Zelf gehaktballen maken

Gepost: 2 juni 2021 Laatst bewerkt: 15 augustus 2023
Zelf gehaktballen maken
94

Zelf gehaktballen maken is hartstikke makkelijk en het wordt veel gedaan in Nederland. Ik denk daarom ook dat er best wel wat mensen zullen zijn die een eigen ‘familiereceptuur’ hebben hiervoor. Maar voor iedereen die dat niet heeft heb ik hier een recept om zelf zalige gehaktballen (met jus natuurlijk) te kunnen bereiden.

ZO BAK JE SMEUÏGE GEHAKTBALLEN IN JUS

Iedereen wil natuurlijk een smeuïge gehaktbal maken. De meest voor de hand liggende manier om dat te bereiken is door half-om-half gehakt te gebruiken. Dit is namelijk wat vetter dan mager rundergehakt.

Toch heb ik deze gehaktballen juist met mager rundergehakt gebakken en werden de ballen hartstikke smeuïg. Dit recept is dan ook afgestemd op mager rundergehakt en niet op half-om-half gehakt.

De truc om droge gehaktballen te voorkomen is dat je ze simpelweg niet te lang moet braden. Daarnaast maakt de jus bij dit recept ze ook onweerstaanbaar lekker. 

BAKTIP (van een lezer): rol de ballen voor het bakken nog even door de bloem, dat geeft een dikkere jus. 

smeuïge gehaktballen maken

Waarom moet er ei in een gehaktbal?

Eieren zorgen samen met paneermeel voor binding. Daarnaast voegen de eieren ook vocht toe aan de gehaktballen, wat (onder andere) weer zorgt voor een smeuïge gehaktbal.

Toch is het van belang dat je niet teveel ei aan je gehaktmengsel toevoegt of dit in het geval van grote eieren compenseert met paneermeel. Het paneermeel neemt het teveel aan vocht op, zodat de bindende werking van de eieren ervoor kan zorgen dat alle losse ingrediënten zich tot een goed gebonden gehaktbal vormen.

Hoe kun je het beste gehaktballen bakken?

Voor het bakken van gehaktballen wordt een gietijzeren braadpan aangeraden. Deze pannen zijn erg geschikt wanneer iets langer gebraden moet worden op een consistente temperatuur. De dikke bodem van een gietijzeren braadpan zorgt ervoor dat de warmte goed verdeeld wordt en de gehaktballen gelijkmatig gebraden worden.

Als de gehaktballen de pan in gaan moet je ze continu blijven draaien. In eerste instantie schroeien ze op deze manier aan alle kanten dicht en daarna bak je ze zo gelijkmatig aan alle kanten bruin. Daarna is het tijd om de ballen even in de roomboter te bakken, dit zorgt voor een extra smakelijke buitenkant. Tot slot voeg je de fond en ketjap toe om een heerlijke jus te maken. Dit houdt de gehaktballen smeuïg en maakt ze helemaal af qua smaak.

Smeuïge gehaktballen zonder jus

Wil je liever geen jus bij je gehaktballen? Dan kun je dit gedeelte van het recept achterwege laten. Een lezer tipte dat je op dit punt de gehaktballen door wat paneermeel (met extra kruiden eventueel) kunt rollen en opnieuw kunt bakken in roomboter. Zo krijgen de gehaktballen een knapperige korst.

Hoe kun je het beste gehaktballen bakken?

Hoe kan ik de smaak van de gehaktballen versterken?

Persoonlijk vind ik deze gehaktballen rijk aan smaak, maar met wat extra mosterd en ketjap manis kun je deze smaak versterken. Voeg bij het toevoegen van extra vocht (zoals ketjap manis) ook wat extra paneermeel toe om te voorkomen dat het gehakt te sappig wordt en de ballen uit elkaar vallen.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om extra kruiden aan je gehaktmengsel toe te voegen of de nootmuskaat te vervangen door bijvoorbeeld een mengsel van chilipoeder en paprikakruiden. Extra zout is een optie, maar per persoon verschilt dit erg, dus ik wil nooit teveel zout in mijn recepten voorschrijven.

Als alternatief op jus zou je kunnen kiezen voor een saus, bijvoorbeeld gehaktballetjes in tomatensaus met mozzarella.

Meer gehaktballen bakken

Ben je gek op gehaktballen? Misschien vind je onderstaande varianten dan wel wat:

Gehaktballetjes - abrikozen

Berenhap (gehaktbal speciaal)

Mijn gehaktballen zijn uit elkaar gevallen. Hoe kan dat?

Dit kan aan een aantal zaken liggen:

  • Je hebt grote eieren gebruikt (L), waardoor het gehaktmengsel te nat is geworden. Bij het gebruik van grote eieren moet er ook extra paneermeel toegevoegd worden aan het gehaktmengsel. Ik gebruik in al mijn recepten medium formaat eieren, tenzij anders vermeld.
  • Dit recept is afgestemd op mager rundergehakt. Gebruik je toch een vetter soort gehakt? Voeg dan wat extra paneermeel toe.
  • Wellicht heb je te grote ballen gemaakt, dan vallen ze makkelijker uit elkaar. Voor mij was dit mengsel precies genoeg om zeven gehaktballen van te maken, maar ik verwacht dat zes stuks ook haalbaar is.
  • Zet het vuur niet te hoog tijdens het bakken en schroei de ballen aan alle kanten dicht.

 

gehaktballetjes maken

Recept afdrukken

4.54 van 126 stemmen

Zelf gehaktballen maken

Gehaktballen in jus zijn echt een typisch Nederlandse lekkernij en hartstikke makkelijk om te maken.
Porties: 7 gehaktballen

Ingrediënten

  • 500 gram rundergehakt
  • 2 eieren
  • 60 gram paneermeel
  • 1,5 el grove mosterd
  • 1,5 el ketchup
  • 1 el ketjap manis
  • 1 tl nootmuskaat

JUS

  • 250 ml runderfond
  • 1 el ketjap manis
  • 25 gram roomboter

Benodigdheden

Instructies

  • Kneed alle ingrediënten voor de ballen samen in een kom en voeg een mespunt peper en zout toe. Vorm zeven stevige ballen die gelijk zijn in grootte (zo garen ze straks gelijkmatig).
  • Laat de gevormde gehaktballen afgedekt een half uur tot een uur rusten in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de ingrediënten in de gehaktballen zullen binden en de ballen niet uit elkaar vallen.
  • Als de gehaktballen voldoende hebben gerust verhit je een braadpan op medium vuur met een beetje olie erin. Leg de ballen in de hete pan en braad ze hier in 10 minuten gelijkmatig aan alle kanten in.
  • Verwarm de fond in een ander pannetje en voeg ondertussen de roomboter toe aan de pan met gehaktballen. Braad de gehaktballen ook hier gelijkmatig aan alle kanten in totdat ze mooi bruin zijn.
  • Als de fond warm is voeg je deze ook toe, samen met de ketjap. Laat dit geheel nog 30 minuten pruttelen op een lager vuur.

Tips

  • Je kunt de nootmuskaat in dit recept ook vervangen door paprikapoeder of andere kruiden. Zo kun je heel makkelijk variëren in smaak met dit recept voor gehaktballen met jus. 

  • Blijft het gehakt te erg aan je handen plakken met het rollen? Smeer dan wat olie op je handen.
Bewaren

Je kunt de gebraden gehaktballen tot twee dagen in de koelkast bewaren of tot drie maanden in de vriezer.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

49 reacties

  1. Elise van Rijswijk schreef:

    Wat voor olie gebruik je om te braden?

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan verschillende soorten zijn, olijfolie of zonnebloemolie bijvoorbeeld.

    2. Elise Goes schreef:

      Oké dank! Ik had sesamolie gebruikt was geen succes ?

  2. Lisa schreef:

    Wat een verrassing, dit recept. Echt tof en zo fijn! Smeuige gehakballen lukt me nooit dus dit ga ik proberen. Super bedankt.

  3. Kelly schreef:

    Mag ik vragen wat fond is?

    1. Laura Kieft schreef:

      dat is ingekookte bouillon

  4. Renske schreef:

    Lekker recept. Heb de gehaktballen even door de bloem gerold. Geeft een ietwat dikkere jus. (van croma).

    1. Laura's Bakery schreef:

      Leuke tip!

  5. Ron schreef:

    Super lekkere gehaktballen

  6. Kelly schreef:

    Heel erg bedankt voor dit recept! De gehaktballen maak ik iets anders (met kipkruiden ?) maar die jus van fond is werkelijk overheerlijk!! Dus nogmaals bedankt!!

    Ps. De tip van de gehaktballen door bloem rollen, ga ik de volgende keer ook eens proberen! ??

  7. Henem schreef:

    moet het per sé rundfond zijn of mag ook gevogelte fond die heb ik toevallig in de kast.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zelf heb ik het niet uitgeprobeerd, maar experimenteren kan altijd!

  8. Ina de Jong schreef:

    Heelijk smeuïge gehaktballen. Zo maak ik ze voortaan!

  9. Ellen schreef:

    De ballen vielen allemaal uit elkaar. 😢 ik heb ze 30 minuten laten wachten in de koelkast. Gebruik een gietijzeren pan. Maar het werd een pan met gehakt ipv ballen. Help?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Waren ze goed stevig gerold?

  10. Suzanne de Weerd schreef:

    Echt wat een overheerlijke gehaktballen! Ipv de ketchup en mosterd heb ik curry gebruikt. Bedankt voor dit goede recept!!

  11. Paul schreef:

    Ik sluit me aan bij Ellen (“De ballen vielen allemaal uit elkaar. 😢 ik heb ze 30 minuten laten wachten in de koelkast. Gebruik een gietijzeren pan. Maar het werd een pan met gehakt ipv ballen.”).
    En ja, stevig gerold!
    Weg moeten gooien want hier maak je ook geen gehaktschotel meer van. Wat een blamage.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat zonde! Misschien toch wat langer in de koelkast bewaren de volgende keer. Het vlees moet namelijk goed koel en stevig zijn en des te langer het vlees door bijvoorbeeld de handen is opgewarmd, des te langer moeten ze weer in de koelkast staan.

  12. Ellen Daanje schreef:

    Vanavond poging 2 voor mij! De eerste poging hadden we we opgegeten. Alleen was het los gehakt. Maar de smaak was wel geweldig dus hopen dat ze vandaag lukken!

  13. Jola Bel schreef:

    Heeerlijke gehaktballen!! Lekker smeuïg. Heb per abuis 3 sterren ingevuld, maar hadden er 5 moeten zijn! Bedankt Laura voor dit recept! Heb het onder favorieten geplaatst!

  14. Ruud schreef:

    Ze zijn echt niet te eten. Nog nooit zulke smerige gehaktballen op. Geen textuur en smaak. Succes!

  15. Evelien schreef:

    Wij vonden ze wat vlak van smaak, welke mosterd adviseer je? De bovenstaande tip van de bloem heb ik gebruikt, hele mooie ballen en heerlijke jus.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik adviseer een grove mosterd, die is het hoogst op smaak.

  16. Louis schreef:

    Heerlijk smakelijke gehaktballen
    Uitstekend gelukt
    Gewoon verrukkelijk

    1. Laura's Bakery schreef:

      Leuk om te lezen! Bedankt voor je reactie.

  17. angela schreef:

    gehaktballen pas bij iemand gegeten én daarna zelf gemaakt !! heerlijk ! als je je aan dit recept houd en eventueel iets meer zout toevoegd omdat je dat lekkerder vind kan…voor de mensen waarbij het uit elkaar viel 1 wijze les : je hebt niks afgemeten en je gehaktballen zijn te nat !

  18. Rick schreef:

    Staan nu te pruttelen. Jus alvast overheerlijk.

    Enige tips voor de misbaksels:
    De ballen voelden bij mij ook wat te nat aan. Toen realiseerde ik me dat ik grote eieren (L) heb gebruikt. Iets minder ei help uiteraard. Zelf opgelost door wat meer paneermeel te gebruiken.

    Ik rol altijd de eieren en gooi ze dan stevig van hand naar hand.

    Bij aanbraden goed opletten dat alle kant n dichtgeschroeid zitten.

    Pruttelen is pruttelen en niet koken. Dus vuur niet te hoog.

    Dank voor recept! Supper 👍🏼

  19. Axel schreef:

    Heerlijke gehaktballen! Ik ben gek op koken maar een goede gehaktbal is mij niet vaak gelukt. Met dit recept heb ik toch heerlijke sappige gehaktballen gemaakt. Ik heb er wel andere kruiden ingedaan omdat de nootmuskaat op was.

    Top, bedankt!

  20. Rick schreef:

    Heerlijk!

    Dank je wel!!

  21. Will schreef:

    Er gaat behoorlijk wat vocht in dit recept wat maakt dat ze inderdaad niet zo stevig zijn. Op 500 gram gehakt zou ik maar 1 ei gebruiken en wat meer paneermeel (100gr) of verkruimelde beschuitjes.

  22. Laura schreef:

    Vanavond gemaakt en ze zijn erg goed gelukt! Dank je wel voor dit recept!

  23. Gonda schreef:

    Alles volgens recept gedaan maar ook bij mij vallen ze uit elkaar ☹️
    Misschien zijn twee eieren (zeker als het grote zijn) toch wel teveel. En wat meer paneermeel maakt ze misschien ook steviger.
    Enfin, straks maar proeven of de uit elkaar gevallen ballen lekker zijn.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend! Ik gebruik altijd medium eieren, tenzij anders aangegeven. In dat geval had er waarschijnlijk wat meer paneermeel in gemoeten inderdaad.

  24. Leonie Schoppema schreef:

    Echt, ik heb m’n gehaktballen nog nooit zó lekker gekregen! Ik wil geen half-om-half gehakt maar rundergehakt en dat is altijd toch aan de droge kant. Maar met dit recept, ongelooflijk zo lekker!
    Het heeft me verbaasd dat het zó lekker was en helemáál niet droog. Ik ga eens gauw kijken bij je andere recepten!

  25. Lin schreef:

    Meest slechtste recept ever!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Linda, wat vervelend dat het recept niet bij je is gelukt. Heb je de tips in de blogpost erboven al goed doorgenomen? Hopelijk helpt dat een volgende keer.

  26. Sofie schreef:

    Hee laura!
    Om te beginnen wat ben ik dik geworden van jou december recepten echt HEEERLIJK!
    Mijn vraag was of ik ook de gehaktballen in de ochtend kan draaien en savonds kan bakken nadat ik uit mijn werk kom . Of liggen ze dan te lang in de koelkast ?

    Groetjes Sofie

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt me geen probleem!

  27. Robert schreef:

    Een fijn gesnipperd uitje erin is er ook lekker in 🙂

  28. Emma Bronkhorst schreef:

    Gisteravond gemaakt en ze waren een groot succes!!! Vielen helemaal niet uit elkaar maar ik had wel half-om-half gehakt gebruikt (dat lag toevallig nog in de vriezer) en daarom ook iets meer paneermeel (10 gr ongeveer). Smaak was heerlijk!

  29. Hugo schreef:

    Helaas ook bij mij geen stevige ballen.
    Grote eieren, dus iets meer paneermeel.
    Mocht niet baten.

  30. Sas schreef:

    Ik heb het recept gemaakt met een kleine aanpassing hier en daar. Ik had 300 gram rundergehakt, dus moest de eenheden een klein beetje aanpassen.
    Omdat ik geen fond had, heb ik runderboullion gebruikt (half blokje van 1 liter voor 250 ml om de reductie op te vangen, achteraf misschien iets te veel boullionblok maar voor mij oke). Ook heb ik de nootmuscaat vervangen voor gerookt paprikapoeder en zelf 2 teentjes knoflook en 1 klein uitje, alletwee geraspt toegevoegd. Heb daarnaast dan 1 ei (middelmaat) en 30 gram gestampte beschuit gebruikt (ipv panneermeel). Bij het bakken van de ballen eerst met bloem bestuifd, en gebakken in vloeibare boter (Croma fles) ipv olie. Wel na de 10 min de echte boter toegevoegd zoals beschreven.
    De jus is op deze manier iets zout, maar ik vind dat wel lekker. De balletjes (kon er 6 maken) zijn heerlijk!
    Dus mocht je iets willen aanpassen omdat je het niet in huis hebt, maar wel bovenstaande dan kan dat prima met dito resultaat 🙂 En Laura: thanks!!!

  31. Yuri Franken schreef:

    fijn recept, heb voor extra smaak nog een hele ui fijn gehakt en 3 teentjes knoflook toegevoegd. is even tricky met aanbraden, naar ze bleven heel. top!

  32. Joyce schreef:

    Heerlijke gehaktballen! Lekkerste die ik ooit heb gegeten. Bedankt!

  33. Jojo schreef:

    Hoeveel eetlepels mosterd en ketchup moet daar in

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat staat in het recept, van beide 1,5 eetlepel 🙂

  34. eleni schreef:

    Heb ze al een paar keer gemaakt, ik gebruik ipv ketchup bbq saus honey. En voeg wat knoflook en paprika poeder toe. Ze liggen nu weer in de koelkast, jummie!

  35. Suzanne van Rooijen schreef:

    Ze zijn goed gelukt hoor. precies volgens recept (plus even door de bloem rollen) en een uurtje ofzo in de koelkast laten rusten.
    Wat ik wel altijd doe, wat ik leerde van tv kok hugo, is voor je ballen draait even flink met het gehakt smijten. Letterlijk. Gewoon de homp gekneed deeg oppakken en dan lekker hard terug in de kom gooien, een paar keer. Zo gaat de lucht eruit en voorkom je dat ze gaan openbarsten

  36. Joop schreef:

    Lekker makkelijk recept. Ik zorg ervoor dat alle ingrediënten voor het kneden ijskoud zijn, dus niet eerst buiten de koelkast laten opwarmen. Het gehakt kneden doe ik met een keukenmachine met een deeghaak, dan gaat het lekker snel en krijgt het gehakt niet de kans om teveel op te warmen en is het gehakt mengsel meteen al stevig. Dan kun je makkelijker goede ballen maken. Op deze manier ze al meerdere keren gemaakt, is altijd nog goed gegaan, heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *