Basisrecept Koekjes (zandkoekjes)

Gepost: 12 september 2013 Laatst bewerkt: 10 juni 2024
Basisrecept Koekjes (zandkoekjes)

Dit overheerlijke basisrecept voor koekjes is niets meer of minder dan een recept voor zandkoekjes. En laat je daar nou net onwijs veel verschillende, lekkere koekjes mee kunnen bakken. Lees snel verder, dan vertel ik je alles over mijn liefde voor dit koekje en deel ik al mijn baktips.

Zandkoekjes maken

Misschien wel mijn meest favoriete basisrecept: zandkoekjes! Ik kan een dag vullen met het bakken (en eten!) van allerlei soorten koekjes. Aan inspiratie ook nooit een gebrek, ik bedenk iedere keer weer nieuwe recepten. Vaak ook gebaseerd op dit basisrecept voor koekjes.

Met deze basis kun je echt alle kanten op. Met cacaopoeder heb je snelle chocoladekoekjes of voeg er ook nog stukjes chocola aan toe voor lekkere brosse chocolate chip koeken. Of misschien vind je gedroogd fruit juist wel heel erg lekker om aan het zandkoekjesdeeg toe te voegen?

Kortom; het kan allemaal en de mogelijkheden zijn eindeloos! In dit artikel vind je een lijst met recepten die ik al eens heb gemaakt aan de hand van deze basis.

Wil je graag zandkoekjes bakken maar eet je glutenvrij? Dan is mijn recept voor glutenvrije zandkoekjes echt wat voor jou.

Zandkoekjes recepten

50X KOEKJES 

Ben jij net als ik een echte koekjesfanaat? Van appel-kruimel rondo’s tot haverkoeken en van brookies tot stroopwafels en Jan Hagel. 50x Koekjes staat vol met heerlijke koekjesrecepten met stap-voor stap beschrijvingen, tips en trucs om het bakken nog gemakkelijker te maken en smakelijke foto’s. Met dit bakboek kan iedere koekjesliefhebber direct aan de slag!

BESTEL NU!

Afbeelding

Meer zandkoekjes recepten

Wie al in het bezit is van Het Basisbakboek heeft gelijk een bron aan inspiratie, de koekjes in het gelijknamige hoofdstuk zijn namelijk allemaal gebaseerd op dit basisrecept. Hier op Laura’s Bakery heb ik gelukkig ook meer dan genoeg inspiratie staan. Ze verschillen niet alleen in smaak, maar ook de vorm en uitvoering is iedere keer weer anders.

Deze koekjes zijn allemaal gebaseerd op het basisrecept voor koekjes:

Voor de mooiste en lekkerste koekjes heb ik ook allerlei baktips. Op deze pagina vind je alle artikelen bij elkaar die ik heb geschreven over koekjes. Van het bakken van knapperige koekjes tot het maken van een werkbaar deeg.

Welke lekkere koekjes ga jij maken met dit basisrecept?

Koekjes bakken

Zandkoekjes in verschillende vormen

Zandkoekjesdeeg kun je ook prima uitrollen om er vervolgens met uitstekers allerlei verschillende vormen van te maken. Onthoud wel dat dit deeg in de oven een klein beetje zal uitlopen. Wil je hele strakke koekjes? Maak dan mijn recept voor suikerkoekjes.

Om het uitlopen van de zandkoekjes zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk dat je boter en suiker lang genoeg mixt (een paar minuten, dan is het lichter van kleur en is suiker grotendeels opgelost) en dat je het deeg lang genoeg laat rusten in de koelkast.

Heb je nog geen uitstekers in huis? Dan kan ik je deze set met maar liefst 101 uitstekers aanraden. Van cijfers en letters tot dieren en voertuigen. Je hebt hiermee gelijk een goede basis in huis, ik gebruik ze zelf regelmatig.

Bak jij dit basisrecept voor koekjes (zandkoekjes) heel vaak en was je even in de war toen je andere foto’s zag? Dat snap ik, maar gelukkig is het recept nog steeds hetzelfde. Af en toe maak ik nieuwe foto’s van mijn oude en vertrouwde recepten. Onderstaand nog even een terugblik naar de oude foto, versus de nieuwe foto, wat wellicht ook wat herkenning brengt.

basisrecept koekjes bakken

Zandkoekjes (basisrecept koekjes)

Tips: koekjes bakken

Koekjes bakken is één van mijn favoriete activiteiten, dus ik heb tips te over op dit gebied. Ik zal hier een aantal van de de belangrijkste onderwerpen kort uitlichten, wil je er meer over lezen? Lees dan dit uitgebreide artikel met tips om perfecte koekjes te bakken.

Plakkerig koekjesdeeg of droog koekjesdeeg

Voelt jouw deeg (te) plakkerig aan en is het onwerkbaar? Voeg dan in kleine stapjes (per eetlepel) wat bloem toe.

Is je koekjesdeeg juist aan de droge kant, kneed het dan eerst even door met de hand. Door de warmte van je hand wordt de boter in het deeg meestal zachter en je deeg soepeler. Werkt dat niet? Voeg dan een klein klontje boter toe en kneed dit er doorheen.

Koekdeeg laten rusten en koelen

Misschien wel één van de meest gestelde vragen rondom het bakken van koekjes, waarom moet het koekdeeg rusten in de koelkast? Omdat dit de smaak en de textuur ten goede komt. Voor alle ongeduldige thuisbakkers (ik ben er ook een van hoor) kun je hier een truc vinden om je koekdeeg extra snel te koelen.

Koekdeeg uitrollen

Blijft jouw koekdeeg vaak aan je deegroller plakken als je het wil uitrollen? Je kunt het natuurlijk opnieuw bestuiven met bloem, maar om te voorkomen dat je koekjes “bloemig” worden heb ik een andere oplossing: rol het koekdeeg uit tussen twee vellen bakpapier.

Het gelijkmatig uitrollen van koekjesdeeg kan ook een ding zijn. Daar zijn gelukkig hele handige deegrollers met elastiekjes in ideale diktes voor, die ervoor zorgen dat je koekdeeg overal even dun is. Deze deegroller is bijvoorbeeld een echte aanrader.

Koekdeeg bewaren

Ja, je kunt zandkoekjesdeeg bewaren. Verpak het deeg luchtdicht in folie, op deze manier kun je het 2-3 dagen in de koelkast bewaren. In de vriezer kun je het wel tot drie maanden bewaren. Het kan dan slim zijn om er vast een rol deeg van te maken, die je direct uit de vriezer in plakjes kunt snijden.

zandkoekjes recept
zandkoekjes maken

 

Zandkoekjes recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.52 van 292 stemmen

Basisrecept koekjes (zandkoekjes)

Met dit overheerlijke basisrecept koekjes kun je naast zandkoekjes ook nog vele verschillende koekjes bakken.
Porties: 20 koekjes

Ingrediënten

  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 1 eidooier
  • 280 gram bloem
  • snuf zout

Instructies

  • Mix de boter, suiker en vanillesuiker tot een romig geheel. Voeg het eidooier toe en mix tot deze is opgenomen. Als laatste voeg je bloem en zout toe en kneed je het tot een stevig koekdeeg.
  • Wikkel het deeg in folie en leg het minstens een uur in de koelkast om te laten rusten.
  • Na het rusten kun je balletjes draaien van het deeg. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze (met een vork) een beetje plat.
  • Bak de koekjes in ongeveer 16 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) of tot de randjes goudbruin kleuren.
  • Laat de koekjes een paar minuten afkoelen op de bakplaat voordat je ze naar een rooster verplaatst om volledig af te koelen.
Tips

Koekjes zijn altijd zacht wanneer ze uit de oven komen. Tijdens het afkoelen harden ze uit.
Bewaren

Alles over het bewaren van de koekjes lees je hier!

 

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

388 reacties

  1. Lisa schreef:

    Nou we hebben het gemaakt maar het is niet gelukt het werk een grote koek in de oven en toen we het eruit haalden dreeft het in de vet.. Kortom het leek op koekjeskots

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Lisa,
      Wat jammer dat het niet gelukt is. Zou het kunnen dat je van een ingrediënt (boter bijvoorbeeld) teveel hebt toegevoegd? Als het niet goed gekoeld is kan het zijn dat de koekjes uitlopen, maar dat het drijft in vet is met dit recept niet mogelijk als je de aangewezen hoeveelheden gebruikt.
      Liefs, Laura

      1. dave schreef:

        Koekjes horen ook inverband gelegd te worden ivm uitdrijven en heb je niet kans dat het 1 plakaat wordt

      2. Anke schreef:

        Je recept is perfect, zelfs met vloeibare boter van wel van blue band en dat gaat altijd goed!

        1. Laura's Bakery schreef:

          Wat top dat het daarmee ook lukt, bedankt voor het delen.

  2. José schreef:

    Ik heb deze koekjes vandaag met mijn oppaskids gemaakt. Heb het ei eruit gelaten. Ze zijn heel goed gelukt. We onthouden dit basisrecept voor een volgende keer en we gaan vast nog meer lekkere dingen maken van jouw blog. Het ziet er allemaal zo heerlijk uit 🙂
    Groetjes
    José

    1. marloes schreef:

      Hallo Jose,
      Ik lees net dat jij gewoon het ei eruit hebt gelaten… Heb je er niks voor in de plaats gedaan? Mijn zoontje mag nl ook geen ei, maar het ziet er zo lekker uit dat ik het wel wil proberen…. Dus zonder ei lukt ook??
      Groetjes, Marloes

  3. Willemijn schreef:

    Ten eerste wil ik even zeggen dat je een geweldige site hebt! Ik kan niet wachten om al die lekkere receptjes te maken! Ik ben gister begonnen met het basisrecpt voor de koekjes. Ik heb namelijk zo’n leuke cookie stamp cadeau gekregen dus wilde hem meteen uit proberen. Ik heb je recept precies gevolgd en ook het deeg een uur laten rusten toen de koekjes gemaakt en weer 3 kwartier in de koelkast en toen in de oven. Helaas liepen ze te erg uit, dus is er van de stempel weinig meer te zien. Dat was wel erg jammer. Misschien toch nog langer in de koelkast? Of is mijn oventemperatuur niet goed? Heb jij misschien een idee. Ze zijn in ieder geval wel super lekker!! 🙂 Bedankt! En ik kan niet wachten tot je weer nieuwe creaties erop zet..
    Groetjes,
    Willemijn

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Willemijn,
      Wat jammer dat je koekjes zo zijn uitgelopen. Op zich zouden je koekjes wel goed gekoeld moeten zijn na bijna 2 uur. Misschien dat ze te dik zijn geweest en van binnen toch nog niet stevig genoeg. Er kunnen meerdere redenen zijn, maar dat is voor mij lastig te zeggen omdat ik niet in je keuken mee heb kunnen kijken 😉
      Liefs, Laura

      1. Willemijn schreef:

        Hoi Laura,
        Bedankt voor je reactie! Ik ga het gewoon nog een keer of een paar keer proberen, vindt mijn omgeving vast niet erg ;-).
        Als het gelukt is laat ik het weer weten!
        Liefs,Willemijn

      2. Christa schreef:

        Kan het zijn dat ze vloeibare boter hebben gebruikt. Ipv Een pakje boter. Misschien is dat de orzaak.

        1. Laura schreef:

          Dat zou ook nog een mogelijkheid kunnen zijn inderdaad.

      3. Nadia Roovers schreef:

        Hier zijn de koekjes ook helemaal uitgelopen en ik vind ze ook enorm vet. Zou minder boter ook het probleem van het uitlopen verhelpen?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dan is er wat misgegaan bij de bereiding. Heb je het deeg wel laten rusten?

    2. annemiek schreef:

      Soms kan het ook zijn dat je oven iets heter is dan de gemiddelde oven het helpt dan om hem iets onder de temperatuur te zetten.

      1. Ciska Reemer schreef:

        Geweldige makkelijke koekjes als
        Je het recept exact volgt Krijg je perfecte koekjes ze zijn jummie

    3. Sanne schreef:

      Hoi Willemijn! Ik stempel de koekjes pas als ze uit de oven komen en ze nog een beetje zacht zijn. Op deze manier kunnen ze natuurlijk niet meer verder uitlopen en is de stempel wel goed zichtbaar. Groetjes, Sanne (ps. mijn koekjesdeeg ligt nu te rusten ha-ha!)

    4. E. schreef:

      Boter vervangen met roomboter = beste zandkoekjes ever.

      1. Laura's Bakery schreef:

        In al mijn recepten waar ik ‘boter’ noem, doel ik op roomboter.

        1. Ieda Folkeringa schreef:

          Geweldig recept, bak ze vandaag weer!

    5. Yvonne schreef:

      Hoi
      Ik heb ook een stempel en de beste manier om dit voor elkaar te krijgen is om je deeg dun uit te rollen en er vormpjes uit te steken. Als je de stempel dan in het koekje drukt terwijl hij nog in het vormpje zit, moet hij zichtbaar blijven.
      Succes

    1. Hanane schreef:

      Hoi Laura,

      Ik vroeg mij af of je met dit recept ook fondant koekjes kan maken?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Wil je ze decoreren met fondant, of bedoel je een glazuurlaag? Beide kan in principe, alleen heb je kans dat dit deeg wel iets uitloopt. Goed koelen dus 😉

  4. Daisy schreef:

    Hoi hoi,

    Blij met dit recept, heb ze vanmiddag met mijn boys gebakken , leuke vormpjes (kerst voor op school) gebruikt en morgen mag het mee naar school. Had geen witte suiker dus bruine basterd gebruikt en als garnering wat poedersuiker er over gestrooid…..echt heel leuk. Achteraf had ik het deeg even moeten laten rusten

  5. Brigitte schreef:

    Hallo, kun je me vertellen wat de onderkant van het paasei-koekje is? Het lijkt of er nog iets onderaan zit?
    Groetjes,
    Brigitte

    1. Laura's Bakery schreef:

      ze zijn gerold in een laagje suiker, het recept staat hier: http://www.laurasbakery.nl/paaskoekjes-easter-egg-kisses/

  6. Patricia schreef:

    Vandaag met dochtertje van bijna 3, je koekjes gebakken met de chocolade topping. Ze zijn prima gelukt. Wat een heerlijk simpel basisrecept!
    Groetjes,
    Patricia en Robin

  7. Kim schreef:

    Hoi, vandaag de toblerone koekjes en rolo koekjes gemaakt(kon niet kiezen) ze waren heerlijk maar zagen er niet uit!
    Ook gewoon goed in de koeling gestaan… Erg vreemd, ik ga het volgende keer proberen met wat hogere temperatuur, iedere oven is tenslotte ook weer anders

    Maar super website!

  8. monique jansen schreef:

    Hoi laura, geweldige site heb je! Regelmatig ben ik aan het rond snuffelen tussen al jou lekkers! Maar ik heb even een vraag, wat vindt jij fijne boter om te gebruiken voor het koekjes bakken? Alvast bedankt! Groet, monique

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Monique,
      Ik gebruikt altijd ongezouten roomboter. Meestal AH huismerk.
      Liefs, Laura

  9. Kim schreef:

    ik vind het een hhhhheeeeellllleeeee leuke site

    1. Barbara schreef:

      Heel goed recept dit! Al twee keer gemaakt samen met onze kleine smulpaap (3 jaar), helemaal goed gelukt beide keren! Ook leuk om uitsteekvormpjes te gebruiken!

      1. Laura's Bakery schreef:

        Wat fijn om te horen! Klinkt alsof jullie het gezellig hebben in sociale isolatie 😉

  10. lotte schreef:

    het basis recept is zo lekker.
    alleen bij het rollen in de suiker ging het mis. ze werdenn ovaal heb je nog tis om ze ronder tr krijgen want ik vind de pesiesie heel mooi.
    groetjes lotte

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Lotte,
      Als mijn deeg wat zachter is vervormen ze ook wanneer ik ze door de suiker heen rol. Maar dan vorm ik ze gewoon daarna weer voorzichtig tot een ronde bal, dat werkt prima!

  11. Lieke schreef:

    Super recept! Ik heb vandaag 2 variaties gemaakt, 1 met witte chocolade en hazelnoot, 1 met pure chocolade. Echt lekker geworden. Heb het deeg totaal ruim 2,5 gekoeld en ze zijn heel mooi gebleven in de oven. Zelf gebruik ik met bakken altijd campina ongezouten grasboter, die is al lekker zacht en makkelijk romig te kloppen. Dabk je wel voor dit recept, sowieso goede informatieve site die ik vaker gebruik!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk om te horen! Fijn dat de koekjes zo lekker waren!

  12. Manouk schreef:

    Heeyy iedereen,

    Ik heb ook het probleem met te vet deeg gehad, maar ben er achter gekomen dat dit kwam door te vette boter. Ik heb nl blueband boter met roomboter smaak gebruikt. Normaal gesproken werkt dit prima en is dit een aanrader, maar in het geval van de koekjes dus niet.

    Kijk dus goed welke boter je het best kunt gebruiken!

    Veel bakplezier allemaal.
    XX

  13. wilma schreef:

    laura
    Ik heb roombote gebruikt ipv gewone boter en mijn koekjes zijn allemaal mislukt wat kan de oorzaak zijn graag antwoord
    Mvg wilma

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Wilma,
      Wat ging er niet goed dan bij de koekjes? Het is voor mij lastig oordelen als ik niet weet wat er mis ging 😉

      1. wilma schreef:

        laura
        Ik wilde allemaal 1maken maar ze waren zo plat als een dubbeltje terwijl ik ze best wel dik had uitgedrukt maar ik vond mijn deeg ook erg zacht.
        Mvg wilma

        1. Laura's Bakery schreef:

          Heb je wel roomboter gebruikt? Ook je deeg moet goed gekoeld zijn.

  14. Danie schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb voor het eerst koekjes gemaakt, ze zijn best goed gelukt! Alleen was het deeg erg plakkerig, ik heb extra bloem op de werkbank gestrooid. Wat kan ik de volgende keer anders doen? Ook heb ik gewerkt met stempels van de Hema, alleen zijn ze helaas niet meer zo super goed zichtbaar. Ik heb alle stapjes gevolgd, ook het koelen etc na het stempelen van de koekjes. Je hebt een super site!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Meer bloem toevoegen is inderdaad een goede oplossing. Het kan aan het soort boter liggen, ik gebruik altijd ongezouten roomboter (maar ook dit verschilt weer per merk).

  15. Miekusss schreef:

    Dat zijn heerlijke koekjes!

  16. Esra schreef:

    Dit recept is echt super net gemaakt en zijn super lekker super recept Laura’s bakery

  17. Nathalie schreef:

    Hoi Laura,
    Een klein vraagje: bak je de koekjes zo op de bakplaat of op bakpapier?
    Bedankt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik leg altijd een vel bakpapier op de bakplaat, maar je kunt eventueel ook de bakplaat invetten.

  18. maia schreef:

    Heb de rolokoekjes gisteren gemaakt; ook bij mij uitloop terwijl precies t recept is gevolgd incl. Koelen. Op zich niet erg want de koekjes blijken best goor na afkoelen; de karamel van de rolo verandert na bakken van structuur (droog en korrelig) en ik vind de smaak ook anders dan n rolo. Mja, smaken verschillen. Heb daarnaast t receptvan de Eastereggkoekjes eens goed bekeken en ik ben toch echt van mening dat dat donkere knapperige laagje aan de onderkant van die koekjes zoals te zien op de foto echt niet alleen komt door het balletje deeg vooraf in de suiker te rollen. Het deeg is anders van kleur en structuur, en als je de foto van het eindproduct goed bekijkt zie je dat het balletje bij de rand niet overloopt in het donkere onderkantje; ofwel de onderkant is eerder gebakken ofwel het is een ander soort deeg? Voor de rest n grappige site, zal nog veel gaan uitproberen en feedbacken 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Maia,
      Je deeg is dan niet koel genoeg geweest als het zo uitloopt of wellicht heb je geen roomboter gebruikt? Omdat je koekjes zijn uitgelopen is de chocola en karamel tijdens het bakken niet beschermd geweest, waardoor de structuur en smaak veranderd. Je karamel begint te verbranden als het ware.
      Overigens heb ik exact hetzelfde recept gebruikt voor de easter egg koekjes. door het suikerlaagje komt er een extra randje suiker om het koekje na het bakken. Dit laat gemakkelijk los en is op de foto dus verwijderd. De recepten maak ik precies zoals ik ze beschrijf.
      Veel bakplezier!

  19. Lies schreef:

    Heel lekker! ik heb ze gemaakt met rozijnen, hagelslag, nutella en chocolade. ook heb ik er een paar gemaakt met cacaodeeg. Heerlijk! ik kan er niet van af blijven!
    Dankuwel!

  20. Amanda schreef:

    Hoi Laura, ik heb vandaag met mijn dochter je basiskoekjes gemaakt, maar dan met bruine basterdsuiker en blue bandboter voor koekjes omdat ik dat alleen in huis had. Ik heb alleen de baktijd (heteluchtoven) moeten verdubbelen, want ze waren na 16 minuten nog heel zacht. Ligt aan de andere boter?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Met margarine is het sowieso anders bakken, maar ook de suiker kan verschil gemaakt hebben. Toch is de baktijd verdubbelen wel heel lang. Was je oven goed voorverwarmd toen je de koekjes erin schoof?

  21. Amanda schreef:

    De oven was wel warm, maar moet altijd wel iets langere baktijd aanhouden. Nu misschien toch niets te lang gebakken, want een aantal zijn erg donker, maar ze bleven nog zo zacht bovenop. Volgende keer misschien wat langer op de plaat laten doorgaren in plaats van in de oven?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Koekjes zijn altijd nog zacht als ze uit de oven komen, eenmaal uit de oven garen ze nog door op de plaat en worden ze vanzelf hard.

  22. Mandy schreef:

    Moet je dit kneden of mixen?!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Kan beide 🙂 als je wilt mixen, gebruik dan deeghaken.

  23. Lido90 schreef:

    Hoi Laura,

    Wat een superleuke site heb jij zeg!
    Ik hou ook ontzettend veel van bakken en experimenteer met van alles en nog wat, heb al veel verschillende soorten recepten gemaakt, tot aan de moeilijksten toe het kan niet ingewikkeld genoeg voor mij.
    Maar op de een of andere manier lukt het mij nooit om simpele koekjes te bakken. Heb al zoveel vershcillende koekjesrecepten uitgeprobeerd, maar de koekjes blijven altijd te zacht. Ik zou heel graag knapperige koekjes willen. Ik heb thuis een combimagnetron waarvan ik de ovenfunctie gebruik, gaat altijd prima, maar misschien niet bij koekjes? Of kan het ergens anders aan liggen? Verhoudingen boter en suiker heb ik ook al regelmatig gewijzigd (suiker maakt knapperig).
    Weet jij een oplossing om mn koekjes lekker knapperig te maken?

    Groetjes,
    Lianne

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Lianne,
      Dankjewel 🙂
      Knapperige koekjes is best nog wel een uitdaging inderdaad. Nou is het met een combimagnetron nog wat lastiger dan met een ‘normale’ oven.
      Suiker is belangrijk inderdaad, dat maakt knapperig. Je kunt ook nog proberen alleen een eiwit te gebruiken ipv het hele ei, dit kan ook helpen. Het rusten van het deeg is ook belangrijk, je zou het niet zeggen maar hierdoor worden je koekjes het lekkerst.
      Groetjes, Laura

  24. wilma schreef:

    Hoi, het lijkt me lekker en gemakkelijk. Heb je alleen een idee om iets met kaneel te doen?

    Dank je, groetjes wilma

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt heel goed wat kaneel aan dit recept toevoegen hoor, ik doe er dan zelf ook altijd een paar stukjes witte chocola doorheen.

  25. Sjarenja schreef:

    Mijn man heeft een koemelk allergie en kan dus vaak geen gebak en/of koekjes eten, meestal maak ik cake met olijfolie. Maar voor zijn verjaardag wilde ik een keertje koekjes bakken (ik heb de boter in het basisrecept vervangen met plantaardige margarine). Nog nooit heb ik koekjes gebakken dus best spannend of het zou gaan lukken. Ik heb aan het basisrecept kaneel en cranberries toegevoegd en de koekjes zijn heerlijk geworden! Bedankt voor dit basisrecept!

  26. Monique schreef:

    Super recept! Bak niet vaak en al helemaal geen koekjes. Ik heb gewoon plate ronde gemaakt met wat amandel erop en de andere helft hagelslag erdoor. Kon er bijna 50 maken… Nadeel: ik kan er niet vanaf blijven 😉

  27. Edith schreef:

    Beste Laura,
    Ik heb de koeken met hazelnoot, witte chocolade en karamel gebakken, en vroeg mij af of dit hetzelfde recept is? En maakt het nog wat uit om bij dit recept baking soda toe te voegen?
    Overigens een erg leuke site!
    Vriendelijke groet,
    Edith

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik daar ook dit recept als basis gebruikt inderdaad. De baking soda laat ze iets meer rijzen.

  28. Griet schreef:

    Vandaag het basisrecept uitgeprobeerd met chocolade stukjes.. En wauw…wat zijn ze lekker! Laura, heel hard bedankt voor het lekkere recept!!

  29. Annika schreef:

    Ik heb deze koekjes gemaakt.. en ze zijn super goed gelukt!
    En ze smaakten heerlijk!

  30. Armande schreef:

    Geweldig recept! Ik vroeg me al af hoe je dat moest doen met dekoratie, maar gelijk na het uit de oven halen dus. Top!

  31. Lola schreef:

    Hoi Laura,
    wederom een heerlijk recept. Koekjes waren goed gelukt.
    Zou ik in dit recept ook een beetje amandelspijs kunnen gebruiken?
    Ik ben nl dol op spijs koekjes. 🙂

  32. Lola schreef:

    Hoi Laura,
    Wederom een heerlijk en makkelijk basisrecept. Koekjes waren goed gelukt.Lekker hoor
    Zou ik in dit recept ook amandelspijs kunnen toevoegen? Ik ben nl dol op spijskoekjes.
    🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat kan zeker 😀

  33. Sieneke de Vries schreef:

    mijn oven kan niet op 190 graden (combi magnetron) moet ik dan 200 of 180 graden aanhouden

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan zou ik 180 aanhouden

  34. Meredith schreef:

    Super makkelijk en leuk recept ik heb alleen alle ingrediënten veranderd. Ik heb inplaats van bloem volkoren spelt bloem gebruikt, inplaats van suiker honing, ik heb geen vanillesuiker gebruikt maar vanille essence, heb inplaats van boter kokosolie gebruikt. En heb er pecannoten aan toegevoegd. En ze zijn super lekker

    1. Laura's Bakery schreef:

      goed te horen dat ze ook nog steeds lekker zijn en goed lukken met deze vervangers!

  35. Lisa schreef:

    Ten eerste wat een Super leuk recept!
    Ik heb hem net met mijn zusje en een vriendinnetje van haar gemaakt.
    Wij hebben er stroopwafel aantoegevoegd. We gaan ze zo proeven ik hoop dat ze lekker smaken!

  36. Judith schreef:

    Hoi Laura!
    Ik heb nog nooit koekjes gebakken en met dit recept ga ik mij er toch aan wagen.
    Moet ik nu patent bloem of tarwe bloem gebruiken. En moet ik de bloem ook zeven voor ik het gebruik? Ik lees op internet veel verschillende meningen hierover.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik gebruik zelf meestal patentbloem, maar tarwebloem is ook mogelijk. Bij koekjes zeef ik mijn bloem nooit en dat gaat altijd prima 😉

  37. Elly schreef:

    Heb net van je basis koekjes karamel en jan hagel koekjes gemaakt. Heerlijk! Wel keus meer bloem toegevoegd omdat het deeg nog vrij nat was.

  38. Sanne schreef:

    WoW super lekker recept?
    Ik heb ipv zakje vanillesuiker, de zaadjes van een half vanille stokje gedaan!
    En ik heb het rood gemaakt!
    Ik had geen last van uitloop heb het misschien kwartiertje gekoeld!
    Dit recept ga ik nog is maken
    Super bedankt en leuke site?
    Groetjes sanne

  39. Olka schreef:

    Heel fijn dat je dit basisrecept wilde delen – heel handig! Heb het gebruikt om koekjes te bakken met m’n zoon. Hij mocht de verdere ingrediënten kiezen en versieren: kokosrasp aan het deeg toegevoegd, cacaopoeder eroverheen gestrooid en na het bakken chocoringetjes en jellybeans erin gedrukt > supervrolijke koekjes die ook nog eens superlekker waren!
    De hoeveelheden gehalveerd > was voldoende voor ca. 30 koekjes (1 bakplaat vol) en na 1 uur koelen 12min. op 190 graden op programma met boven- en onderwarmte in voorverwarmde heteluchtoven werden het perfecte koekjes.

  40. Karlien schreef:

    Leuk, ik heb nog stempels liggen. Deze gaan we vanmiddag proberen 🙂

  41. Jantina schreef:

    De rolo koekjes gaan hier voor de zoveelste keer de oven in, ze zijn zooo lekker! Ook om kado te doen in een gezellig glazen potje zijn ze zo leuk, echt een dikke topper dit!

    1. Liesbet schreef:

      Maak je deze koekjes met zelfrijzend bakmeel of moet het met andere bloem?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Gewoon met bloem, zoals in de ingrediënten staat aangegeven. Geen zelfrijzend bakmeel.

  42. Erana schreef:

    Hallo Laura!
    Ik ben binnenkort jarig en wil heel veel koekjes maken maar ik weet echt niet wat ik wil! Dacht aan zandkoekjes maar voor de rest weet ik het niet! Weet jij misschien wat voor koekjes erg gewild zijn op verjaardagen? Mvg

    1. Laura schreef:

      Ik zou gewoon jouw favoriete koekje uitkiezen, zullen ze vast lekker vinden 😉 Zelf maak ik meestal cakes en taarten voor verjaardagen.

  43. de thuisbakker schreef:

    mijne staan net in de oven nu nog even afwachten, ze beginnen een beetje te brokkelen

  44. eigenwijze papa schreef:

    Lieve Laura,

    Zelfs als eigenwijze papa maakte ik de blits met deze koekjes! Hele duidelijke tips. De makkelijkste vormpjes (letters met de achterkant van een lepel gemaakt) zijn het duidelijkst terug te vinden 😉

    Dankjewel

    1. Laura schreef:

      Wat leuk om te horen 🙂

    2. Isa de Wilde schreef:

      Ik heb ze vaker gemaakt ze zijn heerlijk ook lekker met chocolade stukjes te combineren of met citroen en kaneel

  45. Lotte schreef:

    Hee super leuk recept. Kon het nergens anders vinden.. 🙁 maar hier dus wel 😀
    De koekjes zijn super lekker alleen ik had allemaal kleine koekjes gemaakt, maar het werd 1 grote koek.. Haha maar super bedankt voor het recept!

    1. Laura schreef:

      Heb je het deeg wel goed gekoeld? En alle ingrediënten volgens receptuur gebruikt? Gelukkig waren ze wel lekker 😉

  46. DeBlijeBakker schreef:

    Goedemorgen, ik lees de reacties op dit recept en ik denk dat de verhouding verbeterd kan worden. Ik maak zelf ook stempelkoekjes en heb al heel wat uitgeprobeerd op dit gebied. Mijn definitieve succesrecept is:
    400 bloem
    200 fijne tafelsuiker
    200 koude roomboter
    1ei
    Zout
    Vanille, cacao of cittoenrasp

    Snel kneden tot samenhangende bal. Half uurtje rusten in de koelkast.
    Dan uitrollen, stempelen en daarna pas uitsnijden met de cutter (rond uitsteekvormpje, ik gebruik meestal een kartelrandje, staat net iets afgewerkter). Doordat ik eerst stempel en daarna pas snijd krijg je heel gelijke koekjes die er prachhtig uitzien.

    Succes..

    1. Roland schreef:

      Bedankt, ik pak dit recept mee.

  47. linda schreef:

    zou je er ook stukjes stroopwafel in kunnen doen of wordt dat niet lekker?
    en moeten de stroopwafels stukjes dan na dat het minimaal 1 uur in koelkast gezeten er pas in of daarvoor?

    1. Laura schreef:

      Kun je zeker proberen, je doet ze gelijk door het deeg.

  48. Jeanine schreef:

    Dankjewel, Laura, voor alle heerlijke recepten. Ook deze koekjes zijn weer zoals ze moeten zijn. Tot nu toe is er van deze site nog niets mislukt 😀 Echt top! Nogmaals dank!

    1. Laura schreef:

      Wat fijn om te horen 🙂 Geniet van je koekjes!

  49. Angelique schreef:

    Vandaag heb ik de koekjes gemaakt samen mt me dochtertje met een koekjes stempel en precies zo gedaan als er staat en ze zijn heerlijk en heel erg goed gelukt dus we gaan ze zeker nog een keer maken. Groot succes ?

  50. Marc schreef:

    Dank je wel…heerlijk…voor diegene waarbij dit recept zelf mislukt…probeer als beslag klaar is.
    Geen bal van te maken..maar gewoon met een lepel van het deeg nemen en op bak papier zetten..krijg je geerlijke koekjes ook en ben je sneller klaar…succes en thhhxxx u laura

  51. Vanessa schreef:

    Hoi Laura. Je gebruikt in dit recept 225 gram boter. Nou wil het zo zijn, dat boter vaak verkocht wordt per 250 gram. 🙂 De suiker en bloem kan ik nog wel omrekenen en een ietsie pietsie minder vanillesuiker erin zal vast niet uitmaken. Maar hoe zit het met het ei? In eerdere reacties las ik dat zelfs het ei geheel werd weggelaten. Waar dient dat ei voor? Moet ik nu een grotere eierdooier gebruiken? Of 1,5? Of zal 1 ei voldoende zijn voor 250 gram boter?

    1. Laura schreef:

      Je kunt een L ei gebruiken als je per se het hele pakje boter wilt gebruiken 🙂 Ik vind dat de koekjes lekkerder worden met de eidooier erdoor, het deeg wordt ook wat minder droog.

  52. Mila schreef:

    Wauw wat een leuke site heb je mijn complimenten daarvoor 🙂 gelukkig zijn de koekjes bij mij wel gelukt en heb ik inplaats van witte basterdsuiker donkere basterdsuiker gebruikt werd dus ook gewoon prima, ik las hieronder van het boter drama ik heb gewoon een pak van blueband bakken en braden gebruikt werd dus gewoon prima ik hoop ook dat ze lekker smaken maar dat zal zeker wel xx mila

  53. Ook deze koekjes met aanpassing gemaakt.
    Hier heb ik alléén de 150 gram suiker vervangen door 11 flinke eetlepels sucralose.
    De rest heb ik het zelfde gehouden.
    De smaak was ook weer perfect… Wel iets uitgelopen koekjes, maar vorm is voor mij niet van héél groot belang. Ze moeten gewoon smaken.
    En de smaak was erg lekker.. Maar net als de appeltaart mis ik een bepaalde stevige structuur die er
    normaal met suiker wel is.
    Dus ook hier even uitzoeken. Misschien moet ik hier dan gewoon het hele ei gebruiken?
    Niet alleen de dooier?

  54. Lisette schreef:

    Hoi Laura!
    Jouw makkelijke recept is het ideale excuus om op mijn vrij dag te gaan bakken. Ik vroeg me alleen af of ik in plaats van witte basterdsuiker ook fijne kristalsuiker kan gebruiken? En wat voor maat eieren gebruik je voor dit recept?

    Groetjes Lisette

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, dat kan ook. Ik gebruik meestal L eieren, maar dit recept kan ook prima met een M ei

  55. frits Smid schreef:

    Dankjewel voor deze heerlijke basis! Ben een totale beginner op bakgebied, maar hiermee heb ik begrip gekregen over het hele proces! En de fantasie begint aan alle kanten te borrelen!

    groetjes!

    Frits

  56. Florence schreef:

    Ik heb met dit recept lekkere simpele chocolate chip fudge koekjes gemaakt, heerlijk!

  57. Conja schreef:

    Jammer dat er zoveel reacties staan die aangeven dat het niet ging… Dat maakt het een beetje spannend om uit te proberen! Mensen laten veel sneller een slechte review achter dan een goede. Misschien kan je een 1:1 policy toepassen, Laura 😉 Ik heb de koekjes al twee keer gemaakt met pinda’s er in (zout wel weggelaten, de pinda’s waren al gezouten). Hmmm!

  58. toby schreef:

    perfect ! Laura ,

    een recept die klopt veel recepten kloppen nooit echt .maar deze perfect uit de oven en het zelfde als
    op jouw foto”s..
    ik zelf heb lichte basterd suiker gebruikt aangezien ik de witte niet meer had, dus proberen en perfect
    in de bolletjes een stukje chocolade gedaan afgewerkt met fijne suiker idd alles eerst laten koelen en nog eens koelen ..bedankt LAURA

  59. Elze schreef:

    Hoi Laura,

    Allereerst: wat een leuke site heb je!

    De koekjes zijn heerlijk! Omdat ik geen tijd had ze lang te koelen (ik moest weg), heb ik ze voor het bakken een halfuur in de vriezer gelegd. Na het bakken zagen ze er heel mooi uit. Het patroon van de koekstempel was goed te zien!

    Groetjes,
    Elze

  60. Marijke schreef:

    Het was mij niet duidelijk dat je koude boter moest gebruiken, ( juist kamer temperatuur gebuikt omdat dat met taart biscuit ook moet). waarschijnlijk daardoor was het deeg veel te plakkerig om met vormpjes te werken, jammer. zo eens kijken hoe ze smaken.

    Complimenten voor je site

    1. Laura schreef:

      Het is juist goed om boter op kamertemperatuur te gebruiken, maar heb je het deeg wel gekoeld in de koelkast?

  61. Boterkoek schreef:

    Hallo,
    Het is echt leuke blog! Ik heb de koekjes gebakken, ik heb zelfs al minsten 2uur in de koelkast gezet,
    maar toch mijn koekjes zijn misvormd.
    Wat zal het zijn?

    Groetjes

    1. Laura schreef:

      Heb je niets veranderd aan de ingrediënten?

  62. Marjolein schreef:

    hoi laura! zou je deze koekjes ook kunnen bakken zonder de eidooier erbij te doen of moet je dan een vervanger toevoegen? ontzettend leuke website trouwens! ik heb al meerdere recepten gemaakt en ze zijn werkelijk heerlijk!

    1. Laura schreef:

      Het kan wel, maar je krijgt een iets ander resultaat.

  63. N. schreef:

    Heel erg bedankt voor dit recept! Ik laat nooit een reactie achter ergens, maar ik wil graag laten weten dat de koekjes bij mij goed lukken! Ik heb 3 soorten gemaakt: chocoladekoekjes (erg goed gelukt) en koekjes met een ‘kuiltje’ met jam en met honing. Die met honing raad ik (nog) niet aan. De honing smelt te hard waardoor de koekjes kapot gaan. Misschien heeft iemand daar een tip voor?

    1. Laura schreef:

      Hoe heb je de honing gebruikt in het recept dan? Ter vervanging van de suiker?

      1. N. schreef:

        Nee ik heb voor de honingkoekjes ook een kuiltje in het deeg gemaakt en de honing daarin gedaan zodat het soort van meebakt. De smaak was echt prima maar ze waren uitgelopen, terwijl de andere koekjes met jam mooi rond bleven! Ik heb er geen verstand van hoor en het was een uitprobeersel haha

        1. Laura schreef:

          Ah zo, honing is daar niet echt geschikt voor. Dat wordt zo dun dat het koekdeeg het opneemt en het helemaal uitloopt.

  64. Marith schreef:

    Ik heb de boter gesmolten en daar d suiker en eidooier bij gedaan toen een half uurtje in de koelkast gedaan zodat de boter weer hard werd en toen de bloem en zout erbij gedaan en goed gekneed weer 1 uur in de koelkast gedaan en ze zijn ook gelukt mijn broertje vond het erg leuk om te doen vooral de vormpjes maken. Tip: doe er een beetje vanille aroma door is heel lekker ongeveer 1 theelepel. Super recept nu voor de tweede keer gebruikt en weer gelukt ondanks is echt een mislukkeling ben in de keuken. En iedereen vond het erg lekker de eerste keer en konden niet geloven dat ik hem had gemaakt!!!!

  65. Mylène schreef:

    Ik heb ze gemaakt zonder ze te laten wachten en ze zijn heerlijk! Aanrader!
    Ze zijn makkelijk te maken en ook nog eens super lekker!
    Iedereen uit dit gezin vind ze heerlijk en goed gelukt. Mmmmmmmmm!????

  66. Mylène schreef:

    Ik heb ze uitgeprobeerd en ze zijn erg goed gelukt!
    Heb je meer recepten? Dan kan ik thuis al je recepten uitproberen!
    Echt een aanrader voor iedereen die deze ? niet heeft geproeft!

    1. Laura schreef:

      Dit blog staat vol met recepten 😉

  67. Brigitte schreef:

    Het recept voor basiskoekjes is heerlijk. Ik had n rol gemaakt en plakjes afgesneden. In sommigen wat chocolade gedrukt en in anderen n lepeltje jam. Heerlijk! Ik heb ze mooi in vorm gekregen door ze uit te steken na het bakken.

  68. Laura schreef:

    Klinkt goed! Vraag me alleen af wanneer je een heteluchtoven hebt, moet je die functie dan uitzetten? Met alleen boven en onder warmte dus of zou dat niet uitmaken?

    1. Laura schreef:

      Alle temperaturen op mijn blog zijn voor een oven met boven- en onderwarmte. Hetelucht zet je de temperatuur 10-20% lager

  69. Anoush schreef:

    Hoi Laura,
    Ik wil vandaag koekjes gaan bakken. maar ik heb geen basterdsuiker in huis. Is er veel verschil in de smaak van de koekjes als ik kristalsuiker gebruik?
    Alvast bedankt

    1. Laura schreef:

      Je kunt ook kristalsuiker gebruiken. In smaak maakt dat niet uit, maar je zult het wel in de structuur van het koekje merken.

  70. Petya schreef:

    Hoi Laura,

    Na een lange tijd wachten heb ik jou al thuis. Ik ben ontzettend blij mij. Ik heb noch geen recept uitgeprobeerd maar ik wil een kerstkoekjes maken voor de school van mijn dochter. Kun jij mij helpen met een leuke recept voor?

    Groetjes,
    Petya

    1. Laura schreef:

      Ik zou even kijken tussen de kerstrecepten, daar staan heel veel koekjes tussen 🙂

      1. Petya schreef:

        Bedoel jij in jou boek zoeken of internet?

        1. Laura schreef:

          Op mijn blog 😉 bovenaan bij de tabbladen kun je op feestdagen-kerst klikken.

  71. anouk schreef:

    kan je dit recept ook met een koekjespistool maken

    1. Laura schreef:

      Ik heb het nog niet eerder geprobeerd, maar dat zou zeker moeten lukken.

  72. Monique schreef:

    Deeg staat nu in de koelkast. Moeten het straks perse bolletjes worden of kan ik leuke vormpjes maken met mijn zoontje?

    1. Laura schreef:

      Vormpjes kan ook, houd er wel rekening mee dat de koekjes met dit recept wel wat zullen uitlopen.

      1. Monique schreef:

        Dank je voor je reactie! Ze zijn maar heel iets uitgelopen en ze smaakte hemels, zeker voor herhaling vatbaar.

  73. Jenske schreef:

    Beste Laura,
    Graag zou ik een keer chocolade pindakoeken maken. Denkt u dat ik aan dit basisrecept gewoon pinda’s kan toevoegen en de koeken (als ze zijn gebakken en afgekoeld) kan bedekken met chocolade? Of dien ik daar een ander recept voor te gebruiken?
    Alvast hartelijk bedankt voor uw reactie.

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan prima met dit recept inderdaad.

  74. Suzanne schreef:

    Als ik het recept aanhoudt zoals beschreven hoeveel koekjes haal ik er dan ongeveer uit? Ps zien e heerlijk uit trouwens!!

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat staat bij de ingrediënten 🙂 15-20 stuks, afhankelijk van de grootte uiteraard.

  75. Roos schreef:

    Altijd een succes, deze koekjes! Als je het deeg koelt, houden ze inderdaad hun vorm bij het bakken. En ze blijven lekker knapperig met een stukje brood in de doos, bedankt voor die tip! Al moeten we ze nooit lang bewaren… 😉

  76. Melek schreef:

    İk ben sowiezo fan van jou recepten, zelf dit basis recept gebruikt en speculaaskruiden en gefonfijte sinaasappel toegevoegd ze staan nu in de oven!

  77. Loes schreef:

    Kun je ook fruit in de koekjes doen en hoe werkt dat dan?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is mogelijk, er staan meerdere recepten voor koekjes met fruit op het blog 🙂

  78. Carla schreef:

    Zojuist koekjes, nou zeg maar koeken haha, gebakken volgens het recept. Een leuke versiering erop van roze glazuur. Ze smaken fantastisch.
    Een super basis recept dus!

  79. Iris schreef:

    Die 225 gram boter is zeker vaste boter he? Heb ik niet bij stilgestaan, koekjes zitten nu in de oven met 225 gram vloeibare boter….ik heb er een hard hoofd in dat dat goed gaat komen.

    Kan je ook vloeibare boter gebruiken? En zo ja, hoeveel dan?

    1. Laura Kieft schreef:

      als je bakt gebruik je altijd ongezouten roomboter. Koekjes met vloeibare boter is niet mogelijk.

  80. Melis schreef:

    Hoi laura iş het ook goed als ik aitte kristalsuiker gebruik

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan ook.

  81. Karin schreef:

    Hallo Laura,
    Ik heb een vraagje over de boter. En eigenlijk niet alleen bij dit recept maar bij allemaal.
    Moet deze op kamertemperatuur zijn in al je recepten??

    Groetjes, Karin

    1. Laura Kieft schreef:

      Bij het bakken moeten alle ingrediënten altijd op kamertemperatuur zijn. Alleen niet als er specifiek iets anders staat vermeld in het recept.

  82. Liesbeth schreef:

    Kun je deze koekjes na het bakken invriezen? Ik zoek een goed recept om koekjes te maken die ik later kan versieren met glazuur en muisjes, zodat mijn zoontje ze kan trakteren bij de gastouder als hij grote broer is geworden. #38weken #nesteldrang

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, invriezen gaat prima. Verpak ze wel goed luchtdicht.

      1. Liesbeth schreef:

        Super. Dank je wel!

  83. Jidske schreef:

    Hoort het zo dat het deeg erg plakkerig is? Ondanks ruim een uur koelen in de koelkast konden we er geen vormpjes mee maken. Alles is volgens recept (op 10 gr citroenrasp na). We hebben er platte schijfjes van gemaakt, als het maar smaakt ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het deeg hoort niet heel plakkerig te zijn. Je kunt eventueel meer bloem gebruiken om het steviger te maken.

  84. Lyon Monsieurs schreef:

    hoi Laura,

    Aangezien ze bij de bakkers bijna geen verse roomboterkoekjes meer hebben wil ik ze zelf gaan bakken. ik heb nog nooit iets zelf gebakken. Mijn vraag: kan dit ook in een combi magnetron/heteluchtoven? Mijn schoonzus is wel van het zelf bakken maar die wist het niet zeker, dus de eerste keer gaan we het bij haar proberen.

    groetjes,

    Lyon

    1. Laura Kieft schreef:

      In een combi magnetron kun je helaas niet goed bakken, risico dat het mislukt is erg groot. Combi oven kan dan weer wel.

  85. Ingrid schreef:

    Ik heb jou recept gebruikt en honing en kaneel toegevoegd. Het staat nu in de oven, het ruikt heerlijk! Zal vast ook wel lekker smaken ?. Bedankt voor je recept!

  86. Wil schreef:

    Verschillende keren koekjes gebakken maar waren telkens te hard!! Wat doe ik niet goed? Doe het precies volgens recept?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan bak je ze te heet of te lang. Als je een heteluchtoven hebt moet de temperatuur bijvoorbeeld al 10-20% lager staan.

  87. Lieske schreef:

    Heerlijke koekjes. Bedankt voor de tip van het goed koelen van het deeg! Ik heb er wat geraspte chocolade doorheen gedaan. Erg geslaagd!

  88. Laura schreef:

    Door die mooie ‘eat me’ koekjes dacht ik dat dit een prima recept was voor de auto koekjes die mijn zoontje wil uitdelen. Heb mooie stempel vormpjes gekocht dus dacht perfect. Had net zo goed niets kunnen uitsteken want de koekjes lopen zo veel uit dat de vorm niet meer te herkennen is. Teleurgesteld jongetje dus én een teleurgestelde moeder

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat recept op de foto is een variatie waardoor dat nog beter ging. Het lukt ook met dit basisrecept, maar dan zijn er wat dingen waar je op moet letten. Hier vind je een recept voor stempelkoekjes: http://www.laurasbakery.nl/stempelkoekjes-recept/ en hier tips voor stempelkoekjes: http://www.handigebaktips.nl/tips-voor-stempelkoekjes/

  89. Jolanda schreef:

    Hallo laura
    Kan je de recepten koekjes en appeltaart ook in een combi magnetron hete lucht oven bakken

    1. Laura Kieft schreef:

      In een heteluchtoven gaat dat prima (wel temperatuur iets lager), maar in een combi magnetron is het lastig om goede resultaten te behalen.

  90. Natascha schreef:

    Ik heb een vraagje. Ik maak met het basisrecept (met sucralose i.p.v. suiker) grote koeken met vulling. Bijvoorbeeld appel en rozijnen. Of cranberries…
    Maar nu blijkt dat als de koek gegeten wordt de vulling zich niet echt heeft gehecht aan het deeg en valt eigenlijk de vulling wel uit de koek…En neemt dan ook vaak wat van de bodem van de koek mee.
    Wat zou ik kunnen doen om dat steviger te maken? Want ze smaken heerlijk, maar zijn beest een beetje irritant.

    1. Laura Kieft schreef:

      Het zou zomaar kunnen liggen aan het vervangen van de suiker, of misschien voeg je teveel vulling toe. Ik durf niet te zeggen hoe je het oplost als het inderdaad aan de Sucralose ligt, ik heb zelf namelijk geen ervaring met dit product.

  91. Marijke schreef:

    Wat een heerlijk recept!!!
    Koekjes met roomboter gedaan en gerold door de suiker. ?
    Ga ik zeker vaker doen met de kids.

  92. ilknur schreef:

    zwaar mislukt!! viel uit elkaar na het bakje.. net zand?..zonde van de tijd

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb je wel alles goed afgewogen en het recept gevolgd. Ik heb dit recept al talloze keren gemaakt en het is echt nog nooit mislukt.

  93. Marjolein schreef:

    Hoi Laura,
    Ik wil van dit recept een grote koek maken. Gelden dan dezelfde tijden voor de oven? Of moet deze iets langer bakken omdat het dus een geheel is?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan zul je langer moeten bakken omdat het groter is. Hoe lang hangt weer helemaal af van de dikte en het formaat, dus houd het goed in de gaten.

  94. Saar schreef:

    Klopt het dat je dus geen Bakpoeder of Backing soda nodig hebt voor dit recept??
    Liefs

    1. Laura Kieft schreef:

      Als dat niet bij de ingrediënten staat klopt dat inderdaad 😉

  95. Eline schreef:

    Hoi Laura, als ik 30 koekjes wil bakken ipv 20. Hoeveel heb ik dan nodig van elk ingrediënt?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan doe je alles x 1,5

  96. Nina schreef:

    Zoon heeft heerlijke koekjes gebakken van dit eenvoudige recept. Super recept!

    1. Eveline schreef:

      Vraag verwarm je de oven voor???

      1. Laura Kieft schreef:

        Oven moet altijd voorverwarmd zijn.

        1. Eveline schreef:

          Dank
          Wil koekjes meenemen hoe te verpakken en hoelang afkoelen en/of uitwasemen?

          1. Laura Kieft schreef:

            Je verpakt ze gewoon in een trommel. Hoe lang ze moeten afkoelen verschilt, gewoon tot ze op kamertemperatuur zijn.

          2. Gan schreef:

            Wow, zo lekker kan iets simpels zijn! Heb er veel tijd in gestoken en ze zijn erg mooi geworden! Ze zijn nu aan het afkoelen. Ik vraag me af: Hoelang kun je na afkoeling bewaren? Ik heb een goed doosje die goed sluit. Lieve groetjes van Gan

  97. Jason Blossom schreef:

    Lekker recept! Beetje plakkerig maar alsnog!

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb je ze wel lang genoeg gebakken en alles juist afgewogen? Ze horen niet plakkerig te zijn namelijk.

      1. Lisa schreef:

        Ik vond het beslag heel erg plakkerig, geen doen, zat echt over mijn hele handen geplakt, dus heb er zelf meer meel bijgegooid.

        1. Lucie schreef:

          ja bij mij was het ook te plakkerig. na er wat extra bloem aan toe gevoegd te hebben ging het verder prima.

      2. Evelien schreef:

        Hier ook heel plakkerig, alles goed afgewogen, deeg liep in de oven ook heel erg uit. Nog een keer met extra deeg ging beter.

        1. Laura Kieft schreef:

          Vervelend. Heb je het deeg wel laten rusten in de koelkast. En gewone boter gebruikt?

        2. Laura Kieft schreef:

          Vervelend. Heb je het deeg wel laten rusten in de koelkast? En gewone boter gebruikt?

  98. Inge schreef:

    Heb ze net gemaakt, ze zijn perfect gelukt! Heerlijk zijn ze!

    1. Marjory schreef:

      Wat een verschrikkelijke koekjes zeg! Kan er maar niet van afblijven. Ze zijn echt verschrikkelijk lekker, vooral wanneer ze nog een beetje warm zijn. Ze waren al bijna op voordat ze volledig afgekoeld waren. Thanks for sharing. ❤️

      1. Laura's Bakery schreef:

        Haha, sorry! Ik vind ze ook afschuwelijk lekker 😉

  99. Maria schreef:

    Heb me aan het recept voor de koekjes gehouden op één punt na: geen basterdsuiker, maar poedersuiker. Want het eerste had ik niet in huis en het tweede was goed genoeg en nog makkelijker te verwerken. Met biol. roomboter gebakken, want die gebruik ik altijd, géén andere.
    Huis rook heerlijk na afloop, koekjes zien er prima uit, maar zijn keihard na het afkoelen.
    Alles juist afgewogen. Mijn deeg zag er precies zo uit als op de foto’s hierboven.
    Het was een bakexperiment, want ik bak regelmatig, taarten, boterkoek, quiches, pies, maar koekjes nog nooit gedaan. In de komende herfstvakantie krijg ik een paar leerlingetjes over de vloer, ik ben juf op een school en gaan we koekjes bakken. Iets meer boter, dan blijft het soepel? Vr. gr.

    1. Laura Kieft schreef:

      De verandering in suiker heeft er ook invloed op, basterdsuiker houdt het iets vochtiger en geeft meer structuur. En misschien hebben ze in jouw oven iets minder lang nodig.

  100. Maria schreef:

    Dank je wel voor het advies! Wat ook kan: ik heb een oudere gasoven uit de vorige eeuw, die alleen maar van onderen verwarmt en bakt, wellicht ligt het daar aan. Halverwege omdraaien is ook een idee. Ik weet zeker dat de kinderen het geen punt vinden, want voordat het is afgekoeld, zijn de koekjes al op, ha, ha!

  101. Hannelore schreef:

    Vandaag koekjes gebakken met mijn dochter van drie, het mixen en kneden is goed te doen samen! Mijn dochter wilde vormpjes gebruiken voor de koekjes maar dat was wel lastig omdat het deeg plakkerig was. Geprobeerd volgens beschrijving balletjes en plat drukken met een vork, mar het bleef ook aan de vork plakken. Heb je hier tips voor? Uit de oven en afgekoeld waren ze (weliswaar misvormd) wel erg lekker!

    1. Laura Kieft schreef:

      Dit deeg is niet het beste voor uitsteken, dan kun je beter het recept voor suikerkoekjes gebruiken. Het hoort ook niet heel plakkerig te zijn, heb je wel alles goed afgewogen?

      1. Hannelore schreef:

        Oh dan gaan we die ook proberen! Ja alles afgewogen met digitale weegschaal.. Misschien toch niet helemaal goed als dat het zou kunnen zijn. Ik bedenk me nu dat ze misschien wel ergens de lepel oid in de schaal had laten liggen en dat ik alleen naar het gewicht keek of dat klopte en vervolgens dus een paar gram miste.
        We doen het ook gewoon nog een keer, het lijkt me leuk om in de wintermaanden lekker aan het bakken te gaan.

  102. lisa schreef:

    Hoi de koekjes waren heerlijk !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  103. Lota schreef:

    Hoelang kan ik het deeg in de vriezer bewaren?

  104. Franka schreef:

    Vandaag voor het eerst zonder een kant en klaar pak/concept iets gebakken en dat was dit recept. Ik heb als boter, ongezouten roomboter gebruikt. Ze zijn super goed gelukt en lekker. Wel heeeeel zoet van smaak. Maar dat maakte de 2jarige en de 5 jarige die met mij meededen niks uit.

  105. Carina schreef:

    Ik was heel blij met de kleinkinderen
    Want kan zelf nog niet vooruit met bakken
    Ze hebben koekjes gemaakt en pepernoten en brood gebakken met bier
    Mmmm zo heerlijk met de kids

  106. Sharon schreef:

    Wat een fijn uitgelegd recept! ik wilde graag zelf koekjes maken zonder zo’n kant en klaar pakket te gebruiken. Deze site heeft heel veel fijne en lekkere recepten, waar ik zeker meer van ga proberen te maken.
    Wel heb ik een vraagje, de folie waar het deeg in gerold moet worden, praten we hier over aluminium folie of magnetron folie? of maakt dit niets uit?

    1. Laura Kieft schreef:

      Maakt in principe niet uit, maar ik gebruik plastic folie.

  107. Ellen schreef:

    Voor de eerst keer zelf koekjes gemaakt en alles in een maatbeker afgewogen. Nou, ik heb geen 20 koekjes maar koeken. Ietsje langer laten bakken en ze kregen net een lichtbruin blosje. Heb ik ze er direct uitgehaald. Geweldig resultaat!!!

  108. Cora schreef:

    Wat een fijn recept! Vandaag heb ik voor het eerst met onze dochter van 2,5 jr gebakken, erg leuk. Ik heb ze blijkbaar wel flink kleiner gemaakt dan de bedoeling was, want ik deed de helft vd ingrediënten en daar haalden we er ook al 20 stuks uit. Ze zijn goed gelukt. Leuke eerste bakervaring voor haar zo!

  109. Miep schreef:

    Ik heb het recept geprobeerd, maar ik wilde veel koekjes dus ik had alle hoeveelheden verdubbeld. Nou vind ik ze lekker maar eigenlijk iets te zoet. Komt dit omdat het als je meer deeg wilt niet dezelfde verhoudingen moet gebruiken?
    Wil graag nog meer koekjes bakken voor de kerst. Gewoon maar op gevoel wat minder suiker doen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je gebruikt altijd dezelfde verhoudingen, dat verandert niet als je een andere hoeveelheid maakt. Dat je ze te zoet vindt: smaken verschillen. volgende keer misschien met iets minder suiker proberen.

  110. Betty schreef:

    Vanmiddag koekjes gebakken met kleindochter. Het deeg was eerst erg plakkerig maar
    na een uurtje in de koelkast prima te verwerken. Ze smaken heerlijk.

  111. Frederike schreef:

    Heel lekker en makkelijk/snel om te maken (en om ze op te peuzelen) hihi.

  112. Henny schreef:

    Heerlijke koekjes !!
    Vorig weekend de sinaasappel-amandelkoekjes gebakken. Ze waren snel op 🙂
    Dit weekend heb ik gemalen walnoot door het deeg verwerkt en een halve walnoot bovenop de koekjes gedrukt. Ook weer zeer smakelijk !!
    Binnenkort wil ik nog eens een combinatie met kokos proberen.

  113. Angelique schreef:

    Heerlijke koekjes, alleen liep het deeg enorm uit waardoor het eigenlijke een groot koekje werd. Enige idee hoe dit komt?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is zo zonder verdere informatie niet te zeggen. Heb je het deeg wel gekoeld, genoeg tussenruimte gehouden tussen de koekjes, alles goed afgewogen, niets vervangen? Er kunnen vele oorzaken zijn.

  114. Matteo schreef:

    Hoi,
    Ik moet een heel gezond koekje maken voor school en er mogen max 562 kcal inzitten.
    Kan je ook veel minder boter nemen zoals bv. 50 gram?

    Grts.

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee dat gaat niet.

  115. Bernice schreef:

    Ik vind het zelf altijd erg leuk om iets lekkers te maken in de keuken. Alleen maakte ik bijna geen koekjes. Tijdje terug de koekenbakkers van AH verzameld voor mijn zoontje. Mocht hij oud genoeg zijn dan kan hij ze mooi gebruiken.
    Vandaag een poging gedaan om met hem koekjes te bakken. Hij is iets ouder als een jaar (16maanden) dus is het veel leuker om aan dingen te zitten, maar samen toch mooie en lekkere koekjes gebakken. Bedankt voor het lekkere recept.

  116. Barbara schreef:

    Super recept. Al verschillende recepten geprobeerd van andere sites. Maar deze zijn veruit de beste. ?

  117. Abderrahman schreef:

    Ik heb ze geprobeerd en ze zijn heerlijk mmmmm!

  118. Abderrahman schreef:

    De koekjes blijven erg plakkerig. Moet ik er gewoon een beetje meel bij doen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt eventueel wat bloem toevoegen inderdaad.

  119. Wendy schreef:

    Hoi hoi.
    Zou je hij dit deeg ook een koekjes pistool kunnen gebruiken of is het deeg er te dik voor?

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb ik zelf nog nooit geprobeerd, dus durf ik niet te zeggen helaas. Gewoon eens proberen 🙂

  120. Zoetekauw schreef:

    Hoi Laura,

    Ik vraag mij af welke bloem soort/merk word gebruikt bij koekjes of cookiecake..

    Vaak lees ik bijv bij koekjes.. dat je geen zelfrijzendbloem moet gebruiken..
    Welke bloem kun je dan gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik gebruik altijd patentbloem. Zelfrijzend is weer een ander product.

  121. Rosa schreef:

    Hallo Laura,

    Kan je i.v.m. witte basterdsuiker ook bruine basterdsuiker gebruiken?

    Groetjess1

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, geen probleem

  122. Hans van Bilsem schreef:

    Geweldig deze recepten. Gisteren de cake gemaakt, die was erg lekker. Vandaag ga ik aan de koekjes beginnen. En ik doe ze allemaal (Pw dan wel) bedankt hiervoor.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Goed bezig! En dankjewel.

  123. Angeline schreef:

    Niet gekoeld (want niet goed gelezen) maar heel weinig uitgelopen hoor hier. Twee scheppen pindakaas door geroerd op bevel van de kleine baas en ze zijn heerlijk! Wel wat vettig to the touch maarja schuld van de pindakaad

    1. Laura's Bakery schreef:

      Fijn dat ze zo goed zijn uitgepakt! De pindakaas heeft wellicht ook nog wat extra stevigheid gegeven. Klinkt heerlijk.

  124. Evi schreef:

    Hoi ik heb dit gemaakt met mijn moeder en. Ik wil even zeggen dat ze HEERLIJK waren en dat ik je site geweldig vind!! 🙂

    Groetjes, Evi

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ah zo leuk, thanks Evi.

  125. Esther schreef:

    De koekjes gemaakt
    Ze zijn verrukkelijk en goed gelukt , een roller met print gebruikt wat de baktijd iets verminderde omdat ze wat dunner werden daar door , daarna nog in de chocolade gedoopt , kerst koekjes van gemaakt , ze geweldig dit recept !!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Fijn Esther! Geniet ervan!

  126. Emmely schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb een vraagje. Ik zou graag carrot “cake” koekjes willen maken. Nu heb ik een heerlijk recept voor carrot cake en ik vroeg mij af welke ingrediënten ik zou moeten wisselen om in plaats van cake koekjes te kunnen maken. Zou jij mij hierin kunnen adviseren en is dit basisrecept hier wellicht voor te gebruiken? Het recept voor de carrot cake is: https://www.culy.nl/recepten/bagels-beans-carrot-cake/

    Ik hoop dat je me kunt helpen 🙂

    Met vriendelijke groet,

    Emmely

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dat kan ik helaas niet zo 1-2-3 zeggen. Je kunt wel de cake bakken en dan deze truffels maken: https://www.laurasbakery.nl/carrot-cake-truffels/

  127. Hugo schreef:

    Al die verhalen over uitgelopen koekjes…ik was aanvankelijk een beetje benauwd.
    Nou, mooi niet. Wat een lekkere koekjes. Bros, lekker vet en lekker zoet. Wie wil er nu een futloos koekje?
    Sorry voor de argwaan Laura.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Mooi om te horen Hugo! Zo horen ze inderdaad te zijn, lekker bros en mooi in vorm nog.

  128. Eline schreef:

    Hoi Laura,

    Kan het zijn dat deze koekjes in het midden nog een heel klein beetje chewy zijn? ik heb een combimagnetron/oven en ben gewend om met temperatuur en tijd te spelen. Maar hoe ik ze ook bak, ze blijven een klein beetje zacht aan de binnenkant (niet volledig bros?) Evengoed heerlijk hoor, maar vroeg me af of dat zo hoort. ?

    Groetjes,
    Eline

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Eline, nee ze horen volledig bros te zijn!

    2. Eline schreef:

      Okee dankjewel! dan ga ik nog even verder uitproberen.

  129. Diana schreef:

    Net met de kids jou recept gemaakt van deze koekjes. Omg wat zijn ze lekker!!!!!! Ik kan niet meer ophouden met eten…..sorry kinderen mama heeft alles opgegeten. (Nee hoor!) Super lekker en precies goed gebakken. Alles precies gedaan zoals je beschreef en we kregen dus ook perfecte lekkere koekjes. Binnenkort weer wat anders van je site proberen. Ik zag de stroopwafel boterkoek…… Jammmmm

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn om te lezen Diana, hier word ik vrolijk van!

  130. Renske schreef:

    Ik heb precies je recept gevolgd, maar vind de koekjes erg vet! Bakpapier is gewoon nat van het vet na het bakken… Jammer!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jammer, dit hoor ik eigenlijk nooit!

  131. Veerle schreef:

    We hebben ze al 2x geprobeerd. De eerste keer waren ze superlekker. De 2e keer veel te hard gebakken. Vermoedelijk maakte ik de koekjes te klein de 2e x. Ik had ze ook geen vol uur laten rusten. Begrijp ik het goed dat dit dient om af te koelen? Of is er ook nog een andere reden?
    Ik vroeg me ook nog af: is het dan niet logischer dat je eerst je koekjes vormt en ze dan laat afkoelen? Als je ze eerst koelt en dan rolt in je handen, warmen ze toch terug op?
    Alvast bedankt om je fantastische recepten te delen. Ik ben geen goede kok, maar met zo’n goede website lukt het toch.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hier kun je alle redenen lezen waarom koekjesdeeg moet rusten in de koeling: https://www.laurasbakery.nl/waarom-een-deeg-moet-rusten-in-de-koelkast/

      Het hangt er een beetje vanaf wat het doel is van het bakken van de koekjes. Als ze hun vorm niet mogen verliezen heb ik daar speciaal deze koekjes voor ontwikkeld: https://www.laurasbakery.nl/recept-suikerkoekjes/

      1. veerle schreef:

        Bedankt voor je antwoord!

  132. Liesbet schreef:

    Maak je deze koekjes met zelfrijzend bakmeel of moet het met andere bloem?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Gewoon met bloem, zoals in de ingrediënten staat aangegeven. Geen zelfrijzend bakmeel.

  133. Aya schreef:

    Kun je het beslag ook op een andere manier mixen want ik heb geen keukenmixer thuis.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Koekjesdeeg kun je heel goed met de hand kneden 🙂

  134. Shia schreef:

    Geweldig recept! Kwamen perfect uit de oven. De ene helft gemengd cacao. Lekkere droge zandkoekjes. Ik heb hele dunne gemaakt en 15min op 180 graden gebakken. Vind ze doorbakken erg lekker.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn om te lezen!

  135. Shia schreef:

    Mijn deeg lag overigens een uur buiten de koelkast en alsnog goed gelukt. 🙂

  136. IG schreef:

    Mijn lievelings basisrecept inmiddels :ik gebruik het thuis geweldig om te experimenteren met allerlei soorten nootjes,chocolade ,dipjes etc. Een fijn en makkelijk recept ,met als resultaat heerlijke koekjes altijd.Kids vinden het geweldig

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk! Dankjewel!

  137. Madieke schreef:

    Wat heerlijk dit recept. Nu al een aantal keer gebruikt. Wel wat naar eigenhand gezet.

    Zo gebruik ik alleen bloem boter en bruine basterdsuiker en een mespunt zout. En meng dit. Zonder ei en vanille
    Maar oooo wat lekker hihi bedankt voor je duidelijke recepten!

  138. Jos schreef:

    Nu heb ik vele reacties gelezen maar deze vraag niet gezien. Kan je ook minder suiker gebruiken of ver vangen door een andere zoetstof en hoeveel minder mag je dan toevoegen om toch nog een goed deeg te krijgen

    1. Laura Kieft schreef:

      Iets minder suiker zonder een heel ander resultaat is geen probleem. Hoeveel durf ik je niet met zekerheid te zeggen, want zelf maak ik het nooit anders.

      1. Jos schreef:

        Bedankt Ik ga het dan eens proberen met 100gr basterdsuiker

  139. Lynn schreef:

    Beste recept ooit
    Heb al veel recepten voor koekje gebruikt maar dit is het best ooit
    Heb al zeker vijf dozen koekje moeten maken in de lockdown en ze hebben nog altijd niet genoeg van
    Daarom wil ik je hartelijke bedankten voor dit recept zal zeker nog anderen recepten uit proberen je bent echt topper

    Groeten uit west Vlaanderen

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat een superleuk bericht! Dankjewel. 😀

  140. Jos schreef:

    Bedankt Ik ga het dan eens proberen met 100gr basterdsuiker

  141. gradie schreef:

    ik heb de koekjes vandaag gebakken en ze zijn heerlijk als ik niet oppas zijn ze zo op
    ga vaker bij je kijken voor andere recepten dank je

  142. Tanny van Leerzem schreef:

    Hoi Laura
    Heb de koekjes gebakken,wat zijn ze lekker
    Bedankt voor. de fijne recepten
    Voor degene die een heteluchtoven gebruikt is de temperatuur 150 gr en 18 min in de oven.
    Ik bak zelf alles in de heteluchtoven
    Hartelijke gr Tanny

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn om te lezen Tanny! En thanks voor de tip meteen, voor alle andere heteluchtovengebruikers

  143. Polly schreef:

    mmm… het deeg is alleszins al super lekker! i love it!

  144. Eline schreef:

    Nou mijn beste vriendin en ik gingen dit maken je weet zoals vrienden dat doen maar ze werden niet hard dus deden we ze er nog langer in net hard dus langer en langer en langer toen werden ze echt poep bruin en raad eens mijn vader kwam beneden en zei dit is niet goed hij las de tekst door en heeeeeeeeeeeeeelemaal onder aan stond: tip ze zijn zacht als je ze uit de oven haalt DAT IS GEEN TIP we zijn 12 oke nu hebben we poepkoekjes PS we zullen beter lezen de volgende keer bedankt voor deze belangerijke les. ಠ_ಠ

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Eline, wat jammer dat dit misging bij jou en je vriendin. Het is eigenlijk een algemene bakregel dat koekjes zacht uit de oven komen en pas hard worden als ze afkoelen. Ik heb het er als tip bijgezet om een situatie zoals bij jullie te voorkomen, maar helaas volgende keer beter 😉

  145. Lex van Moorsel schreef:

    Hoi Laura,

    Heb koekjes gemaakt en voorafgaand het afbakken met losgeklopt ei afgestreken. Het resultaat valt me tegen: bobbelig oppervlak en het lijkt dat het laagje ei wat gekrompen is waardoor er een bobbelig laagje boven ophef koekje ligt. Ziet er niet zo mooi uit. Weet jij raad?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik doe dit eigenlijk nooit en vind het ook niet nodig.

  146. Sofie van Elten schreef:

    Hi Laura!

    Geweldig recept! Al een aantal keer gemaakt en keer op keer weer top. Mijn vraag is ik zou de koekjes willen maken dit keer met een laagje kaneelsuiker erop, hoe kan ik dat het beste doen?

    Groetjes Sofie

      1. Sofie van Elten schreef:

        Hi Laura!

        Bedankt voor je reactie, ik ga van het weekend gelijk aan de slag !

  147. Roomboter schreef:

    Bedankt voor dit geweldige basisrecept, ik gebruik het regelmatig voor verschillende soorten koekjes. Ik moet alleen nog leren om ze niet op te eten als ze nog aan het afkoelen zijn. Maar ze zijn zo lekker…

  148. Yvonne schreef:

    Ze zijn echt heerlijk,heb er zelf nog citroenrasp aan toegevoegd en vaniliesuiker vervangen door paar druppels vaniliearoma?

  149. ilay schreef:

    ik heb geen ei kan het ook zonder???

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan kan je misschien beter een koekjesrecept zonder ei uitzoeken, daarvan staan er genoeg op Laura’s Bakery 🙂

  150. Arwen schreef:

    Dag,
    Moet daar perse roomboter in? Of kan daar ook gewone boter in?
    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Voor zo ver ik weet is roomboter de gewone soort boter. Jij bedoelt harde margarine? Dat kan vast ook.

  151. Lisanne schreef:

    Wij hebben bruine basterdsuiker gebruikt en er een paar theelepels cacao en wat vanille-aroma aan toegevoegd. Heer-lijk!

  152. Dagous schreef:

    De basterdsuiker vervangen voor bruine suiker, en geen zout toegevoegd (bruine suiker is minder zoet). Prima resultaat !!!
    Bij het plaatsen op de bakplaat gewoon 2 cm tussen de koekjes, als ze dan uitlopen, plakken ze niet aan elkaar (bij mij overigens minimaal uitgelopen, je moet wel goed gekoeld deeg gebruiken, en dan snel in de oven (deeg na uit de koelkast halen niet teveel / te lang bewerken, liefst simpele koekjes en snel de oven in …).

    1. Will schreef:

      Ik heb de basterd suiker vervangen door poedersuiker. Ik was namelijk al begonnen met alles en kwam er toen achter dat ik geen suiker had. Wij wonen ruim een uur van de dichtbijzijnde winkel dus maar geprobeerd met poedersuiker en dat lukte prima. Recept is makkelijk te volgen en de kinderen vinden het heerlijk.
      Ik las hierboven ook de tip om de cookie stamp te gebruiken als de koekjes uit de oven komen. Dat was een goed idee!

  153. Rosa schreef:

    Erg lekker ik doe het met cacao en kaneel erg lekker. Ook stop ik het deeg mAar 10-15 min In de koelkast erg lekker

  154. Rosa schreef:

    Erg lekker ik doe het met cacao en kaneel erg lekker. Ook stop ik het deeg mAar 10-15 min In de koelkast erg lekker
    Ik wil ook banket bakker worden!!!!!

  155. Rosa schreef:

    Ik doe het 15 min in de koelkast. Hierdoor worden ze nog luchtiger xx Rosa

  156. gitte schreef:

    hoi laura ik kijk altijd op jou website zelf wil ik later een bakkerij ik maak koekjes en taarten voor iedereen en voor een schoolopdracht had ik de swirl koekjes gemaakt en ze waren superlekker groetjes gitte

  157. Lies schreef:

    Wat een top recept. Ik gebruik altijd dit recept als ik koekjes ga bakken!

  158. Maria schreef:

    Hoi Laura,
    binnenkort ga ik weer met een paar leerlingen koekjes bakken in mijn huis. Ik heb nog wat kokos, zou dat op de koekjes kunnen halverwege het bakproces? Ik wil geen macarons maken, maar gewoon de koekjes bestrooien. Alvast dank voor het antwoord!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Halverwege het bakproces haalt dat denk ik niet zoveel meer uit, ik denk niet dat dit op de koekjes zal blijven plakken.

  159. Maria schreef:

    Dank voor het antwoord. Is het een idee om de kokos aan het begin door het deeg te kneden en ze zo te maken?? Of het idee maar laten varen? Bij voorbaat dank voor het antwoord!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kan in het deeg altijd wat toevoegen, let alleen op dat er geen stukjes aan de buitenkant verbranden.

  160. Hilde schreef:

    goedemorgen, Ik wil de koekjes ook bakken. Maar kun je ze met uitsteekvormpjes gebruiken en i.p.v. de basterdsuiker vervangsuiker gebruiken? Wij zijn namelijk diabetes patiënten.
    Laat iemand het me weten?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Met een suikervervanger moet het kunnen en met bakvormpjes ook.

  161. Nima schreef:

    Kan je in plaats van basterdsuiker ook rietsuiker gebruiken?

  162. Mandy schreef:

    Ook hier een grote plaatkoek geworden. 1 uur laten rusten in de koelkast. Misschien smaakt het wel net zo lekker als we ze straks snijden. Anders volgende keer beter.

    Verder verhoudingen precies aangehouden

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is niet de bedoeling. Vaak lopen de koekjes uit bij een overschot aan boter, maar zoals ik lees was dit niet het geval. Hopelijk lukken ze de volgende keer beter!

  163. Mandy schreef:

    Ook hier drijft trouwens het vet erop.

  164. Bak en kookgek schreef:

    Hallo allemaal, ik ben een aanstaande opa en ik ben alvast aan het oefenen voor het koekjes bakken met ons toekomstige kleinkind, lol.

    Dit recept is heel goed gelukt, het heeft alleen wel een groot nadeel, je houdt er maar een paar koekjes aan over, zo lekker is dit recept. De rest verdwijnt tijdens de testfase in de mond, lol.

    Ik strijk ze nog wel even voor het bakken af met wat ei geklutst met weinig melk, daar worden zij mooi glanzend van.

    Het is een mooie website met heerlijke recepten, ga meer recepten uit proberen.

  165. saritha schreef:

    Ik heb deze koekjes gemaakt. Ze zijn inderdaad zoals de meeste aan geven dat ze zacht zijn en niet goed opstijven weer in de koelkast. Ik denk dat je dit maar even voor lief moet nemen en als je vorm vaste koekjes wilt je toch een ander recept moet gaan aanhouden.

    Ik heb ze alleen dan als regen boog koekjes gemaakt. En mmmm ze waren om op te vreten. Kon niet normaal er mee omgaaan haha. En pluspunt ze zijn een x aantal dagen erna nog steeds goed.

    Kortom. Wil je vormvaste koekjes voor vormpjes etc. dan is dit niet het beste recept. Wil je hele lekkere koekjes dan 1000% dit recept. Tip voor de vorm te behouden. Koekjes uitsteken en weer terug koelen in de koelkast voor je ze in de oven doet.

  166. Edie schreef:

    Dag Laura!
    werkt het ook als je deze koekjes uitsteekt met koekjesuitstekers? Ik ga met mijn vriendinnen koekjes maken en verkopen voor vrijwilligerswerk op school.
    Doei!

  167. Wilma schreef:

    Hallo,
    Geweldige recepten, alleen jammer dat ik bij een recept voor koekjes reclame over gokken te zien krijg!? Dit zien heel veel kinderen dus ook als zij een recept op uw site zoeken……

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik ga dat meteen even uitzoeken, dank voor je bericht.

  168. Esmée schreef:

    Hoiii,
    Ik heb een vraagje kan je het deeg ook een hele nacht in de koelkast leggen??

    Esmée

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, geen probleem.

  169. Roelof schreef:

    Ik heb ze nu al twee maal gemaakt en cacaopoeder en stukjes chocolade toegevoegd. Als je het recept precies volgt, kan het niet mislukken! Echt heerlijk😋

  170. Fabienne Vermey schreef:

    Is het mogelijk om het deel van het deeg in te vriezen? Of word het deeg dan niet meer lekker?

    Hoor graag 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan hoor!

  171. Jolanda schreef:

    Super recept. Vanochtend met dochters en vriendinnetje gemaakt, was een beetje bang door de reacties over smeltende koekjes, maar recept zo goed als precies gevolgd, ietsjes meer bloem toegevoegd omdat het tijdens het kneden bleef plakken en het deeg een nacht laten rusten in koelkast. De koekjes zijn perfect gelukt 😊

  172. Crea.Bea.met.bakken.🌈❤️ schreef:

    Ik heb eigenlijk maar een woord voor dit recept: HEERLIJK! Ik heb ze vandaag weer gebakken en ze zien er weer geweldig uit en proeven hemels. Nog een tip voor de creatieve bakkers onder ons, waar ik dus 1 van ben hihi, gebruiken (eetbare) kleurstof! Ik heb ze vandaag in alle kleuren van de regenboog gemaakt 🌈 😆.

  173. Crea.Bea.met.bakken.🌈❤️ schreef:

    !Maar niet te veel van de kleurstof gebruiken trouwens! Daar word het deeg heel erg plakkerig en vloeibaar van. Ik heb dat zelf een keer gehad en heb het opgelost door wat extra bloem door het beslag te doen 🙂

  174. Roos🥰🥰🥰 schreef:

    Hoi Laura, wij hebben per ongeluk volkoren tarwemeel gebruik in plaats van bloem is dit erg?
    Het deeg is niet zo lekker😢

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja dat maakt zeker uit, hier vind je tips: https://www.laurasbakery.nl/verschillende-soorten-bloem/

  175. Roos🥰🥰🥰 schreef:

    16 minuten is veel te lang bakken!
    Mijn koekjes zijn helemaal verbrand.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heeft vast ook te maken met dat je ander meel hebt gebruikt 😉

  176. Noraa schreef:

    Hoi Laura,

    De koekjes zijn goed gelukt, bedankt! Ik schrok wel even toen ik het deeg uit de koelkast haalde. Het was keihard geworden door de boter denk ik. Hoort dat?
    Na het in stukken te hebben verbrokkeld en te kneden werd het wel weer zacht.

  177. Janneke schreef:

    Echt héél makkelijk en heel lekker! Vandaag, op deze regenachtige zondag, samen met mijn zoontje deze zandkoekjes. Mmmmmmmm!!!!

  178. Rene leendertsen schreef:

    Hoi Laura.
    Ik heb na verschillende recepten die van jouw geprobeerd.
    En moet zeggen ze zijn heerlijk.
    Ik heb zelf wat rum assence toegevoegd.
    Hierdoor ook iets meer bloem omdat bij de vorige keer het deeg wat slapjes bleek met bakken.

  179. Hugo van Nijnatten schreef:

    Rene, gebruik echte boter voor een steviger deeg. Het lukt mij hier prima in Thailand bij 34 graden.

  180. Rene leendertsen schreef:

    Hoi hugo.
    Bedankt voor je reactie.

    Ik heb 100% roomboter gebruikt.
    Dus daar ligt het niet aan.
    Maar door de toevoeging van de rum assence (vloeibaar) wordt het deeg natter waardoor ik dus genoodzaakt was om extra bloem toe te voegen om het geheel droger en kneedbaar te krijgen.

  181. Katja schreef:

    Lieve Laura, hartstikke bedankt voor dit heerlijke basisrecept voor koekjes! Bij mij nog nooit mislukt.
    Bakken hoort met roomboter, verder varieer ik vandaag met zeer fijne kristalsuiker omdat witte basterdsuiker in Frankrijk niet te krijgen is.
    Ik rol mijn deeg altijd op tot een worst in vershoudfolie en leg het dan een paar uur in de koelkast, dan snij ik daar plakjes van, die ik nog een beetje plat druk.
    Vandaag maak ik granola-koekjes met pure chocolade 🙂 Mmmmm…
    Ik ga gelijk kijken of er nog een leuk recept op je site staat voor een toetje voor de eters die van de week komen. Een lekker fris stukje taart ofzo…

  182. Sophie schreef:

    Hoi Laura,

    Helemaal fan van je website en boeken! De standaard biscuit, tiramisutaart, mascarponeroom, passievruchtencurd, brownie enz waren telkens al een schot in de roos.

    Nu ervaar ik bij dit koekjes recept dat het deeg extreem plakkerig is. Ik heb er relatief veel bloem aan toe moeten voegen. Na het door spitten van de reacties ga ik er van uit dat dit komt omdat ik bak met Planta ipv roomboter. Heb jij enig idee of er een ‘standaard’ aanpassing van de andere ingrediënten van toepassing is bij het wisselen van botersoort? Anders ga ik toch eens roomboter in huis halen 😊

    Groetjes!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk om te horen! Ik weet niet of er een standaard aanpassing is, zelf zou ik denken dat dit verschilt per soort recept. Hier leg ik je in ieder geval het verschil uit: https://www.laurasbakery.nl/bakken-met-roomboter-of-margarine/

  183. Faye (11) schreef:

    Hi super leuk wn lekker recept heb net met mn broertje van net 4 het deeg gemaakt ik plaats nog een reactie als ze af zijn

  184. Maaike schreef:

    Ik heb deze koekjes vorige week met mijn 2-jarige dochter gemaakt en ze zijn heel goed gelukt! Nu een week later zijn ze nog steeds heerlijk! Ik gebruikte wel bakboter, want had geen gewone roomboter liggen en was te ongeduldig om ze te maken! Merci voor je recept!

  185. Ingrid schreef:

    Hey Laura, bij het bakken van koekjes, cake, taart,… gebruik ik altijd wanneer er ‘bloem’ staat in het recept, ‘patisseriebloem’. Is dit een goed idee, of doe ik dit beter niet? Of maakt dat totaal geen verschil?
    Wanneer er zelfrijzende bloem staat, neem ik vanzelfsprekend zelfrijzende bloem.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hier lees je meer over soorten bloem: https://www.laurasbakery.nl/verschillende-soorten-bloem/

  186. Manuela schreef:

    Beste Laura,

    Ik ben helemaal gek van pindakaas koekjes, maar zou ik in dit recept ook een bepaalde hoeveelheid pindakaas in kunnen doen zonder dat de koekjes uitlopen? Heb hele gave halloween uitstekers maar ben benieuwd of je dit recept ook kan maken met pindakaas.

    Groetjes Manuela

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf voor deze koekjes niet getest, maar kun je natuurlijk proberen. Op deze pagina vind je meerdere recepten voor koekjes met pindakaas: https://www.laurasbakery.nl/category/smaakmakers/pindakaas-recepten/

  187. Sylvia schreef:

    Vandaag met mijn kinderen de zandkoekjes gebakken in onze nieuwe oven. Over het hoofd gezien ze te moeten laten rusten, maar bleven redelijk in vorm. Wel werden ze erg donker. Misschien is m’n nieuwe oven iets warmer dan mijn oude. Volgende keer iets minder warm of iets korter?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Iets minder warm zou ik dan allereerst proberen.

  188. Jac schreef:

    Hoihoi ik had m’n bloem vermengd met bakpoeder voor speculaasbrok en daarna per ongeluk een restant “ zelfreizend bakmeel “gebruikt volgens jouw recept voor koekjes, t ligt nu in de koelkast, denk je dat het nog zin heeft om hier koekjes van te bakken?🙈

    1. Laura's Bakery schreef:

      En, is het gelukt? Ik denk dat het wel moet lukken hoor.

  189. jacqueline de weers schreef:

    Koekjes waren heerlijk,speculaasbrokken waren niet knapperig🤷🏼‍♀️ 😂

  190. Cato schreef:

    Hi ik heb ze voor kerst gemaakt heb er hè kruiden mix voor ginger Bread koekjes bij gevoegd ze smaken fantastisch!!! 🩷
    Groetjes Cato 10 jaar

  191. miep schreef:

    Ze blijven nogal zacht maar misschien komt dat omdat ik altijd rietsuiker gebruik en de vanillesuiker vervang door vanille poeder. De bloem was speltbloem. Verder heb ik exact het recept aangehouden. Heb nu 20 koekjes van 6-7cm groot en ruim een centimeter dik.. Geen idee. Ze zijn in elk geval wel lekker. Een deel heb ik zelfs 20 minuten gebakken maar dat hielp niet genoeg. Ze hebben wel een goudbruin randje dus het was wel lang genoeg. De volgende keer druk ik ze nog wat platter. Mijn chocolate-swirl koekjes zijn eigenlijk altijd hard dus het zal wel een combi van factoren zijn. Misschien ook mijn kleine elektrische oven.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klinkt inderdaad als redelijk wat factoren die van invloed kunnen zijn en anders zijn dan in het recept.

  192. Angela Krijnse Locker schreef:

    Als ik dan al koekjes of gebak maak, gebruik ik altijd roomboter. Dat is gewoon het lekkerste. Het maakt ook zeker verschil of je ze maakt als het zomer of winter is. In de zomer kun je koelen wat je wilt. Ik snijd dan altijd genoeg voor een bakblik van de deegbal af en bak ze. Gaat altijd goed en met dit recept kan ik blijven bakken. Ik woon in Duitsland en meer en meer vrienden gebruiken ‘mijn’ (is natuurlijk van jou, Laura!) recept.
    Heb deze kerst 150 koekjes gebakken en ze zijn allemaal op en weggegeven. Heerlijk🥰

  193. Sas schreef:

    Alleen de geur al…. GEWELDIG. Ik heb de helft met stukjes stickers gedaan, ook super lekker.

  194. Chris schreef:

    Hoe dik moet je het deeg uitrollen

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is bij deze koekjes niet echt van toepassing want je maakt balletjes die je plat drukt, als je maar zorgt dat ze overal even dik zijn.

  195. Ronya schreef:

    Ik ben normaal niet zo van de reacties, maar wilde iedereen graag even laten weten wat een fijn receptje dit is! Ik ben echt een bakkluns, maar deze koekjes zijn zelfs lekker als je ze iets te lang in de oven laat haha.
    Heel fijn receptje, mijn zoontje van 2,5 kan ze bijna zelfstandig maken, vooruit, het ei splitsen doe ik.

  196. Banketbakker schreef:

    Voor zandkoekjes heb je poedersuiker nodig, géén basterdsuiker! Poedersuiker geeft het zanderige karakter aan het koekje. Basterdsuiker zorgt ervoor dat het een hard koekje wordt.
    Gebruik de zogenaamde suikerbakkerspoeder! Poedersuiker in die mooie bussen bij de supermarkt is geen zuivere poedersuiker. Hier zit 3% maiszetmeel in.

  197. Hugo van Nijnatten schreef:

    Hallo Banketbakker. Je hebt misschien wel gelijk met het gebruik van poedersuiker. Ik zal het de volgende keer beslist uitproberen.
    Echter, Laura’s recept heb ik tig keer gemaakt en de koekjes zijn beslist niet hard kan ik je zeggen. Heb je ze zelf al eens gemaakt?

  198. Banketbakker schreef:

    Dat die koekjes niet zo hard zijn, ligt aan de hoeveelheid boter die wordt gebruikt in verhouding met de suiker. Je kunt zeggen, hoe meer suiker, hoe harder het koekje. Hoe meer boter, hoe brozer het koekje.
    Probeer het maar eens met suikerbakkerspoeder, en laat jouw bevindingen weten. Je kunt dit kopen bij baktotaal.nl
    Groet en succes.

  199. Hugo van Nijnatten schreef:

    Daar gaat even iets fout Banketbakker. Als ik in Laura’s recept de basterdsuiker vervang door poedersuiker, dan moet ik in uw optiek toch ook iets doen aan de hoeveelheid boter?
    Kom op, geef ons dan maar het juiste recept anders krijgen we hier nog een tsunami van reacties dat het niet lukt, niet hetzelfde is of wat dan ook.

  200. Banketbakker schreef:

    Nee hoor, dat hoeft niet. U kunt het recept verder best aanhouden. Wat ik schreef over boter en suiker en de verhoudingen, zijn algemene richtlijnen voor boterdegen.
    De standaard verhoudingen voor boterdegen is 1 deel suiker, 2 delen boter en 3 delen bloem.
    Echter kun je daar best wat aanpassingen op doen. Wil je een harder koekje, doe je er wat meer suiker in. Wil je een wat brozer koekje, doe je er wat meer boter in. Wil je een wat harder, maar wel een broos koekje hebben, doe het wat meer boter én wat meer suiker in.
    Daarnaast kun je, als dat nodig is, nog de gasproducerende hulpmiddelen gebruiken, zoals bakpoeder of koolzuur.
    Succes

  201. Hugo van Nijnatten schreef:

    Bedankt, ik laat het hierbij.

  202. Marjan schreef:

    Beetje citroenrasp door het deeg voor de zandkoekjes, erg lekker!!

  203. Banketbakker schreef:

    Is een mogelijkheid, maar ik vind dat vanille er beter bij past. Citroenrasp is in mijn ervaring beter geschikt voor degen met basterdsuiker.

  204. Lies schreef:

    superleuke site!!!
    kan je ook margerine gebruiken??
    ik heb ook al heel veel bakboeken van je!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan! De smaak is dan wel anders.

  205. Marjan schreef:

    Met roomboter bakken is vele malen lekkerder 😊😋!

  206. Banketbakker schreef:

    Je kunt wel margarine gebruiken, maar zoals Marjan al zegt, met boter is veel lekkerderderder.😄

  207. lies.b schreef:

    bedankt voor je snelle reactie! miss staat die vraag wel ergens maar ik heb geen zin om een uur te kijken! 🙂
    ik heb het deeg een nacht in de koelkast gelegd en dan is het echt veel lekkerder! 🙂

  208. JL schreef:

    tip: als je niet wilt dat je koekjes uitlopen moet je ze zo dun mogelijk maken. doe de koekjes dan wel iets korter in de oven. de stempels blijven er dan ook goed op staan!

  209. Eline schreef:

    Mijn koekjes zijn behoorlijk uitgelopen en erg plat geworden in de oven. Heb het idee dat ze erg vet zijn, ze smaken ook meer naar spritsen dan naar zandkoekjes. Heb het recept precies opgevolgd en het deeg bijna een hele dag laten rusten in de koelkast. Heb het deeg wel gemaakt toen het gisteren 30 graden was, kan dat invloed hebben? Ze smaken gelukkig erg lekker, maar echte zandkoekjes zijn het niet.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lastig om van een afstand te beoordelen, maar het zou kunnen dat de temperatuur van invloed is geweest.

  210. Banketbakker schreef:

    Als ik het zo lees, heb je toch een weegfoutje gemaakt. In de bakkerij controleerde we dat door het gewicht van alle ingrediënten bij elkaar op te tellen en dan het deegje op de weegschaal leggen. Als het klopt, dan weet je dat je geen weegfout hebt gemaakt.
    Ik adviseer wel om boter uit de koelkast te gebruiken. Als je een planeetmengertje hebt, kun je bij het “zetten” van het deeg de boter in stukjes snijden van 2 cm, alle vaste ingrediënten allemaal bij elkaar in de kom doen, deeghaak erin en laten draaien. Als je in de kom allemaal kruimels ziet ontstaan, gooi je de vloeibare ingrediënten erbij en laat het draaien tot je een deegje hebt.
    Deze methode zorgt ervoor dat het deeg iets steviger aanvoelt. Het gebakken eindresultaat is hetzelfde.

  211. Nanny schreef:

    5 sterren
    Hoi Laura!
    Wat een héérlijke koekjes zijn dit…alweer!
    Heb ze al vaak gebakken maar dacht dat een compliment nu wel eens op zijn plek was. Je bent mijn eerste keus koekenbakker (haha) als ik even geen inspiratie heb. Ik gebruik de hetelucht oven op 165° en ze lukken altijd. Dankjewel voor alle recepten!
    Groetjes Nanny

  212. Senne schreef:

    4 sterren
    Hoi Laura bij mij en mijn nicht waren ze mega super duper lekker!!!!!!!!!!!

  213. Yasmine Seller schreef:

    Ik doe denk ik iets verkeerd.
    Ik heb de deeg gemaakt en moest daarna iets doen dus heb het langer dan een uur in de ijskast gelegd. Nu is het een mega harde blok en kan ik er niks mee doen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Even op temperatuur laten komen, dan moet het lukken!

  214. Jule schreef:

    5 sterren
    Superrrr!

  215. Anouk schreef:

    Dag Laura,

    Ik heb zojuist het koekjesdeeg voor het eerst gemaakt, maar het deeg was heel erg zacht. Het leek op deeg wat je met de lepel uit de kom moest scheppen op de bakplaat. Nu is het ook een warme dag en was mijn boter superzacht. Maar ik heb er echt flink bloem aan toe moeten voegen om het stevig en kneedbaar te maken. Ik denk wel bijna het dubbele. Als boter heb ik gewoon roomboter gebruikt. Waardoor kan het komen dat het deeg zo zacht is?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zoals je zegt kan het met de warmte te maken hebben, ik merk dan zelf ook dat deeg zachter en plakkeriger is. Maar het klinkt wel alsof het bij jou extreem plakkerig was. Het kan aan het soort boter liggen, grasboter is bijvoorbeeld heel zacht. Of misschien is een (vochtig) ingrediënt niet goed afgewogen?

  216. Anouk schreef:

    Ik heb gewoon ongezouten roomboter gebruikt van de lidl. Die gebruik ik altijd tijdens het bakken en nooit problemen mee gehad. De koekjes zijn overigens wel goed uit de oven gekomen met het toevoegen van eztra bloem. Ik ga het gewoon nogmaals proberen. Dank voor de reactie.

  217. Martina schreef:

    5 sterren
    Zeer lekkere koekjes. Eenvoudig te maken. Kunnen ook gevuld worden met confituur.

  218. Alyssa schreef:

    5 sterren
    Koekjes zijn super gelukt! De een bestrooid met amandelschaafsel de ander met kaneelsuiker en de ander met strooifeest chocogoed van AH. Heeerlijk!! 🙌🏽

  219. jeremiah bakker schreef:

    2 sterren
    hoi laura ik heb chocolade door heen gedaan en het is echt lekker geworden dus dat is
    een aanrader 😜 😜 😜 🍪 🍪 🍪

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept