Een speculaas tiramisu maken zonder koffie, zonder ei en zonder alcohol? Geen probleem! Deze speculaas tiramisu met speculoospasta is hartstikke kidsproof en ook de volwassenen hebben er hier van gesmuld.
Speculaas tiramisu recept
Voor dit kindvriendelijke speculaas tiramisu recept heb ik de lange vingers uit een klassieke tiramisu ingeruild voor speculaas koekjes. Niet alleen erg lekker, ze geven ook een echte december vibe aan het recept.
Die speculaasjes doop je vervolgens niet in koffie, want het is volgens mij een zeldzaamheid dat kinderen van koffie houden. Maar ze moeten wel lekker zompig worden, dus gebruikte ik chocolademelk om ze in te dippen. Als je de chocolademelk zelf maakt dan kun je beslissen hoe sterk de chocoladesmaak moet zijn, maar je kunt ook gewoon kant-en-klare chocomelk gebruiken voor deze speculaas tiramisu.
Tiramisu zonder ei
Deze speculaas tiramisu heb ik ook zonder ei gemaakt. In principe maak ik al mijn tiramisu recepten zonder ei, maar bij deze kindvriendelijke variant leek me dat nog belangrijker. De combinatie van mascarpone met slagroom is daarentegen zeker zo lekker. De mascarpone wordt lekker luchtig door de toevoeging van (opgeklopte) slagroom.
BAKTIP: De tiramisu hoeft niet in de oven. Je kan hem daardoor (net zoals in dit recept) in een ovenschaal van ongeveer 30×15 cm bereiden, maar ook in 12 aparte ramekins of glazen schaaltjes.
Heb je ook toevallig vegan versies gebak,taartjes en ander lekkers,zolang het maar vegan kan is aub,u levert top werk ben een grote fan van uw kunnen
Er staan zeker vegan recepten op Laura’s Bakery, bijvoorbeeld:
– https://www.laurasbakery.nl/vegan-frambozencheesecake/
– https://www.laurasbakery.nl/vegan-brownies/
Welke verhoudingen gebruik je dan bij het zelf maken van de chocolademelk?
De verhoudingen waren ongeveer: 250 ml melk met 50 gram chocolade en 2 tl cacaopoeder. Met het cacaopoeder kun je een beetje spelen in hoeveelheid.
Ook lekker om wat koek- en speculaaskruiden door het mascarponemengsel te doen! 😋
Vraagje, in het recept wordt 400 ml chocolademelk vermeld
Maar als ik de tiramisu gaat maken lees ik 200 ml chocolademeld om de speculaasjes even in te dippen, wat gebeurd er met de overige 200 ml. Of lees ik het niet goed
Met vriendelijke groet,
Corrie van Dael
Je herhaalt dat proces later nog een keer in het recept. Zie stap 5. De eerste 200 ml + 10 tot 12 speculaasjes zijn dus voor de eerste laag tiramisu.
Een speculaastiramisu met koffie of Baileys, wat een zonde … dop gerust je speculaaskoekjes in speculaasjenever en doe wat kaneel in het mascarponemengsel.
Jullie zullen nooit wat anders meer maken!
Even een vraagje: doe je de speculoospasta alleen in het midden of ook nog bovenop? Ik zie dat de bovenste 3 stappen herhaald moeten worden, maar is dat ook de stap met de pasta?
Daar heb je helemaal gelijk in! Ik heb het meteen even aangepast in het recept. Ik heb de speculoospasta dus alleen in het midden gesmeerd.
Top! Dankjewel! ☺️
Ik ben zelf geen fan van chocomelk . Kan ik dit bijvoorbeeld verdunnen met amandelmelk of gewone melk?
Ook ben ik lactose intolerant. Kan ik lactosevrije room opkloppen tot slagroom?
Als het goed is bestaat er lactosevrije slagroom. En ja je kunt de chocolademelk verdunnen met een melk naar keuze (gewone melk zou ik dan niet gebruiken ivm je intolerantie).
Top Laura!!
Nu heb ik ook een versie voor de kids en zwangeren aan de kersttafel! Dankje!