Appel-speculaas amandelcake

80

Elke periode van het jaar vind ik het heerlijk om te bakken. In de zomer lekker met vers fruit en frisse smaken, terwijl in het najaar de specerijen weer tevoorschijn komen. Stiekem heb ik toch wel een voorkeur voor de baksels die bij het najaar horen, en dan vooral de baksels rondom Sinterklaas. Ik ben gék op speculaas en geef vrijwel elk baksel een twist met speculaaskruiden, kruidnoten, stukjes speculaas en noem maar op. Deze appel-speculaas amandelcake past perfect bij deze periode. Appel gaat goed samen met speculaas, en door deels amandelmeel te gebruiken krijg je een structuur die wat smeuïger is. Wat ik ook anders deed in dit recept, is dat ik de roomboter verving door vloeibare margarine. Onder het recept kun je nog meer lezen over deze vervanger, want wanneer kun je dit nu wel of niet gebruiken?

Appel-speculaas amandelcake

Perfect voor Sinterklaas: de appel-speculaas amandelcake. Het is een eenvoudig recept dat binnen 15 minuten in de oven staat.
Porties: 12 personen (20 cm vorm)

Ingrediënten

  • 100 gram vloeibare margarine
  • 200 gram suiker
  • 2 eieren
  • 3 tl speculaaskruiden
  • 180 gram bloem
  • 60 gram amandelmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 1 appel
  • 60 gram kruidnoten

Topping

  • handje geschaafde amandelen
  • handje kruidnoten

Instructies

  • Doe de vloeibare margarine en suiker in een kom, roer goed door elkaar. Voeg de eieren toe en roer ook deze door het mengsel tot ze zijn opgenomen. Dat is overigens handig van vloeibare margarine, je hebt genoeg aan een spatel en hebt geen mixer nodig.
  • De droge ingrediënten -speculaaskruiden, bloem, amandelmeel, bakpoeder en zout- kun je tegelijk toevoegen, spatel door tot ze helemaal zijn opgenomen.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd deze in blokjes, voeg samen met de kruidnoten toe aan het beslag en spatel erdoor. Stort het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm en verspreid gelijkmatig in de vorm. Strooi het amandelschaafsel en de kruidnoten over de cake.
  • Bak de cake in 45-50 minuten op 180 graden (boven- en onderwarmte) tot hij gaar is.
  • Laat de cake na het bakken 10-15 minuten afkoelen in de vorm tot je hem naar een rooster verplaatst om helemaal af te koelen.
Bewaren

De cake is het lekkerst als je hem binnen 4-5 dagen opeet. Verpak hem in folie en bewaar hem buiten de koelkast.

Bakken met vloeibare boter

Onlangs vertelde ik je al hoe je zonnebloemolie in recepten kunt vervangen door vloeibare margarine (lees het hier). Vandaag geef ik je een recept waarvan het origineel met roomboter wordt gemaakt, maar nu met vloeibare margarine. Hier krijg ik namelijk ook regelmatig vragen over. Voordeel van de vloeibare margarine is dat je geen mixer nodig hebt, aan een spatel heb je voldoende. Je hoeft geen vast vet romig en zacht te kloppen, dat gaat immers lastig met alleen een spatel. Daarnaast is de vloeibare margarine die ik gebruike ook lactosevrij, dus voor intoleranties kan het ook een uitkomst zijn.

Het vervangen van roomboter of vaste margarine in een recept is eenvoudig. Je kunt het gewoon 1:1 vervangen in grammen. Ik heb het in verschillende verhoudingen geprobeerd, maar met de makkelijkste weg krijg je perfecte resultaten. Dus waarom moeilijk doen als het makkelijk kan nietwaar? 100 Gram boter vervang je dus voor 100 gram vloeibare margarine.

Kun je dan altijd vloeibare margarine gebruiken voor het bakken? Nee, dit werkt alleen bij het maken van een beslag. Bij koekjes en andere degen voor taarten en gebak werkt het niet omdat je met een vloeibaar ingrediënt geen stevig deeg krijgt.

Dit is een samenwerking met Becel, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

37 reacties

  1. Yvonne schreef:

    Heerlijk Laura,
    Ik denk dat het wel gaat lukken om deze binnen een paar dagen op te eten ?

  2. Caroline schreef:

    Kon in de plaatselijke supermarkt alleen zelfrijdend amandelmeel vinden. Zou dat wel kunnen ipv amandelmeel?

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee dat is echt wat anders, dat is namelijk al een mix van bloem, amandelmeel en bakpoeder. Daar zit maar weinig amandelmeel in. Als je geen amandelmeel kunt vinden kun je het beter gewoon vervangen door bloem.

  3. Gerda schreef:

    Is de bloem 1 op 1 te vervangen door glutenvrije bloem? Of dien ik er dan ook nog xanthaangom door te doen.

    1. Laura Kieft schreef:

      Daar heb ik helaas geen ervaring mee, ik denk dat het wel mogelijk is.

  4. Tinie schreef:

    Zijn gemalen amandelen het zelfde als amandel meel

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is inderdaad hetzelfde.

  5. Serena schreef:

    Ben toch echt van de roomboter? Hoeveel roomboter moet erin ipv margerine? Lijkt me nl een heerlijke cake!

    1. Laura Kieft schreef:

      dezelfde hoeveelheid, je kunt het 1:1 vervangen.

      1. serena schreef:

        Oke bedankt!

  6. Judith schreef:

    Ik heb geen amandelmeel thuis, kan ik ook alleen gewone bloem gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat is zeker mogelijk.

  7. Linda schreef:

    Het is ook nog eens een stuk gezonder, of beter gezegd, een stuk minder ongezond?

  8. Helmie schreef:

    zelf amandelen malen kan dat ook??

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan zeker, dan maak je zelf je amandelmeel.

  9. Miranda schreef:

    Cake zit in de oven en heb zelfrijzend amandelmeel gebruikt ipv amandelmeel. Is dit erg?
    Lees nu namelijk pas dat dit niet hetzelfde is.

    1. Laura Kieft schreef:

      Je zult een iets ander resultaat hebben, maar zal nog steeds lekker zijn 🙂

  10. Marjolein schreef:

    Ik heb m vandaag gemaakt, met iets minder suiker, 1eitje extra (ze waren klein), een beetje sinaasappelrasp erbij en met roomboter in plaats van vloeibare margarine. Hij was heerlijk!!! Dank voor het lekkere recept en de inspiratie!

  11. Anita van der Laan schreef:

    Ik heb deze cake gemaakt voor pakjesavond en hij was erg goed gelukt. Bedankt voor dit heerlijke recept !!!

  12. Carolien Bregman schreef:

    Heerlijk recept heb hem al drie keer gemaakt, de laaste keer heb ik er cupcakes van gemaakt die zien er ook erg leuk en lekker uit. Groot succes hier! Dank je wel!

  13. Ellen W schreef:

    Ik heb dit receptje intussen 2x gemaakt en hij is heerlijk!!!

  14. Jeannette schreef:

    ik zie nergens het recept staan… Is het weggehaald? zag er zo lekker uit.

    1. Laura Kieft schreef:

      Die is niet weggehaald hoor. Als je je adblocker uitschakelt voor Laura’s Bakery kun je alles gewoon goed zien.

  15. Saskia schreef:

    Hoi Laura, ik ga dit recept dinsdag maken voor de Sint viering bij mijn dochter op school (zonder amandelmeel ivm allergieën. Ik ga er denk ik cupcakes van maken, is wat makkelijker uit de delen. Wat is de baktemperatuur en baktijd dan?

    1. Laura Kieft schreef:

      temperatuur blijft hetzelfde, tijd zo ik zo’n 18-20 minuten aanhouden.

      1. Saskia schreef:

        Dank je, ik ga meteen aan de slag.

  16. Pauline schreef:

    Hoi, kan je de suiker ook vervangen door kokosbloesemsuiker? Verhouding hetzelfde?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat durf ik niet te zeggen, daar bak ik nooit mee.

  17. Sanne schreef:

    Hi Laura, hij staat nu in de oven, ruikt al heerlijk! Volgende week zou ik hem misschien nogmaals willen maken, maar dan in een cakevorm van ongeveer 30cm. Wat doet dat met de temperatuur/baktijd denk jij? Wat langer bakken op dezelfde temperatuur?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Inderdaad dezelfde temperatuur en (denk ik) 10 minuutjes langer. Goed in de gaten houden 🙂

      1. Sanne schreef:

        Thanks voor het meedenken! Vandaag de (ronde) cake geproefd en uitgedeeld op mijn werk: heeeeeeeerlijk is ie!!

  18. Lisa schreef:

    Hallo! Zou je ook een handje nootjes (bijv. walnoten, pecannoten etc.) kunnen toevoegen? 🙂 Groetjes!

  19. Anne schreef:

    Dag Laura, maakt het nog uit welk merk vloeibare margarine je gebruikt? Ik ken dat product helemaal niet dus ik heb geen idee. Welk merk (becel, Oké, Bertolli, Blue Band enz enz enz enz) moet ik nemen?
    groetjes!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou niet uit moeten maken! Eventueel kun je ook neutrale olie gebruiken.

  20. Frank en Willemien Zevenbergen schreef:

    Hoi Laura, Ik woon in Canada maar wij kunnen hier geen vloeibare margarine kopen , is er iets anders wat ik in de plaats kan gebruiken? Olie bijvoorbeeld?
    Alvast bedankt!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Neutrale olie werkt inderdaad ook prima!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *