Appel-karamel MonChou dessert

8 december 2021
Appel-karamel MonChou dessert
109

Ik weet nog niet exact hoe mijn kerstdiner er dit jaar uit gaat zien, maar ik weet wel dat de kans groot is dat dit appel-karamel MonChou dessert weer op tafel staat deze kerstdagen. Je kunt het toetje goed voorbereiden, daar ben ik altijd dol op. Zet het in zijn geheel in de koelkast en haal het eruit op het moment dat het nodig is. Je kunt echter ook de basis voorbereiden, maar het appelmengsel pas maken vlak voordat je het dessert wilt serveren. In dat geval heb je dus kleine MonChou taartjes met warme appeltjes als topping. Heerlijk!

 

Appel-karamel MonChou dessert

Met dit kerstdessert zal iedereen blij zijn. Dit appel-karamel MonChou dessert is eenvoudig om te maken en bovendien ook prima voor te bereiden.
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 125 ml slagroom
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 gram MonChou
  • 8 Bastognekoeken
  • 2 appels
  • 2 tl kaneel
  • 2 el suiker
  • handje karamelblokjes

Instructies

  • Klop slagroom met de 50 gram suiker stijf. In een andere kom mix je vanille-extract en MonChou romig. Voeg de geklopte slagroom eraan toe en mix op een lage stand tot een egaal mengsel.
  • Verkruimel de Bastognekoeken, met de hand of een keukenmachine. De kruimels mogen nog wat grof zijn.
  • Verdeel de koekkruimels over de glaasjes, gevolgd door het MonChou mengsel.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Doe deze appelblokjes samen met kaneel en 2 el suiker in een pannetje en verhit tot ze gekaramelliseerd zijn. Roer het mengsel regelmatig om.
  • Verdeel het appelmengsel over de glaasjes. Strooi er om het af te maken nog wat karamelblokjes overheen.
Tips

Ook erg lekker wanneer je nootjes toevoegt.

Bewaren

Afgedekt in de koelkast 3-4 dagen houdbaar.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

12 reacties

  1. Iris schreef:

    Dit klinkt fantastisch, ga ik snel eens proberen en misschien ook met Kerst maken!

  2. Trmvm schreef:

    Klinkt heerlijk! Welke nootjes zullen hierbij goed smaken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is maar net wat je zelf lekker vind. Je kan pecannoten proberen of misschien een notenmix.

  3. Melissa schreef:

    Oeh deze komt op mijn kerst menu!
    Kan je de appel ook al van te voren erop doen? En worden de koekjes niet helemaal nat en zacht als je het een paar dagen van te voren al maakt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja, die zullen inderdaad wel zacht worden na verloop van tijd.

  4. Mir schreef:

    Welke hoeveelheid suiker hoort bij welke handeling?

  5. Johanna schreef:

    Hier ben ik ook benieuwd naar inderdaad! Er staat in het recept 50 gram suiker en 2 el suiker maar niet bij welk moment je welke hoeveelheid moet gebruiken

  6. Melissa schreef:

    Ik gok 2 el bij de slagroom (zoals je dat eigenlijk altijd wel doet bij het opkloppen van slagroom of bij een monchoutaart) en de 50 gram bij de appel.

  7. Henriette schreef:

    Hoe groot (cl/ml) zijn de glaasjes waar het toetje in gaat?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zo’n 15 cm gok ik

  8. Patricia schreef:

    Ze waren super lekker. Een geslaagd einde van het kerstdiner

  9. Klaas schreef:

    Ik heb hem gemaakt met glutenvrije speculaas, en lactofree roomkaas en soja slagroom, en ook dat is een aanrader.
    Hij was TOP!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *