Kaaskroketjes

13 maart 2021
Kaaskroketjes
113

Het liefst maak ik deze kaaskroketjes iedere week, zo lekker vind ik ze. Eerst maak je een overheerlijke kaasragout die je vervolgens met onder andere paneermeel omtovert tot kleine kroketjes. Nog even frituren en daarna is het smullen geblazen! Wij serveerden de kroketjes met kaasvulling met zelfgemaakte sweet chili saus, een fantastische smaakcombinatie. En; nooit gedacht dat zelf kroketten maken eigenlijk hartstikke simpel is!

Wil je je borrel aanvullen met nog meer hapjes uit de frituur? Probeer deze klassieke bitterballen en deze risotto bitterballen dan eens!

Kaaskroketjes

Maak thuis de lekkerste kaaskroketjes met dit heerlijke recept. Daar kun je een prima borrel mee organiseren.
Porties: 24 stuks

Ingrediënten

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 180 gram bloem
  • 500 ml melk
  • 250 gram oude kaas geraspt
  • 100 ml slagroom
  • 2 eidooiers (M)
  • snuf nootmuskaat
  • peper en zout

Paneren

  • 2-3 losgeklopte eieren
  • paneermeel
  • zonnebloemolie

Instructies

  • Smelt de boter in een pan. Voeg de bloem toe en roer ongeveer 2 minuten door. Er ontstaat een bal die loslaat van de bodem.
  • Voeg een scheut melk toe en roer tot deze is opgenomen. De rest van de melk voeg je in delen toe terwijl je blijft roeren. Laat dit mengsel een paar minuten doorkoken.
  • Voeg de geraspte kaas toe, roer tot dit helemaal is gesmolten.
  • Haal de pan van het vuur. Voeg de eidooiers en slagroom toe. Roer tot deze volledig zijn opgenomen.
  • Breng de ragout op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
  • Stort het kaasmengsel in een ovenschaal, dek af met folie en zet minimaal 4 uur in de koelkast. Zelf laat ik de ragout altijd een nacht in de koelkast staan.
  • Snijd de opgesteven plak ragout in 24 gelijke stukjes. Doe een beetje (olijf)olie op je handen en rol kroketjes van de stukjes ragout.
  • Zet een diep bord of schaal klaar met het paneermeel en een tweede met het ei. Verhit ondertussen de pan met de (zonnebloem)olie tot 180 °C.
  • Rol een kroketje door de paneermeel, het ei, paneermeel, ei en eindig weer met de paneermeel. Herhaal dit proces voor ieder balletjes. Elke kroket heeft dan dus drie laagjes paneermeel.
  • Bak de kaaskroketjes in 3,5 – 4 minuten krokant en bruin. Serveer gelijk.
Bewaren

De kaaskroketjes kun je 1-2 dagen gepaneerd in de koelkast bewaren voordat je ze afbakt. Je kunt de kroketjes ook invriezen (ongebakken), ze zullen dan iets meer tijd nodig hebben als je ze gaat afbakken (direct vanuit de vriezer).

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

17 reacties

  1. Celine schreef:

    Deze lijken mij dus echt heerlijk!! Ik wil ze graag gaan maken aanstaande zaterdag maar ik wil eigenlijk niet in de keuken staan met de visite erbij. Koud zijn ze denk ik niet lekker?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt me wel minder ja. Misschien kun je ze maken en even opwarmen als het bezoek er is?

  2. Carla schreef:

    Goh wat zien die er lekker uit!
    Je zou bijna zeggen: Aanvallen!
    Ik kijk dit ook op een compleet verkeerd tijdstip.
    Je kunt jouw site beter pal na het eten bekijken.
    Ga ik zeker maken.
    Xus,
    Car

  3. Kimberly schreef:

    Gister meteen laten zien aan mijn vriend en vanmorgen stond ik opeens de boodschappen hiervoor te halen. Dus vanavond hebben wij ze al gegeten! Ze zijn echt heerlijk!! Hij staat bij ons nu op het lijstje om te maken met mijn verjaardag als we dat weer normaal kunnen vieren 😊

  4. Kim schreef:

    Zou je zo ook in 1x allemaal kunnen bakken, invriezen en later opwarmen in de airfryer? Wij hebben normaal geen frituurpan in huis en om steeds olie in een pannetje te doen als je er 4 bakt, is ook weer zo 😉

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb het niet getest, maar ik denk dat dit heel prima moet kunnen! Niet te lang/donker bakken

  5. Lisette schreef:

    Kun je deze ook in een oven bakken?
    Ik heb geen frituurpan…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Helaas niet. Ik heb ook geen frituurpan overigens, ik vul een diepere pan met olie 🙂

  6. Trudy schreef:

    Ze zien er veel te lekker uit!
    Wist ook niet dat je ze zelf kon maken. Het is een verrassend recept. Want die slagroom, die verwachtte ik niet. Wat is het nut daarvan, alles luchtig te houden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Gewoon voor een lekkere romige vulling 😉

  7. Marjolein schreef:

    Vandaag geprobeerd te maken, helaas was de ragout na 6 uur in de koelkast nog erg slap…geen idee waar het misgegaan is…. nu maar even in de vriezers te zien of we er straks nog wat van kunnen rollen… verder smaakte de ragout wel prima!

  8. marita schreef:

    kunnen deze kroketjes ook in de airfryer ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Hebben wij niet geprobeerd, dus dat durf ik je niet met zekerheid te zeggen.

  9. Eveline schreef:

    Hoi,
    De kroketjes zijn echt fantastisch!
    Heb je misschien een tip voor het bakken in de frituurpan? Mijn kroketten barsten namelijk open. Heb ze er nu per 4 in gedaan of is 1 voor 1 beter?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik neem aan dat je geen hele kleine pan gebruikt, dus 4 zou prima moeten lukken. Je wilt dat ze voldoende ruimte hebben. Verder is de paneellaag belangrijk, als die niet stevig genoeg is aangedrukt is de kans op openbarsten groter.

  10. Gre Schlüter schreef:

    Wat zijn de maten van het bladerdeeg, hier in Australië is het bladerdeeg 30 bij 30 cm

    1. Laura's Bakery schreef:

      Er wordt geen bladerdeeg gebruikt in dit recept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *