Speculaas shortbread swirl koekjes

Gepost: 6 december 2022 Laatst bewerkt: 10 november 2023
Speculaas shortbread swirl koekjes

Shortbread staat hoog in mijn lijst met favoriete koekjes. Deze speculaas shortbread swirl koekjes zijn een heerlijke variatie voor in het repertoire, met extra mooi resultaat dankzij de swirl van twee smaken koekdeeg.

Speculaas shortbread swirl koekjes maken

Als je koekjes wil maken met een ‘swirl’ erin, dan kan dat op verschillende manieren. Zo maakte ik al eens Nutella swirl koekjes, waarbij je Nutella over het uitgerolde koekdeeg smeert en dit vervolgens oprolt en in koekplakken snijdt. Bij deze geswirlde koekjes gaat dat net even anders.

Je begint met het maken van shortbread koekdeeg. Dit verdeel je in twee delen, waarbij het ene deel op smaak wordt gemaakt met vanille (de lichte swirl) en het andere deel met speculaaskruiden (de bruine swirl). Deze plakken deeg leg je op elkaar en rol je op. Nu moet het deeg opnieuw goed gekoeld worden zodat je het in plakken kunt snijden.

BAKTIP: Voor dit recept is het belangrijk dat de plakken deeg ongeveer even groot en dik zijn. Met een verstelbare deegroller is dit heel eenvoudig.

Na het koelen en snijden in plakken alleen nog even afbakken en dat is het! Simpel toch? Met als resultaat deze prachtige speculaas shortbread swirl koekjes, die érg lekker smaken. Ik maakte trouwens ook al eens een andere smaak combinatie met chocolade en amandel voor de liefhebbers.

Speculaas shortbread swirl koekjes recept

Koekjes bakken

Het is absoluut niet moeilijk om koekjes te bakken, maar toch kan er iets misgaan. Al eerder schreef ik een heel uitgebreid artikel over het bakken van de perfecte koekjes. Daarin omschrijf ik hoe je weet wanneer koekjes gaar zijn, hoe je voorkomt dat koekjes uitlopen, hoe je koekjesdeeg kunt bewaren en nog veel meer.

Koekjesdeeg uitrollen

Voor deze speculaas shortbread swirl koekjes is het van belang dat je het koekdeeg goed uitrolt. Allereerst moet je deeg goed gekoeld zijn, maar let op: als je deeg te koud is dan kunnen er scheuren in ontstaan bij het uitrollen en dat wil je ook niet.

Soms merk je tijdens het uitrollen dat je deeg aan de deegroller blijft vastplakken. Je kunt je deeg dan met wat bloem bestuiven, dit voorkomt dat het kan vastplakken aan de deegroller. Een tweede optie is om bakpapier op het koekdeeg te leggen, daardoor kan het ook niet aan je roller vastplakken.

Kun je koekjesdeeg uitrollen zonder deegroller?

Niet iedereen heeft een deegroller in huis. En als je ‘m wel in huis hebt dan is de kans groot dat je even bent vergeten in welke lade of kast deze ook alweer ligt.. Ik las laatst een leuke tip van een lezer bij het gemis van een deegroller: gebruik een glazen fles (zonder label). Was deze wel eerst goed schoon en bestuif je deeg met bloem alvorens het uitrollen (of gebruik de bakpapier tip van hierboven).

50X KOEKJES 

Ben jij net als ik een echte koekjesfanaat? Van chocolate chip cookies tot gingerbread koekjes en van bokkenpootjes tot kano’s en kaneelvlinders. 50x Koekjes staat vol met heerlijke koekjesrecepten met stap-voor stap beschrijvingen, tips en trucs om het bakken nog gemakkelijker te maken en smakelijke foto’s. Een perfect boek voor alle koekenbakkers!

Bestel hier!

Afbeelding

Veelgestelde vragen: shortbread koekjes

Hoe moet je koekjesdeeg gelijkmatig uitrollen?

Een goede vraag, want voor een mooi resultaat bij deze speculaas shortbread swirl koekjes is het van belang dat je beide plakken deeg gelijkmatig uitrolt. Er zijn verschillende dingen waar je hierbij op moet letten, ik laat het je uitgebreid zien in dit artikel.

Waarom moet koekdeeg rusten in de koelkast?

Door koekdeeg te laten rusten in de koelkast krijg je lekkerdere koekjes, waarbij de smaken beter in het deeg zijn getrokken en met een knapperiger resultaat. Dat komt bijvoorbeeld doordat de gluten ontspannen in de koelkast. Ook is gekoeld koekdeeg makkelijker om mee te werken. Je leest alle uitleg in dit artikel.

Ik heb geen tijd om het koekdeeg twee keer te laten rusten, is dat erg?

Als je haast hebt kun je het ook één keer laten rusten. Rol het dan meteen uit tot de juiste dikte en leg op elkaar. Rol op en leg dan te rusten. Je loopt het risico dat het deeg niet helemaal mooi van vorm zal blijven en je geen perfecte ronde koekjes krijgt, maar wat betreft de smaak werkt deze methode prima.

Je leest hier meer over handig en snel koekjesdeeg laten rusten, wat van toepassing kan zijn op andere recepten (maar niet op deze swirl koekjes vanwege de vorm).

Welke soort bloem gebruik je voor shortbread koekjes?

Ik gebruik eigenlijk altijd gewoon patent- of tarwebloem. Ben je een beginnende bakker? Dan is het handig om de basis van het bakken even door te nemen, die lees je terug in dit artikel.

 

Speculaas shortbread swirl koekjes recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.60 van 25 stemmen

Speculaas shortbread swirl koekjes

Een makkelijk en lekker recept voor herfstige speculaas shortbread swirl koekjes.
Porties: 18 koekjes

Ingrediënten

Instructies

  • Mix de boter en poedersuiker romig. Voeg de bloem en het zout toe en kneed tot een stevig koekjesdeeg.
  • Deel het deeg in twee delen. Door het ene deel kneed je het vanille-extract. Door het andere deel kneed je de speculaaskruiden.
  • Maak een bal van beide delen, wikkel in vershoudfolie en leg een uur te rusten in de koelkast voordat je verder gaat.
  • Eenmaal afgekoeld bestuif je je werkblad met bloem en rol je beide ballen deeg uit tot ongeveer 2 – 2,5 millimeter dikte. De plakken moeten ongeveer even groot en dik zijn.
  • Je gaat de plakken deeg nu op elkaar leggen, als er een verschil in grootte is dan leg je de kleinste plak op de grootste plak. Rol het voorzichtig op en leg opnieuw een uur te rusten in de koelkast.
  • Snijd de rol deeg na het rusten in plakken van 5 mm. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de koekjes in 14 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar.

Tips

  • Om de lekkerste koekjes te bakken is het belangrijk dat je koekdeeg laat rusten in de koelkast. In dit recept doen we dat zelfs twee keer, omdat het er ook voor zorgt dat het deeg stevig wordt en in vorm blijft tijdens het snijden en afbakken.
  • Als je het speculaasdeeg langer laat rusten, trekken de kruiden er nog beter in en zal de smaak intenser worden.
  • Alle tips omtrent koekjes bakken lees je hier.
Bewaren

Bewaar de koekjes in een trommel, daarin blijven ze een paar weken bros en knapperig.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

9 reacties

  1. Chantal schreef:

    Bedankt voor het recept, Laura! Erg lekkere koekjes en een zeer geschikt recept om overgebleven roomboter snel mee op te maken. Ik vroeg me alleen af hoe groot je plakken deeg ongeveer waren toen je ze had uitgerold en of je de plakken in de lengte of breedte (korte of lange kant) oprolt. Ik had namelijk minder deeg (2/3 van het totaal) maar wel 50 koekjes.

    1. Laura's Bakery schreef:

      De grootte van het deeg durf ik niet meer te zeggen, maar wellicht had je het dunner uitgerold?

  2. Eleonore HOFMAN schreef:

    Hallo Laura, ik heb deze koekjes gebakken en ze langer in de oven gelaten, maar ze waren zacht en niet knapperig, jammer, had ik ze nóg langer in de oven moeten laten? Mijn man vond ze ook eigenlijk te dik. De amandel kerstkransjes waren heel lekker knapperig, ik denk dat ik ze nu in de zomer ga bakken, maar dan zonder gat er in!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wellicht waren ze wat te dik in de oven gegaan? En heb je ze helemaal af laten koelen?

  3. Nienke schreef:

    Hi Laura, leuk recept! Ik heb ze vandaag gebakken, alleen is het speculaas deeg niet zo mooi bruin als bij jou op de foto, eerder licht bruin. Waar zou dat aan kunnen liggen? Ik heb exact het recept gevolgd.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wellicht aan je speculaaskruiden mix, de een kan donkerder zijn dan de ander.

  4. Jinyue schreef:

    Hi Laura, ik heb de koekjes laatst gebakken. Ik vroeg me af of het klopt dat het een een beetje brood-achtig textuur heeft? Desalniettemin zijn ze echt heel lekker.

  5. Michel Rood schreef:

    Hey Laura, je schrijft, dat de koekjes na het afkoelen in een trommel opgeborgen kunnen worden, zodat men dit vers baksel wekenlang zou kunnen bewaren. Maar beste Laura, hoe kun je deze overheerlijke koekjes weerstaan? Dat geldt eveneens voor de meeste recepten van Laura’s Bakery.

  6. Jaimy schreef:

    5 sterren
    Lekkkkker

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept