Blini met gerookte zalm

Gepost: 23 maart 2018 Laatst bewerkt: 11 mei 2024
Blini met gerookte zalm

Deze smaakvolle blini met gerookte zalm zijn supermakkelijk te maken en zijn een perfect hapje voor bij het paasbuffet. Smullen maar!

Blini met gerookte zalm

Wist je dat een blini niets anders is dan de Russische versie van de pannenkoek? De echte Russische blini lijkt dan ook meer op een crêpe dan op een uit de kluiten gewassen poffertje. Toch is dit kleine gerezen pannenkoekje de versie van hoe wij de blini kennen en ik vind het een hele lekkere versie.

Niet alleen is het de perfecte maat voor een klein hapje, maar het is ook een ideale borrelhap of high tea snack voor met Pasen. Ik deel dit recept dan ook niet voor niets in aanloop naar deze feestdag. Het allerleukste aan deze blini is hoe snel en makkelijk ze te maken zijn.

Zoek je nog meer inspiratie voor Pasen of voor een high tea ter gelegenheid van iets anders? Kijk dan vooral eens naar mijn high-tea menu voor Pasen.

Blini met gerookte zalm maken

Wat is het verschil tussen poffertjes en blini?

Hierboven gaf ik al even aan dat blini in Rusland eigenlijk geen luchtige kleine pannenkoekjes zijn, maar meer een soort dunne crêpe die met een lekker beleg gevuld kan worden. Als je onze poffertjes daarmee gaat vergelijken dan ben je nog wel even bezig.

De overeenkomsten

Maar als ik de klassieke Nederlandse poffertjes leg naast de blini zoals we die in Nederland kennen, dan zie ik best een aantal overeenkomsten. Bijvoorbeeld dat ze beide worden gemaakt met een combinatie van bloem en boekweitmeel en dat ze hun luchtigheid danken aan de verwerking van gist.

De verschillen

Toch zijn er duidelijke verschillen tussen poffertjes en blini. Poffertjes zijn een stuk kleiner en luchtiger en daarnaast bevat poffertjesbeslag een flinke hoeveelheid vocht (melk), in tegenstelling tot blini.

Poffertjes bak je altijd in de daarvoor speciaal ontwikkelde poffertjespan, terwijl je blini ook ‘uit de losse pols’ kunt bakken in een koekenpan zoals je met American pancakes ook doet. Je kunt natuurlijk wel een blini pan gebruiken, maar dat is geen must.

Daarnaast worden poffertjes als vrij simpele, zoete traktatie gegeten zonder extra beleg, als je de poedersuiker en roomboter niet meetelt tenminste. Blini worden uitgebreid belegd, met meestal vrij luxe ingrediënten, en als fancy borrelhap geserveerd.

Blini met gerookte zalm

Meer borrelhapjes met zalm

Tijdens borrels merk ik altijd hoe gek veel mensen zijn op borrelhapjes met (gerookte) zalm. Gelukkig zijn er tal van lekkere borrelhappen te bedenken met zalm. Voor wanneer je deze blini al vaker hebt gemaakt en je jouw gasten eens wat anders met zalm wil voorschotelen, bijvoorbeeld.

Een aantal lekkere variaties:

Gerookte zalm bladerdeeg hapje

komkommer zalm rolletjes

Tips bij blini bakken

Waar kan ik blini kopen?

In dit recept beschrijf ik hoe jezelf blini kunt maken, maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon kopen. Tegenwoordig kun je in de meeste supermarkten in het koelschap kant-en-klare blini vinden. Deze liggen meestal bij de pannenkoeken in de buurt.

Hoe kan ik blini opwarmen?

Ik zou de blini enkel zonder beleg opwarmen. Dit kan bijvoorbeeld in de oven of in de magnetron.

Kan ik de zalm ook vervangen?

Jazeker! Bijvoorbeeld door rauwe ham of prosciutto. Ik zou de dille dan door basilicum vervangen. Voor een vegetarische variant zou je eens naar mijn recept voor aardbei-mozzarella blini kunnen kijken.

Kan ik de bloem vervangen door boekweitmeel?

Ik zou niet alle bloem in het recept vervangen door boekweitmeel, dit heeft namelijk een vrij uitgesproken smaak. Je kunt bijvoorbeeld voor 60 gram boekweitmeel en 40 gram bloem kiezen. Voeg dan ook een halve theelepel bakpoeder toe aan de meelsoorten om te voorkomen dat het resultaat niet luchtig wordt.

Het Borrelhapjes Bakboek

Met de ruim 150 recepten uit Het Borrelhapjes Bakboek organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel hier!

Afbeelding

 

Blini's met gerookte zalm

Opslaan
Recept afdrukken

4 van 6 stemmen

Blini met gerookte zalm recept

Deze smaakvolle blini met gerookte zalm zijn supermakkelijk te maken en zijn een perfect hapje voor bij het paasbuffet. Smullen maar!
Porties: 20 stuks

Ingrediënten

  • 75 gram bloem
  • 25 gram boekweitmeel
  • 1 ei (M)
  • 150 ml halfvolle melk
  • 25 gram ongezouten roomboter (gesmolten)
  • 200 gram gerookte zalm
  • 250 gram sour cream
  • verse dille
  • zout en peper

Instructies

  • Doe het bloem en het boekweitmeel in een kom en roer met een garde door elkaar. Splits het ei. Vang het eiwit op in een schone kom en voeg alleen de eidooier toe aan het bloemmengsel.
  • Voeg nu ook de melk en de boter toe en mix met een garde of met een mixer tot een glad beslag. Voeg naar smaak zout en peper toe en mix kort.
  • Het opgevangen eiwit klop je met een schone mixer stijf. Het stijve eiwit voeg je toe aan het beslag en spatel je voorzichtig met een vouwende beweging door het beslag om de luchtigheid te behouden.
  • Doe een beetje plantaardige olie in een pan en verhit. Schep per blini een eetlepel beslag in de pan. Als de bovenkant begint te stollen kun je de blini omdraaien tot beide kanten goudbruin zijn; zo’n 1-2 minuten per kant.
  • Laat de blini afkoelen. Beleg iedere blini met een theelepel sour cream en strooi er een beetje peper overheen. Scheur de gerookte zalm in kleinere stukken en leg op de zure room. Maak het geheel af met verse dille.
Tips

Geen boekweitmeel in huis? Vervang het met gewone bloem.
Bewaren

Wil je de blini van tevoren maken, bewaar ze dan in de koelkast en beleg ze vlak voor serveren. Zonder beleg, afgesloten in de koelkast voor 2-3 dagen te bewaren of vries ze luchtdicht voor drie maanden in.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept