Twee basisrecepten die onlosmakelijk met Sinterklaas verbonden zijn: amandelspijs en speculaaskruiden! En die zijn natuurlijk het lekkerst wanneer je ze zelf maakt.

Zo maak je de beste speculaaskruiden

Ter voorbereiding van deze speculaaskruidenmix heb ik mijn kruidenkastje overhoop gehaald, nog wat extra kruiden in huis gehaald en de ingrediëntenlijst van mijn favoriete speculaaskruiden bestudeerd. Er zijn nog meer kruiden die je kunt gebruiken voor speculaaskruiden, maar ik heb nu kruiden gemaakt die je in vrijwel elke (grote) supermarkt kunt vinden.

Ik geef in het recept ook nog tips voor extra mogelijke smaakmakers, zo kun je de kruidenmix helemaal maken zoals jij het lekker vindt. Want dat is het leuke van zelf een kruidenmix maken, iedereen vindt iets anders lekker en door het zelf te maken kun je het precies naar wens maken.

BAKTIP: Om mijn zelfgemaakte speculaaskruiden te bewaren gebruik ik kruidenpotjes of kleine weckpotjes die goed luchtdicht afsluiten.

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Met speculaaskruiden bak je natuurlijk de lekkerste recepten voor de feestdagen. Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

Wat zit er in speculaaskruiden?

Speculaaskruiden bevatten een selectie van diverse specerijen. Het verschilt per kruidenmix en per persoon wat de samenstelling exact is en of sommige van deze kruiden achterwege worden gelaten. Het gaat om een combinatie van de volgende specerijen:

  • Kaneel
  • Nootmuskaat
  • Kruidnagel
  • Gember
  • Foelie
  • Kardemom
  • Koriander
  • Piment
  • Witte peper
  • Ensoms anijspoeder

Witte peper geeft meer pit aan de speculaaskruiden maar kan ook snel overheersen qua smaak. Persoonlijk hou ik hier niet van en vind je dit dus ook niet terug in mijn recept. Eén ding is in ieder geval zeker: kaneel is altijd de basis van speculaaskruiden en daardoor ook het meest belangrijke en meest aanwezige ingrediënt.

Recepten met speculaaskruiden

Het verschil tussen koekkruiden en speculaaskruiden

In principe wordt met koekkruiden en speculaaskruiden hetzelfde bedoeld. Al zal je mij nooit over ‘koekkruiden’ horen praten. De term ‘koekkruiden’ zal ontstaan zijn doordat speculaaskruiden veelal in koekrecepten verwerkt worden (speculaas, kruidnoten etc.) en hier hebben producenten natuurlijk slim op ingespeeld.

Het is naar mijn mening inmiddels meer een verwarrende term geworden die je eigenlijk alleen in de supermarkt in het kruidenschap ziet terugkomen. Sommige merken noemen het koekkruiden, anderen houden de benaming speculaaskruiden aan en om niemand in twijfel af te laten haken maken andere producenten er daarom maar ‘koek- en speculaaskruiden’ van.

Waar koop je speculaaskruiden?

Ik kan je natuurlijk vooral aanraden om speculaaskruiden zelf te maken. Het is hartstikke simpel en de meeste moeite zit in het kopen van de losse kruiden. Maar als je dit echt niet wilt en ze gewoon kant-en-klaar wilt scoren, dan kan kun je in elke supermarkt terecht. Ik koop het zelf ook nog weleens bij de molen in Santpoort-Noord, die is ook erg lekker.

kruidnoten basisrecept met speculaaskruiden

gevulde speculaasstaaf met speculaaskruiden

Recepten met speculaaskruiden

En nu wil je je zelfgemaakte kruidenmix natuurlijk gebruiken! Er staan ongelofelijk veel recepten op Laura’s Bakery waar deze mix in verwerkt is en die vind je via deze overzichtspagina. Natuurlijk heb ik ook alvast een aantal populaire recepten met speculaaskruiden voor jullie geselecteerd die je echt eens wilt maken met je zelfgemaakte kruidenmix:

Mis jij nog een zalig recept met speculaaskruiden op Laura’s Bakery? Laat het me dan weten in een reactie onder dit recept of stuur me een berichtje via Instagram. Dan gaat het recept natuurlijk op mijn (toegegeven: vrij lange) baklijst!

Speculaaskruiden recept

Veelgestelde vragen

Kun je speculaaskruiden zonder kaneel maken?

Kaneel is het hoofdingrediënt van speculaaskruiden, wanneer je dit weglaat wordt de smaak compleet anders. Ik heb ook wel eens gelezen over ‘witte speculaaskruiden’, zonder kaneel maar met o.a. venkelzaad en anijs. Met deze kruiden kun je ook eens experimenteren.

Als je een kruidenmix zoekt waarin de kaneel nog wel aanwezig is maar minder centraal staat, dan kun je kiezen voor een gingerbread kruidenmix.

Kun je speculaaskruiden zonder nootmuskaat maken?

Je kunt jouw kruidenmix in principe samenstellen zoals jij dat lekker vindt. Nootmuskaat hoort er wat mij betreft wel echt in thuis en je proeft het er niet direct uit. Als je er écht niet van houdt zou je ook een kleinere hoeveelheid nootmuskaatpoeder kunnen toevoegen.

Zijn speculaaskruiden glutenvrij?

Als je deze kruidenmix zelf maakt dan is het altijd glutenvrij. Of dit ook geldt voor kant-en-klare mixen durf ik niet te zeggen, dit kun je het beste op de verpakking in de ingrediëntenlijst controleren.

Kan ik ook anijs toevoegen aan jouw recept?

Natuurlijk! Mijn persoonlijke voorkeur heeft het niet, maar als jij er wel van houdt dan zou ik aan onderstaand recept ongeveer 0,5 tot 1 theelepel gemalen anijszaad toevoegen.

Hoeveel is een eetlepel of theelepel gemalen kruiden?

Een eetlepel is 15 ml, een theelepel 5 ml. Ik gebruik altijd zo’n setje spoons, afgestreken lepels geeft de exacte hoeveelheid. Uiteindelijk gaat het vooral om de verhouding tussen de kruiden, de hoeveelheid bepaal je zelf.

 

Zo maak je de beste speculaaskruiden

Opslaan
Recept afdrukken

4.67 van 18 stemmen

Speculaaskruiden recept

Een zelfgemaakte kruidenmix kun je precies maken zoals jij hem wilt. Hier een lekker recept voor speculaaskruiden in het thema van Sinterklaas.
Porties: 1 klein potje

Ingrediënten

  • 8 el kaneel
  • 2 el nootmuskaat
  • 2 el kruidnagel
  • 1 el gember
  • 2 tl foelie
  • 2 tl kardemom

Instructies

  • Alles bij elkaar in een kommetje en goed doorroeren, meer hoef je niet te doen.
  • Als je wilt experimenteren: voeg dan niet alles tegelijk toe, maar doe het in delen. Tussendoor steeds goed ruiken om tot jouw ideale mix van speculaaskruiden te komen.

Tips

  • Ik gebruikte de gemalen versie van alle kruiden, al zou je het natuurlijk ook met een vijzel eerst zelf fijn kunnen malen.
  • Korianderzaad en piment zijn ingrediënten die je ook regelmatig ziet in speculaaskruiden. Deze zijn iets lastiger verkrijgbaar (ik heb het niet kunnen vinden), maar als je ze hebt zijn ze een hele goede aanvulling. Je kunt ze naar smaak toevoegen, maar begin met 1-2 tl van elk.
Bewaren

Gedroogde kruiden en specerijen kun je het beste donker en droog bewaren, ze blijven op deze manier zeker een jaar goed. Ik gebruik hier meestal kruidenpotjes of weckpotjes voor die goed luchtdicht afsluiten.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

34 reacties

  1. Anne-Jolijn schreef:

    Ff een tip. Gemalen koriander en piment kan je in het Aziatisch vak bij Jumbo en bij een goede kruidenwinkel of kraam op markt vinden.

    1. Laura Kieft schreef:

      Dank je wel voor de tip!

  2. Martine schreef:

    Lijkt me leuk om eens zelf te maken! Tip, bij de supermarkt hier in het dorp staat de korianderzaad (dat heet ook wel ketoembar) niet bij de kruiden, maar in het schap waar de ketjap/sambal en dergelijke staan. Wie weet kun je het daar vinden!

    1. Laura Kieft schreef:

      Goede tip, dank je wel. Dat schap sla ik vaak over, volgende keer dus niet 🙂

  3. Lindsey schreef:

    Hallo Laura, een vraagje; ik heb jouw recept voor de kruiden naast een ander recept gelegd, alleen wat mij opvalt is dat je geen anijs gebruikt.

    Kan ik dit alsnog aan jouw recept toevoegen, of is dat niet lekker ??

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan zeker, sommige recepten bevatten inderdaad anijs. Zelf vind ik het lekkerder zonder, maar dat is het leuke van zelf een mix maken. Alles kan 🙂

  4. Dominique schreef:

    Hallo Laura,

    Beide zowel korianderzaad (ketoembar) en piment zijn te vinden in de toko.

    Gr,
    Dominique

    1. Laura Kieft schreef:

      Thanks voor de tip, moet ik daar weer eens heen 🙂

  5. sylvia cabo schreef:

    Hoi Hoi Laura
    Ik heb de speculaas kruiden gisteren gemaakt , geweldig en ruikt ook nog super lekker!!!

    nu nog ge gerechten maken !!!
    laat het u weten !!

    Bedankt alvast S ylvia

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat leuk dat je het zelf gemaakt hebt!

  6. Rudolf schreef:

    Wat moet ik verstaan bij een eetlepel/theelepel: volle lepel of afgestreken lepel?

    1. Laura Kieft schreef:

      een eetlepel is 15 ml, een theelepel 5 ml. Ik gebruik altijd zo’n setje spoons, afgestreken lepels geeft die exacte hoeveelheid.

  7. Karin R schreef:

    Alle kruiden haal ik bij de toko, is echt veel voordeliger dan de pitjes of zakjes uit de supermarkt. En ze hebben zo veeeeeeellllll
    Heerlijk!!
    Maar dank voor deze mix. Altijd leuk om zelf te knutselen.

  8. Benno Moorkamp schreef:

    Dag laura
    Met verbazing lees ik dat je moeite hebt om koriander zaad te vinden. Koop wat in een tuinwinkel, zaai, laat groeien, oogst wat blad voor door het eten. Laat een gedeelte schieten (dat gebeurt al snel) en laat het lekker bloeien. Insecten zijn er blij mee, en later jij ook. Planten laten afsterven, en de zaden oogsten. Een gedeelte voor het volgende jaar bewaren, en de rest met een vijzel vermalen (ketoembar) of heel gebruiken. Groeten Benno

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bedankt voor de tip!

  9. Martha schreef:

    Hoi Laura
    Ik heb van de mix een (kruiden)boter gemaakt, echt de moeite waard. Heb wel als extra smaakmaker wat (platte) peterselie toegevoegd (ook voor het kleurtje). Leuk om te lezen dat er diverse mogelijkheden zijn om een mix te maken.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Echt waar, een speculaaskruidenboter? Wat een lekker idee!

  10. Saskia schreef:

    Gaaf; vandaag voor het eerst met deze kruiden zelf speculaaskruiden gemaakt. Ik ben klaar voor de Sinterklaas-recepten 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Goed bezig! Geniet ervan, zelfgemaakte speculaaskruiden zijn het allerlekkerst 🙂

  11. Rosa schreef:

    Ziet er superlekker uit! Ik kan het van hier al ruiken 🙂

    Hoelang blijven ze goed in zo een glazen potje zoals op de foto?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker een jaar, maar zolang overleven de kruiden het niet hoor 😉

  12. Ruurd schreef:

    Hoe meng je de kruidnagels erbij, met een vijzel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou kunnen als je geen gemalen kruidnagel gebruikt.

  13. Maarten schreef:

    Kun je aangeven hoe de gember toe te passen in de mix?
    Er is gemberpoeder, bakgember, gemberwortel.
    De wortel is”vers” dus poedert niet. Eerst raspen en dan drogen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Maarten, ik gebruikte de gedroogde, gemalen versie van alle kruiden.

  14. Bert schreef:

    Hoi Lauren, wat voor kaneel kan ik het beste gebruiken? Ceylon of Cassia?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Persoonlijk hou ik van Ceylon kaneel, die is wat zachter en warmer van smaak.

  15. Gerie schreef:

    Hey Laura,

    Ik heb alle benodigdheden gevijzeld.
    Wordt ietsjes groffer maar vind ik niet erg. Ik heb ook een elektrisch koffiemolentje daar wil het ook goed in. Vanmiddag ga ik de cake bakken en ik laat weten of het is gelukt.

    Hg Gerie

  16. Marijke schreef:

    Koriander kun je makkelijk vinden in een indonesische toko, onder de naam ketoembar.

  17. Ayda schreef:

    Heey Laura! Bedankt voor je heerlijke granola recepten! Ik wilde vandaag je speculaas granola maken, maar waar haal jij je kaneel? Die van Verstegen vind ik erg lekker, alleen is zo’n potje zo leeg🤷🏼‍♀️
    Veel liefs, Ayda

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat verschilt, soms bij de supermarkt maar ook bij (online) kruidenwinkels. Bij de groothandel heb je ook grotere verpakkingen.

  18. Ayda schreef:

    Oke! Das ook een goed ideetje inderdaad;) Bij Bagels and beans heb ik ooit een droom kaneel geroken op een chai latte waar ik nog altijd naar zoek. Ik zal heb wel vragen waar ze die vandaan hebben. Bedankt voor je reactie en al je heerlijke granola recepten. De carrot cake is een favorietje!

  19. Starn schreef:

    Wat kaneel betreft is er een wereld van verschil. Voor mij is er maar één goede, niet om de onovertroffen smaak maar ook om gezondheidsredenen: Ceylon-kaneel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept