Makkelijke karamelsaus

299

Deze week bestaat Laura’s Bakery 7 jaar en daarom leek het mij leuk om jullie een lekker recept uit Het Basisbakboek cadeau te doen. Ik heb gekozen voor de makkelijke karamelsaus uit mijn boek. Dit is de eerste karamel die mij keer op keer weer lukt met een heerlijk resultaat. Bij de meer klassieke recepten voor karamelsaus ging het regelmatig mis, met keiharde karamel in een pannetje als resultaat. Ik heb lange tijd gedacht dat het maken van karamelsaus en ik gewoon niet voor elkaar gemaakt waren. Toch hield ik vol en na een paar proefrondes had ik hem dan eindelijk te pakken, hét recept voor de perfecte karamelsaus.

Voor wie nog niet bekend is met mijn boek zal ik het kort even toelichten. In Het Basisbakboek staat de basis van het bakken. Ik begin met een hoofdstuk vullingen en toppings. Daarna volgen de hoofdstukken koekjes, cakes, brownies, zandtaartdeeg, biscuit en schuimpjes. Elk hoofdstuk begin ik met mijn favoriete basisrecept, in de rest van het hoofdstuk laat ik je zien hoe je de basis kunt gebruiken voor andere recepten. Lekker variëren dus! En daarbij komen dan ook weer de vullingen en toppings uit het eerste hoofdstuk aan bod. Uiteraard mogen allerlei baktips ook niet ontbreken in dit boek. Staat mijn bakboek nog niet op jouw boekenplank? Hij is verkrijgbaar bij de boekhandel of je kunt hem hier online bestellen!

Makkelijke karamelsaus

Karamelsaus maken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, dat bewijst dit recept. En je kunt het gebruiken voor de meest lekkere taarten en toetjes. Lekker variëren dus!
Porties: 500 ml

Ingrediënten

 • 230 gram ongezouten roomboter
 • 300 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 250 ml slagroom
 • 2 tl vanille extract

Instructies

 • Smelt de boter in een ruime pan, de karamel neemt tijdens het koken namelijk flink in volume toe. Als de boter is gesmolten voeg je de suiker toe, blijf roeren tot de suiker volledig is opgenomen.
 • Voeg dan ook de slagroom toe en blijf roeren tot het een egale massa is geworden. Dit kan even duren, maar het komt echt goed.
 • Als de karamel begint te koken, laat je het ongeveer 5 minuten goed doorkoken. Begin pas met tellen vanaf het moment dat er veel bubbels in de pan verschijnen. Na het koken voeg je het vanille extract toe en roer je nog even goed door voordat je de karamelsaus in een pot giet.
 • Houd er ook rekening mee dat het per pan en fornuis kan verschillen hoeveel tijd nodig is. Ikzelf stop pas met roeren als de saus nog net een beetje dunner is dan ik hem uiteindelijk wil hebben. Tijdens het afkoelen dikt de karamelsaus namelijk nog wat in.
Bewaren

De karamelsaus bewaar je op een koele en donkere plek. In een uitgekookte pot kun je hem zo wel tot een jaar bewaren. Na openen bewaar je hem in de koelkast, waar hij zo’n twee weken goed blijft.

In de koelkast wordt de saus dikker en er kunnen suikerkristallen ontstaan. Dat is niet erg, verwarm de saus gewoon even in een pannetje en je kunt ermee verder.

Wat vind jij van dit recept?

3.3 (32 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

164 reacties

 1. Ria Buné schreef:

  Lieve Laura,
  Ik geniet altijd van al je recepten! En verhalen!
  Wanneer gooi je bij de caramelsaus het vanilleextract erbij?
  Ik weet niet of dat belangrijk is, laat je dat die vijf minuten meekoken of doe je dat op het laatst er nog bij?
  Ik ben benieuwd of deze mij ook lukt, inderdaad anderen wilden weleens keihard in een pannetje blijven!!

  1. Lian van Rens schreef:

   Na het koken voeg je het vanille extract toe. Ik pas het aan in de beschrijving, dankjewel voor je oplettendheid.

  2. Marcel schreef:

   Hoi eigenlijk is roeren voor Caramel verboden ?,want dat gaat de suiker kristaliseren en kreeg je het niet meer uit het pannetje.. Beter is ronddraaien met pannetje , wel uitkijken dat je het er niet over heen komt.

   Gr marcel

   1. Laura's Bakery schreef:

    In een letterlijke suikersiroop (water + suiker) mag je inderdaad niet roeren i.v.m. kristallisatie zoals jij omschrijft. Maar in deze karamel met boter en slagroom zeker wel 😉

    1. Marcel schreef:

     Klopt nadat room toegevoegd is wel ..mss in het begin van je recept het roeren weglaten uit de text

     1. Laura's Bakery schreef:

      Nee hoor dat is niet nodig, dat kan prima met de boter.

    2. nmbot schreef:

     bij mij is het een beetje verkeerd gegaan denk ik want ik deed gewoon de boter smelten dan de suiker ik heb zelf lichtbruin gemaakt door witte en bruine te mixen maar dan doe ik het erbij en gebuert er niks alleen dikke bruine smurrie op de bodem en nu heb ik bruine smurrie die staat nog te koken komt het nog wel goed?

     1. Laura's Bakery schreef:

      Ik durf het niet te zeggen als je het recept niet hebt gevolgd.

     2. Tamara schreef:

      Ik heb ook zelf gemixed (110 gr witte, 40 gr donkere basterdsuiker). Op het kleinste pitje tussen helemaal laag vuur en middelmatig vuur, 5 minuten blijven roeren, en heb een perfecte karamel. Misschien nog eens proberen?

    3. henk schreef:

     wij maakten het zonder boter

 2. Margot schreef:

  Gefeliciteerd! En wat een fijn recept!

 3. Dorien schreef:

  Gefeliciteerd met je 7-jarig bestaan!
  Het boek staat al in mijn kast, maar dit recept heb ik nog niet gemaakt 😉
  Dat zal wel snel een keer gebeuren

  1. Miranda schreef:

   Bedoel je met slagroom de room die je normaal koud moet opkloppen of room die mee moet koken?

   1. Laura's Bakery schreef:

    Gewoon ongeklopte slagroom.

 4. Leonie schreef:

  Ik heb afgelopen zaterdag deze heerlijke caramel saus gemaakt. Zondag wilde ik hem gaan gebruiken en hij was in de koelkast hard geworden. Verwarmd in de magnetron maar het bleef klonterig en het water lag gegeven moment boven op de karamel. Heb ik dan niet lang genoeg doorgekookt? Of wat kan er aan de hand zijn? Hoor het graag want de smaak was heerlijk!!

  1. Lian van Rens schreef:

   Je kunt de saus ongebruikt het beste op een koele en donkere plaats bewaren, zoals een voorraadkast of de kelder. Pas na opening hoeft die in de koelkast te worden bewaard. In de koelkast wordt de saus dikker en er kunnen suikerkristallen ontstaan. Dat is niet erg, het is wel belangrijk om de saus al roerende in een pannetje op te warmen tot het weer de juiste dikte heeft. Het opwarmen in de magnetron zal de boosdoener zijn geweest.

   1. Corrie schreef:

    Moet je in de saus blijven roeren tijdens de 5 minuten koken?

 5. Kijk, dit is nog eens een fijn recept! Dit weekend staat een triple chocolate taart op de planning en een extra laagje karamelsaus kan nooit kwaad.

 6. Leonie schreef:

  Bedankt Lian! Ik ga volgende keer je tips opvolgen! 🙂

 7. Anke schreef:

  Lekkere saus! Ik heb hem zojuist gemaakt maar laat ik deze eerst afkoelen voordat de deksel op de wekpot gaat?

  1. Laura Kieft schreef:

   Je kunt de deksel er gelijk op doen hoor 🙂

 8. Maayke schreef:

  Ik heb al heel wat recepten uitgeprobeerd, maar vond vooral het toevoegen van de slagroom heel vervelend en daar ging het altijd mis. Jouw methode werkt echter perfect! Heerlijke karamelsaus en heel makkelijk te maken. Met een snuf zeezout erdoor heb je ook nog eens salted caramel.

  1. Laura Kieft schreef:

   Wat fijn om te horen!

   1. Maayke schreef:

    Ik heb dus helaas wat te snel mijn lof geuit. nadat de saus helemaal was afgekoeld, ging deze schiften. het werd korrelig en het vet dreef erop. heel anders dan de prachtige saus die ik had gemaakt. Ik heb alles opnieuw verwarmd en het was weer een prachtige saus, maar na het afkoelen schiftte deze weer. Enig idee hoe dat komt en hoe ik het kan voorkomen?

    1. Laura Kieft schreef:

     Wat vervelend dat de saus is gaan schiften, ik heb hem al vaak gemaakt maar dit is bij mij nog nooit gebeurd. Je hebt geen andere ingrediënten gebruikt (wel ongezouten roomboter bijvoorbeeld, en normale slagroom, geen light versie)? En hoe heb je de saus bewaard, wel in een schone pot en rustig buiten de koelkast af laten koelen? Schiften gebeurt meestal door temperatuurverschil en/of door vocht, ik denk dus dat we het in die hoek moeten zoeken.

     1. Nadine schreef:

      Ik heb de saus vorige week ook gemaakt en had identiek hetzelfde probleem als maayke: prachtige warme saus maar na het afkoelen korrelig en geschift. Opnieuw opgewarmd was ze weer prachtig, na een tweede maal afkoelen was ze zodanig geschift dat ze bij het vuilnis is beland.
      Geen idee wat ik fout heb gedaan.

     2. Laura Kieft schreef:

      Wat apart zeg. Misschien te snel afgekoeld? Bij mij gaat hij pas de koelkast in als hij bijna helemaal is afgekoeld. En wel roomboter gebruikt?

    2. lousaa schreef:

     Ik had het ook. Ik denk dat het toch aan het recept ligt, dat in de omschrijving niet heel duidelijk is. ‘Tot alle suiker is opgenomen’ is hier de crux: de suiker wordt niet opgenomen. Hier zelfde verhaal als hierboven twee keer beschreven: een mooie saus, maar bij afkoelen scheidden de vaste en de vloeibare delen zich, omdat de suiker kennelijk niet helemaal gesmolten was. Het recept suggereert dat dat later wel goedkomt. Echter, de temperatuur van de boter komt niet makkelijk hoog genoeg om de suiker te laten karameliseren. En na toevoeging van de slagroom wordt dat al helemaal lastig. Je houdt dan een substantie, terwijl je een emulsie wilt. Met suiker in een droge pan gaat dat veel gemakkelijker: de temperatuur wordt gewoon wat hoger. Waardoor de suiker vloeibaar wordt. Dat zie je droog ook veel makkelijker dan wanneer dat gebeurt in eeen emulsie.

     In dit geval was mijn oplossing: saus zoveel mogelijk afgieten – het overtollig vet er dus af om ervoor te zorgen dat de temperatuur omhoog kan. Af laten koelen. Dan de vaste delen alsnog aan de kook brengen in een pannetje. Het kostte maar een paar minuten om het alsnog te laten karameliseren (neus gebruiken, kijken wanneer de garde de suiker niet meer als een saus maar als een dikke puddingachtige suikerspin langs de randen van de pan beweegt), van het vuur af te halen en er een klein scheutje slagroom door te kloppen. Dat is niet eng, dat is gewoon een kwestie van timing en tempo.

     1. Laura Kieft schreef:

      Ieder zijn manier van maken natuurlijk, maar dit is de manier waarop het voor mij al talloze keren blijkt te werken (net als voor vele anderen). De saus is nog nooit gescheiden bij mij, hij wordt alleen wat steviger in de koelkast.

     2. Rianne schreef:

      Ik heb hetzelfde probleem hoor. De saus scheidt het vet af. Af laten koelen in de pan. En na 10 minuten gebeurde het.

 9. Chantalle schreef:

  Hoi Laura. Is deze karamelsaus ook te gebruiken in recepten die nog in de oven moeten zoals bijvoorbeeld een laag saus in een taart etc? Groetjes Chantalle

  1. Laura Kieft schreef:

   Ja hoor, dat heb ik zelf ook al eens gedaan. 🙂

  2. Judith schreef:

   Net ook de saus gemaakt, zag er super mooi uit!
   Overgegoten in uitgekookte wekpot en na het afkoelen drijft er een laagje vet/olie op. Heb geprobeerd het er weer doorheen te roeren maar helaas..wordt niet opgenomen..
   Wilde het gebruiken om door de botercreme te doen voor mijn taart, maar durf het niet door de botercreme heen te scheppen.

   1. Laura's Bakery schreef:

    Wat vreemd! Heb je misschien iets veranderd aan de ingrediënten of het recept? En was de saus wel goed genoeg gemengd voordat het in de wekpot ging?

    1. Juditn schreef:

     Hoi Laura,
     Ik heb niets veranderd en iedere stap nauwkeurig opgevolgd.
     Was zeker goed gemengd, de saus zag er sùper uit.
     Snap er ook helemaal niets van.

     1. Laura's Bakery schreef:

      Echt heel vervelend! Het kan nog helpen om de slagroom te verwarmen voordat je deze toevoegt, maar dit is bij mij nooit nodig geweest.

 10. Chantalle schreef:

  Hoi Laura. Nog even een klein vraagje. Moet de saus ook geroerd worden als deze 5 minuten aan het koken is? Groetjes

  1. Laura Kieft schreef:

   Is niet per se nodig, maar ik roer hem zelf af en toe wel even door.

 11. Jeanne schreef:

  Kun je de bruine suiker ook vervanging voor kokosbloesemsuiker?

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat zou ik niet doen met dit recept.

 12. Frederike schreef:

  Is het ook mogelijk om de karamelsaus lactosevrij te maken?

  1. Laura Kieft schreef:

   als je lactosevrije boter en slagroom gebruikt wel 🙂

  2. Caroline schreef:

   Hoi!

   Hoe lang kan ik deze saus bewaren in de koelkast?

   Groeten, Caroline

   1. Laura Kieft schreef:

    Een week ongeveer (langer kan vaak, maar je ziet soms dat de structuur iets veranderd, wat weer op te lossen is door het te verwarmen)

 13. Thomas schreef:

  Pas had ik (met een ander recept van internet) al eens caramelsaus gemaakt. Ik heb die saus toen gebruikt om in ijs te doen. Want vanille-ijs gevuld met caramelsaus is gewoon de hemel op aarde, zeker als je er nog een lekker dikke laag pure chocola op laat stollen, maar die caramelsaus werd toen keihard en smaakte naar botersnoep…

  Weet jij misschien hoe je kan voorkomen dat caramelsaus in de vriezer bevriest? (Zoals het bijvoorbeeld ook in de potten van Ben en Jerry’s kan zitten?) En hoe ik kan voorkomen dat het teveel naar boter gaat smaken?

  Groetjes,
  Thomas

  1. Lian van Rens schreef:

   Producten zoals Ben&Jerry’s zullen wel een andere samenstelling hebben waardoor het niet bevriest. Wat precies het verschil maakt weten wij ook niet.

 14. Bianca schreef:

  Geweldig! Ik heb altijd al eens zelf karamelsaus willen maken. Nu laat ik de karamel afkoelen maar het lijkt erop dat de karamel aan het ontmengen is. De vloeibare boter drijft bovenop. De karamel is nog wel erg warm. Kan dit kloppen? Of heb ik iets verkeerd gedaan?

  1. Laura Kieft schreef:

   Heb je wel roomboter gebruikt? En goed doorgeroerd tijdens het koken?

   1. Thekla schreef:

    Laura,

    In het recept staat dat je boter moet gebruiken en geen roomboter. Terwijl dat hier wel noemt. Bij mij is de saus ook gaan splitsen.

    1. Laura's Bakery schreef:

     Waar lees jij dat je geen roomboter moet gebruiken? Welke boter heb jij gebruikt? Ik gebruik eigenlijk in al mijn recepten roomboter waar ik dat als ‘boter’ noem.

     1. Thekla schreef:

      Bij de ingredienten staat boter. Vandaar. Ik heb de saus even laten afkoelen daarna nog een keer doorgeroerd en toen is het goedgekomen. Over de stroopwafel cheescake gegaan. Deze taart was als eerste op?

     2. Laura's Bakery schreef:

      Met boter bedoel ik altijd roomboter, bij elk recept op Laura’s Bakery. Ik ben benieuwd wat voor een boter jij hebt gebruikt? Blij om te lezen dat het helemaal is goedgekomen 😀

 15. Bianca schreef:

  Geweldig recept! Ik heb altijd al eens een keer karamelsaus willen maken. De saus is nu aan het afkoelen. Alleen merk ik dat de boter loskomt van de overige ingrediënten waardoor de boter er dus bovenop drijft. De saus is nog wel erg warm. Zou dit kunnen kloppen of heb ik iets verkeerd gedaan?

  1. Lian van Rens schreef:

   Deze vraag is hierboven al eens gesteld. Lees Laura’s reactie daarop en kijk of je daar mee uit de voeten kunt.

 16. Pauline schreef:

  Hoi! Ik heb deze karamelsaus gisteren gemaakt. Het duurde echt heel heel heel lang voordat de suiker door de gesmolten boter was opgenomen. De boter bleef er een beetje bovenop drijven. Uiteindelijk heb ik het er met een garde doorheen geklopt. De slagroom er doorheen roeren was zo gebeurd (staat hier dat het wel even kan duren voordat het een egale massa is)
  De saus is heel lekker geworden, maar niet echt een herkenbare karamelsmaak. Ik hen de vanille-extract eruit gelaten (kan ik niet tegen), maar daar komt het vast niet door. Iemand enig idee hoe het kan dat de karamelsmaak mist?

  1. Lian van Rens schreef:

   Hoe langer de suiker verhit wordt en dus “brandt” hoe sterker de smaak. Voordat de slagroom dus wordt toegevoegd.

  2. Naomi schreef:

   Ik heb gisteren dit recept gevolgd. Het mengen van de suiker en boter duurde heel erg lang. Het kookte ook nog niet. Als ik had geweten dat hier de smaak gevormd zou worden, dan had ik dat langer de tijd gegeven. Ook bij mij was de slagroom snel opgenomen en toen heb ik hem 5 minuten laten koken. Die herkenbare caramelsmaak proef je iets. Ik baal dat ik er vanille extract doorheen heb gegooid want die smaak is overheersender.. maar: zo leer je weer voor de volgende keer:)

   Ik heb hem buiten de koelkast laten afkoelen maar hij is nu nog zo vloeibaar dat ik het niet kan gebruiken voor in de taart… Ik hoop dat hij na een tijdje in de koelkast harder wordt.

  3. Simone schreef:

   Had ik ook hoor. Proefde ook niet echt romige caramelsmaak.

   1. Laura Kieft schreef:

    Misschien nog iets langer doorkoken dan, want dat is wat voor die heerlijke smaak zorgt. Ik heb ook wel eens de karamel te kort op het vuur gehad waardoor de smaak minder duidelijk aanwezig was.

 17. Chantal schreef:

  Net gemaakt voor de gegrilde perziken. Ze staan nu af te koelen in 3 potjes. Zo hebben we elke keer wat. Smaakt nu al heerlijk!

 18. Priscilla schreef:

  hooi ik heb even een vraagje, ik ga hem van het weekend gebruiken en wil hem graag door de botercreme gaan mengen zoals je andere recept. maar ik ga hem erna verwerken in een stapeltaart die aan het einde v/d dag en dan ook de hele nacht in de koelkast gaat, is dit een probleem voor de karamel? groetjes Priscilla

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat is geen probleem, maar houd er wel rekening mee dat hij in de koelkast steviger/harder wordt.

 19. Eva schreef:

  Wat is dit een fantastische saus. Vandaag gemaakt en vreselijk verslavend en overheerlijk. Bedankt voor dit recept!

 20. Josien schreef:

  Dit recept wil ik vanmiddag gaan proberen maar ik lees dat je moet tellen na het koken? WaarOm moet je tellen en hoe lang? Of lees ik ergens overheen?

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat tellen slaat op die 5 minuten 😉

 21. Laureen schreef:

  Klinkt als een lekker recept kan je deze karamel saus ook gebruiken om een karamel taart te maken?

  1. Laura Kieft schreef:

   Ja hoor, lekker juist 🙂

 22. Anoniem schreef:

  Kan het eetbarekoekjesdeeg ook zonder basterd suiker?

  1. Laura Kieft schreef:

   Je kunt het niet weglaten, maar je zou wel een andere soort suiker kunnen gebruiken.

 23. Janwillem van Boven schreef:

  Hallo Laura, heb zojuist jouw KARAMELSAUS gemaakt. Werkelijk erg lekker. Staat nu in drie potjes af te koelen. Ga morgen een potje gebruiken voor de “Chocoladetulband met noten en karamel” uit jouw Basis Bakboek. Volgende keer maak ik de saus, maar voeg gebrande noten toe en een glaasje Sinaasappel likeur. Ben benieuwd hoe dat smaakt. Misschien is koffie-likeur een beter idee. De toekomst zal het uitwijzen. Mijn vanille extract is bijna klaar. Nog twee weken wachten. Dan hebben mijn 8 vanille stokjes 2 maanden staan trekken in 650 ml wodka.
  MVG
  Janwillem

 24. DC van Barneveld schreef:

  Heerlijk recept,superlekker.
  Nou heb ik gewoon de vanille aroma bij de slagroom gedaan en dat in zijn geheel bij de massa gegooid,ging prima,en als exstra heb ik er zeezout aan toegevoegd,ook lekker voor de gezoute caramelsaus variant.

 25. Bep Jong schreef:

  Heerlijk recept, heel makkelijk te maken en superlekker! Heb een aantal weken een pot gemaakt, en die was snel leeg. Morgen ga ik een nieuwe lading maken, verheug me er nu al op! Klopt trouwens wel dat karamelsaus harder wordt in de koelkast, en weer vloeibaar door verwarming. Alleen zonde dat als je de saus over ijs giet, hij ook weer hard en “toffee”achtig wordt.. Maar is en blijft heerlijk! Bedankt voor je recept!

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat klopt inderdaad, in de koelkast stijft hij een beetje op. Datzelfde gebeurt inderdaad bij ijs (door die koeling), vind ik zelf stiekem wel heel erg lekker 😉 (trouwens, als je de saus eerst verhit en dan warm over je ijs giet zul je het minder hebben)

 26. Lauren schreef:

  Kan je deze saus ook gebruiken om bijvoorbeeld twix te maken?

  1. Laura Kieft schreef:

   Nee, daar is deze te dun voor.

 27. Ids Buijs schreef:

  Het duurde ff om de losse suikertjes er uit te krijgen maar daarna werd het helemaal mooi toen ik de slagroom erbij deed. Echt een top recept! Ik wist niet dat het zo makkelijk zou zijn.

 28. Suzan schreef:

  Hoi Laura,

  Net geprobeerd om deze saus te maken, maar tijdens het afkoelen is het een grote harde bonk geworden. Waar kan dit aan liggen? Alvast bedankt.

  1. Laura Kieft schreef:

   Misschien heb je het te lang laten doorkoken. Bij afkoelen wordt het wel wat dikker, en in de koelkast wordt het hard. Op kamertemperatuur zou het echter nog wel vloeibaar moeten zijn.

 29. Annefleur schreef:

  Hoi!
  Ik heb deze karamel gemaakt, ze vonden hem thuis allemaal lekker maar ze zeiden dat het niet smaakte naar de normale karamel die ze gewend waren. Misschien komt het ook omdat ik bruine basterdsuiker heb gebruikt inplaats van lichtbruine. Zijn er nog meer manieren om karamel te maken?
  Groetjes fleur

  1. Laura Kieft schreef:

   Het kan zeker aan de suiker liggen, die geeft een andere (sterkere) smaak af.

 30. Karina schreef:

  Dag Laura!
  Net de saus gemaakt en die staat nu af te koelen op het aanrecht. Echter, de saus ziet er eerder uit als appelstroop en smaakt lichtelijk bitter.
  Het duurde een poos voordat de suiker helemaal in de boter gesmolten was. De pan stond op zacht-medium vuur. Ik heb constant met garde geroerd totdat het suiker opgelost was. Daarna slagroom toegevoegd.

  Het is een super makkelijk recept, toch denk ik dat ik het niet goed heb gedaan?

  1. Laura Kieft schreef:

   Als het bitter smaakt dan is het te lang en/of te heet verhit geweest. De pan kan hier ook invloed op hebben.

 31. Marjo schreef:

  Kun je deze saus ook invriezen?

  1. Laura Kieft schreef:

   Ja hoor, dat kan.

 32. patricia schreef:

  Als je Karamelsaus weer versuikerd, tijdens t afkoelen wat gaat er dan mis!!
  wat is er dan niet goed of wat kan je er aan doen, al t suiker was tijdens t roeren goed opgenomen!!!

  1. Laura Kieft schreef:

   Kans dat het met vocht en/of temperatuur van opbergen te maken heeft. Als je het weer opnieuw verwarmt zou het goed moeten komen.

 33. Diana schreef:

  Hoi, wat een superrecept die karamelsaus! Inmiddels een potje met gezoute karamel aan mijn zus gegeven.
  Kan je de saus ook gebruiken om er bv een notentaart van te maken?

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik weet niet hoe je de taart wilt maken, maar je kunt het ook meebakken als je dat wil.

 34. Saskia van Brederode schreef:

  Hoi,
  De karamelsaus is erg goed gelukt. Nu heb ik nog de helft over. Heb je misschien een recept waar ik dit in kan verwerken?
  Groetjes Saskia

  1. Laura Kieft schreef:

   meer dan genoeg, zoek maar eens tussen de recepten op het blog 😉

 35. Noor schreef:

  Kun je de lichtbruine basterdsuiker ook gedeeltelijk vervangen door kristalsuiker? Iets met geen zin om boodschappen te doen 😉

  1. Laura Kieft schreef:

   Zou ik in dit geval niet doen omdat juist die bruine basterdsuiker ook voor de kleur en smaak zorgt.

   1. Noor schreef:

    Aha, dankjewel voor de snelle reactie! Toch maar even naar de winkel dan..

 36. Janwillem van Boven schreef:

  Hallo Laura,
  Ik heb nog twee potjes van jouw lekkere caramelsaus staan. Nu wil ik in mijn ijsmachine caramel-ijs maken. Kan dat met de caramelsaus ? En zo ja: wat worden dan de verhoudingen als hoeveelheid slagroom / (gecondenseerde) melk, (ei)dooier, caramelsaus.
  Hoop op een snelle reactie.

  MVG
  Janwillem van Boven

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat kan zeker. Heb het zelf nog niet geprobeerd op die manier, dus zou gewoon beetje bij beetje toevoegen.

 37. Mayo schreef:

  Dit is zooooo lekker! Ik heb al andere manieren geprobeerd, zoals gecondenseerde melk, suiker met wat water, etc, maar nooit was het wat ik zocht. DIT recept is het helemaal! Goddelijk, romig zacht, heerlijke karamelsmaak en super eenvoudig. Het enige wat ik fout deed was een te kleine pan gebruiken, waardoor het overkookte… zonde hoor! Ik had alsnog 2 potjes vol, plus een half theekopje (wat ik met een lepeltje, op de bank gezeten, opgesnoept heb, haha!)
  TOP!

 38. Heidi schreef:

  Hoi,
  Kun je in plaats van vanille extract ook gewoon een vanille stokje gebruiken? Zo ja, hoeveel moeten dat er dan zijn?
  Groeten Heidi

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat kan ook, 2-3 tl extract staat gelijk aan een stokje.

 39. ChocoTof schreef:

  De beste karamelsaus ……..ooit zo gemakkelijk en super lekker. Dikke duim?
  Groetjes Christel van ChocoTof.

 40. Rian schreef:

  Ik heb de caramelsaus afgelopen weekend gemaakt en is erg goed gelukt! Het smaakt iets meer naar toffee dan naar caramel. De volgende keer zal ik de slagroom nog langer uitstellen zodat het nog meer kan inbranden.
  Ik was bang dat de saus zou schiften, maar dit is compleet ongegrond!
  Na het maken heb ik de saus ik de pan iets laten afkoelen en toen in een potje laten afkoelen naar kamertemperatuur, hierna pas de saus in de koelkast gedaan.
  Super eenvoudig recept!

 41. Marjolein schreef:

  Gemaakt! Helemaal top! Niks niet geschift! Ik ga hem zaterdag door de boterceme doen!

  Bedankt

  1. Laura's Bakery schreef:

   Heel fijn om te lezen! Geniet ervan!

 42. Esmeralda schreef:

  Ik lees hier al een paar keer hetzelfde probleem. En dat probleem heb ik ook. Bij het afkoelen in de pan, gewoon in de keuken, komt de boter uit de saus en dus is al het vet uit de caramel. Na opnieuw verwarmen gaat het er wel weer doorheen, maar voordat het genoeg afgekoeld is in te kunnen eten scheidt het alweer. Ook is de caramel dan erg korrelig, ook al was dat in de pan niet zo. Ik kook overigens op inductie en dan op een gemiddelde warmte

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat klinkt alsof de saus geschift is bij je. Wat vervelend! Ik heb hem al vaak gemaakt maar dit is bij mij nog nooit gebeurd. Je hebt geen andere ingrediënten gebruikt (wel ongezouten roomboter bijvoorbeeld, en normale slagroom, geen light versie)? Schiften gebeurt meestal door temperatuurverschil en/of door vocht, dus waarschijnlijk licht het daaraan.

 43. Vossie schreef:

  Hoi hoi! Ik wil dit recept graag eens uittesten maar hier komt (wellicht) een domme vraag:
  gebruik je opgeklopte slagroom (uit een spuitbus), of echt vloeibare slagroom uit een busje…

  1. Daphne schreef:

   Vloeibaar!

  2. Laura's Bakery schreef:

   In mijn recepten bedoel ik altijd verse (dus ongeklopte) slagroomt, mits anders vermeld.

 44. Veerle schreef:

  Hi Laura,
  Super lekker recept! Ik had eerst even de reacties doorgelezen om eventuele fouten te voorkomen.
  Ik heb de suiker en de boter een paar minuten laten pruttelen voordat ik de slagroom erbij deed, de eerste versie was iets te donkere karamel voor mijn smaak, maar de tweede poging was perfect! geen last van schiften, of boter die er op bleef drijven.
  Ik heb het o.a. verwerkt in karamel botercreme in/op een mars taart… was super lekker!
  Bedankt weer 🙂 Ik ben heel erg blij met je site, dankje voor al je werk en je recepten!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Klinkt heerlijk en goed bezig! Thanks voor je lieve bericht.

 45. Stephanie schreef:

  Hoi Laura,

  Kan je bij dit recept ook gewone kristalsuiker gebruiken in plaats van de lichte basterdsuiker?

  Groetjes!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Het kan vast ook, maar dit geeft het beste resultaat.

 46. Jolien schreef:

  Hoi Laura,

  Voor het eerst heb ik caramel gemaakt wat ook nog eens in 1x is gelukt! Super blij!
  Ik ging wel gelijk voor een uitdaging vond ik zelf want ik maakte hem lactosevrij.
  Als boter heb ik wajang gebruikt en de slagroom van minusL.
  En wat is de smaak toch heerlijk!! ?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Wat fijn om te lezen!

 47. Larissa schreef:

  Echt een super makkelijk recept. Maar ik vroeg me af of ik er ook bonbons mee kan vullen of is die daar de dun voor??

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik zou het daar zelf wel te dun voor vinden ja. Misschien wil je dan liever deze gebruiken: https://www.laurasbakery.nl/overheerlijke-karamelspread/

   1. Larissa schreef:

    Dankjewel voor de tip?

 48. Moniek schreef:

  Hoi Laura,

  Zou ik deze karamel kunnen gebruiken bij het maken van een drip op een dripcake?

  Groetjes

  1. Laura's Bakery schreef:

   Als je zorgt dat de buitenkant van de taart goed koud is, dan stolt de karamelsaus denk ik wel.

 49. Tinne schreef:

  Heerlijke karamel! Makkelijk om te maken ook, van de eerste keer meteen gelukt.
  Ik deed er nog wat zeezout bij, heerlijk!

 50. Marjolijn schreef:

  Zojuist de karamelsaus gemaakt voor je recept van de koffie panna cotta. Na alle reacties hier, was ik heel voorzichtig met het maken de saus. Ik heb hem uiteindelijk veeeeeel langer dan de 5 minuten moeten doorkoken tot hij van een goede substantie was en ook goed naar karamel rook (juist vanwege de reacties dat hij niet naar karamel smaakte).

  Zojuist even geproefd en de karamelsaus is echt heerlijk geworden! Hij is nog wel aan het afkoelen, dus ik ben benieuwd of ik ook laagjes krijg, maar ik heb er een goed gevoel bij dat dat niet gaat gebeuren. Morgen zal ik het geheel, de koffie panna cotta, eens testen. Ik ben benieuwd!

 51. Melissa van Proemeren schreef:

  Hoi laura,
  Ik wil deze graag maken als vulling voor in bonbons. Maar blijft deze wel vloeibaar, dat is me niet helemaal duidelijk.
  En heb je nog andere recepten als suggestie?
  Ik hoor graag van je!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hij blijft vloeibaar.

 52. Marielle Tuin schreef:

  Ik heb deze gisteravond gemaakt en hij is echt méga goed gelukt! Echr een heerlijke caramelsmaak en de saus blijft gewoon gebonden en scheidt zich niet zoals sommige mensen zeggen..
  Enige wat jammer is: hij blijft niet vloeibaar.. Waar kan dit door komen?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat komt door die boter, die stijft op onder een zeker temperatuur. Maar dit is au bain marie of in de magnetron makkelijk weer vloeibaar te maken. Of er zou een grotere hoeveelheid vloeistof (slagroom in dit geval) aan toegevoegd moeten worden.

 53. Aiko schreef:

  Hoi Laura! Ik ben 9 en ik bak graag met mijn vader. Ik maakte deze saus als topping voor mijn brownies! Maar hij werd een beetje klonterig. Hoe zou ik het beter kunnen doen, volgende keer?
  Gr. Aiko.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Oh dat is vervelend! Ben je er wel goed bijgebleven en heb je continu geroerd?

   1. Aiko schreef:

    Ik denk dat ik inderdaad meer moet blijven roeren ?

    Dankjewel Laura

 54. Sas schreef:

  Wat een heerlijke recepten heb je!
  Ik lees altijd eerst reacties voor ik aan de slag ga. Wat me opvalt zijn veelal dezelfde vragen en jou – jullie engelengeduld deze te beantwoorden ?
  Misschien een idee om bij de optie voor het schrijven al te zetten dat in de reacties mogelijk de vraag (en het antwoord) al staat.. Scheelt jou misschien werk en mij leeswerk hahaha.
  Zo en nu ga ik de karamelsaus proberen te maken. Dankjewel!!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Haha dank voor je reactie en absoluut een goede tip! Ik denk dat het er ook aan ligt dat sommigen geen zin hebben om de reacties te lezen en liever meteen hun vraag stellen 😉 geniet van de karamelsaus!

 55. Jeroen schreef:

  Ik maak heel vaak dingen via hier. Erg makkelijk en super lekker. Vandaag ook alweer 2 recepten gemaakt.

 56. Marieke van Klinken - Brouwer schreef:

  Ik heb zojuist je recept voor de caramels aus gemaakt. Makkelijke en goede omschrijving. Heb 2 wekpotten met Caramel staan af te koelen. Echter heb ik wel een vraag. Kan ik bijvoorbeeld aan de Caramel ook zeezout toevoegen voor afwisseling zoja wanneer kan de zeezout erbij gedaan worden.?

  1. Laura Kieft schreef:

   Ja hoor dat kan zeker, die voeg je op het eind toe.

   1. Marieke van Klinken - Brouwer schreef:

    Op hetzelfde moment als de Vanille-extract. Dan ga ik dat zeker binnenkort uitproberen.

 57. Berna schreef:

  Het enige recept dat bij mij 3x is mislukt ?. Geschift (langer suiker ‘branden’ hielp), volledig vast geworden, warm verwerkt voordat het opnieuw volledig vast werd. Als ik de hoeveelheid roomboter zie kan dat ook bijna niet anders bedacht ik later. Klopt het recept wel?
  Verder met succes al veel recepten gemaakt, super leuk en bedankt voor alle lekkere recepten! Wbt de karamelsaus ga ik maar voor de gewone klassieke met een suikerthermometer?

  1. Laura Kieft schreef:

   Oh nee he! Het recept klopt absoluut, heb zelf de saus al vele malen op deze manier gemaakt. Zo op afstand is het voor mij alleen heel lastig te zeggen waarom het bij jou niet lukt, dat kan zoveel oorzaken hebben namelijk.

 58. Chris schreef:

  Hallo Laura,

  Ik heb je karamel geprobeerd maar heb na lang roeren toch nog een korrel erin zitten .
  Kan ik dit nog verhelpen aub?

  1. Laura Kieft schreef:

   Zijn het suikerkorrels zoals je ze hebt toegevoegd? Dan zou verwarmen kunnen helpen, al zou dat al veel eerder opgelost moeten zijn.

   1. Chris schreef:

    Ik had de bruine candysuiker gebruikt ,msch is dat het probleem ?

    1. Chris schreef:

     Ik heb reeds alles geprobeerd gemixt dan nog door de zeef maar het helpt niet ? volgende keer beter denk ik ?

    2. Laura Kieft schreef:

     Dat weet ik wel zeker, dat is hier niet geschikt voor.

 59. Britt schreef:

  Hoi Laura,
  Is het mogelijk om de karamelsaus te gebruiken als vulling in een cupcake? Of moet ik dan een ander recept gebruiken? 🙂

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ja hoor dat kan!

 60. Lisette schreef:

  Caramelsaus was super gemakkelijk te maken! Ik had geen slagroom meer, dus ik heb kokosmelk gebruikt. Werkt ook prima en een handje vol donkere chocolade. Was heerlijk !!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Goed om te horen!

 61. Lies schreef:

  Hoi Laura,
  Kan ik de boter ook vervangen door plantaardige margarine? Ivm allergieën

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat zou kunnen, alleen het heeft wel wat effect op de smaak.

 62. Hulya schreef:

  Hi Laura,

  Ik heb deze karamelsaus gemaakt. Ziet, smaakt en ruikt heerlijk. Hij is nog wel erg dun. Heb je een tip hoe ik deze dikker kan krijgen om er een macaronvulling mee te maken? Bv als het is afgekoeld met slagroom of zo opkloppen, of boter?

 63. Ha Laura,

  wat weet jij van de houdbaarheid van karamel in een pure bonbon?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Wat bedoel je hier precies mee?

 64. ik heb bonbons gemaakt met karamelvulling en pistachenootjes.
  Aangezien ik de bonbons op kamertemperatuur “moet” bewaren (zoals ik kan vinden op internet0, vroeg ik me af hoe lang de karamel dan goed blijft die in de bonbon zit.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dus je hebt de karamelsaus uit dit recept gebruikt voor de bonbons? Ik zou ze dan toch in de koelkast bewaren gezien de karamelsaus daar goed blijft.

 65. Arna Sloot schreef:

  Ik heb deels het jouwe gebruikt deels iets anders. Bijvoorbeeld een andere suiker… wellicht wat andere hoeveelheden.
  Ik ben gewoon benieuwd of de hoeveelheid suiker als conserveringsmiddel “te gebruiken” is en het dan langer houdbaar is naast de koeling (zoals jam…)
  De vulling vd bonbons is geheel afgesloten, de bonbons zitten onder folie in een afgesloten bak bewaard op een donkere plek op kamertemperatuur.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat maakt het wat lastiger. In een pot zit de karamelsaus ook goed afgesloten, maar alsnog raad ik aan het in de koelkast te bewaren. Als ze niet te lang staat en je goed in de gaten houdt of er niet iets vreemds aan lijkt, dan lijkt me dat het moet kunnen

 66. Arna schreef:

  Ha,

  dank voor je reactie. Ik denk ook dat het in de koelkast beter af is in deze situatie. Als het maar lucht dicht weggezet wordt. Ik ga ook met een setje testen of het ingevroren kan worden…

  Bedankt voor alle antwoorden.
  Met groet
  Arna

 67. marion schreef:

  Doe je er gesuikerde slagroom in of ongesuikerd?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ongesuikerd.

 68. Arna schreef:

  Ik doe er geen slagroom bij, maar een andere vloeibare substantie (gepureerde aardbeien of kokosmelk)

 69. Kimberley schreef:

  Hi Laura!
  Kan ik deze karamelsaus gebruiken als vulling voor een karamelslof of is hij daar te dun voor? Heb je een idee hoe ik hem eventueel dikker zou kunnen maken als dat het geval is? Kan ik hem bijvoorbeeld maken, eventjes laten opstijven in de koelkast en dan gebruiken?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Het is een best stevige saus!

 70. Kimberley schreef:

  Ah toch wel! Ik kreeg het idee dat het vrij dun was. Dankjewel voor je snelle reactie. Ik ga er van het weekend mee aan de slag.

 71. Fenn schreef:

  Kan ik deze karamel saus ook gebruiken voor een drip-taart? Zo ja, moet hij dan eerst afkoelen en dan kan ik hem erop doen of kan hij er ‘warm’ op?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik heb het nog niet getest, maar ik denk het wel want in de koelkast wordt deze karamelsaus ook steviger. Deel je het even als jij het hebt geprobeerd? Dat is ook weer fijn voor andere lezers 🙂

 72. Fenn schreef:

  Dit kan prima! Niet helemaal al laten koelen en dan pas erover doen want dan krijg je niet van die ‘druipertjes’, maar ook niet te warm want dan ‘smelt’ de botercreme..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *