Zelf gehaktballen maken is hartstikke makkelijk en het wordt veel gedaan in Nederland. Ik denk daarom ook dat er best wel wat mensen zullen zijn die een eigen ‘familiereceptuur’ hebben hiervoor. Maar voor iedereen die dat niet heeft heb ik hier een recept om zelf zalige gehaktballen (met jus natuurlijk) te kunnen bereiden.
ZO BAK JE SMEUÏGE GEHAKTBALLEN IN JUS
Iedereen wil natuurlijk een smeuïge gehaktbal maken. De beste manier om dat te bereiken is door half-om-half gehakt te gebruiken. Dit is namelijk wat vetter dan mager rundergehakt. Toch heb ik deze gehaktballen gewoon met mager rundergehakt gebakken en de ballen waren hartstikke smeuïg. De truc om droge gehaktballen te voorkomen is dat je ze simpelweg niet te lang moet braden. Daarnaast maakt de jus bij dit recept ze ook onweerstaanbaar lekker.
Wat voor olie gebruik je om te braden?
Kan verschillende soorten zijn, olijfolie of zonnebloemolie bijvoorbeeld.
Oké dank! Ik had sesamolie gebruikt was geen succes ?
Wat een verrassing, dit recept. Echt tof en zo fijn! Smeuige gehakballen lukt me nooit dus dit ga ik proberen. Super bedankt.
Mag ik vragen wat fond is?
dat is ingekookte bouillon
Lekker recept. Heb de gehaktballen even door de bloem gerold. Geeft een ietwat dikkere jus. (van croma).
Leuke tip!
Super lekkere gehaktballen
Heel erg bedankt voor dit recept! De gehaktballen maak ik iets anders (met kipkruiden ?) maar die jus van fond is werkelijk overheerlijk!! Dus nogmaals bedankt!!
Ps. De tip van de gehaktballen door bloem rollen, ga ik de volgende keer ook eens proberen! ??
moet het per sé rundfond zijn of mag ook gevogelte fond die heb ik toevallig in de kast.
Zelf heb ik het niet uitgeprobeerd, maar experimenteren kan altijd!
Heelijk smeuïge gehaktballen. Zo maak ik ze voortaan!
De ballen vielen allemaal uit elkaar. 😢 ik heb ze 30 minuten laten wachten in de koelkast. Gebruik een gietijzeren pan. Maar het werd een pan met gehakt ipv ballen. Help?
Waren ze goed stevig gerold?
Echt wat een overheerlijke gehaktballen! Ipv de ketchup en mosterd heb ik curry gebruikt. Bedankt voor dit goede recept!!
Ik sluit me aan bij Ellen (“De ballen vielen allemaal uit elkaar. 😢 ik heb ze 30 minuten laten wachten in de koelkast. Gebruik een gietijzeren pan. Maar het werd een pan met gehakt ipv ballen.”).
En ja, stevig gerold!
Weg moeten gooien want hier maak je ook geen gehaktschotel meer van. Wat een blamage.
Wat zonde! Misschien toch wat langer in de koelkast bewaren de volgende keer. Het vlees moet namelijk goed koel en stevig zijn en des te langer het vlees door bijvoorbeeld de handen is opgewarmd, des te langer moeten ze weer in de koelkast staan.
Vanavond poging 2 voor mij! De eerste poging hadden we we opgegeten. Alleen was het los gehakt. Maar de smaak was wel geweldig dus hopen dat ze vandaag lukken!
Heeerlijke gehaktballen!! Lekker smeuïg. Heb per abuis 3 sterren ingevuld, maar hadden er 5 moeten zijn! Bedankt Laura voor dit recept! Heb het onder favorieten geplaatst!
Ze zijn echt niet te eten. Nog nooit zulke smerige gehaktballen op. Geen textuur en smaak. Succes!
Dat klinkt vervelend. Heb je zelf nog aanpassingen gemaakt aan het recept? Ieder zijn eigen smaak natuurlijk, maar ik kom er graag achter waarom het niet bevalt!
Wij vonden ze wat vlak van smaak, welke mosterd adviseer je? De bovenstaande tip van de bloem heb ik gebruikt, hele mooie ballen en heerlijke jus.
Ik adviseer een grove mosterd, die is het hoogst op smaak.
Heerlijk smakelijke gehaktballen
Uitstekend gelukt
Gewoon verrukkelijk
Leuk om te lezen! Bedankt voor je reactie.
gehaktballen pas bij iemand gegeten én daarna zelf gemaakt !! heerlijk ! als je je aan dit recept houd en eventueel iets meer zout toevoegd omdat je dat lekkerder vind kan…voor de mensen waarbij het uit elkaar viel 1 wijze les : je hebt niks afgemeten en je gehaktballen zijn te nat !
Staan nu te pruttelen. Jus alvast overheerlijk.
Enige tips voor de misbaksels:
De ballen voelden bij mij ook wat te nat aan. Toen realiseerde ik me dat ik grote eieren (L) heb gebruikt. Iets minder ei help uiteraard. Zelf opgelost door wat meer paneermeel te gebruiken.
Ik rol altijd de eieren en gooi ze dan stevig van hand naar hand.
Bij aanbraden goed opletten dat alle kant n dichtgeschroeid zitten.
Pruttelen is pruttelen en niet koken. Dus vuur niet te hoog.
Dank voor recept! Supper 👍🏼
Heerlijke gehaktballen! Ik ben gek op koken maar een goede gehaktbal is mij niet vaak gelukt. Met dit recept heb ik toch heerlijke sappige gehaktballen gemaakt. Ik heb er wel andere kruiden ingedaan omdat de nootmuskaat op was.
Top, bedankt!
Heerlijk!
Dank je wel!!
Er gaat behoorlijk wat vocht in dit recept wat maakt dat ze inderdaad niet zo stevig zijn. Op 500 gram gehakt zou ik maar 1 ei gebruiken en wat meer paneermeel (100gr) of verkruimelde beschuitjes.
Vanavond gemaakt en ze zijn erg goed gelukt! Dank je wel voor dit recept!