Aankomende maandag is het Koningsdag, tijd voor een lekker baksel met een typisch Hollands ingrediënt: de Koningsdag stroopwafel tulband! De tulband is goed voor zo’n 20 plakken, genoeg dus om ook uit te delen aan buren, familie en vrienden. Zullen ze vast lekker vinden! Wil je liever een kleinere hoeveelheid maken? Dan maak je gewoon minder beslag en bak je er cupcakes van. Net zo lekker! In dit artikel vind je wat tips voor het halveren van recepten.
BAKTIP: Ik heb een groot zwak voor de prachtige tulbandvormen van Nordic Ware. Vind je deze variant ook niet erg koninklijk er uit zien?
Waar koop jij je sprinkles altijd?
Overal en nergens haha. Geen vaste plek.
Hi Laura. Ik heb de taart gisteren gemaakt, maar hij is heel droog uitgevallen. Niet zoals op jouw foto. Enige idee waarom?
Dan heeft de tulband waarschijnlijk te lang of in een te hete oven gestaan helaas.
Hoi laura,
Wat een geweldige lekkere Tulband zeg heerlijk !!!
We hebben zitten genieten hoor
Ik heb al je boeken en kan het niet laten om toch even iedere dag te kijken
of er iets nieuws is gemaakt
Echt respect Voor al dat werk en al je inzet hoop dat we nog heel lang mogen snoepen
Van jou lekkere baksels en wat zo fijn is het lukt altijd
Fijne dag
Wat een leuk en lief berichtje, dankjewel Conny!
Hoi Laura,
Ik heb dit recept lekker gemaakt, maar hij is helemaal kleverig/nattig als ie net uit de vorm komt. Hij is wel beter opgedroogd maar de structuur is niet zo mooi effen als op jouw foto’s. En er zit een holte in helemaal rondom in de tulband. Enig idee hoe dit kan?
Wat vervelend zeg! Lastig voor mij te beoordelen op afstand helaas, ik snap ook niet helemaal wat je bedoelt met de holte.
Kan je hier ook 12 kleine tulbandjes van bakken? En wat is dan de baktijd?
Dat lijkt me wel. Ik weet niet wat het formaat is, ik heb zelf alleen eerder dit formaat kleine tulbandjes gemaakt: https://www.laurasbakery.nl/chocolade-kersen-tulbandjes/ (zie recept voor baktijd)
Beste Laura,
Ik ben een absolute fan van het bakken. Nu probeer ik ook alle stroopwafel baksels :-). In je boek staat ook een stroopwafelcake. Ik heb deze al twee keer geprobeerd, maar hij blijft zo enorm zompig. Ik gebruik precies alles volgens recept. Met de tulband hierboven (bijna zelfde verhoudingen) had ik dat niet. Het enige dan ik kan verzinnen is dat ik een oude zilverkleurige Kaiser cakevorm heb, terwijl de tulband in een donkere metalen vorm is gebakken. Ik kom er niet uit. Met zompig bedoel ik dat de cake na storten deels aan de cakevorm blijft plakken, heel nat en kleverig is. Kan misschien de stroop van de wafels toch naar de bodem zakken?
Zijn je stroopwafel stukjes misschien te groot? Dat ze allemaal naar de bodem zakken?
Beste Laura,
Dank voor je snelle reactie. De eerste keer had ik de stukjes heel fijn. Daarom heb ik ze de tweede keer iets groter gemaakt Meer zoals op de foto in het boek. Het resultaat was beide keren hetzelfde. Het is echt een raadsel voor me. Ik ga de cake binnenkort voor de derde keer proberen. Met de helft van de stroopwafels. Wie weet. Overigens was de tulband (hierboven) wel een succes en de stroopwafel boterkoek is ook heerlijk! Heb je nog andere tips? Ik hoor het graag.
Hallo Laura, graag wil ik deze tulband uitproberen. Tot nu toe zijn mijn gebakken exemplaren niet echt een succes te noemen. Ik heb gelezen dat dat aan de gebruikte vorm kan liggen. Mag ik vragen welke vorm jij gebruikt hebt?
BVD voor je reactie
Dat maakt zeker een verschil. Ik gebruik graag de vormen van Nordic Ware, erg duur, maar wel het geld waard.
Bedankt voor je reactie. Ga ik toch ook maar eens overwegen om die aan te schaffen. Het is zo frustrerend als de cake niet los laat van de vorm. Telkens weggooien maakt het bakken ook duur. Dan maar een keer investeren in een duurdere bakvorm.
Kan ik de 300 gram zelfrijzend bakmeel ook gewoon vervangen door 300 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel? Is die verhouding hetzelfde? 🙂
In dit artikel vind je meer info over glutenvrij bakken en het vervangen: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/
Ja die heb ik gezien, maar ze hebben in de supermarkt ook gewoon glutenvrij zelfrijzend bakmeel. Omdat je dat hier ook gebruikt, dacht ik, dan moet ik het toch kunnen vervangen door 300g glutenvrij zelfrijzend bakmeel? 🙂
Ik heb geen ervaring met het glutenvrije zelfrijzend bakmeel uit de supermarkt, maar dat zou je dan inderdaad kunnen proberen! 🙂
Hij is super gelukt met glutenvrij zelfrijzend bakmeel! 🙂🙌🏻
Goed om te horen! 😀
Moeten het kleine of grote stroopwafels zijn??
Grote stroopwafels.
Hoe groot moeten de stukjes stroopwafel eigenlijk zijn?
Dat maakt niet heel veel uit. Grotere stukjes zul je beter terugproeven in het beslag dan hele fijngehakte stukjes.