Koningsdag stroopwafel tulband

Koningsdag stroopwafel tulband
110

Aankomende maandag is het Koningsdag, tijd voor een lekker baksel met een typisch Hollands ingrediënt: de Koningsdag stroopwafel tulband! De tulband is goed voor zo’n 20 plakken, genoeg dus om ook uit te delen aan buren, familie en vrienden. Zullen ze vast lekker vinden! Wil je liever een kleinere hoeveelheid maken? Dan maak je gewoon minder beslag en bak je er cupcakes van. Net zo lekker! In dit artikel vind je wat tips voor het halveren van recepten.

Koningsdag stroopwafel tulband

Een typisch Hollandse cake: de stroopwafel tulband. Samen met de oranje sprinkles perfect voor Koningsdag!
Porties: 20 personen
Voor een 24 cm tulband

Ingrediënten

  • 300 gram boter
  • 175 gram fijne kristalsuiker
  • 75 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 5 eieren
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl kaneel
  • snuf zout
  • 6 stroopwafels in stukjes

Topping

  • 150-200 gram witte chocolade
  • extra stroopwafel
  • oranje sprinkles

Instructies

  • Klop boter en beide soorten suiker romig. Voeg de eieren een voor een toe en mix door het mengsel, voeg de volgende pas toe als het eerste ei is opgenomen.
  • Zelfrijzend bakmeel, kaneel en zout kun je tegelijk toevoegen, mix door het beslag. Stop met mixen zodra het meel is opgenomen. Spatel de stukjes stroopwafel door het beslag en stort het beslag in een ingevette (en bebloemde) tulbandvorm.
  • Bak de cake in ongeveer 60 minuten op 160 graden (boven- en onderwarmte).
  • Laat de cake 10-15 minuten afkoelen in de vorm voordat je hem op een rooster stort om helemaal af te laten koelen.
  • Eenmaal afgekoeld kun je de chocolade smelten en laatste stroopwafel in stukjes snijden. Giet de chocolade over de cake en decoreer deze met de stroopwafel en sprinkles.
Tips

Je kunt ook een oranje glazuur maken van poedersuiker, water/melk en kleurstof als je je cake nog meer Koningsdag proof wilt maken.

Bewaren

Goed verpakt 5 dagen buiten de koelkast houdbaar.

Wat vind jij van dit recept?

3.0 (1 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

13 reacties

  1. Annelies schreef:

    Waar koop jij je sprinkles altijd?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Overal en nergens haha. Geen vaste plek.

  2. Martina schreef:

    Hi Laura. Ik heb de taart gisteren gemaakt, maar hij is heel droog uitgevallen. Niet zoals op jouw foto. Enige idee waarom?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan heeft de tulband waarschijnlijk te lang of in een te hete oven gestaan helaas.

  3. Conny schreef:

    Hoi laura,
    Wat een geweldige lekkere Tulband zeg heerlijk !!!
    We hebben zitten genieten hoor
    Ik heb al je boeken en kan het niet laten om toch even iedere dag te kijken
    of er iets nieuws is gemaakt
    Echt respect Voor al dat werk en al je inzet hoop dat we nog heel lang mogen snoepen
    Van jou lekkere baksels en wat zo fijn is het lukt altijd
    Fijne dag

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat een leuk en lief berichtje, dankjewel Conny!

  4. Natascha schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb dit recept lekker gemaakt, maar hij is helemaal kleverig/nattig als ie net uit de vorm komt. Hij is wel beter opgedroogd maar de structuur is niet zo mooi effen als op jouw foto’s. En er zit een holte in helemaal rondom in de tulband. Enig idee hoe dit kan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend zeg! Lastig voor mij te beoordelen op afstand helaas, ik snap ook niet helemaal wat je bedoelt met de holte.

  5. Geeske schreef:

    Kan je hier ook 12 kleine tulbandjes van bakken? En wat is dan de baktijd?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt me wel. Ik weet niet wat het formaat is, ik heb zelf alleen eerder dit formaat kleine tulbandjes gemaakt: https://www.laurasbakery.nl/chocolade-kersen-tulbandjes/ (zie recept voor baktijd)

  6. Carolien de Jager schreef:

    Beste Laura,
    Ik ben een absolute fan van het bakken. Nu probeer ik ook alle stroopwafel baksels :-). In je boek staat ook een stroopwafelcake. Ik heb deze al twee keer geprobeerd, maar hij blijft zo enorm zompig. Ik gebruik precies alles volgens recept. Met de tulband hierboven (bijna zelfde verhoudingen) had ik dat niet. Het enige dan ik kan verzinnen is dat ik een oude zilverkleurige Kaiser cakevorm heb, terwijl de tulband in een donkere metalen vorm is gebakken. Ik kom er niet uit. Met zompig bedoel ik dat de cake na storten deels aan de cakevorm blijft plakken, heel nat en kleverig is. Kan misschien de stroop van de wafels toch naar de bodem zakken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zijn je stroopwafel stukjes misschien te groot? Dat ze allemaal naar de bodem zakken?

  7. Carolien de Jager schreef:

    Beste Laura,
    Dank voor je snelle reactie. De eerste keer had ik de stukjes heel fijn. Daarom heb ik ze de tweede keer iets groter gemaakt Meer zoals op de foto in het boek. Het resultaat was beide keren hetzelfde. Het is echt een raadsel voor me. Ik ga de cake binnenkort voor de derde keer proberen. Met de helft van de stroopwafels. Wie weet. Overigens was de tulband (hierboven) wel een succes en de stroopwafel boterkoek is ook heerlijk! Heb je nog andere tips? Ik hoor het graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *