How to + recept: Speculaas(plank)

4 december 2011 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
55

Het is de tijd van het jaar waarin iedereen massaal aan het speculaas gaat, maar ook taai-taai, marsepein en schuimpjes mogen niet ontbreken in deze periode. Ik ben zelf gek op het snoepgoed, vooral marsepein en speculaas gaan er moeiteloos in. Wat nog lekkerder is; zelfgemaakt speculaas! Ik wilde dit jaar niet de standaard pepernoten gaan maken, maar aan de slag gaan met heuse speculaasplankjes. Afgelopen zomer had ik al wat plankjes aangeschaft, nu kwam het er eindelijk van om ze dan ook daadwerkelijk te gebruiken. Dat het werken met speculaasplankjes nog niet zo makkelijk is bleek al snel, in het begin wilde het totaal niet lukken en stond ik haast op het punt er maar gewoon pepernoten van te maken. Gelukkig kreeg ik niet veel later de slag te pakken en geurde het huis naar versgebakken speculaas.

Recept afdrukken

4.63 van 8 stemmen

Speculaas(plank)

Zelf speculaasjes maken maakt het Sinterklaasfeest natuurlijk helemaal compleet. Met dit recept voor speculaas(plank) is dat ook nog eens hartstikke makkelijk.

Ingrediënten

  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 2 el melk
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 1 mespuntje zout
  • speculaasplankje(s)

Instructies

  • Het bereiden van dit recept is erg eenvoudig. Je doet alles tegelijk in een kom en mengt het tot het deeg stevig en donkerbruin kleurt. Het laatste stukje kneed je met de hand tot een bal. Wikkel het deeg in folie en laat het minstens 2 uur in de koelkast rusten. Het is nog makkelijker om het al een dag van te voren te maken. Heb je nog geen speculaasplankjes? Dille en Kamille heeft er een aantal in het assortiment. Op het internet is veel te lezen over het ‘voorbereiden’ van zo’n plank. Dit varieert van ‘een nacht in koud water’ tot ‘goed insmeren met slaolie’. Ook las ik dat de plank door gebruik vanzelf vet zou worden. Dit klonk het makkelijkst dus daar ben ik voor gegaan.
  • Voordat je begint warm je de oven voor op 250 °C (boven- en onderwarmte). De kleine figuurtjes (9cm hoog) bak je in 6 minuten gaar, de molen (12cm hoog) hebben een minuutje langer nodig. De hoeveelheid deeg is goed voor 14 poppetjes en 6 molens.
  • De plank heb ik hier al een paar keer gebruikt, je ziet dat hij al vettiger is geworden. De eerste paar keren zul je er hoogstwaarschijnlijk geen normaal figuur uit krijgen, dus heb geduld!
  • Bestuif de plank goed met bloem
  • Klop het bloem er weer af, zorg dat het bloem niet in de kieren gaat zitten. Dit gaat namelijk ten koste van de print in het speculaas
  • Neem een bolletje van het deeg en vorm dit al iets naar de vorm in de plank
  • Druk het deeg goed aan in de vorm, ga hierbij over de randjes heen
  • Met een goed scherp mes snijd je het overtollige deeg weg. houdt het mes goed plat zodat je geen gaten snijdt in het figuur
  • Je figuur is nu klaar om te lossen
  • Sla met de rand van het plankje op het aanrecht tot de randjes los komen te zitten. Haal voorzichtig het figuur los, houdt hierbij het plankje zo horizontaal mogelijk en dicht bij het aanrecht of je hand
  • Leg de figuren op een ingevette bakplaat (of op bakpapier) en bak ze in de oven.
Bewaren

In een trommel 2 weken houdbaar.

Heerlijk bij een lekker kopje thee! En voor degene die het nog niet hebben gevierd:

Fijne pakjesavond!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

45 reacties

  1. Mariska schreef:

    Als je het viert wens ik jou ook een fijne pakjesavond! nog leuke taart/koekspulletjes gevraagd?

  2. Desiree schreef:

    hoi Laura,
    bedankt voor je fijne recept. een tip van 24 kitchens Rudolph van Veen: bestuif het plankje met rijstebloem.
    gezellige pakjesavond!

  3. Carola schreef:

    Fijn nog wat extra tips. Ik heb de plankjes al jaren maar nog nooit gebruikt. Ze zijn onlangs wel flink in de olie gezet maar er was dit jaar geen tijd meer om ze te bakken. Misschien deze zomer en dan de popjes zomers aankleden met icing dan maar?

  4. Blondie schreef:

    Na deze post staat een speculaasplank dus op mijn verlanglijstje voor de kerstman, haha!

  5. super! Ik heb 2daagen geleeden gemaakt 🙂 lekker !!! Groetjes

  6. Harriet schreef:

    Bedankt voor je recept en how-to! Kun je het plankje naderhand gewoon schoon maken met water of moet dat met iets anders?

  7. Annelies schreef:

    Hoe lang moeten ze in de oven?

    1. Laura's Bakery schreef:

      dat hangt af van de grootte, dit staat onder de eerste stap-voor-stap foto

  8. Rick schreef:

    Dat was nog best lastig, ‘bloem niet in de kieren’. En ook wilde het deeg niet altijd even makkelijk loslaten. Maar met wat gepriegel en plakwerk zijn de speculaasjes nog best goed gelukt.

  9. Rick schreef:

    Voor wat betreft de oven, trouwens, mijn recept, uit het boek van Holtkamp zei 30 minuten op 150 graden…

    1. Laura's Bakery schreef:

      de baktijd hangt natuurlijk wel af van de grootte van de koek. 30 minuten lijkt mij niet voor kleine speculaasjes maar voor grote poppen?

  10. Annelies schreef:

    Dank jullie wel, ga dit weekend bakken 🙂

  11. Rick schreef:

    Ze hadden van mij misschien iets korter gemogen, maar die 30 was zo gek nog niet. Hangt natuurlijk ook van de temperatuur af hoe lang ze moeten….

  12. Roos schreef:

    Ik had al een heerlijk recept voor speculaas, maar dit recept lukt beter met de plankjes (het andere deeg is nogal plakkerig).
    Ze zijn echt heel goed gelukt! Bedankt!
    En… mijn kindjes vinden deze de lekkerste!

  13. Marieke schreef:

    Heerlijk recept: lekker makkelijk… Morgen verse speculaas! dank hoor!

  14. Jeroen schreef:

    Deze zijn echt lekker! Heeft iemand nog een tip om de speculaasplank schoon te krijgen? Gebruik nu warm water en een afwasborstel, hierdoor wordt het hout zachter waardoor de afwasborstel de nerfjes beschadigd.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik maak het zelf op dezelfde manier schoon, maar ik laat het plankje niet in het water liggen. Gewoon direct onder de hete kraan, dan heeft het hout geen tijd om echt zacht te worden 😉

  15. Lizanne schreef:

    Bij mij werden de speculaasjes nogal hard en donker in de oven (donkerder dan op jouw foto). Ik had de oven gewoon op 250 graden staan.. Wel met boven-onderwarmte. Welke ovenstand gebruik jij voor de speculaasjes?

    Ik had voor gebruik de plank ingevet met olie en even laten intrekken. De speculaasjes kwamen er perfect uit zonder te prutsen!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Lizanne, ik gebruik ook boven en onderwarmte. Het kan zijn dat jouw oven gewoon minder tijd nodig heeft, of op een lagere temperatuur bakken.

  16. Ria schreef:

    Laura, is de 250 graden die vermeld staat wel juist? Lijkt me wat aan de hoge kant.

    1. Laura schreef:

      Dat klopt zeker. Door ze op een hoge temperatuur te bakken (kort) worden ze juist lekker bros.

  17. MJH schreef:

    Hoe kun je het beste amandelschaafsel op de achterkant krijgen?

    1. Laura schreef:

      Dan leg je amandelschaafsel op de bakplaat waar je de ongebakken speculaasjes bovenop legt. Na het bakken zitten ze vanzelf vast 🙂

  18. Mieke schreef:

    Hoi Laura, ik heb pas een speculaasplankje (molen) gekocht en wil nu graag eens speculaas bakken. Dank je voor dit recept met fijne overzichtelijke uitleg met foto’s. Voor rommboter-speculaas ga ik wel half bruine en half witte basterdsuiker gebruiken.

  19. Annemieke schreef:

    Hoi Laura,

    Gisteren de speculaas poppen gemaakt, maar veel te donker geworden bij 240 graden (had de oven al iets lager gezet dan de voorgeschreven 250 graden.
    Wat is jouw advies qua oven temperatuur, stuk lager zetten?

    1. Laura schreef:

      Heb je misschien een hetelucht oven? Dan moet de temperatuur 20% lager staan. Zo niet, dan zou ik ze korter bakken en niet de temperatuur aanpassen.

  20. Manon schreef:

    Hoi Laura,

    Ik zie dat overal op internet andere recepten en oventemperaturen staan. Misschien vind je deze site informatief: https://www.kokswereld.nl/patisserie/deeg_speculaas.html

    Hier staan dat voor speculaasjes 170 graden en 25 min baktijd wordt aangeraden. Een hogere oventemperatuur zou zorgen voor een minder bros product.

    Veel bakplezier!

    1. Laura schreef:

      Elk recept verschilt inderdaad, dat klopt. Maar met de genoemde oven instellingen kreeg ik een perfect resultaat. Hou er ook rekening mee dat de instructies op genoemde website vaak bedoeld zijn voor professionele ovens, dat werkt anders dan de oven die jij en ik thuis hebben staan.

  21. Mirjam schreef:

    Het 3e jaar op rij dat ik je recept weer maak. …
    Het deeg ligt weer braaf te rusten in de koelkast. Ik kan niet wachten. …
    Bedankt voor je recept

  22. Cynthia schreef:

    Kan je uit het deeg ook gewoon vormpjes steken als je geen speculaas plankje hebt?

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, dat kan ook

  23. Liesbeth schreef:

    Yes het is gelukt. Ik heb 3 verschillende plankjes. De molentjes zijn de kleinste maar heb ook poppen van 30 cm. Die mogen wel langer maar lagere temperatuur de binnenkant was niet lekker bros. Echt een super fijne handleiding.

  24. Ann schreef:

    Dag Laura,
    Ik heb een vraagje ibm bruine basterdsuiker, is dit lichte of donkere basterdsuiker.
    dank u

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb de donkere gebruikt.

  25. Kathinka schreef:

    Elke keer als ik met mijn zoontje iets wil bakken en een recept google, kom ik op jouw site uit. Zulke fijne recepten: makkelijk te maken, duidelijke uitleg en bovenal heerlijke resultaten. Bedankt dus! Mijn zoon vraagt bijna elke dag: ‘Mama, gaan we vandaag weer iets lekkers bakken?’ De speculaasjes staan voor vandaag op het programma 🙂

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat leuk om te horen!

  26. Rita schreef:

    Beste Laura,
    Allereerst, mijn complimenten voor je site en onwijs heerlijke recepten.
    Deze week bij de molen sint en Piet plankjes gekocht. Daar kreeg ik het advies eerst insmeren met zonnebloemolie en daarna met rijstebloem bestuiven en uitklappen. Toch blijft er bloem in de groeven zitten en moest ik zowat elke figuur er voorzichtig uit prutsen met de punt van een mesje. Heb je goeie tip hoe ik ze zonder problemen uit het plankje kan tikken?
    Alvast dank.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Rita, wat vervelend dat het nog niet wil met jouw plank. Ik vind het lastig om nog meer tips te geven dan al in bovenstaand artikel staan, dat is nl precies hoe ik het gedaan heb.

  27. Rita schreef:

    Dankjewel Laura,
    Uiteindelijk heb ik mijn planken flink met zonnebloemolie ingesmeerd en een dag laten indrogen. Nu gebruik ik Zeeuws meel (is wat vettiger meel), met Goed succes. Nu vallen ze er goed uit.
    Er zijn trouwens veel verschillende recepten voor speculaas te vinden. Opvallend tref ik op een aantal dat de verhouding boter en suiker hetzelfde moet zijn. In jou recept is dat niet en blijft het deeg erg brokkelig. Mis ik nog iets?
    In ieder geval, super bedankt en alvast fijne dagen. Gr Rita

    1. Laura's Bakery schreef:

      Fijn dat het inmiddels gelukt is. Het deeg was bij mij totaal niet kruimelig zoals op de foto te zien is, maar precies goed zo. Veel plezier met speculaas bakken!

  28. Cindy schreef:

    Hoi Laura

    Ik maakte dit recept en liet het deeg een nachtje in de koelkast. Ik kreeg er echter maar 3 vormen (20cm) uit en vond het deeg heel erg plakkerig…
    Ik denk dat ik het recept helemaal gevolgd heb… heb ik iets over het hoofd gezien

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend zeg! Ik durf het niet te zeggen zo op afstand.

  29. Nathalie Dercksen schreef:

    Hoe lang kan je ze bewaren ?:)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker twee weken in een trommel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *