In onderstaand artikel vind je een makkelijk recept voor chocolade suikerkoekjes. Deze chocoladekoekjes behouden hun vorm tijdens het bakken en dat is ideaal als je ze wil decoreren met royal icing of als je simpelweg hele leuke koekuitstekers gaat gebruiken.
Chocolade suikerkoekjes maken
Deze chocolade suikerkoekjes zijn een variant op het recept voor gewone suikerkoekjes dat ik al eerder online zette. Dit recept gebruik ik altijd wanneer ik koekjes decoreer met royal icing en ze daarom hun vorm moeten behouden tijdens het bakken. Doordat je in verhouding veel bloem gebruikt vind ik de gewone suikerkoekjes vooral lekker met een laagje icing. Deze chocolade variant daarentegen is ook zonder icing al om van te smullen! Ze behouden hun vorm in de oven en ruiken heerlijk, ook niet onbelangrijk. Dus of je nu een middagje met de kinderen chocoladekoekjes in alle vormen wilt bakken of dat je zelf nog met royal icing aan de slag wilt, dit recept is een aanrader!
BAKTIP: Met een verstelbare deegroller bepaal je met behulp van de ringen de dikte van het deeg dat je wilt uitrollen.
Wauw wat mooi!
JE KAN ZE BETER CACOAKOEKJES NOEMEN!!!
(geen haat hoor! echt geen haat<3)
Ze zien er prachtig uit! Ook allemaal precies hetzelfde formaat!
Ja, dat is echt ideaal als je ze nog wilt decoreren 😉
Mmmm koekjes! En wat zien ze er prachtig uit.
Goed recept maar de deeg is zo plak erig
Wat een mooie, strakke koekjes!
Hoi Laura,
Ze zien er echt heerlijk uit!
Ik maak al enige tijd met veel succes jouw gewone suikerkoekjes. Hoe bak jij de koekjes zo mooi egaal gekleurd? Ik bak ze in een hete luchtoven, maar daar komen ze niet zo mooi uit als jouw koekjes.
Groetjes,
Manon
Als je een hetelucht oven gebruikt moet je de temperatuur zo’n 10-20 graden lager zetten, dan zal het beter gaan 😉
Wauww wat zien ze er perfect uit!!
Heb je nog een tip om het deeg zo mooi gelijkmatig dik uit te rollen? Zo perfect en gelijkmatig als het er bij jou uitziet, lukt het mij eigenlijk nooit….. 🙁
Ik werk meestal gewoon ‘op het oog’ en zorg dat ik de druk op de rolstok gelijkmatig verdeel/uitoefen. Wat je ook nog kunt proberen zijn latjes aan beide zijden van het deeg leggen van gelijke dikte. Als je een Wilton roller gebruikt kun je hiervoor ook speciale ringen kopen die je om het uiteinde van de roller kunt doen, heeft dezelfde werking als de latjes.
Ze zien er heerlijk uit! Leuke vormpjes heb je gebruikt!
Ik krijg het inderdaad ook nooit zo mooi en regelmatig dun uitgerold! Die van jou zien er altijd zo gelijkmatig en netjes uit. Heb je er misschien een trucje voor zodat ik ook mooie koekjes krijg? Bij voorbaat bedankt!
Tot de volgende keer enneh…..je koekjes zien er weer zeer smakelijk en keurig netjes uit!
Groetjes, Marja. 😀
Ik werk meestal gewoon ‘op het oog’ en zorg dat ik de druk op de rolstok gelijkmatig verdeel (hopelijk klinkt dat logisch!). Wat je ook nog kunt proberen zijn latjes aan beide zijden van het deeg leggen van gelijke dikte, als je roller daar op rust heb je een mooie gelijke dikte. Als je een Wilton roller gebruikt kun je hiervoor ook speciale ringen kopen die je om het uiteinde van de roller kunt doen, heeft dezelfde werking als de latjes.
Oh wat zijn ze mooi en zo recht allemaal! Inderdaad fijn om zulke mooie en rechte koekjes te mogen decoreren. Wanneer gaan we weer aan de slag ????
Liefs, Mam ♥
Bedankt voor het recept. Ik vind ze inderdaad veel lekkerder dan de gewone (vanille) suikerkoekjes.
Ik vroeg me eigenlijk af hoe je kan checken of ze gaar zijn. Normaal zie je dat aan de gekleurde randjes maar omdat de chocoladeversie zo donker zijn niet. En voelen of ze gaar zijn kan denk ik ook niet, want ze zijn meteen na het bakken nog zacht
Je kan het bij deze koekjes niet echt zien inderdaad. Maar als je weet hoelang de gewone suikerkoekjes nodig hebben in jouw oven, kun je die tijd voor deze koekjes ook gewoon aanhouden.
hallo
ik heb laatst op aliexpress een paar schattige panda cookie cutters gekocht en ze zijn super leuk !
ik zou ze ook bestellen als je ze maakt zou ik deze koekjes gebruiken
ik heb die panda cookie cutters ook !
ik heb ze laats nog gebruikt echt super schattig
op een youtube kanaal laat ze zien hoe je het deeg maakt en hoe je ze in elkaar zet kijk maar op kawaisweetworld
veel succes
Lekker!
Ga ik zeker eens maken.
De oven temperaturen die in jou blogs staan, is dat altijd de temperatuur voor een elektrische oven? Ik heb namelijk een hetelucht dus dan moet ik daar even rekening mee houden dat ik hem wat lager zet toch?
alvast bedankt
Klopt inderdaad, voor een elektrische oven met boven en onderwarmte. Voor hetelucht zet je de temperatuur 20% lager.
Hey Laura,
Ik heb het deeg gisteren namiddag gemaakt met mijn meisjes,
heb het in de koelkast gelegd,en dan was er onverwacht bezoek.
Waardoor ik dus geen koekjes meer gebakken heb.
Is dat erg dat ik het deeg nu nog gebruik?
of moet ik nieuwe gaan maken
(het deeg ziet en smaakt nog lekker,zat in de koelkast met folie rond)
groetjes Annelies
Je kunt het zeker nog gebruiken. Minimaal een uur koelen is het best. Maar zelfs als je het een paar dagen laat koelen is het goed 🙂
Hoi Laura,
Ik wil voor serious rescue actie koekjes gaan bakken. Nou wil ik alvast een paar ballen deeg voorbereiden zodat we met veel man tegenlijk in een avond kunnen rollen uitsteken en bakken.
Hoeveel dagen kun je het deeg in de koelkast bewaren? Kan dat een kleine week (5 dagen)?
Ja hoor, dat kan zeker. Succes met de actie!
Hallo,
Hoe lang zijn de koekjes houdbaar nadat ze gebakken zijn en hoe kun je de koekjes het best bewaren!
Groetjes
Hier lees je alles over het bewaren van koekjes: http://www.handigebaktips.nl/koekjes-bewaren/
Wat een heerlijke koekjes zijn dit!! Ook erg leuk om met de kinderen te maken 😉
Alle vormpjes konden worden gemaakt; van smileys tot hartjes en bloemetjes. Handig!
Oh dit lijken mij heerlijke koekjes. Even een vraagje. Welke bloem moet ik gebruiken?
Ik heb tarwebloem en patentbloem in huis.
Wat heb je trouwens een mooie site!
Beide kan, ik heb zelf patentbloem gebruikt voor deze koekjes. En bedankt 🙂
50 gr vanille suiker, bedoel je dat ik bijna 7 ZAKJES vanille suiker in het deeg verwerk???
Dat bedoel ik inderdaad 🙂 is voor de smaak ivm de grote hoeveelheid bloem.
Ik heb ze op mijn werk gemaakt (ben kok in een supermarkt) voor valentijnsdag en ze zijn geweldig gelukt 🙂 bedankt voor dit recept!
Ik heb deze koekjes vandaag gemaakt als valentijnskado voor mijn verloofde. Hij was er erg blij mee! Ze waren heerlijk!
heb niet genoeg vanille suiker wat kan ik gebruiken als alternatief?
zou dan de gewone suiker gebruiken.
Hallo!
Ik bak deze koekjes vaak, aangezien iedereen ze hier heerlijk vind!
Alleen blijven ze vaak nog wat zacht van binnen?
Ik snap dat ik ze wat langer moet bakken om ze wat harder te krijgen, maar ze branden dan meteen zo snel aan..is er misschien een handige tip om ze perfect te krijgen?
Groetjes
Toch echt iets langer bakken als je ze iets harder wilt. Heb je de artikelen over koekjes op Handigebaktips.nl al gelezen? Daar geef ik ook allerlei tips 🙂
Hoi Laura,
Bedankt voor dit prachtige recept! Vanmorgen heb ik samen met mijn zoontje van bijna 4 het deeg gemaakt en in plakken in de koelkast gezet en nadat we boodschappen gedaan hadden mocht hij dan eindelijk koekjes maken. Hartjes vooral, voor iedereen die hij lief vindt, maar ook nog wat andere vormpjes. Na het bakken hebben we er heerlijk van gesmuld, ze smaken echt super!
Heel erg bedankt voor dit fijne recept, we hebben er veel plezier van gehad. 🙂
Vanmiddag met de kids koekjes gebakken. 2x basis recept gebruikt. 1/4 met cacao, 1/4 met roze kleurstof, 1/4 met groene kleurstof en 1/4 zonder extra toevoeging. Kids vonden het geweldig! Wat een kleurenfestijn! Voordat de koekjes de oven in gingen, hebben ze de koekjes nog versierd met zilverenballetjes en gekleurde suikerballetjes. Heerlijk zijn de koekjes geworden! Goed recept hoor!
Dit recept was echt super! Heb ze gemaakt in de vorm van een tulp (voor mijn zieke oma) en ze gedecoreerd met witte chocolade en een combi van witte en melk chocolade. Het was heel leuk om ze te maken!
Beste Laura,
De koekjes heb ik al twee keer zeer succesvol gemaakt. Vandaag zijn ze echter iets minder goed gelukt. Aan de bovenkant zie je er niets aan gelukkig, maar in de onderkant zitten opeens in een aantal koekjes barstjes en (een soort van) luchtbelletjes. Toen ik de vormpjes uitstak in het deeg, was het deeg mooi glad. Weet u hoe deze barstjes en belletjes zijn ontstaan?
Alvast hartelijk bedankt voor uw reactie.
Dat gebeurt wel vaker aan de onderkant. Ik merk zelf meestal dat dit bij de koekjes gebeurt waarvan ik het deeg al 2 of 3 keer opnieuw uitgerold heb (en waarbij dus ook wat bloem is toegevoegd hierdoor)
Bedankt voor uw snelle reactie! Het deeg was inderdaad bij sommige koekjes al meerdere keren uitgerold. Dan weet ik dat ik daar de volgende keer extra op moet letten.
Hai, kan ik de cacaopoeder ook weglaten?
Dan zou ik het recept voor de gewone suikerkoekjes maken.
Gebruik je hiervoor best gewone patisseriebloem of zelfrijzende bloem of maakt het geen verschil?
+ kan het kwaad als je vormpjes van verschillende groottes gebruikt? of best apart bakken?
Gewone bloem zoals in het recept staat. Als het zelfrijzend moet zijn staat dit erbij. Verschillende groottes kun je het best apart bakken.
hey hey, gebruik je gewoon cacaopoeder? de zuivere vorm dan of neem je nestquick?
Ja gewoon zuivere cacaopoeder. Nesquick is een mix voor chocolademelk waar cacaopoeder onderdeel van is.
Kan het wel met Nesquik of is zuivere cacao noodzakelijk?
echte cacao is nodig voor dit recept.
Dank je! Heb het direct gekocht 🙂
Hallo Laura,
Kan ik gewone suiker gebruiken voor dit recept? Ik heb geen basterdsuiker meer in huis..
Alvast bedankt
Ja hoor kan ook 🙂
Hallo Laura,
In België kan ik niet makkelijk witte basterdsuiker vinden.
Kan ik dit vervangen met gewone kristalsuiker?
Alvast bedankt,
Katia
Dat kan, je krijgt wel een iets andere structuur.
Ik zou het prettig vinden, als de letters op deze website meer contrasteren met de achtergrond. Grijze en lichtblauwe letters tegen een witte achtergrond en omgekeerd kan ik bijna niet lezen.
Misschien even kijken naar de instellingen van je scherm? Dat kan ook uitmaken namelijk. We hebben al donkergrijze letters gebruikt zodat het juist goed leesbaar is. En het groen-blauw is (vaak) dikgedrukt zodat het opvalt, al moet dit in oudere artikelen nog aangepast worden, zijn we mee bezig 😉
Hoi laura, dank voor dit mooie recept. Kan ik hiervoor ongeveer 6/7 zakjes vanille suiker voor gebruiken? Die van 8 gram per zakje..
Je moet gewoon 50 gram toevoegen, als je meer/minder wilt gebruiken dan moet je de andere hoeveelheid suiker daar op aanpassen.
ik heb dus vormpjes van de gezichten van mickey en minnie (uitsteek en stempel).
Ik wil er zowel chocolade als naturel/vanille van maken. kan ik dit recept dan voor chocolade gebruiken? en voor naturel het beste de shortbread? of deze maar dan zonder de cacao?
Ik hoor het graag.
er staan ook vanille suikerkoekjes online.
Heb deze willen proberen maar als ik ze wil verleggen naar de bakplaat vallen ze uiteen ? met een spateltje lukt het enkel bij de gewone ronde vormen.. ik het zo een mooie vlindervorm die ik zou willen gebruiken maar bij deze vallen ze op elke mogelijke manier uiteen.. vind hier ook geen tips over en heb alles uit het recept gevolgd.. HELP ?
Hi Mandy, als ze uit elkaar vallen heb je teveel bloem gebruikt waarschijnlijk. Heb je het deeg vaak opnieuw uitgerold in bloem?
Hi! De eenige bloem die ik heb gebruikt was uit het recept.. ik heb tussen 2 bakpapiervellen uitgerold ?
Kan ik voor deze koekjes ook plantaardige margarine gebruiken? Ik weet dat roomboter het lekkerste is maar ik ben fors lactose intolerant dus als ik ze zelf ook wil kunnen eten kan moet ik een alternatief bedenken.
Dat kan zeker, zal uiteraard wel iets invloed hebben op het resultaat.
Ik heb deze gebakken en ze smaken erg droog en cacao poeder achtig. Mijn machine had al bij de 4e of 5e eetlepel bloem moeite met mixen. Hoe kan dat? En hoe kan ik t oplossen? Kan ik gewoon een eitje extra toevoegen?
Ik zag ook dat t recept verschilt van t basisrecept koekjes. In welke zin is dit recept anders dan wanneer je in t basisrecept 50 gram bloem vervangt door cacaopoeder? 🙂
Heb de brownies ook geprobeerd, heeeeeel lekker:)
Niet t basisrecept. Deze chocovariant verschilt met de gewone suikerkoekjes variant.
Fijn dat de brownies in de smaak vielen! Je hebt het verschil inderdaad goed, dit is nu eenmaal de verhouding voor koekjes die niet uitlopen in de oven. Heb je ze misschien iets te lang in de oven gehad dat ze droog zijn geworden? Extra ei zou ik niet toevoegen (wordt cake-achtig dan), eerder een beetje boter en evt. suiker maar wel met risico op koekjes die hun vorm niet behouden.
Net gebakken! In plaats van boter margarine gebruikt (Bertoli met olijfolie) en niet gemixt (baby sliep), maar gewoon alles door elkaar gekneed. Rol gemaakt en in de koelkast gelegd en erna plakjes ervan gesneden (beetje met de hand uitgeduwd). Superlekker! Ik heb 200 gram witte basterdsuiker gebruikt en wat echte vanille essence. Echt erg lekker.
Ik maakte de koekjes eerst met tarwebloem, niet knapperig, slof en niet lekker. Jammer. Daarna met Zeeuwse bloem, heerlijk knapperig! Wat een verschil! Ik bak koekjes in vervolg met Zeeuwse bloem.
Wat bijzonder! Hier bak ik ze altijd met patent of tarwebloem en ze zijn nooit slof en altijd knapperig.
Hmm misschien doe ik toch iets fout hoor, De grotere koekjes waren toch wat slof van binnen. En toen ze nog maar net 15 minuten uit de oven waren waren ze wel knapperiger. Het was al een verschil met de vorige maar nog niet tevreden. Vandaag gingen we ze versieren, kerstkoekjes en een paar in de kerstboom met lintje.
Gisteren met mijn zoontje deze koekjes gebakken!
Het was een groot succes, het deeg was goed gelukt!
Vond het alleen naar mijn smaak en voor de kleine man wel een beetje veel cacao.
Volgende keer probeer ik het met wat minder.
Verder zijn ze prima geworden. Bedankt!
Zou ik overtollig deeg in kunnen vriezen, zodat ik het later kan gebruiken?
Ja hoor dat kan!
Hallo Laura
Klopt het dat er 50 gram vanille suiker ingaat, dat lijkt me erg veel ?
De koekjes zien er wel erg lekker uit
Dat klopt. Ik gebruik altijd zelfgemaakte vanillesuiker: https://www.laurasbakery.nl/zelf-vanillesuiker-maken/
Bedankt voor de snelle reactie
Fijne feestdagen
We hebben het deeg niet in de koelkast gedaan, er balletjes van gedraaid en vervolgens met fondantvormpjes op geduwd, echt super mooie koekjes!
Wat een geweldig recept zeg, nog nooit zulke superstrakke koekjes gemaakt! Ga de gewone suikerkoekjes ook nog proberen maar verwacht eigenlijk dat die ook super worden. Kan niet wachten deze te gaan versieren. Dank je wel!
Vorig jaar vond iedereen ons gingerbread house zo mooi, maar niet zo lekker. Dus dit jaar maak ik m van deze chocolade suikerkoekjes. Het smaakt in elk geval vast heerlijk en de koekjes lijken erg goed uit de oven te zijn gekomen! Heb er grote platen van gemaakt van 20 bij 20 en ze zijn superstrak en netjes geworden. Het helpt mij altijd om na het uitrollen en uitsteken, eerst de hele plaat met koekjes weer 10 minuten in de koelkast te zetten en daarna direct de oven in, dan loopt het helemaal niet uit. Heb gisteren tot diep in de nacht gebakken, want was wat laat begonnen voor kerst, maar kan niet wachten ze vandaag verder te versieren.
Ik heb de normale suikerkoekjes en deze koekjes op elkaar gelegd en opgerold. Daarna heb ik het in dunne plakjes gesneden.
Ik heb het ook zonder mixer gemaakt ( de mixer was stuk ) en de maten gewoon uit mijn hoofd gedaan ( de weegschaal was ook stuk ) ( We hadden toen een weegschaal geleend van de buren, maar die was ook stuk )