Kruidnoten cheesecake

24 november 2018
164

Het was even zoeken naar het recept van deze kruidnoten cheesecake. Ik maakte hem namelijk vorig jaar al voor pakjesavond. In de tussentijd ben ik een nieuw receptenboekje gaan gebruiken en ben ik verhuisd. In die verhuizing heb ik dat oude volle boekje ergens op een toen hele logische plek opgeborgen, maar het duurde even voor ik die logica weer gevonden had. Maar geen nood, ik heb het recept weer gevonden en voor jullie uitgewerkt zodat je zelf ook deze fantastisch lekkere kruidnoten cheesecake kunt maken voor 5 december!

Kruidnoten cheesecake

Deze heerlijke kruidnoten cheesecake is misschien wel de lekkerste Sinterklaastaart. De cheesecake is perfect om te maken op pakjesavond!
VOOR EEN 24 CM VORM, 10-12 PERSONEN

Ingrediënten

Bodem

  • 240 gram kruidnoten (of speculaasjes)
  • 100 gram ongezouten roomboter

Cheesecake

  • 600 gram roomkaas
  • 180 gram fijne kristalsuiker
  • 4 eieren (M)
  • 125 gram zure room
  • 1 tl vanille-extract
  • 20 gram bloem
  • 4 tl speculaaskruiden (volgens recept)
  • 175 gram kruidnoten

Topping

  • kruidnoten
  • schuddebuikjes
  • amandelschaafsel

Instructies

  • Begin met het maken van de bodem. Maal de kruidnoten of speculaasjes fijn, smelt de boter en roer deze twee door elkaar heen tot een kruimelig en plakkerig mengsel. Stort het in een met bakpapier beklede bakvorm en druk de bodem stevig aan.
  • Maak daarna het beslag voor de cheesecake. In een kom klop je de roomkaas en suiker romig. Voeg de eieren een voor een toe en mix tot deze zijn opgenomen. Zure room en vanille-extract kun je tegelijk toevoegen, mix tot een egaal mengsel. Spatel bloem en speculaaskruiden door het beslag, als laatst spatel je de kruidnoten erdoor.
  • Giet het beslag op de kruidnotenbodem en verdeel gelijkmatig. Schuif de cheesecake in de oven.
  • Bak de kruidnoten cheesecake in 60 minuten op 150 °C (boven- en onderwarmte).
  • Zet daarna de oven uit en laat de taart afkoelen in een dichte oven.
  • Wanneer de taart hooguit nog een beetje lauwwarm is, dek je hem af met folie en zet je hem een nacht in de koelkast om verder op te stijven.
  • De volgende dag maak je de taart af met de toppings.

Tips

  • Bewaren: in de koelkast 3-4 dagen houdbaar. Houd er rekening mee dat de kruidnoten bovenop na verloop van tijd zachter worden. In de vriezer (zonder topping) tot 3 maanden houdbaar.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

42 reacties

  1. Iris schreef:

    Super fijn recept.
    Kan ik vanille extract ergens door vervangen? Dit heb ik nl niet in huis.. Gr Iris

    1. Laura Kieft schreef:

      Door alle andere soorten vanille smaakstoffen.

      1. Angie schreef:

        Hoi Laura, en gebruik je dan ook 1 theelepel? Ik heb namelijk vanillearoma nergens vanille extract gevonden..

        1. Angie schreef:

          Of zeg je dan gebruik liever vanillesuiker?

        2. Laura Kieft schreef:

          Je kunt het door dezelfde hoeveelheid vervangen.

  2. Tineke schreef:

    Moet de taart persé gebakken worden in de oven? Waarom moet de ene cheesecake wel in de oven gebakken worden en de andere niet? Ik merk vaak dat het met philadelphia roomkaas wel moet en bij monchou niet. Kun je het verschil uitleggen?
    Groetjes Tineke

    1. Laura Kieft schreef:

      Deze cheesecake moet echt in de oven. Je hebt ook no bake cheesecakes, maar dat is een heel ander soort recept met een andere samenstelling van ingrediënten. Dit recept stijft niet op in de koelkast.

      1. Tineke schreef:

        Dank je wel!

  3. Jo-Anna schreef:

    Hoi Laura, bak je deze cheesecake in een waterbadje of gewoon in de oven op een rooster?

    1. Laura Kieft schreef:

      Gewoon op een rooster, anders had het erbij gestaan.

  4. Marja schreef:

    Hoi Laura, 60 min bakken op 150°, is dat in de heteluchtoven?

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee, dat is voor boven- en onderwarmte. Heteluchtoven zet je iets lager.

  5. Jo-Anna schreef:

    Net dit weekend gemaakt! Veel positieve reacties op gehad. Helaas was de bovenkant gebarsten bij mij. Heb dat opgelost met een klein laagje cream cheese frosting er op . Plakten de pepernoten en schuddebuikjes meteen mooi vast!

    1. Laura Kieft schreef:

      Prima oplossing inderdaad, heel lekker ook nog eens 😉

  6. Michelle schreef:

    Hoi Laura,

    Welke roomkaas gebruik je?

    Groetjes Michelle

    1. Laura Kieft schreef:

      Philadelhpia 🙂

  7. Caroline Janssens schreef:

    Heerlijke taart… maar de mijne was gebarsten (niet mooi om te presenteren) hoe kan ik dit voorkomen? Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Soms kun je er werkelijk niks aan doen. Maar check dit artikel voor wat tips: https://www.laurasbakery.nl/tips-voor-de-perfecte-cheesecake/

  8. Jacolyn schreef:

    Hoi, ik wil graag een klein taartje maken, dus van alles de helft, en in een kleine springvorm, kan ik de zelfde baktemperatuur- en tijd aanhouden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Temperatuur wel, de baktijd moet omlaag.

  9. Eva schreef:

    Als ik dit recept voor 6 cupcakes wil maken, moeten de ingrediënten dan gewoon voor de helft of meer/minder?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk dat de helft van het recept voldoende moet zijn voor zeker 6 cupcakes, maar getest heb ik het niet.

  10. Fraukje schreef:

    Wat heerlijk, deze ga ik dit weekend maken! Wat de room betreft, gebruik je ‘zure room’ of ‘Creme fraiche’ voor dit baksel? Ik gok zure room – anders had je het misschien wel aangegeven – maar to be sure! Dankje!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Inderdaad zure room!

  11. Stephanie schreef:

    Ik wil dit recept maken voor sinterklaas op 5 dec maar er zit iemand in de familie die lactose intolerant is.. waarmee kan ik de ingrediënten met lactose het beste mee vervangen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet getest, maar je zou gewoon de lactosevrije varianten hiervan kunnen zoeken.

  12. Joëlle schreef:

    Kun je in plaats van gewone kruidnoten ook de chocoladekruidnoten gebruiken?

  13. Marle schreef:

    Hallo,

    Kun je voor roomkaas ook mascarpone gebruiken? Ik dacht dat dit zelfde was dus dat meegenomen

    Groet marle

  14. Marle schreef:

    Hallo,

    Op hoe warm moet een hete lucht oven?

    Groetjes

    1. Elseline schreef:

      Meestal ongeveer 20% lager dan bij hetelucht, dus ongeveer op 120C.

      1. Elseline schreef:

        Sorry, hetelucht moet 20% lager dan onder en bovenwarmte, dus ongeveer op 120C.

  15. Eva schreef:

    Wij doen altijd onze heteluchtoven 10% lager in temperatuur dan recept.

  16. Marchien schreef:

    Dag Laura, kun je deze cheesecake ook zonder zure room maken?
    Met vriendelijke groet, Marchien

  17. Lisette schreef:

    Volgens het recept moet alles romig gemixt maar bij mij was alles 1 watermassa en stroomde het zo uit de vorm. Ik heb precies het recept gevold, wat zou er mis zijn gegaan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      He wat vervelend! Het zou kunnen liggen aan het merk roomkaas, welke heb je gebruikt?

      1. Lisette schreef:

        Ik heb de white lady gebruikt van AH.

  18. Kim schreef:

    Vraagje, ik heb ipv 1 bakvorm het beslag verdeeld over 3 kleine bakvormen die ik naast elkaar in de oven zet. Blijft de temperatuur en baktijd dan gelijk?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, wel op letten dat de temperatuur van de oven niet te snel daalt (je kunt de oven dan iets warmer voorverwarmen en nadat je de bakvormen erin zet weer op de normale temperatuur zetten).

  19. Marchien schreef:

    Dag Laura, kun je deze cheesecake ook zonder zure room maken?

    Met vriendelijke groet, Marchien

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee dat kun je niet zomaar weglaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *