Jullie weten dat ik van een goede basis houd. Er staan dan ook niet voor niets vele basisrecepten op het blog en laten we mijn Basisbakboek ook vooral niet vergeten. Yep, met een goede basis kun je alle kanten op. En daarmee bedoel ik niet alleen maar basisrecepten. Ook basiskennis mag niet ontbreken. In mijn boek deel ik die basis lekker beknopt, hier op Laura’s Bakery schrijf ik er ook veel over.
Een heleboel tips heb ik dus al geschreven, maar bepaalde vragen worden nog zo’n beetje dagelijks gesteld. Deze vragen gaan grotendeels over de basis van het bakken. Hoogste tijd dus om vandaag die basis van het bakken eens uitgebreid te bespreken. Gewoon lekker alles bij elkaar, al zal ik soms wel verwijzen naar een ander artikel waar je nog meer kunt lezen over het onderwerp.
Hoi Laura,
De de ongeschreven bakregels zijn zo handig! Ook gebruik ik vaak jouw tips uit het boek die voor een nieuwe soort cake of koekjes staan. Afgelopen zaterdag jouw omrekentabel voor de bakblik gebruikt. Ik moest van een 18cm naar een 20 cm. Ideaal, scheelde weer ritje naar de winkel op zoek naar een kleiner blik.
Ik mag altijd graag met recepten van jouw aan de slag, zowel uit je boek als vanaf de site (de recepten voor avond eten en hapjes recepten).
Succes met het bedenken van al je recepten en hopelijk komt er nog een boek met hartige hapjes en diner recepten.
Groetjes Nicky
Beste Laura,
Wat ben ik blij met je basisboek. Heldere alledaagse taal, duidelijke foto’s. Helemaal top! Ik was best tevreden over mijn eerste baksel: De appel-kaneel slof. Voor mijn verjaardag had ik een slof gekregen, dus heb ik die meteen uitgeprobeerd. Ondanks dat de koek een beetje te hard was, de spijs naar mijn idee ook iets te hard, de room wat te zacht (…) was de smaak geweldig. En daar gaat het uiteindelijk om. Toch kan ik het niet laten om te vragen: hoe komt het dat?..Ik heb alles volgens recept gedaan. Het enige wat zou kunnen zijn: de oven was al heel lang voorverwarmd. Misschien wordt daar de koek wat harder van? De spijs: er moest een half ei in. Ik was wat voorzichtig; hoe verdeel je nu een ei door de helft, dus moet ik er de volgende keer gewoon iets meer ei bij doen. Wb te zachte room: Moet je na het mixen van de banketbakkersroom met de slagroom het niet even in de koelkast zetten? Het was een wat dunne room.
Groetjes,
Geerjanneke
Als de bodem te hard is heeft hij meestal te lang of te heet in de oven gestaan. Een ei verdelen doe ik gewoon door het in grammen af te wegen, dat is het makkelijkst :). Banketbakkersroom stijf zeker nog wat op in de koelkast, maar te lang/hard mixen kan het ook weer te dun maken.
Bedankt! Ik ga het zeker nog een keer proberen.
Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn eiwitschuimpjes helemaal opdrogen en niet dat het binnen nog een beetje taai is
Je kunt ze langer bakken en/of maïzena in het recept vervangen door poedersuiker.
Graag zou ik willen weten hoeveel 200 milligram olie is naar milliliter
Dat is iets minder dan 200, waarschijnlijk zo’n 180. Om het zeker te weten zou ik het gewoon even afwegen in een maatbeker 🙂
Heel handig die tips, maar nu kan ik ze in jouw boek opzoeken?, want…..yes! voor mijn verjaardag jouw boek gekregen! Heel blij mee en zal er zeker vaak gebruik van maken. Gr. Marja
Hi Laura, inmiddels ben ik serieus aan het bakken. Ik heb hiervoor gewoon een springvorm van zenker. Maar ja na alle bakuurtjes wordt deze hard minder. Heb jij tips welke springvormen nu echt goed zijn?
Hier kun je lezen over mijn veel gebruikte en favoriete bakvormen: https://handigebaktips.nl/mijn-meest-gebruikte-en-favoriete-bakvormen/
Hi Laura,
Vanwege je opmerking dat je de temperatuur van een heteluchtoven altijd 10-20% lager moet zetten, heb ik gisteren je Oreo Brownie op 170 graden gebakken. Zelfs na ‘m 7 minuten extra in de oven gezet te hebben, was hij niet gaar en stortte hij in.
Ik vraag me nu dus of ik ‘m niet gewoon op 190 graden in hetelucht had moeten bakken?
Groetjes
Wat gek, dat is in principe wel echt de regel, maar elke oven is weer anders.
Hoi Laura, ik heb pas jou boek gekocht en vind het nu al super. Nu zie ik alleen iets staan bij een recept en dat is een half ei. Hoe verdeel ik een ei door de helft? Groetjes
Even loskloppen in een bakje en dan op het oog door 2-en delen, of het op de weegschaal doen als je het heel precies wilt!
Bedankt voor je reactie. Ik ga vanmiddag aan de slag!
Hoi welk merk chocolade gebruik je en welk merk kleurstof voor de chocolade groetjes
Het liefst callebaut en ik kleur chocolade echt bijna nooit.