Iedereen noemt het roze koeken, maar eigenlijk zijn het gewoon cakejes met een roze laagje fondantglazuur. Toch mochten ze niet ontbreken tijdens deze week met Hollandse koekjes. Het is voor mij ook een stukje jeugdsentiment. Ik at ze vroeger best vaak en ben er nog steeds stapelgek op. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik heb zitten smullen van deze zelfgemaakte roze koeken. Ze zijn niet moeilijk om te maken trouwens. Als basis neem je gewoon kleine cakejes die je zelf bakt, daarna maak je het af met een laagje roze glazuur. Dat ze er (bij mij) vervolgens uit zien als stiploze paddestoelen uit het sprookjesbos laten we maar even achterwege haha. Je zou ze eventueel wel recht af kunnen snijden als je dat mooier vindt.
Het roze glazuur wat op de roze koeken uit de winkel zit is een fondantglazuur. Dat kun je (online) kant en klaar kopen, maar ook zelf maken. Verschil is vooral dat er glucosestroop is toegevoegd aan het poedersuiker en water. Het droogt wat steviger op dan een glazuur op basis van alleen poedersuiker en water. Omdat fondantglazuur iets lastiger verkrijgbaar (en te maken) is, besloot ik voor een roze frambozenglazuur te gaan. Ook ontzettend lekker!
Roze koeken
Ingrediënten
- 100 gram ongezouten roomboter
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 2 eieren (m)
- 1 tl vanille-extract
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- snuf zout
Glazuur
- 25 gram frambozen (vers of diepvries)
- 100 gram poedersuiker
- 1 el water
Instructies
-
Klop de boter en suiker romig. Voeg een eitje toe en mix tot deze is opgenomen, voeg dan het tweede ei met vanille-extract toe, mix tot het een mooie egaal mengsel is.
-
Als laatst voeg je het zelfrijzend bakmeel met de snuf zout toe, mix tot het meel is opgenomen.
-
Verdeel het beslag over 12 cupcake vormpjes, ik gebruikte zelf siliconenvormpjes. Als je ze in een metalen/aluminium vorm bakt, vet die dan even in en bestuif hem met bloem.
-
Bak de cakejes in 15 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte).
-
Wanneer de cakejes helemaal zijn afgekoeld, maak je het glazuur. Doe de frambozen in een zeefje en druk met een lepeltje of spatel al het vocht eruit. Je wilt alleen het frambozensap gebruiken voor je glazuur, pitjes daarin zijn niet lekker.
-
Voeg het frambozensap toe aan de poedersuiker en roer goed door. Je wilt een stevig glazuur, maar het moet wel een beetje vloeibaar zijn. Wanneer het glazuur nog te dik is, voeg je het kleine beetje water toe.
-
Doop de cakejes in het glazuur en laat ze staan tot het glazuur een beetje is uitgehard. Onthoud dat dit glazuur altijd nog een beetje zacht zal blijven.
Ik heb nog een leuke tip waardoor je de koeken vanzelf plat krijgt en ook wat compacter (wat denk ik nog meer lijkt op een roze koek uit de winkel). Dan moet je de muffinvorm tot de helft vullen met deeg en dan afdekken met een vel bakpapier en daarop een bakplaat leggen. Als je dat dan bijv. 12. min bakt, kun je daarna nog een paar minuutjes bakken zonder bakpapier en bakplaat erop.
In het recept waarin dit staat (ik heb het al eens uitgeprobeerd) wordt overigens geen zelfrijzend bakmeel, maar gewoon bloem gebruikt. Ook om te voorkomen dat het hard gaat rijzen.
Bloem vind ik een goede, ga ik volgende keer eens proberen (al vind ik het luchtige stiekem ook wel lekker haha).
In een Amerikaans kookprogramma heb ik eens gezien dat ze op de cakejes een bakplaat leggen om te voorkomen dat ze teveel gaan rijzen. Overigens vind ik het enige cakejes, een leuk idee als er een “prinsessenverjaardag” wordt gevierd! t Kleurt zo heerlijk roze mee met alle prinsessenjurken!
Ik gebruikte siliconen vormpjes die los op een plaat stonden waardoor dit niet lukte, maar wil dat nog eens proberen door een metalen cupcakevorm te gebruiken.
Wat een leuk recept weer in deze Hollandse bakserie! Erg leuk!
Wat leuk en lekker Laura, dank je wel voor het recept!
Hoi Laura,
Ik kwam ineens op het idee deze roze koeken te maken en vond bij jou het recept. Top, dankjewel daarvoor. Weet jij ook wat de verhouding van glucosestroop met poedersuiker en water is die je kunt gebruiken om iets harder/minder plakkerig glazuur te krijgen?
Nee helaas, zelf nog nooit op die manier gemaakt.
Hallo,
Ziet er inderdaad superlekker uit!
Vraagje: mag ik het vanilleextract vervangen door vanillesuiker? Of zijn er met vanillesuiker andere verhoudingen?
Groetjes
Het mag zeker, maar er zijn wel verschillen. Die lees je hier: https://www.laurasbakery.nl/alle-soorten-vanille-smaakstoffen/
Kan je ook iets anders gebruiken dan frambozen bij roze koeken bijvoorbeeld jam of kleur
Ja hoor, kleurstof zou ook kunnen of sap op basis van ander vruchten (de kleur en smaak kan dan wel anders worden).