Het verschil tussen koekkruiden en speculaaskruiden
In principe wordt met koekkruiden en speculaaskruiden hetzelfde bedoeld. Al zal je mij nooit over ‘koekkruiden’ horen praten. De term ‘koekkruiden’ zal ontstaan zijn doordat speculaaskruiden veelal in koekrecepten verwerkt worden (speculaas, kruidnoten etc.) en hier hebben producenten natuurlijk slim op ingespeeld.
Het is naar mijn mening inmiddels meer een verwarrende term geworden die je eigenlijk alleen in de supermarkt in het kruidenschap ziet terugkomen. Sommige merken noemen het koekkruiden, anderen houden de benaming speculaaskruiden aan en om niemand in twijfel af te laten haken maken andere producenten er daarom maar ‘koek- en speculaaskruiden’ van.
Waar koop je speculaaskruiden?
Ik kan je natuurlijk vooral aanraden om speculaaskruiden zelf te maken. Het is hartstikke simpel en de meeste moeite zit in het kopen van de losse kruiden. Maar als je dit echt niet wilt en ze gewoon kant-en-klaar wilt scoren, dan kan kun je in elke supermarkt terecht. Ik koop het zelf ook nog weleens bij de molen in Santpoort-Noord, die is ook erg lekker.
Ff een tip. Gemalen koriander en piment kan je in het Aziatisch vak bij Jumbo en bij een goede kruidenwinkel of kraam op markt vinden.
Dank je wel voor de tip!
Lijkt me leuk om eens zelf te maken! Tip, bij de supermarkt hier in het dorp staat de korianderzaad (dat heet ook wel ketoembar) niet bij de kruiden, maar in het schap waar de ketjap/sambal en dergelijke staan. Wie weet kun je het daar vinden!
Goede tip, dank je wel. Dat schap sla ik vaak over, volgende keer dus niet 🙂
Hallo Laura, een vraagje; ik heb jouw recept voor de kruiden naast een ander recept gelegd, alleen wat mij opvalt is dat je geen anijs gebruikt.
Kan ik dit alsnog aan jouw recept toevoegen, of is dat niet lekker ??
Kan zeker, sommige recepten bevatten inderdaad anijs. Zelf vind ik het lekkerder zonder, maar dat is het leuke van zelf een mix maken. Alles kan 🙂
Hallo Laura,
Beide zowel korianderzaad (ketoembar) en piment zijn te vinden in de toko.
Gr,
Dominique
Thanks voor de tip, moet ik daar weer eens heen 🙂
Hoi Hoi Laura
Ik heb de speculaas kruiden gisteren gemaakt , geweldig en ruikt ook nog super lekker!!!
nu nog ge gerechten maken !!!
laat het u weten !!
Bedankt alvast S ylvia
Wat leuk dat je het zelf gemaakt hebt!
Wat moet ik verstaan bij een eetlepel/theelepel: volle lepel of afgestreken lepel?
een eetlepel is 15 ml, een theelepel 5 ml. Ik gebruik altijd zo’n setje spoons, afgestreken lepels geeft die exacte hoeveelheid.
Alle kruiden haal ik bij de toko, is echt veel voordeliger dan de pitjes of zakjes uit de supermarkt. En ze hebben zo veeeeeeellllll
Heerlijk!!
Maar dank voor deze mix. Altijd leuk om zelf te knutselen.
Dag laura
Met verbazing lees ik dat je moeite hebt om koriander zaad te vinden. Koop wat in een tuinwinkel, zaai, laat groeien, oogst wat blad voor door het eten. Laat een gedeelte schieten (dat gebeurt al snel) en laat het lekker bloeien. Insecten zijn er blij mee, en later jij ook. Planten laten afsterven, en de zaden oogsten. Een gedeelte voor het volgende jaar bewaren, en de rest met een vijzel vermalen (ketoembar) of heel gebruiken. Groeten Benno
Bedankt voor de tip!
Hoi Laura
Ik heb van de mix een (kruiden)boter gemaakt, echt de moeite waard. Heb wel als extra smaakmaker wat (platte) peterselie toegevoegd (ook voor het kleurtje). Leuk om te lezen dat er diverse mogelijkheden zijn om een mix te maken.
Echt waar, een speculaaskruidenboter? Wat een lekker idee!
Gaaf; vandaag voor het eerst met deze kruiden zelf speculaaskruiden gemaakt. Ik ben klaar voor de Sinterklaas-recepten 🙂
Goed bezig! Geniet ervan, zelfgemaakte speculaaskruiden zijn het allerlekkerst 🙂
Ziet er superlekker uit! Ik kan het van hier al ruiken 🙂
Hoelang blijven ze goed in zo een glazen potje zoals op de foto?
Zeker een jaar, maar zolang overleven de kruiden het niet hoor 😉
Hoe meng je de kruidnagels erbij, met een vijzel?
Dat zou kunnen als je geen gemalen kruidnagel gebruikt.
Kun je aangeven hoe de gember toe te passen in de mix?
Er is gemberpoeder, bakgember, gemberwortel.
De wortel is”vers” dus poedert niet. Eerst raspen en dan drogen?
Hi Maarten, ik gebruikte de gedroogde, gemalen versie van alle kruiden.
Hoi Lauren, wat voor kaneel kan ik het beste gebruiken? Ceylon of Cassia?
Persoonlijk hou ik van Ceylon kaneel, die is wat zachter en warmer van smaak.
Hey Laura,
Ik heb alle benodigdheden gevijzeld.
Wordt ietsjes groffer maar vind ik niet erg. Ik heb ook een elektrisch koffiemolentje daar wil het ook goed in. Vanmiddag ga ik de cake bakken en ik laat weten of het is gelukt.
Hg Gerie
Koriander kun je makkelijk vinden in een indonesische toko, onder de naam ketoembar.
Heey Laura! Bedankt voor je heerlijke granola recepten! Ik wilde vandaag je speculaas granola maken, maar waar haal jij je kaneel? Die van Verstegen vind ik erg lekker, alleen is zo’n potje zo leeg🤷🏼♀️
Veel liefs, Ayda
Dat verschilt, soms bij de supermarkt maar ook bij (online) kruidenwinkels. Bij de groothandel heb je ook grotere verpakkingen.
Oke! Das ook een goed ideetje inderdaad;) Bij Bagels and beans heb ik ooit een droom kaneel geroken op een chai latte waar ik nog altijd naar zoek. Ik zal heb wel vragen waar ze die vandaan hebben. Bedankt voor je reactie en al je heerlijke granola recepten. De carrot cake is een favorietje!
Wat kaneel betreft is er een wereld van verschil. Voor mij is er maar één goede, niet om de onovertroffen smaak maar ook om gezondheidsredenen: Ceylon-kaneel.