Benodigdheden drip cake
Naast een gevulde en met botercrème afgesmeerde taart heb je maar weinig nodig om een mooie dripping cake te maken. De wijze waarop ik mijn drip cakes het liefst maak, is met behulp van de volgende benodigdheden:
- een gevulde en afgesmeerde taart, gekoeld
- ganache (zie het recept)
- kleine lepel
- klein glaceermes
Zoals je ziet heb je niet veel nodig voor het maken van een drip cake. Met de kleine lepel laat je de chocolade ganache langs de cake naar beneden drippen, daarvoor is het belangrijk dat je afgesmeerde taart goed gekoeld is. De ganache stolt dan sneller en zo voorkom je dat alle drips te snel langs de taart naar beneden lopen. Bekijk ook eens de Valentijn drip cake die ik met dit recept voor drip cake maakte. Daarin laat ik ook zien hoe ik de taart decoreerde en geef ik daar ook nog wat handige tips voor!
Cake drips aanbrengen
Er zijn meer manieren op een mooie drip op een cake aan te brengen. Ik gebruik het liefst een kleine lepel of theelepel om de drips aan te brengen, maar je kunt dit ook doen door een spuitzak of -flesje te gebruiken dat je vult met de ganache. Ik koos zelf voor een theelepel omdat iedereen dit in huis heeft en dat ook prima werkt.
Nog een mogelijkheid is om de ganache gewoon gelijk over de taart de gieten, dat heeft alleen als nadeel dat je geen controle hebt over de plek van de drips en de grootte (breedte) ervan. Om die reden gebruik ik liever een theelepel.
Hoe maak je zo’n mooie strakke taart? Waarmee smeer je de taart af?
Ik heb hem afgesmeerd met botercrème. Ik deel binnenkort in een artikel mijn tips voor een strak afgesmeerde taart 🙂
Kan je de taart ook afsmeren met slagroom (gemaakt met klopfix ter versteveging?)
Voor een driecake zou ik dit niet doen.
Leuk om te zien Lau hoe je zo’n taart maakt, ik vind ze altijd zo mooi.
Ik weet hoe fantastisch deze is geworden met de decoraties erop ? een plaatje ☺️
Liefs, mam ❤️
Goedemorgen Laura,hoe groot zijn de bakblikken voor de dripping cake ?
Ik maakte een 15 cm taartje, maar de techniek werkt hetzelfde voor alle formaten taart.
Fijn dank je wel
Als je groter blik gebruikt bijv 28cm. Moet je dan ook alle ingredienten verdubbelen?
Hier lees je meer over het omrekenen: https://handigebaktips.nl/recepten-omrekenen/
Mooi en duidelijk uitgelegd. Dank je.
Hoi Laura,
Het klontje boter voor de ganache welke hoeveelheid moet ik dan denken?
Is rond de 25 gram …Wat je met een klontje bedoelt ?
Ja zoiets, beetje meer of minder maakt ook niet uit.
Yeah, op zo’n duidelijke uitleg was ik nog even aan het wachten! Wat een gezelligheid
Kan je die drip ook doen op fondant, mijn kleindochter is gek op fondant maar ik vind die drip zo leuk.
Hoi Laura
Hoe maak je goude kleur chocolade drip taart. Grt
Ik zou een spuitbus met gouden kleurstof gebruiken, die koop je bij taartdecoratiewinkels
Dit kan je het beste doen door de drips te verven met gouden eetbare poeder, en dat op te lossen in een heldere alcohol, zoals wodka. (de wodka en alcohol vervliegen)
Dit kan je het beste doen door de drips te verven met gouden eetbare poeder, en dat op te lossen in een heldere alcohol, zoals wodka. (de wodka en alcohol vervliegen)
Hoi Laura,
Heb je ook een red velvet dripcake recept voor de 15 cm bakblik
Je zou met dit recept een cake kunnen maken: http://www.laurasbakery.nl/red-velvet-cupcakes/
hoeveel lagen doe je dan in de taart en wat doe je er in?
Wat je maar wilt, dat kan echt van alles zijn. Morgen deel ik het recept van deze taart, in dit artikel heb ik mij alleen beperkt tot de techniek van een drip cake.
Hoi! Mijn ganache schoot in de schift. Waarschijnlijk moet de boter op kamertemperatuur zijn? Godzijdank kon ik hem nog redden door opnieuw te verwarmen.
Groeten, Caroline
Dat zal inderdaad door het temperatuurverschil komen, gelukkig is het nog goed gekomen!
Oké thanks! Ik vond hem ook nog redelijk dik. Hoeveel pure choc kan ik het beste gebruiken voor een mooie gladde bovenkant?
Groeten, Caroline
Dat kan gewoon met de hoeveelheden die ik benoem, maar dan beginnen met de drips wanneer het nog vloeibaarder is.
Hmm vreemd…Bij mij was de ganache als zo dik dat ik direct moest beginnen, anders droop deze al niet meer mooi. Misschien toch teveel boter erbij gedaan? Hoeveel gram gebruik je ongeveer? Een blokje is een beetje subjectief. 😉
Dat zal niet liggen aan de boter, want dat zou het juist dunner moeten maken. Een blokje was in dit geval bij mij ter grootte van 2 dobbelstenen ongeveer.Maar daarvoor was het al dun. Misschien was de slagroom niet heet genoeg? Als het dan langzaam smelt, wordt het ook al snel dik.
Dank voor uitleg en tip! Eerlijk gezegd vind ik de drip ook hanteerbaarder als de verhouding slagroom: chocolade 1:1 is. Ik gebruikte die verhoudingen eerder met beter resultaat.
Hoi, hoeveel gram witte chocola zou ik moeten gebruiken voor een witte chocolade ganache?
Je kunt gewoon dezelfde hoeveelheid aanhouden, eventueel een beetje meer chocola.
welke pure chocolade is het beste? En is het nog mogelijk dat je dan terug in de koelkast plaatst? Ik heb ooit gehad dat ik dan witte puntjes in de chocolade kreeg (overigens was dit alleen gesmolten chocolade, zonder slagroom).
Bij een ganache krijg je geen puntjes. Ik gebruik zelf callebaut chocolade, maar in principe kan het met iedere pure chocola.
Hoi laura!
Kan ik dit ook over een slagroomtaart doen?
x Daphne
Ik weet niet zeker of de slagroom daar goed op reageert (en of het stevig genoeg is), maar je zou het kunnen proberen.
Wat ik dan denk ik ga doen is de binnenkant vullen als een slagroomtaart, en dan de buitenkant afsmeren met botercreme om daar overheen de drip te doen!
Dan moet het zeker lukken, succes!
Hoii, nog 1 vraagje…. is de smaak nog steeds puur? Of meer melk vanwege de slagroom?
Nee die is nog steeds puur, met alleen slagroom wordt de smaak niet al te veel afgezwakt.
Super bedankt voor je uitleg, heb witte chocola gebruikt. Erg goed gelukt!
Smelt de ganache er onder dan niet?
Er zit botercrème onder, geen ganache. Maar die smelt niet hoor.
Zou ik zo’n drip ook op marsepein kunnen doen denk je?
Dat lukt zeker 🙂
Voor een gekleurde ganache kan ik dat het beste een witte ganache maken? En dan kleurstof? Heb je nog tips wellicht?
Inderdaad met witte chocolade. Gebruik een kleurstof op oliebasis, anders mengt dit niet goed met de chocolade.
Ga binnenkort ook zo`n drip cake maken. Maar heb even een vraagje. Zou je zo`n drip cake, dus kant en klaar ook in kunnen vriezen?
Dat kan zeker.
Smaakt dit dan nog steeds even lekker ? en hoelang is het dan houdbaar? ook als je het niet in zou vriezen en buiten de koelkast bewaard? of zou je deze cake in de koelkast bewaren?
Als je het goed invriest veranderd dat niets aan de smaak, tot 3 maanden te bewaren. Koelkast hangt af van de vulling. Bij de meeste recepten staat aangegeven hoe je het bewaart.
Hoi Laura! Geweldige uitleg. Aanstaande donderdag ga ik het zelf proberen voor de verjaardag van mijn dochtertje. Ik wil een zwart/wit/grijze taart maken met on top de drip. Nu wil ik de drip natuurlijk wel in een kleurtje die bij de verdere taart past. Zoiets als zwart. Kan ik dit doen met de pure chocolade of raadt je dan witte chocolade te gebruiken?
Als je chocolade kleurt moet je speciale kleurstoffen op oliebasis hebben. Of je zou candy melts kunnen gebruiken, al werkt dat wel weer iets anders. Verder zou ik puur als basis nemen, anders moet je wel heel veel kleurstof gebruiken.
Hoi Laura,
Heel erg bedankt weer voor je duidelijke recept!
Ik heb vorige week een chocolade taart gemaakt voor mijn zoon met jouw Ganache recept en hij was echt super!
Hele mooi druppels!!!
Echt super blij mee!
Hoi Laura,
Bedankt voor de zeer duidelijke uitleg. Ik ga binnenkort me aan mijn eerste drip cake wagen, dus ben benieuwd. Nog wel vraag: zou je de taart ook kunnen afsmeren met roomkaasglazuur? Ik hou namelijk niet zo van botercreme..
Dat kan, maar is niet zo stevig als botercrème (en dus lastiger strak te krijgen bij een dikkere laag)
Bedankt voor deze goede uitleg. Ik heb een prachtige taart gemaakt en ik de mensen op de verjaardag vroegen of ik hem gekocht had, haha. Ik voelde me heel eventjes een pro…
Hoi Laura
Doordat de ganache met slagroom is moet je de taart wel gekoeld bewaren toch?
De slagroom is verhit, dus hoeft niet per se.
Is het ook mogelijk om een drip cake maken met een rode drip? En waarmee zou ik dat dan Het beste kunnen doen?
Natuurlijk kan dat! Je kunt een witte chocolade ganache rood kleuren met kleurstof of rode candy melts kopen.
Smelt je botercreme niet weg onder de ganache?
Smelt je botercreme niet weg onder de ganache? Je hebt de taart niet in de vriezer gezet toch? Voor je de drips erop deed?
Nee die smelt je niet weg (niet heet genoeg voor), in koeling kan wel. In tekst staat uitgelegd hoe ik het heb aangepakt.
Hoi Laura,
Kan ik ook chocoladebotetcreme maken zodat ik een bruine taart krijg of word hij dan erg machtig? Als ik de drip blauw wil
Maken kan ik gewoon witte chocolade gebruiken toch?
Bedankt alvast.
Beide kan. Machtig is zo’n taart toch wel, dus snijd kleine stukjes. En witte chocola kun je alleen kleuren met kleurstoffen op oliebasis.
Super uitgelegd! Het is ook hier een succes geworden zo’n drip cake.
Hi, wat word bedoely met klontjr boter
Hoeveel gr is dat
Een klein klontje, zo’n 25 gram. Iets meer of minder is ook niet erg.
Hoi!
Wat is het verschil tussen het gebruik van ganache of alleen chocolade smelten en dat eroverheen gieten (en uitsmeren)?
Ganache werkt lekkerder en mooier voor drips. Daarnaast blijft het ook iets zachter wat makkelijker is met aansnijden.
Hoi Laura,
Ik wil een sinterklaas drip cake gaan maken alleen vind ik nergens hoe je een biscuit maakt voor de drip cake (bakblik in cm en hoeveel beslag ect.)
Ik hoor het graag van je!
Kijk even bij de basisrecepten (of gebruik de zoekfunctie), daar staat het recept 🙂
Ik wil graag in plaats van de pure chocolade ruby chocolade gaan proberen. Heb er nog niet mee gewerkt, maar kan ik dezelfde verhoudingen aanhouden? En heb je misschien nog tips over met wat voor smaken/producten te combineren?
Dat heb ik zelf ook nog niet geprobeerd, denk dat het wel moet lukken. Ik vind het lekker om deze chocolade met frisse en fruitige smaken te combineren.
Hoi Laura,
Dit weekend ga ik jouw recept gebruiken. Kan je een schatting geven over hoe lang het duurt voordat je kan gaan drippen? Ik bedoel vanaf het moment dat de ganache klaar is en het yoghurtdikte heeft of iets dunner is. Dan kan ik zelf uitrekenen hoe laat ik er mee moet beginnen, zodat de taart op tijd is.
Bedankt alvast!
Groetjes Marloes
Daar is geen tijd voor te geven, dat verschilt. Hangt af van hoe heet je mengsel is, omgevingstemperatuur, etc. Maar zo extreem lang duurt het niet hoor.
Hi Laura,
Ik heb wel eens eerder een dripcake gemaakt maar mijn drips bleven een beetje plakkerig, het werd niet helemaal hard. Ik had witte chocolade van callebaut gebruikt 100ml slagroom en 200gram chocoade.
Nu wilde ik gouden drips maken door met een kleurpoeder over de drips heen te verven. Hoe kan ik dit het beste doen als de drips niet helemaal hard worden? Of moet ik hiervoor een andere verhoudinge gebruiken?
Met witte chocolade zijn de verhoudingen soms anders, je zou in verhouding iets meer chocolade kunnen gebruiken.
Wat een prachtige taart! Mijn dochter wil alleen liever geen botercreme om het strak af te smeren maken, maar marsepein. Kan dat ook?
Ja hoor, geen probleem.
Hi Laura! Wat een geweldige taart! Ik wil het recept ook gaan maken alleen dan met witte chocolade ganache. Blijven de verhoudingen dan hetzelfde?
Heb zelf nog nooit een witte dripcake gemaakt, maar bij gewone ganache gebruik je in verhouding meer witte chocolade. Dat zou ik in dit geval dus ook doen. Denk x1,5 of x2, kwestie van even proberen.
Gave taart! Kan je ook de ganache in andere kleuren maken? En als dit niet kan, wat voor topping kan je dan gebruiken?
Jazeker. Als je witte chocolade ganache maakt kun je er gemakkelijk kleurstof aan toevoegen, of je gebruikt candy melts ipv chocolade.
Hoi Laura,
Super handige tips op jouw site. Een vraagje. Hoe kan het als ik slagroom en chocolade gebruik dat er een olie laagje bij de ganache ontstaat? Ik snap er nix van. Jij enig idee?
Was de slagroom erg koud (schifting?) en heb je mijn recept voor ganache helemaal gevolgd?
Hai Laura,
Kan ik als drip ook de makkelijke karamelsaus gebruiken?
In principe moet dit lukken, maar het resultaat mag niet te dun zijn.
Kan ik voor het strakste resultaat een drip cake het beste afsmeren met ganache of met botercreme? Welke hoeveelheid ganache gebruik ik als ik dit over de taart giet? Is dat 2 keer jouw ganache recept?
Voor het meest strakke resultaat smeer je af met een 1:1 botercrème. De hoeveelheid voor de ganache drip staat in dit artikel.
Bedankt Laura, dan ga ik botercreme gebruiken om af te smeren.
Bij het recept ganache maken zag ik bij de verwerking dat je de ganache kan gebruiken om over een taart te gieten. Ik dacht dat het dan gelijkmatiger en strakker zou worden. Ik vroeg me af hoeveel je dan gebruikt.
De hoeveelheid voor de drips had ik inderdaad in het recept zien staan.
Jij bedoelt denk ik meer een soort (spiegel)glazuur waarmee je de gehele taart bedekt? Met een ganache smeer je de taart eerder af nl. (https://www.laurasbakery.nl/waarmee-moet-je-een-taart-afsmeren/)
Hallo Laura,
Kan ik voor de ganache ook melk chocolade gebruiken, of worden de verhoudingen dan anders?
Dan is de verhouding inderdaad anders omdat pure chocolade steviger is, ik denk dat je dan 150 gram melkchocolade nodig hebt op deze hoeveelheid slagroom.
Hoi, leuk dat alles zo fijn wordt uitgelegd! Maar als je met melk chocolade ganache wil maken voor een drop Moet je dan meer chocolade pakken? En kun je eventueel later nog iets chocolade toevoegen om hem iets dikker te worden? En dan verwarmen via au bain Marie?
Je hebt dan inderdaad wat meer chocolade nodig. Ik zou niet later nog meer toevoegen, dan kun je beter even wachten tot het afkoelt en dus ook dikker wordt.
Hoi Laura,
Kan ik de ganache ook met witte chocolade maken? En wat is dan de verhouding van slagroom-witte chocolade?
Dat kan zeker! Ik zou 250 gram witte chocolade gebruiken en in het geval van melkchocolade 200 gram. De hoeveelheid slagroom blijft hetzelfde.
Hoi Laura,
Kan je slagroom gebruiken om je taart aftewerken ipv botercreme? En dan met ganasche drips afwerken? Mijn dochter is niet zo zot van botercréme.
Helaas niet, dat is niet stevig genoeg.
Hallo
Hoe maak ik een genache melkvrij?
Dag Laura,
Zou je die ganache ook kunnen maken met die nieuwe Rose chocola? Of met witte chocolade en rode kleurstof?
Met ruby chocolade bedoel je? Dat moet zeker kunnen! Wellicht met iets minder slagroom of melk, omdat deze chocolade iets zachter is.
Oke, dank voor de reactie
Kan je die drip ook doen op fondant, mijn kleindochter is gek op fondant maar ik vind die drip zo leuk.
Zelf nooit geprobeerd, maar ik zie er vaak genoeg foto’s van dus moet lukken lijkt mij.
kun je hem ook zo invriezen???
Zou moeten lukken, maar houd er rekening mee dat het vocht invloed kan hebben op de chocolade.
Heb de ganache gemaakt precies volgens het recept maar het was niet gelukt en daardoor is mijn hele taart vernield.
Wat vervelend om te horen. Hoezo was het niet gelukt?
Hoi Laura,
Werkt het maken van de ganache op dezelfde manier wanneer je de pure chocolade vervangt door witte chocolade?
Alvast bedankt!
Ja, maar wel met andere verhoudingen: https://www.laurasbakery.nl/drip-cake-maken-chocolade-candy-melts/
Ik zie dat het antwoord al gegeven is… Sorry?
It’s actᥙally а nice and useful piece of informаtion.
I’m happy that you simply shared this useful information with us.
Please stay us informeⅾ like this. Thank you for sharing.
Kun je deze taart ook maken met karamel chocolade, zo ja; veranderd dit recept dan ook of kun je het gewoon hetzelfde laten.
Welke taart bedoel je? Dit is het recept voor een drip.
Hii Laura! Ik gebruik jou website elke keer als er een verjaardag aankomt en het is zo ver! Ik wil deze taart maken maar ik weet niet zo goed wat voor slagroom jij gebruikt voor de ganache, en klop je hem dan op of laat je hem dun?? Groetjes m 🙂
Wat leuk! Je gebruikt gewone slagroom (nog vloeibaar, dus dun).
Toppie dankje wel
Kan ik ook de chocoladedrips gebruiken op een taart die afgemeerd is met bavarois ?
Dat durf ik eigenlijk niet te zeggen, heb ik zelf niet getest.
Ik ben nieuwsgierig. Hoelang ben je bezig met het maken van zo’n taart?
Dat is erg verschillend per bakker. Hoe ervaren je bent, of je het al vaker hebt gemaakt. Daar is dus niet echt een antwoord op te geven, zeker niet voor zo’n taart.
Ah jammer, ik wil zo’n taart maken maar heb het nog nooit gedaan. Wou graag weten hoeveel tijd ik er voor uit moest trekken.