Twee basisrecepten die onlosmakelijk met Sinterklaas verbonden zijn: amandelspijs en speculaaskruiden! En die zijn natuurlijk het lekkerst wanneer je ze zelf maakt.
Zo maak je de beste speculaaskruiden
Ter voorbereiding van deze speculaaskruidenmix heb ik mijn kruidenkastje overhoop gehaald, nog wat extra kruiden in huis gehaald en de ingrediëntenlijst van mijn favoriete speculaaskruiden bestudeerd. Er zijn nog meer kruiden die je kunt gebruiken voor speculaaskruiden, maar ik heb nu kruiden gemaakt die je in vrijwel elke (grote) supermarkt kunt vinden.
Ik geef in het recept ook nog tips voor extra mogelijke smaakmakers, zo kun je de kruidenmix helemaal maken zoals jij het lekker vindt. Want dat is het leuke van zelf een kruidenmix maken, iedereen vindt iets anders lekker en door het zelf te maken kun je het precies naar wens maken.
Wat zit er in speculaaskruiden?
Speculaaskruiden bevatten een selectie van de volgende ingrediënten: kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember, foelie, kardemom, koriander, piment, witte peper en soms anijspoeder. Het verschilt per kruidenmix en per persoon wat de samenstelling exact is en of sommige van deze kruiden achterwege wordt gelaten.
Witte peper geeft meer pit aan de speculaaskruiden maar kan ook snel overheersen qua smaak, persoonlijk hou ik hier niet van en dit vind je dus ook zeker niet terug in mijn recept. Eén ding is in ieder geval zeker, kaneel is altijd de basis van speculaaskruiden en daardoor ook het meest belangrijke en meest aanwezige ingrediënt.
Ff een tip. Gemalen koriander en piment kan je in het Aziatisch vak bij Jumbo en bij een goede kruidenwinkel of kraam op markt vinden.
Dank je wel voor de tip!
Lijkt me leuk om eens zelf te maken! Tip, bij de supermarkt hier in het dorp staat de korianderzaad (dat heet ook wel ketoembar) niet bij de kruiden, maar in het schap waar de ketjap/sambal en dergelijke staan. Wie weet kun je het daar vinden!
Goede tip, dank je wel. Dat schap sla ik vaak over, volgende keer dus niet 🙂
Hallo Laura, een vraagje; ik heb jouw recept voor de kruiden naast een ander recept gelegd, alleen wat mij opvalt is dat je geen anijs gebruikt.
Kan ik dit alsnog aan jouw recept toevoegen, of is dat niet lekker ??
Kan zeker, sommige recepten bevatten inderdaad anijs. Zelf vind ik het lekkerder zonder, maar dat is het leuke van zelf een mix maken. Alles kan 🙂
Hallo Laura,
Beide zowel korianderzaad (ketoembar) en piment zijn te vinden in de toko.
Gr,
Dominique
Thanks voor de tip, moet ik daar weer eens heen 🙂
Hoi Hoi Laura
Ik heb de speculaas kruiden gisteren gemaakt , geweldig en ruikt ook nog super lekker!!!
nu nog ge gerechten maken !!!
laat het u weten !!
Bedankt alvast S ylvia
Wat leuk dat je het zelf gemaakt hebt!
Wat moet ik verstaan bij een eetlepel/theelepel: volle lepel of afgestreken lepel?
een eetlepel is 15 ml, een theelepel 5 ml. Ik gebruik altijd zo’n setje spoons, afgestreken lepels geeft die exacte hoeveelheid.
Alle kruiden haal ik bij de toko, is echt veel voordeliger dan de pitjes of zakjes uit de supermarkt. En ze hebben zo veeeeeeellllll
Heerlijk!!
Maar dank voor deze mix. Altijd leuk om zelf te knutselen.
Dag laura
Met verbazing lees ik dat je moeite hebt om koriander zaad te vinden. Koop wat in een tuinwinkel, zaai, laat groeien, oogst wat blad voor door het eten. Laat een gedeelte schieten (dat gebeurt al snel) en laat het lekker bloeien. Insecten zijn er blij mee, en later jij ook. Planten laten afsterven, en de zaden oogsten. Een gedeelte voor het volgende jaar bewaren, en de rest met een vijzel vermalen (ketoembar) of heel gebruiken. Groeten Benno
Bedankt voor de tip!
Hoi Laura
Ik heb van de mix een (kruiden)boter gemaakt, echt de moeite waard. Heb wel als extra smaakmaker wat (platte) peterselie toegevoegd (ook voor het kleurtje). Leuk om te lezen dat er diverse mogelijkheden zijn om een mix te maken.
Echt waar, een speculaaskruidenboter? Wat een lekker idee!
Gaaf; vandaag voor het eerst met deze kruiden zelf speculaaskruiden gemaakt. Ik ben klaar voor de Sinterklaas-recepten 🙂
Goed bezig! Geniet ervan, zelfgemaakte speculaaskruiden zijn het allerlekkerst 🙂
Ziet er superlekker uit! Ik kan het van hier al ruiken 🙂
Hoelang blijven ze goed in zo een glazen potje zoals op de foto?
Zeker een jaar, maar zolang overleven de kruiden het niet hoor 😉
Hoe meng je de kruidnagels erbij, met een vijzel?
Dat zou kunnen als je geen gemalen kruidnagel gebruikt.
Kun je aangeven hoe de gember toe te passen in de mix?
Er is gemberpoeder, bakgember, gemberwortel.
De wortel is”vers” dus poedert niet. Eerst raspen en dan drogen?
Hi Maarten, ik gebruikte de gedroogde, gemalen versie van alle kruiden.
Hoi Lauren, wat voor kaneel kan ik het beste gebruiken? Ceylon of Cassia?
Persoonlijk hou ik van Ceylon kaneel, die is wat zachter en warmer van smaak.
Hey Laura,
Ik heb alle benodigdheden gevijzeld.
Wordt ietsjes groffer maar vind ik niet erg. Ik heb ook een elektrisch koffiemolentje daar wil het ook goed in. Vanmiddag ga ik de cake bakken en ik laat weten of het is gelukt.
Hg Gerie
Koriander kun je makkelijk vinden in een indonesische toko, onder de naam ketoembar.