Palmiers (bladerdeeg vlinderkoekjes)

Gepost: 19 februari 2022 Laatst bewerkt: 10 maart 2023
Palmiers (bladerdeeg vlinderkoekjes)
73

Al jaren stonden ze op mijn baklijst: palmiers, Franse vlinderkoekjes gemaakt van gesuikerd bladerdeeg. In Nederland kennen we ze voornamelijk als vlinderkoekjes (denk maar eens aan de kaasvlinder), maar eigenlijk heten deze koekjes dus palmiers. In het Frans betekent dit palmboom en de koekjes zouden hierop (of op het blad ervan) moeten lijken. Ik zie die vergelijking niet helemaal, maar het koekje is verrukkelijk.

En als je dan toch zelf aan de slag gaat om palmiers te maken, dan maak je natuurlijk ook je eigen bladerdeeg. Ik deelde al eerder mijn variant voor bladerdeeg op de makkelijke (snelle) manier en dat kun je prima gebruiken voor deze koekjes, ik heb het al voor je getest en het werkt perfect om palmiers te maken. Maar gezien dit recept uit het boek ‘Franse taartjes, klein en groot’ van Petit Gâteau komt, deelde ik gisteren ook het recept voor klassiek Frans bladerdeeg met jullie. Een pâte feuilletée, zoals de Fransen dat noemen. Je bent met dit klassieke bladerdeeg drie dagen bezig, maar het resultaat mag er zijn. ‘Het lekkerste bladerdeeg dat er is’ – aldus Meike Schaling. Onder de foto’s deel ik mijn ervaring met en review van het boek.

20220104-Palmiers-728

Review Franse taartjes, klein en groot – Petit gâteau

De lekkerste klassiekers uit de patisserie & boulangerie, aldus de ondertitel van het boek. Het boek is geschreven door Meike Schaling, de eigenaresse van de bekende patisserie Petit Gateau in Amsterdam. Al eerder verschenen er drie boeken van haar hand waarin ‘kleine taartjes’, de mini tartelettes waar Petit Gâteau om bekend staat, centraal staan. Maar dit boek is anders. In Franse taartjes, klein en groot, is een brede range aan Franse baksels terug te vinden. Denk hierbij aan verfijnde koekjes zoals macarons en amandelkrullen, prachtige Franse gebakjes zoals de religieuse of de saint-honoré, Franse broodjes zoals brioche en pains au chocolat, maar ook éclairs, madeleines en grotere taarten zoals de citroen meringue taart. Eigenlijk alles wat je ook bij de bakker in Frankrijk kunt vinden en volgens originele Franse recepturen. Wat een heerlijkheid!

Er is eigenlijk geen enkel Frans recept dat ik kon bedenken, dat niet in het boek staat. Daarnaast is het boek voorzien van foto’s van een zoete wandeling door Parijs, die Meike samen met een bevriende Franse patissier en één van haar zoons (ook een patissier) maakte. Voorin het boek staan deze adressen uitgeschreven, zodat je zelf ook deze wandeling kunt maken door Parijs. Ik krijg spontaan zin om een citytrip te boeken.

Net zoals de andere boeken van Meike Schaling is ook dit exemplaar weer een musthave voor in de kast van de fanatieke thuisbakker. Fanatiek? Ja, want de meeste recepten vragen wel om aardig wat tijd en inspanning, dus de liefde voor bakken moet echt aanwezig zijn. Maar dan heb je wel de mogelijkheid om zelf de creaties van een heuse Franse patissier in je keuken te bereiden. Je koopt het boek voor 18,50 via Bol.com of via Amazon.

 

Palmiers (bladerdeeg vlinderkoekjes)

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Palmiers (bladerdeeg vlinderkoekjes)

Een recept voor Franse palmiers. Heerlijke, gekarameliseerde vlinderkoekjes van bladerdeeg. Én review van het bakboek Franse taartjes, klein en groot.
Porties: 25 palmiers

Ingrediënten

Palmiers

  • 1 vanillestokje
  • 300 gram fijne kristalsuiker

Instructies

Bladerdeeg bereiding

  • Je kon voor dit recept kiezen tussen het recept voor klassiek bladerdeeg of mijn makkelijke bladerdeeg. Als je het recept voor klassiek Frans bladerdeeg gebruikt, dan ga je na de vierde halve toer verder bij het kopje 'Palmiers', hierin is de vijfde halve toer verwerkt. Als je mijn makkelijke recept voor bladerdeeg maakt, dan ga je na de derde volledige toer verder met onderstaande stappen. In beide gevallen altijd met een gekoeld deeg.

Palmiers

  • Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Wrijf het merg door de fijne kristalsuiker.
  • Bestuif het werkblad met bloem en leg het getoerde deeg op de juiste manier neer (als een boek). Vouw het deeg open en strooi een kwart van de fijne kristalsuiker met vanille op de verschillende vlakken. Vouw het deeg weer dicht. Rol het deeg uit tot ongeveer 40 cm lang en bestrooi opnieuw met een kwart van de suiker. Vouw het deeg in drieën en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoek van 25 x 70 cm. Bestrooi de plak met de rest van de fijne kristalsuiker. Vouw de linkerhelft van het deeg naar een denkbeeldige lijn in het midden. Als je het wilt meten: deze lijn ligt op 35 cm. Doe hetzelfde met de rechterhelft. Vouw beide helften nogmaals naar binnen en druk met een deegroller op de denkbeeldige lijn alvorens het deeg dubbel te vouwen.
  • Leg het deeg 10 minuten in de vriezer en verwarm de oven op 200°C (boven- en onderwarmte). Snijd het dubbelgevouwen deeg in plakken van 1 cm. Leg de palmiers met enige afstand van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg er nog een stuk bakpapier én een bakplaat bovenop. Bak ze 15 minuten en draai daarna om. Bedek opnieuw met het bakpapier en de bakplaat. Schuif ze wederom 15 minuten in de oven, totdat ze goudbruin en gekarameliseerd zijn. Zie de tips hieronder voor de baktijd.

Tips

Bewaren

Je kunt de koekjes tot vier dagen in een trommel bewaren of maximaal twee maanden invriezen. Na het invriezen moet je de koekjes weer kort in de oven afbakken om ze knapperig te maken.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *