Het verschil tussen fondant en marsepein

Gepost: 30 november 2014 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022

Fondant 1a

Toen ik ben begonnen met het decoreren van taarten en cupcakes gebruikte ik gelijk al fondant. Ik koos daarvoor omdat mijn moeder geen marsepein lust en tegenwoordig werk ik nog steeds graag met fondant. Ik heb ook wel eens gewerkt met marsepein, maar toch vind ik fondant het prettigst werken voor het decoreren van taarten en cupcakes. Mijn keuze voor fondant was dus gebaseerd op smaak, maar als je daar geen rekening mee hoeft te houden zijn er nog meer punten waar je op kan letten. Er zijn namelijk meerdere verschillen tussen fondant en marsepein.

Fondant

Fondant is een suikerpasta, behoorlijk zoet dus. Dat is ook een reden dat niet iedereen even dol is op fondant. In combinatie met een taart of cupcake vind ik fondant zelf wel lekker, maar dan moet er niet een al te dikke laag op zitten. Ik werk zelf dus altijd met dunne laagjes fondant.

De basis van fondant is wit, deze kun je dan zelf elke gewenste kleur geven met kleurstoffen op gelbasis. Er zijn ook verpakkingen verkrijgbaar met voorgekleurde fondant, meestal per 250 gram of per kilo. Omdat de basis van fondant wit is kun je altijd hele mooie kleuren maken. Pastel kleuren nodig? Dat gaat heel goed met fondant. Kleuren als zwart en rood zijn wel lastiger om te maken, dit zijn de enige kleuren die ik voorgekleurd koop.

Fondant droogt uit aan de lucht, dat betekent dat je bij het bekleden van een taart redelijk door moet werken. Je kunt niet een lap fondant uitrollen en nog even wat tussendoor doen voordat je de taart ermee bekleedt. Het fondant droogt uit waardoor je scheuren krijgt bij het bekleden van een taart wanneer je dit niet snel genoeg doet. Kneed je fondant daarom altijd goed door zodat het mooi soepel is, dan direct uitrollen en de taart ermee bekleden.

marsepein 1a
Marsepein

Marsepein is ook gemaakt van suiker, maar bevat hiernaast ook amandelen. Door die amandelen is marsepein een stuk vetter en daarmee ook plakkerig. Dat vind ik niet altijd even fijn werken en daarnaast vind ik het er ook niet mooi uitzien. Je taarten, cupcakes en decoraties hebben bijna altijd zo’n vettig, glimmend laagje.

De basis van marsepein is blank. Niet spierwit dus, wat het kleuren soms wat lastiger maakt. Een mooie lichte (pastel) kleur wordt al gauw te donker, maar als je diepe en donkere kleuren wilt zijn deze juist weer sneller te maken dan bij fondant. Marsepein kun je ook voorgekleurd kopen, ook een variant die wit is gekleurd.

Marsepein droogt niet tot nauwelijks uit aan de lucht. Dat geeft je meer tijd om een taart te bekleden, maar het betekent ook dat decoraties zacht blijven en inzakken. Wanneer je decoraties in vorm hebt gebracht, zal de zwaartekracht uiteindelijk zijn werk doen. Er zijn natuurlijk decoraties waarbij de vorm gewoon blijft, zoals de rolroosjes en blaadjes op bovenstaande foto.

Het verschil tussen fondant en marsepein
 • Het belangrijkste verschil zit dus in de ingrediënten. Fondant bestaat zo’n beetje alleen maar uit suiker en is daarmee echt een suikerpasta. Marsepein bestaat uit suiker en amandelen.
 • Marsepein is wat grover van structuur, terwijl fondant juist veel fijner is. Dat betekent dus ook dat je met fondant de details in je decoraties net even wat fijner kunt maken.
 • De basis van fondant is wit, van marsepein blank. Wanneer je zelf kleurt, zullen de kleuren bij fondant altijd sprekender en ‘echter’ zijn omdat je een witte basis hebt. De kleur wordt bij blanke marsepein eigenlijk nooit hetzelfde als de kleur die aangegeven staat of je potje of flesje, altijd een beetje donkerder.
 • Fondant droogt uit zichzelf uit. Je decoraties worden harder en behouden hun vorm beter. Dat heeft zowel voor- als nadelen. Je moet redelijk doorwerken omdat het uitdroogt, maar eenmaal uitgedroogd behoudt het wel zijn vorm. Marsepein droogt niet echt uit en blijft altijd zacht. Je hebt hierdoor minder tijdsdruk, maar je kunt geen bloemetjes maken die mooi bol zijn en zo blijven.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit, fondant of marsepein?

Op zoek naar de how to’s van bovenstaande foto’s? Die vind je op Laura’s Bakery: Taart vullen en bekleden | Marsepeinen roosjes en blaadjes

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

19 reacties

 1. Leonie schreef:

  Ik gebruik zelf liever marsepein. Dat komt omdat ik suikerpasta heel vies vind! Maar smaken verschillen.
  Fondant is wel veel makkelijker om mee te werken. Het scheurt veel minder snel. Als ik een taart maak met veel kleine details, zoals roosjes of strikken gebruik ik fondant. Anders gebruik ik gewoon marsepein. ik koop ook vaak gekleurde marsepein. Als ik de marsepein zelf kleur gebruik ik witte marsepein als basis. De kleuren zijn dan veel intenser.

 2. patricia schreef:

  Hoi Laura

  Ik ben pas begonnen om ook taarten met fondant te maken.
  Nu wilde ik sommige figuurtjes die ik gemaakt heb weer wat gladder maken.

  Er zit dan door het plaatsen een klein ieniemienie deukje etc.
  Kan je dit op de een of andere manier wegwerken???
  Ik las ergens dat mensen met een klein beetje
  water en een kwastje het wat zachter , gladder en glimmend maken.

  Ik hoop dat je me vraagstelling snapt en dat je me kan helpen.
  Groetjes Patricia

 3. Saskia schreef:

  Hoi,
  Kun je fondant niet op smaak brengen met bijvoorbeeld wat vanille extract?
  groetjes Saskia

 4. marie schreef:

  Je kan ook natuurlijke kleurstoffen gebruiken is gezonder. Bv biet,spinazie kurkurma…..

 5. Kim vlecken schreef:

  Hoi hoi.

  Ik wil een bombe maken. Deze word met chocolade overgoten. Zo dat de biscuit laag niet zacht word. Word deze eerst bekleed alvorens de chocolade er over gegoten word. In het recept gebruiken ze marsepein. Maar vind fondant lekkerder. Kan ik hier voor ook fondant gebruiken?

 6. marja schreef:

  Hallo, ik kneed altijd marsepein en fondant door elkaar,1op1 dan heb je de lekkere smaak van de marsepein en de soepelheid van het fondant, ideaal.

 7. Willy Prill schreef:

  Omdat fondant en marsepein nogal zoet zijn zorg ik altijd dat de vulling licht en fris is door bijvoorbeeld vruchten er in te doen.Mandarijntjes,kersen of aardbeien maken de taart dan minder zwaar .

 8. Inostrate schreef:

  Tijdens het kijken naar een Engels bakprogramma was ik benieuwd naar de verschillen. Dank voor de uitleg.
  De foto van de roosjes is slechts voor een deel zichtbaar op de pagina.

 9. Inostrate schreef:

  Correctie: De foto is ok . De server werkte even niet volledig.

 10. BAB@ schreef:

  Mijn ervaring is dat je fondant prima op smaak kunt brengen met een aroma! Goed kneden! En eigenlijk werkt het daarna veel lekkerder…

 11. Tamara schreef:

  Ik gebruikte altijd marsepein maar de laatste jaar alleen nog maar fondant. Ik rol het al dun uit. Super tips weer.

 12. Marcel schreef:

  Kan je rolfondant in cake of koek meebakken in de oven. Bijvoorbeeld als gedeeltelijke vervanger van suiker in het recept (dit van restjes rolfondant of een pakje wat te hard geworden is)..

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik durf het je niet te zeggen eigenlijk, heb dit nog nooit eerder gezien of gehoord. Als vervanger van suiker lijkt mij van niet in ieder geval.

 13. TINA schreef:

  Kun je fondant letters op een kwarktaart plakken?
  En moet je altijd een plastic roller gebruiken?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Fondant reageert niet goed op vocht, dus dit zou ik afraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *