Zelf cranberry compote maken

Gepost: 3 december 2014 Laatst bewerkt: 24 juli 2024
Zelf cranberry compote maken

Met dit recept kun je super snel en eenvoudig cranberry compote maken. Het is echt ontzettend simpel en smaakt heerlijk bij allerlei kerstrecepten.

Zelf cranberry compote maken

Dit jaar ging ik met verse cranberry’s aan de slag en maakte ik een cranberry compote. Wat is dat lekker zeg! Ik kan je aanraden alvast een paar potjes compote te maken, er staan namelijk veel lekkere recepten op Laura’s Bakery met deze heerlijk frisse compote! Later in dit artikel zal ik je ook nog de nodige smakelijke tips voor combinaties geven.

BAKTIP: Wanneer je cranberry compote overhoudt, kan je dit prima in een afgesloten pot bewaren. Dille en Kamille heeft een fijn assortiment aan inmaakpotten en deksels.

Bakken met cranberry’s

Grappig genoeg heb ik vorig jaar de cranberry’s pas ontdekt. Ik was er altijd van overtuigd dat ik niet van cranberry’s zou houden, vooral de gedroogde versie leek me maar niks. Bleek dat even flink tussen mijn oren te zitten, want wat zijn ze lekker! Een paar favoriete recepten met cranberry’s:

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding
Zelf cranberry compote maken

Wat kun je maken met cranberry compote?

Ik waarschuwde je al eerder in dit artikel dat ik heel wat lekkere receptinspiratie heb waar je deze compote goed bij kunt gebruiken. Je kunt gaan voor de klassieke combinatie: serveer de cranberry compote bij het kerstdiner tijdens het hoofdgerecht naast wat gevogelte of wild.

TIP: Op Simone’s Kitchen vind je een fijne uitleg over het bakken van eendenborst en laat cranberry compote daar nou heel erg goed bij passen.

Nog veel leuker en lekkerder? Verwerk het in desserts of zelfs in je ontbijt! Heb je dat nog niet eerder gedaan, dan kan ik het je al helemaal aanraden. Ik help je op weg met wat lekkere recepten en combinatie tips.

Cranberry compote aan de ontbijt/brunch tafel

Cranberry compote bij het dessert

Snelle cranberry cinnamon rolls

sinaasappel-cranberry koekjes

Veelgestelde vragen:

Is dit een recept voor zoete cranberry compote of voor een zure variant?

Een beetje er tussenin, vind ik zelf. Cranberry’s zijn zuur van nature, dus ik vind niet dat dit volledig verloren moet gaan in een compote. Tegelijkertijd moet een compote natuurlijk wel lekker zoet zijn, dus dat is deze frisse compote ook zeker. Voeg gerust meer suiker toe (of verminder de suiker) als je dat lekkerder vind.

Hoelang kun je cranberry compote bewaren?

Ongeopend kun je de compote zo tot wel een jaar in de kast bewaren. Na openen bewaar je de compote in de koelkast.

Kan ik de compote ook met diepvries cranberry’s maken?

Ja, dat kan! Wel even volledig laten ontdooien en uitlekken voor gebruik.

Hoe kan ik smaken toevoegen aan dit recept?

In dit recept gebruikte ik citroen om de compote op smaak te maken. Hiervoor gebruik ik zowel het sap als de rasp van de schil van de citroen (ik gebruik deze fijne rasp). Maar eigenlijk kun je allerlei soorten citrusvruchten en specerijen gebruiken om extra smaak aan de compote toe te voegen. Zo maakte ik al eens een cranberry compote met sinaasappel en kaneel, ook een echte aanrader.

recept cranberry compote
cranberry compote maken

 

Zelf cranberry compote maken

Opslaan
Recept afdrukken

4.42 van 29 stemmen

Cranberry compote

Het is heel eenvoudig om zelf cranberry compote te maken! Dit kost weinig tijd en is heerlijk bij allerlei kerstrecepten.
Porties: 2 potten

Ingrediënten

  • 340 gram verse cranberry's
  • 250 ml water
  • 200 gram (fijne kristal)suiker
  • sap van een halve citroen
  • rasp van een hele citroen

Instructies

  • Vul een pan met water, suiker, citroensap en citroenrasp. Breng het mengsel aan de kook. Zodra het begint te koken voeg je de gewassen cranberry's toe.
  • Blijf roeren tot de bessen zijn open geknapt en het een soort geleiachtige substantie is geworden. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
  • Giet de cranberry compote in schone (uitgekookte) glazen potten en draai de deksel erop. Laat volledig afkoelen.
Bewaren

Ongeopend kun je de compote zo tot wel een jaar in de kast bewaren. Na openen bewaar je de compote in de koelkast, dan blijft hij 1-2 weken goed.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

50 reacties

  1. miriam schreef:

    MMmmm, zeker het proberen waard. Klopt het dat je gewone suiker hebt gebruikt?

    Gr Miriam

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb fijne kristalsuiker gebruikt

  2. Margot schreef:

    Mooie foto’s!

  3. Joke schreef:

    Wat ben ik blij met deze blogpost. Heerlijk!!!
    Dit gaan we zeker met de kerst weer maken.

    Liefs, Mam ♥

  4. Marja schreef:

    Ik heb het ook nog nooit gemaakt of gegeten omdat ik denk dat ik ze niet lust! Maar dat had jij dus ook en nu vind je ze lekker! Dus misschien moet ik dan toch maar eens een poging wagen. Het recept is makkelijk genoeg.
    Bedankt voor de tip Laura en dat je me moed gegeven hebt om het eens te proberen!
    Liefs en tot de volgende keer, Marja. 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik ben benieuwd wat je er van vindt! Ik vind het zelf erg lekker inderdaad 🙂

  5. Joke schreef:

    Wat een heerlijke Cranberry compote, ga hem vaak gebruiken.
    Dank je wel.
    Ik heb een vraag van andere orde.
    Ben op zoek naar een goede spuitzak.
    Heb er al tal loze gehad, maar nog nooit eentje waar ik echt fijn mee kon werken.
    Kun je advies geven ,BVBD.
    Met vriendelijke groeten Joke

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Joke,
      Ik gebruik altijd wegwerpzakken van Wilton, vind ik zelf ideaal!

  6. geja schreef:

    Hallo Laura,

    Ik heb een vraag over de citroen die jij voor dit recept gebruikt.
    Gebruik jij een onbespoten citroen of een gewone uit de supermarkt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Een gewone uit de supermarkt 🙂

  7. Alicia schreef:

    heei
    ik zag op een andere website
    een recept staan voor appel confituur
    misschien kan je dat ook een keer maken

  8. Dorien schreef:

    Durf het bijna niet te vragen, maar kan het ook met diepvries cranberry’s?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou ook wel kunnen ja, zolang je maar geen gedroogde gebruikt.

  9. Jolanda schreef:

    Hai Laura,

    Je hebt vast wel de de feestelijke frambozen-ijstaart uit de Allerhande gezien.
    Mijn vraag is zou ik de heerlijke cranberry compote ipv de frambozen kunnen gebruiken? En dan geen pistachenoten maar alleen witte chocola?

    Groetjes Jolanda en Toppieee voor je héérlijke recepten

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb de afbeelding gezien maar het recept (nog) niet gelezen. Maar volgens mij kun je dat prima vervangen hoor, klinkt al heerlijk 🙂

  10. Jolanda schreef:

    Bedankt Laura!

  11. Heleen schreef:

    Hoi Laura,

    Vandaag dit recept gemaakt. Ik vind hem iets te veel naar citroen smaken. Zelf zal ik de volgende keer minder schil en sap toevoegen. Maar verder een makkelijk en, evengoed, een lekker recept. Ik heb nog 4 potjes klaarstaan.

  12. bep den hartog schreef:

    een vraag kun je bij crenberrie compote ook geleisuiker gebruiken, kortere kooktijd? wil het vanavond gaan proberen. of raad je het volkomen af?

    lijkt me een lekker recept voor op de vla yogurt..

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou dat zelf niet doen. Het neemt zo ook amper tijd in beslag. Het hoeft maar zo’n 10 minuten te koken.

  13. bep den hartog schreef:

    crenberrie compote, gemaakt, erg lekker, bij de vla en yogert

  14. Alicia (MyCookieAddiction) schreef:

    hoi

    kan je hier een recept mee maken als cupcakes, taarten of cakepops !

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Alicia,
      Als je zoekt op cranberry compote kom je al verschillende recepten hiermee tegen op Laura’s Bakery 🙂

  15. Hanny schreef:

    In plaats van water, sinaasappelsap gebruiken, jammie. Iets meer vocht en na het koken de staafmixer er door, heerlijk op ijs. En dan staat er in de bijkeuken ook nog cranberrie likeur te rijpen.

  16. Joslin schreef:

    Hee Laura,
    Voor hoeveel potjes of hoeveel ml is dit ongeveer?
    Liefs Joslin

    1. Laura schreef:

      ik haalde er deze 3 potjes uit, dus zeg maar 2 flinke potten kun je er zeker mee vullen!

  17. Carlijn schreef:

    Lijkt me heerlijk! Zou je de citroen ook door limoen kunnen vervangen? En ook limoenrasp?

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, dat kun je zeker proberen.

  18. Saskia schreef:

    Hallo Laura,
    Het lijkt me een heerlijk recept. Heb ik het goed begrepen, dat je je het warm afsluit in een potje, en het dan af laat koelen?
    Groetjes, Saskia

    1. Laura schreef:

      Helemaal goed begrepen 😉

  19. Joke schreef:

    Wat een heerlijke cranberrycompote! En zo gemaakt! Dankjewel voor de heerlijke recepten!

  20. Marjolein schreef:

    Ik had verse cranberry’s meegenomen van Vlieland maandag dus gelijk compote gemaakt voor de kerst, maar ik hoop dat het nog indikt want nu is het meer cranberry-soep! 🙂 Maar lekker is het wel!

  21. Gerda schreef:

    Vandaag de compote gemaakt. Als extra smaakmaker nog een kaneelstokje toegevoegd. Het rook heerlijk in de keuken. Bedankt voor je recept, ik ga het verwerken in cakes.

  22. Marjolein schreef:

    Haha, gelukt hoor, het is in gedikt, wat een heerlijke compote, dank je wel voor het recept! Ga voor de kerst de croissants met witte chocola maken!
    Groetjes,
    Marjolein

  23. Helen schreef:

    Ben net klaar met het maken van de compote , gaan we morgen ( kerst ) gelijk gebruiken.

  24. Simone schreef:

    Hij was heel lekker! Hoe lang kun je hem na openen ongeveer in de koelkast bewaren?

  25. Maaike schreef:

    Heel erg leuk recept!
    Ik heb alleen een vraagje.
    Kan ik dit ook met ander fruit doen?
    Groetjes!

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, maar verhoudingen kunnen dan wel anders zijn.

      1. Maaike schreef:

        Dankjewel!

  26. Monique schreef:

    Hoi Laura heerlijk recept maar waarom kan het niet met gedroogde cranberry?
    Groetjes en fijne feestdagen,
    Monique

    1. Laura schreef:

      Omdat je het vocht nodig hebt

  27. Ilonka schreef:

    Bedankt voor dit heerlijke recept.
    Moet voor een aantal gerechten voor de kerst compote hebben en dacht dat ga ik zelf maken.
    Ben benieuwd wat mijn gasten ervan vinden?

  28. Sylvie schreef:

    Hoi Laura, kan ik in plaats van suiker een ander zoetmiddel gebruiken?agave siroop, of appelstroop………? Dank je!

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb ik zelf geen ervaring mee, durf ik je dus niet te zeggen helaas.

  29. Mary Muijs schreef:

    Hallo Laura, zojuist de cranberry compote gemaakt en staat nu buiten af te koelen. Vond het wat ad zure kant, extra rietsuiker en honing bij gedaan, warm geproefd: heerlijk. Dank voor het recept.

  30. Ester schreef:

    Ook heerlijk met steranijs

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept