Koekjes bakken
Het is absoluut niet moeilijk om koekjes te bakken, maar toch kan er iets misgaan. Al eerder schreef ik een heel uitgebreid artikel over het bakken van de perfecte koekjes. Daarin omschrijf ik hoe je weet wanneer koekjes gaar zijn, hoe je voorkomt dat koekjes uitlopen, hoe je koekjesdeeg kunt bewaren en nog veel meer.
Koekjesdeeg uitrollen
Voor deze speculaas shortbread swirl koekjes is het van belang dat je het koekdeeg goed uitrolt. Allereerst moet je deeg goed gekoeld zijn, maar let op: als je deeg te koud is dan kunnen er scheuren in ontstaan bij het uitrollen en dat wil je ook niet.
Soms merk je tijdens het uitrollen dat je deeg aan de deegroller blijft vastplakken. Je kunt je deeg dan met wat bloem bestuiven, dit voorkomt dat het kan vastplakken aan de deegroller. Een tweede optie is om bakpapier op het koekdeeg te leggen, daardoor kan het ook niet aan je roller vastplakken.
Kun je koekjesdeeg uitrollen zonder deegroller?
Niet iedereen heeft een deegroller in huis. En als je ‘m wel in huis hebt dan is de kans groot dat je even bent vergeten in welke lade of kast deze ook alweer ligt.. Ik las laatst een leuke tip van een lezer bij het gemis van een deegroller: gebruik een glazen fles (zonder label). Was deze wel eerst goed schoon en bestuif je deeg met bloem alvorens het uitrollen (of gebruik de bakpapier tip van hierboven).
Bedankt voor het recept, Laura! Erg lekkere koekjes en een zeer geschikt recept om overgebleven roomboter snel mee op te maken. Ik vroeg me alleen af hoe groot je plakken deeg ongeveer waren toen je ze had uitgerold en of je de plakken in de lengte of breedte (korte of lange kant) oprolt. Ik had namelijk minder deeg (2/3 van het totaal) maar wel 50 koekjes.
De grootte van het deeg durf ik niet meer te zeggen, maar wellicht had je het dunner uitgerold?
Hallo Laura, ik heb deze koekjes gebakken en ze langer in de oven gelaten, maar ze waren zacht en niet knapperig, jammer, had ik ze nóg langer in de oven moeten laten? Mijn man vond ze ook eigenlijk te dik. De amandel kerstkransjes waren heel lekker knapperig, ik denk dat ik ze nu in de zomer ga bakken, maar dan zonder gat er in!
Wellicht waren ze wat te dik in de oven gegaan? En heb je ze helemaal af laten koelen?
Hi Laura, leuk recept! Ik heb ze vandaag gebakken, alleen is het speculaas deeg niet zo mooi bruin als bij jou op de foto, eerder licht bruin. Waar zou dat aan kunnen liggen? Ik heb exact het recept gevolgd.
Wellicht aan je speculaaskruiden mix, de een kan donkerder zijn dan de ander.
Hi Laura, ik heb de koekjes laatst gebakken. Ik vroeg me af of het klopt dat het een een beetje brood-achtig textuur heeft? Desalniettemin zijn ze echt heel lekker.
Hey Laura, je schrijft, dat de koekjes na het afkoelen in een trommel opgeborgen kunnen worden, zodat men dit vers baksel wekenlang zou kunnen bewaren. Maar beste Laura, hoe kun je deze overheerlijke koekjes weerstaan? Dat geldt eveneens voor de meeste recepten van Laura’s Bakery.
Lekkkkker