• Home
  • Over
  • In de media
  • Zakelijk
    • Portfolio
  • Contact
    • FAQ
    • Disclaimer
    • Privacy policy

Laura's Bakery

Het zoetste blog van Nederland!

  • Recepten
    • Zoet Bakken
      • Brood
      • Brownies & Repen
      • Cake Pops
      • Cakes
      • Cupcakes
      • Desserts
      • IJs & Drankjes
      • Klein Gebak
      • Koekjes
      • Muffins
      • Pancakes
      • Schuimpjes
      • Taarten
      • Truffels & Bonbons
      • Vullingen en Toppings
    • Hartig Bakken
      • Borrelhapjes
      • Brood
      • Cupcakes & Muffins
      • Taarten en Quiches
    • Koken
      • Ontbijt & Lunch
      • Bijgerecht
      • Hoofdgerecht
      • Sauzen & Dips
      • Desserts
    • Basisrecepten
    • Gezond Bakken
    • Zonder oven
    • Allergieën
      • Glutenvrij
      • Lactosevrij
      • Suikervrij
  • Baktips
  • How To
    • Boetseren
    • Cake Pops
    • Cupcakes
    • Koekjes
    • Schuimpjes
    • Taarten
    • Technieken
    • Overig
  • Feestdagen
    • Halloween
    • Kerst
    • Koningsdag
    • Moederdag
    • Oud en Nieuw
    • Pasen
    • Sinterklaas
    • Vaderdag
    • Valentijn
    • Voetbal EK & WK
  • Food Talk
    • Behind The Scenes
    • Hotspots
    • Informatief
    • Inspiratie
    • Nieuws
    • Op bezoek bij
    • Reviews
      • Apparaten
      • Bakmixen
      • Boeken
      • Materialen
      • Workshops en Cursussen
      • Overig
    • Traktaties
    • Video’s
Je bent hier: Home / Feestdagen / Sinterklaas / Kruidnoten fudge

Kruidnoten fudge

29 novdoor Laura Kieft23

kruidnoten-fudge-1a

Een tijdje geleden kocht ik in de supermarkt de grootste zak kruidnoten die er was en ging naar huis met een hele kilo kruidnoten. Handig, want zo kon ik er wat fijne sinterklaasrecepten mee maken. Echt waar, met die instelling kocht ik die hele berg kruidnootjes. In werkelijk waren er 3 weken later pas een paar handjes in een recept verdwenen. De rest liet ik mij goed smaken met een kopje thee, daar kwamen geen zelfgemaakte baksels aan te pas. Maar het werd dus wel tijd om die kruidnoten te gaan verwerken, voordat ik in een maand tijd bijna een kilo van deze kruidige koekjes had weggewerkt. Oplossing? Kruidnoten fudge! Een fudge met lekker veel kruidnoten erdoor, heerlijk. Voor wat extra pit roerde ik door het chocolademengsel ook nog wat speculaaskruiden, een erg lekkere toevoeging al zeg ik het zelf.

Ingrediënten kruidnoten fudge

voor 40-45 stukjes fudge
  • 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
  • 340 gram pure chocolade*
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 150 gram kruidnoten

* Je kunt ook prima melkchocolade gebruiken, maar houd er rekening mee dat de smaak van pure chocola afzwakt door de verwerking en zoete gecondenseerde melk. Qua smaak lijkt deze fudge al op die van melkchocolade. Lees hier meer over het gebruik van melk- en pure chocola.

kruidnoten-fudge-2a

Deze fudge is razendsnel gemaakt, je hebt alleen wat geduld nodig bij het opstijven. Bekleed daarom eerst een bakvorm/ovenschaal van ongeveer 16×24 cm met bakpapier.

In een steelpannetje doe je de chocolade en gecondenseerde melk. Op een laag vuur laat je de chocola smelten tot je een egale massa hebt. Als het bijna egaal is, voeg je de speculaaskruiden toe. Roer tot deze opgenomen zijn.

Wanneer alle stukjes chocola gesmolten zijn, voeg je de kruidnoten toe. Houd een paar kruidnoten achter ter decoratie. Roer ze goed (en vlot) door het mengsel heen en stort dit dan in de bakvorm.

Gebruik een spatel om het gelijkmatig in de vorm te verdelen, strooi dan de kruidnootjes erover. Druk deze een klein beetje aan.

Zet de schaal opzij zodat het kan opstijven, dit heeft wel een paar uur nodig. Zelf zet ik hem eerst een uurtje op het aanrecht en verplaats hem dan naar de koelkast. Na ongeveer 3 uur is hij dan stevig genoeg om blokjes van te snijden.

kruidnoten-fudge-3a

Bewaar de stukjes kruidnoten fudge in een afgesloten bak in de koelkast. Hier blijft het 1-2 weken goed.

liefs laura nieuwsbrief

Wil je nog meer recepten kunnen maken? Ik heb ook twee bakboeken geschreven! Hier te koop: Het Laura’s Bakery Bakboek en Het BasisBakboek!

Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto’s via Instagram, Twitter of Facebook met #laurasbakery of tag mij in je berichten. Meer leren over bakken? Daarvoor kun je terecht op Handige Baktips.

Dit vind je misschien ook leuk

Speculaas madeleines
bladerdeeg harten taartjes
Pannenkoeken spiesjes
Kaneel tortilla chips

Onderwerp: Klein Gebak, Sinterklaas, Truffels & Bonbons23 Reacties

Over Laura Kieft

Bakkende zoetekauw | Likt beslagkommen uit | Bakken is niet moeilijk | Schrijft bakboeken | De Bakstrijd | HandigeBaktips.nl

« Chocolade cookie cups met salted caramel
Behind the scenes: november 2016 #2 »

Reacties

  1. Willeke zegt

    29 november 2016 op 10:37

    Hoi Laura, sinds vorige week in het bezit van je boek! Was een erg leuk, verassend verjaardagscadeau 🙂
    Begrijp ik het uit je fudge recept goed, dat je de gecondenseerde melk niet in laat koken? Maar alleen laat verwarmen?

    Beantwoorden
    • Laura zegt

      29 november 2016 op 10:52

      Wat een leuk cadeau 😀 En klopt inderdaad, verwarmen is genoeg.

      Beantwoorden
  2. Tamara Magdelijns zegt

    29 november 2016 op 11:31

    Als je nog kruidnoten over hebt: Een kruidnoten-monchoutaart heeft ook HEEL veel pepernoten in zich.. (mijn diabetes vond dat niet heel prettig, maar oke) en die is ook verrukkelijk!
    Dit ziet er echter ook erg lekker uit…

    Beantwoorden
  3. Herma zegt

    29 november 2016 op 13:01

    Hé Laura,

    Goed idee voor pakjesavond. Dat ga ik zeker maken.

    Liefs, Herma

    Ps: ik kreeg je boek voor m’n verjaardag. Wat is hij mooi geworden. Heerlijke recepten en duidelijke uitleg. Daar mag je trots op zijn!

    Beantwoorden
    • Laura zegt

      30 november 2016 op 09:43

      Hi Herma!
      Wat leuk dat je mijn boek hebt gekregen, thanks! Ben ik zeker heel trots op 🙂
      Veel bakplezier vast met deze fudge (of nouja, je hoeft niet echt te bakken haha)
      Liefs, Laura

      Beantwoorden
  4. Petra zegt

    29 november 2016 op 14:06

    Een kilo maar Laura als ik die haal en niet verstop is zo zak in twee dagen leeg hier ????die smulpaap van mij vreet ze zon op hoor niks geen weken later nog restje haha

    Beantwoorden
  5. Linda zegt

    30 november 2016 op 07:56

    Hoi Laura,
    Wat is het formaat van de bakvorm die jij hebt gebruikt?
    Het lijkt me heerlijk!

    Beantwoorden
    • Laura zegt

      30 november 2016 op 09:36

      Staat in de tekst, 20×12 🙂

      Beantwoorden
      • Sandra zegt

        3 december 2017 op 13:21

        16×24 staat toch in de tekst?

        Beantwoorden
        • Laura Kieft zegt

          4 december 2017 op 10:26

          Je hebt helemaal gelijk, ik geloof dat ik twee van mijn bakvormen even verwisselde. 16 x 24 gebruikte ik inderdaad.

          Beantwoorden
  6. Ing zegt

    1 december 2016 op 07:49

    Hoi Laura, Ik heb gezoete en ongezoete gecondenseerde melk in huis. Kan het ook met de ongezoete? Met welke maak jij de fudge?
    Thnx
    Ing

    Beantwoorden
    • Laura zegt

      1 december 2016 op 09:36

      Ik gebruik de gezoete. Met ongezoete lukt het niet, die is ook veel vloeibaarder.

      Beantwoorden
    • Ing zegt

      1 december 2016 op 10:00

      Dank je wel 🙂 Mijn eerste fudge! Ik heb er 1 zakje espresso oploskoffie door gedaan omdat ik alleen melkchocolade in huis heb en 1 theelepel koekkruiden. Het staat nu af te koelen….ben erg benieuwd. (het aflikken van de spatel was al een heerlijk momentje 😛 )

      Beantwoorden
      • Charlotte zegt

        30 december 2016 op 18:49

        En hóe was t resultaat??

        Beantwoorden
        • Ing zegt

          30 december 2016 op 18:55

          Erg lekker, enorm machtig 🙂 1x per jaar de moeite waard!

          Beantwoorden
  7. Nienke zegt

    2 december 2016 op 13:17

    Bij mij schiftte het mengsel toen ik het aan het verwarmen was. Wat heb ik verkeerd gedaan??? Ik had chocola van 85% cacao.
    Groetjes Nienke

    Beantwoorden
    • Laura zegt

      2 december 2016 op 17:36

      was de gecondenseerde melk misschien koud toen je het toevoegde?

      Beantwoorden
  8. Saskia zegt

    4 december 2016 op 12:19

    Klinkt heerlijk, nog nooit fudge gemaakt dus dit wordt mijn eerste.
    Hij staat nu in de koelkast, dus nog even wachten en dan lekker smullen!

    Bedankt voor het duidelijk recept.
    De speculaas muffins van jou recept staan nu ook in de oven. Ben benieuwd!!!

    Beantwoorden
  9. Sheila zegt

    7 december 2016 op 06:02

    Hoi laura hier geen gecondenseerde melk te koop is het te maken of te vervangen jij enig idee heb al wat lopen surfen maar kwam niks relevants tegen

    Groetjes sheila

    Beantwoorden
    • Laura zegt

      7 december 2016 op 10:16

      Ik weet niet of en hoe je het zelf kunt maken, en een vervanger is er eigenlijk ook niet. Heb je in de supermarkt al eens gekeken bij de Aziatische/Oosterse afdeling? Hier staat het namelijk vaak tussen.

      Beantwoorden
  10. Femke zegt

    22 november 2017 op 17:13

    Ik heb het vanmiddag gemaakt en nu net een klein stukje geprobeerd om te kijken of die goed was. Maar wat is dat lekker zeg .wow een kick krijg ervan Door de sterke choco smaak ik heb 78%gebruikt. Topper gewoon

    Beantwoorden
  11. Marjet zegt

    22 november 2017 op 20:03

    Wauw! Wat is dit lekker. Nog nooit eerder fudge gemaakt, altijd al eens willen doen en vandaag was de dag. En wat is het goed gelukt! Ook manlief en onze kids van 5 en 7 vinden het heerlijk. Maar niet te vaak maken ??

    Beantwoorden
  12. Petra zegt

    24 november 2017 op 19:42

    Echt heerlijk. Had niet genoeg pure chocola dus ik heb zowel melk als puur gebruikt. Erg lekker.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een algemene bakvraag over bijvoorbeeld basisregels, ingrediënten, bewaren of omrekenen? Grote kans dat je in dit artikel je antwoord kunt vinden: De basis van het bakken.

Welkom op Laura's Bakery! Je bent hier aan het juiste webadres voor de lekkerste baksels en borrelhapjes. Met mijn toegankelijke recepten laat ik je zien dat bakken niet alleen leuk en lekker is, maar ook helemaal niet moeilijk.
Veel bakplezier! Liefs, Laura

Nooit meer een blogpost missen!

Schrijf je in en ontvang een e-mail zodra er een nieuw artikel online staat.

Bestel mijn tweede boek

Bestellen | Meer informatie

Handige Baktips

logo (1) Voor iedereen die wel wat extra hulp kan gebruiken bij het bakken. Handige Baktips staat vol met tips over bakken, decoreren, ingrediënten, het bewaren van baksels en nog veel meer!

Koop mijn eerste boek!

Lauras Bakery_omslag_09.indd

@laurasbakery op Instagram

Volg mij op Instagram

Laura’s Bakery op Facebook

De populairste en laatste artikelen

  • Popular
  • Comments
  • Latest
  • Today Week Month All
  • Oma’s Appeltaart Oma's Appeltaart
  • MonChou Taart MonChou Taart
  • Basisrecept vanillecake Basisrecept vanillecake
  • Koningsdag hapjes van hartig tot zoet Koningsdag hapjes van hartig tot zoet
  • Laura’s Bakery 8 jaar – cijfertaart Laura's Bakery 8 jaar - cijfertaart
  • Koningsdag sloffentaartjes Koningsdag sloffentaartjes
  • Koningsdag hapjes van hartig tot zoet Koningsdag hapjes van hartig tot zoet
  • Abrikozen bladerdeeg gebakjes Abrikozen bladerdeeg gebakjes
  • Laura’s Bakery 8 jaar – cijfertaart Laura’s Bakery 8 jaar – cijfertaart
  • Cheddar-bacon scones Cheddar-bacon scones
  • Today Week Month All
  • Koningsdag sloffentaartjes Koningsdag sloffentaartjes
  • Biscuit recept Biscuit recept
  • Alles over het bewaren en invriezen van gebak Alles over het bewaren en invriezen van gebak
  • Bananenbrood met noten en chocola Bananenbrood met noten en chocola
  • Muffins basisrecept Muffins basisrecept
Ajax spinner

Oventijden en -temperaturen

De aangegeven oventijden en -temperaturen zijn voor een oven met boven- en onderwarmte. Voor een heteluchtoven verlaag je de temperatuur met 10-20%. De baktijd blijft hetzelfde.

De genoemde tijden en temperaturen zijn een indicatie. Elke oven is anders, dus het zou kunnen dat jouw oven net wat meer of minder tijd nodig heeft.

foody badge 100px Topblogs

De lekkerste desserts!

Frambozen cheesecake glaasjes
Banoffee Tiramisu
Laagjes dessert met Kerst granola
Cranberry clafoutis
Lavacakejes met witte chocola
  • Home
  • Over
  • Contact

Abonneren

Copyright © 2018 · Lauras Bakery by Blogger Boutique

Ik bak niet alleen graag koekjes, ik verzamel ook digitale cookies. OK Lees meer