Zelf speculaaskruiden maken

60

Dit jaar kunnen we twee hele mooie basisrecepten toevoegen die echt bij Sinterklaas horen. Vorige week kwam er amandelspijs online en nu kunnen we daar ook zelfgemaakte speculaaskruiden aan toevoegen. Ter voorbereiding heb ik mijn kruidenkastje overhoop gehaald, nog wat extra kruiden in huis gehaald en de ingrediëntenlijst van mijn favoriete speculaaskruiden bestudeerd. Er zijn nog meer kruiden die je kunt gebruiken voor speculaaskruiden, maar ik heb nu kruiden gemaakt die je in vrijwel elke (grote) supermarkt kunt vinden. Ik geef ook nog tips voor extra mogelijke smaakmakers, zo kun je de kruidenmix helemaal maken zoals jij het lekker vindt. Want dat is het leuke van zelf een kruidenmix maken, iedereen vindt iets anders lekker en door het zelf te maken kun je het precies naar wens maken.

Speculaaskruiden

Een zelfgemaakte kruidenmix kun je precies maken zoals jij hem wilt. Hier een lekker recept voor speculaaskruiden in het thema van Sinterklaas.
Porties: 1 klein potje

Ingrediënten

  • 8 el kaneel
  • 2 el nootmuskaat
  • 2 el kruidnagel
  • 1 el gember
  • 2 tl foelie
  • 2 tl kardemom

Instructies

Tips

  • Korianderzaad en piment zijn ingrediënten die je ook regelmatig ziet in speculaaskruiden. Deze zijn iets lastiger verkrijgbaar (ik heb het niet kunnen vinden), maar als je ze hebt zijn ze een hele goede aanvulling. Je kunt ze naar smaak toevoegen, maar begin met 1-2 tl van elk.
Tips

Ik gebruikte de gemalen versie van alle kruiden, al zou je het natuurlijk ook met een vijzel eerst zelf fijn kunnen malen.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

24 reacties

  1. Anne-Jolijn schreef:

    Ff een tip. Gemalen koriander en piment kan je in het Aziatisch vak bij Jumbo en bij een goede kruidenwinkel of kraam op markt vinden.

    1. Laura Kieft schreef:

      Dank je wel voor de tip!

  2. Martine schreef:

    Lijkt me leuk om eens zelf te maken! Tip, bij de supermarkt hier in het dorp staat de korianderzaad (dat heet ook wel ketoembar) niet bij de kruiden, maar in het schap waar de ketjap/sambal en dergelijke staan. Wie weet kun je het daar vinden!

    1. Laura Kieft schreef:

      Goede tip, dank je wel. Dat schap sla ik vaak over, volgende keer dus niet 🙂

  3. Lindsey schreef:

    Hallo Laura, een vraagje; ik heb jouw recept voor de kruiden naast een ander recept gelegd, alleen wat mij opvalt is dat je geen anijs gebruikt.

    Kan ik dit alsnog aan jouw recept toevoegen, of is dat niet lekker ??

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan zeker, sommige recepten bevatten inderdaad anijs. Zelf vind ik het lekkerder zonder, maar dat is het leuke van zelf een mix maken. Alles kan 🙂

  4. Dominique schreef:

    Hallo Laura,

    Beide zowel korianderzaad (ketoembar) en piment zijn te vinden in de toko.

    Gr,
    Dominique

    1. Laura Kieft schreef:

      Thanks voor de tip, moet ik daar weer eens heen 🙂

  5. sylvia cabo schreef:

    Hoi Hoi Laura
    Ik heb de speculaas kruiden gisteren gemaakt , geweldig en ruikt ook nog super lekker!!!

    nu nog ge gerechten maken !!!
    laat het u weten !!

    Bedankt alvast S ylvia

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat leuk dat je het zelf gemaakt hebt!

  6. Rudolf schreef:

    Wat moet ik verstaan bij een eetlepel/theelepel: volle lepel of afgestreken lepel?

    1. Laura Kieft schreef:

      een eetlepel is 15 ml, een theelepel 5 ml. Ik gebruik altijd zo’n setje spoons, afgestreken lepels geeft die exacte hoeveelheid.

  7. Karin R schreef:

    Alle kruiden haal ik bij de toko, is echt veel voordeliger dan de pitjes of zakjes uit de supermarkt. En ze hebben zo veeeeeeellllll
    Heerlijk!!
    Maar dank voor deze mix. Altijd leuk om zelf te knutselen.

  8. Benno Moorkamp schreef:

    Dag laura
    Met verbazing lees ik dat je moeite hebt om koriander zaad te vinden. Koop wat in een tuinwinkel, zaai, laat groeien, oogst wat blad voor door het eten. Laat een gedeelte schieten (dat gebeurt al snel) en laat het lekker bloeien. Insecten zijn er blij mee, en later jij ook. Planten laten afsterven, en de zaden oogsten. Een gedeelte voor het volgende jaar bewaren, en de rest met een vijzel vermalen (ketoembar) of heel gebruiken. Groeten Benno

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bedankt voor de tip!

  9. Martha schreef:

    Hoi Laura
    Ik heb van de mix een (kruiden)boter gemaakt, echt de moeite waard. Heb wel als extra smaakmaker wat (platte) peterselie toegevoegd (ook voor het kleurtje). Leuk om te lezen dat er diverse mogelijkheden zijn om een mix te maken.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Echt waar, een speculaaskruidenboter? Wat een lekker idee!

  10. Saskia schreef:

    Gaaf; vandaag voor het eerst met deze kruiden zelf speculaaskruiden gemaakt. Ik ben klaar voor de Sinterklaas-recepten 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Goed bezig! Geniet ervan, zelfgemaakte speculaaskruiden zijn het allerlekkerst 🙂

  11. Rosa schreef:

    Ziet er superlekker uit! Ik kan het van hier al ruiken 🙂

    Hoelang blijven ze goed in zo een glazen potje zoals op de foto?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker een jaar, maar zolang overleven de kruiden het niet hoor 😉

  12. Ruurd schreef:

    Hoe meng je de kruidnagels erbij, met een vijzel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou kunnen als je geen gemalen kruidnagel gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *