Madeleines zijn bekend uit de Franse patisserie. Het zijn kleine cakes die worden gebakken in een schelpvorm en tijdens het bakken een mooi ‘buikje’ krijgen. Met dit makkelijk recept hoef je niet naar Frankrijk voor de lekkerste madeleines, maar maak je ze gewoon zelf!
Wat zijn madeleines?
Madeleines zijn kleine cakes die worden gebakken in een speciale madeleines bakvorm. De bekende vorm is afgeleid van een Sint Jacobs schelp. Het recept is afkomstig uit Frankrijk en is ontwikkeld door een zekere ‘Madeleine’, er gaan namelijk verschillende verhalen de rondte welke Madeleine de allereerste was. 😉
Ondanks dat ik bij Franse patisserie al gauw denk aan ingewikkelde gebakjes, is dat bij madeleines absoluut niet het geval. Het beslag is eenvoudig te bereiden en ook het bakken is zo gedaan. Toch kent de receptuur wel enkele ‘regels’. Daarom deel ik niet alleen het allerlekkerste recept voor madeleines uit de Franse patisserie bijbel Tarte Tatin met jullie, maar ook alle handige baktips zodat je volledig voorbereid de keuken in kan.
Het buikje van de madeleine
Iets wat de madeleine echt typeert is z’n “buikje”. Voor mij is deze term ontzettend normaal, maar mijn zus keek mij met grote vraagtekens aan toen ik dit laatst liet vallen, dus dat was voor mij reden genoeg om er meer over uit te leggen.
Met het buikje bedoel ik de bolling aan de bovenkant van het cakeje. Dit buikje ontstaat doordat het beslag gekoeld de bakvorm en vervolgens de oven in gaat, om in korte tijd op een hoge temperatuur te garen. Het beslag dat de bakvorm raakt, gaart het snelst, maar in het midden van de schelp is het dieper waardoor het beslag door de hoge temperatuur de hoogte in rijst om te garen. Et voilà, zo ontstaat hét buikje.
Benieuwd hoe het maken van madeleines in z’n werk gaat? Bekijk het in deze video!
Ik heb nog nooit madeleines gemaakt, maar ze zien er goed uit!
Ik heb gisteren een vorm gekocht bij AH. Dit lijkt me een leuk recept om mee te beginnen. Voor mijn mans verjaardag dit weekend.
Ziet er goed uit! Is er een bepaald gewicht hoeveel gram beslag je in elk vormpje doet? Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat hij overloopt haha.
ik heb het gewoon gelijkmatig verdeeld, verder niets afgewogen. Misschien heb je wat aan de foto van de ongebakken madeleines in de vorm, dan zie je hoeveel ik er ongeveer in deed.
Hier van hetzelfde: moet me altijd bedwingen bij een mooi bakboek en leuke aanbiedingen. Ik heb dit bakblik dus ook gekocht toen het een poos geleden al in de aanbieding was… 🙂
Ik heb in eerste instantie de Madeleine-recepten van ah.nl geprobeerd en die lukten goed. Je moet wel even leren doseren hoeveel beslag er in een vormpje moet, maar dat is een kwestie van oefenen.
Bedankt voor deze variatie op een thema, ik ga meteen vanmiddag aan de slag ermee!
Ik heb ook een vorm gekocht bij AH en ik ga ze vandaag gelijk bakken
Ook ik heb deze vormen al gekocht toen ze de vorige keer in de reclame waren bij de AH. Maar tot op heden heb ik ze nog niet gebruikt! Jouw recept en beschrijving is nounet het zetje dat ik nodig had denk ik, want ik ga ze nu vanmiddag nog maken! Maar moet het beslag altijd 2 uur rusten? Dat heb ik nog nooit gehoord bij madeleines. Maar ik geloof je gelijk en doe het zoals jij het hebt opgeschreven. Dan moet het goed komen! Bedankt voor je recept én voor het noodzakelijke zetje!
Enne…..ik kan ook nooit met lege handen uit een kook- of bakwinkel komen , hoor! Ik koop altijd wel een bakvorm of bak- cq kookboek!
Groetjes, Marja.:-D
Hoi,
Ik heb net bij de AH deze vorm en het bakboek van Heel holland bakt voor de halve prijs gekocht toevallig. Morgen helaas werken, dus morgenavond of vrijdag maar eens proberen deze cakejes te bakken. bedankt voor het recept
Oke, ze zien er gelukt uit hier. Alleen heeft een bevriende buurman de vorm voor me in tweeen moeten slijpen. Onze oven is te klein.
haha, altijd handige zo’n handige buurman 😉
Ik heb de madeleine vorm van de week ook gekocht en heb ze gelijk gemaakt. Iets wat al heel lang op mijn verlanglijstje stond.
Ze waren heerlijk !! Als je er eenmaal aan begint dan kun je er haast niet vanaf blijven!!
Ik heb weleens Madeleines gemaakt , heel leuk om te doen en ze vonden ze hier erg lekker.Want de trommel was zo leeg. Ga je recept zeker eens proberen.
Wat zijn ze mooi geworden! Dit doet me denken aan heel holland bakt, waar het bij de meeste mensen echt een drama werd.. Gelukkig is het met een goed recept dus nog best makkelijk als ik het zo zie 🙂
Ik maak dikwijls madeleines en dop dan een uiteinde in gesmolten chocolade
Ze zien d’r heerlijk uit maar ik dacht dat ze altijd met amandelmeel gemaakt worden
Ook dat is inderdaad mogelijk! Er bestaan verschillende soorten recepten.
Ja de echte madeleines zijn ook met amandelmeel. Dat proef je meteen!
Het beslag lijkt erg op het beslag van de glutenvrije eierkoeken die ik altijd maak. De verhoudingen zijniets anders… Leuk!
Ik heb vandaag je recept uitgeprobeerd, en de madeleines waren heerlijk! Ik kom hier wel vaker kijken op zoek naar een lekker koekje of cakeje. Je hebt geweldig lekkere receptjes Laura 🙂
Leuk, lekker maar moeilijk om in de vorm te krijgen. Grrrrr
je zou ook een spuitzak kunnen gebruiken om de vormpjes te vullen.
Hoi Laura,
Gisteren voor het eerst madeleines gemaakt. Je instructie opgevolgd, alleen is het beslag na twee uur koelkast heel compact. Het resultaat smaakt volgens mij wel goed (geen idee hoe het eigenlijk hoort), maar het is wel lastig om het zo in de vorm te krijgen dat je geen uitsteeksels krijgt na het bakken. Een spuitzak gaat met dit deeg echt niet werken.. Weet jij hoe dit kan?
Het werd bij mij ook stevig, de ingrediënten stollen natuurlijk door de kou. In een stevige spuitzak moet het lukken, maar je kunt het ook met een lepeltje scheppen.
Met lepeltje gaat wel, maar bij jou ziet het er toch wat gladder uit, bij mij is het net klei. Misschien idd met ijslepel proberen, eens zien of dat lukt. Ze zien er wel erg leuk uit verder, alleen dus niet allemaal zonder extra bultjes aan de zijkant;-)
Het is niet erg als ze nog wat hoger zijn voordat ze de oven in gaan. Het beslag smelt namelijk in de oven en dan loopt het ook gelijk mooi uit in de vorm 😉
Een half uurtje is al voldoende 🙂
Hey Laura,
Ik gebruik een ( ouderwetse ) ijsschep om het deeg in de vorm te krijgen.
Gaat gemakkelijk!
Hallo Laura kan je misschien ook vloeibare boter uit de fles gebruiken.?
Nee dat zou ik niet doen, dat geeft niet zo’n lekker resultaat als roomboter.
Dank je wel.
Beste Laura.
De smaak van madeleine heeft een nootachtige smaak. Dat is typerend aan madeleine.
en die krijg je door je boter eerst een beure noisette van te maken.
Hier door wordt je madeleine veel lekkerde.
Bij jou sta gesmolte boter.
Wat kan ik gebruiken in plaats van vanille extract?
Of bestaat er alcohol vrije vanille extract?
Vanille extract bestaat naar mijn weten niet zonder alcohol, maar deze vervliegt wel bij het bakken. Je kunt anders ook een vanillestokje of vanillesuiker gebruiken.
Mijn madeleintjes zijn krokant en niet zacht zoals ze horen te zijn … Na 8m niet genoeg gebakken dus heb ik ze 10m ingezet en nu dus te ver gegaan ?
Op zo’n korte baktijd kun je beter 1 minuut toevoegen dan 2, dat klopt in verhouding wat beter 😉 Gewoon nog een keer proberen, zal de volgende keer vast een stuk beter gaan 😀
lijkt me een goed recept deeg staat in de koelkast maar heb vormpjes van siliconen,
zal ook wel gaan, ik denk dat met twee thee lepels in de vorm doen werkt zoals met canules gr peer
mijn madeleines hebben geen bol buikje en geen bruine onderkant wat doe ik fout, heb je recept precies gevolgd heb een hetelucht oven/magnetron ligt t daar soms aan?? Of had ik zelfrijzend bakmeel moeten gebruiken?
Ligt denk ik aan je combi oven, die bakken vaak niet zo goed. Als ze nog niet bruin zijn hebben ze meer tijd nodig.
mijn madeleindjes worden niet bruin vol het recept juist wat doe ik verkeerd ? gebruik silikonen vorm
Kan aan de siliconenvorm liggen, bedoel je dat de kant die in de vorm zit niet bruin wordt?
Ze zijn super gelukt! Ik heb alleen ook een silicone vorm en de onderkant dus de schelp is niet bruin 🙁
Kan het aan de vorm liggen?
Dat komt waarschijnlijk door de vorm ja, bij siliconen bakvormen wordt het baksel altijd minder goed bruin.
Hoi Laura,
Ik heb laatst fantastische madeleines gegeten in restaurant Fred in Rotterdam. Ik kon natuurlijk de verleiding niet weerstaan te proberen ze thuis ook te maken.
Ik heb jouw recept als basisrecept gebruikt. Ze zijn prima gelukt maar smaken natuurlijk (nog) niet zoals in een tweesterren-restaurant 😉
Ik ga de komende tijd verder experimenteren met het recept, het zal me lukken!
Bedankt voor het leuke recept en de inspiratie!
Ik denk dat ze daar amandelmeel gebruiken
Hoi Laura! Ik ga ze straks maken maar ik heb een vraagje: moet er geen bakpoeder bij? Want anders rijzen ze toch helemaal niet?
Alvast bedankt!
Nee hoeft er niet bij, het ei heeft voldoende rijzende werking voor deze kleine ‘cakejes’
Ze zijn heerlijk! Even makkelijk recept. Boor herhaling vatbaar.
Lekkere recepten maar heel irritant dat er een reclame tussen ingredienten en werkwijze staat. En, ik print het recept het liefst, want mijn pc staat niet naast het fornuis.
Printen kan door onderaan het artikel op in printer icoontje te klikken. Je kunt dan zelf bepalen welke delen van het artikel je print.
Heerlijk recept! Kan je het deeg ook een hele nacht bewaren in de koelkast en ’s morgens afbakken?
Ja hoor, ook dat kan prima.
Kan ik ook vanillesuiker of vanille aroma gebruiken ipv vanille extract en zo ja, in welke verhouding?
Dat kan, je kunt het in gelijker verhouding gebruiken. De smaak is even sterk.
Hallo Laura,
Gruwelijk lekker deze Madeleines. Super makkelijk recept. Heb de helft van het beslag gebruikt voor “normale” Madeleines. Daarna het beslag gemengd met sinaasappelrasp en speculaaskruiden. Een tip van Rutger van den Broek. Ook zeer smakelijk. Heb een spuitzak gebruikt. Een heel gedoe. Volgende keer neem ik jouw lepeltjestip.
Mvg
Janwillem
Dit is het eenvoudigste recept dat ik gevonden heb. Het beslag staat nu in de koelkast, zodat de ingredienten mengen. Als mn gevulde kipfilet op 200 graden eruit komt dan laat ik de oven aan, vet de vorm in en bepoeder de vorm, hup het beslag erin en dan ben ik benieuwd. Gelukkig hoef ik maar acht a tien minuutjes te wachten…
Hee Laura, hoeveel lepeltjes met beslag heb je precies in de vorm gedaan?
ik gok dat het een kleine eetlepel is. Je kunt het ook wegen in het begin om er wat meer feeling mee te krijgen.
Hallo,
Hoe bewaar je best madeleines en hoelang kan je deze bewaren? Ik moet namelijk voor een babyborrel bakken en alles op 1 dag lukt natuurlijk niet :-).
Zelfde vraag voor vanillewafeltjes?
Ik zou ook een chocolademousse maken maar daaronder wil ik een koekje. Doe ik best een laagje chocolade op het koekje zodat die niet zacht wordt door de mousse of hoe doe ik dit best? Welk koekje zou jij aanraden voor onder de mousse?
Alvast bedankt Laura
groetjes
Sandra
madeleines goed luchtdicht verpakken en dan kun je ze zo’n 3 dagen bewaren. Wafeltjes ook luchtdicht verpakken zonder mousse want die zal in het wafeltje trekken.
Hee Laura!
Zou je het beslag ook een avond van tevoren kunnen maken?
Groetjes, Josje
Dat zou ik niet doen.
wat is een goed alternatief voor een madeleine vorm? ik ga dit een keer maken voor een brunch en dan voel ik niet de nood om zo’n vorm te kopen haha
Dat durf ik niet te zeggen, is wel echt een speciale bakvorm voor de vorm waarin deze cake-koekjes afgebakken worden en hoe ze horen te smaken.
Vraagje: ondanks het goed invetten en met bloem bestuiven van mijn vorm komen de Madeleines er niet makkelijk uit. Geprobeerd met een lepel, maar die beschadigt mijn bakvorm. 🙁
Wat raad jij aan?
Het zou aan de soort vorm kunnen liggen. Verder kun je ze het best na 1-2 minuten al verwijderen als ze nog warm zijn, anders gaan ze te vast zitten.
Hallo laura! Je hebt de beste recepten die ook nog is altijd goed lukken. Ik heb onlangs de Madeleines gemaakt en heb alles gevolgd volgens het recept. Mijn probleem is dat wanneer de madeleines uit de oven komen, de bulten inzakken. Wat heb ik verkeerd gedaan of wat kan ik hieraan doen?
Alvast bedankt!
Dan zijn ze waarschijnlijk nog niet gaar! Een iets langere baktijd aanhouden of de oventemperatuur controleren?
Hallo Laura, gisteren heb ik mijn nieuwe bakblik ingewijd en jouw recept gebruikt en ze zijn goed gelukt! De eerste 12 had ik 10 minuten gebakken en die waren naar mijn mening te donker en knapperig aan de buitenkant. De tweede lading heb 9 minuten gebakken en ook toen waren ze nog iets te donker. Volgende keer ga ik op 8 minuten zitten (gelijk een mooi excuus om ze nog een keer te maken). Nog wel even een vraag; plaats je de bakplaat onderin de oven of in het midden?
Alvast bedankt voor je reactie!!!
Ik heb dit recept gebruikt om een cake mee te maken omdat ik geen madeleines vormpjes heb. Ik heb er additioneel nog frambozen en blauwe bessen aan toegevoegd. En het is zeer goed geslaagd. Ik heb de vanille essences vervangen door vanille suiker en verse vanille.
Maar wat ik wilde weten is waarom het deeg 2 uur in de koelkast moet staan?
door het beslag te laten rusten krijg je bij madeleines het beste resultaat. Geldt vooral als je ze zo klein bakt, heb er geen ervaring mee in een groter formaat.
Hallo Laura,
De Madeleines zijn heerlijk.Maar bij mij barsten ze altijd open aan de bovenkant.
Komt dat omdat ik de eieren langer dan 5 mnt. mix, waardoor ze luchtiger worden?
Erg vind ik het niet, want iedereen vindt ze lekker.
Mvg. Riny
Dat komt doordat de temperatuur van de oven dan iets te hoog is.
Hallo Laura,
Bedankt voor de tip.
Hij staat al lager dan normaal. Vooral in de zomer. Met deze tip moet het de volgende keer lukken. Bedankt.
Vandaag voor het eerst gemaakt?
De smaak is super, het resultaat iets minder. Klein buikje en waarschijnlijk iets te weinig beslag in de vorm gedaan. Poging twee komt zo uit de oven. Ben benieuwd. Zowiezo komen ze op ?
Ze zijn heerlijk heb ze voor het eerst gebakken. Ik vond ze alleen erg zoet volgende keer beetje minder suiker.
Als ze langer staan worden ze zacht, ik doe ze voor we ze eten even in de oven, dan zijn ze weer heerlijk knapperig!!
Omdat mijn kleindochter lactose-intolerantie heeft moet ik werken met lactose-vrije boter. Is er een verschil tussen het smelten van die boter en roomboter? Als de boter afkoelt wordt die dan niet te hard om door het mengsel te spartelen? Hartelijk dank dat u de moeite wilt nemen om mij te antwoorden.
Daar zit zeker verschil in, lactosevrije boter (harde margarine) bevat meer vocht ook. Als de boter in de koeling wordt gezet gaat het inderdaad snel weer opstijven, maar het stijft niet meteen op nadat je het smelt en richting kamertemperatuur laat afkoelen.
Dank voor je reactie
Goedenmiddag,
Ik zou graag voor mijn vadersverjaardag een madeleine taart willen maken, nu kan ik geen goed recept vinden. Ik vroeg me af of je van dit beslag ook een taart zou kunnen maken.
Met vriendelijke groet,
Nikki (14)
Hi Nikki, dat heb ik zelf ook nog niet getest! Mocht jij ermee aan de slag gaan, dan ben ik benieuwd naar het resultaat.
hallo,mijn vraag is kan ik ze inriezen na bakkken?
en volgende heb ik aal de reacties doorglezen , over of de cake beslag mag een avond van te voren maken in de koelkast doen en volgende ochtend afbakken? heeft u aan ene reactie ja gezegd, en bij volgende reactie nee gezegd? dus weet ik niet kan of niet kan hahhaha
Een dag van te voren het beslag maken kan. Over het invriezen van gebak heb ik een artikel op het blog staan: https://www.laurasbakery.nl/bewaren-en-invriezen-van-gebak/ De madeleines zijn vergelijkbaar met cake.
Dit zal vast een lekker recept zijn, maar geen echte madeleines.. daarin hoort rum, poedersuiker en citroelschil.
Hoi Laura,
vraagje, mijn jongste zoon heeft net de diagnoses coeliaki gekregen. Ik moet dus met amandelmeel aan de slag. Kan ik madeleines maken met ALLEEN amandelmeel?
Dat zou kunnen. Het kan echter wel de structuur en smaak wat veranderen. Bloem maakt een baksel vaak wat luchtiger, waar amandelmeel het juist compacter maakt.
Hallo Laura. Welke maat ei moet ik gebruiken.? Want er staat 2 grote eieren.
Maat L (L staat voor large)
Net madeleinevorm aangeschaft, in het weekend dit recept uitproberen. Ik lees veel dat het lastig is het beslag na 2 uur rusten in de vorm te krijgen. Zou het ook goed werken als je het beslag eerst in de vorm doet en vervolgens 2 uur in de vorm in de koelkast?
Ik heb dat zelf niet op deze manier getest, maar je kunt het uiteraard proberen. Ben benieuwd of het lukt 🙂
Net madeleines gemaakt, eerst een bakblik gevuld met beslag voor ik het gekoeld heb, daarna nog zoals in het recept staat eerst koelen en daarna beslag in het bakblik gedaan. Het resultaat was precies hetzelfde, smaakte ook beide heerlijk. Dus wellicht een idee voor mensen die het lastig vinden het beslag na koeling in het bakblik te doen.
Bij het Kruidvat het bakblik gekocht, en vandaag de Madeleines gemaakt.
En ze waren heerlijk!!!
Ik volg u al een tijdje en probeer veel recepten van u uit. Zowel de Madeleines als de hartige Madeleines halen het eind van de avond niet.
Ik vraag mij wel af met welke kruiden kan ik de hartige nog meer combineren? Ben zelf niet zo van de Italiaanse stijl.
Wat leuk om te horen! Je zou bijvoorbeeld ook peterselie en bieslook kunnen gebruiken. Of een pittige versie met chili.
Dank voor uw reactie.
Vanmorgen de hartige gemaakt met prei en bosui en de gedroogde tomaten . Morgen hoorde de reacties
Ik ga snelle laatste met Chili uitproberen. Lijkt mij een heerlijke variant.
Hoi laura. Ga ze ook maken hed alleen een vraag. Kan ik ze in de vriezer doen
Dat kan! Hier lees je er meer over (cakes zou ik dan aanhouden in dit geval): https://www.laurasbakery.nl/bewaren-en-invriezen-van-gebak/