Zelf appelflappen maken
Het is altijd een goed idee om ouderwetse appelflappen te maken. Of het nu voor een feestje, voor Oudejaarsavond of op een regenachtige zondag is.
Als je de tijd hebt, kun je ervoor kiezen om het bladerdeeg ook zelf te maken, bijvoorbeeld met mijn recept voor makkelijk en snel bladerdeeg. In alle eerlijkheid maak ik appelflappen zelf meestal met kant-en-klare plakjes bladerdeeg uit de vriezer. Dat is lekker simpel en dan kan ik extra snel genieten van een verse, warme appelflap.
Je kunt ze zowel warm als koud eten en daarmee kun je ze goed voorbereiden. Heb je ze liever warm maar wil je wel vast wat voorbereidingen treffen, de appelflappen kun je prima opwarmen in de oven!
Ik geef je alle tips om appelflappen te maken, te bewaren en op te warmen in onderstaand artikel en recept. Veel bakplezier!
Lekker! Ik maak ze zelf met oudjaarsavond vaak als mini appelflapjes, omdat mensen ook vaak andere hapjes en oliebollen willen eten.
Bestrooi je beide kanten met suiker en smeer je beide kanten in met eigeel?
Ik doe alleen de bovenkant, maar het kan wel.
Beste laura
zou dit ook gaan met de schar milifolie bladerdeeg
zou ze graag maken voor met oudejaarsavond
Ik heb (nog) geen ervaring met deze bladerdeeg, maar het lijkt mij dat dit ook prima werkt!
ze zijn super lekker
Heerlijk die appelflappen, voor mij kunnen ze niet groot genoeg zijn!
Jammie 🙂
Appelflappen blijven lekker!
Ooh, deze zijn overheerlijk! Ik maak ze zelf ook zoo. Mmmm, need some right now! 🙂
Moet je in het bladerdeeg eerst gaatjes prikken?
dat heb ik niet gedaan, maar het kan geen kwaad om het wel te doen!
Lijkt een beetje op het recept wat ik gebruik voor appelflappen. Ik maakte appelflappen vorig jaar voor het eerst en vielen erg in de smaak dus ik mag dit jaar ook weer de keuken induiken (alsof ik dat erg vind, haha!)
Kan je deze invriezen , en dan hoe lang ?
Ja hoor, je kunt ze ook invriezen. Verpak ze goed luchtdicht en dan kun je ze zo’n 3 maanden in de vriezer bewaren.
Hoi Laura,
Kun je ze het beste gebakken of ongebakken invriezen? Heb je daar ervaringen mee?
En dan gewoon opwarmen zoals bij het recept geschreven?
Groetjes,
Ingrid
Als je ze weer wilt invriezen moet je ze eerst bakken, je kunt niet de (ontdooide) velletjes opnieuw weer invriezen. En opwarmen zoals beschreven inderdaad 🙂
Hallo Laura,
Waar ik werk word bladerdeeg ontdooid, appelflappen gemaakt en ongebakken in de diepvries gedaan, werkt prima
Oh echt waar? Ik gebruik meestal velletjes van Koopmans en die raden zelf aan ontdooid bladerdeeg niet weer in te vriezen als het nog niet gebakken is.
Klopt dat het vermeld staat maar wij doen het al een jaar maar moet er wel bij zeggen dat wij geen appelvullING hebben maar het bladerdeeg blijft prima
Wow, wat zien deze er lekker uit en ze staan weer prachtig op de foto!
Liefs, Mam ♥
als ik ze heb ingevroren, hoe moet ik ze behandelen als ik ze wil gaan eten? eerst ontdooien en dan even in de oven? of ingevroren meteen in de oven? en hoe lang dan ongeveer om te voorkomen dat ze zwart worden…
Ik zou ze eerst (een beetje) laten ontdooien en dan zo’n 5-10 minuten in de oven.
oke, dank je
Hallo Laura,
Ik ken iemand in die de appels eerst koken, bij maken van appelflappen.
is dat verstandig?
Als je dat doet krijg je meer een moes in de flappen, door de oven worden ze ook zacht.
Dat is appelsmort en zeker geen moes als je de juiste appels gebruikt en bereidingswijze. Voordeel is dat de suikers dan al gaan karamelliseren in de pan wat de smaak van het totaal ten goede komt.
Welk merk bladerdeeg heb je gebruikt?
Ik gebruik meestal Koopmans
Hoi Laura ik lees net dat jij het bladerdeeg van koopmans gebruikt is dat diepvries of zit dat in een pak ik vind het echt weer om die heerlijke appelflappen is uit te proberen van jou zien er echt heerlijk uit ?
Dat zijn pakken die in de diepvries liggen 🙂
Zo dat ziet er lekker uit! Zelf maak ik ze op een iets andere manier, maar ik ga deze ook een keer proberen!
Vraagje: hoe krijg jij de vulling zo mooi ‘droog’? Bij mij wordt het appelmengsel toch vaak een natte bende! Benieuwd naar die gouden tip!
Groetjes, Marijke
Zou kunnen liggen aan het soort appels dat je gebruikt, ik gebruikt vrijwel altijd goudreinetten of Elstar appels.
Bladerdeeg en vocht, dat verdraagt elkaar niet. Ook appeltaarten mislukken hierdoor vaak. Het aloude banketbakkers-trucje is maïzena.
Na de appel in blokjes te hebben gesneden, kun je ze gerust verwarmen. Jona is een stevige appel, kan het prima hebben wat verwarmt te worden. Dat zorgt ervoor dat de appel vocht verliest. Er zit ook genoeg vocht in de appel om, al opwarmende in een pannetje wat krenten en rozijnen mee te laten wellen.
Doe er vervolgens nog wat abrikozenjam en suiker bij, dit maakt de appelflappen nog lekkerder. Tot slot maïzena. Wel rustig blijven roeren. Pennetje liefst op een vlamverdeler. Dan ook deze zogeheten appelsmurt eerst af laten koelen. Warme appelsmurt op bladerdeeg, dan wordt het een onhandelbaar rommeltje.
Per appel 25 gr krenten + 25 gr rozijnen + 25 gr suiker + 1/2 el abrikozenjam + 1/2 el maïzena. Gebruik altijd alleen maar róómboterbladerdeeg. Anders is ’t zonde van de moeite. Succes!
We hebben vandaag verse appelbeignets gekocht. Hoe jouden we die zo vers mogelijk boor morgen en overmorgen?
Ik zou ze gewoon goed afsluiten/verpakken. Eventueel weer even opwarmen voor je ze gaat eten.
Hallo Laura, zou ik de appelflappen kunnen voorbereiden ’s middags en dan ’s avonds afbakken in de oven voor bij de koffie. Ben fan van je website. Heb al veel dingen gemaakt met succes.
Ja hoor, dat kan 🙂 Zorg wel dat het appelmengsel niet te vochtig is.
Hoi Laura,
Hoe lang zou ik de appelflappen in de oven moeten doen als ik er mini appelflappen van wil maken? Dus twee appelflappen maken van 1 velletje bladerdeeg?
Groetjes!
zou de helft tot drie kwart van de originele tijd aanhouden.
Ik probeerde vandaag maar mijn bladerdeegvierkantjes waren na het ontdooien niet meer van he t plastieken beschermlaagje te krijgen Raar want heb ze laten ontdooien op dat papiertje op bakpapier , begrijp niet wat ik mis heb gedaan, te lang ontdooid?
Durf ik niet te zeggen, ik heb daar zelf nooit problemen mee (al gaat het soms iets lastiger). Het zou ook aan de verpakking/het materiaal zelf kunnen liggen.
JA! Te warm geworden. Bladerdeeg is alleen handelbaar als het net ontdooit is, dus liefst slechts een graad of drie.
Thanks voor alle tips Willem!
Hoi Laura,
Kan ik de appelflappen in de avond maken om de dag erna mee na werk te nemen? Blijven ze dan krokant? Ik wil ze gewoon koud op werk neerzetten (traktatie voor verjaardag).
Ik ga dit recept gebruiken maar dan voor mini appelflappen.
Als je ze krokant wil serveren zul je ze weer op moeten warmen, bladerdeeg wordt nu eenmaal weer zacht.
Koopmans. Bladerdeeg en voor de appelflappen. doe bij de appels ook nog war rozijntjes door
Ik bak ze met ongezoete appelmoes of compote die ik aan mijn smaak aanpas met geweekte rozijnen, kaneel en wat rietsuiker. Makkelijk ( of lui ;-)) en ook eeg lekker.
Gaat altijd goed. Doe er altijd wat ciroensap bij en soms wat spijs of beetje abrikozenjam, ook lekker.,
Ik prik met eenvork gaatjes in debodem van de appelflap.
Omdat ze anders zo zacht blijven op de bodem.
Hi Laura,
Dit ziet er lekker en makkelijk uit. We hebben bladerdeeg over en dat is een mooie reden om dit te gaan maken. Alleen hebben we geen kaneelsuiker in huis. Dit kan je ook zelf maken denk ik? Hoe zou jij dat doen qua verhouding kaneel en (kristal)suiker?
Dat kan zeker! Je kan die verhouding maken zoals je het zelf lekker vindt.
Hoi, vraagje, waar koop je grove kaneelsuiker? Kan het nergens vinden
Ze hadden die altijd in de supermarkt, maar dat is fijne kaneelsuiker geworden (kan in principe ook). Of je mengt gewone kristalsuiker met wat kaneel 🙂
Bedankt voor de tip
Randjes natmaken voordat je ze dichtmaakt met een klein vorkje. Blijven ze mooi dicht tijdens het bakken.
hallo allemaal
In plaats van maïzena kun je ook custardpoeder gebruiken bind en geeft een lekkere smaak doe ik ook altijd bij de appeltaartvulling om sompigheid te voorkomen.
Moeten ze op een rooster gebakken worden? Ik deed ze op een plaat maar de bovenkant was mooi gaar en de onderkant was wack,helemaal niet gaar.
In principe juist op een bakplaat, want de plaat wordt heet en daardoor de bodem ook sneller gaar. Heb je op boven- en onderwarmte gebakken?
ik vond een heerlijk recepten
ik gebruik voor de vulling meestal kaneelpoeder met vanillesuiker (geen gevone suiker dus!)