Zin in Limburgse nonnevotten, maar is het nog lang geen carnaval? Met dit recept, inclusief handige baktips, maak je ze gewoon in eigen keuken! Ik ben ook in de achtergrondverhalen rondom deze lekkernij gedoken, dus daar lees je in het artikel alles over.

Wat zijn nonnevotten?

Als je niet uit Limburg komt en er ook nog nooit carnaval hebt gevierd, dan is de kans best groot dat je nonnevotten niet kent. Doodzonde, want ze zijn ongelofelijk lekker. Qua deeg en smaak lijken nonnevotten op oliebollen of donuts, maar dan in de vorm van een losse knoop met dubbele lus. Voor nonnevotten maak je een luchtig, gefrituurd gistdeeg dat je na het bakken door een laagje kaneelsuiker rolt.

Ze worden vooral gegeten met carnaval, om een goede bodem te leggen tijdens Vastelaovend, maar ook tijdens oud & nieuw staan ze op tafel. Traditioneel worden ze gebakken vanaf 11 november tot Aswoensdag, maar tegenwoordig worden ze door sommige bakkerijen het hele jaar door gebakken. Aangezien ik geen carnavalsvierder ben kun je wel raden dat ik ze zelf heb gebakken.

Wat betekent nonnevotten?

Letterlijk vertaald is ‘vot’ Limburg dialect voor kont en er wordt beweerd dat hiermee verwezen wordt naar ‘de zusters Franciscanessen’ uit Sittard. Zij introduceerden deze lekkernij in 1600, terwijl ze het uitdeelden aan iedereen die oude kleding kwam brengen in het klooster.

Wat zijn nonnevotten

Nonnevotten frituren

Nonnevotten maken

Het charmante aan nonnevotten is niet alleen dat ze niet het hele jaar door gebakken worden, maar ook dat ze met de hand worden gemaakt. Voor een baksel uit eigen keuken is dat niet meer dan normaal, maar het geldt ook in bakkerijen. Van het nonnevottendeeg maak je kleine bolletjes deeg die je vormt tot een sliert. Deze sliert vouw je vervolgens in een knoop met een dubbele lus. Uitgeschreven klinkt dat wellicht wat wazig, maar als je er eenmaal mee aan de slag gaat, zul je het snel in de vingers hebben. En als ze er allemaal een beetje anders uitzien dan is dat dus geen probleem, zo hoort het zelfs. 😉

Kaneelsuiker

Na het bakken haal je de nonnevotten door de kaneelsuiker, om ze van een dun laagje te voorzien. Hiervoor kun je kant-en-klare kaneelsuiker gebruiken, maar eigenlijk maak ik het altijd gewoon zelf. Op die manier kun je ook spelen met de hoeveelheid kaneel. Het viel me op dat de hoeveelheid kaneel in de suiker per bakkerij erg verschilt, van een subtiel snufje tot enkele theelepels. Kies vooral wat jou lekker lijkt!

Hou je ervan om in Hollands thema te bakken of om typische streekgerechten te proberen? Je vindt nog veel meer inspiratie in deze categorie met Hollandse bakrecepten!

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding
Nonnevotten maastricht

Nonnevotten bakken

Kunnen nonnevotten ook in de oven gebakken worden?

Dit durf ik niet te zeggen. Ooit heb ik een speciaal recept voor oliebollen uit de oven ontwikkeld, wellicht dat ik hier ook mee aan de slag ga voor nonnevotten bij voldoende vraag. Mocht jij het zelf testen of een gouden tip hebben, laat het dan vooral even weten in de reacties onder het recept.

Kan ik nonnevotten ook zonder frituurpan maken?

Jazeker! Ik heb zelf ook geen frituurpan, maar ik gebruik altijd een braadpan met zonnebloemolie. Dat doe ik al jaren en werkt tot nu toe echt perfect voor alles dat ik wil frituren. En of je nu een frituurpan of een braadpan gebruikt, je wil deze Limburgse lekkernij in ieder geval niet bakken in frituurvet. Dit vet stolt na het afkoelen en laat een wit laagje achter op je baksel. Dat is minder lekker en het ziet er ook niet zo smakelijk uit.

Kan ik ook verse gist gebruiken?

Ja, dat kan zolang je dit op de juiste manier gebruikt. Je hebt drie keer zoveel verse gist nodig dan bij het gebruik van gedroogde gist. In onderstaand recept komt dat neer op 42 gram verse gist.

Lees alles over het verschil tussen verse gist en gedroogde gist.

Nonnevotten bakken

Limburgse nonnevotten

 

Nonnevotten recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.47 van 15 stemmen

Nonnevotten recept

Zin in Limburgse nonnevotten, maar is het nog lang geen carnaval? Met dit recept maak je ze gewoon in eigen keuken!
Porties: 16 stuks

Ingrediënten

Nonnevottendeeg

  • 14 gram gedroogde gist
  • 225 ml melk lauwwarm
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 600 gram bloem
  • 10 gram zout
  • rasp van 1/2 citroen
  • 125 gram zachte boter
  • 2 eieren

Verder nodig

  • 250 gram fijne suiker
  • 2 tl kaneel
  • plantaardige olie om in te frituren zonnebloemolie of arachideolie

Instructies

  • Meng gist, melk en één eetlepel van de suiker in een kom. Zet deze 10 minuten apart. Het mengsel gaat schuimen wanneer het gist actief wordt.
  • Meng het gistmengsel met de overige ingrediënten: suiker, bloem, zout, citroenrasp, boter en eieren. Kneed met een staande mixer in 10 – 15 minuten tot een soepel deeg. Ik kneedde het deeg hierna met de hand nog even door totdat ik een klein vliesje van een bolletje deeg kon trekken. Met een handmixer (of met de hand) zul je in totaal wat langer moeten kneden.
  • Leg de bal deeg in een lichtjes met olie ingevette kom en dek af met een schone doek. Laat op een warme plek 60 minuten rijzen of tot het deeg verdubbeld is in hoeveelheid.
  • Maak bolletjes van het deeg met een gewicht van 60 gram per deegbal. Laat deze afgedekt onder folie nog een kwartier rusten.
  • Tijd om de nonnevotten te maken! Rol elk deegbolletje uit tot een lange deegsliert van ongeveer 35 cm lang. Je gaat er nu een soort knoop in leggen, waarbij je één uiteinde langer laat en nogmaals er doorheen haalt, zoals op de foto's te zien is.
  • De nonnevotten die klaar zijn, leg je op een vel bakpapier en die dek je af met plasticfolie. Ze moeten nogmaals 45 minuten rijzen voordat je ze kunt afbakken.
  • Meng ondertussen alvast de fijne suiker en de kaneel door elkaar en zet dit klaar in een wat breder laag schaaltje. Als de nonnevotten gebakken zijn wil je ze hier direct (gemakkelijk) doorheen kunnen rollen.
  • Verwarm de frituurpan op 175 graden en frituur de nonnevotten per stuk 4 – 5 minuten of tot ze mooi bruin zijn aan beide kanten. Leg de nonnevotten die klaar zijn op een rooster en rol ze snel daarna door de kaneelsuiker. Geniet ervan want ze zijn ronduit zalig!
Bewaren

De nonnevotten zijn het lekkerst als je ze binnen 1-2 dagen opeet. Invriezen kan eventueel ook, dan zijn ze tot 3 maanden houdbaar. Als je ze wil invriezen, rol ze dan nog niet door de kaneelsuiker, maar doe dit direct na het ontdooien en opwarmen.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

4 reacties

  1. Anouk schreef:

    Kan ik ipv boter ook margarine gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet getest en zou ik niet per se aanraden, maar je kunt het proberen natuurlijk!

  2. Ellen schreef:

    Vorige week gemaakt, ze zijn heerlijk! De laatste ronde rijzen heb ik in de oven gedaan. Ongeveer 25 minuten op 30 graden, gaat perfect. Een aanrader!

  3. Anouk Pijpe schreef:

    Margarine geprobeerd, is goed gegaan, ze waren iig erg lekker!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept