Kan ik ook witte chocolade gebruiken?
Jazeker, je kunt elke soort chocolade gebruiken. Ik heb zelf gekozen voor 50% pure chocolade en 50% melkchocolade.
De charmante Franse madeleines worden nog lekkerder als je ze voorziet van een laagje chocolade. Het maken van madeleines met chocolade is heel simpel, ik laat het je zien!
Dit is er weer zo eentje: al jaren op de baklijst, maar het was er nog niet eerder van gekomen. Aangezien deze week de madeleine bakvorm uit de Laura’s Bakery bakproductencollectie weer bij Kruidvat verkrijgbaar is, leek mij dat hét moment om eindelijk aan de slag te gaan met dit leuke en verrassend makkelijke recept.
Het concept is heel simpel. Allereerst bak je de madeleines en laat je deze volledig afkoelen. Vervolgens vul je de holtes van de (goed schoongemaakte) madeleine bakvorm met getempereerde chocolade. Het tempereren van chocolade zonder thermometer heb ik uiteraard in het recept verwerkt. Daarna druk je de madeleines simpelweg terug in de met chocolade gevulde holtes en is het een kwestie van geduld. Zodra de chocolade volledig is uitgehard kun je ze uit de vorm halen.
Het resultaat mag er zijn, madeleines met chocolade. Erg fancy exemplaren als je het mij vraagt. Deze madeleines zijn klaar voor de feestdagen!
Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.
In principe is onderstaand recept voor madeleines met chocolade een basisrecept. Je kunt er werkelijk alle kanten mee op! Zo kun je kiezen voor een laagje pure chocolade, melkchocolade, ruby chocolade of witte chocolade. Het leuke aan witte chocolade is dat je deze een kleurtje kunt geven.
Of je gooit het over een andere boeg en bakt een bijzondere smaak madeleine die je vervolgens van een laagje chocolade voorziet. Een paar tips:
De sinaasappel madeleines lijken me erg lekker met pure chocolade, terwijl de lavendel citroen madeleines juist ontzettend goed samengaan met witte chocolade. Ik word al helemaal enthousiast van de gedachte hoeveel kanten je op kunt met dit recept voor chocolade gedipte madeleines.
Kun jij nooit genoeg krijgen van chocolade? Kijk dan vooral eens in mijn collectie met recepten met chocolade.
Jazeker, je kunt elke soort chocolade gebruiken. Ik heb zelf gekozen voor 50% pure chocolade en 50% melkchocolade.
In dat geval kun je eventueel een theelepel bakpoeder aan het beslag toevoegen, daardoor zullen de madeleines harder rijzen en zal het buikje (de bolling bovenop de madeleine) groter zijn.
Bij het bakken van madeleines is het belangrijk dat je de vorm goed invet en eventueel met bloem bestuift. Dit laatste is bij mij nooit nodig. Je lost de madeleines direct na het bakken.
Indien je problemen ervaart bij het lossen van de madeleines met het laagje chocolade, dan was de chocolade wellicht niet goed getempereerd of nog niet volledig uitgehard, dit kan even duren. Je kunt de bakvorm in dat geval nog 10 minuutjes in de vriezer zetten en de madeleines daarna lossen. Tik een aantal keer stevig op het aanrecht en dan zouden ze vanzelf los moeten komen.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Heb een siliconen-vorm voor madeleines, werkt dit net zo makkelijk als een vaste vorm?
Dat heb ik zelf nooit gebruikt voor madeleines. Zou het vooral proberen! 🙂
Bij mij kwamen de madeleines niet meer uit de vorm nadat ik ze 20 minuten met chocolade in de vriezer had gedaan. Het gesmolten chocolade was van tevoren afgekoeld. Ik heb met de vorm (die van de kruidvat van jouw lijn) op het blad geslagen maar dat hielp ook niet. Nu heb ik de vormpjes boven warme stoom gehouden maar hierdoor werd de chocolade meer pasta maar kwamen ze wel uit de vorm.
Weet jij misschien hoe dit kan? En wat ik anders kan doen zodat het niet meer gebeurt?
Wat jammer! De chocolade was voordat je de madeleines er weer bij had gedaan al afgekoeld? Of bedoel je met de cakejes? Dan zou het goed moeten gaan. Wellicht is de chocolade anders niet goed getempereerd geweest.
Zowel de madeleines als de chocolade waren afgekoeld.
Dank nog voor de reactie, heb zowel vaste als siliconen vormen, beide makkelijk eruit te halen, waarbij siliconen stuk makkelijker dan verwacht.
Ze zijn niet meer uit de vorm te krijgen helaas… zonde van de cakejes en de chocola…:(
Wat jammer! Dan vermoed ik dat er ergens iets mis is gegaan. In het recept geef ik meerdere tips.
Ik bak al jaren… er is nergens iets misgegaan 🙂 Toch bedankt!
Bij mij ook hetzelfde probleem bij de cakes chocolateren. Volgende keer doe ik eerst heel dun met olie invetten zodat de chocolade niet aan de vorm vast blijf zitten.