Speculaas tiramisu (met speculoos)

22 november 2022
Speculaas tiramisu (met speculoos)
30

Een speculaas tiramisu maken zonder koffie, zonder ei en zonder alcohol? Geen probleem! Deze speculaas tiramisu met speculoospasta is hartstikke kidsproof en ook de volwassenen hebben er hier van gesmuld.

Speculaas tiramisu recept

Voor dit kindvriendelijke speculaas tiramisu recept heb ik de lange vingers uit een klassieke tiramisu ingeruild voor speculaas koekjes. Niet alleen erg lekker, ze geven ook een echte december vibe aan het recept.

Die speculaasjes doop je vervolgens niet in koffie, want het is volgens mij een zeldzaamheid dat kinderen van koffie houden. Maar ze moeten wel lekker zompig worden, dus gebruikte ik chocolademelk om ze in te dippen. Als je de chocolademelk zelf maakt dan kun je beslissen hoe sterk de chocoladesmaak moet zijn, maar je kunt ook gewoon kant-en-klare chocomelk gebruiken voor deze speculaas tiramisu.

Tiramisu zonder ei

Deze speculaas tiramisu heb ik ook zonder ei gemaakt. In principe maak ik al mijn tiramisu recepten zonder ei, maar bij deze kindvriendelijke variant leek me dat nog belangrijker. De combinatie van mascarpone met slagroom is daarentegen zeker zo lekker. De mascarpone wordt lekker luchtig door de toevoeging van (opgeklopte) slagroom.

speculaas tiramisu met chocomelk

speculaas tiramisu met speculoos

Speculaas tiramisu met speculoospasta

Als kers op de taart besloot ik om een verrassing van speculoospasta in de tiramisu te verwerken. Middenin smeerde ik een lekkere laag speculoos die ik liet smelten in de magnetron zodat het smeerbaar wordt. Reuze makkelijk en ontzettend lekker, al helemaal voor kinderen echt een traktatie.

Een volledige speculoos tiramisu maken? Dat kan natuurlijk ook! Vervang de speculaasjes dan simpelweg door speculooskoekjes en klaar ben je. Ook erg lekker!

Wil je deze speculaas tiramisu nou juist wel met koffie en alcohol maken? Dat kan uiteraard. Vervang de chocolademelk in het recept dan voor 250 ml sterke koffie en 150 ml koffielikeur of Baileys. Zo kun je een variant maken voor de volwassenentafel én voor de kindertafel. Breng duidelijk verschillende decoratie aan op de bovenkant zodat het verschil tussen de schalen goed te zien is.

speculaas tiramisu recept

MEER KIDSPROOF RECEPTEN

In het tweede deel van Het Kinderbakboek vind je 30 nieuwe zoete én hartige recepten voor kinderen die allemaal zijn voorzien van stap-voor-stap illustraties. Alle recepten zijn eenvoudig uitgelegd zodat iedereen ermee aan de bak kan. Een perfect boek voor alle kleine koekenbakkers! Wat bak je als eerst? De pannenkoekentaart of dino koekjes?

BESTEL NU!

Afbeelding
speculaas tiramisu kidsproof

Veelgestelde vragen: speculaas tiramisu

Hoe lang moet tiramisu opstijven?

Tiramisu wordt eigenlijk alleen maar lekkerder als het langer (in de koelkast) staat. Dan trekken de smaken goed in elkaar en worden de koekjes helemaal zacht en ‘zompig’. Ik adviseer daarom om tiramisu altijd een dag voor het serveren te maken, zodat het tenminste een hele nacht kan opstijven en één geheel wordt.

Kan ik deze speculaas tiramisu ook in een glas maken?

Zeker weten! Het concept werkt hetzelfde met de lagen die je aanbrengt, alleen verdeel je alles niet over een grote schaal, maar over 10 – 12 glaasjes. Je kunt hier een voorbeeld bekijken.

Welke alcohol of likeur past het beste bij tiramisu?

Allereerst: als je deze tiramisu maakt voor kinderen dan moet je natuurlijk geen alcohol gebruiken. Maar voor de volwassenen heb ik wel een paar tips. Advocaat (deze gebruik je om de speculoospasta te vervangen) smaakt bijvoorbeeld goed bij een speculaas tiramisu, maar ook koffielikeur of Baileys smaakt er goed bij. Deze laatste twee likeuren meng je door 250 ml koffie en dit vervangt vervolgens de chocolademelk in het recept.

Welke chocomelk gebruik je?

Je kunt kant-en-klare chocolademelk gebruiken, maar ik heb ervoor gekozen om zelf chocomelk te maken met wat cacaopoeder en gesmolten chocolade. Daardoor kon ik de chocoladesmaak wat sterker maken.

 

Speculaas tiramisu recept

Recept afdrukken

4.50 van 4 stemmen

Speculaas tiramisu

Deze speculaas tiramisu met speculaasjes en speculoospasta, maar zonder koffie en zonder alcohol is een geweldig tiramisu recept voor kinderen.
Porties: 12 porties
30 x 15 cm (of 20 x 25 cm)

Ingrediënten

  • 250 ml slagroom
  • 500 gram mascarpone
  • 60 gram fijne kristalsuiker
  • 400 gram speculaasjes
  • 400 ml chocolademelk
  • 250 gram speculoospasta
  • cacaopoeder decoratie

Instructies

  • Doe de slagroom met de mascarpone en de fijne kristalsuiker in een kom en mix zo’n 3-5 minuten tot er een romig, stevig en glad geheel ontstaat.
  • In een platte schaal schenk je 200 ml chocolademelk. Dip hier ongeveer 10-12 speculaasjes voor een aantal seconden in. Let op, de koekjes worden snel té zompig en dan breken ze af als je ze wil verplaatsen.
  • Leg de koekjes in een rechthoekige schaal totdat de hele bodem bedekt is. Verdeel hier dan de helft van het mascarpone-slagroom mengsel overheen.
  • Verwarm de speculoospasta kort in de magnetron totdat het meer vloeibaar is, maar niet (te) warm. Verdeel over het mascarponemengsel en smeer gelijkmatig uit.
  • Herhaal bovenstaande drie stappen voor nog 10-12 speculaasjes en het resterende mascarponemengsel. Zet de tiramisu voor het lekkerste resultaat nu een nacht in de koelkast. De tiramisu kan ook onmiddellijk geserveerd worden, ga dan meteen door naar onderstaande stap.
  • Haal de tiramisu uit de koelkast en bestrooi met wat cacapoeder. Neem 5-6 speculaasjes (afhankelijk van het aantal gewenste porties), breek doormidden en steek ter decoratie in de tiramisu. Snijd de tiramisu in 10 tot 12 stukken, met op elk stukje een half speculaasje.

Tips

  • Ook deze tiramisu kun je natuurlijk opbouwen in kleine glaasjes of individueel op een bordje zoals we hier en hier hebben gedaan.
  • Je kunt de tiramisu in de laatste stap ook decoreren met speculoos koekjes, speculaasbrokken of met pepernoten. 
Bewaren

Deze tiramisu kun je tot 4 dagen in de koelkast bewaren.

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

8 reacties

  1. Yasemin schreef:

    Heb je ook toevallig vegan versies gebak,taartjes en ander lekkers,zolang het maar vegan kan is aub,u levert top werk ben een grote fan van uw kunnen

    1. Laura's Bakery schreef:

      Er staan zeker vegan recepten op Laura’s Bakery, bijvoorbeeld:
      https://www.laurasbakery.nl/vegan-frambozencheesecake/
      https://www.laurasbakery.nl/vegan-brownies/

  2. Janneke schreef:

    Welke verhoudingen gebruik je dan bij het zelf maken van de chocolademelk?

    1. Laura's Bakery schreef:

      De verhoudingen waren ongeveer: 250 ml melk met 50 gram chocolade en 2 tl cacaopoeder. Met het cacaopoeder kun je een beetje spelen in hoeveelheid.

  3. Liesbeth schreef:

    Ook lekker om wat koek- en speculaaskruiden door het mascarponemengsel te doen! 😋

  4. Corrie van Dael schreef:

    Vraagje, in het recept wordt 400 ml chocolademelk vermeld
    Maar als ik de tiramisu gaat maken lees ik 200 ml chocolademeld om de speculaasjes even in te dippen, wat gebeurd er met de overige 200 ml. Of lees ik het niet goed

    Met vriendelijke groet,
    Corrie van Dael

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je herhaalt dat proces later nog een keer in het recept. Zie stap 5. De eerste 200 ml + 10 tot 12 speculaasjes zijn dus voor de eerste laag tiramisu.

  5. Nadine Scheepers schreef:

    Een speculaastiramisu met koffie of Baileys, wat een zonde … dop gerust je speculaaskoekjes in speculaasjenever en doe wat kaneel in het mascarponemengsel.
    Jullie zullen nooit wat anders meer maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *