Deze nougatine ijstaart is een soort hazelnootschuimtaart, maar dan met ijs en ook nog eens makkelijk om te maken. Op een eenvoudige manier heb ik er een krans van gemaakt en daarmee is het een perfect dessert voor kerst of ander feestelijk moment geworden.

Nougatine ijstaart recept

Nougatine ijstaart is blijkbaar nogal een ding, maar eerlijk gezegd had ik tot voor kort nog nooit van een nougatine ijstaart gehoord. Daardoor heb ik wel wat gemist, want deze ijstaart is echt heel erg lekker! Zowel door het ijs als bovenop heb ik schuimpjes verwerkt en dat is ronduit fantastisch. Het lijkt op een hazelnootschuimtaart, maar dan in ijsvorm.

Voor de schuimpjes kun je zelf schuimpjes maken (bijvoorbeeld deze hazelnoot schuimpjes) of je koopt ze kant-en-klaar in de winkel. Zeker rondom de feestdagen is er een uitgebreid aanbod en je kunt ieder soort schuimpje gebruiken. Zelf heb ik salted caramel schuimpjes gebruikt, maar bijvoorbeeld krans schuimpjes bovenop de taart zijn ook superleuk!

Nougatine ijstaart met schuimpjes WM-2

Makkelijke nougatine ijstaart

Een nougatine ijstaart maken is niet moeilijk. Ik heb er mijn eigen draai aan gegeven door een bodem te maken met Speculooskoekjes, mijn 3 ingrediënten vanille roomijs te maken en daar vervolgens nougatine en schuimpjes doorheen te spatelen.

Lekker makkelijk en zeker niet minder lekker dan een ‘uitgebreide’ versie van dit recept. De nougatine kun je trouwens zelf maken met dit recept of kopen in de (bak)winkel.

Nougatine ijstaart met schuimpjes WM-1

IJstaart in kransvorm maken

Het maken van een krans van deze ijstaart met nougatine is heel simpel. Daarvoor zet je simpelweg een glas ingepakt in huishoudfolie in het midden van de springvorm (ik gebruik deze springvorm van 24 cm).

Wel belangrijk om deze even vast te houden tijdens het aandrukken van de koekjesbodem. Je moet wellicht wat wrikken om het glas er na het invriezen weer uit te krijgen, maar dat is het dan ook. Hieronder zie je het nog duidelijk in de foto.

Nougatine ijstaart met schuimpjes SVS

Meer ijstaart recepten

Natuurlijk kun je ieder soort ijstaart in een kransvorm maken. Of in een andere vorm, net wat je zelf leuk vindt! Op het blog vind je genoeg andere ijstaart recepten die ideaal zijn voor kerst of andere feestelijke momenten, zoals:

BAKTIP: alle ijsrecepten van Laura’s Bakery vind je hier!

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

Tips voor nougatine ijstaart maken

Soort ijs

In principe kun je deze nougatine ijstaart met ieder soort ijs maken. Om het makkelijk te houden heb ik mijn roomijs recept gebruikt waar je maar 3 ingrediënten voor nodig hebt. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook een chocolade ijstaart van maken door stracciatella ijs te gebruiken of ga voor een frisse ijstaart met citroenijs.

(Spring)vorm

Je kunt deze ijstaart in alle maten maken. Ik heb deze 24 cm springvorm gebruikt en daarmee maak je een ijstaart waar je ca. 12 stukjes uithaalt. Via de knop omrekenen bij het recept kun je gemakkelijk een andere maat opgeven en de hoeveelheden herberekenen.

Ik heb ervoor gekozen om de vorm van een krans te maken, maar dat is natuurlijk geen must. Je kunt simpelweg het glas weglaten en er een ronde ijstaart van maken of een andere bakvorm gebruiken.

Bodem

Voor de bodem heb ik Speculoos koekjes gebruikt. Die vind ik heel goed bij de smaak van de ijstaart passen. Je kunt ook andere koekjes gebruiken. Let er wel op dat de verhouding van boter en koekjes dan kan veranderen.

Schuimpjes

Ik heb kleine salted caramel schuimpjes gebruikt, maar je kunt elk soort schuimpje gebruiken. Rondom de feestdagen is er een ruim aanbod in de winkels. Natuurlijk kun je ook zelf schuimpjes maken.

Decoratie

Qua decoratie kun je het zo simpel of uitbundig maken als je zelf wilt. Voor wat knapperigheid vind ik het wel lekker om nougatine te gebruiken aan de buitenkant. Je kunt allerlei (kerst)decoratie gebruiken om het verder aan te kleden.

Serveren

Serveer de ijstaart op een groot bord of een mooi taartplateau, dat maakt het extra feestelijk. Dit taartplateau is bijvoorbeeld prachtig.

Bewaren

Deze ijstaart is zo’n 3 maanden goed in de vriezer. Verpak de taart dan wel goed. De decoratie van nougatine en schuimpjes doe je er pas op vlak voor het serveren om de knapperigheid te behouden.

 

nougatine ijstaart

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 1 stem

Nougatine ijstaart recept

Maak makkelijk zelf een snelle een nougatine ijstaart met schuimpjes. Een perfect dessert voor kerst of andere feestelijke momenten.
Porties: 12 porties
Voor een 24 cm springvorm

Ingrediënten

Bodem

  • 200 gram Speculoos koekjes
  • 60 gram ongezouten roomboter

IJs

  • 500 ml slagroom
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 80 gram schuimpjes eventueel in stukjes
  • 75 gram nougatine

Decoratie

Instructies

  • Bekleed een springvorm met keukenfolie, zowel de bodem als de randen. Maak je de ijstaart in de vorm van een krans? Pak dan ook een glas in met keukenfolie en zet deze in het midden op de bodem van de springvorm.
  • Maal de Speculoos koekjes fijn in een foodprocessor en smelt de boter in een pannetje. Voeg de kruimels toe aan de gesmolten boter en roer door elkaar.
  • Stort het koekmengsel op de bodem van de springvorm, gebruik een lepel om de bodem gelijkmatig te verdelen en stevig aan te drukken. Houd het glas vast terwijl je dit doet, zodat deze netjes in het midden blijft staan.
  • Klop de slagroom tot deze lobbig tot bijna stijf is. Voeg de gecondenseerde melk toe en spatel door de slagroom.
  • Voeg nougatine en schuimpjes toe en spatel door je ijsmengsel. Stort het geheel in de springvorm en verdeel gelijkmatig met een spatel.
  • Dek de ijstaart af met keukenfolie en zet minimaal 6 uur in de vriezer.
  • Wanneer de ijstaart goed hard is, kun je het glas verwijderen (dat kan prima voordat je hem gaat serveren). Wiebel een beetje aan het glas en haal deze uit de ijstaart. Trek daarna ook de folie los. Verwijder de ijstaart uit de vorm, haal alle folie weg en plaats op een bord of taartplateau.
  • Decoreer de nougatine ijstaart met wat extra nougatine en schuimpjes.
Tips

Je kunt natuurlijk ook prima het glas weglaten en een geheel ronde ijstaart maken in plaats van een krans.
Bewaren

In de vriezer tot 3 maanden houdbaar

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

10 reacties

  1. Marja schreef:

    Hallo Laura, ik heb al verschillende keren de omreken tabel geprobeerd te gebruiken. Maar tot nu toe geen resultaat. Ik vul de bak maat van en naar in cm in. Dan moet ik toch automatisch de nieuwe gewichten krijgen?? Wat gaat er fout??? Mvg Marja

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klopt zo werkt het inderdaad! Lastig om te zeggen vanaf hier waar het misgaat. Hier werkt het zoals het hoort.

  2. Moniek De Krijger schreef:

    Het blikje gecondenseerde melk hoeft dus niet eerst in water ‘gekookt’ te worden?
    Wat is dan de meerwaarde..want dan is er toch geen caramelsmaak?
    Of mis ik iets?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klopt, dit is om het ijs te maken, niet om karamelsmaak mee te maken.

  3. Marja schreef:

    Hallo Laura, ben er achter waarom de omrekentabel niet werkte bij mij.
    Geen cm zetten achter bakvorm formaat en op het eerste ingrediënt van het nieuwe recept drukken. En wallah…het werkt😁 Dank voor je reactie mvg Marja

  4. Anna schreef:

    Hoi, zou dit ook in een tulband vorm kunnen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lijkt me van wel! Leuk idee! Laat je weten of het gelukt is? 🙂

  5. Ans schreef:

    Wat een heelijke taart, heb hem al meerdere keren gemaakt. Heel slim met dat glas in het midden!

  6. Eva schreef:

    Wat kan je hier nog wat bijgeven , iets fruitigs ? Enige suggestie

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker vers fruit zal er heerlijk bij smaken! Bijvoorbeeld rood fruit zoals aardbei, framboos of rode bessen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept