Madeleines

Gepost: 13 augustus 2014 Laatst bewerkt: 16 februari 2024
Madeleines

Madeleines zijn bekend uit de Franse patisserie. Het zijn kleine cakes die worden gebakken in een schelpvorm en tijdens het bakken een mooi ‘buikje’ krijgen. Met dit makkelijk recept hoef je niet naar Frankrijk voor de lekkerste madeleines, maar maak je ze gewoon zelf!

Wat zijn madeleines?

Madeleines zijn kleine cakes die worden gebakken in een speciale madeleines bakvorm. De bekende vorm is afgeleid van een Sint Jacobs schelp. Het recept is afkomstig uit Frankrijk en is ontwikkeld door een zekere ‘Madeleine’, er gaan namelijk verschillende verhalen de rondte welke Madeleine de allereerste was. 😉

Ondanks dat ik bij Franse patisserie al gauw denk aan ingewikkelde gebakjes, is dat bij madeleines absoluut niet het geval. Het beslag is eenvoudig te bereiden en ook het bakken is zo gedaan. Toch kent de receptuur wel enkele ‘regels’. Daarom deel ik niet alleen het allerlekkerste recept voor madeleines uit de Franse patisserie bijbel Tarte Tatin met jullie, maar ook alle handige baktips zodat je volledig voorbereid de keuken in kan.

Het buikje van de madeleine

Iets wat de madeleine echt typeert is z’n “buikje”. Voor mij is deze term ontzettend normaal, maar mijn zus keek mij met grote vraagtekens aan toen ik dit laatst liet vallen, dus dat was voor mij reden genoeg om er meer over uit te leggen.

Met het buikje bedoel ik de bolling aan de bovenkant van het cakeje. Dit buikje ontstaat doordat het beslag gekoeld de bakvorm en vervolgens de oven in gaat, om in korte tijd op een hoge temperatuur te garen. Het beslag dat de bakvorm raakt, gaart het snelst, maar in het midden van de schelp is het dieper waardoor het beslag door de hoge temperatuur de hoogte in rijst om te garen. Et voilà, zo ontstaat hét buikje.

Benieuwd hoe het maken van madeleines in z’n werk gaat? Bekijk het in deze video!

Madeleines cake

Madeleines vorm

Madeleines: cake of koekje?

Heb jij al wel eens madeleines gemaakt? Dan zul je weten dat ze smaken als cake en dat je geen deeg, maar een beslag maakt. Toch hebben ze het formaat van een koekje (oké, van een flinke koek) en dat kan verwarrend zijn. Wat mij betreft mag je het zowel een cakeje als een koekje noemen, maar officieel zijn madeleines kleine cakes.

Als je de foto’s bij dit recept artikel bekijkt, dan zie je de cakestructuur duidelijk terug. Net zoals bij cake kun je allerlei lekkere vullingen aan het madeleinebeslag toevoegen; kijk maar eens naar onderstaande recepten. Door hun kleine formaat zijn ze een perfect eenpersoons hapje en erg leuk om bij de koffie of als dessert te serveren.

Meer madeleines recepten

Wist je dat je ook een hartige twist aan deze kleine schelpvormige cakejes kunt geven? Dat vind ik bij muffins bijvoorbeeld ook zo lekker en een hartige madeleine is pas echt een uniek hartig hapje voor bij een high tea of borrel. Ik maakte al eerder deze hartige madeleines met Parmezaanse kaas en zongedroogde tomaatjes. Probeer het ook eens, zou ik zeggen. 😉

Madeleine bakvorm

Madeleine cakes

HET BASISBAKBOEK

Voor iedere thuisbakker die de basis van het bakken graag onder de knie wil krijgen heb ik Het Basisbakboek geschreven. Naast de ongeschreven bakregels en heel veel andere handige baktips, deel ik de belangrijkste (en lekkerste!) basisrecepten met je. Ook laat ik zien hoe je per basisrecept hier zelf mee aan de slag kunt om ermee te variëren. Met dit boek is bakken voor iedereen leuk en makkelijk!

Bestel hier!

Afbeelding

Madeleines bakken

Madeleines bakvorm

Op het gebied van madeleine bakvormen kun je kiezen voor een metalen vorm of een een siliconen vorm. Ik heb een persoonlijke voorkeur voor een metalen vorm, hoewel uit mijn recente baktest bleek dat je met beide vormen een goed resultaat krijgt. Bekijk de video van mijn baktest om alle verschillen te zien.

Direct uit de vorm

Zitten jouw madeleines regelmatig vast aan de vorm? Dat is niet de bedoeling! Als je deze twee punten (en het onderstaande recept) goed opvolgt, dan zal dat niet meer gebeuren:

  1. Vet de vorm goed in en bestuif hierna met bloem. Het invetten kan met een bakkwast en boter of met een bakspray.
  2. Na het bakken los je ze direct uit de vorm. Met mijn metalen vorm geef ik een ferme tik op het aanrecht en dan komen ze meteen los. Zie hier hoe ik dat doe. Laat ze hierna afkoelen op een rooster.

Te kleine madeleine buikjes

Viel de grootte van het buikje tegen? Dan heb je wellicht te weinig beslag in de holtes gedaan, voor 2/3e deel vullen is ideaal. Ook kan het zijn dat het beslag niet lang genoeg is gekoeld of dat de oven niet goed voorverwarmd was. Je kunt het beslag ook al direct in de bakvorm spuiten en op deze manier in de koelkast zetten om te koelen. Voor een extra groot buikje kun je ook een theelepel bakpoeder aan het beslag toevoegen.

Madeleines 4a

 

Madeleines recept

Opslaan
Recept afdrukken

4 van 30 stemmen

Madeleines recept

Zelf madeleines is hartstikke eenvoudig met dit heerlijke recept. Madeleines zijn typisch Franse cakes en heb je snel gemaakt met dit recept.
Porties: 24 stuks
met een madeleine bakvorm

Ingrediënten

  • 2 grote eieren
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 150 gram bloem, gezeefd
  • 125 gram ongezouten roomboter, gesmolten en afgekoeld
  • 1,5 tl vanille extract
  • snuf zout

Benodigdheden

Instructies

Madeleines maken

  • Klop de eieren en suiker tot een schuimig mengsel waarvan het volume 3 keer is toegenomen, je bent zeker wel 5 minuten aan het mixen hiervoor. Spatel de bloem en gesmolten boter in delen door het mengsel. Voeg als laatst het vanille extract en het snufje zout toe.
  • Zet het beslag 2 uur in de koelkast voordat je verder gaat.
  • Vet de vorm in en bestuif deze met bloem. Schep het beslag in de vormpjes. Met 2 theelepels werkte het voor mij erg prettig.

Madeleines bakken

  • Bak de madeleines in 8-10 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Bewaren

Als je de madeleines goed luchtdicht verpakt, dan kun je ze zo’n 3 dagen buiten de koelkast bewaren of tot 3 maanden in de vriezer.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

96 reacties

  1. MySimplySpecial schreef:

    Ik heb nog nooit madeleines gemaakt, maar ze zien er goed uit!

  2. Tabitha schreef:

    Ik heb gisteren een vorm gekocht bij AH. Dit lijkt me een leuk recept om mee te beginnen. Voor mijn mans verjaardag dit weekend.

  3. Michelle schreef:

    Ziet er goed uit! Is er een bepaald gewicht hoeveel gram beslag je in elk vormpje doet? Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat hij overloopt haha.

    1. Laura's Bakery schreef:

      ik heb het gewoon gelijkmatig verdeeld, verder niets afgewogen. Misschien heb je wat aan de foto van de ongebakken madeleines in de vorm, dan zie je hoeveel ik er ongeveer in deed.

  4. Carla schreef:

    Hier van hetzelfde: moet me altijd bedwingen bij een mooi bakboek en leuke aanbiedingen. Ik heb dit bakblik dus ook gekocht toen het een poos geleden al in de aanbieding was… 🙂
    Ik heb in eerste instantie de Madeleine-recepten van ah.nl geprobeerd en die lukten goed. Je moet wel even leren doseren hoeveel beslag er in een vormpje moet, maar dat is een kwestie van oefenen.
    Bedankt voor deze variatie op een thema, ik ga meteen vanmiddag aan de slag ermee!

  5. Corrie schreef:

    Ik heb ook een vorm gekocht bij AH en ik ga ze vandaag gelijk bakken

  6. Marja schreef:

    Ook ik heb deze vormen al gekocht toen ze de vorige keer in de reclame waren bij de AH. Maar tot op heden heb ik ze nog niet gebruikt! Jouw recept en beschrijving is nounet het zetje dat ik nodig had denk ik, want ik ga ze nu vanmiddag nog maken! Maar moet het beslag altijd 2 uur rusten? Dat heb ik nog nooit gehoord bij madeleines. Maar ik geloof je gelijk en doe het zoals jij het hebt opgeschreven. Dan moet het goed komen! Bedankt voor je recept én voor het noodzakelijke zetje!
    Enne…..ik kan ook nooit met lege handen uit een kook- of bakwinkel komen , hoor! Ik koop altijd wel een bakvorm of bak- cq kookboek!
    Groetjes, Marja.:-D

  7. Peggy schreef:

    Hoi,
    Ik heb net bij de AH deze vorm en het bakboek van Heel holland bakt voor de halve prijs gekocht toevallig. Morgen helaas werken, dus morgenavond of vrijdag maar eens proberen deze cakejes te bakken. bedankt voor het recept

  8. Tabitha schreef:

    Oke, ze zien er gelukt uit hier. Alleen heeft een bevriende buurman de vorm voor me in tweeen moeten slijpen. Onze oven is te klein.

    1. Laura's Bakery schreef:

      haha, altijd handige zo’n handige buurman 😉

  9. Marja schreef:

    Ik heb de madeleine vorm van de week ook gekocht en heb ze gelijk gemaakt. Iets wat al heel lang op mijn verlanglijstje stond.
    Ze waren heerlijk !! Als je er eenmaal aan begint dan kun je er haast niet vanaf blijven!!

  10. henriette schreef:

    Ik heb weleens Madeleines gemaakt , heel leuk om te doen en ze vonden ze hier erg lekker.Want de trommel was zo leeg. Ga je recept zeker eens proberen.

  11. kayleigh schreef:

    Wat zijn ze mooi geworden! Dit doet me denken aan heel holland bakt, waar het bij de meeste mensen echt een drama werd.. Gelukkig is het met een goed recept dus nog best makkelijk als ik het zo zie 🙂

  12. Nikki schreef:

    Ik maak dikwijls madeleines en dop dan een uiteinde in gesmolten chocolade

  13. Anita schreef:

    Ze zien d’r heerlijk uit maar ik dacht dat ze altijd met amandelmeel gemaakt worden

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ook dat is inderdaad mogelijk! Er bestaan verschillende soorten recepten.

    2. Irene schreef:

      Ja de echte madeleines zijn ook met amandelmeel. Dat proef je meteen!

  14. Ellen Kuppens schreef:

    Het beslag lijkt erg op het beslag van de glutenvrije eierkoeken die ik altijd maak. De verhoudingen zijniets anders… Leuk!

  15. Martine schreef:

    Ik heb vandaag je recept uitgeprobeerd, en de madeleines waren heerlijk! Ik kom hier wel vaker kijken op zoek naar een lekker koekje of cakeje. Je hebt geweldig lekkere receptjes Laura 🙂

  16. Lieveke schreef:

    Leuk, lekker maar moeilijk om in de vorm te krijgen. Grrrrr

    1. Laura's Bakery schreef:

      je zou ook een spuitzak kunnen gebruiken om de vormpjes te vullen.

  17. Petra schreef:

    Hoi Laura,
    Gisteren voor het eerst madeleines gemaakt. Je instructie opgevolgd, alleen is het beslag na twee uur koelkast heel compact. Het resultaat smaakt volgens mij wel goed (geen idee hoe het eigenlijk hoort), maar het is wel lastig om het zo in de vorm te krijgen dat je geen uitsteeksels krijgt na het bakken. Een spuitzak gaat met dit deeg echt niet werken.. Weet jij hoe dit kan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het werd bij mij ook stevig, de ingrediënten stollen natuurlijk door de kou. In een stevige spuitzak moet het lukken, maar je kunt het ook met een lepeltje scheppen.

      1. Petra schreef:

        Met lepeltje gaat wel, maar bij jou ziet het er toch wat gladder uit, bij mij is het net klei. Misschien idd met ijslepel proberen, eens zien of dat lukt. Ze zien er wel erg leuk uit verder, alleen dus niet allemaal zonder extra bultjes aan de zijkant;-)

        1. Laura's Bakery schreef:

          Het is niet erg als ze nog wat hoger zijn voordat ze de oven in gaan. Het beslag smelt namelijk in de oven en dan loopt het ook gelijk mooi uit in de vorm 😉

    2. Daisy schreef:

      Een half uurtje is al voldoende 🙂

  18. Hilda schreef:

    Hey Laura,

    Ik gebruik een ( ouderwetse ) ijsschep om het deeg in de vorm te krijgen.
    Gaat gemakkelijk!

  19. astrid schreef:

    Hallo Laura kan je misschien ook vloeibare boter uit de fles gebruiken.?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee dat zou ik niet doen, dat geeft niet zo’n lekker resultaat als roomboter.

      1. Janpaul schreef:

        Beste Laura.
        De smaak van madeleine heeft een nootachtige smaak. Dat is typerend aan madeleine.
        en die krijg je door je boter eerst een beure noisette van te maken.
        Hier door wordt je madeleine veel lekkerde.
        Bij jou sta gesmolte boter.

  20. Irena schreef:

    Wat kan ik gebruiken in plaats van vanille extract?
    Of bestaat er alcohol vrije vanille extract?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Vanille extract bestaat naar mijn weten niet zonder alcohol, maar deze vervliegt wel bij het bakken. Je kunt anders ook een vanillestokje of vanillesuiker gebruiken.

  21. Roosje walravens schreef:

    Mijn madeleintjes zijn krokant en niet zacht zoals ze horen te zijn … Na 8m niet genoeg gebakken dus heb ik ze 10m ingezet en nu dus te ver gegaan ?

    1. Laura schreef:

      Op zo’n korte baktijd kun je beter 1 minuut toevoegen dan 2, dat klopt in verhouding wat beter 😉 Gewoon nog een keer proberen, zal de volgende keer vast een stuk beter gaan 😀

  22. peter vd heuvel schreef:

    lijkt me een goed recept deeg staat in de koelkast maar heb vormpjes van siliconen,
    zal ook wel gaan, ik denk dat met twee thee lepels in de vorm doen werkt zoals met canules gr peer

  23. inge zwolsman schreef:

    mijn madeleines hebben geen bol buikje en geen bruine onderkant wat doe ik fout, heb je recept precies gevolgd heb een hetelucht oven/magnetron ligt t daar soms aan?? Of had ik zelfrijzend bakmeel moeten gebruiken?

    1. Laura schreef:

      Ligt denk ik aan je combi oven, die bakken vaak niet zo goed. Als ze nog niet bruin zijn hebben ze meer tijd nodig.

  24. hofamans greta schreef:

    mijn madeleindjes worden niet bruin vol het recept juist wat doe ik verkeerd ? gebruik silikonen vorm

    1. Laura schreef:

      Kan aan de siliconenvorm liggen, bedoel je dat de kant die in de vorm zit niet bruin wordt?

      1. Swinkels schreef:

        Ze zijn super gelukt! Ik heb alleen ook een silicone vorm en de onderkant dus de schelp is niet bruin 🙁
        Kan het aan de vorm liggen?

        1. Laura schreef:

          Dat komt waarschijnlijk door de vorm ja, bij siliconen bakvormen wordt het baksel altijd minder goed bruin.

  25. Nico schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb laatst fantastische madeleines gegeten in restaurant Fred in Rotterdam. Ik kon natuurlijk de verleiding niet weerstaan te proberen ze thuis ook te maken.

    Ik heb jouw recept als basisrecept gebruikt. Ze zijn prima gelukt maar smaken natuurlijk (nog) niet zoals in een tweesterren-restaurant 😉

    Ik ga de komende tijd verder experimenteren met het recept, het zal me lukken!

    Bedankt voor het leuke recept en de inspiratie!

    1. Anita schreef:

      Ik denk dat ze daar amandelmeel gebruiken

  26. Martha schreef:

    Hoi Laura! Ik ga ze straks maken maar ik heb een vraagje: moet er geen bakpoeder bij? Want anders rijzen ze toch helemaal niet?
    Alvast bedankt!

    1. Laura schreef:

      Nee hoeft er niet bij, het ei heeft voldoende rijzende werking voor deze kleine ‘cakejes’

  27. Nicola schreef:

    Ze zijn heerlijk! Even makkelijk recept. Boor herhaling vatbaar.

  28. Charlotte schreef:

    Lekkere recepten maar heel irritant dat er een reclame tussen ingredienten en werkwijze staat. En, ik print het recept het liefst, want mijn pc staat niet naast het fornuis.

    1. Laura Kieft schreef:

      Printen kan door onderaan het artikel op in printer icoontje te klikken. Je kunt dan zelf bepalen welke delen van het artikel je print.

  29. Heleen schreef:

    Heerlijk recept! Kan je het deeg ook een hele nacht bewaren in de koelkast en ’s morgens afbakken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, ook dat kan prima.

  30. Janneke schreef:

    Kan ik ook vanillesuiker of vanille aroma gebruiken ipv vanille extract en zo ja, in welke verhouding?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan, je kunt het in gelijker verhouding gebruiken. De smaak is even sterk.

  31. Janwillem schreef:

    Hallo Laura,
    Gruwelijk lekker deze Madeleines. Super makkelijk recept. Heb de helft van het beslag gebruikt voor “normale” Madeleines. Daarna het beslag gemengd met sinaasappelrasp en speculaaskruiden. Een tip van Rutger van den Broek. Ook zeer smakelijk. Heb een spuitzak gebruikt. Een heel gedoe. Volgende keer neem ik jouw lepeltjestip.
    Mvg
    Janwillem

  32. Ellen schreef:

    Dit is het eenvoudigste recept dat ik gevonden heb. Het beslag staat nu in de koelkast, zodat de ingredienten mengen. Als mn gevulde kipfilet op 200 graden eruit komt dan laat ik de oven aan, vet de vorm in en bepoeder de vorm, hup het beslag erin en dan ben ik benieuwd. Gelukkig hoef ik maar acht a tien minuutjes te wachten…

  33. Ashley schreef:

    Hee Laura, hoeveel lepeltjes met beslag heb je precies in de vorm gedaan?

    1. Laura Kieft schreef:

      ik gok dat het een kleine eetlepel is. Je kunt het ook wegen in het begin om er wat meer feeling mee te krijgen.

  34. Sandra schreef:

    Hallo,

    Hoe bewaar je best madeleines en hoelang kan je deze bewaren? Ik moet namelijk voor een babyborrel bakken en alles op 1 dag lukt natuurlijk niet :-).
    Zelfde vraag voor vanillewafeltjes?
    Ik zou ook een chocolademousse maken maar daaronder wil ik een koekje. Doe ik best een laagje chocolade op het koekje zodat die niet zacht wordt door de mousse of hoe doe ik dit best? Welk koekje zou jij aanraden voor onder de mousse?

    Alvast bedankt Laura
    groetjes
    Sandra

    1. Laura Kieft schreef:

      madeleines goed luchtdicht verpakken en dan kun je ze zo’n 3 dagen bewaren. Wafeltjes ook luchtdicht verpakken zonder mousse want die zal in het wafeltje trekken.

  35. Josje schreef:

    Hee Laura!
    Zou je het beslag ook een avond van tevoren kunnen maken?
    Groetjes, Josje

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat zou ik niet doen.

  36. Tess schreef:

    wat is een goed alternatief voor een madeleine vorm? ik ga dit een keer maken voor een brunch en dan voel ik niet de nood om zo’n vorm te kopen haha

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat durf ik niet te zeggen, is wel echt een speciale bakvorm voor de vorm waarin deze cake-koekjes afgebakken worden en hoe ze horen te smaken.

  37. Diana schreef:

    Vraagje: ondanks het goed invetten en met bloem bestuiven van mijn vorm komen de Madeleines er niet makkelijk uit. Geprobeerd met een lepel, maar die beschadigt mijn bakvorm. 🙁
    Wat raad jij aan?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het zou aan de soort vorm kunnen liggen. Verder kun je ze het best na 1-2 minuten al verwijderen als ze nog warm zijn, anders gaan ze te vast zitten.

  38. Chalita schreef:

    Hallo laura! Je hebt de beste recepten die ook nog is altijd goed lukken. Ik heb onlangs de Madeleines gemaakt en heb alles gevolgd volgens het recept. Mijn probleem is dat wanneer de madeleines uit de oven komen, de bulten inzakken. Wat heb ik verkeerd gedaan of wat kan ik hieraan doen?

    Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan zijn ze waarschijnlijk nog niet gaar! Een iets langere baktijd aanhouden of de oventemperatuur controleren?

  39. Rolf schreef:

    Hallo Laura, gisteren heb ik mijn nieuwe bakblik ingewijd en jouw recept gebruikt en ze zijn goed gelukt! De eerste 12 had ik 10 minuten gebakken en die waren naar mijn mening te donker en knapperig aan de buitenkant. De tweede lading heb 9 minuten gebakken en ook toen waren ze nog iets te donker. Volgende keer ga ik op 8 minuten zitten (gelijk een mooi excuus om ze nog een keer te maken). Nog wel even een vraag; plaats je de bakplaat onderin de oven of in het midden?

    Alvast bedankt voor je reactie!!!

  40. Marjolein van der Hoek schreef:

    Ik heb dit recept gebruikt om een cake mee te maken omdat ik geen madeleines vormpjes heb. Ik heb er additioneel nog frambozen en blauwe bessen aan toegevoegd. En het is zeer goed geslaagd. Ik heb de vanille essences vervangen door vanille suiker en verse vanille.

    Maar wat ik wilde weten is waarom het deeg 2 uur in de koelkast moet staan?

    1. Laura Kieft schreef:

      door het beslag te laten rusten krijg je bij madeleines het beste resultaat. Geldt vooral als je ze zo klein bakt, heb er geen ervaring mee in een groter formaat.

  41. Riny van Os schreef:

    Hallo Laura,
    De Madeleines zijn heerlijk.Maar bij mij barsten ze altijd open aan de bovenkant.
    Komt dat omdat ik de eieren langer dan 5 mnt. mix, waardoor ze luchtiger worden?
    Erg vind ik het niet, want iedereen vindt ze lekker.
    Mvg. Riny

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat komt doordat de temperatuur van de oven dan iets te hoog is.

  42. Riny Van Os schreef:

    Hallo Laura,
    Bedankt voor de tip.
    Hij staat al lager dan normaal. Vooral in de zomer. Met deze tip moet het de volgende keer lukken. Bedankt.

  43. Patries schreef:

    Vandaag voor het eerst gemaakt?
    De smaak is super, het resultaat iets minder. Klein buikje en waarschijnlijk iets te weinig beslag in de vorm gedaan. Poging twee komt zo uit de oven. Ben benieuwd. Zowiezo komen ze op ?

  44. Ina schreef:

    Ze zijn heerlijk heb ze voor het eerst gebakken. Ik vond ze alleen erg zoet volgende keer beetje minder suiker.
    Als ze langer staan worden ze zacht, ik doe ze voor we ze eten even in de oven, dan zijn ze weer heerlijk knapperig!!

  45. Marijke Jaspers schreef:

    Omdat mijn kleindochter lactose-intolerantie heeft moet ik werken met lactose-vrije boter. Is er een verschil tussen het smelten van die boter en roomboter? Als de boter afkoelt wordt die dan niet te hard om door het mengsel te spartelen? Hartelijk dank dat u de moeite wilt nemen om mij te antwoorden.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Daar zit zeker verschil in, lactosevrije boter (harde margarine) bevat meer vocht ook. Als de boter in de koeling wordt gezet gaat het inderdaad snel weer opstijven, maar het stijft niet meteen op nadat je het smelt en richting kamertemperatuur laat afkoelen.

      1. Marijke Jaspers schreef:

        Dank voor je reactie

  46. Nikki van Hall schreef:

    Goedenmiddag,

    Ik zou graag voor mijn vadersverjaardag een madeleine taart willen maken, nu kan ik geen goed recept vinden. Ik vroeg me af of je van dit beslag ook een taart zou kunnen maken.

    Met vriendelijke groet,
    Nikki (14)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Nikki, dat heb ik zelf ook nog niet getest! Mocht jij ermee aan de slag gaan, dan ben ik benieuwd naar het resultaat.

  47. marjan schreef:

    hallo,mijn vraag is kan ik ze inriezen na bakkken?
    en volgende heb ik aal de reacties doorglezen , over of de cake beslag mag een avond van te voren maken in de koelkast doen en volgende ochtend afbakken? heeft u aan ene reactie ja gezegd, en bij volgende reactie nee gezegd? dus weet ik niet kan of niet kan hahhaha

    1. Laura's Bakery schreef:

      Een dag van te voren het beslag maken kan. Over het invriezen van gebak heb ik een artikel op het blog staan: https://www.laurasbakery.nl/bewaren-en-invriezen-van-gebak/ De madeleines zijn vergelijkbaar met cake.

  48. Willeke schreef:

    Dit zal vast een lekker recept zijn, maar geen echte madeleines.. daarin hoort rum, poedersuiker en citroelschil.

  49. Carolien schreef:

    Hoi Laura,

    vraagje, mijn jongste zoon heeft net de diagnoses coeliaki gekregen. Ik moet dus met amandelmeel aan de slag. Kan ik madeleines maken met ALLEEN amandelmeel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou kunnen. Het kan echter wel de structuur en smaak wat veranderen. Bloem maakt een baksel vaak wat luchtiger, waar amandelmeel het juist compacter maakt.

  50. Kevin schreef:

    Hallo Laura. Welke maat ei moet ik gebruiken.? Want er staat 2 grote eieren.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Maat L (L staat voor large)

  51. Jitske schreef:

    Net madeleinevorm aangeschaft, in het weekend dit recept uitproberen. Ik lees veel dat het lastig is het beslag na 2 uur rusten in de vorm te krijgen. Zou het ook goed werken als je het beslag eerst in de vorm doet en vervolgens 2 uur in de vorm in de koelkast?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb dat zelf niet op deze manier getest, maar je kunt het uiteraard proberen. Ben benieuwd of het lukt 🙂

  52. Jitske schreef:

    Net madeleines gemaakt, eerst een bakblik gevuld met beslag voor ik het gekoeld heb, daarna nog zoals in het recept staat eerst koelen en daarna beslag in het bakblik gedaan. Het resultaat was precies hetzelfde, smaakte ook beide heerlijk. Dus wellicht een idee voor mensen die het lastig vinden het beslag na koeling in het bakblik te doen.

  53. Helma Verhoeven schreef:

    Bij het Kruidvat het bakblik gekocht, en vandaag de Madeleines gemaakt.
    En ze waren heerlijk!!!

  54. Winnie schreef:

    Ik volg u al een tijdje en probeer veel recepten van u uit. Zowel de Madeleines als de hartige Madeleines halen het eind van de avond niet.
    Ik vraag mij wel af met welke kruiden kan ik de hartige nog meer combineren? Ben zelf niet zo van de Italiaanse stijl.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk om te horen! Je zou bijvoorbeeld ook peterselie en bieslook kunnen gebruiken. Of een pittige versie met chili.

  55. Winnie schreef:

    Dank voor uw reactie.
    Vanmorgen de hartige gemaakt met prei en bosui en de gedroogde tomaten . Morgen hoorde de reacties
    Ik ga snelle laatste met Chili uitproberen. Lijkt mij een heerlijke variant.

  56. Maartje janssens schreef:

    Hoi laura. Ga ze ook maken hed alleen een vraag. Kan ik ze in de vriezer doen

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan! Hier lees je er meer over (cakes zou ik dan aanhouden in dit geval): https://www.laurasbakery.nl/bewaren-en-invriezen-van-gebak/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept