Speculaas appeltaart

215

Sommigen van jullie hadden het al geraden toen ik laatst een foto deelde op Instagram: ik had een speculaas appeltaart gemaakt! Ik had ontzettend veel zin om weer eens een appeltaart te bakken. Dat is het enige nadeel aan het maken van zoveel recepten. Ik heb zo mijn favorieten, maar ik maak toch eigenlijk altijd weer nieuwe recepten zodat ik ze voor mijn blog kan gebruiken. Oplossing daarvoor is variaties maken op mijn favoriete recepten. Dus ik nam oma’s appeltaart, verving de suiker door donkerbruine basterdsuiker en voegde speculaaskruiden toe. Klaar was het heerlijke speculaas appeltaartdeeg. Ook door de appeltjes gingen speculaaskruiden. Resultaat is deze heerlijke taart voor Sinterklaas. Of eigenlijk gewoon voor het hele (na)jaar, zonde als deze maar in zo’n korte periode van het jaar gegeten kan worden.

Recept afdrukken
5 van 1 stem

Speculaas appeltaart

Wie is er niet dol op appeltaart? Deze heerlijke taart is perfect voor Sinterklaas of natuurlijk voor het hele jaar door: Speculaas appeltaart. 
VOOR EEN 24 CM VORM, 10-12 PERSONEN

Ingrediënten

Deeg

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 390 gram zelfrijzend bakmeel
  • 10 gram speculaaskruiden (volgens recept)
  • snuf zout
  • 0,5 ei (M)
  • 2 tl vanille-extract

Vulling

  • 1,5 kilo zoetzure appels (ongeschild)
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 1 el speculaaskruiden (volgens recept)

Extra

  • 1 handje paneermeel voor op de bodem
  • 0,5 ei voor het afsmeren (de andere helft gaat door het deeg)

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed tot een stevig deeg.
  • Vet een springvorm in en bestuif deze met bloem. Verdeel het deeg in drie delen. Rol het eerste deel uit en bekleed de bodem ermee. Met het tweede deel bekleed je op dezelfde manier de zijkanten. Waar stukjes deeg elkaar raken laat je het iets overlappen en druk je het stevig aan.
  • Dan schil je de appels, verwijder je de klokhuizen en snijd je ze in schijfjes. Doe alle schijfjes appel in een grote kom en meng de suiker en speculaaskruiden erdoor.
  • Verdeel het paneermeel over de bodem van de taart, gevolgd door de appelvulling. Belangrijk is dat de schijfjes appel er zo compact mogelijk in zitten. Eenmaal in de oven worden ze zachter en zakt de taart wat in, je wilt dus dat er zo min mogelijk gaten zitten tussen de stukjes appel. Druk de vulling daarom stevig aan en verschuif eventueel hier en daar wat appeltjes.
  • Rol het laatste stukje deeg uit en snijd er stroken van. Leg deze kruislings bovenop de taart. Met een laatste strook deeg maak je de taart rondom af.
  • Bak de speculaas appeltaart in 60 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de taart afkoelen in de vorm zodat hij steviger wordt.
  • Nog een klein beetje warm met een toef slagroom is hij zalig! Een dag later en koud trouwens ook, dan zijn de smaken lekker doorgetrokken, heerlijk!

Tips

Bewaren: Afgedekt buiten de koelkast 4-5 dagen houdbaar. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

26 reacties

  1. CATHRINA schreef:

    Wat een goed en lekker idee, om bruine basterdsuiker en speculaaskruiden te gebruiken. Om het helemaal af te maken, een heel dun laagje zelfgemaakt amandelspijs op de bodem… Ik ga deze speculaas appeltaart zeker maken.

  2. Yvonne schreef:

    Heerlijk! Gaat hier zeker ook gebakken worden! 😀

  3. Ali Pruijssers schreef:

    Bodem bedekken met pepernoten, ook lekker!

    1. Laura Kieft schreef:

      Zeker! Heb ik zelf niet gedaan omdat het deeg al voldoende speculaassmaak geeft 🙂

  4. Petra schreef:

    Hi Laura,
    Ik heb ‘m van de week gemaakt en hij was erg lekker! Alleen bleek de bodem niet helemaal gaar. Ik heb de taart op hetelucht – 170C – 1 uur gebakken. Zou het daardoor kunnen komen? Omdat de taart overheerlijk was wil ik ‘m zeker vaker maken. Is het een optie het deeg eerst ‘blind’ te bakken? Wat is je advies?
    Groetjes, Petra

    1. Laura Kieft schreef:

      Misschien had je erg vochtige appels, volgende keer nog iets langer bakken zal helpen (verschilt per oven). Blind bakken werkt niet bij een appeltaart.

  5. Daniëlle schreef:

    Wat een lekker recept!

  6. Caroline schreef:

    Hij is super mooi geworden! Fijn recept om mee te werken. Morgen proeven 🙂

  7. Daphne schreef:

    Ik heb de appeltaart gemaakt maar de speculaaskruiden door de appel is echt niet lekker. Het maakt de appels wrang/bitter. De speculaaskruiden overheersen.
    Het deeg was daarentegen super lekker.
    Ik zou adviseren kaneel en suiker door de appels te doen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Daphne, wat jammer dat je dat vond! Smaken verschillen natuurlijk.

  8. haidy schreef:

    Hi Laura,
    Kan ik ook gewoon bloem gebruiken ipv zelfrijdende bloem?
    Wat is dan de verhouding met bakpoeder?

    Mvg

  9. Michelle schreef:

    Hoi Laura,
    Deze lijkt me heerlijk en ga ik voor mijn werk maken donderdag. Ik heb de oma’s appeltaart 2 x gemaakt, hij zag er mooi uit en was lekker, maar zakte beide keren in elkaar met het aansnijden. Ik snap nog steeds niet hoe dat precies komt, maar lees nu bij stap 4 dat het in de oven wat inzakt dus dat je de appels goed moet aandrukken om een stevige taart te krijgen. Die tips ga ik proberen en hopelijk snijd de taart goed aan. Groetjes Michelle

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Michelle, daar heeft het inderdaad mee te maken. De taart zat altijd een beetje in, maar je zou er geen last van moeten hebben. Hopelijk gaat het dit keer goed!

  10. Jeuring schreef:

    Hoi! Ik lees dat er een halve ei door heen moet…kan ik deze ook uit het deeg laten en vervangen met iets anders? Wat is bijv de functie van die halve ei?
    Ik ga hem morgen gelijk maken!
    Groetjes!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ei zorgt voor binding en smeuïgheid van het deeg, je kunt het vervangen door melk. Geeft een iets ander effect maar het kan wel.

  11. Judith schreef:

    Wat een heerlijk recept!! Dit is echt een blijvertje 🤤

  12. Lianne schreef:

    Gisteren gebakken… hij valt enorm in de smaak!! Hele gezin smult ervan… 🙂
    Bedankt!

  13. Marleen schreef:

    Wat een ellende deze… het werd gewoon 1 droge bal! Uitrollen ging ook echt niet… uit eindelijk de boel maar weggegooid en van iemand anders een recept gemaakt… geen idee waarom dit niet wou

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend zeg! Heb je misschien koude boter gebruikt?

      1. Janwillem van Boven schreef:

        Hallo,
        Mijn deeg was ook korrelig. Uitrollen moeizaam. Veel gedoe. Geen koude boter gebruikt, maar op kamertemperatuur. Trouwens alles was op kamertemperatuur. Beetje extra boter toegevoegd om een en ander nog ten goede te keren. Maar als je alle reacties leest, hadden alleen Marleen en ik er last van. Dus ik vermoed dat de ingredienten moeten kloppen. Maar geen idee waarom ons deeg zo droog was. Ik heb Zeeuwse bloem gebruikt. Zou het dat zijn ? Kan ik me nauwelijks voorstellen.
        MVG
        Janwillem van Boven

        1. Laura's Bakery schreef:

          He wat vervelend! In principe gebruik ik altijd patentbloem of tarwebloem. En dit is inderdaad één van de meest populaire recepten op Laura’s Bakery, dus er is niks mis met het recept. Je kunt altijd een eetlepel melk aan het beslag toevoegen als het onwerkbaar is.

    2. Janwillem van Boven schreef:

      Hallo Marleen,
      Ik had precies hetzelfde als jij. Droog korrelig deeg. Om een en ander nog te redden heb ik extra boter toegevoegd, maar dat zou eigenlijk niet de bedoeling moeten zijn.
      Ik heb de volgende reactie voor Laura geplaatst:

      Hallo,
      Mijn deeg was ook korrelig. Uitrollen moeizaam. Veel gedoe. Geen koude boter gebruikt, maar op kamertemperatuur. Trouwens alles was op kamertemperatuur. Beetje extra boter toegevoegd om een en ander nog ten goede te keren. Maar als je alle reacties leest, hadden alleen Marleen en ik er last van. Dus ik vermoed dat de ingredienten moeten kloppen. Maar geen idee waarom ons deeg zo droog was. Ik heb Zeeuwse bloem gebruikt. Zou het dat zijn ? Kan ik me nauwelijks voorstellen.
      MVG
      Janwillem van Boven

  14. Petra Groen-de Wit schreef:

    Gisteren gemaakt, vandaag gegeten…….. Heerlijk!! Net even wat anders dan een gewone appeltaart! Dank je wel voor het recept, ga hem bewaren!!

  15. Anita schreef:

    Vandaag ga ik hem voor de 2de x maken. De 1ste x in december was een groot suc6. En ook al is de Sint niet meer in ons land op dit moment, de taart zal er wederom zeker weer goed om smaken! De bovenstaande suggesties zal ik ook onthouden en uit proberen.. leuk het crea meedenken…
    Top recept!
    Hartelijke bakgroetjes,
    Anita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *