Het was even zoeken naar mijn recept van deze kruidnoten cheesecake. Mijn receptenboekje was zoekgeraakt door de verhuizing, maar geen nood! Ik heb het recept weer gevonden en voor jullie uitgewerkt zodat je zelf ook deze fantastisch lekkere kruidnoten cheesecake kunt maken voor 5 december!.
Zo maak je een kruidnoten cheesecake
Het maken van een cheesecake vereist altijd enige planning. Een cheesecake die je afbakt in de oven moet namelijk eerst volledig afkoelen en daarna ook nog eens een flink aantal uren koelen en opstijven in de koelkast. Maak deze kruidnoten cheesecake dus een dag voordat je ‘m wil serveren.
Los van die planning is het verder een hartstikke makkelijk recept. Sowieso kan er als je het mij vraagt vrij weinig misgaan bij het maken van een cheesecake. Er kan hoogstens een scheur in de cheesecake ontstaan, maar ook dat doet geen afbreuk aan de smaak. Lees ook eens mijn tips voor het maken van de perfecte cheesecake.
BAKTIP: Ik gebruik al jaren deze springvorm van Le Creuset. De vorm is misschien relatief iets duurder, maar ziet er na intensief gebruik nog steeds goed uit.
Super fijn recept.
Kan ik vanille extract ergens door vervangen? Dit heb ik nl niet in huis.. Gr Iris
Door alle andere soorten vanille smaakstoffen.
Hoi Laura, en gebruik je dan ook 1 theelepel? Ik heb namelijk vanillearoma nergens vanille extract gevonden..
Of zeg je dan gebruik liever vanillesuiker?
Je kunt het door dezelfde hoeveelheid vervangen.
Moet de taart persé gebakken worden in de oven? Waarom moet de ene cheesecake wel in de oven gebakken worden en de andere niet? Ik merk vaak dat het met philadelphia roomkaas wel moet en bij monchou niet. Kun je het verschil uitleggen?
Groetjes Tineke
Deze cheesecake moet echt in de oven. Je hebt ook no bake cheesecakes, maar dat is een heel ander soort recept met een andere samenstelling van ingrediënten. Dit recept stijft niet op in de koelkast.
Dank je wel!
Hoi Laura, bak je deze cheesecake in een waterbadje of gewoon in de oven op een rooster?
Gewoon op een rooster, anders had het erbij gestaan.
Hoi Laura, 60 min bakken op 150°, is dat in de heteluchtoven?
Nee, dat is voor boven- en onderwarmte. Heteluchtoven zet je iets lager.
Net dit weekend gemaakt! Veel positieve reacties op gehad. Helaas was de bovenkant gebarsten bij mij. Heb dat opgelost met een klein laagje cream cheese frosting er op . Plakten de pepernoten en schuddebuikjes meteen mooi vast!
Prima oplossing inderdaad, heel lekker ook nog eens 😉
Hoi Laura,
Welke roomkaas gebruik je?
Groetjes Michelle
Philadelhpia 🙂
Heerlijke taart… maar de mijne was gebarsten (niet mooi om te presenteren) hoe kan ik dit voorkomen? Groetjes
Soms kun je er werkelijk niks aan doen. Maar check dit artikel voor wat tips: https://www.laurasbakery.nl/tips-voor-de-perfecte-cheesecake/
Hoi, ik wil graag een klein taartje maken, dus van alles de helft, en in een kleine springvorm, kan ik de zelfde baktemperatuur- en tijd aanhouden?
Temperatuur wel, de baktijd moet omlaag.
Als ik dit recept voor 6 cupcakes wil maken, moeten de ingrediënten dan gewoon voor de helft of meer/minder?
Ik denk dat de helft van het recept voldoende moet zijn voor zeker 6 cupcakes, maar getest heb ik het niet.
Wat heerlijk, deze ga ik dit weekend maken! Wat de room betreft, gebruik je ‘zure room’ of ‘Creme fraiche’ voor dit baksel? Ik gok zure room – anders had je het misschien wel aangegeven – maar to be sure! Dankje!
Inderdaad zure room!
Ik wil dit recept maken voor sinterklaas op 5 dec maar er zit iemand in de familie die lactose intolerant is.. waarmee kan ik de ingrediënten met lactose het beste mee vervangen?
Dat heb ik niet getest, maar je zou gewoon de lactosevrije varianten hiervan kunnen zoeken.
Kun je in plaats van gewone kruidnoten ook de chocoladekruidnoten gebruiken?
vast wel!
Hallo,
Kun je voor roomkaas ook mascarpone gebruiken? Ik dacht dat dit zelfde was dus dat meegenomen
Groet marle
Ja hoor!
Hallo,
Op hoe warm moet een hete lucht oven?
Groetjes
Meestal ongeveer 20% lager dan bij hetelucht, dus ongeveer op 120C.
Sorry, hetelucht moet 20% lager dan onder en bovenwarmte, dus ongeveer op 120C.
Wij doen altijd onze heteluchtoven 10% lager in temperatuur dan recept.
Dag Laura, kun je deze cheesecake ook zonder zure room maken?
Met vriendelijke groet, Marchien
Volgens het recept moet alles romig gemixt maar bij mij was alles 1 watermassa en stroomde het zo uit de vorm. Ik heb precies het recept gevold, wat zou er mis zijn gegaan?
He wat vervelend! Het zou kunnen liggen aan het merk roomkaas, welke heb je gebruikt?
Ik heb de white lady gebruikt van AH.
Vraagje, ik heb ipv 1 bakvorm het beslag verdeeld over 3 kleine bakvormen die ik naast elkaar in de oven zet. Blijft de temperatuur en baktijd dan gelijk?
Ja hoor, wel op letten dat de temperatuur van de oven niet te snel daalt (je kunt de oven dan iets warmer voorverwarmen en nadat je de bakvormen erin zet weer op de normale temperatuur zetten).
Dag Laura, kun je deze cheesecake ook zonder zure room maken?
Met vriendelijke groet, Marchien
Nee dat kun je niet zomaar weglaten.
Als je de kruidnoten bovenop vervangt door chocolade kruidnoten blijven ze lekker knapperig.
Ook heb ik bodem gemaakt van speculaasjes en ipv in de oven gewoon monchou opgeklopt met suiker en speculaas kruiden,daar een paar chocolade kruidnoten door. Laag slagroom en daar weer een paar chocolade kruidnoten op.Werd een heel ander recept,maar wel erg lekker.
Beste Laura,
In de winkel kunt je zure room kopen voor koude bereidingen en niet voor warme bereidingen.
Kan ik deze zure room ook gebruiken voor de cheesecake?
De zure room vind je terug in bijna iedere supermarkt en is te vinden bij de zuivelproducten.
Ik weet dat je zure room kunt kopen in elke supermarkt maar dat is niet mijn vraag.
De zure room in de supermarkten is alleen voor koude gerechten.
Kan het geen kwaad dan om deze room te gebruiken voor warme gerechten?
Groetjes, Tamara.
Het wordt vaak geadviseerd sour cream niet te verhitten, maar zelf heb ik hier nog nooit problemen mee gehad
Dank je wel Laura voor je antwoord.
Ik zal voortaan sour cream ook gebruiken voor warme gerechten.
Groetjes, Tamara.
Is het echt nodig deze een nacht in de koelkast te laten staan?
Hierdoor wordt de cheesecake goed stevig!
Dus zonder nacht in koelkast kan t ook, alleen iets minder stevig?
Ik wilde m namelijk gisteren maken voor vanmiddag maar twijfelde ook door de zure room ‘voor koude bereidingen’ dus heb de monchou en eieren nu in de koelkast gelaten om zo verder te maken. Maar hoef dus niet meer naar de winkel 😀
Ik raad wel aan hem lang genoeg in de koelkast te laten staan!
Is het mogelijk om glutenvrije variant te bakken? Welke bloem mag ik hier gebruiken?
Misschien dat dit artikel je verder kan helpen? https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/
Hoi Laura,
Ik loop er tegenaan dat als je de bloem (en kruiden in dit geval) door het beslag moet spatelen, ik allemaal klontjes in het beslag hou. Is er een manier om dat te voorkomen?
Groetjes Iris
Was het beslag waar je het door heen spatelt goed gemengd en egaal? Misschien had je het al gedaan, maar je kan de bloem door een zeef aan het beslag toevoegen. Op deze manier weet je zeker dat het bloem goed te mengen is en er geen klompjes bloem bij elkaar blijven.
Ja volgens mij was dat wel egaal en ik had het inderdaad ook al door de zeef gedaan.
Maar uiteindelijk in de taart zelf was er niets meer van te proeven dat er klontjes in zaten, dus dat is mooi 🙂
Heerlijke taart dit overigens!
Hallo Laura, kan je de zure room door crème fraîche vervangen?
Zeker!
Kan je de pepernoten ook in het stroopwafelcheesecake recept gebruiken ipv stroopwafels. Want die taart is echt goddelijk.
Ja hoor dat lijkt me van wel!
Hoi Laura, ik wil de taart maken met de zelfgemaakte karamelsaus. Ik wil de saus alleen gebruiken voor de taart. Kan ik de ingrediënten door de helft doen en is dat genoeg voor de bovenkant van de taart?
Dat heb ik zelf niet getest, maar vermoed dat het wel moet lukken met die hoeveelheid.
Ik heb de kruidnotencheesecake gemaakt getrakteerd op mijn werk iedereen riep erover en zei wauw die is lekker. Maar heb de vulling gebruikt van de stroopwafelcheesecake en de koekkruiden en vanille aan toegevoegd en de kruidnoten ipv stroopwafel. De bodem en salted karamelsaus van kruidnotencheesecake gevolgd. Dus hoeft niet in de oven. Echt heerlijk
Pepernotentaart, weinig smaak en droog.
Welk recept bedoel je?
Hoi Laura,
Ik heb laatst deze cheesecake gemaakt, hij was een succes! Alleen toen ik de kruidnoten door de cheesecake deed, bleven ze ‘drijven’ in de cheesecake, waardoor ik er helaas geen toppings meer op kon doen. Dit zie ik niet terug op uw foto’s, hoe zorg ik ervoor dat de kruidnoten niet blijven ‘drijven’?
Ik heb dat inderdaad zelf niet ervaren, wellicht is het mengsel te veel geklopt en daardoor erg vloeibaar? Je zou evt de kruidnoten heel licht kunnen bestuiven met bloem zodat ze minder snel gaan drijven.