Arretjescake is in mijn ervaring verslavend lekker en ik vond het dan ook erg leuk er na jaren weer eens mee aan de slag te gaan. Speciaal voor Sinterklaas maakte ik een kruidnoten arretjescake. Wat ik vooral leuk vind aan de cake is het verhaal erachter. Hoe bijzonder dat een recept gemaakt door een producent om z’n eigen producten te promoten zo populair is geworden dat we het bijna 100 jaar later nog kennen. Ik vertel daarom graag nog een stukje over de geschiedenis van dit recept voordat jullie zelf aan de bak kunnen. Lees even mee.
Deze chocolade cake die je “bakt” in de koelkast is ooit bedacht door de Nederlandse Oliefabriek, oftewel NOF. Het was onderdeel van een receptenboekje die de consument kon sparen. Voor de recepten had je natuurlijk de producten van NOF nodig en in het geval van de arretjescake was dit stevig vet of hun margarine. Wilde je de cake in de zomer maken dan raadde men aan om voor het vet te gaan en niet de margarine. De arretjescake zou dan mogelijk niet goed opstijven. Als je namelijk een zachte boter gebruikt dan zal de arretjescake ook zachter blijven en vice versa. Mijn tip is dan ook om een stevige roomboter te gebruiken. Genoeg hierover, hup de keuken in!
BAKTIP: Mijn arretjescake bak ik graag in een vierkante bakvorm. Ik heb zelf dit exemplaar in huis.
Kruidnoten arretjescake
Ingrediënten
- 250 gram ongezouten roomboter
- 2 eieren (M)
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 8 gram vanillesuiker
- 75 gram cacao
- 150 gram kruidnoten
- 100 gram chocolade kruidnoten + extra ter decoratie
Instructies
- Smelt de boter en mix ondertussen de eieren luchtig, ongeveer 3-5 minuten. Voeg de suiker, vanillesuiker en de cacao toe aan de eieren en mix op hoge snelheid tot een geheel. Als laatste voeg je de gesmolten boter toe en mix nogmaals op hoge snelheid tot je een mooie gladde chocolade crème hebt. Voeg hier alle kruidnoten aan toe en roer door met een spatel voor een gelijkmatige verdeling. Zorg dat je enkele extra chocolade kruidnoten hebt ter decoratie (zie ingrediëntenlijst).
- Bekleed een cakeblik van 20×20 cm met bakpapier en stort hier je kruidnoten arretjescake mengsel in. Strijk glad met een spatel en verdeel de extra chocolade kruidnoten hier overheen. Duw ze een beetje aan, zodat ze na het opstijven vast zitten in de cake.
- Zet voor minstens een hele nacht weg in de koelkast. De arretjescake moet helemaal opgesteven zijn voordat je deze aansnijdt. De stijfheid is vergelijkbaar aan een opgesteven ganache en dus niet zo hard als een chocoladereep. Gebruik voor het snijden een scherp mes.
Tips
- Tip: Je kunt je arretjescake ook in de vriezer laten opstijven voor een sneller resultaat.
- Bewaren: Als er nog stukjes overblijven kun je de kruidnoten arretjescake nog zo’n 3-4 dagen bewaren in de koelkast.
Wat super fijn, die tip om het ei te vervangen! Ik ga de ei loze versie vanmiddag proberen. Wel met soja melk of iets in die richting en een plantaardige boter. Zodat ie koemelk- en ei vrij is. Bedankt voor dit heerlijke recept!
Ik ben heel benieuwd naar het resultaat en maak hem ook liever ei loos. bij mij staat ie op de planning voor over 3 weken. het ziet er TE lekker uit!
Hoi, dit gerecht ziet er echt super lekker uit! Aankomend weekend maar eens proberen en kijken of het gaat lukken.
Ik heb ‘m gemaakt, en hij is heel lekker, maarrrr….
Bij het recept dat ik altijd maak, zit er maar één ei in, dat je losklopt en erdoorheen roert. Nu zijn het er twee, en is het dus geen vaste substantie maar meer een soort pasta om de pepernoten heen.
En ik heb de hoeveelheid cacao gehalveerd, en nog is het VEEL. Normaal doe ik er twee eetlepels cacao doorheen.
Dus moet het wel nog een keer 😉
Maar lekker is het zeker!!
Gisteren gelijk samen met dochter gemaakt en omdat ik zwanger ben zonder ei en in plaats daarvan met 6 el melk. Prima gelukt! Geen eieren nodig wat mij betreft. Ook alleen gewone pepernoten gebruikt (250 gram) omdat er geen chocolade pepernoten in de kast lagen. Ook dat is prima en lekker makkelijk.
Arretjescake is te lekker! Ik gebruik altijd gele vla in plaats van rauwe eieren. Één ei vervang ik dan door 4 eetlepels vla.
Hoi, ik heb dit recept gisterenavond gemaakt. Ik wilde hem net aansnijden, maar de cake is niet “vast”. Het is een soort dikke modder (wel een héle lekkere modder). Hij heeft 15 uur in de koelkast gestaan en naar mijn weten heb ik het recept goed gevolgd. Waar ging het mis?
Hoihoi
Ik zag hem van de week langskomen en dacht die ga ik maken van mn eigen recept. Mijn recept bevat ipv suiker en vanillesuiker basterdsuiker en ik gebruik altijd 350 gram kaakjes en nu dus 350 gram pepernootjes (kleine pepernoten gebruikt)? MORGEN smullen
Wat voor boter heb je gebruikt, daar zou het misschien nog aan kunnen liggen als je verder alles goed hebt afgewogen.
Ik had hetzelfde probleem. Precies het recept gevolgd, 18 uur in de koelkast en het laatste uur in de vriezer maar bleef een dikke “modder”.
Inderdaad wel super lekker! Ik had ongezouten roomboter gebruikt.
Wat vervelend! Heb je misschien grasboter gebruikt? Mijn ervaring is dat deze te zacht is (heerlijk om op brood te smeren daarentegen). Het kan dus liggen aan het merk boter dat je hebt gekozen.
Ik heb deze van het weekend gemaakt en er ook nog mini marshmallows aan toegevoegd. Heerlijk!
Ziet echt lekker uit! Morgen eens maken.
Ik heb een enorme pot Nutella voor mijn verjaardag gekregen, kan ik ook een kruitnoten Nutella arretjescake maken? Zo ja welke ingrediënten moet/kan ik vervangen voor Nutella en in welke hoeveelheden?
Durf ik niet te zeggen, heb ik zelf nog nooit geprobeerd. Nutella is al een zachte chocolade, dus dan moet er wel het een en ander veranderd worden (Als het al lukt)
Ook gemaakt, maar dan met witte chocola 🙂 Smullen!
Welke boter moet ik gebruiken? Roomboter zonder zout?
Inderdaad altijd ongezouten roomboter aanhouden bij bakrecepten, tenzij anders aangegeven.
Hallo,
Wat een super leuk recept, ik ga deze aankomend weekend maken voor sinterklaas. Ik heb een springvorm van 24×24. Komt dit dan uit met de ingrediënten?
Mvgr, Elke van den Hoven
Je kunt het hier omrekenen: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/
Als ik dit recept maak, en in een normale cakevorm doe, loop ik dan het risico dat de kruidnoten allemaal naar de bodem zakken?
Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, maar ik denk het niet.
Bedankt voor je snelle reactie!