• Home
  • Over
  • In de media
  • Zakelijk
    • Portfolio
  • Contact
    • FAQ
    • Disclaimer
    • Privacy policy

Laura's Bakery

Het zoetste blog van Nederland!

  • Recepten
    • Zoet Bakken
      • Brood
      • Brownies & Repen
      • Cake Pops
      • Cakes
      • Cupcakes
      • Desserts
      • IJs & Drankjes
      • Klein Gebak
      • Koekjes
      • Muffins
      • Pancakes
      • Schuimpjes
      • Taarten
      • Truffels & Bonbons
      • Vullingen en Toppings
    • Hartig Bakken
      • Borrelhapjes
      • Brood
      • Cupcakes & Muffins
      • Taarten en Quiches
    • Koken
      • Ontbijt & Lunch
      • Bijgerecht
      • Hoofdgerecht
      • Sauzen & Dips
      • Desserts
    • Basisrecepten
    • Gezond Bakken
    • Zonder oven
    • Allergieën
      • Glutenvrij
      • Lactosevrij
      • Suikervrij
  • Baktips
  • How To
    • Boetseren
    • Cake Pops
    • Cupcakes
    • Koekjes
    • Schuimpjes
    • Taarten
    • Technieken
    • Overig
  • Feestdagen
    • Halloween
    • Kerst
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Oud en Nieuw
    • Pasen
    • Sinterklaas
    • Vaderdag
    • Valentijn
    • Voetbal EK & WK
  • Food Talk
    • Behind The Scenes
    • Hotspots
    • Informatief
    • Inspiratie
    • Nieuws
    • Op bezoek bij
    • Reviews
      • Apparaten
      • Bakmixen
      • Boeken
      • Materialen
      • Workshops en Cursussen
      • Overig
    • Traktaties
    • Video’s
Je bent hier: Home / Basisrecepten / Basisrecept vanille botercrème

Basisrecept vanille botercrème

4 aprdoor Laura Kieft390

Dit overheerlijke recept voor vanille botercrème is echt een must als je regelmatig bakt! Deze botercrème smaakt niet naar boter en dat maakt hem geschikt voor vele toepassingen. Ik gebruik dit recept als basis voor bijna alle toeven op cupcakes en ook veel taartvullingen hebben deze botercrème als basis. Dit recept is heel eenvoudig te maken en is breed in te zetten. En het beste is voor mij de smaak, ik houd namelijk helemaal niet van crèmes waarin je de boter overduidelijk proeft. Echt een aanrader dus deze vanille botercrème. Je kunt er trouwens ook nog prima andere smaken aan geven.

Ingrediënten botercrème

  • 45 gram bloem
  • 240 ml melk
  • 200 gram roomboter (ongezouten)
  • 200 gram poedersuiker
  • 1 tl vanille extract

Als je cupcakes maakt met dit recept zul je zo’n 16-20 toeven kunnen spuiten. Een taart van 20 centimeter kun je hier twee keer rijkelijk mee vullen.

Bereiding

Zeef de bloem en doe dit met de melk in een steelpannetje, klop met een garde de bloem door de melk zodat er geen klontjes in zitten. Zet het pannetje op het vuur en blijf roeren terwijl je het rustig aan de kook brengt. Zodra het kookt draai je het vuur lager.

Het mengsel wordt nu dikker, na ongeveer vijf minuten is het dik genoeg. Je kunt dit controleren door een houten prikker in het mengsel te steken, deze blijft rechtop staan als het mengsel goed is. Doe het mengsel in een kom en bedek deze met plastic folie, laat afkoelen tot kamertemperatuur. Belangrijk is dat dit mengsel glad is en geen klontjes bevat. Zitten er nu wel al klontjes in, dan kun je hem het beest even door een zeef drukken.

Terwijl het mengsel staat af te koelen klop je in een andere kom de boter en poedersuiker luchtig. Voeg dan het vanille extract toe en blijf mengen tot alles is opgenomen.

Zodra het bloemmengsel goed is afgekoeld kun je deze toevoegen aan het botermengsel. Klop het mengsel nog zo’n vijf minuten goed door. Zet de kom dan weer in de koelkast, ongeveer een half uur. Daarna is je vanille botercrème klaar voor gebruik!

Extra tips

Smaken en bewaren

Het handige aan deze botercrème is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Zo heb ik er al vele verschillende smaken aan gegeven: Kaneel, karamel, bosbessen, hazelnoot, chocola, aardbei en nog veel meer. Eigenlijk is alles mogelijk met deze botercrème! Als je je eigen smaak geeft aan de vanille botercrème, voeg de ‘smaak’ dan beetje bij beetje toe en proef tussendoor of je nog meer toe moet voegen. Het is zonde als je te veel toegevoegd blijkt te hebben en dit niet meer kunt terugdraaien.

In dit artikel geef ik nog meer tips over het toevoegen van smaken aan botercrème.

Botercrème kun je ook heel goed voorbereiden en bewaren. Daarover vertel ik je uitgebreid in dit artikel.

Recepten en gebruik

Botercrème is natuurlijk in vele recepten te gebruiken. Hier een aantal recepten en artikelen waar ik het heb gebruikt:

  • Karamel botercrème
  • Taart strak afsmeren
  • Oreo taart
  • Stroopwafel cupcakes
  • Appel-kaneel cupcakes

Vaak wordt gevraagd of deze botercrème ook geschikt is om bloemen en andere decoraties van te spuiten. Geheel onmogelijk is het niet, maar daar kun je beter een ‘buttercream icing’ voor gebruiken. Dit is een typisch Amerikaans recept op basis van plantaardig vet. Het is steviger waardoor de bloemen hun vorm goed behouden. Momenteel staat daar nog geen recept van op Laura’s Bakery.

Wil je nog meer recepten kunnen maken? Ik heb ook twee bakboeken geschreven! Hier te koop: Het Laura’s Bakery Bakboek en Het BasisBakboek!

Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Instagram, Twitter of Facebook met #laurasbakery of tag mij in je berichten. Meer leren over bakken? Daarvoor kun je terecht op Handige Baktips.

Dit vind je misschien ook leuk

Homemade: zelf lions maken
Basisrecept vanille cupcakes
chocolade cupcakes
Flammkuchen basisdeeg

Onderwerp: Basisrecepten, Vullingen en Toppings, Zonder oven390 Reacties

Over Laura Kieft

Bakkende zoetekauw | Likt beslagkommen uit | Bakken is niet moeilijk | Schrijft bakboeken | De Bakstrijd | HandigeBaktips.nl

« Review Lékué giftset koningscakerol
Cakerol met hazelnootpasta, vanillecrème en frambozen »

Reacties

  1. Dessa zegt

    30 oktober 2017 op 09:24

    Hoi Laura,

    Kan ik deze Botercreme ook gebruiken voor het afsmeren van de taart?

    Groetjes

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      30 oktober 2017 op 16:20

      Ja hoor, hij is alleen niet geschikt om dan ook nog je taart te bekleden met fondant/marsepein.

      Beantwoorden
      • Kelly Scholten zegt

        1 december 2017 op 10:56

        Hallo Laura,
        Waarom is deze niet geschikt om daarna de taart te bekleden met fondant/marsepein?

        Ik heb dit al gedaan, werkt prima hoor! Goed laten opstijven in de koelkast en helemaal niets aan de hand.. of heb ik gewoon geluk gehad? 😉

        Beantwoorden
        • Laura Kieft zegt

          4 december 2017 op 10:38

          Mijn ervaring is dat hij teveel vocht bevat waardoor je risico loopt op dat je fondant smelt. Gebeurt niet altijd en kan ook afhangen van je vulling en hoe je hem bewaart, maar zelf loop ik het risico liever niet 😉

          Beantwoorden
          • Rineke zegt

            16 februari 2018 op 22:16

            Hallo Laura,

            Welke botercreme gebruik je dan voor het bekleden?

          • Laura Kieft zegt

            19 februari 2018 op 09:41

            Als je een taart wilt bekleden gebruik ik een 1:1 botercreme (met poedersuiker).

  2. Vicky zegt

    7 november 2017 op 14:27

    Kan deze botercrème al de dag voordien op de cupcakes gespoten worden?
    Of best de dag voordien maken en ‘s morgens spuiten?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      8 november 2017 op 08:47

      Ik geef voorkeur aan vooraf maken en ‘s morgens opspuiten, maar alles een dag eerder kan ook.

      Beantwoorden
  3. Ilone zegt

    24 november 2017 op 20:43

    Hoi Laura, ik heb net te weinig crème om de toefjes op de confetti taart te spuiten, kan ik de helft van de ingredienten gebruiken voor een halve portie of zijn de verhoudingen dan niet juist?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      27 november 2017 op 09:56

      Als je alles halveert zijn de verhoudingen nog steeds hetzelfde, kan prima dus.

      Beantwoorden
  4. Sandra van den Bout zegt

    29 november 2017 op 22:17

    Oeps, geen maïzena in huis. Kan dat 1 op 1 vervangen worden door allesbinder ?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      30 november 2017 op 12:26

      Er gaat geen maïzena in dit recept? Overigens zou ik dat niet zomaar gebruiken/vervangen in een recept.

      Beantwoorden
  5. Desiree zegt

    30 november 2017 op 17:20

    Hi Laura!

    Ik wil graag een melkvrije botercreme maken, dat schijnt gewoon met margarine te kunnen, maar heb jij enig idee wat voor soort plantaardige melk ik het beste kan gebruiken? Soja, amandel, kokosmelk, etc.. er is zo veel keuze…

    groetjes!

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      1 december 2017 op 10:06

      Je kunt plantaardige margarine of wajangboter gebruiken inderdaad. Melk zou ik vervangen door sojamelk, maar ik moet ook eerlijk zeggen dat ik het zelf nog nooit op deze manier heb gemaakt 😉

      Beantwoorden
      • Desiree zegt

        1 december 2017 op 14:14

        Hihi, ik houd je op de hoogte! Het is gelukkig ‘maar’ voor een sinterklaas feest met familie, niet voor een verjaardag ofzo hihi!

        Beantwoorden
        • Shirly zegt

          17 januari 2018 op 12:15

          Ben heel benieuwd of dit goed is bevallen? Ben al een tijdje opzoek naar een recept voor melkvrije botercreme.

          Beantwoorden
          • Marjolein zegt

            18 april 2018 op 18:49

            Ik maak deze botercreme altijd met wajang en sojamelk ivm lactose intolerantie en hij smaakt heerlijk!! Doet niet onder aan het originele recept.

  6. Ellen zegt

    6 december 2017 op 11:07

    Hey Laura, ik vind dit recept het beste dat ik ooit heb gebruikt tot nu toe. Nu wil ik vanuit dit recept een creamcheese botercreme maken voor een redvelvet taart… heeft u advies voor mij hoe ik dat moet doen? Alvast bedankt.

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      7 december 2017 op 09:48

      Daar heb ik zelf geen ervaring mee en ook (nog) geen recept voor helaas, sorry.

      Beantwoorden
  7. Romy zegt

    12 december 2017 op 10:50

    Hoi Laura,

    Mijn papje bond heel vlug in. Weet jij hoe dit kan? Hij was klontvrij, maar werd ineens een bonk. Het vuur stond al laag, maar wel op een redelijk grote pit. Ik heb continu geroerd en hij is niet aangebrand. Hopelijk doet dit niks af aan de smaak?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      12 december 2017 op 16:19

      Ik denk door de grotere pit, ik merk bij mijzelf dat het dan ineens ook heel hard gaat. Roer hem even goed los voordat je hem verwerkt.

      Beantwoorden
  8. Anita zegt

    16 december 2017 op 13:35

    Hallo Laura,
    Gister je recept geprobeerd en deze is erg lekker.
    Tijdens het opspuiten van toefjes leek het of werd de creme wat waterig.
    Heb de creme in de koelkast weggelegd in een spuitzak.
    Voordat ik toefjes ging spuiten heb ik de zak met de hand wat zachter gekneed anders was het te stevig.
    Enig idee hoe ik kan voorkomen dat de creme iets waterig gaat lijken?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      18 december 2017 op 11:43

      Dat is gek, wat voor boter heb je gebruikt?

      Beantwoorden
  9. Hellen zegt

    20 december 2017 op 08:16

    Hoi Laura, kan ik deze crème gebruiken voor een drip-cake en deze een dag van te voren maken en dan uiteraard goed verpakt in de koeling bewaren?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      20 december 2017 op 09:00

      Jazeker! In dit artikel leg ik uit hoe je een drie cake maakt: https://www.laurasbakery.nl/how-to-drip-cake/ (en ik gebruikte ook deze botercrème 😉 )

      Beantwoorden
  10. Michelle de Bruin zegt

    22 december 2017 op 08:47

    Hoi, ik wil een taart gaan vullen met deze botercrème maar ik heb geen vanille extract in huis. Kun je er ook 1 vanillepeultje voor in de plaats gebruiken? En is het mogelijk om er aan het einde kokos doorheen te mixen voor een kokossmaak. Of kun je dit beter anders doen?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      22 december 2017 op 09:22

      Ja hoor, een vanillepeul kan ook. En kokos kan, maar ik weet niet of die structuur dan nog lekker is (maar wellicht ben ik niet de juiste persoon om daarover te oordelen aangezien ik geen kokos lust 😉 )

      Beantwoorden
  11. Roos zegt

    23 december 2017 op 09:56

    Hoi Laura en iedereen die mee leest,
    Dit is echt mijn go to recept als ik botercreme nodig heb!
    Overigens kun je hem ook super goed gebruiken als vulling voor je (slagroom)truffels gewoon de melk voor slagroom vervangen 🙂

    Groetjes Roos

    Beantwoorden
  12. Vera zegt

    23 december 2017 op 15:24

    Ik wil een genachertaart maken met crème au beurre. Vertaald dus botercreme? Ik vind nml ook recepten zonder banketbakkersroom alleen boter met poedersuiker.

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      24 december 2017 op 15:12

      Dat is inderdaad een botercrème. Deze is een stuk lekkerder dan degene die alleen uit boter en poedersuiker bestaan (die zijn meer voor het dun afsmeren van een taart of dijkjes spuiten bij vochtige vullingen).

      Beantwoorden
  13. Michelle zegt

    23 december 2017 op 16:37

    Waarom is het belangrijk dat et geen klontjes in het bloemmengsel zitten?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      24 december 2017 op 15:07

      Daar wordt het niet lekker van, en je krijgt geen mooie gladde crème.

      Beantwoorden
  14. Melis zegt

    4 januari 2018 op 22:39

    Ik heb zo net botercreme gemaakt en is nu in de koelkast, zou ik nog oploskoffie kunnen toevoegen om Mokka smaak te krijgen?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      8 januari 2018 op 09:09

      Ja hoor, dat kan zeker. Laat de crème dan wel eerst op kamertemperatuur komen.

      Beantwoorden
  15. Cansu zegt

    13 januari 2018 op 22:13

    Hoi Laura, ik wil graag botercreme met pindakaas smaak maken. Zou ik dan de hoeveelheid poedersuiker moeten aanpassen ( pindakaas is ook al een beetje zoet) ?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      15 januari 2018 op 09:21

      Je veranderd dan niets aan het recept, je voegt alleen pindakaas toe. Niet te veel, want dat kan de structuur ook veranderen.

      Beantwoorden
  16. Cookie zegt

    14 januari 2018 op 10:09

    Bedankt voor het delen van dit recept 🙂 Werkt deze botercreme ook goed voor het spuiten van bloemen? Ik decoreer/werk altijd alleen met american buttercream om taarten mee op te spuiten, maar wil eens een keer iets anders proberen
    Smbc en imbc vind ik niet lekker, hopelijk deze wel haha. En hoelang is hij houdbaar buiten de koelkast?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      15 januari 2018 op 09:20

      Nee, daar is deze niet geschikt voor (niet stevig genoeg). Buiten de koelkast, als je hem op een koele plek bewaart, max 2 dagen. Maar dan wel echt op een koele plek dus.

      Beantwoorden
  17. Tiziana zegt

    14 januari 2018 op 14:01

    Hoi Laura, mijn botert mee blijft korrelig door de boter. Hij was echt heel zacht toen ik h’m ging verwerken maar bij het opspuiten merkte ik toch dat er korrels inzaten. Zou ik dan misschien beter de ballongarde in m’n kitchenaid kunnen gebruiken dan de flexbeater? Ik heb tussendoor meerdere keren ook m’n kom geschraapt. Mvg, Tiziana

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      15 januari 2018 op 09:08

      Flexbeater is het juiste opzetstuk, het klinkt eerder alsof hij is geschift. Was het bloemmengsel op kamertemperatuur toen je het toevoegde?

      Beantwoorden
      • Tiziana zegt

        15 januari 2018 op 09:20

        Bedankt voor je reactie. Ja het bloemmengsel was op kamertemperatuur. Ik had het al een paar uur vantevoren gemaakt.

        Beantwoorden
        • Laura Kieft zegt

          15 januari 2018 op 09:26

          Dan kan in delen toevoegen ook nog helpen, eerst familie maken dus voordat je de rest toevoegt.

          Beantwoorden
  18. Lore zegt

    14 januari 2018 op 23:03

    Hoi Laura,
    Mijn botercreme schift steeds na het toevoegen van het bloemmengsel. En ik maak steeds het bloemmengsel een paar uur op voorhand. Dus ik weet niet goed waar ik dan nog op moet letten en waar het dus mis gaat?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      15 januari 2018 op 09:01

      De mengsels hebben wel beide dezelfde (kamer)temperatuur? In delen toevoegen kan ook helpen.

      Beantwoorden
  19. Ai zegt

    15 januari 2018 op 21:44

    Kun je deze botercreme ook gebruiken voor het spuiten van botercreme bloemen?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      16 januari 2018 op 09:53

      Nee, daar kun je beter een buttercream icing voor gebruiken (heb ik momenteel helaas nog geen recept voor).

      Beantwoorden
  20. Lotte zegt

    17 januari 2018 op 16:17

    Hoe kan het dat als ik kleurstof toevoeg (1 tandenstokertje, dus heel weinig vocht). Mijn botercreme opeen schift? Als alles het geschift is kan je het dan technisch nog eten? Zat al op de taart toen ik het pas zag.

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      18 januari 2018 op 14:08

      Dat is wel apart ja, is de kleurstof op gel basis? Geschifte crème is in principe gewoon eetbaar hoor, zeker als het maar een beetje is.

      Beantwoorden
      • Lotte zegt

        19 januari 2018 op 18:24

        Op gel basis. Van Wilton

        Beantwoorden
      • Lotte zegt

        19 januari 2018 op 20:30

        Ja op gel basis. Van Wilton

        Beantwoorden
        • Laura Kieft zegt

          22 januari 2018 op 08:45

          Dat is vreemd dat hij zo snel schift. Het zou nog met temperatuur te maken kunnen hebben, kwam de crème misschien net uit de koelkast?

          Beantwoorden
          • Lotte zegt

            28 januari 2018 op 10:58

            Nee die had op een koele gang gestaan. Ik ga het vandaag weer eens proberen. En dan let ik goed op of hij misschien niet toch al licht geschift was voor de kleur. Misschien heb ik het niet goed gezien. Klopt het trouwens dat het lang duurt voor het papje op kamertemperatuur is

          • Laura Kieft zegt

            29 januari 2018 op 08:48

            afhankelijk van de omstandigheden kan dat lang duren ja. Probeer ook een niet te klein schaaltje te gebruiken dat warmte lang vasthoudt, dan duur het nog langer.

        • Nele zegt

          8 maart 2018 op 09:28

          Gisterenavond net hetzelfde voorgehad..
          De botercrème was in eerste instantie mooi gelukt (reeds verschillende keren gemaakt), maar bij toevoegen van mespuntje roze Wilton kleurstof op gelbasis ging het mis & schiftte de botercrème.

          Beantwoorden
          • Tessa zegt

            23 april 2018 op 09:00

            Helaas gebeurt het mij ook regelmatig als ik kleurstof toegevoegd heb. Ben er ook nog niet achter waar het aan ligt.. Ene keer wel last van, en andere keer niet.

  21. Shirly zegt

    22 januari 2018 op 10:12

    Ik heb de botercreme het weekend met Wajangmargarine en soyamelk gemaakt. Hij smaakte niet alleen super, dit is het beste recept voor een melkvrije botercreme! Iedereen vond het super lekker. Ik moet nog wel even wat meer oefenen met klontervrij maken, zonder dat de zeef eraan te pas komt. Dat scheelt enorm in tijd die je eraan kwijt bent. Heb hem gemaakt in oreo smaak en ook dat werkte super! 🙂
    Ik heb nog wel een vraag. Is het in te vriezen om hem een andere keer nog te kunnen gebruiken?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      23 januari 2018 op 12:07

      Wat fijn om te horen! Invriezen kan prima hoor 🙂

      Beantwoorden
  22. Kimberly zegt

    27 januari 2018 op 16:26

    Hallo, kan je deze ook gebruiken als vulling voor tussen macarons aub.

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      29 januari 2018 op 08:52

      Ja hoor dat kan.

      Beantwoorden
  23. Joke zegt

    8 februari 2018 op 17:18

    Welke botercreme kan ik wel gebruiken voor een taart met Fondant ?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      12 februari 2018 op 10:53

      Als het om dijkjes en het afsmeren gaat: dan gebruik ik zelf een 1:1 creme die ik heel luchtig klopt (boter/poedersuiker).

      Beantwoorden
  24. Saatje zegt

    22 februari 2018 op 19:23

    Hoi Laura, als ik er een witte chocolade botercreme van wil maken, hoeveel gram moet ik dan bij het recept toevoegen?
    Groetjes!

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      23 februari 2018 op 13:37

      Durf ik niet te zeggen, heb het zelf nog nooit geprobeerd met witte chocola. Ik heb wel algemene tips: http://www.handigebaktips.nl/botercreme-een-smaakje-geven/

      Beantwoorden
  25. Reina zegt

    25 februari 2018 op 22:01

    Werkt deze botercreme fijn om mee te decoreren/bloemen te spuiten?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      26 februari 2018 op 09:31

      Het kan, maar daar wordt meestal buttercream icing voor gebruikt, dat is steviger.

      Beantwoorden
  26. Gabriela zegt

    5 maart 2018 op 16:04

    Beste Laura,

    Ik wil een stapeltaart maken. Het liefst bekleed ik de twee lagen niet met fondant, maar smeer ik ze alleen af met botercreme.
    Ik gebruik nu vaak de mix van funcakes hiervoor maar deze blijft ook in de koelkast heel zacht. Omdat er een aantal toppers (huisjes en poppetjes) op de taart komen vind ik dit niet zo handig. Wordt de botercreme in jouw recept wel hard in de koelkast? Anders moet ik afsmeren met 1:1 maar dat is minder smakelijk.
    Groetjes Gabriela

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      6 maart 2018 op 10:18

      Deze wordt inderdaad wel hard in de koelkast. Als de toppers van fondant zijn zou ik hier wel mee uitkijken in verband met vocht uit de botercrème en van de koelkast zelf.

      Beantwoorden
  27. Simone zegt

    9 maart 2018 op 08:37

    Misschien een stomme vraag, maar gebruik je halfvolle of volle melk? Mijn botercreme schift telkens en ik gebruik halfvolle melk. Ik vraag me af of het daaraan kan liggen. Verder gebruik ik namelijk echt ongezouten roomboter en laat alles op kamertemperatuur komen.

    Alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      9 maart 2018 op 10:16

      Ik gebruik ook altijd halfvolle melk. Op welk punt schift het, tijdens bereiding of later pas? Soms kan het bij botercrème al helpen om het gewoon nog even goed door te mixen.

      Beantwoorden
  28. Natasja zegt

    13 maart 2018 op 08:46

    Hoi Laura!

    Ik gebruik je recept voor de botercreme al een poosje en ik vind hem super.
    Nu vraag ik me wel steeds af, wat is nu precies de “functie” van het bloem/melk mengsel? Is het voor de textuur van de crème? Of toch de smaak?

    Groetjes Natasja

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      13 maart 2018 op 08:55

      Het heeft een bindende functie, maar ook voor de smaak en textuur. Als je het weg zou laten heb je een mengsel van alleen boter en suiker, dat is niet lekker als je dat als toef of vulling gebruikt.

      Beantwoorden
  29. Joke zegt

    16 maart 2018 op 15:08

    Moet je persé roomboter gebruiken of kun je ook een minder vette variant gebruiken?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      19 maart 2018 op 09:12

      Voor botercrème zou ik echt roomboter gebruiken.

      Beantwoorden
  30. Frank zegt

    13 april 2018 op 13:59

    Goedemiddag Laura,

    even een vraagje zou je bijvoorbeeld hier ook Rum in kunnen doen voor een punch als je een hap neemt of word het dan te nat?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      16 april 2018 op 11:21

      Het kan, maar is lastig. De kans dat de crème gaat schiften is groot namelijk. Ik zou denk ik proberen een deel van de melk te vervangen door rum zodat je niets aan de consistentie veranderd, hoeveel nodig is voor een juiste smaak durf ik dan weer niet te zeggen.

      Beantwoorden
      • Tessa zegt

        23 april 2018 op 09:02

        Ik heb laatst whisky toegevoegd, toch wel een lekkere scheut. Bc werd iets dunner, maar ging niet in de schift. Gewoon proberen 😉

        Beantwoorden
      • Frank zegt

        23 april 2018 op 09:23

        ik heb het voor de zekerheid niet gedaan. ik had alleen dat ik waarschijnlijk de boter suiker mengsel te lang geklopt had en dat de bloem meld niet goed gemixt werd want het was heel erg klomperig nadat ik het in de koelkast had laten afkoelen.

        Beantwoorden
  31. Tessa zegt

    23 april 2018 op 09:06

    Hoi Laura,
    Ik gebruik deze botercrème altijd als vulling en toeven op cupcakes, heerlijk!
    Nu hoor ik net van andere bakster dat deze botercrème altijd in koelkast bewaard moet worden, omdat er melk in zit. Ik dacht juist dat omdat de melk verhit is, deze best buiten de koelkast kan. (Wel op een koele plaats, en voor 2-3 dagen, in de koelkast dacht ik tot een week, diepvries tot 3 maanden) Ik gebruik deze vulling dan ook altijd juist omdat hij niet in de koelkast bewaard hoeft te worden. Maar nu twijfel ik..
    Groetjes Tessa.

    Beantwoorden
    • Laura Kieft zegt

      23 april 2018 op 09:14

      De melk is inderdaad verhit, hij kan dus gewoon op een koele plek buiten de koelkast. Wil je hem echt een paar dagen of langer bewaren tot gebruik raad ik je aan om het wel in de koelkast te bewaren.

      Beantwoorden
« Oudere reacties

Trackbacks

  1. Verjaardagstaart lactosevrij - Lactosevrij eten schreef:
    13 april 2018 om 21:47

    […] zien is aan de buitenkant. Stapel de drie biscuits op elkaar. Vervolgens heb ik de botercrème van laurasbakery.nl gebruikt. Dit is de aller lekkerste botercrème die ik ken. Ik heb wajang boter gebruikt en […]

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een algemene bakvraag over bijvoorbeeld basisregels, ingrediënten, bewaren of omrekenen? Grote kans dat je in dit artikel je antwoord kunt vinden: De basis van het bakken.

Welkom op Laura's Bakery! Je bent hier aan het juiste webadres voor de lekkerste baksels en borrelhapjes. Met mijn toegankelijke recepten laat ik je zien dat bakken niet alleen leuk en lekker is, maar ook helemaal niet moeilijk.
Veel bakplezier! Liefs, Laura

Nooit meer een blogpost missen!

Schrijf je in en ontvang een e-mail zodra er een nieuw artikel online staat.

Bestel mijn tweede boek

Bestellen | Meer informatie

Handige Baktips

logo (1) Voor iedereen die wel wat extra hulp kan gebruiken bij het bakken. Handige Baktips staat vol met tips over bakken, decoreren, ingrediënten, het bewaren van baksels en nog veel meer!

Koop mijn eerste boek!

Lauras Bakery_omslag_09.indd

@laurasbakery op Instagram

Volg mij op Instagram

Laura’s Bakery op Facebook

De populairste en laatste artikelen

  • Popular
  • Comments
  • Latest
  • Today Week Month All
  • Oma’s Appeltaart Oma's Appeltaart
  • Koningsdag hapjes van hartig tot zoet Koningsdag hapjes van hartig tot zoet
  • Basisrecept vanillecake Basisrecept vanillecake
  • MonChou Taart MonChou Taart
  • Zelf wafels maken Zelf wafels maken
  • Koningsdag sloffentaartjes Koningsdag sloffentaartjes
  • Koningsdag hapjes van hartig tot zoet Koningsdag hapjes van hartig tot zoet
  • Abrikozen bladerdeeg gebakjes Abrikozen bladerdeeg gebakjes
  • Laura’s Bakery 8 jaar – cijfertaart Laura’s Bakery 8 jaar – cijfertaart
  • Cheddar-bacon scones Cheddar-bacon scones
  • Today Week Month All
  • Koningsdag sloffentaartjes Koningsdag sloffentaartjes
  • Aardbeien-yoghurt ijsjes Aardbeien-yoghurt ijsjes
  • Spelt crackers met zaden Spelt crackers met zaden
  • Biscuit recept Biscuit recept
  • Muffins basisrecept Muffins basisrecept
Ajax spinner

Oventijden en -temperaturen

De aangegeven oventijden en -temperaturen zijn voor een oven met boven- en onderwarmte. Voor een heteluchtoven verlaag je de temperatuur met 10-20%. De baktijd blijft hetzelfde.

De genoemde tijden en temperaturen zijn een indicatie. Elke oven is anders, dus het zou kunnen dat jouw oven net wat meer of minder tijd nodig heeft.

foody badge 100px Topblogs

De lekkerste desserts!

Frambozen cheesecake glaasjes
Banoffee Tiramisu
Laagjes dessert met Kerst granola
Cranberry clafoutis
Lavacakejes met witte chocola
  • Home
  • Over
  • Contact

Abonneren

Copyright © 2018 · Lauras Bakery by Blogger Boutique

Ik bak niet alleen graag koekjes, ik verzamel ook digitale cookies. OK Lees meer