Weet je wat het voordeel is van de bakdagen die Lian en ik tegenwoordig elke maand hebben? We dagen elkaar uit. Beide zijn we makkelijke bakkers zoals ik dat noem. Zonder al teveel inspanning en andere ingewikkelde dingen willen we wel graag iets moois en spectaculairs op tafel zetten. Soms willen we onszelf uitdagen en maken we iets wat ons op voorhand ingewikkeld (en een gedoe) lijkt, maar wat uiteindelijk hartstikke mee blijkt te vallen. Deze bitterballen zijn daar een goed voorbeeld van. Ik had er wel eens eerder aan gedacht, maar daar bleef het dan ook wel bij. Toen Lian opperde om nu dan echt eens bitterballen te maken besloot ik het gelijk op de planning te zetten. Tijdens de bakdag was ik bijna nog in staat om iets anders te maken, want het leek me veel te ingewikkeld allemaal. Maar op een of andere manier wagen we ons sneller aan dit soort recepten als we met zijn tweetjes zijn. Wat ik al zei, we dagen elkaar uit. Maar we stimuleren elkaar ook en twee mensen zien (en weten) gewoon meer. En als resultaat staan er vandaag dus heerlijke zelfgemaakte bitterballen online! Die uiteraard helemaal niet zo ingewikkeld bleken te zijn. Ga jij ze ook maken?
BAKTIP: Wij hebben de bitterballen in een braadpan gebakken. Deze braadpan van BK is prettig in gebruik en geschikt voor alle warmtebronnen.
Ziet er heerlijk uit, kun je je ook voorbakken af laten kolen en invriezen voor een andere keer?
Je kunt ze ook gewoon zo invriezen (zonder eerst te frituren) en dan later frituren.
Dank je wel, ik ga ze zeker maken
Ha Laura, ik heb deze heerlijke bitterballen gemaakt. Een portie gelijk gefrituurd waren super lekker. Overige bitterballen (en dat waren er veel voor een feestje) ingevroren en een weekje later gefrituurd. Helaas was dat geen succes, de inhoud werd helemaal vloeibaar. Dus ik denk dat invriezen ms geen goed idee is. Lfs!
Ps maak regelmatig wat van je leuke recepten, blij mee!!
Heb je de baktijd in de frituur ook aangepast? Zo’n bevroren bitterbal heeft natuurlijk wel wat langer de tijd nodig.
Ja dat snap ik, heb verschillende baktijden getest. Helaas zonder succes!
He, dat is balen. Ik ga het binnenkort ook zelf proberen, ik hou je op de hoogte.
Klinkt goed, maar kun je deze ook in de Airfryer bakken?
Nee, deze zijn echt voor de frituur.
Net als desiree de vraag of ze ook in de airfryer of oven kunnen en zo ja hoe lang en op welke temperatuur
Nee deze zijn echt alleen om te frituren. Voor Airfryer en oven zijn er aanpassingen nodig. Misschien dat zo’n recept nog eens volgt als we dat uitgevogeld hebben 🙂
Leuk, gaan we uitproberen! Welke runderbouillon adviseer je? Ik ken eigenlijk alleen bouillonblokjes maar daar zit geen vlees in. Zie dat de AH van eigen huismerk een pot van 350 ml heeft. Benieuwd welke je adviseert, het zal de smaak flink bepalen?
Hallo Laura,
Dankjewel voor het bitterballen recept. Ben er heel erg blij mee. Ik heb coeliakie.
Ga proberen of ik ze met glutenvrij meel kan maken. Zou super zijn als het lukt.
Al zolang niet van bitterballen gesmuld.
Zou je met dit recept ook kroketten kunnen maken?
Groetjes, Riny
Ja hoor, hier kun je ook kroketten mee maken. De baktijd wordt dan wel langer.
Inderdaad zo’n pot gebruiken (Waar al stukjes vlees in zitten)
Hi, mijn naam is Trui, ben in België geboren maar woon al 43 jaar in Spanje. Ik vertel dit, moest mijn vraag dom zijn… ?
Komt er geen vlees bij te pas?? Of bedoelt u met 20%, dat van de 350 ml bouillon, mínimum 70 gr vlees moet zijn??
Dank bij voorbaat.
Volg je blog vía Bloglovin.
Trui
In Nederland verkopen ze potten kant en klare bouillon waar stukjes vlees bij in zitten. Dat is de 20% vlees. Dit is dan meteen ook de vleesvulling. Ik denk dat je eender welk gaar vlees in kleine stukjes toe kunt voegen.
Hier in Nederland kun je inderdaad potten bouillon kopen waar al wat vlees in zit. Zelf toevoegen kan natuurlijk ook prima.
Ze zijn heerlijk! Volgende keer kijken of ik de korst nog wat knapperiger kan krijgen. Maar de smaak is echt goed!
Bedankt voor dit leuke recept!!
voor mijn vegetarische dochter.. zou t ook met groentebouillon gaan? en zal het dan nodig zijn stukjes groente toe te voegen?
Ik heb ze ook gemaakt met groentebouillon (en een portie rundvlees) En ook de groentebitterballen zijn perfect gelukt! Iedereen hier in huis vond ze heerlijk!
Zo fijn dat al jouw recepten gewoon altijd lukken!
wat leuk om te horen!
Dat kan prima hoor 🙂 Stukjes groente toevoegen kan, maar hoeft niet per se.
Hallo Laura,
Op de éėn of andere manier kan ik het recept niet lezen.
De foto’s staan bij mij over het recept heen geplaatst.
Ik kan alleen de bereiding lezen.
Enig idee hoe ik dit op kan lossen of zou je het nog een keer op willen schrijven?
Gr,
Mirella
Dat ligt aan je browser. Even updaten of een andere gebruiken lost het op.
Beste Laura,
Ziet er goed uit en ik wil deze proberen om te maken. Echter eten wij alleen halal. En ik kan geen runderbouillon vinden. Kan ik dit zelf maken met stukjes vlees erbij? En zo ja, hoe ? Alvast erg bedankt. Groetjes. Cici
Dat heb ik zelf ook nog nooit gemaakt, maar er staat vast een recept voor op internet.
Klinkt erg lekker! Kunnen ze ook zonder de ongeklopte slagroom? Gezien mijn lactose intolerantie is dat niet handig.
Je kunt ook lactosevrije slagroom gebruiken lijkt mij. Ik zou het niet zomaar weglaten.
Beste Laura
Vraagje waarom rol jij ze alleen door parneermeel en ei en niet
Door bloem:,ei en parneermeel.
Groetjes monique
Beste Laura,
Omdat gelantine word gemaakt van diverse dieren wil ik daar indien mogelijk een alternatief voor gebruiken.
Heb jij ook ervaring met met vegetarische geleermiddelen zoals Tapioca
Groetjes Joop
Nee, helaas nog niet! Maar in dit recept vond ik de gelatine niet nodig: https://www.laurasbakery.nl/oesterzwam-bitterballen/
Ik doe er nooit room in en ook geen gelatine, maak de bouillon zelf van restjes kip of vlees na een fondue. Rol de ragout eerst door het ei dan door de panneermeel en herhaal dat een Keer. Ze breken nooit na het invriezen en zijn super Lekker. Maak ze nu met garnalen
Hoi kunnen deze nu in gevroren of niet?
Dat wil ik graag weten
Dat moet prima kunnen.
Hoi kunnen deze nu in gevroren of niet.
Ik zou dat graag willen weten
Ik ben hier ook benieuwd naar!
Ik heb deze bitterballen nu twee keer gemaakt. De roux is lekker stevig, maar eenmaal in de frituur wordt de inhoud van de bitterbal helemaal vloeibaar. Ik heb de tweede keer zelfs extra bloem gebruikt en iets minder vocht. Heb je enige tips?
Heb je voldoende laagjes paneermeel gebruikt? Als je roux wel gewoon mooi stevig was, vind ik het lastig om te beoordelen van een afstand hoe het dan ’te’ vloeibaar kan zijn geworden.
Jak, bitterbal met gelatine. Helemaal niet nodig als je ragout stevig genoeg is
Laura, dit is geen kritiek op jouw recept, maar het maken van een salpicon vereist enige kooktechniek die mogelijk niet alle volgers hebben.
Wat betreft de vloeibare bitterballen het volgende.
Het recept is m.i. te vet en te waterig. De 70 g room bevat ~45 g vocht en 30 g vet.
Tel de 45 g vocht bij de bouillon en in verhouding heb je teveel vocht.
Dit kun je evt ondervangen door de ragout (salpicon) goed door te verhitten tot 80 graden waardoor de binding optimaal is. Een ragout die even pruttelt en dan wordt uitgezet geeft een dunne onwerkbare ragout na opstijven en daarom is o.a. de gelatine toegevoegd.
Echter, de gelatine smelt als eerste als de bitterbal wordt gefrituurd. Als de ragout niet ‘stabiel’ is zal deze dan vloeibaarder worden.
Dan is het nog zo dat vet en gelatine elkaar niet zo goed verdragen.
Oplossing: Gebruik 20 gram boter minder en laat deze voldoende uitbruisen. Boter bevat 20% water en dat moet eruit. Dan de roux voldoende lang garen. De roux moet tussen de vingertoppen zanderig aanvoelen.
Ik ben 10 jaren producent geweest van o.a. kroketten en frikandellen.
Hoop dat dit helpt en btw, die (slag)room is niet persé nodig, maar het is wel onderdeel van dit recept. Zonder room moet het recept enigzins aangepast worden.
Ik heb dit recept aangehouden maar dan x2 maar dan met eigen bouillon en veel soepvlees 600 gram echt heel lekker geworden en ook ingevroren maar dan moet je ze wel laten ontdooien als je ze gaat bakken