Het is bijna december en dat vraagt natuurlijk om een lekker recept met speculaaskruiden. Combineer deze kruiden met de klassieke sprits en er ontstaat een ontzettend lekker en makkelijk koekjesrecept: speculaas spritsen!

Speculaas spritsen bakken

Als je mij vraagt om december als een geur te omschrijven, dan kies ik sowieso voor de geur van verse speculaaskruiden. Het liefst in de vorm van versgebakken koekjes! De sprits is een typisch Nederlands koekje en laten speculaaskruiden nu ook typisch Nederlands zijn. Alleen al daarom is dit een leuke combinatie, maar vooral heel erg lekker.

BAKTIP: Om mijn zelfgemaakte speculaaskruiden te bewaren gebruik ik kruidenpotjes of kleine weckpotjes die goed luchtdicht afsluiten.

Het is alweer even geleden dat ik deze lekkere speculaas spritsen bakte, maar ik bak ze aankomende decembermaand zeker nog eens. Alleen al voor die lekkere geur in mijn keuken. Ook erg leuk voor Sinterklaas trouwens, als afwisseling op de kruidnoten. Ik zou er alleen niet mee gaan strooien, zonde van de spritsen. 😉

Speculaas spritsen bakken

Spritsen met speculaaskruiden

Speculaas koekjes

Houd jij net zoals ik heel erg van speculaaskruiden en van koekjes bakken? Dan kan je vast nog wel wat meer inspiratie gebruiken op dit gebied. December is immers echt de maand om lekker de keuken in te duiken en iets zoets te bakken.

Deze heerlijke speculaas koekjes recepten moet je zeker eens geprobeerd hebben:

Misschien laat jij het bakken liever aan iemand anders over. In dat geval is mijn 50x Koekjes bakboek een echte aanrader om cadeau te geven aan een enthousiaste thuisbakker in jouw omgeving!

50X KOEKJES

Makkelijke recepten voor 50 heerlijke koekjes. Maak zelf klassiekers als stroopwafels en gevulde koeken. Of kies voor de mateloos populaire en ontzettend lekkere chocolate chip cookies. Naast 50 overheerlijke recepten leer je ook meer over het bakken van koekjes zelf. Van de werking van ingrediënten tot op maat gemaakte tips voor ieder recept. 

Bestel hier!

Afbeelding

Speculaas spritsen maken

Ga je voor het eerst spritsen bakken? Dan raad ik je aan om onderstaande tips eerst even door te lezen. Het maken van speculaas spritsen is hartstikke makkelijk, maar tegelijkertijd heeft spritsendeeg een eigen handleiding. Met deze tips gaat er niks mis!

Roomboter

  • Van groot belang: zorg dat de roomboter die je gebruikt op kamertemperatuur is. Niet gesmolten, maar liefst wel aan de zachte kant. Het is anders onmogelijk om de spritsen op de bakplaat te spuiten. Ook bij het gebruik van zachte boter is hier enige kracht voor nodig.
  • Voor een succesvol spritsendeeg moet de roomboter lang gemixt (of met de hand gewreven) worden. De structuur van het deeg moet zacht en romig aanvoelen (zalvig noemen bakkers dat ook wel) en de kleur moet tegen het witte aan zitten.

Wrijfdeeg

  • Spritsen maak je met een wrijfdeeg en dat moet direct gebruikt worden. Je kunt het wrijfdeeg dus niet in de koelkast bewaren tot een later moment, want dan gaat de luchtige en zalvige structuur verloren.
  • Het is van belang dat je spritsen van gelijke grootte spuit, anders bakken de speculaas spritsen niet gelijkmatig gaar. Ik heb ze voor dit recept in een ronde vorm gespoten, maar kijk voor meer inspiratie ook eens in mijn basisrecept voor spritsen en in het recept voor Utrechtse spritsen.

Speculaas spritsen opspuiten

  • De sprits is een koekje dat je op de bakplaat moet spuiten met behulp van een spuitzak. Spritsendeeg is erg stevig, dus je hebt kracht in je handen en sterke spuitzakken nodig. Spuit de spritsen zo compact mogelijk, recht van boven en draai het uiteinde van de spuitzak steeds stevig aan, daardoor hoef je minder kracht te zetten.
  • De spuitmond moet groot genoeg zijn, anders krijg je het deeg er niet goed doorheen. Ik gebruikte een gekartelde spuitmond van een cm doorsnede, zoals deze.
Speculaas recepten sinterklaas

 

Speculaas spritsen recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.75 van 4 stemmen

Speculaas spritsen recept

Spritsen zijn op zichzelf al hartstikke lekker, maar dit recept voor speculaas spritsen met pecannoot zijn al helemaal niet te versmaden.
Porties: 16 koekjes

Ingrediënten

Speculaas spritsendeeg

  • 150 gram ongezouten roomboter tenminste op kamertemperatuur of nog iets zachter
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 25 gram losgeklopt ei
  • 200 gram (Zeeuws) bloem
  • 1 el speculaaskruiden
  • snuf zout
  • pecannoten

Extra benodigdheden

  • spuitzak
  • gekartelde spuitmond zoals een 1M

Instructies

  • Om spritsen te bakken maak je een wrijfdeeg. Dit kan met de hand op je aanrecht, maar het kan ook met de mixer met een platte menghaak of vlindergarde. Ik koos voor het laatste.
  • Doe de boter en de basterdsuiker in de kom van een staande mixer en mix tot het geheel wittig is geworden en zalvig aanvoelt, dat duurt zeker 3 minuten, misschien wel langer.
  • Voeg nu de overige ingrediënten toe en mix nogmaals voor enkele minuten tot alles vermengd is en je een samenhangend deeg hebt.
  • Doe het deeg in de spuitzak met gekartelde spuitmond (1M bijvoorbeeld, de spuitmond moet in ieder geval groot genoeg zijn) en spuit jouw gewenste vorm sprits op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Hou de spuitzak recht boven de bakplaat als je de spritsen op spuit en spuit ze compact. Gebruik voor iedere sprits hetzelfde formaat en dezelfde vorm, zodat de baktijd voor ieder koekje gelijk is. Ik maakte de speculaas spritsen rond en drukte een pecannoot in het midden.
  • Bak de koekjes in 15-20 minuten goudbruin op 180 C° (boven- en onderwamte). De baktijd is afhankelijk van het formaat, maar een goed gebakken sprits herken je aan de randjes die mooi goudbruin zijn geworden en het koekje zelf goudgeel is.

Tips

  • Je kunt i.p.v. losse spritsen ook 3 lange stroken van het deeg zigzaggend op de bakplaat spuiten. Na het bakken moet je de stroken dan meteen met een (palet)mes snijden tot het gewenste formaat koek.
  • 25 gram losgeklopt ei staat ongeveer gelijk aan een half ei (M). Het heeft de voorkeur om dit af te wegen op de weegschaal.
Tips

Je kunt i.p.v. losse spritsen ook 3 lange stroken van het deeg zigzaggend op de bakplaat spuiten. Na het bakken moet je de stroken dan meteen met een (palet)mes snijden tot het gewenste formaat koek.
Bewaren

Net zoals de meeste koekjes kun je spritsen 4 – 6 weken bewaren in een afgesloten trommel. Lees alles over het bewaren van koekjes.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept