Koningsdag stroopwafel tulband

Gepost: 25 april 2020 Laatst bewerkt: 8 mei 2024
Koningsdag stroopwafel tulband

Aankomende maandag is het Koningsdag, tijd voor een lekker baksel met een typisch Hollands ingrediënt: de Koningsdag stroopwafel tulband! De tulband is goed voor zo’n 20 plakken, genoeg dus om ook uit te delen aan buren, familie en vrienden. Zullen ze vast lekker vinden! Wil je liever een kleinere hoeveelheid maken? Dan maak je gewoon minder beslag en bak je er cupcakes van. Net zo lekker! In dit artikel vind je wat tips voor het halveren van recepten.

BAKTIP: Ik heb een groot zwak voor de prachtige tulbandvormen van Nordic Ware. Vind je deze variant ook niet erg koninklijk er uit zien?

 

10X BAKKEN VOOR KONINGSDAG

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 7 stemmen

Koningsdag stroopwafel tulband

Een typisch Hollandse cake: de stroopwafel tulband. Samen met de oranje sprinkles een perfect recept voor Koningsdag!
Porties: 20 personen
Voor een 24 cm tulband

Ingrediënten

  • 300 gram boter
  • 175 gram fijne kristalsuiker
  • 75 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 5 eieren
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl kaneel
  • snuf zout
  • 6 stroopwafels in stukjes

Topping

  • 150-200 gram witte chocolade
  • extra stroopwafel
  • oranje sprinkles

Instructies

  • Klop boter en beide soorten suiker romig. Voeg de eieren een voor een toe en mix door het mengsel, voeg de volgende pas toe als het eerste ei is opgenomen.
  • Zelfrijzend bakmeel, kaneel en zout kun je tegelijk toevoegen, mix door het beslag. Stop met mixen zodra het meel is opgenomen. Spatel de stukjes stroopwafel door het beslag en stort het beslag in een ingevette (en bebloemde) tulbandvorm.
  • Bak de cake in ongeveer 60 minuten op 160 graden (boven- en onderwarmte).
  • Laat de cake 10-15 minuten afkoelen in de vorm voordat je hem op een rooster stort om helemaal af te laten koelen.
  • Eenmaal afgekoeld kun je de chocolade smelten en laatste stroopwafel in stukjes snijden. Giet de chocolade over de cake en decoreer deze met de stroopwafel en sprinkles.
Tips

Je kunt ook een oranje glazuur maken van poedersuiker, water/melk en kleurstof als je je cake nog meer Koningsdag proof wilt maken.
Bewaren

Goed verpakt 5 dagen buiten de koelkast houdbaar.

Koningsdag stroopwafel tulband-1a

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

26 reacties

  1. Annelies schreef:

    Waar koop jij je sprinkles altijd?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Overal en nergens haha. Geen vaste plek.

  2. Martina schreef:

    Hi Laura. Ik heb de taart gisteren gemaakt, maar hij is heel droog uitgevallen. Niet zoals op jouw foto. Enige idee waarom?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan heeft de tulband waarschijnlijk te lang of in een te hete oven gestaan helaas.

  3. Conny schreef:

    Hoi laura,
    Wat een geweldige lekkere Tulband zeg heerlijk !!!
    We hebben zitten genieten hoor
    Ik heb al je boeken en kan het niet laten om toch even iedere dag te kijken
    of er iets nieuws is gemaakt
    Echt respect Voor al dat werk en al je inzet hoop dat we nog heel lang mogen snoepen
    Van jou lekkere baksels en wat zo fijn is het lukt altijd
    Fijne dag

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat een leuk en lief berichtje, dankjewel Conny!

  4. Natascha schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb dit recept lekker gemaakt, maar hij is helemaal kleverig/nattig als ie net uit de vorm komt. Hij is wel beter opgedroogd maar de structuur is niet zo mooi effen als op jouw foto’s. En er zit een holte in helemaal rondom in de tulband. Enig idee hoe dit kan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend zeg! Lastig voor mij te beoordelen op afstand helaas, ik snap ook niet helemaal wat je bedoelt met de holte.

  5. Geeske schreef:

    Kan je hier ook 12 kleine tulbandjes van bakken? En wat is dan de baktijd?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt me wel. Ik weet niet wat het formaat is, ik heb zelf alleen eerder dit formaat kleine tulbandjes gemaakt: https://www.laurasbakery.nl/chocolade-kersen-tulbandjes/ (zie recept voor baktijd)

  6. Carolien de Jager schreef:

    Beste Laura,
    Ik ben een absolute fan van het bakken. Nu probeer ik ook alle stroopwafel baksels :-). In je boek staat ook een stroopwafelcake. Ik heb deze al twee keer geprobeerd, maar hij blijft zo enorm zompig. Ik gebruik precies alles volgens recept. Met de tulband hierboven (bijna zelfde verhoudingen) had ik dat niet. Het enige dan ik kan verzinnen is dat ik een oude zilverkleurige Kaiser cakevorm heb, terwijl de tulband in een donkere metalen vorm is gebakken. Ik kom er niet uit. Met zompig bedoel ik dat de cake na storten deels aan de cakevorm blijft plakken, heel nat en kleverig is. Kan misschien de stroop van de wafels toch naar de bodem zakken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zijn je stroopwafel stukjes misschien te groot? Dat ze allemaal naar de bodem zakken?

  7. Carolien de Jager schreef:

    Beste Laura,
    Dank voor je snelle reactie. De eerste keer had ik de stukjes heel fijn. Daarom heb ik ze de tweede keer iets groter gemaakt Meer zoals op de foto in het boek. Het resultaat was beide keren hetzelfde. Het is echt een raadsel voor me. Ik ga de cake binnenkort voor de derde keer proberen. Met de helft van de stroopwafels. Wie weet. Overigens was de tulband (hierboven) wel een succes en de stroopwafel boterkoek is ook heerlijk! Heb je nog andere tips? Ik hoor het graag.

  8. Angelique Neels schreef:

    Hallo Laura, graag wil ik deze tulband uitproberen. Tot nu toe zijn mijn gebakken exemplaren niet echt een succes te noemen. Ik heb gelezen dat dat aan de gebruikte vorm kan liggen. Mag ik vragen welke vorm jij gebruikt hebt?
    BVD voor je reactie

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat maakt zeker een verschil. Ik gebruik graag de vormen van Nordic Ware, erg duur, maar wel het geld waard.

  9. Angelique schreef:

    Bedankt voor je reactie. Ga ik toch ook maar eens overwegen om die aan te schaffen. Het is zo frustrerend als de cake niet los laat van de vorm. Telkens weggooien maakt het bakken ook duur. Dan maar een keer investeren in een duurdere bakvorm.

  10. Daphne schreef:

    Kan ik de 300 gram zelfrijzend bakmeel ook gewoon vervangen door 300 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel? Is die verhouding hetzelfde? 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      In dit artikel vind je meer info over glutenvrij bakken en het vervangen: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/

  11. Daphne schreef:

    Ja die heb ik gezien, maar ze hebben in de supermarkt ook gewoon glutenvrij zelfrijzend bakmeel. Omdat je dat hier ook gebruikt, dacht ik, dan moet ik het toch kunnen vervangen door 300g glutenvrij zelfrijzend bakmeel? 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb geen ervaring met het glutenvrije zelfrijzend bakmeel uit de supermarkt, maar dat zou je dan inderdaad kunnen proberen! 🙂

  12. Daphne schreef:

    Hij is super gelukt met glutenvrij zelfrijzend bakmeel! 🙂🙌🏻

    1. Laura's Bakery schreef:

      Goed om te horen! 😀

  13. Ve schreef:

    Moeten het kleine of grote stroopwafels zijn??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Grote stroopwafels.

  14. Ve schreef:

    Hoe groot moeten de stukjes stroopwafel eigenlijk zijn?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat maakt niet heel veel uit. Grotere stukjes zul je beter terugproeven in het beslag dan hele fijngehakte stukjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept