Zin in Limburgse nonnevotten, maar is het nog lang geen carnaval? Met dit recept, inclusief handige baktips, maak je ze gewoon in eigen keuken! Ik ben ook in de achtergrondverhalen rondom deze lekkernij gedoken, dus daar lees je in het artikel alles over.
Wat zijn nonnevotten?
Als je niet uit Limburg komt en er ook nog nooit carnaval hebt gevierd, dan is de kans best groot dat je nonnevotten niet kent. Doodzonde, want ze zijn ongelofelijk lekker. Qua deeg en smaak lijken nonnevotten op oliebollen of donuts, maar dan in de vorm van een losse knoop met dubbele lus. Voor nonnevotten maak je een luchtig, gefrituurd gistdeeg dat je na het bakken door een laagje kaneelsuiker rolt.
Ze worden vooral gegeten met carnaval, om een goede bodem te leggen tijdens Vastelaovend, maar ook tijdens oud & nieuw staan ze op tafel. Traditioneel worden ze gebakken vanaf 11 november tot Aswoensdag, maar tegenwoordig worden ze door sommige bakkerijen het hele jaar door gebakken. Aangezien ik geen carnavalsvierder ben kun je wel raden dat ik ze zelf heb gebakken.
Wat betekent nonnevotten?
Letterlijk vertaald is ‘vot’ Limburg dialect voor kont en er wordt beweerd dat hiermee verwezen wordt naar ‘de zusters Franciscanessen’ uit Sittard. Zij introduceerden deze lekkernij in 1600, terwijl ze het uitdeelden aan iedereen die oude kleding kwam brengen in het klooster.
Kan ik ipv boter ook margarine gebruiken?
Dat heb ik niet getest en zou ik niet per se aanraden, maar je kunt het proberen natuurlijk!
Vorige week gemaakt, ze zijn heerlijk! De laatste ronde rijzen heb ik in de oven gedaan. Ongeveer 25 minuten op 30 graden, gaat perfect. Een aanrader!
Margarine geprobeerd, is goed gegaan, ze waren iig erg lekker!