Appels
Voor dit recept gebruik ik het liefst een stevige appelsoort zoals Goudreinet of Jonagold. Ik snij een appel in ca. 5 plakken van 1-1,5 cm dik. Voor het verwijderen van het klokhuis kun je een appelboor gebruiken.
Appelbeignets mogen natuurlijk niet ontbreken tijdens oud en nieuw! Naast oliebollen zijn het een van mijn favoriete lekkernijen tijdens de jaarwisseling. Heerlijk met wat poedersuiker of kaneelsuiker erover en heel makkelijk om te maken.
Zelf appelbeignets bakken is niet moeilijk. Natuurlijk heb ik wat handige tips voor je zodat je de allerlekkerste appelbeignets gaat bakken, maar verder is het puur een kwestie van de appels snijden, door het beslag halen en bakken maar.
Voor het bakken gebruik ik zelf het liefst een goede braadpan zoals deze. Maar je kunt appelbeignets ook frituren in een frituurpan door deze te vullen met zonnebloemolie.
Het zou kunnen dat je dit recept al kent van Het Feestdagen Bakboek. Maar nu deel ik het recept speciaal voor jullie hier op het blog. In het boek vind je overigens nog veel meer lekkere recepten voor oud en nieuw en andere feestdagen!
Deze appelbeignets zijn niet te verwarren met appelflappen. Het Algemeen Nederlands Woordenboek beschrijft het verschil als volgt: ‘Het driehoekige appelgebak van bladerdeeg uit de oven heet appelflap, en de in beslag gedoopte en gefrituurde appelschijf is een appelbeignet’. Zo, weten we dat ook weer. Beide vind ik trouwens heerlijk hoor. Mijn recept voor appelflappen vind je ook op het blog.
Er bestaan wel appelbeignets met bladerdeeg, dat is net weer een andere versie. Ook lekker, maar niet hetzelfde als deze naar mijn idee klassieke versie van appelbeignets.
Vaak maak ik flink wat appelbeignets zodat ik genoeg heb voor de jaarwisseling. Vrienden en familie zijn er dol op. Een traditie bij ons thuis is om een appelbeignet (en/of oliebol) op 1 januari als ontbijt te eten. Je warmt de appelbeignet dan prima even op in de oven, airfryer of magnetron. Zalig toch?!
Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.
Tijdens het appelbeignets bakken, bak ik vaak gelijk oliebollen. Als je dan toch bezig bent! Maar er zijn nog meer lekkere baksels die je kunt maken voor oud en nieuw. Ik zet er een paar op een rij:
BAKTIP: Neem eens een kijkje tussen alle oud en nieuw recepten hier op het blog waar je ook hartige hapjes vindt!
Voor dit recept gebruik ik het liefst een stevige appelsoort zoals Goudreinet of Jonagold. Ik snij een appel in ca. 5 plakken van 1-1,5 cm dik. Voor het verwijderen van het klokhuis kun je een appelboor gebruiken.
Het beslag is heel simpel om te maken en vrij dun. In plaats van melk zou je bier kunnen gebruiken voor een nog krokanter resultaat. De kaneel in het beslag is optioneel, maar vind ik persoonlijk erg lekker.
Ik bak de appelbeignets in een grote braadpan gevuld met zonnebloemolie. Zonnebloemolie kun je goed verhitten en de braadpan is groot genoeg. Ik gebruik ca. 2 liter olie (de hoeveelheid kan verschillen afhankelijk van de grootte van je pan).
Ik eet mijn appelbeignets graag met een laagje poedersuiker. Kaneelsuiker is ook erg lekker. Daarvoor meng je simpelweg wat suiker met kaneel.
Je kunt appelbeignets in een goed afgesloten verpakking 2 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt ze invriezen, dan blijven ze ca. 3 maanden goed.
Opnieuw opwarmen doe je in de oven, airfryer of magnetron. In de oven zijn ze (afhankelijk van de hoeveelheid) met een paar minuten vaak al warm. In de airfryer geldt hetzelfde. In de magnetron opwarmen kan, dan zijn ze waarschijnlijk met 20-30 sec wel warm (weer afhankelijk van de hoeveelheid), dan worden ze wellicht wel wat zachter.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Hoi Laura wat voor bier gebruik je hier voor en ook 125 ml. Groetjes Johan van baast
150 ml in plaats van de melk en ik zou niet te sterk bier gebruiken, maakt verder niet zoveel uit.
Hallo Laura,
Ik heb een nagenoeg zelfde recept…komt uit een heel oud Margriet-kookboek. Ze zijn heerlijk en ik maak ze al jaren met oudjaar en kermistijd.
In mijn recept gaat echter geen ei. Ik heb ook eens geprobeerd er een ei bij te doen, maar ik kwam er toen achter dat de beignets zachter, weker worden. Datzelfde zie ik dus ook op jouw foto.
Met alleen zelfr.bakmeel en melk worden de beignets iets steviger met een knapperig randje waarbij alleen de appel natuurlijk gaat/zacht is. Geen kaneel in het beslag, dit lost nooit op en drijft ergens bovenop, maar wentelen in kaneelsuiker….hoe verrukkelijk kan zoiets simpels zijn! Je zou het eens zo moeten proberen ter vergelijking..mvg
Bedankt voor de tip! Ik zal het eens proberen.
Dus eigenlijk gewoon hetzelfde recept volgen maar dan geen ei toevoegen? Klopt dat?
Ik heb het originele recept opgezocht:
3-4 handappels
100 gr. Zelfrijzend bakmeel (of 100 gr.bloem en 3 gr.bakpoeder)
2 gr. Zout
1 1/2 dl. Melk
De appels schillen en boren en in dikke plakken snijden. De appelplakken 1 voor 1 door het dikke beslag halen en in hete olie goudbruin en gaar bakken. Goed uit laten lekken en warm geven met suiker-met-kaneel.
Ik leg de plakken appel eerst in mengsel van suiker met kaneel en bloem , daarna door beslag.
Dit ga ik ook proberen. Maar beland dat dan niet uiteindelijk in het beslag….
Bij mij niet gebeurt, als je de appelschijfjes droog dept met keukenpapier daarna door mengsel haalt. Ik vind zure appelflappen niet lekker, vandaar dat ik het even door mengsel haal, vervolgens op bord klaar leg.
Bedankt Jul, ik ga het meteen proberen met de eerste badge, want ik sta op het punt te beginnen met bakken. Alles om ze nog lekkerder te maken! Fijn uiteinde en een goede bak dit jaar!