Misschien wel mijn meest favoriete basisrecept: koekjes! Ik kan een dag vullen met het bakken (en eten!) van allerlei soorten koekjes. Aan inspiratie ook nooit een gebrek, ik bedenk iedere keer weer nieuwe recepten. Vaak ook gebaseerd op dit basisrecept voor koekjes. Met deze basis kun je echt alle kanten op. Met cacaopoeder heb je snel chocoladekoekjes, voeg er ook nog stukjes chocola aan toe voor lekkere chocolate chip koeken. Of misschien vind je gedroogd fruit juist wel heel erg lekker om aan het deeg toe te voegen. Kortom; de mogelijkheden zijn eindeloos! Onderaan dit artikel vind je een lijst met recepten die ik al eens heb gemaakt aan de hand van deze basis.
Ingrediënten basisrecept koekjes
voor 20 koekjes
- 225 gram boter
- 150 gram witte basterdsuiker
- 8 gram vanillesuiker
- 1 eidooier
- 280 gram bloem
- snufje zout
Mix de boter, suiker en vanillesuiker tot een romig geheel. Voeg het eidooier toe en mix tot deze is opgenomen. Als laatste voeg je bloem en zout toe en kneed je het tot een stevig koekdeeg.
Wikkel het deeg in folie en leg het minstens een uur in de koelkast om te laten rusten.
Na het rusten kun je balletjes draaien van het deeg. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze (met een vork) een beetje plat.
Bak de koekjes in ongeveer 16 minuten op 180 graden of tot de randjes goudbruin kleuren.
Laat de koekjes een paar minuten afkoelen op de bakplaat voordat je ze naar een rooster verplaatst om volledig af te koelen.
TIP: Koekjes zijn altijd zacht wanneer ze uit de oven komen. Tijdens het afkoelen harden ze uit.
INSPIRATIE
Wie al in het bezit is van Het Basisbakboek heeft gelijk een bron aan inspiratie, de koekjes in het gelijknamige hoofdstuk zijn namelijk allemaal gebaseerd op dit basisrecept. Hier op Laura’s Bakery heb ik gelukkig ook meer dan genoeg inspiratie staan. Ze verschillen niet alleen in smaak, maar ook de vorm en uitvoering is iedere keer weer anders. Deze koekjes zijn allemaal gebaseerd op het basisrecept voor koekjes:
- Nutella swirl koekjes
- Chocolade-pindakaas swirl koekjes
- Cranberry-sinaasappel koekjes
- Sinaasappel-amandel koekjes
- Abrikozen-witte chocolade koekjes
- Triple chocolate chip cookies
- Chocoladekoekjes met hazelnoten en pecannoten
- Toblerone koekjes
- Oreo chocolate chip koekjes
- Rolo koekjes
Voor de mooiste en lekkerste koekjes heb ik ook allerlei baktips. Op deze pagina op Handige Baktips vind je alle artikelen bij elkaar die ik heb geschreven over koekjes. Van het bakken van knapperige koekjes tot het maken van een werkbaar deeg.
Wat van lekkere koekjes ga jij maken met dit basisrecept?
Dank je wel…heerlijk…voor diegene waarbij dit recept zelf mislukt…probeer als beslag klaar is.
Geen bal van te maken..maar gewoon met een lepel van het deeg nemen en op bak papier zetten..krijg je geerlijke koekjes ook en ben je sneller klaar…succes en thhhxxx u laura
Hoi Laura. Je gebruikt in dit recept 225 gram boter. Nou wil het zo zijn, dat boter vaak verkocht wordt per 250 gram. 🙂 De suiker en bloem kan ik nog wel omrekenen en een ietsie pietsie minder vanillesuiker erin zal vast niet uitmaken. Maar hoe zit het met het ei? In eerdere reacties las ik dat zelfs het ei geheel werd weggelaten. Waar dient dat ei voor? Moet ik nu een grotere eierdooier gebruiken? Of 1,5? Of zal 1 ei voldoende zijn voor 250 gram boter?
Je kunt een L ei gebruiken als je per se het hele pakje boter wilt gebruiken 🙂 Ik vind dat de koekjes lekkerder worden met de eidooier erdoor, het deeg wordt ook wat minder droog.
Wauw wat een leuke site heb je mijn complimenten daarvoor 🙂 gelukkig zijn de koekjes bij mij wel gelukt en heb ik inplaats van witte basterdsuiker donkere basterdsuiker gebruikt werd dus ook gewoon prima, ik las hieronder van het boter drama ik heb gewoon een pak van blueband bakken en braden gebruikt werd dus gewoon prima ik hoop ook dat ze lekker smaken maar dat zal zeker wel xx mila
Ook deze koekjes met aanpassing gemaakt.
Hier heb ik alléén de 150 gram suiker vervangen door 11 flinke eetlepels sucralose.
De rest heb ik het zelfde gehouden.
De smaak was ook weer perfect… Wel iets uitgelopen koekjes, maar vorm is voor mij niet van héél groot belang. Ze moeten gewoon smaken.
En de smaak was erg lekker.. Maar net als de appeltaart mis ik een bepaalde stevige structuur die er
normaal met suiker wel is.
Dus ook hier even uitzoeken. Misschien moet ik hier dan gewoon het hele ei gebruiken?
Niet alleen de dooier?
Hoi Laura!
Jouw makkelijke recept is het ideale excuus om op mijn vrij dag te gaan bakken. Ik vroeg me alleen af of ik in plaats van witte basterdsuiker ook fijne kristalsuiker kan gebruiken? En wat voor maat eieren gebruik je voor dit recept?
Groetjes Lisette
Ja hoor, dat kan ook. Ik gebruik meestal L eieren, maar dit recept kan ook prima met een M ei
Dankjewel voor deze heerlijke basis! Ben een totale beginner op bakgebied, maar hiermee heb ik begrip gekregen over het hele proces! En de fantasie begint aan alle kanten te borrelen!
groetjes!
Frits
Ik heb met dit recept lekkere simpele chocolate chip fudge koekjes gemaakt, heerlijk!
Jammer dat er zoveel reacties staan die aangeven dat het niet ging… Dat maakt het een beetje spannend om uit te proberen! Mensen laten veel sneller een slechte review achter dan een goede. Misschien kan je een 1:1 policy toepassen, Laura 😉 Ik heb de koekjes al twee keer gemaakt met pinda’s er in (zout wel weggelaten, de pinda’s waren al gezouten). Hmmm!
perfect ! Laura ,
een recept die klopt veel recepten kloppen nooit echt .maar deze perfect uit de oven en het zelfde als
op jouw foto”s..
ik zelf heb lichte basterd suiker gebruikt aangezien ik de witte niet meer had, dus proberen en perfect
in de bolletjes een stukje chocolade gedaan afgewerkt met fijne suiker idd alles eerst laten koelen en nog eens koelen ..bedankt LAURA
Hoi Laura,
Allereerst: wat een leuke site heb je!
De koekjes zijn heerlijk! Omdat ik geen tijd had ze lang te koelen (ik moest weg), heb ik ze voor het bakken een halfuur in de vriezer gelegd. Na het bakken zagen ze er heel mooi uit. Het patroon van de koekstempel was goed te zien!
Groetjes,
Elze
Het was mij niet duidelijk dat je koude boter moest gebruiken, ( juist kamer temperatuur gebuikt omdat dat met taart biscuit ook moet). waarschijnlijk daardoor was het deeg veel te plakkerig om met vormpjes te werken, jammer. zo eens kijken hoe ze smaken.
Complimenten voor je site
Het is juist goed om boter op kamertemperatuur te gebruiken, maar heb je het deeg wel gekoeld in de koelkast?
Hallo,
Het is echt leuke blog! Ik heb de koekjes gebakken, ik heb zelfs al minsten 2uur in de koelkast gezet,
maar toch mijn koekjes zijn misvormd.
Wat zal het zijn?
Groetjes
Heb je niets veranderd aan de ingrediënten?
hoi laura! zou je deze koekjes ook kunnen bakken zonder de eidooier erbij te doen of moet je dan een vervanger toevoegen? ontzettend leuke website trouwens! ik heb al meerdere recepten gemaakt en ze zijn werkelijk heerlijk!
Het kan wel, maar je krijgt een iets ander resultaat.
Heel erg bedankt voor dit recept! Ik laat nooit een reactie achter ergens, maar ik wil graag laten weten dat de koekjes bij mij goed lukken! Ik heb 3 soorten gemaakt: chocoladekoekjes (erg goed gelukt) en koekjes met een ‘kuiltje’ met jam en met honing. Die met honing raad ik (nog) niet aan. De honing smelt te hard waardoor de koekjes kapot gaan. Misschien heeft iemand daar een tip voor?
Hoe heb je de honing gebruikt in het recept dan? Ter vervanging van de suiker?
Nee ik heb voor de honingkoekjes ook een kuiltje in het deeg gemaakt en de honing daarin gedaan zodat het soort van meebakt. De smaak was echt prima maar ze waren uitgelopen, terwijl de andere koekjes met jam mooi rond bleven! Ik heb er geen verstand van hoor en het was een uitprobeersel haha
Ah zo, honing is daar niet echt geschikt voor. Dat wordt zo dun dat het koekdeeg het opneemt en het helemaal uitloopt.
Ik heb de boter gesmolten en daar d suiker en eidooier bij gedaan toen een half uurtje in de koelkast gedaan zodat de boter weer hard werd en toen de bloem en zout erbij gedaan en goed gekneed weer 1 uur in de koelkast gedaan en ze zijn ook gelukt mijn broertje vond het erg leuk om te doen vooral de vormpjes maken. Tip: doe er een beetje vanille aroma door is heel lekker ongeveer 1 theelepel. Super recept nu voor de tweede keer gebruikt en weer gelukt ondanks is echt een mislukkeling ben in de keuken. En iedereen vond het erg lekker de eerste keer en konden niet geloven dat ik hem had gemaakt!!!!
Ik heb ze gemaakt zonder ze te laten wachten en ze zijn heerlijk! Aanrader!
Ze zijn makkelijk te maken en ook nog eens super lekker!
Iedereen uit dit gezin vind ze heerlijk en goed gelukt. Mmmmmmmmm!????
Ik heb ze uitgeprobeerd en ze zijn erg goed gelukt!
Heb je meer recepten? Dan kan ik thuis al je recepten uitproberen!
Echt een aanrader voor iedereen die deze ? niet heeft geproeft!
Dit blog staat vol met recepten 😉
Het recept voor basiskoekjes is heerlijk. Ik had n rol gemaakt en plakjes afgesneden. In sommigen wat chocolade gedrukt en in anderen n lepeltje jam. Heerlijk! Ik heb ze mooi in vorm gekregen door ze uit te steken na het bakken.
Klinkt goed! Vraag me alleen af wanneer je een heteluchtoven hebt, moet je die functie dan uitzetten? Met alleen boven en onder warmte dus of zou dat niet uitmaken?
Alle temperaturen op mijn blog zijn voor een oven met boven- en onderwarmte. Hetelucht zet je de temperatuur 10-20% lager
Hoi Laura,
Ik wil vandaag koekjes gaan bakken. maar ik heb geen basterdsuiker in huis. Is er veel verschil in de smaak van de koekjes als ik kristalsuiker gebruik?
Alvast bedankt
Je kunt ook kristalsuiker gebruiken. In smaak maakt dat niet uit, maar je zult het wel in de structuur van het koekje merken.
Hoi Laura,
Na een lange tijd wachten heb ik jou al thuis. Ik ben ontzettend blij mij. Ik heb noch geen recept uitgeprobeerd maar ik wil een kerstkoekjes maken voor de school van mijn dochter. Kun jij mij helpen met een leuke recept voor?
Groetjes,
Petya
Ik zou even kijken tussen de kerstrecepten, daar staan heel veel koekjes tussen 🙂
Bedoel jij in jou boek zoeken of internet?
Op mijn blog 😉 bovenaan bij de tabbladen kun je op feestdagen-kerst klikken.
kan je dit recept ook met een koekjespistool maken
Ik heb het nog niet eerder geprobeerd, maar dat zou zeker moeten lukken.
Deeg staat nu in de koelkast. Moeten het straks perse bolletjes worden of kan ik leuke vormpjes maken met mijn zoontje?
Vormpjes kan ook, houd er wel rekening mee dat de koekjes met dit recept wel wat zullen uitlopen.
Dank je voor je reactie! Ze zijn maar heel iets uitgelopen en ze smaakte hemels, zeker voor herhaling vatbaar.
Beste Laura,
Graag zou ik een keer chocolade pindakoeken maken. Denkt u dat ik aan dit basisrecept gewoon pinda’s kan toevoegen en de koeken (als ze zijn gebakken en afgekoeld) kan bedekken met chocolade? Of dien ik daar een ander recept voor te gebruiken?
Alvast hartelijk bedankt voor uw reactie.
Dat kan prima met dit recept inderdaad.
Als ik het recept aanhoudt zoals beschreven hoeveel koekjes haal ik er dan ongeveer uit? Ps zien e heerlijk uit trouwens!!
Dat staat bij de ingrediënten 🙂 15-20 stuks, afhankelijk van de grootte uiteraard.
Altijd een succes, deze koekjes! Als je het deeg koelt, houden ze inderdaad hun vorm bij het bakken. En ze blijven lekker knapperig met een stukje brood in de doos, bedankt voor die tip! Al moeten we ze nooit lang bewaren… 😉
İk ben sowiezo fan van jou recepten, zelf dit basis recept gebruikt en speculaaskruiden en gefonfijte sinaasappel toegevoegd ze staan nu in de oven!
Kun je ook fruit in de koekjes doen en hoe werkt dat dan?
Dat is mogelijk, er staan meerdere recepten voor koekjes met fruit op het blog 🙂
Zojuist koekjes, nou zeg maar koeken haha, gebakken volgens het recept. Een leuke versiering erop van roze glazuur. Ze smaken fantastisch.
Een super basis recept dus!
Die 225 gram boter is zeker vaste boter he? Heb ik niet bij stilgestaan, koekjes zitten nu in de oven met 225 gram vloeibare boter….ik heb er een hard hoofd in dat dat goed gaat komen.
Kan je ook vloeibare boter gebruiken? En zo ja, hoeveel dan?
als je bakt gebruik je altijd ongezouten roomboter. Koekjes met vloeibare boter is niet mogelijk.
Hoi laura iş het ook goed als ik aitte kristalsuiker gebruik
Ja hoor, dat kan ook.
Hallo Laura,
Ik heb een vraagje over de boter. En eigenlijk niet alleen bij dit recept maar bij allemaal.
Moet deze op kamertemperatuur zijn in al je recepten??
Groetjes, Karin
Bij het bakken moeten alle ingrediënten altijd op kamertemperatuur zijn. Alleen niet als er specifiek iets anders staat vermeld in het recept.
Kun je deze koekjes na het bakken invriezen? Ik zoek een goed recept om koekjes te maken die ik later kan versieren met glazuur en muisjes, zodat mijn zoontje ze kan trakteren bij de gastouder als hij grote broer is geworden. #38weken #nesteldrang
Ja hoor, invriezen gaat prima. Verpak ze wel goed luchtdicht.
Super. Dank je wel!
Hoort het zo dat het deeg erg plakkerig is? Ondanks ruim een uur koelen in de koelkast konden we er geen vormpjes mee maken. Alles is volgens recept (op 10 gr citroenrasp na). We hebben er platte schijfjes van gemaakt, als het maar smaakt ?
Het deeg hoort niet heel plakkerig te zijn. Je kunt eventueel meer bloem gebruiken om het steviger te maken.
hoi Laura,
Aangezien ze bij de bakkers bijna geen verse roomboterkoekjes meer hebben wil ik ze zelf gaan bakken. ik heb nog nooit iets zelf gebakken. Mijn vraag: kan dit ook in een combi magnetron/heteluchtoven? Mijn schoonzus is wel van het zelf bakken maar die wist het niet zeker, dus de eerste keer gaan we het bij haar proberen.
groetjes,
Lyon
In een combi magnetron kun je helaas niet goed bakken, risico dat het mislukt is erg groot. Combi oven kan dan weer wel.
Ik heb jou recept gebruikt en honing en kaneel toegevoegd. Het staat nu in de oven, het ruikt heerlijk! Zal vast ook wel lekker smaken ?. Bedankt voor je recept!
Verschillende keren koekjes gebakken maar waren telkens te hard!! Wat doe ik niet goed? Doe het precies volgens recept?
Dan bak je ze te heet of te lang. Als je een heteluchtoven hebt moet de temperatuur bijvoorbeeld al 10-20% lager staan.
Heerlijke koekjes. Bedankt voor de tip van het goed koelen van het deeg! Ik heb er wat geraspte chocolade doorheen gedaan. Erg geslaagd!
Door die mooie ‘eat me’ koekjes dacht ik dat dit een prima recept was voor de auto koekjes die mijn zoontje wil uitdelen. Heb mooie stempel vormpjes gekocht dus dacht perfect. Had net zo goed niets kunnen uitsteken want de koekjes lopen zo veel uit dat de vorm niet meer te herkennen is. Teleurgesteld jongetje dus én een teleurgestelde moeder
Dat recept op de foto is een variatie waardoor dat nog beter ging. Het lukt ook met dit basisrecept, maar dan zijn er wat dingen waar je op moet letten. Hier vind je een recept voor stempelkoekjes: https://www.laurasbakery.nl/stempelkoekjes-recept/ en hier tips voor stempelkoekjes: http://www.handigebaktips.nl/tips-voor-stempelkoekjes/
Hallo laura
Kan je de recepten koekjes en appeltaart ook in een combi magnetron hete lucht oven bakken
In een heteluchtoven gaat dat prima (wel temperatuur iets lager), maar in een combi magnetron is het lastig om goede resultaten te behalen.
Ik heb een vraagje. Ik maak met het basisrecept (met sucralose i.p.v. suiker) grote koeken met vulling. Bijvoorbeeld appel en rozijnen. Of cranberries…
Maar nu blijkt dat als de koek gegeten wordt de vulling zich niet echt heeft gehecht aan het deeg en valt eigenlijk de vulling wel uit de koek…En neemt dan ook vaak wat van de bodem van de koek mee.
Wat zou ik kunnen doen om dat steviger te maken? Want ze smaken heerlijk, maar zijn beest een beetje irritant.
Het zou zomaar kunnen liggen aan het vervangen van de suiker, of misschien voeg je teveel vulling toe. Ik durf niet te zeggen hoe je het oplost als het inderdaad aan de Sucralose ligt, ik heb zelf namelijk geen ervaring met dit product.
?
Wat een heerlijk recept!!!
Koekjes met roomboter gedaan en gerold door de suiker. ?
Ga ik zeker vaker doen met de kids.
zwaar mislukt!! viel uit elkaar na het bakje.. net zand😑..zonde van de tijd
Heb je wel alles goed afgewogen en het recept gevolgd. Ik heb dit recept al talloze keren gemaakt en het is echt nog nooit mislukt.
Hoi Laura,
Ik wil van dit recept een grote koek maken. Gelden dan dezelfde tijden voor de oven? Of moet deze iets langer bakken omdat het dus een geheel is?
Dan zul je langer moeten bakken omdat het groter is. Hoe lang hangt weer helemaal af van de dikte en het formaat, dus houd het goed in de gaten.