Robèrt van Beckhoven gaf in het interview al aan dat een brioche één van zijn favoriete recepten is. Wie ben ik om dat tegen te spreken? Toevallig stond een brioche al op mijn lijst genoteerd sinds ik Robèrt zijn brioche had geproefd op de Culiperslunch eerder dit jaar. Toen ik het recept in zijn nieuwe boek zag staan wist ik het; die ga ik maken! Zo gezegd, zo gedaan. En vandaag deel ik het recept met jullie!
Het is geen moeilijk recept, maar het vergt wat voorbereiding. Het deeg moet namelijk heel wat uren rusten in de koelkast. Daarom is het makkelijk om ’s avond het deeg vast te maken zodat het de hele nacht in de koelkast kan opstijven. Dan hoef je het ’s ochtends alleen nog maar in de juiste vorm te brengen, na te laten rijzen en te bakken. Kun je bij het ontbijt genieten van een verse en warme brioche. Klinkt goed nietwaar?
Brioche
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 10 gram gist, gedroogd
- 20 gram witte basterdsuiker
- 6 gram zout
- 3 eieren
- 120 gram ongezouten roomboter
- 1 eidooier met een snufje zout, voor het afstrijken
Instructies
-
Doe de bloem, gist, suiker, zout en eieren in een kom en kneed met de mixer voor ongeveer 8-10 minuten. Voeg dan de boter toe en kneed tot dit volledig is opgenomen, dit kan ook met de mixer.
-
Laat het deeg een nacht in de koelkast opstijven in een goed afgedekte kom. Je kunt natuurlijk ook ’s ochtends vroeg het deeg maken en dit ’s avonds afbakken.
-
De volgende ochtend kneed je het deeg nog even kort goed door. Verdeel het deeg in 8 gelijke delen, maak hier balletjes van en leg deze in een ingevette bakvorm. Smeer de brioche af met het eidooier waar een snufje zout aan toegevoegd is.
-
Laat je brioche nu nog zeker 70 minuten narijzen. Bak het brood dan af in 25 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
-
Laat de brioche een beetje afkoelen in de bakvorm, hij krimpt dan iets waardoor je hem gemakkelijk uit de vorm kunt verwijderen. Warm is een brioche het allerlekkerst, maar ook helemaal afgekoeld kun je er heerlijk van smullen.
Lijkt me heerlij.k. Ik ga hem ook maken volgende week.
Mmm, ik ben eigenlijk heel benieuwd hoe brioche smaakt. Ik heb het nog nooit gegeten!
Gebruik je verse gist of 10 Gr gedroogde?
Ik gebruik gedroogde gist.
Leuk recept en ik ga het zeker straks maken maar voor het ontbijt morgenochtend gaat het niet lukken als het 70 min moet narijzen en 25 min moet afbakken en daarna nog afkoelen… Ik ga er van uit dat het een dag later ook nog lekkrr is en anders vries ik het in….
Een dag later is het ook zeker nog lekker!
Moet er geen melk bij!??
Nee, dat hoeft niet.
Hoi Laura
Ik zie evenveel successen als mislukkingen. Mag ik helpen door te verduidelijken dat proteïnerijke bloem meer gluten vormt en de structuur ten goede komt. Er zijn drie soorten gist: verse gist droge gist die in water moet geactiveerd worden en actieve droge die niet mag geactiveerd worden. Een eetlepel water kan genoeg zijn alhoewel er veel water in de eieren zit kan de niet actieve gist er niet goed bij. Gezien mijn leeftijd gebruik ik minder suiker en zout met even goed resultaat. Weinig gist ( soldaatjes) en koude temperatuur langere rijstijd nodig. Veel succes allemaal en niet opgeven.
keizer Karel.
Dank voor je tips Daniel! Wat helaas het geval is, is dat men over het algemeen enkel een reactie achterlaat als het misgaat en bijna nooit als het goed gaat. Dat geeft vaak een vertekend beeld in de reacties, ondanks dat ik op Instagram vele mooie exemplaren voorbij zie komen en het bij mijzelf ook nooit mislukt.
Laura is dit ook het iideale recept voor sandwiches?
Ik heb een all in mix van Delhaize voor brioche gekocht
Oh, dat klinkt heerlijk!
Oh dat ziet er wel erg lekker uit!
Dit lijkt me erg leuk om zelf te maken! Ik heb 1x kant en klaar gekochte, koude Briochegegeten en was toen al gelijk verkocht. Laat staan als hij warm uit mijn eigen oven komt! Lijkt me heeeeeeeeeeel erg lekker! Bedankt voor het recept Laura. Het is lekker duidelijk omschreven, dus het moet me vast en zeker lukken.
Groetjes en een fijn en zonnig weekeinde toegewenst.
Marja. 😀
Het ziet er zo lekker uit!
Wist niet dat het zo makkelijk zelf te maken was.
Goededag,
Even een vraagje hoe lang kun je de Brioche bewaren ik heb het zondag en Maandag nodig lijk me wel lekker bij de Paasdagen.
Goed afgesloten buiten de koelkast, binnen 2 dagen het lekkerst, maar invriezen kan natuurlijk ook tot drie maanden!
Wauw! Appeltje eitje toch? Staat nu ook op mijn lijst 🙂
Deeg staat in de koelkast tot morgen ochtend . Vraagje , het narijzen moet dat ook in de koelkast of juist op kamertempeatuur ?
Het narijzen doe je buiten de koelkast 🙂
Daar gokte ik al op 😉 ik had er nog een stukje plastik folie en theedoek overheen gedaan . Hij was overheerlijk trouwens.
Ik heb geprobeerd om een brioche te maken met dit recept. Ik vond het een lastig deeg om de volgende ochtend te kneden. Het plakte heel erg. Het brood smaakte wel lekker, maar was van structuur ook niet zoals jou foto (of zoals ik brioche al kende). Moet ik het nog maar eens proberen!
Dat is gek dat het nog heel plakkerig is, dat zou niet moeten na een nacht koelkast. Na kneden wordt het wel iets plakkeriger, maar niet heel erg. Wat voor boter heb je gebruikt? Misschien dat het daar aan ligt.
Heb je wel bloem gebruikt geschikt voor brood? Van supermarkt bloem kun jevgeen brood bakken.
Ik heb zelf ook gewoon bloem uit de supermarkt gebruikt waar het mij altijd mee lukt, denk niet dat dit dé oorzaak is geweest in dit geval.
Wat voor soort bloem?
http://www.handigebaktips.nl/welke-bloem-gebruik-je-om-te-bakken/
Recept geprobeerd, hetzelfde ervaren als Lianne?ik denk zelf dat lauwwarme melk toegevoegd moet worden, klopt dat Laura?
Er gaat geen melk in dit recept.
Helaas, het brood was veel te vast en heeeeeel zout. Totaal niet lekker. Precies gedaan wat er in het recept stond. Het deeg was bij mij ook heel plakkerig zowel voor als na het rijzen.
Helaas, het brood was veel te vast en heeeeeel zout. Totaal niet lekker. Precies gedaan wat er in het recept stond. Het deeg was bij mij ook heel plakkerig zowel voor als na het rijzen.
Het deeg hoort ook wel echt plakkerig te zijn bij een brioche. Wat zout betreft, smaken verschillen. Je zou wat minder kunnen proberen. Dat het heel vast is heeft waarschijnlijk te maken dat het niet goed genoeg gekneed is.
Bij mij hetzelfde plakkerige deeg. Klein beetje bloem toegevoegd bij kneden nadat hij uit de koelkast kwam. Staat nu na te rijzen dus ben benieuwd ☺️
Komt vast helemaal goed! Laat me even weten hoe het resultaat was.
Bij mij hielp het om langer door te kneden, daardoor werd het vanzelf minder plakkerig. Echter bij mij kwam het brood helemaal niet omhoog, niet in de koelkast en niet tijdens de 70 minuten narijs. Waar zou dat door komen. Heb het zout en de gist apart gehouden. Het staat nu in de oven, dus ik weet nog niet hoe het eruit gaat komen.
Het ziet er toch goed uit en ruikt lekker. Zo proberen maar!
Beetje te zout, maar verder heel lekker. Misschien heb ik daar in verhouding iets te veel van gebruikt. Is in ieder geval niet lekker zoet.
Te lang kneden komt de luchtigheid ook niet ten goede, dit zou de oorzaak kunnen zijn.
Was heerlijk! Dankje voor het recept!
Heerlijk hoor, had iets te lang in de oven gezeten, had het belletje niet gehoord. Nu ga ik zo een 2e poging wagen.
Een gekochte brioche is veel zoeter, maar dit is ook lekker zo.
Mijn 2e Brioche brood is heerlijk! Nog iets te donker naar mijn zin, volgende keer op traditionele oven proberen, de hetelucht oven gaat misschien toch te hard. Dat mis ik toch vaak in recepten, dat er niet bij staat of het in een heteluchtoven moet.
Je kunt altijd aanhouden dat in recepten geen hetelucht bedoeld wordt. Als dit wel zo is, dan staat het er bij. Voor mijn recepten (en de meeste anderen) geldt dus dat de temperatuur 20% lager moet staan voor een heteluchtoven.
Bedankt voor je reactie Laura!
Kan brioche brood ook met boter bedoel zoals solo ipv echte boter
Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen.
Zou je dit recept ook voor cinnamon rolls kunnen gebruiken?
Daar is dit recept niet echt geschikt voor, maar er staat wel een ander heerlijk recept voor cinnamon rolls online! 🙂
Lijkt me heerlijk om dit te maken met mijn twee kleinzonen Romke en Jim als ze dit weekend komen.
Een volgende vraag is, het recept van Suikerbrood, misschien een uitleg hierover?
Suikerbrood heb ik nog geen recept voor online staan. Als ik een lekkere gemaakt hebt volgt die zeker!
Ik blijf het volgen! Suikerbrood lijkt me ook top om te maken!
Jaaaaaaaaa suikerbrood..
En dan het liefst zo’n lekker kleffe / natte!!
Kan niet wachten!
Broche afdekken met folie of met (natte) theedoek???
Na het bakken doe ik hem in een zak. Tijdens rijzen met folie.
Ik heb je recept gebruikt. Super lekker. Mijn man kon niet wachten er wentelteefjes van te maken.
Bedankt voor al uw leuke recepten .
Alles in de kom en toen had ik geen boter. Weggooien of olie proberen. De olie won, het werd een glibberige boel maar ik heb doorgezet. Het resultaat was een heerlijk [wel wat vettig] brood.Komende zaterdag probeer ik het weer.
Hoi Laura,
Hoe zit het met de combi zout en gist? In het recept staat dat dit tegelijk moet worden toegevoegd. Gaat dat wel goed met rijzen?
Groetjes
Leonie
Ja hoor, als je ze in de kom doet moet je alleen zorgen dat je ze beide aan een andere kant van de komt toevoegt. Zo komen ze pas met elkaar in aanraking als je alle ingrediënten vermengt.
Beste Laura,
Bedankt voor je fijne revept, de brioche is prima gelukt! Ik heb alleen nog een vraagje? Heb je een tip hoe ik de brioche iets zoeter kan laten smaken? Moet er dan gewoon meer suiker in, of kloppen de verhoudingen dan niet meer?
Groetjes Claartje
Je kunt het proberen met iets meer suiker, als je niet teveel toevoegt zou dat nog wel goed moeten gaan.
Beste Laura
Heb de brioche gemaakt vlg uw recept!
’t Is aardig gelukt!
Mijn hartelijke daank voor de goede tips!
Hoi Laura,
Ik kan gluten niet goed verdragen, spelt daar in tegen wel. Kan ik ook speltbloem gebruiken?
En roomboter ook een optie? 😉
Boter = roomboter Eline. Zou zeker geen margarine doen. Ik denk dat speltbloem vast wel kan, maar dat weet Laura beter dan ik. Speltmeel zou ik in ieder geval niet doen, omdat de structuur dan heel anders wordt (was zo bij m’n muffins).
In alle recepten wordt met boter roomboter bedoeld, standaard regel bij het bakken 🙂
Je kunt zeker proberen om het bloem te vervangen door speltbloem, ik heb er zelf alleen geen ervaring mee bij dit recept.
Boter = roomboter Eline. Zou zeker geen margarine doen. Ik denk dat speltbloem vast wel kan, maar dat weet Laura beter dan ik. Speltmeel zou ik in ieder geval niet doen, omdat de structuur dan heel anders wordt (was zo bij m’n muffins).
Hoort in brioche brood geen melk?
Want als ik een brioche bij de ah koop zit er altijd melk in.
In dit recept niet, ik ken de receptuur niet die ze bij AH gebruiken.
Hoi Laura,
Ik heb deze brioche vaker met succes gemaakt, top!
Kan ik het deeg ook bewaren in de diepvries? of is het beter de afgebakken brioche in de diepvries te doen? of beide niet? Ik wil deze nl. maken voor een familie lunch en heb de dag ervoor weinig tijd dus dacht misschien kan ik die al eerder maken.
Ik bak 1 x per 2 weken 2 briocheborden volgens dit recept en vries soms per 4 boterhammen in en soms een half brood. En daar eet ik dan lekker 2 weken lang dagelijks van.
Voor een lunch zou ik het brood in zijn geheel invriezen. Als je het de volgende dag eet is het nog heerlijk vers, zelfs 2 dagen later nog.
Precies wat Marja zegt 🙂 In zijn geheel invriezen kan prima.
Hallo Laura, dit klinkt heel erg lekker, wil deze ook gaan proberen, maar kan ik dit kneden met de Kenwood pattisier? Normaal kneed ik geen deeg daarmee, maar gezien je het over een mixer had, dacht ik, misschien gaat het daar ook wel mee dan.
Moet zeker lukken met de Kenwood 🙂
De brioche staat in de koelkast. Morgenochtend opnieuw kneden. Doe je dat weer met de mixer of met de hand?
Ben een enorme fan van je recepten.
Dat doe ik met de hand
Hoi, welke bloem is het best geschikt?
Ik heb gewoon patentbloem gebruikt
Hoi ik heb gedroogde gist van dr oetker moet ik daar ook 10 gr van gebruiken ? Op de verpakking staat namelijk dat je minder moet toe voegen.
Ik heb ook Dr. Oetker gebruikt, dus 10 gram inderdaad 🙂
Ik heb gisteravond/vanmorgen deze brioche gemaakt: zeer goed gelukt en lastig om vanaf te blijven 😀
Ik heb hem gemixt met een handmixertje. Op andere sites raden ze het af en mijn mixer heeft het ook wel moeilijk, maar ik heb geen zin in kneden met de hand. Even dacht ik dat het niet ging lukken, aangezien het deeg amper in omvang toenam na de twee rijzen, maar in de oven ging hij als een speer. Heerlijk, dankjewel!
Wat bijzonder, mjn deeg rijst in de koelkast al de pan uit, ook de 2e rijs zorgt voor verdubbeling en in de oven gebeurt er dan niks meer. Dus uit ervaring weet ik nu dat ik het brood pas moet bakken als het de juiste hoogte heeft in het blik. Ik bak sinds juli vorig jaar elke 2 weken 2 broden. Ik maak er geen bolletjes meer van, maar gewoon 2 grote broden. Ook het met ei besmeren voor het bakken doe ik niet meer, zo ook lekker.
Ik wil geen ander brood meer, ben er gewoon verslaafd aan geraakt, haha..
Zojuist mijn eerste brioche gebakken. Dat was ik al een geruime tijd van plan maar het was er nog nooit van gekomen. Na het vinden van dit recept moest het dan eindelijk maar eens gebeuren. Heerlijk simpel om te maken en echt een overheerlijk brood. Dank je wel voor dit recept. Top.
En nu proberen er van af te blijven…
Hoi Laura,
Ik kom veel Brioche recepturen tegen, en het valt mij op dat er in het ene recept wel melk wordt gebruikt en in het andere niet. Kun je mij vertellen waarom dat is?:)
Bedankt!
Dat durf ik je eerlijk gezegd niet te zeggen, meestal zijn de verhoudingen helemaal anders (voor zover ik heb gezien). Gevalletje van meerdere wegen die naar Rome leiden denk ik 😉
Hoi Laura,
Hij lijkt me erg lekker. Zou je met dit recept er ook een Chinois van kunnen maken?
Wat zou je dan kunnen doen?
Groetjes,
Shanna
Ik ben niet bekend met een chinois, durf je niet te zeggen of dat (ongeveer) hetzelfde recept is.
Vanmorgen genoten van deze heerlijke brioche! Bedankt voor het recept.best gemakkelijk. Ik heb laatst een workshop gehad bij een patisserie. Daar heb ik een hartige variant gemaakt van de brioche: het deeg verdelen in kleine bolletjes die passen in een muffin-vorm. Elk balletje een beetje open duwen met twee vingers en dan de vulling erin; geraspte kaas en/ of spekjes. Vervolgens dichtvouwen, omdraaien zodat het gevouwen stukje onder ligt, losjes draaien en dan in de vorm leggen. Erg lekker! In die workshop heb ik ook nog de tip gekregen om deeg te laten rijzen door een pannetje met heet water in koude oven te zetten, deeg ernaast en rijzen maar. Oven hoeft niet aan. Het werkt goed ook m.b.t. vochtigheidsgraad.
Wat ik me m.b.t. dit recept nog afvraag is welk zout je gebruikt? In appeltaart volgens mijn opa’s recept (hij was banketbakker) gebruik ik maagzout. Voor deze brioche heb ik gewoon zout gebruikt. Wel wat minder dan in het recept. Ik vond het erg veel. Smaak was goed. Denk je dat maagzout ook zou kunnen?
Ik gebruik gewoon normaal zout, heb eerlijk gezegd geen ervaring met maagzout in recepten.
Maagzout is Baksoda of Sodabicarbonaat
Hi. Your bread looks so yummy!I’d like to make this but I can’t understand your language. If you would please translate just the ingredients and I’ll work it out.
Thank you so much!
Richel
These are the ingredients in English:
250 grams flour
10 grams yeast (dried)
20 grams sugar
6 grams salt
3 eggs
120 grams butter
1 egg yolk with a pinch of salt (to brush the bread in the end)
Have fun making this bread!
Ziet er goed uit! Ik mis alleen de melk in het recept? Zojuist een brioche in Frankrijk opgegeten en daar zat melk in.
Er bestaan verschillende recepten, hier is het niet nodig.
Vandaag gemaakt en ook alweer bijna op, heerlijk! Je recepten zijn top.
Origineel zit in een briocherecept geen melk maar het is best mogelijk.
Voor degene met een zwaar rijzend deeg in de koelkast.Dat is hooguit mogelijk in de eerste tijd direct na het in de koeling zetten maar bij een temperatuur rond 7oC stopt de werking van de gist. Dus is de deeg veel te warm of staat de koelkast veel te hoog afgesteld.
Ik laat mijn deeg in een van mijn 2 heteluchtovens rijzen.De temperatuur wordt ingesteld op 30 oC en na het bereiken van de temperatuur wordt door het openen van de deur de ventilator uitgezet terwijl het lampje blijft branden.Ik heb voldoende vocht en kokend water is bij mij niet nodig.
Overigens heb ik nu een kapotte inbouw drankenkoeler met glazen deur welke ik op hetzelfde principe ga verwarmen.Is de kapaciteit onvoldoende dan kan ik nog bijv. een waterbedverwarmingsmatje oid toepassen.
Een andere mogelijkheid is een grote omgekeerde plastic bak of een wegwerkdouchemutsje,ruim om een bakblik bevestigd.
Succes
Vandaag afgebakken en gelijk opgegeten. Ik heb het als richtlijn aangehouden om de franse brioche praline en brioche chocolat na te maken. Dat is helaas niet gelukt omdat het hiervoor te zout is…dan heb ik dus een ander recept nodig. Desalniettemin vinden de kids het overheerlijk!
De franse brioche praline is een heerlijk broodje gevuld met amandelen in een roze suikerlaagje, dat smelt wanneer het wordt afgebakken. Bij het bakkertje in de franse alpen hebben we dit bijna dagelijks genoten tijdens de vakantie. Vandaar dat we het ook thuis willen afbakken.
Blijkbaar zijn er vele recepten(in het frans) maar als je hier ideeën over hebt, zou ik ze graag zien verschijnen. Ook de brioche chocolat is overheerlijk!
Vandaag de brioche afgebakken.
De structuur was perfect alleen vond ik het lauw warme brood erg naar gist smaken en ruiken. Ik heb gist van dr Oetker gebruikt.
En verder precies het recept gevolgd.
Heb je nog tips om een gistsmaak te voorkomen?
Was je gist nog wel goed? Ik heb hetzelfde gebruikt en had dit probleem helemaal niet.
Ik denk dat ik het op een te warme plaats heb laten rijzen. Heb het in de oven gezet, maar ik denk dat deze nog te warm was.
Mijn gist was goed, net gehaald bij AH (tht was ook nog ruim) deze gebruik ik wel vaker.
Ik ga in de herkansing want de textuur en structuur was perfect! Alleen wel wat zout dus dat gebruik ik minder de volgende keer en wat meer suiker en vanille extract voor een zoetere smaak.
Ik maak dit brood maandelijks 2 stuks tegelijk, en nog nooit een gistsmaak gehad. Ik gebruik gedroogde gist van de molen, maar in het begin van de supermarkt.
Zoals Laura zegt: was de gist wel goed? Of niet de juiste hoeveelheid?
Hoi Laura, ik heb net een broodjesblik gekocht voor 8 kleine broodjes, zou het daar ook in kunnen??
Zeker, je krijgt wel een kortere baktijd
hoelang dan?
Dat is afhankelijk van de grootte. Ik zou eens met 15-20 minuten beginnen en dan controleren.
Hallo Laura,
Ik wil deze brioche graag van het weekend maken, en nu vroeg ik mij af of ik het brood de eerste keer ook langer kan laten rijzen? Dat ik het deeg in de avond maak, en het de volgende dag vroeg in de middag pas verder verwerkt. Denk jij dat dit kan?
Ik denk het wel, maar heb er zelf geen ervaring mee.
Hallo Susan, ik maak dit brioche brood elke 2 weken. Soms in de ochtend, soms in de middag maak ik het deeg en dan gaat het de koelkast in. De volgende dag bak ik het af, en soms is dat ook pas laat in de middag. Gaat altijd goed. Deeg zakt wel iets in als het langer in de koelkast staat, maar dat komt helemaal weer goed bij de rijs in de broodvorm.
Hoi Laura,
Bedankt voor het delen van de brioche, hij zag er super mooi uit maar smaakte een beetje chemisch vond ik. De volgende keer blijf ik toch maar weer bij het oude recept met rijzen enzo i.p.v. koelkast.
Groetjes Laura
Misschien was je gist niet meer goed? En heb je wel droge gist gebruikt? Hij zou namelijk echt niet chemisch moeten smaken, hier is hij weer iedere keer heel erg lekker 🙂
Hoi Laura,
Ik heb het deeg gemaakt, maar niet met 120 gram boter… (rond de 80 gram) het werd namelijk heel erg vettig, zelfs na een halfuur kneden. Is dat erg? Of zou ik nog wat boter morgen ochtend toe kunnen voegen?Hoe zwaar moet het deeg zijn voordat hij de koelkast in gaat? Rond de 500? Nog een laatste vraagje, waarom moet het deeg opstijven in de koelkast? Wordt het dan smeuiiger door een sckeikundig proces of iets?
Alvast bedankt!
Ik hoop dat het lukt 🙂
Heb je misschien margarine gebruikte ipv roomboter? Het is een ander soort brooddeeg dan je gewend bent, dat komt inderdaad door de boter. Je kan het niet later nog alsnog toevoegen. Ik heb het niet gewogen, maar het zal ongeveer net zo zwaar zijn als de ingrediënten bij elkaar opgeteld 😉
250 grams flour
10 grams yeast (dried)
20 grams sugar
6 grams salt
3 eggs
120 grams butter
1 egg yolk with a pinch of salt (to brush the bread in the end)
Have fun making this bread!
What are the directions?
Hi Laura,
De eerste keer is de brioche totaal mislukt. Ik had een plank. Misschien niet lang genoeg gekneed dacht ik? Maar ik miste in jou recept ook het 2 uur rijzen van het deeg na het kneden. Doet Robert dat niet? Want het staat niet in je recept. Dus nog even recept van Martha Stewart op gezocht en daarin staat dit wel degelijk. Op haar manier gedaan en na het kneden het deeg 2 uur laten rijzen. Nu had ik wel de mooie sponzige structuur na een nacht koelkast….
Groet,
Marie Louise
Robert doet dit inderdaad niet, anders had het erbij gestaan 😉 Er zijn natuurlijk ook verschillende recepten en manieren om het te bereiden. Bij mij wordt het zonder die twee uur ook heel mooi van structuur.
Hey Laura,
Ik wil dit brood vers bakken morgen ’s ochtends, maar heb het deeg gisteren al gemaakt. Kan ik dit deeg 36 uur in de koelkast laten staan? Of moet ik het toch vandaag maar bakken?
Groet Laura
Ik zou het niet zo lang laten staan en dus gewoon vandaag bakken.
HOi Laura
Gisteren voor het eerst een brioche gebakken. Smaak was goed echter helaas is mijn baksel nauwelijks gerezen. Derhalve heb ik een paar vragen :
Gebruik je voor het kneden de deeg haak of de bisschop?
Is het de bedoeling dat het deeg in de koelkast al rijst?
Gebruik je een cake blik of een brood blik?
Alvast bedankt
Ik heb zelf de deeghaak gebruikt en een 25cm cakevorm. Het deeg laat je eerst een nacht in de koelkast staan. De volgende dag laat je het ook nog rijzen buiten de koelkast zoals in de receptuur staat. Dan rijst het bij mij altijd flink.
Hi from Puerto Rico follower. It came out perfect, thanks for sharing. I had to convert all the units to US since that’s what we use. I tried to make it as close as possible after conversion and had no problems with it. Thank you very much, definitely will share with all of my friends. Looking forward to try other recipes you have posted. Great Job!
’s Avonds het deeg gemaakt en in de koelkast gezet, de volgende ochtend rond 7 uur weer gekneed, in de vorm gedaan en bestreken. Toen dienden de eerste weeën zich al aan. Na 6 uur rijzen heeft de kraamverzorgster het afgebakken. Was heel speciaal… alsnog goed gelukte brioche in het kraambed.
Hallo laura. Is het mogelijk om hartige ingredienten aan het deeg toe te voegen zoals ham en kaas ed., nadat het een nacht in de koelkadt heeft gestaan.
Alvast bedankt.
In theorie moet dat kunnen, alleen is een brioche een beetje zoetig en ik vraag me af of dat lekker wordt. Maar je kunt het uiteraard gewoon proberen 🙂
Dankjewel voor je reactie. Ik ben van plan de suiker weg te laten.
Hallo Laura.
Is het mogelijk kaas en ham aan het deeg toe te voegen nadat het in de koelkast heeft gestaan?
Alvast bedankt
Hoi!
Ziet er heel goed uit! Maar ik heb een gek vraagje, ik wil dit 1e kerstdag graag maken als onderdeel van een dessert.
Ik dacht ik, als ik ’s ochtend het door maak en in de koelkast laat reizen, kan ik het deeg dan vervolgens “verhuizen” naar mijn ouders (half uurtje rijden) of maak ik het gist kapot als het verschillende temperatuur wissels ondergaat?
Het best is een gelijke temperatuur, maar denk dat het nog wel lukt. Misschien kun je het in een koeltas vervoeren?
Ik wil de brioche bij de consomme serveren. Hoe kan ik hem hartiger maken?
Ik heb geen ervaring met een hartige brioche, wellicht bestaan daar andere recepten voor? Ik zou sowieso suiker weglaten en dan wellicht wat hartige ingrediënten door het deeg kneden. Daar heb ik alleen geen ervaring mee, goed mogelijk dat er dan nog meer veranderd moet worden aan het recept.
Ik zie dat er geen vocht is toegevoegd. Klopt dit wel? In heel veel brioche recepten wordt melk toegevoegd.
Moet hier ook melk 8n?
Nee dat hoeft er niet in, anders had het er bij gestaan 😉
Vraagje, moet bij het brioche recept geen melk worden toegevoegd?
Bij voorbaat dank voor uw reactie
Met vr.gr.
T.Meijer
Nee dat hoeft niet, anders had het erbij gestaan.
Hi Laura! Do you have the english translation on your brioche recipe?
Unfortunately, I don’t have the English translation.
Yes Google translate. You can fill in the webaddress and google will translate it all into the language of your choice.
Je kneedt dit met een mixer, is dit dan met een keukenmachine? Kan je als alternatief ook de gewone mixer gebruiken of met de hand kneden? Bedankt!
Ik gebruik een staande mixer, een handmixer kan ook. Met de hand ook, maar dat is (vooral in het begin) een behoorlijk plakkerig klusje.
Hoi Laura!
Kun je briochebrood goed invriezen? (Als ie de vriezer haalt tenminste?)
Ik bak er altijd 2 tegelijk en vries ze altijd in. Soms per half brood maar meestal met 4 sneetjes per zakje. Blijft heerlijk!
Fantastisch! Bedankt ?
Zeker! Zo doe ik dat ook hier 😉
Ik heb het brood gisteren geprobeerd te bakken, maar helaas een mislukking over de hele lijn: het deeg was zó plakkerig dat het amper te manipuleren viel, en na zeventig minuten rijs op een warme en tochtvrije plaats was het zo goed als niks opgekomen. Nochtans: a) de ingrediënten en instructies heel precies opgevolgd, en b) ik ben een ervaren brood- en taartenbakker (doe het al ruim veertig jaar). Wat kan er gebeurd zijn?
Dat is zo zonder verdere informatie lastig te zeggen, wellicht is het bij het afwegen al mis gegaan. Het deeg is plakkerig, dat klopt helemaal. Na een nacht in de koelkast is het iets beter te bewerken. Rijzen doe ik op kamertemperatuur, niet op een warme plek. Dit kan het ook zijn (dat het teveel rees en daardoor weer inzakte).
Hier ook een grote mislukking helaas, Kwam ook totaal niet op met reizen. Gist en zout heb ik goed apart gedaan.
Was je gist nog wel goed en heb je goed gekneed? Vooral kneden is belangrijk. Verder rijst het deeg het meest bij de laatste rijs (na het vormen).
Hoi Laura,
Een tijdje geleden had ik brioch gemaakt en was goed gelukt en lekker. Het enige wat jammer was dat het brood heel droog was. Dat komt door dat ik combi magnetron heb met alleen hetelucht functie. Heb je misschien een tip om dit te voorkomen,?
Bij een heteluchtoven moet je de temperatuur 10-20% lager zetten, maar goed bakken met een combi magnetron is sowieso lastig.
Jammer Judith dat je geen boven- en onder- warmte functie hebt op je combimagnetron. Ik bak altijd in mijn combimagnetron en kies wat ik nodig heb. Het briochebrood is het lekkerst op de gewone ovenstand.
Dus als je een nieuwe koopt er op letten dat je keuze hebt. Ik heb geen ruimte voor een gewone oven en mijn combi presteert geweldig, wat ik ook bak.
bedankt Laura, de temperatuur had ik al lager gezet maar ik denk dat vooral aan de hetelucht ligt dat brood droog wordt.
Marja het staat op me verlanglijstje
Is dit met gewone tarwebloem of met broodbloem,bedankt
Ik gebruik zelf patent- of tarwebloem in dit recept.
Kan ik dit brood ook in een broodbakmachine bakken?
Heb ik geen ervaring mee, durf niet te zeggen of dit anders werkt dan de oven qua temperatuur/tijd.
misschien ga ik het een keer proberen Laura, als ’t lukt laat ik het je weten.
T ziet er zalig uit. Ik heb alleen wT vragen.
Het deeg staat nu te rijzen maar ik had problemen bij het opnemen v d boter. Op welke temperatuur moet deze bij het deeg gedaan worden?
En als je na een nacht in de koelkast het deeg verder wilt bereiden, op welke temperatuur moet dit dan?
Ik hoop dat als ik straks thuiskomt het deeg goed gerezen is, want het voelde niet echt soepel aan. Ik laat het je nog wel weten.
Gr. Patricia
ingrediënten voeg je altijd op kamertemperatuur toe, tenzij anders vermeld.
Ik had het recept verdubbeld. 1 blik met bolletjes. Deze was goed gelikt en lekker.
En de andere was 1 bol en in een briocheblik gedaan. Deze was niet gaar vanbinnen. Buitenkant was perfect.
Kan dit deeg alleen in bolletjes gebakken worden?
Als een geheel kan ook, maar dan heeft hij wat meer tijd nodig.
Ik had een vraagje, kun je dit deeg ook in bijvoorbeeld mufin vormpjes maken inplaats van een brood bakvorm?
Ja hoor, de baktijd wordt dan wel korter.
Is 6 gram zout niet een beetje veel in dit recept?
Het deeg staat nu wel in de koelkast maar wel met minder zout.
?
Dat is zeker niet te veel.
Hallo, dit recept heb ik al eens gemaakt.Het was verrukkelijk! Ik heb een vraag over de tweede keer reizen ( de70 min). Kan het kwaad het deeg de ipv 70 minuten, een paar uur narijst? Dan kan ik het namelijk in de nacht nog verwerken en hoef ik het sochtens alleen nog maar af te bakken.
Groetjes
Dat zou ik niet doen, dat maakt namelijk zeker verschil
Vanmorgen voor het ontbijt deze brioche gebakken. Het deeg gemaakt met de Magimix patissier. Heel mkkelijk alles erin voor de eerste keer, draaien tot het een mooi homogeen deeg is. Daarna de boter erbij en nog even met de hand opbollen.
Voor het narijzen gebruik gemaakt van onze stadsverwarmingskast, daar is het net even warmer dan in huis. Beide keren, in de koelkast en bij het narijzen, werd het deeg tweemaal zo hoog. Uiteindelijk werd het brood goudbruin en bros van buiten en heerlijk luchtig en zacht van binnen.
Gegeten roomboetr, met lemoncurd, kornoeljejam en vruchtenstroop met kaneel.
Waarmee dek je de kom af als het deeg in de koelkast gaat opstijven? Met vershoudfolie?
Ik gebruik meestal folie inderdaad.
Ik doe dat met een vochtige schone theedoek. Deze spoel ik eerst goed uit en leg hem erover heen.
Dank je wel voor dit recept, we hebben er s morgens heerlijk van gesmuld. De avond ervoor gemaakt. Heel de nacht in de koelkast. Om 7.10 heb ik de bolletjes gevormd en om 8.35 ging de brioche de oven in. Superbedankt!
Groetjes Jasmina
What is the language of your blog? I would like to translate it into French.
Thank you!
Your brioche is wonderful!
Thank you, I managed to translate it!
does the bread come up anyway if there is no lukewarm liquid?
Maybe a bit, the results will be way better with lukewarm liquid.
Thank you! But yet in the recipe your brioche raises a lot and there is no warm liquid …
This recipe is very different and needs no liquid. But when there is liquid, lukewarm is the best option.
Gebruik je zelfrijzende bloem of gewone bloem? En maakt dit een verschil? Bedankt!
Als er bloem staat in een artikel bedoel ik altijd ‘gewoon’ bloem en geen zelfrijzend bakmeel. Dat laatste is een combinatie van bloem met bakpoeder, dus dat verschil is van belang 🙂
Hallo Laura,
Wat ben ik blij je recept voor brioch te vinden. Als wij in Frankrijk zijn dan is het uedere dag brioch eten. Nu heb ik geprobeerd brioche te bakken volgens je recept maar mijn meel gaat niet rijzen.
Heb exact gedaan zoals wordt beschreven maar gelaas – ook met bakken gaat het niet rijzen. Wat doe ik fout.
Zal tzt nog eens proberen
Hi Jeanny, wat vervelend om te lezen! Ik kan op afstand helaas niet bedenken wat er mis is gegaan als je alles 100% gevolgd hebt..
Hoi laura
Ik hed een vraag hoe je het beste de brioch kan bewaren
Goed afgesloten buiten de koelkast, maar invriezen kan natuurlijk ook!
Ziet er heerlijk uit! Helaas hebben wij een koemelk allergie. Zou dit ook werken met een plantaardige boter? ?
Dat heb ik niet geprobeerd, dus ik kan het je niet beloven maar het lijkt me wel.
Kan je er ook suikerbolletjes aan toevoegen om zo een suikerbrood te maken of is er dan een aangepast deeg nodig?Dank U
Daar is inderdaad een aangepast deeg voor nodig om het echt als een suikerbrood te laten smaken, maar je kunt er prima suikerbolletjes aan toe voegen.
Heb gisterenavond het deeg in de koelkast gelegd en deze morgen nogmaals doorgekneed en terug afgedekt voor het rijzen, maar dit deeg rijst helemaal niet meer???
Een deeg dat niet wil rijzen kan twee oorzaken hebben: het deeg is niet goed of lang genoeg gekneed, of het staat in een te koude omgeving. Als het deeg goed gekneed is dek je de kom af met folie of een schone theedoek en zet je deze op een tochtvrije plek. Minimaal op kamertemperatuur, maar liefst iets warmer.
Hoe lang moet je het deeg kneden nadat het een nacht in de koelkast heeft gestaan?
Niet lang, zoals in het recept staat even kort doorkneden. Een minuutje bijvoorbeeld.
Hallo Laura,
Voor pasen ga ik een brioche maken, alleen vroeg ik mij af wat voor soort basterdsuiker er wordt gebruikt, witte, bruine, donkerbruine?
Ik heb lichte bruine suiker gebruikt
Aah bedankt!
Lekker! Witte basterdsuiker.
Kan je ook gewoon suiker gebruiken. In België vind ik geen witte basterdsuiker
Dat moet geen groot probleem zijn.
Hi Laura, ik heb het geprobeerd, maar het is niet helemaal gelukt. De structuur lijkt meer op die van een cake dan van een brioche. Hij smaakt ook wat flauw. Wellicht heb ik er te weinig zout in gedaan (gedaan op gevoel ipv afgewogen), maar hoe die structuur mislukt is begrijp ik niet goed. Ik heb de kitchen aid gebruikt om te kneden en hij heeft netjes 1 nacht in de koelkast gestaan, ook mooi gerezen daags erna en kreeg een prima kleurtje in de oven. Het enige wat ik me kan bedenken is dat er wellicht nog een snufje bakpoeder in de bloem heeft gezeten van een vorige keer bakken. Ik had wat te veel en heb getracht een beetje waar geen bakpoeder zat terug te doen in de zak. Wellicht zat er toch nog een restje bakpoeder. Verder heb ik 7 gram gist gebruikt ipv 10 (nog maar 1 zakje in de kast en winkels dicht ?). Bedankt alvast en Fijne Pasen!
Hi Lins, wat jammer! De hoeveelheid gist is wel echt cruciaal. Te weinig zout zorgt inderdaad voor de flauwe smaak. Verder is het voor mij op afstand lastig inschatten wat er precies mis is gegaan, wellicht heb je het niet lang genoeg gekneed? Dat zorgt voor de elastische glutenvorming in het deeg.
Bedankt Laura! We gaan het nog eens proberen ???
Hij is echt heerlijk geworden! Uiteraard was alle gist uitverkocht bij de supermarkt ? kon gelukkig nog verse gist krijgen bij een delicatessen zaakje. Heb 20 gr verse gist in 30 ml warme melk opgelost. Dat ging goed. Hij ziet er ook prachtig uit, bedankt voor het recept!
Wat fijn dat het zo ook goed is gekomen! 😀
Hoi Laura,
Ik heb dit recept net gemaakt, maar (zoals ik ook al hierboven lees in een aantal reacties) is de structuur van mijn Brioche heel anders dan die van jou, veel vaster (het deeg was ook nauwelijks gerezen in de koelkast). Waar zou dit aan kunnen liggen? Ik heb mijn deeg met de hand gekneed, zou ik het dan misschien langer/korter moeten doen dan met deeghaken?
Wat voor een soort bloem heb je gebruikt?
Ik heb tarwebloem gebruikt
Dan lag het niet aan de soort bloem. Wellicht was je gist te oud? Het moet wel echt rijzen. Wellicht helpt dit artikel ook: https://www.laurasbakery.nl/tips-voor-brood-bakken/
Ik heb deeg in de koelkast staan. Morgen lekker bakkrn.Ben heeeel benieuwd.
Hi Laura,
Enorm veel reacties, dus ik weet niet of mijn vraag er tussen stad. Ik heb dit recept in deze vorm met Pasen gemaakt en dat was heel goed gelukt. Nu wil ik graag brioche bollen maken, kan ik dan hetzelfde recept aanhouden en afbakken in bolletjes ipv blik? Of raad je me nog iets anders aan? Mvg
Hi Rosalie, dat kan prima! Alleen moet je dan wel de oventijd verkorten (ik heb dit ook niet getest).
Oh wauw. Ik had echt niet verwacht dat dit zo goed uit zou vallen. Ik was verbaasd over het gewicht toen ik het brood eruit haalde. Zo licht! Heerlijk en luchtig. Omdat het niet te zoet is smaakt het erg lekker ook met kaas of kruidenkaas.
can you do a Spanish or English version please
You could use google translate for another language.
hi again , like to know if this Recipe have any milk?, Thank You
No it has not
Kan het ook met verse gist, zo ja; hoeveel gram? En wat voor basterdsuiker wordt bedoeld? Lichtbruine, witte of donkere? Is het handig om het zout pas helemaal als laatste toe te voegen, als de gist er al mee vermengd is? En als ik wat extra suiker erbij wil doen, hoeveel gram is dan handig denk je? 30-40? Ik wil er namelijk wel echt een zoet brood van maken. Er staat trouwens ook dat het in de koelkast moet rijzen, maar ik lees een beetje tegenstrijdige dingen in de reacties. Dat het juist beter rijst op kamertemperatuur. Ohja en ik dacht dat je droge gist ook eerst moest activeren. Hoe moet dat?
Gezien je vragen vind je dit waarschijnlijk een handig artikel: https://www.laurasbakery.nl/verschil-tussen-droge-en-verse-gist/
Ik weet niet of het goed gaat als je zomaar meer suiker toevoegt. En als het niet vermeld is, wordt er altijd witte basterdsuiker bedoeld. Verder kun je als het goed is alles lezen in het recept.
Hoi Laura
Ik had nog een vraagje over het afdekken met verhoudfolie;
Is het niet erg dat het deeg dan geen lucht krijgt? Of moet je het er losjes overheen doen zodat er wel nog wat lucht bij kan? Ik heb ook een kleine ovenschotel met een glazen deksel, misschien dat dat ook kan?
En bij mij is het deeg echt keihard als hij in de ochtend uit de koelkast komt. Is het erg om hem eerst een half uurtje ofzo op kamertemperatuur te laten komen en dan te kneden?
Nee hoor, dat maakt niet uit. Het is inderdaad vrij stevig ’s ochtends, dat komt doordat de boter dan weer opgesteven is.
Just ate this bread, it was loveley!
All though, I had to add flower and could not incorporate all the butter in the dough. I guess that this is because I used Manitoba flour.
But anyway, it turned out great!
Nou, alles exact opgevolgd maar narijzen ho maar. Lees dat dat hier nog al eens voorkomt. Cake volgens het recept ook mislukt. Stap maar eens over naar een andere site want mis de twee uur rijzen vanille etc. Jammer van het werk en spullen
Wat vervelend dat de recepten bij jou mislukt zijn. Er is veel dat mis kan gaan in de keuken met het bakken van brood en bij het gebruik van gist. Hier lees je er meer tips over: https://www.laurasbakery.nl/tips-voor-brood-bakken/
Eigenlijk horen we nooit dat het recept voor vanille cake mislukt. Misschien iets verkeerd afgewogen of het recept niet goed gevolgd?
Er staat dat je minstens 70 minuten moet laten narijzen. Is er ook een maximale narijstijd?
Het hangt in principe af van de temperatuur waarin de brioche rijst. In een warme keuken/woonkamer zou je aan 70/75 minuten voldoende moeten hebben.
Kun je er ook broodjes van bakken zonder bakblik? Op bakpapier bijvoorbeeld?
Dat heb ik niet getest.
Ik bakte de brioche volgens je recept – dankjewel om te delen, heerlijk! – maar had de indruk dat het deeg niet echt gerezen was in de koelkast (misschien ook niet de bedoeling?!). Bij de narijs (70min) de volgende dag bleef het ook nogal roerloos, en het is pas in de oven echt beginnen vorm krijgen en uiteindelijk kwam het nog wel goed (denk ik).
Maar ik vroeg me af of het nuttig is om het deeg voordat het in de koelkast gaat ook te laten rijzen en dat het dan misschien een luchtiger resultaat zou geven?
In de koelkast rijst het deeg niet veel, maar na het vormen en dan rijzen buiten de koelkast zou je wel al (redelijk wat) verschil moeten zien. In de oven gebeurt het meeste werk. Het deeg rijst wel anders dan andere broden overigens. Als je na de koelkast geen verschil zag en in de oven is het ook niet flink gerezen: was de gist nog wel goed?
Hallo, dit
is geen deeg voor brioche maar zanddeeg !!! Wat een grote mislukking !
Wat jammer dat het bij je mislukt is, het is echter wel degelijk een briochedeeg. Misschien was je gist oud en dus niet werkzaam?
Neen hoor, geen probleem met de gist. Dit is werkelijk geen recept voor brioche. Deeg kwam niet op in de koelkast en was na een nachtje zo hard als steen. Ook in de oven is het niet gerezen. Het smaakt naar zanddeeg en ziet er ook zo uit. Jammer genoeg het ganse zootje moeten wegsmijten. Zonde van de ingrediënten en mijn tijd om te zwijgen van de ontgoocheling van mijn bezoek dat brioche verwachtte.
Nogmaals, dit is een prima recept voor brioche, maar zo te lezen is het bij jou goed mislukt inderdaad. Erg vervelend voor je en voor mij op afstand lastig inschatten wat je verkeerd hebt gedaan. Hierbij trouwens het recept voor zanddeeg, dan zie je meteen dat ze niet op elkaar lijken: https://www.laurasbakery.nl/zandtaartdeeg-basisrecept/
Hi Laura, ik ben heel benieuwd naar de brioche! Ik heb nog verse gist over, kan ik dat ook gebruiken voor dit recept? En moet ik dat dan oplossen in wat (hoeveel?) melk? Ik hoor het héél graag!
Groetjes,
Mirjam
Hey Laura,
Welk meel heeft u van de supermarkt gebruikt? Er zijn zoveel verschillende soorten?
Ik gebruik meestal tarwebloem of patentbloem.
Zou dit recept ook glutenvrij kunnen met mix B van Schaer?
Dat heb ik nog niet geprobeerd. Mocht je dit testen, zou je dan willen laten weten hoe het resultaat was?
Tuurlijk doe ik!
Hoi Laura, brioche gisteren gemaakt. En het is zowaar gelukt (ben geen keukenprinses). Het deeg was al in de koelkast iets gerezen. Ik heb het deeg 6 uur in de koelkast laten staan. Ook buiten de koelkast is het iets gerezen, maar in de oven ging het goed. De smaak is lekker, maar niet zoet. Ik vond alleen de geur niet zo. Nu heb ik arachide-olie gebruikt om het bakblik in te vetten. Zou het daar aan kunnen liggen?
Dat zou kunnen ja! Ik gebruik die olie eigenlijk nooit, dus durf het even niet te zeggen.
Hi Laura!
Heb net mijn brioche brood afgebakken en hij zag er mooi uit! Echter was de structuur wat droog, niet echt sponzig (nog steeds hartstikke lekker hoor!). Ik heb alles precies gedaan zoals het recept en alles lukte ook goed! Het deeg was niet heel plakkerig en mooi elastisch, rees wat in de koelkast, na de 70 min heeft het ook goed gerezen. Heb jij een idee waar het aan kan liggen?
Hmm lastig. Misschien toch net iets te warm/lang gebakken misschien?
Super lekker! Duurt misschien even, maar zeker niet moeilijk. Lukt zelfs als je per ongeluk volkoren meel gebruikt ?. Ga hem wel garnalen met gewoon meel.
Herhalen dus
Is er een reden voor om onder/bovenwarmte te gebruiken ipv hetelucht?
Zo bak ik altijd alles. Dat vind ik het meest prettig werken én tot het beste resultaat leiden.
Hoi Laura. Ze zijn echt super goed gelukt. Heb er mini hamburgerbroodjes van gemaakt. Vanavond eten met mijn kleinkinderen, dat wordt een feestje! Dank voor het recept!
Heb dit recept geprobeerd echt superlekker zeker een aanrader. Dit heb ik overigens met veel recepten van jou Laura.
Zou je het een probleem vinden als ik een van jou recepten gebruik in mijn examen tot zelfstandig werkend kok?
Dat lijkt me geen probleem, een eer zelfs 🙂 veel succes!
Heerlijke brioche! Ik had een foto willen bijvoegen maar dat kan helaas niet. Groeten en veel succes met je baksite, het is mijn favoriet als ik iets wil bakken. ❤️?
Hoi Laura,
Ik heb het recept geprobeerd, het rijzen ging niet helemaal goed volgens mij maar eenmaal uit de oven was die heerlijk luchtig, ging in 1 keer op!
Kun je er denk je ook Kaneel in verwerken, zodat het een soort Kaneel brioche is?
Ja hoor dat kan zeker!
Yesss het is weer bijna Pasen, dan maak ik altijd deze Brioche (met supermarkt bloem).
Nog nooit mislukt!
Dit jaar maken we ook de kardamom- en de kaneelbroodjes van jou en de vlechtbroodjes.
Het wordt een soort Laura’s Bakery Brunch 😉
Fijne paasdagen, liefs
Hoi Laura,
Beetje onhandig om er niet bij te zetten dat je zout en gist moet scheiden….. totale brood vernacheld en totaal niet gerezen…
Wat gek Lisa, en wat jammer… heb het nog nooit gescheiden in dit recept en gaat altijd super goed.
Dat is tegenwoordig bij instant gist niet meer nodig, daarom staat het er ook niet bij. Dat het niet gerezen is kan meerdere oorzaken hebben, niet goed gekneed bijvoorbeeld.
Tip… weeg je zout niet af met een elektrische keukenweegschaal ?… dat ging niet waardoor het deeg 1 zoute bal werd.. probeer het een andere keer opnieuw. Heb je een tip, hoeveel thee of eetlepels is 6gram zout ongeveer?
Ik weeg het juist altijd af, met een goede weegschaal is dit geen enkel probleem.
Ik vond het deeg heel plakkerig. Rijzen ging niet zo goed. Uiteindelijk kwam het brood mooi uit de oven. Maar de smaak was heel zout. Heel jammer…
Deeg hoort ook plakkerig te zijn, rijzen is heel erg afhankelijk van het kneden. Wellicht niet lang of goed genoeg gekneed. Wat zout betreft: misschien wijkt je weegschaal teveel af voor kleine hoeveelheden?
Aan het begin was het deeg erg plakkerig bij mij. Ik heb vrij lang gekneed en uiteindelijk plakte het niet meer aan mijn vingers en kon ik er een mooie bolletje van maken.
Hoi Laura
ik heb hem gemaakt en hij is goed gelukt.
Wat een top recept! Gister gebakken en hij was heerlijk! Zacht en luchtig.
Echt super lekker! Super simpel recept 🙂
Ik vroeg me af of het deeg ook langer in de koelkast kan blijven staan, bv 24 uur?
Hoi Laura, ik heb al meerdere keren dit recept gemaakt en het is 1 van onze favoriete! Heel fijn dat je het ‘s avonds kunt starten en ‘s ochtends kunt afmaken.
Ik heb alleen problemen met mixen; 8-10 minuten met de deeghaken en daarna nog de boter erdoorheen mixen trekt mijn mixer niet. De vorige is er zelfs aan overleden, kwam rook uit en daarna was ie kapot. Ik heb nu een krachtigere mixer gekocht maar ook deze had er erg moeite mee. Heb je nog tips?
Dat is een lastige. Je zou het met een pauze kunnen doen, maar het beste is wel als je 10 minuten achter elkaar mixt. Met de hand kneden is ook enorm zwaar, dus een mixer is wel zo handig.
Vorige week geprobeerd en het was heerlijk! Heel prettig recept, zeker omdat ik meestal geen verse gist heb en hierdoor zeker wist dat ik goed zat. Nog wel een vraagje, ik heb een KitchenAid Artisan en het lijkt of deze met de kneedhaak de boter minder mengt. Heb je nog tips?
Misschien tussendoor even zelf met de hand kneden? Normaliter hoort de KitchenAid het natuurlijk wel goed te doen hoor!
Ik heb het vandaag afgebakken en voor het rijzen nog even kort doorgekneed met de hand, en het is toch heerlijk geworden! Scheelt weer de moeite van het met de handmixer doen.
Gisteren het deeg gemaakt. Vannacht in de koelkast. En daarna de narijs, was wel op gekomen, maar niet zoveel als mijn normale broden. Na 25 minuten oogde het niet gaar die nog een 15 minuten extra gegeven. Zag er prachtig uit. Maar de binnenkant was nog rauw deeg. De stukken die wel gaar waren, smaken wel heerlijk.
Dat is niet zoals het hoort. In wat voor oven is de brioche gegaan?
Gewoon een normale oven, heb de boven en onderwarmte gebruikt en niet de hete lucht.
Is er een andere vorm gebruikt? Zo niet is het lastig zo 123 te beslissen wat er fout is gegaan. Als er geen aanpassingen aan het recept, de temperatuur of de vorm zijn gedaan, zou het gewoon goed moeten gaan.
Hoewel ik mijn twijfels had, omdat het deeg erg plakkerig was, was het de volgende ochtend goed kneedbaar en kwam het prachtig uit de oven. Smaakte voortreffelijk. Volgende keer met knoflook vulling.
Hoi Laura, dank voor het recept! Het is hier helaas niet helemaal goed gelukt. Heb jij een idee waar dat aan kan liggen? Ik heb me volledig aan het recept gehouden qua hoeveelheden en soort ingredienten. Toch is het deeg niet gaan rijzen. De droge gist was nog goed…ik vraag me nu alleen af had ik het gist misschien moeten mengen met water? In de comments las ik ook ergens dat zout en gist elkaar niet mogen raken. Is dat waar? Ik heb het gezamelijk bij de bloem gegooid. Misschien dat dat de fout is? Ik hoor graag van de expert en waag daarna een nieuwe poging. Tip voor meelezers in het Ottolenghi Simpel kookboek staat een heerlijk lunchgerecht met briochebrood en portobello en een gepocheerd ei. Blz 10-11. Aanrader!!
Als je alle stappen goed hebt gevolgd zou het gewoon moeten gaan rijzen. Hoelang heb je het laten rijzen?
Brood net afgebakken en het is super! Ik heb gewoone patent bloem uit de supermarkt gebruikt en gist en zout bij elkaar gegooid (die comment over dat apart toevoegen zag ik later pas). Deeg kwam als een harde massa zonder lucht uit de (te koude denk ik) koelkast maar begon na het nakneden in de ochtend ineens wel te rijzen. Tijdens het bakken was ie helemaal op t goede formaat. Smaak is goed maar had iets meer fluff verwacht. Verder super van smaak, soort kruising tussen brood, cake en een croissant
Het lekkerste brioche brood ever! En heel makkelijk te maken, vaste prik hier! Bedankt voor het delen hiervan!
Beste Laura,
Ik heb het zojuist geprobeerd, exact jouw receptuur gevolgd en het is werkelijk waar PERFFECT gelukt. Ik heb zoveel recepten geprobeerd omdat ik zo’n fan ben van brioche, in allerlei ‘ vormen, smaak en maten’ ;-). Ik had, eerlijk is eerlijk, twijfels over het niet gebruiken van melk, maar je kunt pas oordelen als je het recept precies hebt gevolgd. Ik was echt verbaasd, over de smaak, textuur (de nog scheur-beleving van brioche), geur… Het was een herbeleving van een ontbijt in het weekend in Frankrijk (mijn echtgenoot is Frans). Echt wauw. Ik vond het niet te zout, en de gistsmaak of -geur was er ook niet, suikergehalte exact goed. Magnifique gewoon! Een recept volgen is een ding, maar als tip voor andere thuisbakkers wil ik graag extra meegeven: zorg voor een goede omgeving om je deeg te laten rijzen (in dit geval het narijzen buiten de koeling). Dit is echt essentieel. Dit is erg afhankelijk van je leefomgeving en je oven. Ik heb de tips die hierboven zijn genoemd doorgenomen en op mijn situatie aangepast. Ik heb ook een thermometer gebruikt voor de juiste temperatuur en de oven goed voorverwarmd. Ik heb niet zo hypermoderne oven, vandaar! Ik heb het eimengsel bestrijken ook pas na de narijzing gedaan (mijn basis van 1 ei met eetlepel water mengen). Ik vind een beetje bak-ervaring, of gevoel van bakken wel belangrijk om aan zo’n project te beginnen.
Heel veel dank voor het delen van dit recept. Voor mij een absoluut blijvertje! Volgende keer een panetonne? GRAAG :))
Leuk recept. Helaas was mijn deeg nauwelijks gerezen in de koelkast. En daarna nauwelijks bij de tweede rijs. Smaak is prima, alleen is het nauwelijks 3 cm hoog na het bakken, niet luchtig, logisch natuurlijk. Ik denk dat ik tekort heb gekneed.
Hoe kan ik de volgende keer beoordelen wanneer het deeg klaar is voor de koelkast?
Al een paar keer dit briochebrood gemaakt tot groot succes. Ik maak met dit brood eggdrop, zo lekker! Nu wil ik het afgebakken briochebrood in sneetjes invriezen zodat als ik hier trek in geen ik altijd briochebrood heb. Kan dit of moet ik het hele brood invriezen? Lukt het eigenlijk wel om dit brood in te vriezen?
Wat een leuk idee van de egg drop! Invriezen kan absoluut; ik doe dat zelf het liefst als het brood al in plakjes is. Het werkt net zoals met gewoon brood invriezen: verpak het luchtdicht in een diepvrieszak, dan blijft het tot drie maanden goed.
Gewoon …. PERFECTIE! Het eindresultaat zag er eigenlijk nog beter uit dan op de website 🙈
Ik ben dan nog snel naar de supermarkt gerend voor wat room, om zo de French toast te kunnen maken. Het recept van de wentelteefjes staat hier regelmatig op het menu, met gewoon toastbrood dan wel, maar nu kon ik me echt niet bedwingen om de “deluxe” versie te maken. Top ontbijt!
Gebruikte producten: gewone patentbloem AH & droge gist van Bruggeman. Geen melk, geen kommetje water tijdens rijzen, geen minder zout, etc. maar gewoon het recept volgen. Easypazy!
Wij maken dit recept zeer regelmatig, deeg doe ik in de broodbakmachine, daarna nog eens doorkneden en in de gewenste vorm. Nog 70 minuten narijzen in de oven en afbakken. Altijd een succes!
Hoi Laura,
Ik heb je brioche weer gemaakt en het is wederom goed gelukt. Dank je wel
Dag Jet,
Ik heb het ook in de broodbakmachine laten kneden maar niet laten rijzen. Ik heb het deeg een nacht in de koelkast gezet en daarna nog een keer kneden met de hand en 70 minuten laten rijzen.
Heb jij het deeg ook in de broodbakmachine laten rijzen?
Dag Laura,
Ik heb een vraagje. Als ik het recept volg met deze hoeveelheden is mijn deeg na het toevoegen van de boter heel plakkerig en onkneedbaar. Ik mix alles in de keukenrobot en laat het 12 uur in de frigo staan. De volgende ochtend probeer ik het deeg te verdelen maar dan is het zo plakkerig dat ik heel wat bloem moet toevoegen. Ongeveer een extra 150-200 gram. Daarmee zijn de verhoudingen wel helemaal naar de maan. Enig idee waarom het deeg zo plakkerig is?
Dat is gek dat het nog heel plakkerig is, dat zou niet moeten na een nacht koelkast. Na kneden wordt het wel iets plakkeriger, maar niet heel erg. Wat voor boter heb je gebruikt? Misschien dat het daar aan ligt.
Beste Laura,
Bij cake test je met een site prikker of het gaar is en bij een suikerbrood moet hij binnenin 95 graden zijn. Bij welke kern temperatuur is de Brioche gaar? Ik merk namelijk dat wanneer ik de tijden aan hou van de recepten het in mijn oven (gewoon boven- en onderwarmte) vaak te donker wordt.
Alvast bedankt
Dat weet ik eigenlijk niet. Je kunt met een brioche recept eventueel ook een prikker gebruiken om te testen.
Dag Laura, bedankt voor de reactie. Ik gebruik ongezouten roomboter van het merk Solo. Het ligt in de rekken als ‘patisserie boter’.
Zou het kunnen dat ik het deeg niet lang genoeg kneed? Ik liet het ongeveer 10 minuten in de deegmachine op een redelijke hoge stand. Doe ik daar iets verkeerd?
Dat klinkt als lang genoeg kneden. Het hoeft niet op een hele hoge stand. De boter die je noemt ken ik niet, wellicht dat het daar mee te maken heeft. Verder lastig te beoordelen vanaf hier, luchtvochtigheid, temperatuur etc. speelt ook allemaal een rol.
Hoi, ik maak vaak recepten van laura deze fa ik proberen voor mijn Franse B&B gast morgen.
Toen ik las dat je schreef dat mensen alleen delen als het niet lukte wilde ik het tegendeel bewijzen en laten weten dat mijn brood perfect was gelukt. Helaas kan dat niet. Ik werk best veel met gist en had al mijn twijfels of het gist geactiveerd zou worden. Na het kneden met machine voelde het deeg nog steeds koud aan (normaal is het deeg bij mij warm door geactiveerd gist). Nu wil het deeg niet rijzen ondanks de warme plek.
Alles zag er verder hetzelfde uit als op jouw foto’s en het deeg was de dag erna ook goed te kneden met de hand en niet te plakkerig. Op naar poging 2!
De eerste rijs is in de koelkast, ik begrijp nu even niet uit je verhaal of dat het geval is geweest. Er zijn veel succes reacties van dit recept (al laten mensen vaker een reactie achter als iets niet lukt, dus het geeft nog steeds een vertekend beeld is wat mijn punt is).
Hey laura het orginele recept is met 10 gr verse gist. Als je 3 gram droge gist gebruikt is dit beter voor de gezondheid. Groetjes
Even een vraagje: wat voor soort basterdsuiker moet ik gebruiken? Lichte? Donkere? Witte? Of maakt dit niets uit?
Witte basterdsuiker, ik pas het direct even aan in het recept 🙂
Ik heb aardig wat broden gebakken, maar nog nooit waren die zo mooi gerezen als dit brood. Bedankt!
Hoi,
Ik heb het recept precies gevolgd, de volgende dag dat ik het deeg uit de koelkast pakte was het niet gerezen en een harde bonk geworden. Waarschijnlijk komt dit door het roomboter dat verhard is. Heb het een halve middag nog buiten de koelkast laten rijzen maar ook hier gebeurde dit niet. In de oven gedaan tijdens het bakken is het gerezen. Enig idee waar het aan kan liggen? Ik heb gist zakjes gebruikt en patent bloem van de supermarkt.
Is het brood alsnog gelukt bedoel je? Of niet? Want anders dan lijkt me niet dat er iets mis is gegaan. Anders kunnen er verschillende oorzaken zijn, zoals oude gist of niet lang genoeg kneden. Het hoort niet keihard te worden, wel wat harder.
In een vergelijkbaar recept laten ze het deeg eerst een uur rijzen voor het de koelkast in gaat. Dat werkte bij mij goed
Beste Laura,
Ik zou dit recept in een officiële briochevorm willen maken, is dat mogelijk?
Of verandert dan de baktijd?
Graag hoor ik van je.
Groet,
Jozephina
Dat lijkt me zeker mogelijk! Of de baktijd verandert vind ik lastig om te zeggen want daarvoor zou ik het moeten testen.
Bedankt voor je snelle reactie!
Ik ga het uitproberen!
Groet,
Jozephin
Temperatuur na bakken: Ik zag op internet bij airfryer brioche de opmerking staan dat bij de interne temperatuur van 88°C het briochebrood gaar en niet te doorbakken is.
Mss een richtlijn?
Hello,
I tried the recipe and just finished baking it.
The dough was indeed very sticky and you could not form a ball to put it in the refrigerator. I read that depending on the room temperature of your kitchen, you need to mix more or less. I had to mix for a lot of time (20 mins more than stated in the recipe) to make it to have a little bit of consistency. I have a not so powerful mixer, so I think that also influences.
The dough raised without issues, but I noticed it more on the 70 minutes at room temperature.
I saw comments on it being too salty, and I am relief to read them, because for me it finished being extremely salty. I will try with maybe a quarter of what the recipe says.
Ignoring the fact of it being too salty, the bread has a very good taste.
Just one question: The bread is really compact, the brioche “hairs” are not really there. I believe because of the extra mixing? Or what could be the reason?
Hi Natalia, great to hear you tried the recipe! The reason that it is really compact could be overmixing. I never experienced this myself, but 20 minutes extra is a lot, and overmixing can make baked good compact.
Perfect gelukt, en lekkerste briochebrood dat ik in tijden heb gegeten. Bedankt voor het recept!
ik vond een over heerlijk recepten om in kerstmis te maken