Speculaasbrokken

Gepost: 19 november 2013 Laatst bewerkt: 30 oktober 2023
Speculaasbrokken

Een kind kan de was doen, zo makkelijk is het bakken van speculaasbrokken. Wil je echt de lekkerste speculaasbrokken maken? Dan heb ik een paar tips voor je, die natuurlijk ook verwerkt zijn in het recept.

Speculaasbrokken maken

Stiekem eet ik altijd al kruidnoten voordat Sinterklaas officieel in het land is, maar nu hij weer in Nederland is kunnen we allemaal ongegeneerd van die lekkernijen snoepen. Tijd dus voor een lekker recept waarmee je zelf aan de slag kan: speculaasbrokken. Een heerlijk recept dat nog eens eenvoudig te maken is ook.

Nog een leuke bijkomstigheid: het huis ruikt heerlijk naar speculaaskruiden bij het maken van deze speculaasbrokken. Alleen daarvoor zou je nu gelijk de keuken in duiken!

Maak je eigen speculaaskruiden

Het maken van je eigen speculaaskruiden betekent niks meer en niks minder dan een aantal specerijen door elkaar roeren. Maar op die manier kun je wel precies kiezen wat de verhouding is tussen alle verschillende kruiden en de meest smaakvolle speculaaskruiden creëren. En dat proef je terug in je speculaasbrokken.

BAKTIP: Om mijn zelfgemaakte speculaaskruiden te bewaren gebruik ik kruidenpotjes of kleine weckpotjes die goed luchtdicht afsluiten.

Speculaasbrokken maken

Zo maak je speculaasbrokken

Het maken van je eigen speculaaskruiden is niet de enige tip die ik heb voor de allerlekkerste koekbrokken met speculaas. Onderstaande tip moet je ook echt goed in je oren knopen. 😉

Laat je speculaasbrokkendeeg rusten

Ik kan dit niet vaak genoeg benadrukken: laat je (koek)deeg altijd rusten als dit in het recept staat. Hou je van knapperige speculaasbrokken? Dit bereik je o.a. je speculaasdeeg lang genoeg te laten rusten. De gluten in het zelfrijzende bakmeel zullen in de koelkast ‘ontspannen’, wat zorgt voor een knapperig resultaat.

Nog een reden om je deeg de avond van tevoren te bereiden en een nacht in de koelkast te laten rusten: op die manier zijn de speculaaskruiden extra goed ingetrokken in het deeg en komt de smaak pas echt tot z’n recht.

Zo maak je speculaasbrokken
Zo maak je speculaasbrokken

Wat zit er in speculaasbrokken?

De ingrediëntenlijst voor speculaasbrokken is niet ingewikkeld, maar elk ingrediënt heeft wel een belangrijke rol. Ik loop ze allemaal even met je door:

  • Zelfrijzend bakmeel. Dit kun je ook vervangen door bloem en bakpoeder, de verhouding vind je in dit artikel.
  • Donkerbruine basterdsuiker. Zorgt voor een meer diepe smaak, maar ook voor een mooie kleur. Wist je dat je het ook zelf kunt maken?
  • Speculaaskruiden. De ultieme smaakmaker in dit recept. Eventueel kun je zelfs nog een extra theelepel toevoegen. Je maakt dit eenvoudig zelf.
  • Zout. Bijna alle zoete bakrecepten hebben (tenminste een snuf) zout nodig. Zout brengt alle smaken in balans.
  • Koude boter. Normaal gesproken moet de boter altijd op kamertemperatuur zijn, maar in dit recept niet want koude boter zorgt ervoor dat je speculaasbrokken lekker knapperig worden.
  • Melk. De juiste hoeveelheid melk zorgt voor binding van de eiwitten in een recept én voor een lekker knapperige buitenkant. Daarom meng je ook wat ei en melk en bestrijk je de speculaasbrokken voor het bakken hiermee. Het zorgt niet alleen voor een knapperige buitenkant maar ook voor een mooie glans.
  • Amandelen. Deze worden puur toegevoegd voor wat extra smaak en structuur. De één is er gek op en peutert ze stiekem ook van andere stukken speculaas af, terwijl de ander liever alleen de speculaasbrok heeft.
Speculaasbrokken bewaren

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

Het verschil tussen speculaas en gingerbread

Het belangrijkste verschil tussen speculaaskoekjes en gingerbreadkoekjes is het gebruik van de kruiden. In de speculaaskruiden die voor speculaas worden gebruikt zijn in totaal meer (en andere) kruiden verwerkt en daarnaast speelt kaneel de hoofdrol. In gingerbreadkruiden staan zowel gember als kaneel centraal, maar omdat gember een meer uitgesproken smaak heeft proef je deze er boven uit.

Ondanks dat ik gek ben op speculaaskruiden, zijn gingerbreadkruiden ook een grote favoriet bij mij. Heb jij een voorkeur of wissel je ze net zoals ik lekker af?

Meer speculaas recepten

Gezien je dit recept voor speculaasbrokken aan het lezen bent, wil je vast nog wel meer speculaas recepten ter inspiratie. Je kunt het zo gek niet bedenken qua baksels of ik heb er wel eens geprobeerd speculaaskruiden doorheen te mengen. Een mooi voorbeeld zijn mijn speculaas madeleines en speculaas havermoutpap.

Uit een duik in de statistieken van Laura’s Bakery bleek dat naast deze speculaasbrokken dit jullie favorieten zijn met speculaas:

speculaas appeltaart - bakken voor sinterklaas

Sinterklaas speculaas cupcakes

Speculaasbrokken bakken

Hoe moet je speculaasbrokken bewaren?

Je kunt speculaasbrokken het beste in een trommel buiten de koelkast bewaren. Zo blijven ze tot twee weken goed.

Hoe hou je speculaas krokant?

Door het in een trommel te bewaren die niet 100% luchtdicht afsluit. Er kan op die manier niet alleen lucht ontsnappen, maar ook vocht en dat houdt de speculaas krokant.

Mijn speculaasbrokken zijn in het midden niet zo hard of knapperig geworden, hoe kan ik dit verbeteren?

Hiervoor zijn een aantal zaken van belang: zorg ervoor dat je je deeg goed en lang genoeg laat koelen en gebruik koude boter. Zorg er daarnaast voor dat je het speculaasdeeg niet te dik en gelijkmatig uitrolt. Eventueel kun je het iets dikker laten aan de randen, op die manier kunnen de randen niet sneller garen dan de binnenkant. Tot slot zou je de brokken iets kleiner kunnen maken (dus niet één grote plak speculaasdeeg afbakken, maar meer kleinere repen), zodat ze makkelijker knapperig worden.

Hou er wel rekening mee dat alle soorten koek zacht uit de oven komen en pas bij het afkoelen uitharden. Je kunt op het moment dat je koekjes of speculaasbrokken uit de oven haalt dus niet meteen voelen of ze hard of knapperig genoeg zijn.

Kun je speculaasbrokken zonder suiker maken?

Je kunt de suiker niet zomaar weglaten, je moet in dit geval een vervanger gebruiken die hetzelfde effect heeft als de bruine basterdsuiker. De suiker zorgt voor kleur en smaak, maar ook voor knapperigheid.

Speculaasbrokken bakken

Wil je geen enkel recept meer missen? Volg Laura’s Bakery dan op Instagram, daar deel ik al mijn nieuwe recepten, handige video’s met baktips en leuke kijkjes achter de schermen.

 

Speculaasbrokken recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.43 van 21 stemmen

Speculaasbrokken recept

Speculaasbrokken zijn onmisbaar in de weken rondom Sinterklaas. Met dit handige en lekkere recept bak jij je eigen speculaasbrokken!
Porties: 18 stukken

Ingrediënten

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 5 tl speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 125 gram koude boter
  • 50 ml melk
  • ei + melk voor bestrijken
  • halve amandelen ter garnering

Instructies

  • Meng zelfrijzend bakmeel, suiker, speculaaskruiden en zout door elkaar. Voeg de boter en melk toe en kneed tot een stevige bal deeg. Mocht het deeg te stug blijken kun je een extra eetlepel melk toevoegen.
  • Je kunt het deeg gelijk verwerken, maar het wordt lekkerder als je het in de koelkast laat rusten, het liefst een hele nacht. De smaak wordt er alleen maar beter van.
  • Rol het deeg uit, maak het niet te dun. Kluts een eitje en meng dit met een beetje melk. Dit geeft een mooie glans en voorkomt dat er vellen op het speculaas komen, dat gebeurt wel als je alleen met ei afsmeert.
  • Smeer het speculaas in met het ei-mengsel. Garneer je speculaas met de amandelen in een patroon naar wens en smeer dan nogmaals een laagje ei op het speculaas.
  • Bak het speculaas gaar in 30 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte).
  • Breek de speculaas in stukken en geniet! Heerlijk bij een kop thee of koffie maar ook tussendoor niet te versmaden.
Bewaren

In een trommel buiten de koelkast tot 2 weken te bewaren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

77 reacties

  1. denise schreef:

    oooh klinkt heeeerlijk!
    wil t zeker eens uitproberen.
    liefs,
    denise

  2. Francien schreef:

    Ik wil je complimenteren met de uitstraling van je Blog

  3. Tamara Butter schreef:

    Makkelijk recept!

  4. Trudy schreef:

    In gedachten ruik ik het al, en ben weer kind in huis bij mijn ouders!
    Recept is inderdaad niet moeilijk zo te lezen, zou ik misschien ook wel kunnen, alleen…
    Hoe kom je aan speculaaskruiden?

    1. Janneke schreef:

      @Trudy, ik heb een potje van S.ilvo (?) gekocht in de supermarkt.

    2. Angelique schreef:

      Je kunt de kruiden in bijna elke supermarkt tegenwoordig kopen, maar ik raad je aan om naar de toko te gaan. Je betaalt daar de helft van de prijs voor kruiden. Bak ze!

    3. bianca schreef:

      Koek & Speculaaskruiden. Gewoon te koop bij AH Vomar Jumbo etc.

  5. Janneke schreef:

    Dit ziet er weer lekker uit. Bedankt voor het recept.

    1. Judith schreef:

      Vandaag deze gemaakt.
      Smaak..heerlijk! Makkelijk te maken alleen…hij blijft redelijk zacht aan de binnenkant/midden.
      De randen zijn wel heerlijk knapperig.
      Heb hem al 5 minuten langer gebakken dan aangegeven.

  6. Sanne schreef:

    Lekker!!!! Ga ik morgen maken 😀

  7. Jolanda schreef:

    Er staat 1 oventemp bij, is dat voor een gewone oven?
    Voor mijn hetelucht moet ik er 10% afhalen denk ik.
    Ik ga het proberen op 155 graden.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Jolanda,
      Voor een hetelucht oven moet je inderdaad 10-20% van de oventemperatuur afhalen. Ik zal er eens een informatief bericht over maken, veel mensen weten dit namelijk niet. Succes en veel plezier met bakken!
      Liefs, Laura

      1. Sanne schreef:

        Graag!! Ik vergeet dit altijd!! Speculaas staat net in de oven terwijl ik dit lees dus snel op 155 graden gezet 😀

        1. Jolanda schreef:

          Ik moet nog even om de juiste ingrediënten naar de winkel.
          Sanne ik ben benieuwd of het bij jou gelukt is op 155 graden?

          1. sanne schreef:

            Hoi Jolanda,
            Helaas niet… ze zijn zacht gebleven. Ik ga het vanmiddag opnieuw proberen en dan gewoon op 175 graden.
            Ik moet zeggen dat ik me 9 van de 10x aan het recept houd qua temperatuur en dat gaat eigenlijk altijd goed… Geen idee dus of je alle hete luchtovens qua temperatuur moet terug draaien…?
            Ik ben benieuwd hoe het bij jou gaat!

  8. Danielle schreef:

    Lekker, dat ga ik van het weekend maken!
    Bedankt voor het recept!

  9. Reijer schreef:

    Vanmorgen speculaaskruiden gekocht ja ze waren al op aan de pepernoten jee die waren lekker
    Nu staat het deeg in de ijskast te wachten om morgen te worden gebakken
    voeg beginnen dan hebben we een stukje bij de koffie haha

  10. Jennie schreef:

    Oeh heerlijk! Als ik dit weekend weer lekker ga bakken weet ik al wat er in elk geval gemaakt zal worden!

  11. Sanne schreef:

    Moet hij al heel hard uit de oven komen? Bij mij is hij na de 2e poging nog steeds zacht. Ik denk niet dat hij hard op zal drogen…. En hij is niet zo donker als bij jou.. Ik snaper niks van..:S

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Sanne,
      Bij mij was het speculaas niet ‘keihard’ zoals je het in de winkel koopt, hij was wel iets zachter. Het is normaal dat koek(jes) zacht uit de oven komen, ze garen nog door op de plaat en worden dan ook harder. Je zou hem dunner kunnen uitrollen en/of iets langer laten bakken. Wel gek dat de kleur niet hetzelfde is, je hebt wel de donkerbruine suiker gebruikt en niet per ongeluk de lichtbruine?
      Liefs, Laura

      1. sanne schreef:

        Hoi Laura,
        Fijn dat ze dus “zachter” zijn dan in de winkel! Ik begreep er helemaal niks van.
        Ik heb na de 2e gelijke een 3e poging gewaagd 🙂 en heb de koek dunner uitgerold. Dat ging idd beter! Wat de temperatuur betreft heb ik hem gewoon op 170 graden gebakken ook al gebruik ik een heteluchtoven,
        Misschien lijkt de jouwe door de belichting donkerder 🙂 Ik heb de donkerste basterdsuiker gebruikt die er is 😀
        Bedankt voor je reactie!!
        Groetjes Sanne

        1. Mieke schreef:

          Gebruik eens Zeeuws Bloem, dan krijg je een brosser resultaat. Groet

  12. Marian schreef:

    Hallo Laura,
    Ik heb de speculaas brokken nu 2x gebakken.
    Ze zijn heerlijk, maar ze worden niet hard (zijn nog gedeeltelijk zacht)
    Eerst dacht ik dat ik de plak te dik had, nu heb ik hem uitgerold tot ongeveer 1 cm dik.
    Ik bak hem in de heteluchtoven op 170 graden.
    Suggesties?
    Groetjes Marian

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Marian,
      Deze brokken blijven inderdaad iets zachter dan je gewend bent uit de winkel. Je kunt de melk weglaten/verminderen voor een brosser resultaat.

  13. a. gerds schreef:

    vraag: mijn speculaas is vreselijk hard geworden,heb een oud recept gebruikt.Weet iemand hoe ik de brokken alsnog zachter kan maken?
    De smaak is wel lekker en ik viind het zonde om ze weg te gooien…..

    1. Laura's Bakery schreef:

      je kunt proberen ze in een trommel te bewaren met iets vochtigs, de koekjes zullen vocht opnemen waardoor ze zachter worden.

  14. Anja schreef:

    Bedankt weer voor alle fijne tips ,en recepten .
    Speculaas gaat zo de oven in .?

  15. Quirina schreef:

    Bedankt voor het recept! Vandaag gemaakt, en het smaakt heerlijk, de geur inderdaad alleen al… Het deeg viel wel een beetje uit elkaar, maar na opnieuw even kneden toch twee gladde plakken kunnen maken :). Kwam zacht uit de oven, werd hierna hard = geslaagd dus!

    Eventueel nog een tip: ik vond het moeilijk inschatten hoe nauwkeurig de tl speculaaskruiden afgemeten moesten worden (netjes afgestreken of met kop?). Wat mij betreft 5 tl met kop, ik ben iets te voorzichtig geweest. Wellicht kun je dit nog toevoegen aan het recept.

    1. Laura schreef:

      Ik doe ook inderdaad met kop, maar het kan ook zomaar aan het soort kruiden liggen hoor. Ik haal speculaaskruiden bij de molen en deze hebben veel meer smaak dan koek/speculaaskruiden van de supermarkt 🙂

      1. Quirina schreef:

        Ik had inderdaad ook ‘echte’ speculaaskruiden gebruikt. Overigens heb ik ook de koek/speculaaskruiden in huis, ik denk dat je hiervan dan nog wel wat meer mag gebruiken :).

        Thanks nogmaals, meerdere mensen hebben er heerlijk van zitten smullen! Ik ga ‘m zeker nog eens maken…

  16. Louise schreef:

    Leuke site, Laura!

    Hoe lang zijn de brokken houdbaar in een afgesloten pot? Kan ik ze ongeveer een maand van te voren maken?
    We hebben bij ons (in het buitenland) geen zelfrijzend bakmeel. Ik moet het dus doen met bloem en bakpoeder. Weet je hoeveel theelepels bakpoeder ik dan nodig heb?

    1. Laura schreef:

      In een afgesloten pot/trommel blijven ze wel 2 weken goed. Waarschijnlijk wel langer, maar ik zou ze niet een maand van tevoren maken, tenzij je ze invriest. Meer over het vervangen van zelfrijzend bakmeel lees je hier: http://www.handigebaktips.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/

      1. Louise schreef:

        Bedankt! 🙂
        Ik ga ze nu maken…

      2. Karin schreef:

        Hoi Laura,

        Heb je een tip hoe ik ze het beste kan invriezen?

        1. Laura Kieft schreef:

          Persoonlijk vries ik ze nooit in omdat je ze in een trommel lang kunt bewaren (paar weken). Maar als je ze invriest in een goed afgesloten verpakking.

  17. Sabine schreef:

    Hoi!
    Zojuist het deeg gemaakt, ik heb de tijd om deze een nacht in de koelkast te laten rusten…..
    Maar, is het handig om deze af te dekken? En zo ja… Met wat? Natte theedoek…. Keuken plastic?

    Ik lees het graag!

    1. Laura schreef:

      Ja dat is het best, anders droogt je deeg uit. In folie verpakken is voldoende

  18. Severien schreef:

    Hallo, ik heb deze eerder deze week gemaakt en ze waren echt ongelofelijk lekker. En echt iedereen thuis vindt ze fantastisch! Vandaag maak ik ze terug zodat de kinderen ze kunnen meenemen naar hun kerstfeestje morgen. Dankjewel!

  19. Leonie schreef:

    Hey Laura, ik heb vrijdag deze speculaas brokken gemaakt. De buitenste kanten zijn heerlijk knapperig, zoals de brokken horen te zijn maar steeds meer richting de binnenkant wordt het iets taaier en zachter. Moet ik dan volgende keer de baktijd verlengen of de graden verhogen? Ik hoor het graag, dan staat dit 5 december hier op tafel!

    Groetjes Leonie

    1. Laura schreef:

      Je zou ze iets kleiner kunnen maken (dus meer repen), zodat ze makkelijker knapperig worden van binnen. En anders op een iets hogere temperatuur en wat kortere baktijd.

  20. Stef schreef:

    Heel fijn recept! Mijn oven (hetelucht) heeft geen 170 graden optie, alleen 160 of 180. Ik heb voor 35 minuten op 160 graden gekozen, dat ging prima. Daarna heb ik de speculaas in de oven met de deur open laten afkoelen, wat volgens mij ook wel helpt om hem door en door krokant te laten worden. Dankjewel voor je mooie recepten Laura, ik zal nog vaak terug komen!

  21. Thomas schreef:

    koekjes die zacht uit de oven komen, heeft weinig met het vocht gehalte te maken, maar meer met de temperatuur en het suikergehalte… suiker is namelijk vloeibaar als het warm is… meestal harden producten met veel suiker pas uit als ze afkoelen.

  22. Tamara schreef:

    Ik ga deze vandaag lekker maken! (Nu het deeg en vanmiddag bakken) Vraag: Ik heb altijd moeite om die harde boter goed door de droge ingredienten te krijgen, ik neem aan dat de boter zo koud mogelijk moet blijven (ivm brosheid)? Heb je daar nog tips voor? Is het handig om een keukenmachine daarvoor te gebruiken of juist niet?

    Groet Tamara

    1. Laura schreef:

      Met koude boter duurt het altijd iets langer voordat het deeg goed is, dat hoort erbij. Een staande mixer is wel handig in dit geval ja 🙂 (maar niet onmogelijk zonder hoor)

  23. Frans schreef:

    Hoi
    Ik bak nog niet zolang. Ik heb gisteren per ongeluk tarwemeel gebruikt in plaats van bakmeel. Vanmorgen toch maar afgebakken en smaakte toch niet verkeerd.
    vanmorgen toch maar weer met zelfrijzend bakmeel het beslag gemaakt, eerst mengen met de broodbakmachine, daarna nog met de hand. Toen een paar uur in de koelkast.
    Vanmiddag afgemaakt en in de oven. Speculaas komt nu net uit de oven het ziet er goed uit.
    Maar klopt het dat hij nog wat zacht is van binnen. Die van de tarwemeel, werd in de loop steeds harder. Dus neem aan dat het normaal is ?
    Ik had wel het idee dat ik wat meer melk moest gebruiken dan jij opgeeft.
    Hopelijk smaakt hij zoals die ruikt! 😉

    1. Laura schreef:

      Deze blijven inderdaad iets zachter in het midden dan bij de randen, maar door het toevoegen van meer melk kan dat versterkt worden.

  24. Laura schreef:

    Ik heb de brokken gemaakt en zijn erg goed gelukt, al zeg ik het zelf 😉
    Heb wel een theelepel extra speculaas kruiden gedaan, want ik heb ook de gevulde speculaas boterkoek gemaakt en die mocht van mij iets sterker naar speculaas smaken. (Kan ook aan mijn kruiden liggen haar hihi)
    Ook de suiker verhouding in het recept is precies goed, meeste recepten uit kookboeken zijn zo onwijs zoet.

    Laura ga zo door met je heerlijke recepten!

    1. Laura Kieft schreef:

      Qua smaak met kruiden kan het inderdaad heel persoonlijk zijn, en soms heb je van bepaalde kruiden ook echt meer nodig voor een goede smaak. Fijn dat hij zo goed is bevallen!

  25. Marit schreef:

    Bedankt voor het delen van het recept Laura. Ik woon op Mauritius en had van vrienden die langs kwamen speculaas kruiden gekregen. Vandaag het speculaas gebakken. Wat een heerlijke geur in huis en super lekker.

  26. Kiki schreef:

    Zou dit recept ook gebruikt kunnen worden om met een speculaasplank vormen te maken ipv brokken? Ziet er erg lekker uit

    1. Laura's Bakery schreef:

      Vast wel. Het is wel wat grover dan een klassiek speculaasjesrecept.

      1. Kiki schreef:

        Dankjewel voor je antwoord 🙂 binnenkort eens speculaas zelf maken

  27. Danielle schreef:

    Kan je de brokken ndat ze zga afgekoelt zijn nig een keer bakken om ze wat harder te maken ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik (nog) niet getest.

  28. De speculaasbrokken gemaakt. Sorry maar ik vond recept niet kloppen, was zoals vele reactie ‘s veel te zacht. Meer een soort kruidcake met een hardere rand dan speculaas. Heb vroeger heel veel gebakken, recept van Cees Holtkamp ?? schreef:

    Gisteren de speculaas

    1. Laura's Bakery schreef:

      Deze brokken blijven inderdaad iets zachter dan je gewend bent uit de winkel, maar een kruidkoek zou het zeker niet moeten zijn. Je kunt de melk weglaten/verminderen voor een brosser resultaat, of de koek kleiner maken of dunner uitrollen.

  29. RoB schreef:

    Ik maak dit nu voor de vierde keer. Het is erg populair hier in huis. Niet aan te slepen eigenlijk. Dat zachte binnenin waar men het over heeft vinden we juist prettig.

  30. Mirjam Muilman schreef:

    Ik heb deze vorige week gemaakt. Ik vond ze ook nog iets te zacht, maar zo eigenwijs als ik ben, ik heb de (inmiddels in stukken gebroken) brokken nog even een paar minuten extra in de oven gedaan. Het resultaat was goed! Toch dat brosse en zeker niet te donker. Het blijft goed vers in een koekblik.
    Ik ben echt fan van jouw recepten Laura, bedankt voor het delen!

  31. Erik schreef:

    Klopt het dat de speculaasbrokken van binnen zacht blijven? Of heb ik dan iets niet goed gedaan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bij mij was het speculaas niet ‘keihard’ zoals je het in de winkel koopt, hij was wel iets zachter. Het is normaal dat koek(jes) zacht uit de oven komen, ze garen nog door op de plaat en worden dan ook harder. Je zou hem dunner kunnen uitrollen en/of iets langer laten bakken.

  32. M.J.C schreef:

    Het zit nu in de oven, Het is denk ik heel lekker maar bij mij blijft het beslag licht van kleur.

  33. Henrike schreef:

    Hallo Laura,
    Mijn deeg was na een nachtje in de koelkast heel nat, er zat een soort suikerwater in het plastic. Heb ik dan te veel melk gebruikt? (Het deeg was namelijk best droog dus ik had wat meer melk nodig).
    Gr henrike

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan zal er inderdaad wat te veel melk in gezeten hebben.

  34. Henrike schreef:

    Ok thanks

  35. L.L.DE JAGER schreef:

    Hallo Laura. Ik heb een vraag. Als ik dit recept wil bereiden moet ik alles in een keer in de kom van de Magimix patissier doen en kneden maar ? Ik heb daarin geen ervaring. Vorige week heb ik zo’n machine gekocht.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je volgt het recept gewoon net zoals altijd. In dit geval meng je dus eerst het zelfrijzend bakmeel, suiker, speculaaskruiden en zout door elkaar en voeg je hier daarna de melk en boter aan toe.

  36. Mia Veringa schreef:

    Kan ik speculaas bakken met gewoon meel.?
    Heb helaas geen zelfrijzend.
    De super is 3 uur vliegen naar de vaste wal van Portugal.
    Een beetje te gek voor een speculaasje .
    De kruiden heb ik zelf gemixed, had alleen geen cardamom poeder. Geen probleem, maar dat meel???
    Opsturen is geen optie, pakjes zijn meestal 6weken onderweg.
    En anders volgend jaar dan neemt iemand het wel voor me mee.
    miaveringa42@gmail.com

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je zou ook normaal meel kunnen gebruiken, maar dan moet er nog wel wat bakpoeder bij. Op 500 gram meel zit 15 gram bakpoeder.

  37. Panda schreef:

    Mijn mooie deegbal was keihard geworden in de koelkast 😅 ik had hem in plasticfolie gedaan. Ik kom hem met geen mogelijkheid uitrollen.. toen maar in plakken gesneden met een scherp mes.. waar zou dit door kunnen komen? (Ik wilde het niet laten opwarmen aangezien je de nadruk legt op koud is goed 😂)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je het een hele nacht in de koelkast laten liggen? Dan kan het inderdaad wel te hard worden om goed uit te rollen. Ik laat het dan het liefst even op temperatuur komen voor ik het uitrol. Dit artikel geeft ook een hele handige tip: https://www.laurasbakery.nl/koekjesdeeg-koelen/

  38. Panda schreef:

    Super!! Dankjewel 🙂

  39. Ingeborg schreef:

    Speculaasbrokken zijn werkelijk uitstekend geworden en blijven ook na dagen knapperig. En dat terwijl ze niet te zoet zijn.
    Alles uitgevoerd zoals in recept plus:
    Deeg verdeeld in vijf delen en die met tussenruimte op 1 bakplaat gelegd.
    Oventijd verlengd tot 43 minuten.
    Na afkoelen bewaard in lock&lock doosje waarvan ik alleen de korte zijden dichtgeklikt heb. De lange zijden kunnen dan nog een heel weinig doorluchten.
    De feedback van anderen heeft mij goed geholpen om te beslissen over opdelen deeg in vijven en oventijd.

  40. pascale putteman schreef:

    hallo, ik ben het recept voor de “speculaas brokken” aan het voorbereiden en nu schrik ik even ……..van de hoeveelheid speculaaskruiden. in het recept staat 5 tl ? tov 300gr bloem, hebben jullie dat effectief ook gebruikt ? ik heb met andere recepten vergeleken en daar spreekt men vaak van 0,5 tl? tov 625 gr bloem dan nog wel. ik moet zeggen heb mijn kruiden net vers gekocht reuken heeeel sterk. heeeelllllppppp. Wat moet ik doen
    dank alvast voor de hulp ! groeten, pascale

  41. Ingeborg schreef:

    Hallo Pascale, ik heb daadwerkelijk 5 theelepels gebruik en eigenlijk nog iets royaler ook. Theelepels zoals je die in zo’n set kunt kopen met de maat erop ( 5 ml). Succes en veel bakplezier!

  42. Pascale schreef:

    Dank je wel voor je reactie. Ik probeer het! Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept