Tips voor speculaas koekjes
Het begint allemaal bij de speculaasplank. Die moet je ‘voorbereiden’ en dat kan op verschillende manieren. Dit varieert van de plank een nacht in koud water leggen tot goed insmeren met slaolie. Ook las ik dat de plank door gebruik vanzelf vet zou worden. Dit klonk het makkelijkst dus daar ben ik voor gegaan. Hierdoor zullen de eerste paar speculaasjes misschien mislukken, maar dat maakte mij niet zoveel uit. Het maken van speculaasjes is toch zo’n gevalletje van ‘oefening baart kunst’.
Verderop in dit artikel staat een duidelijke foto van de verschillende stappen als je speculaasjes maakt met een speculaasplank. De tips die ik hier deel hebben betrekking op de voorbereiding.
Zorg voor koud koekdeeg
Koud en stevig koekdeeg werkt het prettigst. Dat behoudt zijn vorm wat beter als je het speculaasje ‘afsnijdt’ en uit de vorm wilt halen. Naarmate je langer werkt met een stukje deeg zal het weer wat warmer en soepeler worden. Meng het dan met een stukje nieuw deeg en je zult gelijk merken dat dit een stuk prettiger werkt.
Goed zichtbare afdruk
Als je zelf speculaas koekjes maakt, wil je dat de afdruk van de houten plank zo goed mogelijk zichtbaar is. Ik gebruik in mijn recept zelfrijzend bakmeel, dat vind ik het lekkerst voor de structuur van de koekjes. Maar zelfrijzend bakmeel zorgt er ook voor dat het deeg licht rijst. En je snapt: dat heeft invloed op de print.
Je zou het zelfrijzend bakmeel kunnen vervangen voor bloem, maar dat heeft uiteraard wel wat invloed op het resultaat qua structuur.
Een andere tip: leg de ongebakken koekjes nog een tijdje in de koelkast (of kort in de vriezer) zodat ze zo koud mogelijk de oven ingaan. Dat zal ook helpen voor een duidelijke print. Al moet ik er wel bij zeggen dat de print altijd iets minder goed zichtbaar wordt tijdens het bakken.
Als je een speculaasplankje koopt kun je er ook op letten of de print duidelijk en diep genoeg in het hout is gesneden. Je hoort het: genoeg om mee rekening te (kunnen) houden!
Als je het viert wens ik jou ook een fijne pakjesavond! nog leuke taart/koekspulletjes gevraagd?
hoi Laura,
bedankt voor je fijne recept. een tip van 24 kitchens Rudolph van Veen: bestuif het plankje met rijstebloem.
gezellige pakjesavond!
Fijn nog wat extra tips. Ik heb de plankjes al jaren maar nog nooit gebruikt. Ze zijn onlangs wel flink in de olie gezet maar er was dit jaar geen tijd meer om ze te bakken. Misschien deze zomer en dan de popjes zomers aankleden met icing dan maar?
Goed gedaan!
Na deze post staat een speculaasplank dus op mijn verlanglijstje voor de kerstman, haha!
super! Ik heb 2daagen geleeden gemaakt 🙂 lekker !!! Groetjes
Bedankt voor je recept en how-to! Kun je het plankje naderhand gewoon schoon maken met water of moet dat met iets anders?
Hoe lang moeten ze in de oven?
dat hangt af van de grootte, dit staat onder de eerste stap-voor-stap foto
Dat was nog best lastig, ‘bloem niet in de kieren’. En ook wilde het deeg niet altijd even makkelijk loslaten. Maar met wat gepriegel en plakwerk zijn de speculaasjes nog best goed gelukt.
Voor wat betreft de oven, trouwens, mijn recept, uit het boek van Holtkamp zei 30 minuten op 150 graden…
de baktijd hangt natuurlijk wel af van de grootte van de koek. 30 minuten lijkt mij niet voor kleine speculaasjes maar voor grote poppen?
Dank jullie wel, ga dit weekend bakken 🙂
Ze hadden van mij misschien iets korter gemogen, maar die 30 was zo gek nog niet. Hangt natuurlijk ook van de temperatuur af hoe lang ze moeten….
Ik had al een heerlijk recept voor speculaas, maar dit recept lukt beter met de plankjes (het andere deeg is nogal plakkerig).
Ze zijn echt heel goed gelukt! Bedankt!
En… mijn kindjes vinden deze de lekkerste!
Heerlijk recept: lekker makkelijk… Morgen verse speculaas! dank hoor!
Deze zijn echt lekker! Heeft iemand nog een tip om de speculaasplank schoon te krijgen? Gebruik nu warm water en een afwasborstel, hierdoor wordt het hout zachter waardoor de afwasborstel de nerfjes beschadigd.
Ik maak het zelf op dezelfde manier schoon, maar ik laat het plankje niet in het water liggen. Gewoon direct onder de hete kraan, dan heeft het hout geen tijd om echt zacht te worden 😉
Bij mij werden de speculaasjes nogal hard en donker in de oven (donkerder dan op jouw foto). Ik had de oven gewoon op 250 graden staan.. Wel met boven-onderwarmte. Welke ovenstand gebruik jij voor de speculaasjes?
Ik had voor gebruik de plank ingevet met olie en even laten intrekken. De speculaasjes kwamen er perfect uit zonder te prutsen!
Hoi Lizanne, ik gebruik ook boven en onderwarmte. Het kan zijn dat jouw oven gewoon minder tijd nodig heeft, of op een lagere temperatuur bakken.
Laura, is de 250 graden die vermeld staat wel juist? Lijkt me wat aan de hoge kant.
Dat klopt zeker. Door ze op een hoge temperatuur te bakken (kort) worden ze juist lekker bros.
Hoe kun je het beste amandelschaafsel op de achterkant krijgen?
Dan leg je amandelschaafsel op de bakplaat waar je de ongebakken speculaasjes bovenop legt. Na het bakken zitten ze vanzelf vast 🙂
Hoi Laura, ik heb pas een speculaasplankje (molen) gekocht en wil nu graag eens speculaas bakken. Dank je voor dit recept met fijne overzichtelijke uitleg met foto’s. Voor rommboter-speculaas ga ik wel half bruine en half witte basterdsuiker gebruiken.
Hoi Laura,
Gisteren de speculaas poppen gemaakt, maar veel te donker geworden bij 240 graden (had de oven al iets lager gezet dan de voorgeschreven 250 graden.
Wat is jouw advies qua oven temperatuur, stuk lager zetten?
Heb je misschien een hetelucht oven? Dan moet de temperatuur 20% lager staan. Zo niet, dan zou ik ze korter bakken en niet de temperatuur aanpassen.
Hoi Laura,
Ik zie dat overal op internet andere recepten en oventemperaturen staan. Misschien vind je deze site informatief: https://www.kokswereld.nl/patisserie/deeg_speculaas.html
Hier staan dat voor speculaasjes 170 graden en 25 min baktijd wordt aangeraden. Een hogere oventemperatuur zou zorgen voor een minder bros product.
Veel bakplezier!
Elk recept verschilt inderdaad, dat klopt. Maar met de genoemde oven instellingen kreeg ik een perfect resultaat. Hou er ook rekening mee dat de instructies op genoemde website vaak bedoeld zijn voor professionele ovens, dat werkt anders dan de oven die jij en ik thuis hebben staan.
Het 3e jaar op rij dat ik je recept weer maak. …
Het deeg ligt weer braaf te rusten in de koelkast. Ik kan niet wachten. …
Bedankt voor je recept
Kan je uit het deeg ook gewoon vormpjes steken als je geen speculaas plankje hebt?
Ja hoor, dat kan ook
Yes het is gelukt. Ik heb 3 verschillende plankjes. De molentjes zijn de kleinste maar heb ook poppen van 30 cm. Die mogen wel langer maar lagere temperatuur de binnenkant was niet lekker bros. Echt een super fijne handleiding.
Dag Laura,
Ik heb een vraagje ibm bruine basterdsuiker, is dit lichte of donkere basterdsuiker.
dank u
Ik heb de donkere gebruikt.
Elke keer als ik met mijn zoontje iets wil bakken en een recept google, kom ik op jouw site uit. Zulke fijne recepten: makkelijk te maken, duidelijke uitleg en bovenal heerlijke resultaten. Bedankt dus! Mijn zoon vraagt bijna elke dag: ‘Mama, gaan we vandaag weer iets lekkers bakken?’ De speculaasjes staan voor vandaag op het programma 🙂
Wat leuk om te horen!
Beste Laura,
Allereerst, mijn complimenten voor je site en onwijs heerlijke recepten.
Deze week bij de molen sint en Piet plankjes gekocht. Daar kreeg ik het advies eerst insmeren met zonnebloemolie en daarna met rijstebloem bestuiven en uitklappen. Toch blijft er bloem in de groeven zitten en moest ik zowat elke figuur er voorzichtig uit prutsen met de punt van een mesje. Heb je goeie tip hoe ik ze zonder problemen uit het plankje kan tikken?
Alvast dank.
Hi Rita, wat vervelend dat het nog niet wil met jouw plank. Ik vind het lastig om nog meer tips te geven dan al in bovenstaand artikel staan, dat is nl precies hoe ik het gedaan heb.
Dankjewel Laura,
Uiteindelijk heb ik mijn planken flink met zonnebloemolie ingesmeerd en een dag laten indrogen. Nu gebruik ik Zeeuws meel (is wat vettiger meel), met Goed succes. Nu vallen ze er goed uit.
Er zijn trouwens veel verschillende recepten voor speculaas te vinden. Opvallend tref ik op een aantal dat de verhouding boter en suiker hetzelfde moet zijn. In jou recept is dat niet en blijft het deeg erg brokkelig. Mis ik nog iets?
In ieder geval, super bedankt en alvast fijne dagen. Gr Rita
Fijn dat het inmiddels gelukt is. Het deeg was bij mij totaal niet kruimelig zoals op de foto te zien is, maar precies goed zo. Veel plezier met speculaas bakken!
Hoi Laura
Ik maakte dit recept en liet het deeg een nachtje in de koelkast. Ik kreeg er echter maar 3 vormen (20cm) uit en vond het deeg heel erg plakkerig…
Ik denk dat ik het recept helemaal gevolgd heb… heb ik iets over het hoofd gezien
Wat vervelend zeg! Ik durf het niet te zeggen zo op afstand.
Hoe lang kan je ze bewaren ?:)
Zeker twee weken in een trommel.
Hallo Laura bedankt voor de heerlijke recepten ik heb nieuwe speculaas kruiden gekocht en wil speculaasjes gaan bakken mijn vraag is nu kun je ipv gewone bloem ook zweeuwse bloem gebruiken voor speculaas te bakken ik heb hier nog veel van
Dat kan hoor! Hier vertel ik je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/verschillende-soorten-bloem/
bedankt Laura
Wat een heerlijk en duidelijk recept. De speculaas twee weken bewaren? Dat haalt ie niet, ruim voor die tijd is alles op. Deze speculaas smaakt naar meer!
Hey Laura!
Top recept! Echter; Mijn oven kan niet hoger dan 230! En nu? :p
Waarschijnlijk moeten ze dan wat langer.