Zelf Twix maken

Gepost: 25 augustus 2023 Laatst bewerkt: 22 januari 2024
Zelf Twix maken
79

Altijd al zelf eens Twix willen maken? Het kan met dit makkelijke recept uit Het Laura’s Bakery Kinderbakboek. En lekker dat ze zijn!

Twix maken

Wanneer ik iets eet dat ik lekker vind, wil ik bijna altijd proberen om het zelf na te maken. Zelf Twix maken stond dan ook al een tijd op mijn baklijst. Wat is dat ontzettend leuk om te doen! Allereerst bak je de knapperige koeklaag en daarna ga je aan de slag met de laag karamelspread. Tot slot nog even lekker kliederen met chocolade en je zelfgemaakte Twixen zijn al klaar.

Het recept bestaat uit een paar onderdelen, maar alle onderdelen zijn makkelijk om te maken. Ik maakte de Twixen speciaal voor Het Kinderbakboek, waar je ook stap-voor-stap illustraties bij het recept terugvindt. Vandaag deel ik het recept bij wijze van als cadeautje met jullie!

BAKTIP: Als je zelf Twix maakt, kunt je ze precies zo maken als je zelf lekker vindt. Gebruik bijvoorbeeld eens witte chocolade i.p.v. melkchocolade, of juist pure chocolade als je daarvan houdt. Je kunt ook een mespunt zout aan de karamelsaus toevoegen voor een gezouten karamelvulling.

Zelf Twix maken

HET KINDERBAKBOEK

30 Geïllustreerde stap-voor-stap recepten voor kinderen. Zo wordt bakken wel heel erg leuk en makkelijk voor jong en oud. En we gaan verder dan alleen recepten, ook de nodige bakkennis wordt gedeeld. Uiteraard eenvoudig uitgelegd zodat ook de kleinste bakkers ermee aan de slag kunnen. Ook leuk: bij aanschaf van dit boek krijg je gratis online toegang tot heel veel leuke printables zoals vrolijke kleurplaten en meer!

Bestel nu!

Afbeelding

Leuke activiteit tijdens het wachten

Als je met kinderen aan de bak gaat, dan zal het je bekend voorkomen dat het moeilijk is om te wachten als een baksel in de oven staat. Zo ook bij dit Twix recept, bijvoorbeeld wanneer de koekbodem in de oven staat, of als de chocolade van de Twixen moet uitharden. Om die wachttijd sneller te laten gaan, heb ik een aantal leuke printables klaarstaan waarmee kinderen aan de slag kunnen.

Zet ze voor een vrolijke kleurplaat, een gezellig knip- of knutselwerk of een leuke puzzel en het wachtmoment is zo voorbij. Je krijgt toegang tot álle printables met de code die in beide kinderbakboeken staat, maar er staan ook een aantal hele leuke gratis printables online.

Het Kinderbakboek 1 en 2

De eerste printable was geen kleur- of knutselwerkje, maar een recept voor suikerkoekjes met stap-voor-stap uitleg en illustraties. Deze recept printable werd zo enthousiast ontvangen dat ik besloot er een boek vol van te maken, Het Kinderbakboek 1. Dit bakboek is inmiddels opgevolgd door Het Kinderbakboek 2.

Mocht je één van deze bakboeken nog niet in huis hebben, maar wel nieuwsgierig zijn, neem dan een kijkje tussen de gratis recept printables. Je kunt ze uitprinten, eventueel lamineren (zo blijven ze extra lang mooi!) en op de koelkast hangen. De recepten in mijn kinderbakboeken zijn op dezelfde wijze vormgegeven en het zijn stuk voor stuk laagdrempelige, makkelijke recepten die bij kinderen tot de verbeelding spreken. Onderstaand vind je een afbeelding van de stap-voor-stap instructies die bij dit Twix recept in het boek staan.

Nog meer weten? Op deze pagina’s geef ik een uitgebreid inkijkje in beide bakboeken:

Zelf Twix maken

Kinderbakboek 1 twix recept stap voor stap

Meer Twix recepten

De combinatie van koek, karamel en chocolade is er eentje die veel mensen kan bekoren. En dat kan ik goed begrijpen! Ik duik daarom regelmatig de keuken in om iets lekkers met dit gouden trio te bakken.

Een recept waar je misschien niet direct aan denkt bij het woord Twix, is mijn recept voor caramel shortcake. Een knapperige bodem, met daarop een laag karamelspread en afgemaakt met een laag chocolade. Eigenlijk gewoon een Twix taart, nietwaar? En een grote publieksfavoriet op Laura’s Bakery.

Nog een aantal van dit soort heerlijke recepten:

Heb je nog steeds zin in meer inspiratie met de smaken uit een Twix? Kijk dan eens tussen alle recepten met karamel of chocolade die al online staan op Laura’s Bakery.

Zelf Twix maken

Veelgestelde vragen: zelf twix maken

Kan ik ook Twix maken zonder zelfgemaakte karamel?

Je kunt ook een kant-en-klare karamelsaus gebruiken, zolang deze stevig genoeg is (en niet lopend). Of je kunt ervoor kiezen om dulce de leche als karamelspread te gebruiken. Die bereiding is nog makkelijker, maar smaakt wel een beetje anders.

Kan ik ook andere chocolade gebruiken?

Jazeker, in principe kun je elke chocolade gebruiken die je lekker vindt. Je kunt bijvoorbeeld Twix White maken door de melkchocolade door witte chocolade te vervangen. Of je maakt een combinatie van melk- en witte chocolade, of van melk- en pure chocolade. Net wat jij lekker vindt.

Waarom kan ik de chocolade niet in één keer smelten?

Als je chocolade gebruikt om bonbons, chocoladerepen of candybars (zoals een Twix) te maken, dan moet chocolade getempereerd worden. Daardoor hardt de chocolade mooi uit en krijgt het geen witte waas, maar wel een knapperige bite. Precies wat je wil! Lees als je meer wil weten dit artikel over tempereren zonder thermometer even door.

Wat doe ik met chocolade die over is?

Neem een vel bakpapier en schep de overgebleven chocolade hierop in hoopjes. Strooi er een paar nootjes, stukjes karamel of rozijnen over. Als de chocolade is uitgehard heb je een soort van kleine, zelfgemaakte chocolaatjes. Bekijk het recept voor chocoladeflikken als je een exact recept wil volgen.

 

Twix recept

Recept afdrukken

4.77 van 17 stemmen

Twix recept

Ook zo gek op Twix? Ik leg je uit hoe je thuis zelf Twixen kunt maken. Daarvoor mag je lekker kliederen met gesmolten chocolade.
Porties: 16 twixen
vierkante bakvorm van 20 x 20 cm

Ingrediënten

Koek

  • 80 gram fijne kristalsuiker
  • 160 gram ongezouten roomboter
  • 0,5 ei
  • 225 gram bloem
  • 1 snuf zout

Karamel

  • 1 blik gecondenseerde melk 397 gram
  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 60 gram donkerbruine basterdsuiker

Verder nodig

  • 350 gram melkchocolade

Instructies

  • Doe kristalsuiker, roomboter en ei in een kom en mix in een paar minuten luchtig.
  • Voeg bloem en zout toe en kneed daarna met de mixer tot een stevig deeg.
  • Bekleed de bakvorm met bakpapier. Druk het deeg stevig op de bodem van de vorm.
  • Prik met een vork gaatjes in het deeg.
  • Bak de koekbodem ongeveer 25 minuten op 180 ̊C of tot hij mooi goudbruin kleurt. Laat de koekbodem in de vorm afkoelen.
  • Als de koekbodem is afgekoeld kun je de karamel maken. Let op: dit wordt heel erg heet! Doe de gecondenseerde melk, boter en donkerbruine suiker in een koekenpan.
  • Op een laag tot middelhoog vuur laat je de boter en suiker smelten, terwijl je blijft roeren.
  • Als de karamel begint te koken blijf je de hele tijd goed roeren. Je kunt het vuur ook iets lager zetten. Het wordt nu steeds een beetje dikker. Blijf roeren tot de karamel ongeveer even dik is als een zachte chocoladepasta.
  • Giet de karamel over de koekbodem en gebruik een spatel om het uit te smeren. laat in de koelkast helemaal afkoelen.
  • Haal de grote koek uit de vorm. Met een scherp mes snijd je de koek eerst door de helft en dan elke helft in 8 reepjes.
  • Smelt twee derde van de melkchocolade au bain-marie. Als dit gesmolten is, haal je de kom van de pan en voeg je de rest van de chocolade toe. Roer tot alles is gesmolten.
  • Als de chocolade de goede temperatuur heeft, dip je alle reepjes karamelkoek in de chocolade. Leg ze op een vel bakpapier. Als de chocolade nog een beetje zacht is kun je met de platte kant van de tanden van de vork een paar keer zachtjes op de Twix drukken om een patroontje in de chocolade te maken, zoals je van een Twix gewend bent.
  • Laat de Twixen volledig uitharden.
Tips

Een grote Twix taart maken? Snijd de koek dan niet in reepjes en gebruik maar 200 gram chocolade. Deze giet je er na stap 9 in z'n geheel overheen. Je kunt ook een ronde taart maken door een bakvorm van Ø22 te gebruiken of de "recept omrekenen"-knop te gebruiken.
Bewaren

In een koektrommel. Eet ze binnen 1 – 2 weken op, dan zijn ze het lekkerst. Ik heb nog niet geprobeerd om de twixen in te vriezen. Jij wel? Laat dan even van je horen in de reacties onder dit recept.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

8 reacties

  1. Marieke schreef:

    Mis de witte vulling?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat bedoel je? De koek?

  2. Gabriel schreef:

    Das ist Twix und kein Mras Riegel!
    Ich liebe deine Rezepte Laura!
    Grüße,
    Gabriel

  3. Cindy schreef:

    Is er een manier om de gecondenseerde melk te vervangen door iets plantaardige? I.v.m. lactose intolerantie.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je zou gecondenseerde kokosmelk kunnen proberen, maar dit heb ik zelf niet uitgetest voor dit recept.

  4. Gerie Dozeman schreef:

    Ik heb dit wel geprobeerd… werkt prima!

  5. amelie schreef:

    is het gewoonde bloem of zelfrijzende

    1. Laura's Bakery schreef:

      Gewone bloem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *