Kruidnoten cheesecake

Gepost: 24 november 2018 Laatst bewerkt: 30 oktober 2023
Kruidnoten cheesecake
252

Het was even zoeken naar mijn recept van deze kruidnoten cheesecake. Mijn receptenboekje was zoekgeraakt door de verhuizing, maar geen nood! Ik heb het recept weer gevonden en voor jullie uitgewerkt zodat je zelf ook deze fantastisch lekkere kruidnoten cheesecake kunt maken voor 5 december!.

Zo maak je een kruidnoten cheesecake

Het maken van een cheesecake vereist altijd enige planning. Een cheesecake die je afbakt in de oven moet namelijk eerst volledig afkoelen en daarna ook nog eens een flink aantal uren koelen en opstijven in de koelkast. Maak deze kruidnoten cheesecake dus een dag voordat je ‘m wil serveren.

Los van die planning is het verder een hartstikke makkelijk recept. Sowieso kan er als je het mij vraagt vrij weinig misgaan bij het maken van een cheesecake. Er kan hoogstens een scheur in de cheesecake ontstaan, maar ook dat doet geen afbreuk aan de smaak. Lees ook eens mijn tips voor het maken van de perfecte cheesecake.

BAKTIP: Ik gebruik al jaren deze springvorm van Le Creuset. De vorm is misschien relatief iets duurder, maar ziet er na intensief gebruik nog steeds goed uit.

kruidnoten cheesecake

Meer weten over Het Feestdagen Bakboek? Bekijk dan eens de boeken highlight stories die ik erover maakte via mijn Instagram kanaal!

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

Kruidnoten cheesecake met salted caramel

Je kunt deze cheesecake éxtra lekker maken door er een salted caramel saus bij te maken. Dit kun je het beste doen door mijn recept voor een makkelijke karamelsaus te maken en hier zout naar smaak aan toe te voegen.

De gezouten karamelsaus kun je op twee manieren op de taart aanbrengen:

  1. Smeer de bovenkant ermee in. Als de kruidnoten cheesecake niet alleen afgebakken en afgekoeld is, maar ook al is opgesteven in de koelkast dan is dat het moment om de bovenkant in te smeren met de karamelsaus. Je kunt de kruidnoten cheesecake met salted caramel ook op deze manier weer terugzetten in de koeling. Als je de cheesecake serveert kun je nog wat kruidnoten over de bovenkant heen strooien, dat is extra lekker.
  2. Op het moment van serveren breng je de toppings aan op de cheesecake; in ieder geval de kruidnoten, maar als het je lekker lijkt ook nog schuddebuikjes en geschaafde amandelen. Zet vervolgens een flesje met de karamelsaus op tafel, dan kunnen je gasten zelf een lekker laagje karamelsaus over hun punt kruidnoten cheesecake schenken.

recept kruidnoten cheesecake

Makkelijke karamelsaus

Kruidnoten cheesecake bakken

Kan ik deze cheesecake ook zonder oven maken?

Helaas niet, dit recept is specifiek afgestemd om afgebakken te worden in de oven. Een no-bake kruidnoten cheesecake staat hoog op mijn baklijst, dus hopelijk verschijnt deze snel op Laura’s Bakery.

Waarom is mijn cheesecake gescheurd aan de bovenkant?

Over het algemeen komt dat doordat de temperatuur van je oven te hoog was. Om scheuren te voorkomen bak ik cheesecakes op 150 °C (boven- en onderwarmte). Daarnaast wordt er op het internet ook gezworen bij de au bain-marie methode: het bakken van je cheesecake in een waterbad of met een aantal bakjes kokend heet water onderin je oven om stoom te creëren. Al mijn tips om een scheur in je cheesecake te voorkomen lees je hier.

Hoe warm moet ik deze kruidnoten cheesecake bakken in een heteluchtoven?

Ik adviseer altijd 10-20% lager dan mijn recepten omschrijven (ik bak altijd met onder- bovenwarmte).

Welke roomkaas gebruik jij?

Ik gebruik vaak Philadelphia, maar een andere merk (MonChou of een huismerk) moet ook prima werken. Let er wel op dat je echte, naturel roomkaas gebruikt.

Kan ik de zure room ook door crème fraîche vervangen?

Ja, dat kan.

kruidnoten cheesecake maken

recept cheesecake met kruidnoten bodem

Bij dit recept voor een kruidnoten cheesecake kan een bodem die gemaakt is van kruidnoten natuurlijk niet ontbreken. Bij cheesecake bodems vind ik het ’t allerlekkerst om koekkruimels en boter met elkaar te mengen, op precies die manier heb ik dat ook in onderstaand recept uitgewerkt.

Het kan natuurlijk ook door middel van het deeg voor kruidnoten in een springvorm te drukken en de bodem op deze manier af te bakken. Je bakt de bodem dan net iets te kort (niet helemaal gaar) en daarna giet je voorzichtig de cheesecakevulling erop en bak je de kruidnoten cheesecake verder af volgens onderstaand recept. De exacte hoeveelheden en baktijd moet je dan zelf even inschatten.

 

kruidnoten cheesecake recept

Recept afdrukken

4.20 van 26 stemmen

Kruidnoten cheesecake recept

Deze heerlijke kruidnoten cheesecake is misschien wel de lekkerste Sinterklaastaart. De cheesecake is perfect om te maken voor pakjesavond!
VOOR EEN 24 CM SPRINGVORM, 10-12 PERSONEN

Ingrediënten

Bodem

  • 240 gram kruidnoten (of speculaasjes)
  • 100 gram ongezouten roomboter

Cheesecake

  • 600 gram roomkaas
  • 180 gram fijne kristalsuiker
  • 4 eieren (M)
  • 125 gram zure room
  • 1 tl vanille-extract
  • 20 gram bloem
  • 4 tl speculaaskruiden (volgens recept)
  • 175 gram kruidnoten

Toppings

Instructies

  • Begin met het maken van de bodem. Maal de kruidnoten fijn, smelt de boter en roer deze twee door elkaar heen tot een kruimelig en plakkerig mengsel. Stort het in een met bakpapier beklede bakvorm en druk de bodem stevig aan.
  • Maak daarna het beslag voor de cheesecake. In een kom klop je de roomkaas en suiker romig. Voeg de eieren een voor een toe en mix tot deze zijn opgenomen. Zure room en vanille-extract kun je tegelijk toevoegen, mix tot een egaal mengsel. Spatel bloem en speculaaskruiden door het beslag, als laatst spatel je de kruidnoten erdoor.
  • Giet het beslag op de kruidnotenbodem en verdeel gelijkmatig. Schuif de cheesecake in de oven.
  • Bak de kruidnoten cheesecake in 60 minuten op 150 °C (boven- en onderwarmte). Zet daarna de oven uit, op een kier en laat op deze manier de taart afkoelen.
  • Wanneer de taart hooguit nog een beetje lauwwarm is, dek je hem af met folie en zet je hem een nacht in de koelkast om verder op te stijven.
  • De volgende dag maak je voor het serveren de taart af met de toppings. Als je de taart met de kruidnoten er bovenop in de koelkast zet, zullen deze het vocht uit de koelkast opnemen en zacht worden.
Tips

De kruidnoten kun je ook vervangen door speculaasjes, dan kun je een heerlijke speculaas cheesecake op tafel zetten.
Bewaren

in de koelkast 3-4 dagen houdbaar. Houd er rekening mee dat de kruidnoten bovenop na verloop van tijd zachter worden. Breng deze het liefst pas op moment van serveren aan. In de vriezer (zonder topping) tot 3 maanden houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

68 reacties

  1. Iris schreef:

    Super fijn recept.
    Kan ik vanille extract ergens door vervangen? Dit heb ik nl niet in huis.. Gr Iris

    1. Laura Kieft schreef:

      Door alle andere soorten vanille smaakstoffen.

      1. Angie schreef:

        Hoi Laura, en gebruik je dan ook 1 theelepel? Ik heb namelijk vanillearoma nergens vanille extract gevonden..

        1. Angie schreef:

          Of zeg je dan gebruik liever vanillesuiker?

        2. Laura Kieft schreef:

          Je kunt het door dezelfde hoeveelheid vervangen.

  2. Tineke schreef:

    Moet de taart persé gebakken worden in de oven? Waarom moet de ene cheesecake wel in de oven gebakken worden en de andere niet? Ik merk vaak dat het met philadelphia roomkaas wel moet en bij monchou niet. Kun je het verschil uitleggen?
    Groetjes Tineke

    1. Laura Kieft schreef:

      Deze cheesecake moet echt in de oven. Je hebt ook no bake cheesecakes, maar dat is een heel ander soort recept met een andere samenstelling van ingrediënten. Dit recept stijft niet op in de koelkast.

      1. Tineke schreef:

        Dank je wel!

  3. Jo-Anna schreef:

    Hoi Laura, bak je deze cheesecake in een waterbadje of gewoon in de oven op een rooster?

    1. Laura Kieft schreef:

      Gewoon op een rooster, anders had het erbij gestaan.

  4. Marja schreef:

    Hoi Laura, 60 min bakken op 150°, is dat in de heteluchtoven?

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee, dat is voor boven- en onderwarmte. Heteluchtoven zet je iets lager.

  5. Jo-Anna schreef:

    Net dit weekend gemaakt! Veel positieve reacties op gehad. Helaas was de bovenkant gebarsten bij mij. Heb dat opgelost met een klein laagje cream cheese frosting er op . Plakten de pepernoten en schuddebuikjes meteen mooi vast!

    1. Laura Kieft schreef:

      Prima oplossing inderdaad, heel lekker ook nog eens 😉

  6. Michelle schreef:

    Hoi Laura,

    Welke roomkaas gebruik je?

    Groetjes Michelle

    1. Laura Kieft schreef:

      Philadelhpia 🙂

  7. Caroline Janssens schreef:

    Heerlijke taart… maar de mijne was gebarsten (niet mooi om te presenteren) hoe kan ik dit voorkomen? Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Soms kun je er werkelijk niks aan doen. Maar check dit artikel voor wat tips: https://www.laurasbakery.nl/tips-voor-de-perfecte-cheesecake/

  8. Jacolyn schreef:

    Hoi, ik wil graag een klein taartje maken, dus van alles de helft, en in een kleine springvorm, kan ik de zelfde baktemperatuur- en tijd aanhouden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Temperatuur wel, de baktijd moet omlaag.

  9. Eva schreef:

    Als ik dit recept voor 6 cupcakes wil maken, moeten de ingrediënten dan gewoon voor de helft of meer/minder?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk dat de helft van het recept voldoende moet zijn voor zeker 6 cupcakes, maar getest heb ik het niet.

  10. Fraukje schreef:

    Wat heerlijk, deze ga ik dit weekend maken! Wat de room betreft, gebruik je ‘zure room’ of ‘Creme fraiche’ voor dit baksel? Ik gok zure room – anders had je het misschien wel aangegeven – maar to be sure! Dankje!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Inderdaad zure room!

  11. Stephanie schreef:

    Ik wil dit recept maken voor sinterklaas op 5 dec maar er zit iemand in de familie die lactose intolerant is.. waarmee kan ik de ingrediënten met lactose het beste mee vervangen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet getest, maar je zou gewoon de lactosevrije varianten hiervan kunnen zoeken.

  12. Joëlle schreef:

    Kun je in plaats van gewone kruidnoten ook de chocoladekruidnoten gebruiken?

  13. Marle schreef:

    Hallo,

    Kun je voor roomkaas ook mascarpone gebruiken? Ik dacht dat dit zelfde was dus dat meegenomen

    Groet marle

  14. Marle schreef:

    Hallo,

    Op hoe warm moet een hete lucht oven?

    Groetjes

    1. Elseline schreef:

      Meestal ongeveer 20% lager dan bij hetelucht, dus ongeveer op 120C.

      1. Elseline schreef:

        Sorry, hetelucht moet 20% lager dan onder en bovenwarmte, dus ongeveer op 120C.

  15. Eva schreef:

    Wij doen altijd onze heteluchtoven 10% lager in temperatuur dan recept.

  16. Marchien schreef:

    Dag Laura, kun je deze cheesecake ook zonder zure room maken?
    Met vriendelijke groet, Marchien

  17. Lisette schreef:

    Volgens het recept moet alles romig gemixt maar bij mij was alles 1 watermassa en stroomde het zo uit de vorm. Ik heb precies het recept gevold, wat zou er mis zijn gegaan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      He wat vervelend! Het zou kunnen liggen aan het merk roomkaas, welke heb je gebruikt?

      1. Lisette schreef:

        Ik heb de white lady gebruikt van AH.

  18. Kim schreef:

    Vraagje, ik heb ipv 1 bakvorm het beslag verdeeld over 3 kleine bakvormen die ik naast elkaar in de oven zet. Blijft de temperatuur en baktijd dan gelijk?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, wel op letten dat de temperatuur van de oven niet te snel daalt (je kunt de oven dan iets warmer voorverwarmen en nadat je de bakvormen erin zet weer op de normale temperatuur zetten).

  19. Marchien schreef:

    Dag Laura, kun je deze cheesecake ook zonder zure room maken?

    Met vriendelijke groet, Marchien

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee dat kun je niet zomaar weglaten.

  20. Esther schreef:

    Als je de kruidnoten bovenop vervangt door chocolade kruidnoten blijven ze lekker knapperig.
    Ook heb ik bodem gemaakt van speculaasjes en ipv in de oven gewoon monchou opgeklopt met suiker en speculaas kruiden,daar een paar chocolade kruidnoten door. Laag slagroom en daar weer een paar chocolade kruidnoten op.Werd een heel ander recept,maar wel erg lekker.

  21. Tamara schreef:

    Beste Laura,
    In de winkel kunt je zure room kopen voor koude bereidingen en niet voor warme bereidingen.
    Kan ik deze zure room ook gebruiken voor de cheesecake?

    1. Laura's Bakery schreef:

      De zure room vind je terug in bijna iedere supermarkt en is te vinden bij de zuivelproducten.

  22. Tamara schreef:

    Ik weet dat je zure room kunt kopen in elke supermarkt maar dat is niet mijn vraag.
    De zure room in de supermarkten is alleen voor koude gerechten.
    Kan het geen kwaad dan om deze room te gebruiken voor warme gerechten?
    Groetjes, Tamara.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het wordt vaak geadviseerd sour cream niet te verhitten, maar zelf heb ik hier nog nooit problemen mee gehad

  23. Tamara schreef:

    Dank je wel Laura voor je antwoord.
    Ik zal voortaan sour cream ook gebruiken voor warme gerechten.
    Groetjes, Tamara.

  24. Maaike schreef:

    Is het echt nodig deze een nacht in de koelkast te laten staan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hierdoor wordt de cheesecake goed stevig!

  25. Evelien schreef:

    Dus zonder nacht in koelkast kan t ook, alleen iets minder stevig?
    Ik wilde m namelijk gisteren maken voor vanmiddag maar twijfelde ook door de zure room ‘voor koude bereidingen’ dus heb de monchou en eieren nu in de koelkast gelaten om zo verder te maken. Maar hoef dus niet meer naar de winkel 😀

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik raad wel aan hem lang genoeg in de koelkast te laten staan!

  26. Anna schreef:

    Is het mogelijk om glutenvrije variant te bakken? Welke bloem mag ik hier gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Misschien dat dit artikel je verder kan helpen? https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/

  27. Iris van der Meer schreef:

    Hoi Laura,
    Ik loop er tegenaan dat als je de bloem (en kruiden in dit geval) door het beslag moet spatelen, ik allemaal klontjes in het beslag hou. Is er een manier om dat te voorkomen?
    Groetjes Iris

    1. Laura's Bakery schreef:

      Was het beslag waar je het door heen spatelt goed gemengd en egaal? Misschien had je het al gedaan, maar je kan de bloem door een zeef aan het beslag toevoegen. Op deze manier weet je zeker dat het bloem goed te mengen is en er geen klompjes bloem bij elkaar blijven.

  28. Iris schreef:

    Ja volgens mij was dat wel egaal en ik had het inderdaad ook al door de zeef gedaan.
    Maar uiteindelijk in de taart zelf was er niets meer van te proeven dat er klontjes in zaten, dus dat is mooi 🙂
    Heerlijke taart dit overigens!

  29. Yasemin schreef:

    Hallo Laura, kan je de zure room door crème fraîche vervangen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker!

  30. Jolanda Van Tuijl schreef:

    Kan je de pepernoten ook in het stroopwafelcheesecake recept gebruiken ipv stroopwafels. Want die taart is echt goddelijk.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat lijkt me van wel!

  31. Francisca schreef:

    Hoi Laura, ik wil de taart maken met de zelfgemaakte karamelsaus. Ik wil de saus alleen gebruiken voor de taart. Kan ik de ingrediënten door de helft doen en is dat genoeg voor de bovenkant van de taart?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, maar vermoed dat het wel moet lukken met die hoeveelheid.

  32. Jolanda Van Tuijl schreef:

    Ik heb de kruidnotencheesecake gemaakt getrakteerd op mijn werk iedereen riep erover en zei wauw die is lekker. Maar heb de vulling gebruikt van de stroopwafelcheesecake en de koekkruiden en vanille aan toegevoegd en de kruidnoten ipv stroopwafel. De bodem en salted karamelsaus van kruidnotencheesecake gevolgd. Dus hoeft niet in de oven. Echt heerlijk

  33. Alie schreef:

    Pepernotentaart, weinig smaak en droog.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Welk recept bedoel je?

  34. Fenne schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb laatst deze cheesecake gemaakt, hij was een succes! Alleen toen ik de kruidnoten door de cheesecake deed, bleven ze ‘drijven’ in de cheesecake, waardoor ik er helaas geen toppings meer op kon doen. Dit zie ik niet terug op uw foto’s, hoe zorg ik ervoor dat de kruidnoten niet blijven ‘drijven’?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb dat inderdaad zelf niet ervaren, wellicht is het mengsel te veel geklopt en daardoor erg vloeibaar? Je zou evt de kruidnoten heel licht kunnen bestuiven met bloem zodat ze minder snel gaan drijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *