Speculaas appeltaart

Gepost: 28 november 2018 Laatst bewerkt: 20 februari 2024
Speculaas appeltaart
323

Sommigen van jullie hadden het al geraden toen ik laatst een foto deelde op Instagram: ik had een speculaas appeltaart gemaakt! Een ongelofelijk lekkere, kruidige variatie van mijn oma’s appeltaart recept.

Recept speculaas appeltaart

Ik had ontzettend veel zin om weer eens een appeltaart te bakken. Dat is het enige nadeel aan het maken van zoveel recepten. Ik heb zo mijn favorieten, maar ik maak eigenlijk altijd nieuwe recepten om hier uiteindelijk weer met jullie te kunnen delen.

De oplossing daarvoor is variaties maken op mijn favoriete recepten. Dus ik nam oma’s appeltaart, verving de suiker door donkerbruine basterdsuiker en voegde speculaaskruiden toe. Klaar was het heerlijke speculaas appeltaartdeeg. Ook door de appeltjes gingen speculaaskruiden. Resultaat is deze heerlijke taart voor Sinterklaas. Of eigenlijk gewoon voor het hele (na)jaar, zonde als deze variant maar in zo’n korte periode van het jaar gegeten kan worden.

BAKTIP: Ik gebruik al jaren deze springvorm van Le Creuset. De vorm is misschien relatief iets duurder, maar ziet er na intensief gebruik nog steeds goed uit.

speculaas appeltaart - bakken voor sinterklaas

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

Variëren met speculaas appeltaart

Je kunt heel gemakkelijk variëren met dit recept voor speculaas appeltaart. Het recept kan bijvoorbeeld in allerlei verschillende vormen worden gegoten. Maak eens een plaattaart of kleine speculaas appeltaart koekjes. Je kunt het deeg ook vormen tot empanada’s of dumplings die je vult met het appel-speculaas mengsel.

Ook kun je gebruik maken van de ‘recept omrekenen’-knop in de receptkaart. Hiermee kun je mijn recept omrekenen naar een ander formaat bakvorm. Je hoeft alleen maar de huidige bakvorm in te vullen en de bakvorm waar je het recept naartoe wil omrekenen, de tool rekent vervolgens de ingrediëntenlijst voor je uit. Het enige waar je wel rekening mee moet houden is de baktijd, dit is afhankelijk van de grootte en dikte van het baksel.

Meer appeltaart recepten

Heb je niet zo’n zin om er zelf over na te moeten denken hoe je die recepten dan precies moet maken en welke baktijd daarbij hoort? Dat snap ik volledig. Gelukkig staan veel van dit soort variaties al online op Laura’s Bakery en heb ik dat denk- en bakwerk al voor je uitgevogeld:

speculaas appeltaart recept

Speculaas appeltaart maken

Hoe voorkom ik een natte appeltaart?

Hiervoor strooi ik wat paneermeel op de bodem van de appeltaart, dit neemt het vocht uit de appels op. Je kunt ook wat custardpoeder door de appelplakjes mengen of amandelspijs of pepernoten over de bodem van de appeltaart kruimelen, dit neemt ook het vocht op en heeft ook een positief effect op de smaak van de taart.

Kan ik het ei in het deeg ook vervangen?

Het ei zorgt voor binding en de juiste structuur. In principe kun je het vervangen door melk, maar voor het beste resultaat gebruik je ei.

Het deeg blijft aan de droge kant en ik kan het niet uitrollen, wat kan ik eraan doen?

Dit kan gebeuren als je koude boter gebruikt of als je iets hebt veranderd aan de ingrediënten. Mijn tip is om het even goed met de hand door te kneden, hierdoor wordt de boter zachter en kun je het beter tot een mooie bal deeg kneden. Als dat niet werkt kun je een extra klontje boter en/of een eetlepel melk aan het deeg toevoegen en nogmaals goed doorkneden.

Hoe kan ik speculaas appeltaart het beste opwarmen?

Verwarm de oven opnieuw voor op  170 °C (boven- en onderwarmte) en zet de appeltaart hier zo’n 8 – 10 minuten in. De totale tijd is afhankelijk van of je een hele taart opwarmt of enkel een puntje. Ook ga ik er bij de genoemde baktijd vanuit dat je appeltaart op kamertemperatuur was.

Kun je de speculaas appeltaart een dag van tevoren maken?

Dat kan zeker. Je kunt een appeltaart afgedekt buiten de koelkast 4-5 dagen bewaren.

De beste appels voor appeltaart

Als je een appeltaart gaat bakken zijn de appels misschien wel het meest belangrijke ingrediënt. Persoonlijk gebruik ik graag goudreinetten of elstar appels, maar kies vooral een appel die jij lekker vindt. Ben je benieuwd naar de verschillen tussen appels en met welke jij aan de bak wil? Lees dan eens mijn artikel met welke appels kun je het beste bakken.

 

speculaas appeltaart recept

Recept afdrukken

4.84 van 18 stemmen

Speculaas appeltaart recept

Wie is er niet dol op appeltaart? Deze heerlijke taart is perfect voor Sinterklaas of natuurlijk voor het hele jaar door: Speculaas appeltaart. 
VOOR EEN 24 CM VORM, 10-12 PERSONEN

Ingrediënten

Deeg

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 390 gram zelfrijzend bakmeel
  • 10 gram speculaaskruiden (volgens recept)
  • snuf zout
  • 0,5 ei (M)
  • 2 tl vanille-extract

Vulling

  • 1,5 kilo zoetzure appels (ongeschild)
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 1 el speculaaskruiden of kaneel

Extra

  • 1 handje paneermeel voor op de bodem
  • 0,5 ei voor het afsmeren (de andere helft gaat door het deeg)

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed tot een stevig deeg.
  • Vet een springvorm in en bestuif deze met bloem. Verdeel het deeg in drie delen. Rol het eerste deel uit en bekleed de bodem ermee. Met het tweede deel bekleed je op dezelfde manier de zijkanten. Waar stukjes deeg elkaar raken laat je het iets overlappen en druk je het stevig aan.
  • Dan schil je de appels, verwijder je de klokhuizen en snijd je ze in schijfjes. Doe alle schijfjes appel in een grote kom en meng de suiker en speculaaskruiden erdoor.
  • Verdeel het paneermeel over de bodem van de taart, gevolgd door de appelvulling. Belangrijk is dat de schijfjes appel er zo compact mogelijk in zitten. Eenmaal in de oven worden ze zachter en zakt de taart wat in, je wilt dus dat er zo min mogelijk gaten zitten tussen de stukjes appel. Druk de vulling daarom stevig aan en verschuif eventueel hier en daar wat appeltjes.
  • Rol het laatste stukje deeg uit en snijd er stroken van. Leg deze kruislings bovenop de taart. Met een laatste strook deeg maak je de taart rondom af.
  • Bak de speculaas appeltaart in 60 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de taart afkoelen in de vorm zodat hij steviger wordt.
  • Nog een klein beetje warm met een toef slagroom is hij zalig! Een dag later en koud trouwens ook, dan zijn de smaken lekker doorgetrokken, heerlijk!
Bewaren

Afgedekt buiten de koelkast 4-5 dagen houdbaar. In de vriezer luchtdicht verpakt tot 3 maanden houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

34 reacties

  1. CATHRINA schreef:

    Wat een goed en lekker idee, om bruine basterdsuiker en speculaaskruiden te gebruiken. Om het helemaal af te maken, een heel dun laagje zelfgemaakt amandelspijs op de bodem… Ik ga deze speculaas appeltaart zeker maken.

  2. Yvonne schreef:

    Heerlijk! Gaat hier zeker ook gebakken worden! ?

  3. Ali Pruijssers schreef:

    Bodem bedekken met pepernoten, ook lekker!

    1. Laura Kieft schreef:

      Zeker! Heb ik zelf niet gedaan omdat het deeg al voldoende speculaassmaak geeft 🙂

  4. Petra schreef:

    Hi Laura,
    Ik heb ‘m van de week gemaakt en hij was erg lekker! Alleen bleek de bodem niet helemaal gaar. Ik heb de taart op hetelucht – 170C – 1 uur gebakken. Zou het daardoor kunnen komen? Omdat de taart overheerlijk was wil ik ‘m zeker vaker maken. Is het een optie het deeg eerst ‘blind’ te bakken? Wat is je advies?
    Groetjes, Petra

    1. Laura Kieft schreef:

      Misschien had je erg vochtige appels, volgende keer nog iets langer bakken zal helpen (verschilt per oven). Blind bakken werkt niet bij een appeltaart.

  5. Daniëlle schreef:

    Wat een lekker recept!

  6. Caroline schreef:

    Hij is super mooi geworden! Fijn recept om mee te werken. Morgen proeven 🙂

  7. Daphne schreef:

    Ik heb de appeltaart gemaakt maar de speculaaskruiden door de appel is echt niet lekker. Het maakt de appels wrang/bitter. De speculaaskruiden overheersen.
    Het deeg was daarentegen super lekker.
    Ik zou adviseren kaneel en suiker door de appels te doen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Daphne, wat jammer dat je dat vond! Smaken verschillen natuurlijk.

  8. haidy schreef:

    Hi Laura,
    Kan ik ook gewoon bloem gebruiken ipv zelfrijdende bloem?
    Wat is dan de verhouding met bakpoeder?

    Mvg

  9. Michelle schreef:

    Hoi Laura,
    Deze lijkt me heerlijk en ga ik voor mijn werk maken donderdag. Ik heb de oma’s appeltaart 2 x gemaakt, hij zag er mooi uit en was lekker, maar zakte beide keren in elkaar met het aansnijden. Ik snap nog steeds niet hoe dat precies komt, maar lees nu bij stap 4 dat het in de oven wat inzakt dus dat je de appels goed moet aandrukken om een stevige taart te krijgen. Die tips ga ik proberen en hopelijk snijd de taart goed aan. Groetjes Michelle

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Michelle, daar heeft het inderdaad mee te maken. De taart zat altijd een beetje in, maar je zou er geen last van moeten hebben. Hopelijk gaat het dit keer goed!

  10. Jeuring schreef:

    Hoi! Ik lees dat er een halve ei door heen moet…kan ik deze ook uit het deeg laten en vervangen met iets anders? Wat is bijv de functie van die halve ei?
    Ik ga hem morgen gelijk maken!
    Groetjes!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ei zorgt voor binding en smeuïgheid van het deeg, je kunt het vervangen door melk. Geeft een iets ander effect maar het kan wel.

  11. Judith schreef:

    Wat een heerlijk recept!! Dit is echt een blijvertje ?

  12. Lianne schreef:

    Gisteren gebakken… hij valt enorm in de smaak!! Hele gezin smult ervan… 🙂
    Bedankt!

  13. Marleen schreef:

    Wat een ellende deze… het werd gewoon 1 droge bal! Uitrollen ging ook echt niet… uit eindelijk de boel maar weggegooid en van iemand anders een recept gemaakt… geen idee waarom dit niet wou

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend zeg! Heb je misschien koude boter gebruikt?

      1. Janwillem van Boven schreef:

        Hallo,
        Mijn deeg was ook korrelig. Uitrollen moeizaam. Veel gedoe. Geen koude boter gebruikt, maar op kamertemperatuur. Trouwens alles was op kamertemperatuur. Beetje extra boter toegevoegd om een en ander nog ten goede te keren. Maar als je alle reacties leest, hadden alleen Marleen en ik er last van. Dus ik vermoed dat de ingredienten moeten kloppen. Maar geen idee waarom ons deeg zo droog was. Ik heb Zeeuwse bloem gebruikt. Zou het dat zijn ? Kan ik me nauwelijks voorstellen.
        MVG
        Janwillem van Boven

        1. Laura's Bakery schreef:

          He wat vervelend! In principe gebruik ik altijd patentbloem of tarwebloem. Zeeuws bloem is net even anders en kan inderdaad een ander effect hebben gehad op het deeg. En dit is inderdaad één van de meest populaire recepten op Laura’s Bakery, dus er is niks mis met het recept. Je kunt altijd een eetlepel melk aan het beslag toevoegen als het onwerkbaar is.

    2. Janwillem van Boven schreef:

      Hallo Marleen,
      Ik had precies hetzelfde als jij. Droog korrelig deeg. Om een en ander nog te redden heb ik extra boter toegevoegd, maar dat zou eigenlijk niet de bedoeling moeten zijn.
      Ik heb de volgende reactie voor Laura geplaatst:

      Hallo,
      Mijn deeg was ook korrelig. Uitrollen moeizaam. Veel gedoe. Geen koude boter gebruikt, maar op kamertemperatuur. Trouwens alles was op kamertemperatuur. Beetje extra boter toegevoegd om een en ander nog ten goede te keren. Maar als je alle reacties leest, hadden alleen Marleen en ik er last van. Dus ik vermoed dat de ingredienten moeten kloppen. Maar geen idee waarom ons deeg zo droog was. Ik heb Zeeuwse bloem gebruikt. Zou het dat zijn ? Kan ik me nauwelijks voorstellen.
      MVG
      Janwillem van Boven

  14. Petra Groen-de Wit schreef:

    Gisteren gemaakt, vandaag gegeten…….. Heerlijk!! Net even wat anders dan een gewone appeltaart! Dank je wel voor het recept, ga hem bewaren!!

  15. Anita schreef:

    Vandaag ga ik hem voor de 2de x maken. De 1ste x in december was een groot suc6. En ook al is de Sint niet meer in ons land op dit moment, de taart zal er wederom zeker weer goed om smaken! De bovenstaande suggesties zal ik ook onthouden en uit proberen.. leuk het crea meedenken…
    Top recept!
    Hartelijke bakgroetjes,
    Anita

  16. Liz Holland schreef:

    Hoi Laura! Ik heb de taart dan eindelijk gisteravond gebakken en hij is zalig!! Niets aan toe te voegen, behalve de slagroom dan! 😉😋

  17. Marga schreef:

    Ik ben benieuwd. Hij staat in de oven.
    ik kreeg mooi deeg met melk, in plaats van ei.

  18. Marjolijn schreef:

    Ik heb nog nooit zo’n MOOIE appeltaart gemaakt, hihi! Hij werd perfect even hoog overal (ik heb natuurlijk ook braaf jouw instructies opgevolgd met het goed aandrukken van de appelpartjes) en smaakte fantastisch! Ik ben sowieso groot speculaas fan en dit is voor mij eigenlijk gewoon speculaas met appel. Héérlijk! Ga hem zeker vaker maken.

  19. Rianne schreef:

    Hoi Laura,

    Heb het recept precies volgens uitleg gevolgd, maar deeg wilde niet uitrollen en was korrelig.. boter op kamer temperatuur gebruikt. Deeg voelde nat en warm aan, dus iets meer zelfrijzend bakmeel toegevoegd en deeg weer laten rusten in koelkast. Na een uur weer geprobeerd uit te rollen, maar korrelde alsnog. Nu heb ik het deeg in stukken tegen de rand aangedrukt. Overige deeg wat over de bovenkant uitgestrooid.. hoop dat het zo nog wat smakelijk is 🙏🏼.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat gek, het deeg was dus nat, warm en korrelig? Meestal is het ofwel nat/warm en plakkerig, of juist droog en korrelig, dus ik moet eerlijk zeggen dat ik je geen tip durf te geven. Hopelijk is alles goed gekomen!

  20. Martha Grevinga schreef:

    Ik had geen moeite met de deeg,het was perfect. Hij staat nu in de oven,dus afwachten. Hopelijk lukt het wel,ik krijg visite vanmiddag. En ik bak liever dan dat ik het koop.

  21. Kimberley schreef:

    Vanmiddag heb ik deze gemaakt! Hij is erg lekker! Alleen de bodem was zeiknat, er lag gewoon een plasje haha. Nou denk ik dat de appels te sappig waren (ik heb jonagold gebruikt). Uiteraard heb ik zoals in het recept vermeld wat paneermeel gestrooid voordat de appels erin gingen. Enig idee hoe ik dit minder nat kan krijgen? Misschien toch wat meer paneermeel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan zou je inderdaad wat extra meel kunnen proberen, en de appels na het snijden wat droog deppen en uit laten lekken voor je ze in de taart verwerkt kan ook schelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *