Kun je bloem vervangen door zelfrijzend bakmeel (en andersom)?
Het gebeurt iedereen wel eens dat je op het punt staat te gaan bakken en tot de conclusie komt dat je bloem of zelfrijzend bakmeel op is. Bij mij meestal ook een moment dat ik eigenlijk helemaal geen zin heb om naar de supermarkt te gaan om de ontbrekende ingrediënten in te kopen. Goed nieuws, dat is bij het ontbreken van bloem en zelfrijzend bakmeel dus ook niet altijd nodig!
Zelfrijzend bakmeel vervangen door bloem
Zelfrijzend bakmeel is niet meer dan bloem met bakpoeder. Als je zelfrijzend bakmeel op is, kun je dus prima bloem gebruiken. Het enige dat je nog hoeft te doen is wat bakpoeder toevoegen.
Zo kun je dus ook heel eenvoudig zelf zelfrijzend bakmeel maken, als de verhouding tussen het bloem en de bakpoeder maar goed is. Je houdt hiervoor de volgende verhouding aan:
500 gram bloem + 15 gram (1 zakje) bakpoeder
Roer de ingrediënten goed door elkaar en zo heb je zelfrijzend bakmeel gemaakt.
Bloem vervangen door zelfrijzend bakmeel
Andersom kun je bloem niet zomaar vervangen door zelfrijzend bakmeel. Dat komt door de rijzende werking die het zelfrijzende bakmeel heeft.
Als er in een recept staat dat er naast bloem ook bakpoeder nodig is, kun je het meestal wel vervangen voor zelfrijzend bakmeel. Is er naast de bloem geen bakpoeder nodig? Dan kun je het niet vervangen.
Wanneer je het welk kunt vervangen hou je rekening met het volgende: zelfrijzend bakmeel bestaat voor 3% uit bakpoeder. Dus als je 200 gram bloem nodig hebt met 10 gram bakpoeder, hou dan aan dat je dit vervangt door 200 gram zelfrijzend bakmeel en 4 gram bakpoeder (3% van 200 is 6 gram, dus dat is 4 gram te weinig om aan de 10 gram te komen).
ik was altijd al stiekeme volger van je andere blog en vind deze ook top! Super handig!
Groetjes Cassey
Ik at laatst in België pannenkoeken met, volgens de kok, zelfrijzend bakmeel. Ze waren heerlijk zacht en luchtig. Zou dat echt zelfrijzend bakmeel zijn?
Goede en gouden tip! Ik maak ook altijd zelf meelmengsels voor alle (glutenvrije) meelsoorten kun je deze methode toepassen om sommige broodsoorten en je koek- en cakedeeg te laten rijzen.
Goedendag
Waarmee kun je de bloem voor het bestuiven van de vorm
ook eventueel vervangen?
Groeten
Hallo,
In een recept staat dat bij 300 gr. meel(bloem) 1 theelepel bakpoeder moet worden toegevoegd. In jouw uitleg houdt dit in 3% van 300gr. = 9 gr. bakpoeder. Komt dit overeen met 1 theelepel? of is dit meer/minder? Kan het kwaad als ik gewoon een zakje bakpoeder(15gr.) bijvoeg? Zou dit het rijzen negatief of juist positief beïnvloeden?? Verder staat in het recept dat Ovalet moet worden toegevoegd. Alleen niet hoeveel. Weet jij evt. hoeveel dit is bij 300 gr. meel??
Groeten
Chris
Hartelijk dank voor je reactie. Kan ik zeker wat mee. Ovalet wordt vaak gebruikt in Indische recepten voor het maken van bijv. Pandan Cake. Wordt het extra luchtig van had ik begrepen.
Gr.
Chris
Pandan Cake. Het schijnt nodig te zijn om de cake te laten rijzen en luchtigheid berkrijgt.
Per 200g bloem voeg je 3 tl bakpoeder toe om zelfr bakmeel te maken. (Voor het geval je een grote pot bakpoeder hebt en niet de nederlandse standaard zakjes)
Hallo Laura,
In het bovenstaande artikel : “BLOEM VERVANGEN DOOR ZELFRIJZEND BAKMEEL” is de laatste alinea : “Dus als je 200 gram bloem nodig hebt met 10 gram bakpoeder kun je aanhouden dat je dit vervang met zelfrijzend bakmeel en 4 gram bakpoeder (3% van 200 is 6 gram, 4 te weinig om aan de 10 gram te komen)”…………héél onduidelijk, kan je die herformuleren of herschrijven.
Het is onverstaanbaar.
Met lieve groeten, Andre
Bij deze gedaan, nu leesbaarder? 🙂
Nu klaar als een klontje ((vanwaar komt zo een uitdrukking toch ;-)))) ”))
Onze taal heeft er een mooie uitleg voor: https://onzetaal.nl/taaladvies/het-is-zo-klaar-als-een-klontje/#:~:text=Als%20iets%20zo%20klaar%20als,(zuivere)%20kandijklontjes%20doorschijnend%20zijn.
Bedankt weeral iets bij geleerd, nooit te oud om bij te leren ;-))
Hoi,
Voor een recept wil ik zelfrijzend bakmeel vervangen door amandelmeel. Kan ik daar gewoon ook bakpoeder aan toevoegen of is dat niet nodig?
Groetjes Marjolein
Die zijn helaas niet zomaar door elkaar te vervangen. Amandelmeel heeft zelfs extra veel rijsmiddel nodig. https://www.laurasbakery.nl/bakken-met-amandelmeel/
Oh goed om te weten! Dank je wel voor je reactie!
Hoi, kun in een wafelrecept bakpoeder vervangen door zelfrijzend bakmeel?
Dat hangt van de hoeveelheid bloem-bakpoeder af, die kun je met bovenstaande informatie omrekenen.
In het algemeen: ik weeg het liefst mijn ingredienten omdat ik altijd twijfel qua hoeveelheid. Hoeveel gram is een theelepel bakpoeder? Dankjewel alvast.
Dat kun je het beste even googelen! 🙂
Heb ik gedaan, maar het varieert van 1,5 tot 3,8 gram. Ik ben nu van plan om heel vaak een theelepel te wegen en dan het gemiddelde te nemen.
Heb ik gedaan, maar het varieert van 1,5 tot 3,8 gram. Ik ben nu van plan om heel vaak een theelepel te wegen en dan het gemiddelde te nemen.
Hi Laura,
Precies wat ik zocht (kan ik bloem in een recept vervangen door zelfrijzend bakmeel?) Nee dus, tenzij dat rijzen geen bezwaar is. Ik vroeg het voor appeltaart en ik ga ervan uit dat dat dus wel kan. Maar ik ben gewaarschuwd. Dank voor je uitleg.