Vierpersoons speculoos cheesecake

Gepost: 19 november 2021 Laatst bewerkt: 20 oktober 2023
Vierpersoons speculoos cheesecake

Nog maar 16 nachtjes slapen en dan is het Sinterklaas! Daar kijk ik onwijs naar uit, want ik blijf het een heerlijke feestdag vinden. Eigenlijk geniet ik er al weken van voordat het zo ver is: lekker kruidnoten eten en baksels maken met speculaas. Of in dit geval: met speculoos. Wat dacht je van deze vierpersoons speculoos cheesecake? Ideaal als je met een kleiner gezelschap Sinterklaas wilt vieren en qua smaak onwijs lekker. De bodem van deze cheesecake maakte ik met speculaasjes en bovenop vind je een heerlijke laag speculoospasta en lekkere tumtummetjes.

Als je met een groter gezelschap bent kun je de taart gemakkelijk omrekenen naar een grotere springvorm via de handige omrekentool in de receptkaart.

Voor wie er niet warmloopt voor speculoospasta, heb ik nog een andere lekkere cheesecake tip: kruidnoten cheesecake. En voor iedereen die dol is op Sinterklaas maar ook op andere feestdagen, mijn Feestdagen Bakboek staat vol met recepten waar je bakkershart harder van gaat kloppen.

BAKTIP: Ik gebruik al jaren deze springvorm van Le Creuset. De vorm is misschien relatief iets duurder, maar ziet er na intensief gebruik nog steeds goed uit.

Vierpersoons speculoos cheesecake (3)
Vierpersoons speculoos cheesecake (1)

 

Vierpersoons speculoos cheesecake

Opslaan
Recept afdrukken

4.41 van 5 stemmen

Vierpersoons speculoos cheesecake

Een schandalig lekkere Sinterklaas cheesecake met speculoospasta, speculaas en tumtummetjes.
Porties: 4 personen
Voor een 15 cm springvorm

Ingrediënten

Bodem

  • 140 gram speculaasjes
  • 60 gram ongezouten roomboter

Cheesecake

  • 250 gram roomkaas
  • 35 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eieren S
  • 50 gram zure room
  • 1 tl vanille-extract
  • 150 gram speculoospasta
  • tumtum snoepjes
  • slagroom opgeklopt met suiker

Instructies

  • Vet de springvorm in en bekleed met bakpapier. Maal de speculaasjes fijn. Smelt de boter en roer de koekkruimels door de gesmolten boter tot een kruimelig en plakkerig mengsel. Stort het in een met bakpapier beklede springvorm en druk stevig aan op de bodem.
  • Maak de vulling, oftewel het beslag, voor de cheesecake. Klop de roomkaas en suiker romig. Voeg de eieren één voor één toe en mix tot deze zijn opgenomen. Roer de vanille-extract samen met de zure room en voeg al mixend toe. Voeg 50 gram speculaaspasta toe en klop tot een glad geheel, maar niet te lang.
  • Giet het beslag op de koekbodem en strijk glad met een spatel. Bak de cheesecake in 40 minuten gaar op 150 °C in een voorverwarmde oven (boven- en onderwarmte).
  • Zet na het bakken de oven uit en laat de cheesecake afkoelen met de ovendeur op een kier. Zodra de cheesecake op kamertemperatuur is zet je deze in de koelkast en laat je deze minstens 4 uur opstijven.
  • Smeer de bovenkant van de cheesecake voor het serveren in met de resterende 100 gram speculoospasta en versier met toeven slagroom, stukken speculaaskoekjes en tumtummetjes.
Tips

Kan jouw ovendeur niet op een kier blijven staan, stop er dan een houten pollepel tussen.

Versier de taart pas met de speculaasjes en snoep vlak voor het serveren. De koekjes worden anders taai en de snoepjes minder lekker.

Bewaren

Voor 3-4 dagen in de koelkast. Invriezen kan ook. Verpak individuele punten goed in met folie bewaar voor maximaal 1 maand in de vriezer. Laat in de koelkast ontdooien.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

8 reacties

  1. Neeltje schreef:

    Waar blijft de speculoospasta?
    Het staat wel tussen de benodigheden maar komt in de bereidingswijze niet terug.

  2. Laura's Bakery schreef:

    Dank voor je scherpe oog! We hebben het aangepast in het recept.

  3. Wendy schreef:

    Hoihoi,
    Klinkt heeeel lekker, maar… Hoeveel zou jij gebruiken bij een springvorm van 25cm?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kan hiervoor de omreken tool bij het recept gebruiken.

  4. Liza schreef:

    Moet de speculaaspasta niet eerst een beetje vloeibaar gemaakt worden in een pannetje? Is best dik denk ik om uit te smeren?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je speculoospasta te stevig is om te smeren dan kun je dat doen (au bain-marie of kort in de magnetron), het was in mijn geval niet nodig.

  5. Linda schreef:

    Waarom staat er bij benodigdheden een 24 cm bakvorm, terwijl er eerder in het recept 15 cm wordt gebruikt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Goed gezien! Het moet 15 cm zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept