Toen ik twee jaar terug een weekend in Zweden was heb ik uiteraard meerdere kanelbullar gegeten. Dat zijn Zweedse kaneelbroodjes, kenmerkend zijn vaak de suikerparels die je bovenop de broodjes ziet. Die heb ik dus ook gebruikt. Je zult je misschien afvragen of kanelbullar hetzelfde zijn als de Amerikaanse cinnamon rolls of buns, maar dat is niet het geval. Het idee lijkt natuurlijk op elkaar, maar in kanelbullar gaat ook kardemom in het deeg. Verder zijn de verhoudingen in ingrediënten ook net even anders en gaat er ook geen ei in het deeg. Om zelf te kunnen oordelen moet je ze gewoon eens maken 😉 .
Kanelbullar – Zweedse kaneelbroodjes
Kanelbullar – Zweedse kaneelbroodjes
Wie eens in Zweden is geweest heeft daar vast kanelbullar gegeten. Ik deel het recept voor deze Zweedse kaneelbroodjes met jullie.
Porties: 12 stuks
Ingrediënten
Deeg
- 420 gram bloem
- 7 gram instant gist (droge gist)
- 1 tl kardemom
- 0,5 tl zout
- 50 gram suiker
- 75 gram zachte ongezouten roomboter
- 250 ml melk lauwwarm
Vulling
- 75 gram zachte ongezouten roomboter
- 50 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 el kaneel
Topping
- 1 ei losgeklopt
- 2-3 el parelsuiker
Instructies
-
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en mix in 5-7 minuten tot een mooi soepel deeg.
-
Plaats het deeg in een kom die je afdekt met een deksel, keukenfolie of schone theedoek. Laat het deeg 1 uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.
-
Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 30 x 40 cm. Roer de ingrediënten voor de vulling door elkaar en smeer het deeg er mee in.
-
Rol het deeg op vanaf de lange zijde. Gebruik een scherp mes om het in 12 plakken te snijden. Leg de stukken deeg op een met bakpapier beklede bakplaat met voldoende tussenruimte.
-
Dek de plaat met broodjes af en laat 45 minuten rusten.
-
Smeer de broodjes in met het losgeklopte ei en strooi er de parelsuiker overheen.
-
Bak de kaneelbroodjes in ongeveer 12-14 minuten op 220 °C gaar en goudbruin (boven- en onderwarmte).
Bewaren
Buiten de koelkast ongeveer 5 dagen houdbaar. In de vriezer tot wel 3 maanden.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Leuk dat je dit recept deelt! Mijn ervaring is, dat je dit echt met verse gist moet maken, zoals dit ook in Zweden gedaan wordt. Je tweede rijs is dan ook niet nodig, je kunt na het vormen direct bakken. Ik zou daarnaast gewone suiker gebruiken voor de vulling, ipv basterdsuiker. Ik vind zelf dat basterdsuiker teveel een karamel smaak geeft (maar dat is natuurlijk helemaal persoonlijk!)
Wat is kardemom en waar koop je het?
Kardemom is een kruid, je kunt het in poedervariant gewoon bij de gedroogde kruiden in elke supermarkt vinden.
Zou je deze de avond van te voren kunnen maken en dan ’s morgens afbakken?
Ze zien er heerlijk uit! Kun je het deeg ook in een broodbakmachine maken?
Echt onwijs lekker! Rustig laten rijzen en het deeg is heeeerlijk zacht! Gaat zeker vaker gemaakt worden!!
Vandaag deze kaneelbroodjes gemaakt en ze zijn echt super lekker geworden. Tijdens het bakken al de heerlijke brood en kaneel geur door het hele huis… Ideaal ook om met deze hoge temperaturen brood te maken. Ze zijn heel licht, luchtig en zacht geworden. Is dit ook de bedoeling?
Dat klopt! Ik kan niet helemaal beoordelen hoe luchtig ze precies zijn geworden bij jou natuurlijk.. Maar fijn dat ze lekker waren!
Ik heb ze met mijn kleinzoon gebakken en ze waren lekker, maar ik vond ze wat droog. De meeste boter loopt er door het bakken uit. Heb je daar een tip voor?
Wat vervelend, daar heb ik geen last van gehad. Wel stevig genoeg opgerold en warm gegeten?
zo stevig als maar kan, en warm of koud gegeten maakt niet uit, toen ze uit de oven kwamen lag alle boter gesmolten op het bakblik!
Hoi,
Kan ik ze ook met verse gist bakken en dan de 2e rijs overslaan? Of is dat niet mogelijk?
Mvg, Sarah
Je kan ze zeker met verse gist bakken, maar dan heb je met name een andere hoeveelheid gist nodig. Ze moeten nog steeds twee keer rijzen.
Maakt het uit wat voor soort melk je gebruikt; kan het ook met bijvoorbeeld sojamelk?
Ja hoor, dat lijkt me prima.
Welke bloem gebruik je hiervoor het beste? Zelfrijzende bloem?
Hoi Fabia!
Gewone patentbloem of tarwebloem lijkt mij hiervoor prima. Zelfrijzend bakmeel is iets anders als bloem dus zal ik u niet aanraden! Zelfrijzend bakmeel lijkt op bloem met bakpoeder erdoorheen. En bakpoeder doet men ook niet overal doorheen. Uit eigen ervaring kan ik u mededelen dat het een zeer lekker recept is met net uit de oven zijn ze het allerlekkerste!
Mvg, Sarah
Nee, dat is zelfrijzend bakmeel. Bloem rijst niet van zichzelf. Tarwebloem leent zich goed voor dit recept!
Wat een heerlijk recept, makkelijk te volgen Ik heb de kaneelbroodjes vanmiddag gemaakt en ze zijn verrukkelijk. Het was alleen heel lastig om aan de parelsuiker te komen. Geen één supermarkt hier had het. Uiteindelijk via een banketbakker wat bemachtigd.
Parelsuiker kan je in de supermarkt kopen.
Is overal verkrijgbaar, meestal van het merk Tienen.
Helaas, heb iedere supermarkt hier gehad, maar ze hadden het nergens. Website van Welkoop zegt het ook te hebben, maar ook daar niet.
Je kan het ook heel makkelijk zelf maken door een heel erg klein laagje water in een (steel)pan te doen, er dan (+-20g) suiker in de doen, op middenhoog-vuur het wateronderdompelde suiker in beweging te houden. Houdt het goed in beweging (ga langs de hele bodem) zodat het niet al te erg aankoekt. Wanneer het lijkt alsof het water bijna helemaal verdampt is, dan haal jehet pannetje van het vuur en hou je het in beweging tot je parelsuiker hebt! De pan is erna makkelijk schoon te maken met kokend-heet water! Het aangekoekte suiker zal oplossen alsof het suiker in de thee is.
Bedankt Gerdien, ga ik proberen
Super lekker resultaat! Ik heb het iets moeten aanpassen, en zelfrijzend bakmeel gebruikt en basterdsuiker. Ging prima!
Waar kan ik parelsuiker kopen?
In veel online webshops of in sommige speciaalzaken.
Kunnen de broodjes ook ongebakken ingevroren worden?
Ik heb het niet getest, maar dat moet zeker kunnen.
Dan na de 2e rijs sessie? Of wat denk je
Ik denk dat ik dat zou doen ja.
Het deeg is bij mij extreem zacht. Wat kan ik doen om het steviger te laten worden? Het oprollen en snijden is alsof je pudding bewerkt. Wat heb ik gemist?
Oei, wat rot zeg. Dat is heel lastig om te zeggen op afstand, heb je lang genoeg gekneed? Zou er iets mis kunnen zijn gegaan bij het afwegen?
Wilhelmien ik had dat laatst ook dat alle boter op het bakblik lag.
Ik had boter gekocht, verse, bij de Turkse winkel en daar zit meer water in.
Nooit eerder meegemaakt
Hoi,
Alles netjes afgewogen, gekneed en 1h laten rusten. Maar helaas was het hoopje niet gerezen tot 2x het volume. Wat nu?
Misschien was het te koud in huis, gistdeeg moet op een warme plek staan om voldoende te kunnen rijzen. Verder kunnen er veel andere factoren mee spelen waardoor deeg niet goed wil rijzen.
tip: als vervanging voor de parelsuiker je kan ook gewoon suikerklontjes fijnhakken, werkt perfect
Parelsuiker besteld bij baktotaal want in de supermarkten was het niet te koop…snel geleverd maar best prijzig vond ik
Ik doe in plaats van melk kwark erbij.
Dat doet mijn familie in Zweden ook.
Ze worden veel smeuïger
Hai Ditte, vervang je dan 250 ml melk door 250 gram kwark?
Ja!
Alhoewel…
Hier prima recept.
1 pkt jäst (50g) 1 pakje verse gist
ca 16 dl vetemjöl/ bloem
1/2 tsk salt/ zout
1,5 dl strösocker/ suiker
1/2 msk kardemumma/ kardemom
150 g smör/ gezouten boter
150 g Kesella/ kwark
5 dl mjölk/ melk
Super Ditte, dank je wel! Ga ik binnenkort maken! 😄
Het recept wat ik stuurde is dubbele inhoud.
Dus als je daarna de vulling erop smeert, heb je dus meer nodig dan in Laura’s recept.
Smelt de boter en giet de melk erbij en laat afkoelen of eventueel opwarmen tot iets meer dan 37 graden.
Verkruimel de gist erdoor en roer tot deze oplost met de deegvloeistof.
Kwark toevoegen.
Meng met de overige ingrediënten (maar niet alle bloem, ik begin meestal met ongeveer 12 dl) en voeg het deegvocht toe.
Werk tot een soepel deeg. Heel goed kneden.
Laat 30 minuten rijzen onder een doek op warme plek.
Verdeel het deeg in tweeën en rol het uit.
Verdeel de boter erover, bestrooi met kaneel en suiker.
Rol op en snij in plakjes van ongeveer 2 cm dik. Doe ze in bakvormpjes van papier.Zet deze op de bakplaat met theedoek erover en laat nog eens 30 minuten gisten.
Klop een ei los en bestrijk de broodjes. Strooi er parelsuiker of suiker over.
Bak in de oven op 225 graden tot ze goudbruin zijn, ongeveer 10-13 minuten.
Ik heb met famillie in Zweden en heb dit recept vertaald op mijn manier
Tsk-> tesked- theelepel
Msk-> matsked- eetlepel
Zo leer je ook nog wat Zweeds! 😂👍❤️
Als jullie vragen hebben, Ik weet alles over de Zweedse en Scandinavische keuken.
Hoi kan je ook normale roomboter gebruiken ipv Campina?
Ja hoor dat kan zeker!
Ik heb boter opgeschreven omdat ik margarine vies vind.
Campina is een naam van boter. Dus een andere boter kan ook. Als er maar boter op het pakje staat :]
@Lisanne, ik ben ontzettend benieuwd of je al eens geprobeerd hebt om ze na het invriezen af te bakken. Is dat gelukt? Heb je ze bevroren in de oven gedaan? Of eerst laten ontdooien