Alles over bladerdeeg hapjes bewaren

30 oktober 2014 Laatst bewerkt: 10 maart 2023
Alles over bladerdeeg hapjes bewaren
23

Over het algemeen zul je bij ‘bladerdeeg hapjes’ denken aan hartige borrelhapjesrecepten, klein van formaat maar ontzettend lekker. Die recepten zijn erg populair op Laura’s Bakery en de vraag naar het bewaren ervan wordt ook vaak gesteld. Kun je bladerdeeg hapjes invriezen? En hoe zit het met gebakken en ongebakken bladerdeeg hapjes?

Bladerdeeghapjes zijn ideale snacks voor feesten en partijen. Je kunt deze hapjes namelijk heel erg goed voorbereiden waardoor je op het feest zelf er nauwelijks naar om hoeft te kijken. Ik vertel je hoe je dit het best kunt voorbereiden en hoe je deze hapjes dan bewaart en vervolgens weer opwarmt. Maar ook als je nog hapjes over hebt kun je deze prima bewaren.

Bladerdeeg hapjes van tevoren maken

Als je alle hapjes hebt gemaakt heb je twee keuzes: je kunt de hapjes gelijk afbakken en (eventueel) later opwarmen. Of je kiest ervoor om de gemaakte bladerdeeg hapjes te bewaren en pas later af te bakken. Ik loods je door beide situaties heen.

Gebakken bladerdeeg hapjes bewaren

Gebakken bladerdeeg hapjes bewaar je op een schaal afgedekt met aluminium folie. Zo blijven ze 3-4 dagen goed. Het bladerdeeg zal waarschijnlijk wat minder knapperig worden, maar wanneer je ze weer opwarmt in de oven komt dit vanzelf goed.

Opwarmen: gebakken bladerdeeg hapjes warm je in ongeveer 5 minuten op 225 graden op, afhankelijk van de grootte van het hapje.

Bladerdeeg spiralen met roomkaas en pesto

Geitenkaas-spek bladerdeeg pakketjes

Gebakken bladerdeeg hapjes invriezen

Reeds gebakken bladerdeeghapjes kun je goed invriezen. Bewaar ze luchtdicht, dan blijven ze zo’n 2 maanden goed. Na ontdooien warm je ze weer even op in de oven, zoals hier boven omschreven.

Bladerdeeg hapjes met verse vulling bewaren

In het geval van een bladerdeeg hapje met verse vulling bak je de vulling niet met het bladerdeeg samen af in de oven, maar je bakt enkel het bladerdeeg af. Na het bakken vul je de (bijvoorbeeld) bladerdeeg bakjes met een lekkere vulling naar keuze.

Ik kan je aanraden om in dat geval niet meer hapjes te vullen dan je nodig denkt te hebben. Meestal is het weinig werk om tijdens een feestje nog even een paar bladerdeeg bakjes te vullen.

Door de verse vulling wordt het bladerdeeg na verloop van tijd zacht / slap en dan is het niet zo lekker meer. Doordat de verse vulling of saus er meestal al aan vastgeplakt zit, kun je het totale hapje ook niet meer opnieuw opwarmen en dus zul je genoodzaakt zijn om ze meteen op te eten als je er toch net iets teveel hebt gemaakt 😉 .

HET BORRELHAPJES BAKBOEK

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel nu!

Afbeelding

Ongebakken bladerdeeg hapjes bewaren

Ongebakken bladerdeeg hapjes bewaar je in een afgesloten bak in de koelkast. Doe wat stukjes bakpapier tussen de hapjes zodat ze niet aan elkaar gaan plakken.

Op het moment dat je de hapjes nodig hebt hoef je ze alleen nog maar te bakken en kun je heerlijk verse snacks op tafel zetten. Begin maximaal 1-2 dagen van tevoren met de bladerdeeg hapjes als je ze later wilt afbakken.

Ongebakken bladerdeeg hapjes invriezen

Ongebakken bladerdeeghapjes kun je niet invriezen als je bladerdeeg uit de vriezer hebt gebruikt. Plakjes bladerdeeg die zijn ontdooid kun je niet voor een tweede keer invriezen, dan moet je ze dus eerst bakken en daarna kun je ze wel invriezen.

Heb jij vers bladerdeeg gebruikt (zie mijn recepten daarvoor hieronder), dan kun je je ongebakken bladerdeeg hapjes prima invriezen. Vries ze luchtdicht verpakt in, wederom met bakpapier tussen de hapjes zodat ze niet aan elkaar kunnen vastplakken. Ik raad aan om de hapjes eerst te laten ontdooien en hierna pas af te bakken in de oven.

Bladerdeeg basisrecept 1a

Zelf bladerdeeg hapjes maken

Als je de bladerdeeg hapjes volledig zelf wil maken, dan begin je met het maken van het bladerdeeg. Dat kan op de klassieke Franse manier, waarbij je drie dagen voordat je met de hapjes aan de slag wil begint met het maken van het bladerdeeg. Ik ben daar zelf nogal eens te ongeduldig voor en dus ontwikkelde ik ook een snel en makkelijk recept voor bladerdeeg.

Als je bladerdeeg klaar is, is het tijd om de hapjes te vullen. Voor welke smaken en vorm kies je? Maak je een pakketje, een bakje, een twister, spiralen of bedenk je zelf een leuke manier om het bladerdeeg hapje te vormen? Ik zet hieronder alvast een paar smakelijke voorbeelden op een rij:

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

73 reacties

  1. Jo schreef:

    Mogen bladerdeeghapjes waar vlees in zit buiten de koelkast bewaard worden na het bakken? Of die toch in de koelkast? Ik heb trouwens heerlijke bladerdeeg kaasstengels gemaakt. Leuke site heb je!

  2. Jantiena schreef:

    wat een geweldige hapjes! Dankjewel! Heel leuk!

  3. Jantiena schreef:

    Leuke site, en ik ben benieuwd naar de volgende borrel hapjes!

  4. ben schreef:

    dus als ik het goed begrijp kan ik ongebakken bladerdeeg in diepvries doen

    ps heeft er toevallig ook iemand een recept van christofeltaart?

  5. Debbie schreef:

    Super lekker die kaas stengels ik ga zo proberen te bewaren onder de folie kunnen de kids ze.morgen ook nog proeven kijken hoe ze dan zijn, ze gingen in onze oven wat hard niet verbrand hoor maar doe ze volgende keer iets korter…
    Leuke site !!

  6. Meta schreef:

    Kun je appelroosjes ook invriezen? Of liever gedeeltelijk afbakken en de volgende dag verder afbakken. Wanneer je zo nodig hebt.

  7. Yvonne schreef:

    Hoi Laura,

    Geldt dit ook voor filodeeg? Hapjes maken, invriezen en net voor gebruik uit de diepvries halen (insmeren?) en de baktijd iets verlengen?
    Bedankt!

  8. arine schreef:

    Hoe zit het met appelflappen? Hoe lang van te voren kan ik die maken? En hoe moet ik ze dan bewaren?

  9. Petra schreef:

    Hoi,
    Kan je de bladerdeeghapjes die je in een muffinvorm maakt, bv de capresehapjes of die met geitenkaas en walnoot, ook van te voren maken en dan met muffinblik in de koelkast zetten totdat je ze gaat bakken?
    En wat is de doorsnede van 1 minimuffinvormpje? Ik twijfel nl of ik de goede vorm heb.
    Bedankt alvast!
    Groetjes Petra

  10. Margreet schreef:

    Hoi,
    Ten eerste hele leuke site! Maar mijn vraag is, ik heb altijd een probleem met bladerdeeg hapjes/flappen enz.
    Bij mij is de onderkant nooit gaar, hoe kan ik dat in vredesnaam oplossen?
    De bovenkant rijst goed en is mooi van kleur, maar die onderkant grr.
    Groetjes en alvast bedankt
    Margreet

  11. Heidi schreef:

    Hoi,
    Leuke site heb je zeg!
    Kun je mij vertellen hoe ik pangsit het beste kan bewaren, meestal bak ik ze dezelfde dag.
    Voor een babyshower heb ik ze vorig jaar gemaakt en de volgende dag gebakken,maar de pangsit plakte veel aan elkaar en dan trek je het stuk en gaat de vulling eruit,grote puinhoop dus.
    Nu wil ik voor de eerste verjaardag ook pangsit maken,maar zou het toch graag van te voren klaar maken omdat ik nog meer hapjes maak.
    Het gaat om een grote hoeveelheid.

    Ik hoop dat je een tip hebt
    Vriendelijke groet
    Heidi

  12. Lisan schreef:

    Hoi,

    Love your site. Ik wil voor zondag surinaamse pastei maken 1met gehakt en kip. Ik heb de vulling vandaag gemaakt en zet die in de koelkast. Vrijdag avond wil ik de bladerdeeg pastei gaan vouwen. Nu twijfel ik wat ik moet doen. Gelijk afbakken en zondag opwarmen of in een luchtdichte verpakking in de koelkast bewaren en zondag afbakken.

    Gr. Lisan

  13. marga blockhuis schreef:

    kan ik een dag van tevoren bladerdeegcupjes maken met banketbakkersroom (kantklaar recept)

  14. Greet Wijgerde schreef:

    Had in de week je appelflappen uitgeprobeerd. Wat bleek had geen kaneel, winkels dicht . Dus ik met witte suiker alleen gemaakt en wat ik ondervond gebruik geen kandijsuiker ,dat smelt weg in je appelsap. Dus ik heb geleerd .. Oven iets lager ,want de onderkant was zwart of donker .Misschien een trapje hoger in de oven plaatsen .Ik had ze op de tweede richel staan op bakplaat van onderaan geteld . Geen kandijsuiker gebruiken ,werd lopend . Nu heb ik nog een rol bladerdeeg waar ik er vier uitkrijg . De appeltjes misschien ook wat fijner snijden ,te weinig appel en kaneel in doen . Mijn ventje vond ze toch heel lekker en kan er dus weer met de juiste ingrediënten aan beginnen . Groetjes Greet

  15. Marja schreef:

    Hoi ik wil graag bladerdeeg hapjes met zalm maken en ze de dan erna weer opwarmen kan dat?

  16. Esther schreef:

    Goede middag, ik moet een GROTE hoeveelheid (350 stuks) hartige taartjes met filodeeg maken dus wil deze vandaag beginnen te maken en dan woensdag opwarmen. Heb je advies voor een recept en hoe ik dit het beste kan doen?
    Of andere suggesties voo deze hoeveelheid hartige taartjes?
    Grtsz esther

  17. Moedertje bakt schreef:

    Ja als je die vieze pakje bladerdeeg gebruikt wel maar verse bladerdeeg komt dus niet uit de vriezer en kan je wel degelijk rauw invriezen. Vooral met hapjes waar je vlees in verwerkt is dat een heel stuk lekkerder en minder droog dan de manier die hier word beschreven. Sommige mensen denken er verstand van te hebben maar hebben ze zeker niet!! Het enige waar je op moet letten is dat je een bakpapiertje en geen aluminium folie of iets dergelijks ertussen doet zodat het niet aan elkaar vriest dan is het lastig bakken daarna op 150 graden half uurtje bakken en voïla

  18. Roxanne schreef:

    Hai leuke site dit..heb een vraagje wil appemroosjes maken kan ik ze een dag van tevoren bakken? En de dag erna op piepen in de oven? Moet het op piepen dan weer in de muffinvorm of beter oo de bakplaat
    Alvast bedankt voor je hulp

  19. Roxanne schreef:

    Wat fijn dat u zo snel heeft gereageerd. Zit ik toch nog met 1 vraagje….moet ik ze dan op een schaal met alufolie bewaren tot morgen? En in of buiten de koelkast..en op hoeveel graden moet ik ze op piepen.
    Alvast bedankt
    Dat waren meer vragen:)

  20. Dianne schreef:

    Nog even een andere vraag.
    Ik ga vandaag ouderwetse appelbeignets maken in bladerdeeg. Want ik moet tot en met oud en nieuw werken. Kan ik ze gebakken bewaren in de vriezer en kan ik ze ook in de koelkast bewaren? Ze moeten zeker 4 dagen goed blijven. Hoe kan ik dat het beste doen?

  21. Esther schreef:

    Hoi, super leuke en fijne site heb je! Heb al verschillende recepten geprobeerd. Ik wil graag voor zaterdag (oud&nieuw) bladerdeeg hapjes maken met daarin een knakworstje. Helaas heb ik een beetje tijdgebrek. Ik heb vanavond en morgenochtend voldoende tijd. Hoe zou jij het aanpakken? Alvast bedankt! Groetjes Esther.

  22. willem schreef:

    ik heb weinig geld en heb nog appelbeignets van vorig jaar in de vriezer, zijn die nog goed

  23. Carla schreef:

    Goede morgen, ik heb ook een vraag, ik heb de monchourolletjes geprobeerd te maken, maar merk als het bladerdeeg zacht is, ik ze niet zo netjes kan snijden (ook niet als ze uit de koelkast komen) ik vroeg mij af,(vraag1) kan ik ze niet korte tijd opgerold in de vriezer leggen zodat ze wat meer in vorm blijven om te snijden en niet aan in vingers blijven plakken. En indien dat wel zou kunnen, hoelang zou dat dan ongeveer nodig hebben om goed te kunnen snijden? (HET aat dus niet om diepvriezen,maar alleen dat het even wat beter te snijden is, want na snijden gaan ze natuurlijk gebakken worden) en nog een andere vraag: (vraag 2) als je ze afgebakken ingevroren hebt en je wilt ze in de oven weer knapperig maken, moeten ze dan ontdooit zijn voor ze de oven ingaan, of kan dat direct vanuit de vriezer?
    Groetjes Carla

  24. Maartje schreef:

    Hallo, Wat een fijne tips! Ik heb het leuke idee gevonden om mini appeltaartjes te maken met bladerdeeg. Deze wil ik voor een feestje zaterdag maken.
    Als ik het goed begrijp kan ik ze vrijdag maken en kan ik ze in een schaal afgedekt met aluminium folie bewaren. Eventueel 5 min op 225 opwarmen zaterdag.
    Als ik ze eerder maak kan ik ze invriezen in een lichtdichte bak (met bakpapier tussen de hapjes) en kan ik ze zaterdag opwarmen?

  25. Inge schreef:

    kan ik gefrituurdecsamosa hapjes van bladerdeeg later opwarmen in de oven?

    1. Mark schreef:

      Samosas zijn het lekkerst in filodeeg. Gebruik 2 stroken filodeeg per hapje om te voorkomen dat het deeg beschadigd. Het best kan je de hapjes in de frituurpan opwarmen maar de oven kan ook op 175-180 graden. Laat de samosas eerst ontdooien in de koelkast. De tijd dat ze in de oven moeten is afhankelijk van de grootte van de hapjes. Experimenteer hier zelf mee.

  26. Anne schreef:

    Hoi,

    Kun ke de bladerdeeghapjes ook helemaal afbakken, in de koelkast bewaren en later (zonder opnieuw in de oven te doen) koud eten?
    Ik wil namelijk hapjes voor op het werk maken. Maar hier hebben we geen oven om ze opnieuw op te warmen.

    Alvast bedankt!

  27. Hilde Verstraete schreef:

    Wat een leuke site heb je, Laura! ?? Al vaak receptjes geprobeerd, die op veel enthousiasme onthaald werden. Ook heel aantrekkelijk gepresenteerd…
    Een vraagje: hier gaat het vooral over bladerdeeghapjes invriezen. Maar kan je ook een quiche bv op zijn geheel invriezen? En hoe lang zou je die dan achteraf op hoeveel graden opwarmen? Bedankt alvast.
    Hilde

  28. Hilde Verstraete schreef:

    Ok. Dankjewel

  29. Ciel schreef:

    Goedemorgen Laura,

    Ik ga tompoucen maken met verse bakkersroom voor morgen. Nu wil ik het bladerdeeg bakken en morgen pas de bakkerroom erop doen. Mijn vraagje: Als t bladerdeeg is afgekoeld kan ik t dan in aluminiumfolie knapperig houden tot de volgende dag?

  30. Ciel schreef:

    Ik heb het bladerdeeg de middag van te voren gebakken en er voor gezorgd dat het meeste lucht eruit was. Toen in folie en in vershoudbak bewaard. Volgend dag de bakkersroom op t bladerdeeg en daarna t glazuur. Het was nog super knapperig.

  31. Purdy schreef:

    Beste,
    Ik wil voor kerst appelroosjes maken.
    Bladerdeeg met abrikozenconfituur en dan appeltjes en oprollen om te baaken in muffinvorm.
    Als ik ze op voorhand klaarmaak en in koelkast zet, zal het bladerdeeg week worden vd konfituur…
    Kan ik die klaargemaakt, ongebakken al invriezen of toch al bakken de dag zelf en s avonds opwarmen?
    Mvg

  32. patricia schreef:

    Hallo Laura, wat een leuke site heb je!! Ik heb toch nog een vraagje, ik wil vandaag vast voor morgen empanadas maken. Meestal eten we ze op de dag zelf. Gevuld met gehakt en gevuld met tonijn. Ik ben bang dat ze soppig worden als ik ze vandaag afbak en morgen oppiep, heb je daar misschien ook een goede raad voor?
    Alvast bedankt!
    Patricia

  33. Jenske schreef:

    Beste Laura,
    Als je ze weer wilt afbakken na invriezen, hoe lang en bij welke temperatuur moet dat dan in de oven? En zou dat ook in de Airfryer kunnen? Zo ja wat zouden daar dan de temperatuur en tijd voor zijn?
    Alvast hartelijk dank voor uw reactie!

  34. Desiree schreef:

    En als ik nou bladerdeeg hapjes maak met spek en brie, kan ik dat na bakken invriezen? Weet jij dat misschien? Of krijg ik dan korrelige kaas?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb nog nooit brie ingevroren, maar naar mijn weten is dit gewoon mogelijk.

  35. Hettie Huberts schreef:

    Ik wil bladerdeeg sterretjes maken van bladerdeeg uit de vriezer. Hoe moet ik dit bewaren?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zonder vulling of topping bedoel je? Gewoon in een afgesloten bak. Ik zou ze wel weer even opwarmen zoals hierboven in het artikel vermeld zodat ze weer knapperig worden.

  36. Dominique schreef:

    Kun je afgebakken bladerdeeghapjes met feta en verse spinazie ook invriezen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat raad ik je niet aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *