Zelf gehaktballen maken

2 juni 2021
Zelf gehaktballen maken
61

Zelf gehaktballen maken is hartstikke makkelijk en het wordt veel gedaan in Nederland. Ik denk daarom ook dat er best wel wat mensen zullen zijn die een eigen ‘familiereceptuur’ hebben hiervoor. Maar voor iedereen die dat niet heeft heb ik hier een recept om zelf zalige gehaktballen (met jus natuurlijk) te kunnen bereiden.

ZO BAK JE SMEUÏGE GEHAKTBALLEN IN JUS

Iedereen wil natuurlijk een smeuïge gehaktbal maken. De beste manier om dat te bereiken is door half-om-half gehakt te gebruiken. Dit is namelijk wat vetter dan mager rundergehakt. Toch heb ik deze gehaktballen gewoon met mager rundergehakt gebakken en de ballen waren hartstikke smeuïg. De truc om droge gehaktballen te voorkomen is dat je ze simpelweg niet te lang moet braden. Daarnaast maakt de jus bij dit recept ze ook onweerstaanbaar lekker. 

Zelf gehaktballen maken

Gehaktballen in jus zijn echt een typisch Nederlandse lekkernij en hartstikke makkelijk om te maken.
Porties: 7 ballenn

Ingrediënten

  • 500 gram rundergehakt
  • 2 eieren
  • 60 gram paneermeel
  • 1,5 el grove mosterd
  • 1,5 el ketchup
  • 1 el ketjap manis
  • 1 tl nootmuskaat

JUS

  • 250 ml runderfond
  • 1 el ketjap manis
  • 25 gram roomboter

Instructies

  • Kneed alle ingrediënten voor de ballen samen in een kom en voeg een mespunt peper en zout toe. Vorm zeven ballen die gelijk zijn in grootte (zo garen ze straks gelijkmatig) en laat deze afgedekt een half uur rusten in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de ingrediënten in de gehaktballen zullen binden.
  • Na dat half uur verhit je een braadpan op middelhoog vuur met een beetje olie erin. Leg de ballen in de hete pan en braad ze hierin 10 minuten gelijkmatig aan alle kanten.
  • Verwarm de fond in een ander pannetje en voeg ondertussen de roomboter toe aan de pan met gehaktballen. Braad de gehaktballen ook hier gelijkmatig aan alle kanten in totdat ze mooi bruin zijn.
  • Als de fond warm is voeg je deze ook toe, samen met de ketjap. Laat dit geheel nog 30 minuten pruttelen op een lager vuur.
Tips

Je kunt de nootmuskaat in dit recept ook vervangen door paprikapoeder of andere kruiden. Zo kun je heel makkelijk variëren in smaak met dit recept voor gehaktballen met jus.

Blijft het gehakt te erg aan je handen plakken met het rollen? Smeer dan wat olie op je handen.

Bewaren

Je kunt de gebraden gehaktballen tot twee dagen in de koelkast bewaren of tot drie maanden in de vriezer.

Wat vind jij van dit recept?

3.4 (57 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

32 reacties

  1. Elise van Rijswijk schreef:

    Wat voor olie gebruik je om te braden?

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan verschillende soorten zijn, olijfolie of zonnebloemolie bijvoorbeeld.

    2. Elise Goes schreef:

      Oké dank! Ik had sesamolie gebruikt was geen succes ?

  2. Lisa schreef:

    Wat een verrassing, dit recept. Echt tof en zo fijn! Smeuige gehakballen lukt me nooit dus dit ga ik proberen. Super bedankt.

  3. Kelly schreef:

    Mag ik vragen wat fond is?

    1. Laura Kieft schreef:

      dat is ingekookte bouillon

  4. Renske schreef:

    Lekker recept. Heb de gehaktballen even door de bloem gerold. Geeft een ietwat dikkere jus. (van croma).

    1. Laura's Bakery schreef:

      Leuke tip!

  5. Ron schreef:

    Super lekkere gehaktballen

  6. Kelly schreef:

    Heel erg bedankt voor dit recept! De gehaktballen maak ik iets anders (met kipkruiden ?) maar die jus van fond is werkelijk overheerlijk!! Dus nogmaals bedankt!!

    Ps. De tip van de gehaktballen door bloem rollen, ga ik de volgende keer ook eens proberen! ??

  7. Henem schreef:

    moet het per sé rundfond zijn of mag ook gevogelte fond die heb ik toevallig in de kast.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zelf heb ik het niet uitgeprobeerd, maar experimenteren kan altijd!

  8. Ina de Jong schreef:

    Heelijk smeuïge gehaktballen. Zo maak ik ze voortaan!

  9. Ellen schreef:

    De ballen vielen allemaal uit elkaar. 😢 ik heb ze 30 minuten laten wachten in de koelkast. Gebruik een gietijzeren pan. Maar het werd een pan met gehakt ipv ballen. Help?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Waren ze goed stevig gerold?

  10. Suzanne de Weerd schreef:

    Echt wat een overheerlijke gehaktballen! Ipv de ketchup en mosterd heb ik curry gebruikt. Bedankt voor dit goede recept!!

  11. Paul schreef:

    Ik sluit me aan bij Ellen (“De ballen vielen allemaal uit elkaar. 😢 ik heb ze 30 minuten laten wachten in de koelkast. Gebruik een gietijzeren pan. Maar het werd een pan met gehakt ipv ballen.”).
    En ja, stevig gerold!
    Weg moeten gooien want hier maak je ook geen gehaktschotel meer van. Wat een blamage.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat zonde! Misschien toch wat langer in de koelkast bewaren de volgende keer. Het vlees moet namelijk goed koel en stevig zijn en des te langer het vlees door bijvoorbeeld de handen is opgewarmd, des te langer moeten ze weer in de koelkast staan.

  12. Ellen Daanje schreef:

    Vanavond poging 2 voor mij! De eerste poging hadden we we opgegeten. Alleen was het los gehakt. Maar de smaak was wel geweldig dus hopen dat ze vandaag lukken!

  13. Jola Bel schreef:

    Heeerlijke gehaktballen!! Lekker smeuïg. Heb per abuis 3 sterren ingevuld, maar hadden er 5 moeten zijn! Bedankt Laura voor dit recept! Heb het onder favorieten geplaatst!

  14. Ruud schreef:

    Ze zijn echt niet te eten. Nog nooit zulke smerige gehaktballen op. Geen textuur en smaak. Succes!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klinkt vervelend. Heb je zelf nog aanpassingen gemaakt aan het recept? Ieder zijn eigen smaak natuurlijk, maar ik kom er graag achter waarom het niet bevalt!

  15. Evelien schreef:

    Wij vonden ze wat vlak van smaak, welke mosterd adviseer je? De bovenstaande tip van de bloem heb ik gebruikt, hele mooie ballen en heerlijke jus.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik adviseer een grove mosterd, die is het hoogst op smaak.

  16. Louis schreef:

    Heerlijk smakelijke gehaktballen
    Uitstekend gelukt
    Gewoon verrukkelijk

    1. Laura's Bakery schreef:

      Leuk om te lezen! Bedankt voor je reactie.

  17. angela schreef:

    gehaktballen pas bij iemand gegeten én daarna zelf gemaakt !! heerlijk ! als je je aan dit recept houd en eventueel iets meer zout toevoegd omdat je dat lekkerder vind kan…voor de mensen waarbij het uit elkaar viel 1 wijze les : je hebt niks afgemeten en je gehaktballen zijn te nat !

  18. Rick schreef:

    Staan nu te pruttelen. Jus alvast overheerlijk.

    Enige tips voor de misbaksels:
    De ballen voelden bij mij ook wat te nat aan. Toen realiseerde ik me dat ik grote eieren (L) heb gebruikt. Iets minder ei help uiteraard. Zelf opgelost door wat meer paneermeel te gebruiken.

    Ik rol altijd de eieren en gooi ze dan stevig van hand naar hand.

    Bij aanbraden goed opletten dat alle kant n dichtgeschroeid zitten.

    Pruttelen is pruttelen en niet koken. Dus vuur niet te hoog.

    Dank voor recept! Supper 👍🏼

  19. Axel schreef:

    Heerlijke gehaktballen! Ik ben gek op koken maar een goede gehaktbal is mij niet vaak gelukt. Met dit recept heb ik toch heerlijke sappige gehaktballen gemaakt. Ik heb er wel andere kruiden ingedaan omdat de nootmuskaat op was.

    Top, bedankt!

  20. Rick schreef:

    Heerlijk!

    Dank je wel!!

  21. Will schreef:

    Er gaat behoorlijk wat vocht in dit recept wat maakt dat ze inderdaad niet zo stevig zijn. Op 500 gram gehakt zou ik maar 1 ei gebruiken en wat meer paneermeel (100gr) of verkruimelde beschuitjes.

  22. Laura schreef:

    Vanavond gemaakt en ze zijn erg goed gelukt! Dank je wel voor dit recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *