Gevulde speculaas koeken

19 november 2018
53

Door Lian – Als je de klassieke gevulde koek en gevulde speculaas samenvoegt, wat krijg je dan? In dit geval krijg je dan gevulde speculaas koeken. Het zijn gevulde koeken die ruiken en smaken naar gevulde speculaas, maar overduidelijk de structuur hebben van gevulde koek. Waardoor ze ook nog altijd smaken naar gevulde koek. Ik ben er zelf ook nog steeds ondersteboven van. De koekjes passen perfect bij Sinterklaas omdat ze lijken op kleine cadeautjes. Ik maakte ze in verschillende vormen, maar je kunt ook nog altijd voor de klassieke ronde gevulde koek vorm gaan. Het idee om ze als cadeautjes te decoreren is geïnspireerd op het recept dat Laura vorig jaar deelde. Hier vind je de hartige bladerdeeg cadeau pakketjes terug. Deze koeken zijn trouwens ook leuk om met kinderen te maken. Ik kan het weten, want de koek die ik voor het gemak heb opengebroken op de foto is gemaakt door een meisje van 1,5. Niet perfect versierd, maar net zo lekker.

Doordat ik de tijd had genomen om ze samen met mijn dochtertje te bakken, liepen ze in de oven iets meer uit dan ik wilde. Daarom vind je hieronder nog een extra tip om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Gevulde speculaas koeken

Gevulde koeken, wie lust ze niet? Deze zelfgemaakte gevulde speculaas koeken zien er leuk uit en zijn ook ontzettend lekker!
Porties: 14 stuks

Ingrediënten

Deeg

  • 350 gram bloem
  • 200 gram donkerbruine basterdsuiker
  • snuf zout
  • 2 tl Speculaaskruiden
  • 250 gram ongezouten roomboter

Vulling en decoratie

  • 250 gram amandelspijs (volgens recept)
  • 1 ei (M) helft voor vulling, rest voor bestrijken
  • 1 tl kaneel
  • amandelstiften

Instructies

  • Meng in een kom bloem, donkerbruine basterdsuiker, zout en koekkruiden goed door elkaar. Voeg de boter in blokjes toe en kneed tot een stevig deeg. Verpak het deeg in folie en laat het een half uur tot een uur rusten in de koelkast.
  • Ondertussen bereid je de vulling voor. Kluts het ei en voeg de helft ervan samen met het kaneel toe aan het spijs, kneed door elkaar zodat het soepel wordt.
  • Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 5 mm. Snijd met een mesje of vierkante uitsteker zo’n 28 vierkanten uit.
  • Leg de helft hiervan op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de spijsvulling over deze stukjes deeg, houd hierbij de randen vrij. Leg de overige lapjes deeg over de vulling heen, druk de randen zachtjes aan.
  • Bestrijk de koeken met het overgebleven ei, druk met amandelstiften een kruis in de koeken (zodat ze lijken op kleine cadeautjes) en smeer ook deze in met ei.
  • Bak de gevulde speculaaskoeken in 12-14 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en glanzend bruin.
  • Laat de koeken een paar minuten op de bakplaat afkoelen zodat ze steviger worden. Verplaats ze daarna naar een rooster om helemaal af te koelen.

Tips

TIP de koeken kunnen iets uitlopen. Om dit te voorkomen kun je ze voor het bakken een half uurtje in de koelkast zetten. Bewaren in een afgesloten blik of trommel bewaar je deze koeken 3-5 dagen.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Lian van Rens

Lian is groot fan van de Amerikaanse keuken en ze is vooral gek op brownies, cheesecake en cinnamon rolls. Favoriete bezigheid als het regent? Verschillende variaties chocolate chip koekjes bakken.

5 reacties

  1. Marjolein schreef:

    Gevulde speculaas smaak! Lekkerrr!

  2. Karina schreef:

    Moet je de kaneel door het spijs roeren, of is het de bedoeling dat je het over de koeken heen strooit of door het eigeel heen doet?

    1. Karina schreef:

      Sorry, ik heb het al gevonden🙈

    2. Laura's Bakery schreef:

      Kluts het ei en voeg de helft van het ei samen met het kaneel toe aan het spijs, kneed door elkaar zodat het soepel wordt.

  3. Bart schreef:

    kan je de koekjes invriezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *