Kruidnoten fudge

Gepost: 29 november 2016 Laatst bewerkt: 20 oktober 2023
90

kruidnoten-fudge-1a

Een tijdje geleden kocht ik in de supermarkt de grootste zak kruidnoten die er was en ging naar huis met een hele kilo kruidnoten. Handig, want zo kon ik er wat fijne sinterklaasrecepten mee maken. Echt waar, met die instelling kocht ik die hele berg kruidnootjes. In werkelijk waren er 3 weken later pas een paar handjes in een recept verdwenen. De rest liet ik mij goed smaken met een kopje thee, daar kwamen geen zelfgemaakte baksels aan te pas. Maar het werd dus wel tijd om die kruidnoten te gaan verwerken, voordat ik in een maand tijd bijna een kilo van deze kruidige koekjes had weggewerkt. Oplossing? Kruidnoten fudge! Een fudge met lekker veel kruidnoten erdoor, heerlijk. Voor wat extra pit roerde ik door het chocolademengsel ook nog wat speculaaskruiden, een erg lekkere toevoeging al zeg ik het zelf.

BAKTIP: Tegenwoordig gebruik ik voor het maken van fudge een vierkante bakvorm van 20×20 cm. Ik heb zelf dit exemplaar in huis. Maar een ovenschaal van ongeveer 16×24 cm kan je natuurlijk ook gebruiken.

 

kruidnoten-fudge-2a

Recept afdrukken

4.73 van 11 stemmen

Kruidnoten fudge

Deze kruidnoten fudge is zo gemaakt en erg lekker. Het is een heerlijke Sinterklaas-lekkernij. Probeer het zeker eens uit!
Porties: 40 stukjes fudge

Ingrediënten

  • 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
  • 340 gram pure chocolade*
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 150 gram kruidnoten

Instructies

  • Deze fudge is razendsnel gemaakt, je hebt alleen wat geduld nodig bij het opstijven. Bekleed daarom eerst een bakvorm/ovenschaal van ongeveer 16×24 cm met bakpapier.
  • In een steelpannetje doe je de chocolade en gecondenseerde melk. Op een laag vuur laat je de chocola smelten tot je een egale massa hebt. Als het bijna egaal is, voeg je de speculaaskruiden toe. Roer tot deze opgenomen zijn.
  • Wanneer alle stukjes chocola gesmolten zijn, voeg je de kruidnoten toe. Houd een paar kruidnoten achter ter decoratie. Roer ze goed (en vlot) door het mengsel heen en stort dit dan in de bakvorm.
  • Gebruik een spatel om het gelijkmatig in de vorm te verdelen, strooi dan de kruidnootjes erover. Druk deze een klein beetje aan.
  • Zet de schaal opzij zodat het kan opstijven, dit heeft wel een paar uur nodig. Zelf zet ik hem eerst een uurtje op het aanrecht en verplaats hem dan naar de koelkast. Na ongeveer 3 uur is hij dan stevig genoeg om blokjes van te snijden.
Tips

* Je kunt ook prima melkchocolade gebruiken, maar houd er rekening mee dat de smaak van pure chocola afzwakt door de verwerking en zoete gecondenseerde melk. Qua smaak lijkt deze fudge al op die van melkchocolade. Lees hier meer over het gebruik van melk- en pure chocola.
Bewaren

Bewaar de stukjes kruidnoten fudge in een afgesloten bak in de koelkast. Hier blijft het 1-2 weken goed.

kruidnoten-fudge-3a

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

32 reacties

  1. Willeke schreef:

    Hoi Laura, sinds vorige week in het bezit van je boek! Was een erg leuk, verassend verjaardagscadeau 🙂
    Begrijp ik het uit je fudge recept goed, dat je de gecondenseerde melk niet in laat koken? Maar alleen laat verwarmen?

    1. Laura schreef:

      Wat een leuk cadeau 😀 En klopt inderdaad, verwarmen is genoeg.

  2. Als je nog kruidnoten over hebt: Een kruidnoten-monchoutaart heeft ook HEEL veel pepernoten in zich.. (mijn diabetes vond dat niet heel prettig, maar oke) en die is ook verrukkelijk!
    Dit ziet er echter ook erg lekker uit…

  3. Herma schreef:

    Hé Laura,

    Goed idee voor pakjesavond. Dat ga ik zeker maken.

    Liefs, Herma

    Ps: ik kreeg je boek voor m’n verjaardag. Wat is hij mooi geworden. Heerlijke recepten en duidelijke uitleg. Daar mag je trots op zijn!

    1. Laura schreef:

      Hi Herma!
      Wat leuk dat je mijn boek hebt gekregen, thanks! Ben ik zeker heel trots op 🙂
      Veel bakplezier vast met deze fudge (of nouja, je hoeft niet echt te bakken haha)
      Liefs, Laura

  4. Petra schreef:

    Een kilo maar Laura als ik die haal en niet verstop is zo zak in twee dagen leeg hier ????die smulpaap van mij vreet ze zon op hoor niks geen weken later nog restje haha

  5. Linda schreef:

    Hoi Laura,
    Wat is het formaat van de bakvorm die jij hebt gebruikt?
    Het lijkt me heerlijk!

    1. Laura schreef:

      Staat in de tekst, 20×12 🙂

      1. Sandra schreef:

        16×24 staat toch in de tekst?

        1. Laura Kieft schreef:

          Je hebt helemaal gelijk, ik geloof dat ik twee van mijn bakvormen even verwisselde. 16 x 24 gebruikte ik inderdaad.

  6. Ing schreef:

    Hoi Laura, Ik heb gezoete en ongezoete gecondenseerde melk in huis. Kan het ook met de ongezoete? Met welke maak jij de fudge?
    Thnx
    Ing

    1. Laura schreef:

      Ik gebruik de gezoete. Met ongezoete lukt het niet, die is ook veel vloeibaarder.

    2. Ing schreef:

      Dank je wel 🙂 Mijn eerste fudge! Ik heb er 1 zakje espresso oploskoffie door gedaan omdat ik alleen melkchocolade in huis heb en 1 theelepel koekkruiden. Het staat nu af te koelen….ben erg benieuwd. (het aflikken van de spatel was al een heerlijk momentje 😛 )

      1. Charlotte schreef:

        En hóe was t resultaat??

        1. Ing schreef:

          Erg lekker, enorm machtig 🙂 1x per jaar de moeite waard!

  7. Nienke schreef:

    Bij mij schiftte het mengsel toen ik het aan het verwarmen was. Wat heb ik verkeerd gedaan??? Ik had chocola van 85% cacao.
    Groetjes Nienke

    1. Laura schreef:

      was de gecondenseerde melk misschien koud toen je het toevoegde?

  8. Saskia schreef:

    Klinkt heerlijk, nog nooit fudge gemaakt dus dit wordt mijn eerste.
    Hij staat nu in de koelkast, dus nog even wachten en dan lekker smullen!

    Bedankt voor het duidelijk recept.
    De speculaas muffins van jou recept staan nu ook in de oven. Ben benieuwd!!!

  9. Sheila schreef:

    Hoi laura hier geen gecondenseerde melk te koop is het te maken of te vervangen jij enig idee heb al wat lopen surfen maar kwam niks relevants tegen

    Groetjes sheila

    1. Laura schreef:

      Ik weet niet of en hoe je het zelf kunt maken, en een vervanger is er eigenlijk ook niet. Heb je in de supermarkt al eens gekeken bij de Aziatische/Oosterse afdeling? Hier staat het namelijk vaak tussen.

  10. Femke schreef:

    Ik heb het vanmiddag gemaakt en nu net een klein stukje geprobeerd om te kijken of die goed was. Maar wat is dat lekker zeg .wow een kick krijg ervan Door de sterke choco smaak ik heb 78%gebruikt. Topper gewoon

  11. Marjet schreef:

    Wauw! Wat is dit lekker. Nog nooit eerder fudge gemaakt, altijd al eens willen doen en vandaag was de dag. En wat is het goed gelukt! Ook manlief en onze kids van 5 en 7 vinden het heerlijk. Maar niet te vaak maken ??

  12. Petra schreef:

    Echt heerlijk. Had niet genoeg pure chocola dus ik heb zowel melk als puur gebruikt. Erg lekker.

  13. Iris schreef:

    Ik ben heel erg allergisch voor speculaas. Is dit ook te maken met pepernoten?

  14. An Lemmen schreef:

    Hallo Laura
    Had de fudge gemaakt. Hij was heerlijk. Maar de chocolade ”plakt” nogal.
    Pure chocolade en gecondenseerde melk gebruikt, en n dag in de koelkast laten rusten.
    Wat doe ik niet goed ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kan de fudge nog een uurtje in de vriezer plaatsen. Op deze manier kun je de fudge makkelijker in stukken snijden.

  15. An schreef:

    Dank je wel. Ga ik proberen

  16. Maaike schreef:

    Hi Laura,

    Als ik de pepernoten vervang door glutenvrije kruidnoten, is deze fudge dan glutenvrij? 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      In principe wel. Let alleen wel op welke chocolade je gaat gebruiken. Ik raad je aan bij de chocolade even te checken of er gluten in zitten of niet.

  17. Barkel schreef:

    Ik zou graag fudge maken met pure chocolade en bailey’s.
    Weet jij welke hoeveelheden ik dan niet aanhouden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dat is voor mij helaas ook een gok. Klinkt wel erg lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *