Al jaren stonden ze op mijn baklijst: palmiers, Franse vlinderkoekjes gemaakt van gesuikerd bladerdeeg. In Nederland kennen we ze voornamelijk als vlinderkoekjes (denk maar eens aan de kaasvlinder), maar eigenlijk heten deze koekjes dus palmiers. In het Frans betekent dit palmboom en de koekjes zouden hierop (of op het blad ervan) moeten lijken. Ik zie die vergelijking niet helemaal, maar het koekje is verrukkelijk.
En als je dan toch zelf aan de slag gaat om palmiers te maken, dan maak je natuurlijk ook je eigen bladerdeeg. Ik deelde al eerder mijn variant voor bladerdeeg op de makkelijke (snelle) manier en dat kun je prima gebruiken voor deze koekjes, ik heb het al voor je getest en het werkt perfect om palmiers te maken. Maar gezien dit recept uit het boek ‘Franse taartjes, klein en groot’ van Petit Gâteau komt, deelde ik gisteren ook het recept voor klassiek Frans bladerdeeg met jullie. Een pâte feuilletée, zoals de Fransen dat noemen. Je bent met dit klassieke bladerdeeg drie dagen bezig, maar het resultaat mag er zijn. ‘Het lekkerste bladerdeeg dat er is’ – aldus Meike Schaling. Onder de foto’s deel ik mijn ervaring met en review van het boek.