niet van botercrème houden vonden deze kruidnoten-variant wél lekker.
De drip heb ik gemaakt van een pure chocolade ganache, dat vind ik zelf het lekkerst bij deze taart ook al hou ik normaal gesproken het meest van melkchocolade. Daarna ben ik losgegaan met allerlei strooigoed en chocoladefiguren.
BAKTIP: Deze ronde bakvormen zijn erg prettig in gebruik en in meerdere formaten, vormen en hoogtes verkrijgbaar.
Het decoreren van een deze sinterklaas taart begint met ‘de drip’. Er staat een uitgebreide how to drip cake online. Ik kan het je aanraden om deze goed door te nemen als je voor de perfecte drip wilt gaan. Het is niet moeilijk, maar je moet de handigheid even doorhebben. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om deze taart te maken zonder drip.
Met het decoreren van stapeltaarten is het belangrijk dat je begint met de grootste decoraties, maar verder staat je vrij om te doen wat je wilt. Als jij op de bovenkant van deze sinterklaas taart besluit een chocoladeletter te gebruiken in plaats van een chocoladesinterklaas is dat ook helemaal prima. Wel is het leuk om decoraties in verschillende groottes te gebruiken.
Het ligt misschien voor de hand dat je decoraties en snoepgoed bovenop de taart aanbrengt, maar het is ook ontzettend leuk om strooigoed tegen de zijkant van de taart aan te plakken of juist onderaan de rand van de taart er tegenaan te drukken (zie de foto hieronder).
Deel je een foto van jouw exemplaar op Instagram? Ik kan niet wachten om al jullie taarten te zien!
Je kunt deze taart het beste in een taartdoos bewaren zodat je zeker weet dat deze niet uitdroogt en de chocolade niet verkleurt. De decoratie zou ik wel net voor het serveren aanbrengen. Je kunt er ook voor kiezen om de taart met botercrème alvast voor te bereiden (dan hoeft het ook niet per se in een doos, mits de botercrème de gehele taart goed bedekt) en bijvoorbeeld een aantal uur van tevoren de drip en decoratie aan te brengen.
Je bewaart de taart het liefst op een koele plek buiten de koeling, hier blijft hij zo’n 3-4 dagen goed, verpak hem wel goed. Dit kan in folie, in een taartdoos of onder een grote stolp. Dat geldt ook voor taart die je mogelijk overhoudt. Helemaal niet vervelend als je nog een extra stukje helemaal voor jou overhoudt voor de dag na een sinterklaasfeestje kan ik je vertellen!
Ja, je kunt deze taart ook invriezen. Dat kan in zijn geheel (zonder decoratie uiteraard), maar ik kan mij voorstellen als dat wat veel ruimte inneemt. Voor losse stukken raad ik je aan om het goed in vershoudfolie te verpakken en doe er eventueel een luchtdichte diepvrieszak omheen. In de vriezer blijft de taart tot wel 3 maanden goed. Wanneer je de taart wilt serveren, laat hem dan rustig ontdooien in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de structuur en smaak zoveel mogelijk behouden blijven.
Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.
Misschien denk je na het lezen van deze blog en het recept hieronder: leuk, maar wel veel werk. Geen zorgen, ik heb ook een paar snellere Sinterklaas taart recepten voor je verzameld. Misschien passen die beter bij wat jij zoekt:
Dat kan, dan wordt het geheel wel wat zoeter. De verhoudingen voor een melkchocolade drip en een witte chocolade drip vind je in dit artikel.
Cakes hebben altijd een licht gebolde bovenkant als ze uit de oven komen. Ik vind dat prima en laat het zo, de ruimte vul ik op met botercrème. Maar als je wilt kun je ze ook recht afsnijden zodat je cakelagen bij het aansnijden van de taart helemaal netjes recht zijn.
Absoluut! In de receptkaart hieronder zie je onder de kleine afbeelding de knop ‘recept’ omrekenen. Als je deze aanklikt kun je het recept omrekenen van de huidige bakvorm (15 cm) naar een groter formaat bakvorm van jouw keuze.
Een voorbeeld: als je het recept omrekent naar een 22 cm bakvorm dan is er voldoende taart voor 24 personen.
Het liefst bak je de drie cakelagen in één keer af, maar dan heb je wel drie bakvormen van 15 cm doorsnee nodig. Als je er minder hebt, zul je het beslag in meerdere etappes moeten afbakken. Ik raad het af om het beslag in één keer af te bakken in één bakvorm.
Deze heerlijke zachte speculaas koekrepen zijn het perfecte baksel voor de sinterklaasperiode. De combinatie van speculaaskruiden, knapperige pecannoten en zoete karamelblokjes maakt deze speculaas koekjes tot een onweerstaanbare traktatie. Bovendien zijn ze heel eenvoudig te maken. Ik vertel je hoe!
Dit speculaas recept maak je als een plaatkoek die je na het bakken in repen snijdt. Dit maakt het een makkelijk en snel recept, ideaal als je een grotere hoeveelheid wilt maken. Wil je liever losse speculaas koekjes? Dat kan ook zeker met dit recept! Je hebt niet veel nodig:
BAKTIP: Naast deze korte lijst ingrediënten heb je voor deze speculaas koek uiteraard ook een bakvorm nodig om de speculaas koeken in te bakken. Ik gebruik een rechthoekige bakvormvan 17,5 x 27,5 voor dit baksel. Je kunt ook voor een kleinere, vierkante bakvorm gaan, dan zal hij alleen wat hoger worden.
Een van de fijne dingen aan deze speculaas koekrepen is dat ze niet alleen lekker zijn als ze vers zijn, maar ook prima bewaard kunnen worden. Handig als je een voorraadje wilt aanleggen voor de feestdagen! Met dit recept maak je ongeveer 40 koekrepen, afhankelijk van hoe groot je de stukken snijdt.
Als je de speculaas koekrepen goed verpakt, blijven ze wel een paar weken vers. Bewaar ze luchtdicht in een koektrommel of afgesloten doos op een koele plek, maar niet in de koelkast. Zo blijven ze lekker van structuur en vol van smaak.
Ja, je kunt de koekrepen prima invriezen! Verpak ze in porties in plastic folie of een diepvrieszakje en leg ze in de vriezer. Zo kun je de koeken tot wel drie maanden bewaren. Haal ze een paar uur van tevoren uit de vriezer om op kamertemperatuur te laten komen. Ideaal als je op tijd wilt beginnen met bakken voor Sinterklaas!
Kun je geen genoeg krijgen van speculaas? Dan zijn er nog veel meer heerlijke baksels die je kunt proberen. Speculaas is immers dé smaak van de sinterklaasperiode! Kijk voor nog meer inspiratie ook eens bij mijn speculaas recepten of tussen mijn sinterklaas recepten.
Hier alvast een paar heerlijke suggesties:
Dat kan! In plaats van het deeg in een bakvorm te bakken, kun je bolletjes vormen en ze apart op de bakplaat leggen. Zo krijg je losse gebakken koekjes.
Ja, je kunt de pecannoten vervangen door andere noten zoals walnoten of hazelnoten. Dat is absoluut een heerlijke variatie!
Als je geen karamelblokjes kunt vinden, kun je stukjes zachte toffee gebruiken of de karamelblokjes weglaten en extra noten toevoegen voor een crunchy effect.
Speculaaskruiden zijn natuurlijk essentieel voor de typische speculaassmaak. Heb je ze niet in huis, dan kun je het beste zelf een mengsel maken of ze kopen in de supermarkt. Bekijk mijn recept voor zelfgemaakte speculaaskruiden voor de perfecte mix!
Makkelijke recepten voor 50 heerlijke koekjes. Maak zelf klassiekers als stroopwafels en gevulde koeken. Of kies voor de lekkere chocolate chip cookies. Naast 50 overheerlijke recepten leer je ook meer over het bakken van koekjes zelf in het informatieve hoofdstuk met baktips.
Het is weer zover, de feestdagen komen eraan en dat betekent ook: een adventskalender in huis halen. Dat maakt het aftellen naar de kerst nóg leuker!
Twee jaar geleden kwam ik op het idee om allerlei lekkere adventskalenders die ik tegenkwam voor jullie op een rijtje te zetten. Dat bleek een goed idee, want jullie bezochten dit artikel massaal. Goede reden om weer voor jullie op zoektocht te gaan naar de lekkerste adventskalenders van 2024.
Ik heb een lijstje met favorieten gemaakt en hier verzameld, het zijn er dit jaar zelfs nog meer geworden. Hopelijk krijg je er geen keuzestress van. Zelf heb ik er meerdere gekocht voor dit jaar, het is gewoon te leuk om elke dag een vakje van zo’n adventskalender met lekker eten of drinken te openen.
Ook dit jaar heb ik de adventskalenders weer heel handig voor je in thema’s verzameld. Van kalenders met chocolade of snacks tot een kalender met thee of alcohol: voor iedere lekkerbek is er wel een geschikte kalender te vinden!
Misschien wel een van de meest populaire kalenders: adventskalenders met chocolade. Die haal ik steevast in huis en is voor mij echt jeugdsentiment. Gelukkig is de kwaliteit en variatie van de chocolade tegenwoordig wel een stuk beter.
Wie is er nu niet dol op op de heerlijke fairtrade chocolade van Tony’s Chocolonely? Deze adventskalender bevat de favoriete smaken melk en karamel-zeezout.
Te koop bij Bol.
Dit jaar heeft Tony Chocolonely voor de grote fans ook een grote adventskalender! Het verschil? Deze kalender bevat maar liefst 10 verschillende smaken!
Te koop bij Bol.
Deze prachtige adventskalender is gevuld met luxe melkchocolade, pure chocolade en truffels. Een betoverend cadeau of een heerlijke traktatie voor jezelf!
Te koop bij De Bijenkorf.
Met deze nostalgische adventskalender geniet je van maar liefst 37 heerlijke marsepein-, nougat- en chocoladespecialiteiten achter de 24 deuren.
Te koop bij Bol.
Een adventskalender vol met deze zeer bekende en heerlijke Belgische bonbons. Zo kan je elke dag weer smullen van de heerlijke chocolade van Leonidas!
Te koop bij Leonidas.
Als je gek bent op de bekende chocolade bonbons van Lindt, dan is deze adventskalender wat voor jou. Elke dag tot aan kerst een heerlijke chocoladeverrassing!
Te koop bij Bol.
Er is zelfs nog een adventskalender met chocolade van Lindt. Een speciale 1001 nachten editie. Met bonbons in kerstsfeer en -smaak. Gedeeltelijk met alcohol in de bonbons.
Te koop bij Amazon.
Dol op Milka chocolade? Dan is deze adventskalender zeker wat voor jou! 24 Milka chocolaatjes in 4 verschillende smaken.
Te koop bij Bol.
Tel af naar kerst met deze 3D adventskalender met 25 verfijnde Belgische pralines. Deze is leuk (en lekker) voor jong en oud!
Te koop bij Neuhaus.
Ook bij IKEA kun je terecht voor een lekkere chocolade adventskalender. In de meeste vakjes zit een heerlijk chocolaatje en in sommige zit een leuke verrassing!
Te koop bij IKEA.
Nog zo’n leuke: een adventskalender met thee. Voor de echte theeleuten onder ons een feestje, want elke dag een andere smaak thee uitproberen is toch te leuk? Met de kerst heb je er dan sowieso wat favoriete smaken thee bij!
Dit is wel een hele speciale adventskalender. Een slinger met ansichtkaarten en elke dag een zakje met verse losse thee voor 2 kopjes.
Te koop bij Van Bruggen.
In de kalender van Pukka vindt je 24 biologische theetjes. Je kunt de kalender ophangen en er iedere dag een zakje uithalen.
Te koop bij Bol.
Achter ieder deurtje van deze adventskalender vind je een andere Ayurvedische theesoort. 24 stuks in totaal in allerlei smaken.
Te koop bij Bol.
Samen aftellen tot aan kerst met elke dag twee theezakjes én een tea topics kerstvraag. Zo heb je direct een goed gesprek tijdens een lekker kopje thee. 😉
Te koop bij Bol.
Gek op koffie? Dan vind je een koffie adventskalender vast heerlijk tijdens de decembermaand. Iedere dag een kopje koffie in een andere smaak, genieten!
Deze adventskalender is een samenwerking van Nespresso en chef Jean Imbert. Met maar liefst drie nieuwe koffiesmaken én een limited edition koffiemok.
Te koop bij Nespresso.
Wederom de Nespresso adventskalender in samenwerking met Chef Jean Imbert, maar dan met de Vertuo cups.
Te koop bij Nespresso.
In deze adventskalender vind je capsules voor je Nespresso-machine in 24 melanges. Van ristretto en espresso tot lungo en meer.
Te koop bij Bol.
In deze adventskalender voor capsules van Nescafé Dolce Gusto vind je onder andere tijdloze klassiekers, maar ook heerlijke nieuwe favorieten.
Te koop bij Bol.
Een heuse koffieslinger met zakjes koffiebonen. De koffie is afkomstig vanuit de hele wereld, inclusief een van de duurste koffiesoorten ter wereld.
Te koop bij Amazon.
Zin om lekker te snacken in december? Dan kun je voor een van deze snacks adventskalenders kiezen. Van nootjes en chips tot lolly’s: waar zou jij voor gaan?
Onder andere verschillende noten, chocolade en lekkere snacks vind je in deze leuke adventskalender van de Notenshop. Je kunt ‘m openklappen en neerzetten.
Te koop bij De Notenshop.
Deze kleurrijke en vrolijke kalender zit boordevol heerlijke Chupa Chups lolly’s in allerlei smaken. Zo kan je dagelijks genieten van je favoriete zoete traktaties.
Te koop bij Bol.
Deze adventskalender is het perfecte cadeau voor iedereen die de voorkeur geeft aan chips boven chocolade en elke Pringles liefhebber!
Te koop bij Amazon.
Deze adventskalender bevat een selectie kleine zakjes en ingepakt snoepgoed om af te tellen tot Kerstmis. Een ideale advent voor alle zoetekauwen!
Te koop bij Bol.
Voor alle popcorn liefhebbers is deze adventskalender een goed idee. Gevuld met 6 verschillende (zoete) smaken.
Te koop bij Amazon.
Tijdens het ontbijt opstarten met een adventskalender? Geen probleem met deze kalenders vol broodbeleg of aanvulling voor in je yoghurt of havermout!
Voor de grote Nutella fans onder ons is er een heuse adventskalender met enkel Nutella producten. Met heerlijke lekkernijen en zelfs cadeautjes.
Te koop bij Amazon.
Deze advent bevat 24 verschillende mini’s zodat je elke dag een nieuwe smaak kan proeven. Heerlijk voor op een boterham of in de havermout of zelfs om mee te koken.
Te koop bij De Pindakaaswinkel (online uitverkocht, wel in de winkel).
23 heerlijke lekkernijen, terwijl je elke ochtend een heerlijk recept ontdekt om van te genieten op een stukje warme toast, een croissant of een crêpe.
Te koop bij Bonne Maman.
Ontbijt jij met muesli? Deze kalender bevat 24 verschillende muesli’s die handig verpakt zijn om mee te nemen. Mymuesli heeft ook een luxe en havermout editie.
Te koop bij MyMuesli.
Ook in de categorie alcoholische versnaperingen vind je leuke adventskalenders dit jaar. Biertjes, wijntjes of wat dacht je van cocktail snoepjes? Proost!
Een heuse kerstboom met 12 verschillende flesjes wijn erin, ook wel 12 nights of wine. Cheers!
Te koop bij Mmoodwineandfood.
Als jij wel een speciaalbiertje lust, dan is deze kalender voor jou! Achter elk deurtje vind je een ander biertje om uit te proberen.
Te koop bij Gall & Gall.
24 super lekkere alcoholvrije en -arme bieren voor de maand december tot aan kerst. Geniet elke dag van een nieuw biertje.
Te koop bij OnderNulPuntVijf.
In deze kalender vind je cocktail gummies. 24 stuks met verschillende cocktail smaken.
Te koop bij Smith & Sinclair.
Natuurlijk zijn er ook adventskalenders in andere culinaire categorieën te vinden. Zoals verschillende soorten specerijen, oliën en chocolademelk. Lekker zeg!
Geniet van rijke olijfolies, smaakvolle azijnen en geurige kruiden die je steeds meer in de feeststemming brengen met deze culinaire adventskalender.
Te koop bij Oil & Vinegar.
Een schattige, kleurrijke doos met 24 doosjes, tot de rand gevuld met sprinkles. Hier wordt iedere bakliefhebber toch ontzettend blij van?
Te koop bij Super Streusel.
Ben jij een chocolademelk lover? In deze kalender vind je 24 verschillende smaken chocolademelk om lekker mee op te warmen.
Te koop bij Amazon.
Aftellen naar kerst was nog nooit zo fruitig! Achter elk van de 25 deurtjes vind je een blokje om je water een heerlijke smaak te geven.
Te koop bij Bol.
Achter elk van de 24 deurtjes vind je een nieuw zaadzakje met een andere soort zaden. Kweek je eigen verse kruiden, maar let op: er zitten ook zaden voor bloemen bij. 😉
Te koop bij Bol.
Volgens mij meer dan genoeg opties voor leuke en lekkere adventskalenders. Mocht er toch niets tussenstaan, dan kun je ook nog zelf een adventskalender maken.
Ik maak vaak een kalender voor mijn konijn Lot, die altijd erg goed in de smaak valt. Ook maak ik weleens een gingerbread koekjes adventskalender met eigen gebakken koekjes.
Het is mogelijk om bij winkels zoals Action of Søstrene Grene lege adventskalenders te kopen die je zelf kunt vullen. Neem bijvoorbeeld deze herbruikbare kartonnen doosjes, papieren zakjes of een kerstslinger met juten zakjes. Voor mijn konijn heb ik die met kartonnen doosjes gebruikt. Er zijn ook varianten met zakjes waar je zelf nummers op kan schrijven. Zoals je ziet hier boven op de foto.
Kaasfondue is niet alleen ongelofelijk lekker, maar ook oh zo gezellig. Met z’n allen rondom een pannetje gesmolten kaas en dippen maar. In dit artikel deel ik mijn makkelijke kaasfondue recept, tips voor de beste fondue pan en voldoende inspiratie wat lekker is om bij de kaasfondue te eten.
Met kaasfondue dip je stukjes brood en groenten in een fondue pan gevuld met een mengsel van gesmolten kaas, wijn en knoflook. We kennen het vooral vanuit Zwitserse recepten, hoewel de oorspronkelijke afkomst ook Frankrijk zou kunnen zijn.
De stukjes brood en andere dips prik je aan een lange dunne vork, die je in de kaas doopt en vervolgens met gesmolten kaas omhuld weer op je eigen bord schept. De fonduepan staat over het algemeen op een fonduebrander, waardoor de gesmolten kaas lekker warm en vloeibaar blijft.
Wil je klassieke Zwitserse kaasfondue maken? Dan combineer je de Zwitserse kazen Gruyère en Emmentaler. Erg lekker, maar het leuke aan het zelf maken is nou net dat je alle kanten op kan. Over het algemeen hou je aan dat je twee tot drie kazen mengt, die elkaar qua smaak in balans brengen. Drie hele uitgesproken kazen zijn geen goede match.
Je kunt voor een Hollandse kazenmix met Goudse kaas of boerenkaas kiezen, maar je kunt een milde kazenmix ook op smaak brengen met een meer aanwezige kaas zoals kruidenkaas, Parmezaanse kaas, blauwschimmelkaas of geitenkaas. De kaasboer kan je hier erg goed in adviseren. Nog fijner, zij kunnen de kazen direct voor je raspen, dat scheelt een hoop gedoe thuis.
Het recept voor kaasfondue is erg makkelijk. Je smelt de door jou gekozen mix aan kazen in een pan met warme wijn en knoflook. De kaas voeg je steeds in delen toe en je roert tot alles goed is gesmolten, voordat je nieuwe kaas toevoegt. Als alle kaas in de wijn is gesmolten, dan meng je er maïzena (opgelost in water) doorheen om het geheel mooi te binden. Uiteindelijk kun je de fondue nog verder op smaak brengen met gedroogde kruiden, zoals peper en nootmuskaat, of met kirsch als je hier van houdt.
BAKTIP: Op de foto’s zie je deze kaasfondueset die ik al meer dan 10 jaar gebruik en daar ben ik heel tevreden mee. In dit formaat kaasfondue pan kun je voldoende fondue voor vier personen kwijt, maar ze hebben ook kleinere varianten. Het schoonmaken gaat ook erg makkelijk, groot voordeel als je het mij vraagt.
Bij kaasfondue horen veel verschillende dips. En daarmee bedoel ik niet zozeer sauzen, maar verschillende groenten, fruit en stukjes brood om lekker in de gesmolten kaas te dippen. Denk hierbij aan wat je zelf lekker vindt smaken in combinatie met kaas. Onderstaand som ik de nodige inspiratie voor dips om uit te kiezen op.
Persoonlijk vind ik het lekker om 4 soorten groenten, 1 – 2 soorten fruit en 1 – 2 broodsoorten te combineren als dips. Je kunt de groenten en fruit prima de avond van tevoren voorbereiden, zoals het wassen en snijden ervan. Dan hoef je op de avond van het etentje alleen de fondue te maken en alles op tafel te zetten.
Bij kaasfondue wordt door de kenners geadviseerd om een frisse en/of droge witte wijn te gebruiken, zowel om door de fondue te verwerken als om ernaast te drinken. Denk hierbij aan Sauvignon Blanc, Chablis of Riesling. Vette, boterige wijnen moet je vooral vermijden, want deze vallen veel te zwaar op de maag in combinatie met de kaas. Als je op zoek bent naar de perfecte wijn-spijscombinatie bij jouw kazenmix, kun je je het beste bij een wijn- of kaasspeciaalzaak laten adviseren.
Natuurlijk kun je ook kaasfondue zonder wijn maken. Er worden online verschillende alternatieven geadviseerd, waarbij elke optie wat voor- en nadelen heeft. Wil je bij de smaak van wijn in de buurt blijven? Kies dan voor een frisse alcoholvrije wijn. Bouillon is een ander smaakvol en vaak getipt alternatief. Let er hierbij op dat je niet te zoute kazen gebruikt, omdat de bouillon ook zout toevoegt.
Appelsap kan een mooie vervanger zijn als je kaasfondue voor kinderen maakt. De toevoeging van appelsap maakt de gesmolten kazen wat zoeter, wat wenselijk kan zijn als je voor een meer pittige kazenmix bent gegaan (daar houden kinderen over het algemeen niet van). Melk is in dit geval ook een goed alternatief, dat is lekker neutraal qua smaak.
Door de kaasboer heb ik mij laten vertellen dat je per persoon gemiddeld 200 gram kaas nodig hebt voor een geslaagd avondje fonduen. Bedenk voorafgaand aan je etentje of je met grote of kleine eters te maken hebt, want het liefst zie je die fonduepan aan het einde van de avond leeg. Toch nog wat over? Geen probleem, volg onderstaande tips om restjes kaasfondue te bewaren en lees wat je ermee kunt doen.
Overgebleven kaasfondue bewaar je max. twee dagen in een goed afgesloten koelkastdoos. Dit restje kun je bijvoorbeeld aanlengen om als kaassaus bij een bloemkoolgerecht of ovenschotel te serveren of als basis voor een pasta. Heerlijk!
Invriezen vind ik ideaal als je de restjes kaasfondue het liefst voor de volgende fondue-avond wil bewaren. Je kunt het maximaal drie maanden luchtdicht verpakt bewaren, dus dat zorgt er direct voor dat de volgende keer niet al te lang op zich zal laten wachten. 😉
Het smelten van de kaas voor je fondue is een taakje waar je wat geduld voor moet hebben, maar dit geduld loont. Zet de warmtebron onder de pan laag, gebruik een houten lepel en draai hiermee achtjes tijdens het smeltproces. Neem de tijd om de kaas te smelten, dat zorgt voor de lekkerste structuur van je fondue. Voeg eventueel meer wijn toe als je aan het einde merkt dat je fondue aan de dikke kant is.
Als je dan eenmaal het perfecte gesmolten kaasmengsel hebt gemaakt, dan giet je dit in een fondue pan en zet je hierna direct op tafel, op een fonduebrander. Op deze manier houdt je het mengsel het beste warm, vloeibaar en je voorkomt dat het aanbrandt. Eventueel lukt dit ook met een pan met een losse brander eronder, zolang je de brander laag kunt zetten om verbranding van de kaas te voorkomen.
De aanschaf van een kaasfondueset is niet goedkoop. Als je kiest voor een goede kwaliteit fondue pan dan kun je er waarschijnlijk een leven lang mee doen, mede doordat je de pan niet heel vaak gebruikt. Als je geen set wil aanschaffen vanwege de kosten of omdat je het te weinig zal gebruiken, wellicht kun je er dan één van buren, vrienden of familie lenen.
In traditionele Zwitserse kaasfondue recepten zie je vaak het gebruik van kirsch terugkomen. Je hebt er maar weinig van nodig, want het is een sterke alcoholische drank. Kirsch wordt ook wel een fruitige brandewijn genoemd en wordt gemaakt van gedestilleerd kersensap. Ondanks dat de naam het wel doet vermoeden, is het absoluut niet zoet van smaak.
Als je het in onderstaand recept wil toepassen, neem dan 3 el kirsch en los daarin de maïzena op (i.p.v. water). Volg het recept verder zoals omschreven.
Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.