Sommigen van jullie hadden het al geraden toen ik laatst een foto deelde op Instagram: ik had een speculaas appeltaart gemaakt! Een ongelofelijk lekkere, kruidige variatie van mijn oma’s appeltaart recept.
Recept speculaas appeltaart
Ik had ontzettend veel zin om weer eens een appeltaart te bakken. Dat is het enige nadeel aan het maken van zoveel recepten. Ik heb zo mijn favorieten, maar ik maak eigenlijk altijd nieuwe recepten om hier uiteindelijk weer met jullie te kunnen delen.
De oplossing daarvoor is variaties maken op mijn favoriete recepten. Dus ik nam oma’s appeltaart, verving de suiker door donkerbruine basterdsuiker en voegde speculaaskruiden toe. Klaar was het heerlijke speculaas appeltaartdeeg. Ook door de appeltjes gingen speculaaskruiden. Resultaat is deze heerlijke taart voor Sinterklaas. Of eigenlijk gewoon voor het hele (na)jaar, zonde als deze variant maar in zo’n korte periode van het jaar gegeten kan worden.
BAKTIP: Ik gebruik al jaren deze springvorm van Le Creuset. De vorm is misschien relatief iets duurder, maar ziet er na intensief gebruik nog steeds goed uit.
Wat een goed en lekker idee, om bruine basterdsuiker en speculaaskruiden te gebruiken. Om het helemaal af te maken, een heel dun laagje zelfgemaakt amandelspijs op de bodem… Ik ga deze speculaas appeltaart zeker maken.
Heerlijk! Gaat hier zeker ook gebakken worden! ?
Bodem bedekken met pepernoten, ook lekker!
Zeker! Heb ik zelf niet gedaan omdat het deeg al voldoende speculaassmaak geeft 🙂
Hi Laura,
Ik heb ‘m van de week gemaakt en hij was erg lekker! Alleen bleek de bodem niet helemaal gaar. Ik heb de taart op hetelucht – 170C – 1 uur gebakken. Zou het daardoor kunnen komen? Omdat de taart overheerlijk was wil ik ‘m zeker vaker maken. Is het een optie het deeg eerst ‘blind’ te bakken? Wat is je advies?
Groetjes, Petra
Misschien had je erg vochtige appels, volgende keer nog iets langer bakken zal helpen (verschilt per oven). Blind bakken werkt niet bij een appeltaart.
Wat een lekker recept!
Hij is super mooi geworden! Fijn recept om mee te werken. Morgen proeven 🙂
Ik heb de appeltaart gemaakt maar de speculaaskruiden door de appel is echt niet lekker. Het maakt de appels wrang/bitter. De speculaaskruiden overheersen.
Het deeg was daarentegen super lekker.
Ik zou adviseren kaneel en suiker door de appels te doen.
Hi Daphne, wat jammer dat je dat vond! Smaken verschillen natuurlijk.
Hi Laura,
Kan ik ook gewoon bloem gebruiken ipv zelfrijdende bloem?
Wat is dan de verhouding met bakpoeder?
Mvg
Je leest het hier: https://www.laurasbakery.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/
Hoi Laura,
Deze lijkt me heerlijk en ga ik voor mijn werk maken donderdag. Ik heb de oma’s appeltaart 2 x gemaakt, hij zag er mooi uit en was lekker, maar zakte beide keren in elkaar met het aansnijden. Ik snap nog steeds niet hoe dat precies komt, maar lees nu bij stap 4 dat het in de oven wat inzakt dus dat je de appels goed moet aandrukken om een stevige taart te krijgen. Die tips ga ik proberen en hopelijk snijd de taart goed aan. Groetjes Michelle
Hi Michelle, daar heeft het inderdaad mee te maken. De taart zat altijd een beetje in, maar je zou er geen last van moeten hebben. Hopelijk gaat het dit keer goed!
Hoi! Ik lees dat er een halve ei door heen moet…kan ik deze ook uit het deeg laten en vervangen met iets anders? Wat is bijv de functie van die halve ei?
Ik ga hem morgen gelijk maken!
Groetjes!
Ei zorgt voor binding en smeuïgheid van het deeg, je kunt het vervangen door melk. Geeft een iets ander effect maar het kan wel.
Wat een heerlijk recept!! Dit is echt een blijvertje ?
Gisteren gebakken… hij valt enorm in de smaak!! Hele gezin smult ervan… 🙂
Bedankt!
Wat een ellende deze… het werd gewoon 1 droge bal! Uitrollen ging ook echt niet… uit eindelijk de boel maar weggegooid en van iemand anders een recept gemaakt… geen idee waarom dit niet wou
Wat vervelend zeg! Heb je misschien koude boter gebruikt?
Hallo,
Mijn deeg was ook korrelig. Uitrollen moeizaam. Veel gedoe. Geen koude boter gebruikt, maar op kamertemperatuur. Trouwens alles was op kamertemperatuur. Beetje extra boter toegevoegd om een en ander nog ten goede te keren. Maar als je alle reacties leest, hadden alleen Marleen en ik er last van. Dus ik vermoed dat de ingredienten moeten kloppen. Maar geen idee waarom ons deeg zo droog was. Ik heb Zeeuwse bloem gebruikt. Zou het dat zijn ? Kan ik me nauwelijks voorstellen.
MVG
Janwillem van Boven
He wat vervelend! In principe gebruik ik altijd patentbloem of tarwebloem. Zeeuws bloem is net even anders en kan inderdaad een ander effect hebben gehad op het deeg. En dit is inderdaad één van de meest populaire recepten op Laura’s Bakery, dus er is niks mis met het recept. Je kunt altijd een eetlepel melk aan het beslag toevoegen als het onwerkbaar is.
Hallo Marleen,
Ik had precies hetzelfde als jij. Droog korrelig deeg. Om een en ander nog te redden heb ik extra boter toegevoegd, maar dat zou eigenlijk niet de bedoeling moeten zijn.
Ik heb de volgende reactie voor Laura geplaatst:
Hallo,
Mijn deeg was ook korrelig. Uitrollen moeizaam. Veel gedoe. Geen koude boter gebruikt, maar op kamertemperatuur. Trouwens alles was op kamertemperatuur. Beetje extra boter toegevoegd om een en ander nog ten goede te keren. Maar als je alle reacties leest, hadden alleen Marleen en ik er last van. Dus ik vermoed dat de ingredienten moeten kloppen. Maar geen idee waarom ons deeg zo droog was. Ik heb Zeeuwse bloem gebruikt. Zou het dat zijn ? Kan ik me nauwelijks voorstellen.
MVG
Janwillem van Boven
Gisteren gemaakt, vandaag gegeten…….. Heerlijk!! Net even wat anders dan een gewone appeltaart! Dank je wel voor het recept, ga hem bewaren!!
Vandaag ga ik hem voor de 2de x maken. De 1ste x in december was een groot suc6. En ook al is de Sint niet meer in ons land op dit moment, de taart zal er wederom zeker weer goed om smaken! De bovenstaande suggesties zal ik ook onthouden en uit proberen.. leuk het crea meedenken…
Top recept!
Hartelijke bakgroetjes,
Anita
Hoi Laura! Ik heb de taart dan eindelijk gisteravond gebakken en hij is zalig!! Niets aan toe te voegen, behalve de slagroom dan! 😉😋
Ik ben benieuwd. Hij staat in de oven.
ik kreeg mooi deeg met melk, in plaats van ei.
Ik heb nog nooit zo’n MOOIE appeltaart gemaakt, hihi! Hij werd perfect even hoog overal (ik heb natuurlijk ook braaf jouw instructies opgevolgd met het goed aandrukken van de appelpartjes) en smaakte fantastisch! Ik ben sowieso groot speculaas fan en dit is voor mij eigenlijk gewoon speculaas met appel. Héérlijk! Ga hem zeker vaker maken.
Hoi Laura,
Heb het recept precies volgens uitleg gevolgd, maar deeg wilde niet uitrollen en was korrelig.. boter op kamer temperatuur gebruikt. Deeg voelde nat en warm aan, dus iets meer zelfrijzend bakmeel toegevoegd en deeg weer laten rusten in koelkast. Na een uur weer geprobeerd uit te rollen, maar korrelde alsnog. Nu heb ik het deeg in stukken tegen de rand aangedrukt. Overige deeg wat over de bovenkant uitgestrooid.. hoop dat het zo nog wat smakelijk is 🙏🏼.
Wat gek, het deeg was dus nat, warm en korrelig? Meestal is het ofwel nat/warm en plakkerig, of juist droog en korrelig, dus ik moet eerlijk zeggen dat ik je geen tip durf te geven. Hopelijk is alles goed gekomen!
Ik had geen moeite met de deeg,het was perfect. Hij staat nu in de oven,dus afwachten. Hopelijk lukt het wel,ik krijg visite vanmiddag. En ik bak liever dan dat ik het koop.
Vanmiddag heb ik deze gemaakt! Hij is erg lekker! Alleen de bodem was zeiknat, er lag gewoon een plasje haha. Nou denk ik dat de appels te sappig waren (ik heb jonagold gebruikt). Uiteraard heb ik zoals in het recept vermeld wat paneermeel gestrooid voordat de appels erin gingen. Enig idee hoe ik dit minder nat kan krijgen? Misschien toch wat meer paneermeel?
Dan zou je inderdaad wat extra meel kunnen proberen, en de appels na het snijden wat droog deppen en uit laten lekken voor je ze in de taart verwerkt kan ook schelen.