Zelf gehaktballen maken is hartstikke makkelijk en het wordt veel gedaan in Nederland. Ik denk daarom ook dat er best wel wat mensen zullen zijn die een eigen ‘familiereceptuur’ hebben hiervoor. Maar voor iedereen die dat niet heeft heb ik hier een recept om zelf zalige gehaktballen (met jus natuurlijk) te kunnen bereiden.
Zo bak je smeuïge gehaktballen in jus
Iedereen wil natuurlijk een smeuïge gehaktbal maken. De meest voor de hand liggende manier om dat te bereiken is door half-om-half gehakt te gebruiken. Dit is namelijk wat vetter dan mager rundergehakt.
Toch heb ik deze gehaktballen juist met mager rundergehakt gebakken en werden de ballen hartstikke smeuïg. Dit recept is dan ook afgestemd op mager rundergehakt en niet op half-om-half gehakt.
De truc om droge gehaktballen te voorkomen is dat je ze simpelweg niet te lang moet braden. Daarnaast maakt de jus bij dit recept ze ook onweerstaanbaar lekker.
BAKTIP (van een lezer): rol de ballen voor het bakken nog even door de bloem, dat geeft een dikkere jus.
Wat voor olie gebruik je om te braden?
Kan verschillende soorten zijn, olijfolie of zonnebloemolie bijvoorbeeld.
Oké dank! Ik had sesamolie gebruikt was geen succes ?
Wat een verrassing, dit recept. Echt tof en zo fijn! Smeuige gehakballen lukt me nooit dus dit ga ik proberen. Super bedankt.
Mag ik vragen wat fond is?
dat is ingekookte bouillon
Lekker recept. Heb de gehaktballen even door de bloem gerold. Geeft een ietwat dikkere jus. (van croma).
Leuke tip!
Super lekkere gehaktballen
Heel erg bedankt voor dit recept! De gehaktballen maak ik iets anders (met kipkruiden ?) maar die jus van fond is werkelijk overheerlijk!! Dus nogmaals bedankt!!
Ps. De tip van de gehaktballen door bloem rollen, ga ik de volgende keer ook eens proberen! ??
moet het per sé rundfond zijn of mag ook gevogelte fond die heb ik toevallig in de kast.
Zelf heb ik het niet uitgeprobeerd, maar experimenteren kan altijd!
Heelijk smeuïge gehaktballen. Zo maak ik ze voortaan!
De ballen vielen allemaal uit elkaar. 😢 ik heb ze 30 minuten laten wachten in de koelkast. Gebruik een gietijzeren pan. Maar het werd een pan met gehakt ipv ballen. Help?
Waren ze goed stevig gerold?
Echt wat een overheerlijke gehaktballen! Ipv de ketchup en mosterd heb ik curry gebruikt. Bedankt voor dit goede recept!!
Ik sluit me aan bij Ellen (“De ballen vielen allemaal uit elkaar. 😢 ik heb ze 30 minuten laten wachten in de koelkast. Gebruik een gietijzeren pan. Maar het werd een pan met gehakt ipv ballen.”).
En ja, stevig gerold!
Weg moeten gooien want hier maak je ook geen gehaktschotel meer van. Wat een blamage.
Wat zonde! Misschien toch wat langer in de koelkast bewaren de volgende keer. Het vlees moet namelijk goed koel en stevig zijn en des te langer het vlees door bijvoorbeeld de handen is opgewarmd, des te langer moeten ze weer in de koelkast staan.
Vanavond poging 2 voor mij! De eerste poging hadden we we opgegeten. Alleen was het los gehakt. Maar de smaak was wel geweldig dus hopen dat ze vandaag lukken!
Heeerlijke gehaktballen!! Lekker smeuïg. Heb per abuis 3 sterren ingevuld, maar hadden er 5 moeten zijn! Bedankt Laura voor dit recept! Heb het onder favorieten geplaatst!
Ze zijn echt niet te eten. Nog nooit zulke smerige gehaktballen op. Geen textuur en smaak. Succes!
Wij vonden ze wat vlak van smaak, welke mosterd adviseer je? De bovenstaande tip van de bloem heb ik gebruikt, hele mooie ballen en heerlijke jus.
Ik adviseer een grove mosterd, die is het hoogst op smaak.
Heerlijk smakelijke gehaktballen
Uitstekend gelukt
Gewoon verrukkelijk
Leuk om te lezen! Bedankt voor je reactie.
gehaktballen pas bij iemand gegeten én daarna zelf gemaakt !! heerlijk ! als je je aan dit recept houd en eventueel iets meer zout toevoegd omdat je dat lekkerder vind kan…voor de mensen waarbij het uit elkaar viel 1 wijze les : je hebt niks afgemeten en je gehaktballen zijn te nat !
Staan nu te pruttelen. Jus alvast overheerlijk.
Enige tips voor de misbaksels:
De ballen voelden bij mij ook wat te nat aan. Toen realiseerde ik me dat ik grote eieren (L) heb gebruikt. Iets minder ei help uiteraard. Zelf opgelost door wat meer paneermeel te gebruiken.
Ik rol altijd de eieren en gooi ze dan stevig van hand naar hand.
Bij aanbraden goed opletten dat alle kant n dichtgeschroeid zitten.
Pruttelen is pruttelen en niet koken. Dus vuur niet te hoog.
Dank voor recept! Supper 👍🏼
Heerlijke gehaktballen! Ik ben gek op koken maar een goede gehaktbal is mij niet vaak gelukt. Met dit recept heb ik toch heerlijke sappige gehaktballen gemaakt. Ik heb er wel andere kruiden ingedaan omdat de nootmuskaat op was.
Top, bedankt!
Heerlijk!
Dank je wel!!
Er gaat behoorlijk wat vocht in dit recept wat maakt dat ze inderdaad niet zo stevig zijn. Op 500 gram gehakt zou ik maar 1 ei gebruiken en wat meer paneermeel (100gr) of verkruimelde beschuitjes.
Vanavond gemaakt en ze zijn erg goed gelukt! Dank je wel voor dit recept!
Alles volgens recept gedaan maar ook bij mij vallen ze uit elkaar ☹️
Misschien zijn twee eieren (zeker als het grote zijn) toch wel teveel. En wat meer paneermeel maakt ze misschien ook steviger.
Enfin, straks maar proeven of de uit elkaar gevallen ballen lekker zijn.
Wat vervelend! Ik gebruik altijd medium eieren, tenzij anders aangegeven. In dat geval had er waarschijnlijk wat meer paneermeel in gemoeten inderdaad.
Echt, ik heb m’n gehaktballen nog nooit zó lekker gekregen! Ik wil geen half-om-half gehakt maar rundergehakt en dat is altijd toch aan de droge kant. Maar met dit recept, ongelooflijk zo lekker!
Het heeft me verbaasd dat het zó lekker was en helemáál niet droog. Ik ga eens gauw kijken bij je andere recepten!
Meest slechtste recept ever!!
Hi Linda, wat vervelend dat het recept niet bij je is gelukt. Heb je de tips in de blogpost erboven al goed doorgenomen? Hopelijk helpt dat een volgende keer.
Hee laura!
Om te beginnen wat ben ik dik geworden van jou december recepten echt HEEERLIJK!
Mijn vraag was of ik ook de gehaktballen in de ochtend kan draaien en savonds kan bakken nadat ik uit mijn werk kom . Of liggen ze dan te lang in de koelkast ?
Groetjes Sofie
Dat lijkt me geen probleem!
Een fijn gesnipperd uitje erin is er ook lekker in 🙂
Gisteravond gemaakt en ze waren een groot succes!!! Vielen helemaal niet uit elkaar maar ik had wel half-om-half gehakt gebruikt (dat lag toevallig nog in de vriezer) en daarom ook iets meer paneermeel (10 gr ongeveer). Smaak was heerlijk!
Helaas ook bij mij geen stevige ballen.
Grote eieren, dus iets meer paneermeel.
Mocht niet baten.
Ik heb het recept gemaakt met een kleine aanpassing hier en daar. Ik had 300 gram rundergehakt, dus moest de eenheden een klein beetje aanpassen.
Omdat ik geen fond had, heb ik runderboullion gebruikt (half blokje van 1 liter voor 250 ml om de reductie op te vangen, achteraf misschien iets te veel boullionblok maar voor mij oke). Ook heb ik de nootmuscaat vervangen voor gerookt paprikapoeder en zelf 2 teentjes knoflook en 1 klein uitje, alletwee geraspt toegevoegd. Heb daarnaast dan 1 ei (middelmaat) en 30 gram gestampte beschuit gebruikt (ipv panneermeel). Bij het bakken van de ballen eerst met bloem bestuifd, en gebakken in vloeibare boter (Croma fles) ipv olie. Wel na de 10 min de echte boter toegevoegd zoals beschreven.
De jus is op deze manier iets zout, maar ik vind dat wel lekker. De balletjes (kon er 6 maken) zijn heerlijk!
Dus mocht je iets willen aanpassen omdat je het niet in huis hebt, maar wel bovenstaande dan kan dat prima met dito resultaat 🙂 En Laura: thanks!!!
fijn recept, heb voor extra smaak nog een hele ui fijn gehakt en 3 teentjes knoflook toegevoegd. is even tricky met aanbraden, naar ze bleven heel. top!
Heerlijke gehaktballen! Lekkerste die ik ooit heb gegeten. Bedankt!
Hoeveel eetlepels mosterd en ketchup moet daar in
Dat staat in het recept, van beide 1,5 eetlepel 🙂
Heb ze al een paar keer gemaakt, ik gebruik ipv ketchup bbq saus honey. En voeg wat knoflook en paprika poeder toe. Ze liggen nu weer in de koelkast, jummie!
Ze zijn goed gelukt hoor. precies volgens recept (plus even door de bloem rollen) en een uurtje ofzo in de koelkast laten rusten.
Wat ik wel altijd doe, wat ik leerde van tv kok hugo, is voor je ballen draait even flink met het gehakt smijten. Letterlijk. Gewoon de homp gekneed deeg oppakken en dan lekker hard terug in de kom gooien, een paar keer. Zo gaat de lucht eruit en voorkom je dat ze gaan openbarsten
Lekker makkelijk recept. Ik zorg ervoor dat alle ingrediënten voor het kneden ijskoud zijn, dus niet eerst buiten de koelkast laten opwarmen. Het gehakt kneden doe ik met een keukenmachine met een deeghaak, dan gaat het lekker snel en krijgt het gehakt niet de kans om teveel op te warmen en is het gehakt mengsel meteen al stevig. Dan kun je makkelijker goede ballen maken. Op deze manier ze al meerdere keren gemaakt, is altijd nog goed gegaan, heerlijk.
Hoi Laura,
Goed uitgelegd, bij mij vielen ze altijd uit elkaar maar nu waren ze super gelukt! Bedankt. Groetjes Laura
Heeeerlijk recept! We zijn verslaafd aan deze ballen.
Ik had geen runderfond, dus ik gebruikte een runderbouillon blokje. Ook erg lekker. En de grootte van mijn ballen is 70 gram per bal, wat ik zelf ook een groot succes vond.
Kan ik de ballen ook de avond van te voren klaar maken, nachtje in koelkast rusten en volgende dag afbakken?
Ja hoor, lijkt me van wel.
Recept gevolgd. Alle ballen vielen uit elkaar 🙁
Wat jammer! Dan is er denk ik ergens iets mis gegaan.
Ik vond top recept.. ik had te weinig tijd en ik dacht ik gok er op dat ze stevig blijven. De eerste 10minuten met 2 lepels omdraaien dan lukt het wel anders waren ze bij mij ook uit elkaar gevallen omdat ik maar 10min in koelkast had gedaan. Met liefde doen dan komt t wel goed, zodra het lijkt dat ze uit elkaar gaan vallen dan blijven draaien met 2 lepels.
Heerlijke smeuïge ballen!
Goed recept zeg.. Ze vallen helemaal uit elkaar. Zonde van het gehakt.
Heb je het recept helemaal gevolgd en geen aanpassingen gemaakt in het recept? Ze worden hier met regelmaat gemaakt en heb dit zelf nog nooit gehad. Vervelend dat dit bij jou nu wel het geval was.
Heerlijke gehaktballen. Heb ze, na het lezen van de reviews iets langer in de koelkast laten staan en ze vielen inderdaad niet uit elkaar.
De smaak is heerlijk. Helaas, ook bij mij vielen de gehaktballen uit elkaar. Ik denk door de gietijzeren pan, ze bleven aan de bodem plakken. Ik heb ze nog, enigzins, kunnen redden door de ballen op tijd in een antiaanbakpan verder af te bakken.
Jammer om te horen, heb je de tips voor mogelijke oorzaken voor het uit elkaar vallen goed gelezen? Wellicht is daar iets mis gegaan.