Dit overheerlijke recept voor vanille botercrème is echt een must als je regelmatig bakt! Deze botercrème smaakt niet naar boter en dat maakt hem geschikt voor vele toepassingen. Ik gebruik dit recept als basis voor bijna alle toeven op cupcakes en ook veel taartvullingen hebben deze botercrème als basis. Dit recept is heel eenvoudig te maken en is breed in te zetten. En het beste is voor mij de smaak, ik houd namelijk helemaal niet van crèmes waarin je de boter overduidelijk proeft. Echt een aanrader dus deze vanille botercrème. Je kunt er trouwens ook nog prima andere smaken aan geven.
Ingrediënten botercrème
- 45 gram bloem
- 240 ml melk
- 200 gram roomboter (ongezouten)
- 200 gram poedersuiker
- 1 tl vanille extract
Als je cupcakes maakt met dit recept zul je zo’n 16-20 toeven kunnen spuiten. Een taart van 20 centimeter kun je hier twee keer rijkelijk mee vullen.
Bereiding
Zeef de bloem en doe dit met de melk in een steelpannetje, klop met een garde de bloem door de melk zodat er geen klontjes in zitten. Zet het pannetje op het vuur en blijf roeren terwijl je het rustig aan de kook brengt. Zodra het kookt draai je het vuur lager.
Het mengsel wordt nu dikker, na ongeveer vijf minuten is het dik genoeg. Je kunt dit controleren door een houten prikker in het mengsel te steken, deze blijft rechtop staan als het mengsel goed is. Doe het mengsel in een kom en bedek deze met plastic folie, laat afkoelen tot kamertemperatuur. Belangrijk is dat dit mengsel glad is en geen klontjes bevat. Zitten er nu wel al klontjes in, dan kun je hem het beest even door een zeef drukken.
Terwijl het mengsel staat af te koelen klop je in een andere kom de boter en poedersuiker luchtig. Voeg dan het vanille extract toe en blijf mengen tot alles is opgenomen.
Zodra het bloemmengsel goed is afgekoeld kun je deze toevoegen aan het botermengsel. Klop het mengsel nog zo’n vijf minuten goed door. Zet de kom dan weer in de koelkast, ongeveer een half uur. Daarna is je vanille botercrème klaar voor gebruik!
Extra tips
Smaken en bewaren
Het handige aan deze botercrème is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Zo heb ik er al vele verschillende smaken aan gegeven: Kaneel, karamel, bosbessen, hazelnoot, chocola, aardbei en nog veel meer. Eigenlijk is alles mogelijk met deze botercrème! Als je je eigen smaak geeft aan de vanille botercrème, voeg de ‘smaak’ dan beetje bij beetje toe en proef tussendoor of je nog meer toe moet voegen. Het is zonde als je te veel toegevoegd blijkt te hebben en dit niet meer kunt terugdraaien.
In dit artikel geef ik nog meer tips over het toevoegen van smaken aan botercrème.
Botercrème kun je ook heel goed voorbereiden en bewaren. Daarover vertel ik je uitgebreid in dit artikel.
Recepten en gebruik
Botercrème is natuurlijk in vele recepten te gebruiken. Hier een aantal recepten en artikelen waar ik het heb gebruikt:
Vaak wordt gevraagd of deze botercrème ook geschikt is om bloemen en andere decoraties van te spuiten. Geheel onmogelijk is het niet, maar daar kun je beter een ‘buttercream icing’ voor gebruiken. Dit is een typisch Amerikaans recept op basis van plantaardig vet. Het is steviger waardoor de bloemen hun vorm goed behouden. Momenteel staat daar nog geen recept van op Laura’s Bakery.
Hoi Laura,
Kan ik deze Botercreme ook gebruiken voor het afsmeren van de taart?
Groetjes
Ja hoor, hij is alleen niet geschikt om dan ook nog je taart te bekleden met fondant/marsepein.
Hallo Laura,
Waarom is deze niet geschikt om daarna de taart te bekleden met fondant/marsepein?
Ik heb dit al gedaan, werkt prima hoor! Goed laten opstijven in de koelkast en helemaal niets aan de hand.. of heb ik gewoon geluk gehad? 😉
Mijn ervaring is dat hij teveel vocht bevat waardoor je risico loopt op dat je fondant smelt. Gebeurt niet altijd en kan ook afhangen van je vulling en hoe je hem bewaart, maar zelf loop ik het risico liever niet 😉
Hallo Laura,
Welke botercreme gebruik je dan voor het bekleden?
Als je een taart wilt bekleden gebruik ik een 1:1 botercreme (met poedersuiker).
Kan deze botercrème al de dag voordien op de cupcakes gespoten worden?
Of best de dag voordien maken en ‘s morgens spuiten?
Ik geef voorkeur aan vooraf maken en ‘s morgens opspuiten, maar alles een dag eerder kan ook.
Hoi Laura, ik heb net te weinig crème om de toefjes op de confetti taart te spuiten, kan ik de helft van de ingredienten gebruiken voor een halve portie of zijn de verhoudingen dan niet juist?
Als je alles halveert zijn de verhoudingen nog steeds hetzelfde, kan prima dus.
Oeps, geen maïzena in huis. Kan dat 1 op 1 vervangen worden door allesbinder ?
Er gaat geen maïzena in dit recept? Overigens zou ik dat niet zomaar gebruiken/vervangen in een recept.
Hi Laura!
Ik wil graag een melkvrije botercreme maken, dat schijnt gewoon met margarine te kunnen, maar heb jij enig idee wat voor soort plantaardige melk ik het beste kan gebruiken? Soja, amandel, kokosmelk, etc.. er is zo veel keuze…
groetjes!
Je kunt plantaardige margarine of wajangboter gebruiken inderdaad. Melk zou ik vervangen door sojamelk, maar ik moet ook eerlijk zeggen dat ik het zelf nog nooit op deze manier heb gemaakt 😉
Hihi, ik houd je op de hoogte! Het is gelukkig ‘maar’ voor een sinterklaas feest met familie, niet voor een verjaardag ofzo hihi!
Ben heel benieuwd of dit goed is bevallen? Ben al een tijdje opzoek naar een recept voor melkvrije botercreme.
Ik maak deze botercreme altijd met wajang en sojamelk ivm lactose intolerantie en hij smaakt heerlijk!! Doet niet onder aan het originele recept.
Hey Laura, ik vind dit recept het beste dat ik ooit heb gebruikt tot nu toe. Nu wil ik vanuit dit recept een creamcheese botercreme maken voor een redvelvet taart… heeft u advies voor mij hoe ik dat moet doen? Alvast bedankt.
Daar heb ik zelf geen ervaring mee en ook (nog) geen recept voor helaas, sorry.
Hoi Laura,
Mijn papje bond heel vlug in. Weet jij hoe dit kan? Hij was klontvrij, maar werd ineens een bonk. Het vuur stond al laag, maar wel op een redelijk grote pit. Ik heb continu geroerd en hij is niet aangebrand. Hopelijk doet dit niks af aan de smaak?
Ik denk door de grotere pit, ik merk bij mijzelf dat het dan ineens ook heel hard gaat. Roer hem even goed los voordat je hem verwerkt.
Hallo Laura,
Gister je recept geprobeerd en deze is erg lekker.
Tijdens het opspuiten van toefjes leek het of werd de creme wat waterig.
Heb de creme in de koelkast weggelegd in een spuitzak.
Voordat ik toefjes ging spuiten heb ik de zak met de hand wat zachter gekneed anders was het te stevig.
Enig idee hoe ik kan voorkomen dat de creme iets waterig gaat lijken?
Dat is gek, wat voor boter heb je gebruikt?
Hoi Laura, kan ik deze crème gebruiken voor een drip-cake en deze een dag van te voren maken en dan uiteraard goed verpakt in de koeling bewaren?
Jazeker! In dit artikel leg ik uit hoe je een drie cake maakt: https://www.laurasbakery.nl/how-to-drip-cake/ (en ik gebruikte ook deze botercrème 😉 )
Hoi, ik wil een taart gaan vullen met deze botercrème maar ik heb geen vanille extract in huis. Kun je er ook 1 vanillepeultje voor in de plaats gebruiken? En is het mogelijk om er aan het einde kokos doorheen te mixen voor een kokossmaak. Of kun je dit beter anders doen?
Ja hoor, een vanillepeul kan ook. En kokos kan, maar ik weet niet of die structuur dan nog lekker is (maar wellicht ben ik niet de juiste persoon om daarover te oordelen aangezien ik geen kokos lust 😉 )
Hoi Laura en iedereen die mee leest,
Dit is echt mijn go to recept als ik botercreme nodig heb!
Overigens kun je hem ook super goed gebruiken als vulling voor je (slagroom)truffels gewoon de melk voor slagroom vervangen 🙂
Groetjes Roos
Ik wil een genachertaart maken met crème au beurre. Vertaald dus botercreme? Ik vind nml ook recepten zonder banketbakkersroom alleen boter met poedersuiker.
Dat is inderdaad een botercrème. Deze is een stuk lekkerder dan degene die alleen uit boter en poedersuiker bestaan (die zijn meer voor het dun afsmeren van een taart of dijkjes spuiten bij vochtige vullingen).
Waarom is het belangrijk dat et geen klontjes in het bloemmengsel zitten?
Daar wordt het niet lekker van, en je krijgt geen mooie gladde crème.
Ik heb zo net botercreme gemaakt en is nu in de koelkast, zou ik nog oploskoffie kunnen toevoegen om Mokka smaak te krijgen?
Ja hoor, dat kan zeker. Laat de crème dan wel eerst op kamertemperatuur komen.
Hoi Laura, ik wil graag botercreme met pindakaas smaak maken. Zou ik dan de hoeveelheid poedersuiker moeten aanpassen ( pindakaas is ook al een beetje zoet) ?
Je veranderd dan niets aan het recept, je voegt alleen pindakaas toe. Niet te veel, want dat kan de structuur ook veranderen.
Bedankt voor het delen van dit recept 🙂 Werkt deze botercreme ook goed voor het spuiten van bloemen? Ik decoreer/werk altijd alleen met american buttercream om taarten mee op te spuiten, maar wil eens een keer iets anders proberen
Smbc en imbc vind ik niet lekker, hopelijk deze wel haha. En hoelang is hij houdbaar buiten de koelkast?
Nee, daar is deze niet geschikt voor (niet stevig genoeg). Buiten de koelkast, als je hem op een koele plek bewaart, max 2 dagen. Maar dan wel echt op een koele plek dus.
Hoi Laura, mijn botert mee blijft korrelig door de boter. Hij was echt heel zacht toen ik h’m ging verwerken maar bij het opspuiten merkte ik toch dat er korrels inzaten. Zou ik dan misschien beter de ballongarde in m’n kitchenaid kunnen gebruiken dan de flexbeater? Ik heb tussendoor meerdere keren ook m’n kom geschraapt. Mvg, Tiziana
Flexbeater is het juiste opzetstuk, het klinkt eerder alsof hij is geschift. Was het bloemmengsel op kamertemperatuur toen je het toevoegde?
Bedankt voor je reactie. Ja het bloemmengsel was op kamertemperatuur. Ik had het al een paar uur vantevoren gemaakt.
Dan kan in delen toevoegen ook nog helpen, eerst familie maken dus voordat je de rest toevoegt.
Hoi Laura,
Mijn botercreme schift steeds na het toevoegen van het bloemmengsel. En ik maak steeds het bloemmengsel een paar uur op voorhand. Dus ik weet niet goed waar ik dan nog op moet letten en waar het dus mis gaat?
De mengsels hebben wel beide dezelfde (kamer)temperatuur? In delen toevoegen kan ook helpen.
Kun je deze botercreme ook gebruiken voor het spuiten van botercreme bloemen?
Nee, daar kun je beter een buttercream icing voor gebruiken (heb ik momenteel helaas nog geen recept voor).
Hoe kan het dat als ik kleurstof toevoeg (1 tandenstokertje, dus heel weinig vocht). Mijn botercreme opeen schift? Als alles het geschift is kan je het dan technisch nog eten? Zat al op de taart toen ik het pas zag.
Dat is wel apart ja, is de kleurstof op gel basis? Geschifte crème is in principe gewoon eetbaar hoor, zeker als het maar een beetje is.
Op gel basis. Van Wilton
Ja op gel basis. Van Wilton
Dat is vreemd dat hij zo snel schift. Het zou nog met temperatuur te maken kunnen hebben, kwam de crème misschien net uit de koelkast?
Nee die had op een koele gang gestaan. Ik ga het vandaag weer eens proberen. En dan let ik goed op of hij misschien niet toch al licht geschift was voor de kleur. Misschien heb ik het niet goed gezien. Klopt het trouwens dat het lang duurt voor het papje op kamertemperatuur is
afhankelijk van de omstandigheden kan dat lang duren ja. Probeer ook een niet te klein schaaltje te gebruiken dat warmte lang vasthoudt, dan duur het nog langer.
Gisterenavond net hetzelfde voorgehad..
De botercrème was in eerste instantie mooi gelukt (reeds verschillende keren gemaakt), maar bij toevoegen van mespuntje roze Wilton kleurstof op gelbasis ging het mis & schiftte de botercrème.
Helaas gebeurt het mij ook regelmatig als ik kleurstof toegevoegd heb. Ben er ook nog niet achter waar het aan ligt.. Ene keer wel last van, en andere keer niet.
Ik heb de botercreme het weekend met Wajangmargarine en soyamelk gemaakt. Hij smaakte niet alleen super, dit is het beste recept voor een melkvrije botercreme! Iedereen vond het super lekker. Ik moet nog wel even wat meer oefenen met klontervrij maken, zonder dat de zeef eraan te pas komt. Dat scheelt enorm in tijd die je eraan kwijt bent. Heb hem gemaakt in oreo smaak en ook dat werkte super! 🙂
Ik heb nog wel een vraag. Is het in te vriezen om hem een andere keer nog te kunnen gebruiken?
Wat fijn om te horen! Invriezen kan prima hoor 🙂
Hallo, kan je deze ook gebruiken als vulling voor tussen macarons aub.
Ja hoor dat kan.
Welke botercreme kan ik wel gebruiken voor een taart met Fondant ?
Als het om dijkjes en het afsmeren gaat: dan gebruik ik zelf een 1:1 creme die ik heel luchtig klopt (boter/poedersuiker).
Hoi Laura, als ik er een witte chocolade botercreme van wil maken, hoeveel gram moet ik dan bij het recept toevoegen?
Groetjes!
Durf ik niet te zeggen, heb het zelf nog nooit geprobeerd met witte chocola. Ik heb wel algemene tips: http://www.handigebaktips.nl/botercreme-een-smaakje-geven/
Werkt deze botercreme fijn om mee te decoreren/bloemen te spuiten?
Het kan, maar daar wordt meestal buttercream icing voor gebruikt, dat is steviger.
Beste Laura,
Ik wil een stapeltaart maken. Het liefst bekleed ik de twee lagen niet met fondant, maar smeer ik ze alleen af met botercreme.
Ik gebruik nu vaak de mix van funcakes hiervoor maar deze blijft ook in de koelkast heel zacht. Omdat er een aantal toppers (huisjes en poppetjes) op de taart komen vind ik dit niet zo handig. Wordt de botercreme in jouw recept wel hard in de koelkast? Anders moet ik afsmeren met 1:1 maar dat is minder smakelijk.
Groetjes Gabriela
Deze wordt inderdaad wel hard in de koelkast. Als de toppers van fondant zijn zou ik hier wel mee uitkijken in verband met vocht uit de botercrème en van de koelkast zelf.
Misschien een stomme vraag, maar gebruik je halfvolle of volle melk? Mijn botercreme schift telkens en ik gebruik halfvolle melk. Ik vraag me af of het daaraan kan liggen. Verder gebruik ik namelijk echt ongezouten roomboter en laat alles op kamertemperatuur komen.
Alvast bedankt!
Ik gebruik ook altijd halfvolle melk. Op welk punt schift het, tijdens bereiding of later pas? Soms kan het bij botercrème al helpen om het gewoon nog even goed door te mixen.
Hoi Laura!
Ik gebruik je recept voor de botercreme al een poosje en ik vind hem super.
Nu vraag ik me wel steeds af, wat is nu precies de “functie” van het bloem/melk mengsel? Is het voor de textuur van de crème? Of toch de smaak?
Groetjes Natasja
Het heeft een bindende functie, maar ook voor de smaak en textuur. Als je het weg zou laten heb je een mengsel van alleen boter en suiker, dat is niet lekker als je dat als toef of vulling gebruikt.
Moet je persé roomboter gebruiken of kun je ook een minder vette variant gebruiken?
Voor botercrème zou ik echt roomboter gebruiken.
Goedemiddag Laura,
even een vraagje zou je bijvoorbeeld hier ook Rum in kunnen doen voor een punch als je een hap neemt of word het dan te nat?
Het kan, maar is lastig. De kans dat de crème gaat schiften is groot namelijk. Ik zou denk ik proberen een deel van de melk te vervangen door rum zodat je niets aan de consistentie veranderd, hoeveel nodig is voor een juiste smaak durf ik dan weer niet te zeggen.
Ik heb laatst whisky toegevoegd, toch wel een lekkere scheut. Bc werd iets dunner, maar ging niet in de schift. Gewoon proberen 😉
ik heb het voor de zekerheid niet gedaan. ik had alleen dat ik waarschijnlijk de boter suiker mengsel te lang geklopt had en dat de bloem meld niet goed gemixt werd want het was heel erg klomperig nadat ik het in de koelkast had laten afkoelen.
Hoi Laura,
Ik gebruik deze botercrème altijd als vulling en toeven op cupcakes, heerlijk!
Nu hoor ik net van andere bakster dat deze botercrème altijd in koelkast bewaard moet worden, omdat er melk in zit. Ik dacht juist dat omdat de melk verhit is, deze best buiten de koelkast kan. (Wel op een koele plaats, en voor 2-3 dagen, in de koelkast dacht ik tot een week, diepvries tot 3 maanden) Ik gebruik deze vulling dan ook altijd juist omdat hij niet in de koelkast bewaard hoeft te worden. Maar nu twijfel ik..
Groetjes Tessa.
De melk is inderdaad verhit, hij kan dus gewoon op een koele plek buiten de koelkast. Wil je hem echt een paar dagen of langer bewaren tot gebruik raad ik je aan om het wel in de koelkast te bewaren.