How to: taart strak afsmeren

Gepost: 20 februari 2017 Laatst bewerkt: 15 juli 2022
92

Dit is alweer de derde keer dat je deze roze taart voorbij ziet komen. Eerst in de how to drip cake, toen als Valentijn drip cake en nu helemaal kaal. Vandaag heb ik namelijk weer een nieuwe how to: een taart strak afsmeren. Dat daar vraag naar is bleek wel na die eerste twee artikelen, iedereen wilde weten hoe je dat nu doet. Na een beknopte beschrijving bij de Valentijn taart, leg ik je in dit artikel uitgebreid uit hoe ik mijn taarten strak afsmeer.

Dit heb je nodig

 • een taart
 • botercrème (recept)

In dit voorbeeld heb ik een taart gebruikt die uit 3 lagen cake bestaat. Je kunt ook prima een taart van biscuit gebruiken, het principe is hetzelfde. Datzelfde geldt voor de botercrème. Er zijn meer mogelijkheden om de taart mee af te smeren, het kan ook met (opgeklopte) ganache bijvoorbeeld.

Crumb coat + basis

We beginnen met een dun laagje botercrème. Hiermee vul je als het ware alle kiertjes op en haal je oneffenheden weg. Dit wordt ook wel een crumb coat genoemd. Bij het afsmeren komen er namelijk ook altijd wat cakekruimels los en hiermee zet je ook die vast. Zo heb je na het ‘echte’ afsmeren geen zichtbare kruimels. Je hebt zo al een vrij strakke basis gemaakt. Je kunt nu gelijk doorgaan, of de cake even in de koelkast zetten zodat hij steviger wordt. Bij een biscuit doe ik dit wel eens, bij een cake meestal niet.

De volgende stap is de cake rondom voorzien van een laag botercrème. Ik begin bovenop en werk dan rondom de zijkant af. Het hoeft niet netjes, maar probeer wel om overal ongeveer evenveel botercrème aan te brengen. Ik gebruik hiervoor een spatel, maar je kunt ook een mes gebruiken.

Taart strak afsmeren

Tijd om de taart strak af te smeren! Ik gebruik hiervoor een deegschraper. Dit exemplaar is van plastic, maar ik heb ook een grote metalen die ik gebruik voor grotere en hogere taarten. Zorg in ieder geval dat je schraper hoger is dan je taart. Je koopt dit soort schrapers trouwens in kookwinkels. Met een grote spatel of mes kan het ook, alleen heb je dan iets minder controle over wat je doet.

Zet dan je schraper op het taartplateau (of waar je taart dan ook op staat), plaats hem in een schuine hoek tegen je taart aan. Denk qua hoek aan dezelfde hoek waarmee je met een mes je broodje smeert.

Belangrijk is dat je de schraper niet te hard tegen de taart drukt, anders schraap je de botercrème er namelijk af. Dat is niet de bedoeling, je wilt alleen de crème gelijkmatig verdelen en een strakke buitenkant krijgen.

Ga met de schraper rustig rondom de taart. Het makkelijkst is een draaiplateau om dit te doen, maar ook zonder lukt het prima. Ga door tot je tevreden bent met de zijkanten.

De bovenkant doe je als laatst. Schraap van de randen naar het midden toe om de rand zo scherp mogelijk te krijgen. Geloof mij dat het zelfs nog veel strakker kan dan je op de foto’s ziet.

Als laatst maak ik vaak nog even een rondje met de schraper rondom de taart, maar dit hoeft niet per se.

Schoon plateau

Nu is je taart wel heel mooi en strak, maar het plateau heeft nog wat restjes crème. Om dit schoon te maken neem ik een stukje keukenpapier wat ik om mijn vinger wikkel, zo kun je het plateau heel voorzichtig schoonmaken.

Eerst doe ik dit met een droog stukje papier, daarna maak ik hem een beetje vochtig om zo de vettige vegen ook weg te kunnen halen. Kijk wel heel goed uit, je wilt niet per ongeluk met je vinger in de taart prikken. Ik zal je ook vast vertellen dat dit je geheid wel een keer gaat gebeuren, ik ben hier zelf ook -nog steeds- schuldig aan.

En dat is het! Ik hoop dat met deze uitleg het helemaal duidelijk is hoe je een taart strak afsmeert. Zoals je ziet is het echt niet moeilijk. Meer een kwestie van oefening en geduld.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

72 reacties

 1. Irene schreef:

  Voor een superstrakke bovenkant moet je eens het truukje van lifeofpie gebruiken. Botercreme op bakpapier en de taart andersom afsmeren dus de bovenkant zet je op dat laagje botercreme. Dan als laatste omdraaien dmv taartplateau op de taart en hups omdraaien, bakpapier eraf en superstrakje bovenkant!

  1. Laura schreef:

   Ik ken de truc inderdaad, ik vind zelf alleen deze manier prettiger werken. Daarnaast is het risico op beschadigingen bij het omdraaien vrij groot als je er niet echt geoefend in bent 😉 (en niet van die compacte/stevige cakes gebruikt als life of pie)

   1. Irene schreef:

    Ik vond het ook wel eng ja eerste keer haha maar eenmaal hard geworden is hij zo stevig met de botercreme, maar ieder zijn manier natuurlijk!

   2. Nathalie schreef:

    Hoi hoi ik heb dus paar bakvormen ongeveer 24cm? Maar ik ga dus 2 opelkaar doen van 24cm hoeveel fondant heb ik daar voor nodig? X

 2. lotte schreef:

  waar kan je z’n plastic schraper kopen ?
  ben er namelijk naar opzoek en kan der nergens een vinden.

  1. Laura schreef:

   Bij kookwinkels.

 3. Nienke schreef:

  ik heb zelf geen deegschraper, is dit erg?

  1. Laura Kieft schreef:

   Nee hoor. Met een mes kan het ook, ik vind alleen zelfeen deegschraper erg fijn en makkelijk werken.

 4. Danae schreef:

  Kan ik met deze techniek de taart ook eerst een vulling geven en ziet het er dan alsnog zo strak uit ?

  1. Laura Kieft schreef:

   Zeker, ik vul mijn taarten zelf ook altijd.

 5. Cathy schreef:

  Hoeveel porties basis botercreme heb je nodig voor het afsmeren van deze taart? Red ik dat met 1 of heb ik dubbel nodig?

  1. Laura Kieft schreef:

   aan 1 recept heb je meer dan genoeg (als je ook dit formaat aanhoudt en de taart er ook mee vult)

  2. Michelle schreef:

   Kan je hiervoor ook een pallet mes voor gebruiken?

 6. Rosanne schreef:

  Hoi Laura,

  Hoelang kan ik een afgesmeerde taart in de koelkast bewaren? Of is het beter de taart net voor het bekleden af te smeren? Ik ben nu bezig het biscuit te vullen, maar heb eigenlijk geen tijd om meteen te gaan bekleden?. Hoor het graag:).

  1. Laura Kieft schreef:

   Je kunt hem best 1-2 dagen in de koelkast bewaren, maar houd er rekening mee dat de taart eenmaal af dan minder lang houdbaar is (en minder vers)

 7. Lotte schreef:

  Hey Laura,

  Hoe verplaats je je afgesmeerde taart van de draaischijf of je taart steun? Of leg je er iets onder?

  Groetjes,

  Lotte

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik leg er meestal een taartkarton onder als ik hem wil verplaatsen. Maar 9 van de 10 keer zet ik de taart gewoon al op het bord/plateau waar ik hem op wil serveren.

 8. Wilma schreef:

  Hee Laura,

  Taarten als carrot cake en red velvet bak ik iedere laag apart. Het nadeel hiervan is dat mijn taarten allemaal een bolletje op top hebben. Hierdoor is opbouwen altijd een beetje lastig en worden m’n taarten vaak scheef.
  Wat ik nu meestal doe is stukjes van de bovenkant af snijden, maar ik vind dit eigenlijk heel zonde! Dus nu vroeg ik me af of hier nog andere trucjes voor zijn.

  1. Laura Kieft schreef:

   Op een lagere temperatuur bakken (en dan wat langer) helpt vaak ook tegen de bolling

 9. Felmy schreef:

  Hey Laura,

  Ik wil mijn cake, 4 lagen biscuit met botercrème, afmaken met een mirror glaze.
  Nu heb ik bij alle mirror glaze recepten gezien dat ze een cheesecake/kwarktaart invroren.

  Alleen wil ik dus geen cheesecake, maar slechts een biscuit laagjestaart met frosting.

  Zou ik de taart gewoon een nachtje in de koeling kunnen laten staan en er de volgende ochtend de glaze overheen doen? Of denk je dat de frosting dat niet houdt en zal smelten?

  De glaze laat ik sowieso eerst afkoelen tot 28-30 graden.

  Groetjes,
  Felmy

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik heb nog nooit een glaze taart gemaakt, maar zou inderdaad de taart in de koeling zetten.

  2. Felmy schreef:

   De testtaart is gelukt! Allebei voldoende laten afkoelen (de glaze natuurlijk niet te koud) en dan kan de glaze over een standaard biscuittaart met frosting gegoten worden 🙂

 10. Marjolein schreef:

  Hi Laura, hoe zorg ik dat de botercrème de roze kleur krijgt? Met kleurstof?

  1. Lian van Rens schreef:

   Hiervoor wordt inderdaad kleurstof gebruikt.

  2. Lynn schreef:

   Vandaag geprobeerd met sap van geplette frambozen ( gezeefd) , ook lekker en een mooie roze kleur!

 11. Karima schreef:

  Hoi, ik heb een vraagje. Ik wil graag een chocoladetarat, met chocoladeganachevulling afstrijken met gekleurde botercreme. Kan dit zonder dat deze gaat mengen met de kleur vd chocolade. Bijv door eerst de taart met vulling in de ijskast uit te laten harden?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat is inderdaad de slimste manier. Ook helpt het om de stukken met chocolade ganache eerst dun met de gekleurde botercrème af te dekken en daarna de totale taart af te smeren. Succes!

 12. Marloes schreef:

  Ik vind persoonlijk botercreme niet zo lekker, nu heb ik wat gelezen over chantilly crème…kan ik hier ook glad mee afsmeren?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat lijkt mij niet, gezien dat een soort slagroom is. Misschien kun je proberen de botercrème een smaak te geven die je wel lekker vindt? Zoals met witte chocolade of karamel.

 13. jolien schreef:

  Afsmeren met ganache gaat dit op dezelfde wijze? Zou graag roze ganache maken (basis van witte chocolade). Heb je tips voor me?

 14. Kim schreef:

  Hi Laura,
  Hoeveel botercreme gebruik je/heb je nodig voor zo’n stapeltaart? Ik ga hem zaterdag maken!

  Groetjes Kim

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat hangt helemaal af van de grootte van de taart. Hier een voorbeeld: https://www.laurasbakery.nl/valentijn-drip-cake/

  2. Kim schreef:

   Dankje!!

 15. Kelly schreef:

  Hooiii

  Hoe kan het na dat je de taart hebt aangesmeerd en in de koelkast gezet hebt de botercreme gaat scheuren?

  De taart was een stapeltaart met bavevroise kwam dus uit de vriezer eerst!
  Aangesmeerd was echt strak!
  En daarna de koelkast halve dag later zaten er scheuren in!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hi Kelly, je hebt deze vraag ook onder een ander artikel gesteld, daar heb ik ‘m beantwoord.

 16. Ruth schreef:

  Hoi Laura dankjwel voor uitleg.
  Ik heb een vraag hoe lang blijf de taart mooi staan?
  ZONDER te smelten ?
  Soms ben ik bij verjaardag feest zie ik dat de taart begin in mekaar te zaken hoe komt dat?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Een taart kan sowieso niet te lang buiten de koeling (ook om hygiëne redenen), maar daarnaast gebruik je taart dowels om te voorkomen dat een hoge laagjestaart in kan storten.

 17. Jidske schreef:

  Ik krijg de taart inmiddels goed strak aan de zijkanten maar heb altijd nog moeite met de rand van de bovenkant. Die krijg ik niet goed strak afgewerkt doordat een deel van de botercreme meekomt van de zijkant. Heb je daar nog een trucje voor?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Misschien is je botercrème te warm/zacht?

   1. Jidske schreef:

    Dat zou idd kunnen… Maar wat is de juiste temperatuur om hem in één keer te kunnen afmeren? ik zal proberen om dan eerst de zijkant te doen en dan even kort in de koelkast voordat ik de bovenkant afsmeer.

    1. Laura's Bakery schreef:

     Dat heb ik nog nooit opgemeten.

 18. Lisa Hengels schreef:

  Hoi Laura, ik heb heel veel last van luchtbellen in de botercrème. De snelheid waar de keukenmachine op staat geeft geen verschil.. hier tips voor?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Wat vervelend, dat heb ik eigenlijk nooit. Ik zou de crème goed door spatelen tot de bellen eruit gaan.

 19. Claudia schreef:

  Hi Laura,

  Kun je een chocoladebiscuit ook goed dekkend afgemeerd krijgen met botercreme (zonder te kleuren) of blijf je de chocola er doorheen zien?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ja hoor! Als je met schone materialen werkt (en de kruimels er niet opnieuw opsmeert) en de laag botercrème dik genoeg is.

 20. Runida schreef:

  Hoi Laura, dit ziet er super mooi uit maar ik had een vraagje welke cake vorm je gebruikt? Wat is de afmeting ervan en heb je misschien een linkje van de cake vorm die jij gebruikt en stapel je er dan 2 op elkaar? Bedankt alvast!

 21. Kim schreef:

  Hallo,

  Ik heb even een vraagje. Als ik na de eerste laag botercréme de biscuit even in de koelkast wil plaatsen om hem steviger te laten worden en ik er hem dan terug uithaal om hem mooi strak af te smeren gaat men botercréme iedere keer schiften. Hoe kan ik dit voorkomen? De bc mee de koelkast in? Maar dan is hij te hard om de taart verder af te smeren ? Alvast bedankt.

  1. Runida schreef:

   De botercreme moet volgensmij de koelkast in hoor, anders word die warm en door de boter of door of chocolade etc gaat het dus schiften. Hou het in de gaten dat je botercreme niet te hard en te koud word dan maar ik doe altijd mijn botercreme in de koelkast mee en het komt dan altijd goed. Ik hoop dat ik je ook snel heb kunnen helpen en Laura reageert anders sowieso nog ook op je vraag, succes!

   1. kim schreef:

    Dank je voor je antwoord.
    Ik probeer het eens uit!

 22. Tugce schreef:

  Hi Laura! In je botercreme recept geef je in de reacties aan dat je voor het afsmeren van de taart beter geen botercreme kunt gebruiken. Nu ben ik even in de war. Hoe kan ik m’n taart het beste afsmeren? Met je botercreme recept of met 1:1 boter en poedersuiker? Liefs

  1. Thea schreef:

   Ik heb dezelfde vraag.

  2. Laura's Bakery schreef:

   Die botercrème moet je er inderdaad niet gebruiken in combinatie met fondant, het bevat teveel vocht en dan heb je kans op smelten of scheuren. Dus inderdaad 1:1 botercrème gebruiken. Maar dat is niet waar bovenstaand artikel specifiek voor bedoeld is, kijk dit eindresultaat maar eens: https://www.laurasbakery.nl/valentijn-drip-cake/

   1. Tugce schreef:

    Dus als ik het goed begrijp gebruik je 1:1 botercreme als je met fondant gaat werken. Als je geen fondant gebruikt, kan ik jouw recept voor botercreme gebruiken.

 23. Monique schreef:

  Ik vind botercreme vaak erg machtig, nu lees ik ook wel eens over enchanted crème. Was is het verschil precies en Zou ik hiermee ook mijn taart kunnen vullen en afsmeren of moet ik het als combinatie gebruiken?

  1. Laura Kieft schreef:

   Enchanted cream is een mix, ik heb er geen ervaring mee dus durf je niet te zeggen waarin dit verschilt. Heb je mijn botercrème al eens geprobeerd? Ik vind deze zelf niet machtig en hoor dit ook van vele anderen (die voorheen totaal niet gecharmeerd waren van botercrème).

   1. Lynn schreef:

    Jouw botercreme idd al een paar keer geprobeerd en is zalig!niet die felle botersmaak die je anders hebt, soms durft ie wel schiften als ik het bloem melk mengsel bij de rest doe ondanks ik erop let dat ze ong dezelfde temp hebben… heb je tips om dit te voorkomen ?
    Mvg
    Lynn

    1. Laura Kieft schreef:

     Het kan helpen om eerst een klein beetje van het melkmengsel toe te voegen zodat de rest kan wennen aan iets nieuws, ‘familie maken’ noemen ze dat.

 24. Soraya schreef:

  Hoi ik had een vraag kan je ook een taart afsmeren met Cream cheese voor een redevoert taart ?

  1. Laura Kieft schreef:

   Ja dat kan prima.

 25. Soraya schreef:

  O sorry ik bedoel een red velvet taart ?

 26. Matthias wygers schreef:

  Hey laura vraagje kan dit ook met ganache?

  Zo ja< hoe werkt dit dan?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dit zou kunnen. Let wel op dat je niet een te dunne ganache gebruikt. Anders heeft het niet zo’n strakke werking.

 27. Daniëlle schreef:

  Ziet er goed uit!
  Mag ik vragen van welk merk jouw deegschraper is?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat zou ik eigenlijk niet weten. Ik heb ‘m ooit gekregen.

 28. Céline schreef:

  Hey Laura,
  In het recept van de botercrème raad je aan om een taart niet met dit recept af te smeren, maar dat lukt toch? En kan je er bv kleine stukjes fondant op plakken? Dus niet volledig bekleden met fondant, maar bv kleine fondant figuurtjes op de taart kleven? Kan ze dan in de koelkast bewaard worden of de fondant beter pas aanbrengen vlak voor serveren? Alvast bedankt!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik raad het niet aan als je daarna nog de taart wilt bekleden met fondant. De uitleg is als volgt: Omdat de kans dat je fondant wat gaat smelten aanwezig is door de hoeveelheid vocht in deze crème. Zeker als je de taart nog even wilt bewaren. Voor het afsmeren kun je dan beter een 1:1 botercrème gebruiken (boter en poedersuiker). Als je de taart niet bekleedt met fondant kun je de normale botercrème natuurlijk gewoon gebruiken om af te smeren. Ook als je er daarna nog een dripcake van wilt maken.

 29. Marjolein schreef:

  Hoi Laura,

  Kan ik als ik de taart heb gevuld en afgesmeerd boter crème hem bewaren in de vriezer?

  Of raad jij aan de taart en boter crème los in de vriezer te bewaren en op een later tijdstip afsmeren?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Beide kan in principe. Belangrijk is in alle gevallen dat je het goed luchtdicht verpakt om uitdroging te voorkomen, dat gaat wellicht makkelijker als je de onderdelen los van elkaar invriest en later afsmeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *