Dino koekjes uit Het Kinderbakboek

Gepost: 4 oktober 2022 Laatst bewerkt: 25 juni 2024
Dino koekjes uit Het Kinderbakboek

Het is alweer bijna 4 maanden geleden dat Het Kinderbakboek 2 werd gepubliceerd en om dat te vieren deel ik graag een recept uit mijn laatste boek met jullie: deze leuke dino koekjes! Het bakseizoen is nu echt weer begonnen en dus is het tijd om de keuken in te gaan. Gezellig samen met de kinderen, maar met mijn kinderbakboeken kun je de kids ook prima zelf de keuken insturen.

Ik zal jullie wat meer vertellen over Het Kinderbakboek en deel ook de pagina’s van deze dino koekjes met jullie. Zo kun je precies zien hoe de recepten in het boek eruit zien.

Het Kinderbakboek 2

In het tweede deel van Het Kinderbakboek vind je 30 nieuwe zoete én hartige recepten voor kinderen die allemaal zijn voorzien van stap-voor-stap illustraties. Alle recepten zijn eenvoudig uitgelegd zodat iedereen ermee aan de bak kan. Een perfect boek voor alle kleine koekenbakkers! Wat bak je als eerst? De pannenkoekentaart of deze dino koekjes?

Koop hier jouw exemplaar

Afbeelding
dino koekjes het kinderbakboek 2

Zelf dino koekjes maken

Zonder dinosaurussen in de buurt zouden dit citroen shortbread koekjes zijn. Lekkere brosse koekjes die hun voor in de oven best goed behouden. Je zou ook mijn recept voor suikerkoekjes kunnen gebruiken, die behouden hun vorm nog net iets beter in de oven.

Naast de ingrediënten voor de shortbread koekjes, heb je uiteraard dino’s nodig. Zonder dinosaurussen geen dino koekjes. Kijk goed naar de poten van de dino’s of ze goede pootafdrukken kunnen achterlaten in het koekdeeg. En maak de poten goed schoon voordat je ze in het deeg drukt.

Goede pootafdrukken

Om de pootafdrukken zo mooi mogelijk te maken, heb je een dino nodig met goede poten. De poten van een t-rex laten bijvoorbeeld een goede en duidelijke print achter. Je drukt de poten stevig in het deeg voordat ze koekjes de oven ingaan.

Eenmaal uit de oven, kan het zijn dat de afdrukken minder goed zichtbaar zijn. Je kunt dan de poten er nogmaals indrukken om de print weer duidelijker te maken. Doe dit gelijk wanneer de koekjes uit de oven komen en deze nog zacht zijn. Let wel op: de bakplaat en koekjes zijn heet!

Dino koekjes-1a

Meer shortbread recepten

Bevallen de shortbread koekjes jou wel? Dan ga je deze recepten ook erg lekker vinden:

Bakken met kinderen

Ik hoef je niet te vertellen dat deze dinosaurus koekjes perfect zijn om met de kinderen te maken. Wat zeg ik: ook zonder kinderen zijn ze heel erg leuk om te bakken. Als je graag met de kinderen in de keuken staat, heb ik nog wel meer leuke recepten voor je:

Dino koekjes-4a

Tips voor shortbread koekjes

Kan ik ook kristalsuiker gebruiken in plaats van poedersuiker?

Nee, voor shortbread koekjes heb je echt poedersuiker nodig. Dat zorgt voor de fijne structuur van het koekje.

Kan ik een smaak geven aan shortbread koekjes?

Jazeker! Zoals je ziet breng ik deze koekjes op smaak met citroenrasp. Maar je kunt ook vanille-extract, specerijen, cacaopoeder of iets anders gebruiken.

Welk soort bloem moet ik gebruiken?

Ik gebruik altijd patentbloem en/of tarwebloem. Gebruik geen zelfrijzend bakmeel, je wilt namelijk niet dat deze koekjes gaan rijzen. Daardoor behouden ze hun vorm ook minder goed en het heeft invloed op de structuur.

Hoe lang moeten shortbread koekjes bakken?

Deze koekjes bak je in ongeveer 14 minuten op 175 ºC (boven- en onderwarmte) of tot de randjes goudbruin kleuren.

Dino koekjes-3a

 

shortbread koekjes met dino poten - recepten voor kinderen

Opslaan
Recept afdrukken

4.75 van 8 stemmen

Dino koekjes

Deze stoere koekjes met dinosaurus pootafdrukken zijn ontzettend leuk om te maken! De dino koekjes waren hier een groot succes.
Porties: 18 koekjes

Ingrediënten

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram poedersuiker
  • 1 el citroenrasp
  • 300 gram bloem
  • cacaopoeder ter decoratie

Instructies

  • Doe roomboter en poedersuiker in een kom en mix in een paar minuten romig.
  • Voeg citroenrasp en bloem toe en kneed met de mixer tot een stevig deeg.
  • Maak een rol van 6 cm doorsnede van het deeg en verpak deze in keukenfolie. Leg minimaal een uur in de koelkast.
  • Na het koelen snijd je het deeg in plakken van ongeveer 8 mm dik. Leg de koeken op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Pak je speelgoed dinosaurussen erbij en maak hun pootjes goed schoon met een sopje. Droog ze daarna ook weer af.
  • Druk de poten van de dinosaurussen stevig in de koekjes, dit hoeft niet netjes en het is ook niet erg als de koekjes een beetje vervormen.
  • Bak de koekjes in ongeveer 14 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) tot de randjes goudbruin kleuren.
  • Laat de koekjes een paar minuten afkoelen op de bakplaat tot je ze naar een rooster verplaatst om helemaal af te koelen.
  • Eenmaal afgekoeld doe je wat cacaopoeder in een schaaltje en pak je een (bak)kwastje. Om de pootafdrukken goed zichtbaar te maken, veeg je heel dun wat cacaopoeder op de koekjes en in de sporen.
Tips

Zijn de pootafdrukken na het bakken niet goed meer zichtbaar? Druk de poten dan nogmaals in de koekjes zodra ze uit de oven komen. Let op: de bakplaat en koekjes zijn heet!
Bewaren

In een koektrommel blijven de koekjes minimaal 4 weken goed.

Heb jij deze dino koekjes of een ander lekker recept van Laura’s Bakery of uit Het Kinderbakboek gemaakt? Deel die dan vooral via Instagram en vergeet mij niet te taggen. Vind ik namelijk heel erg leuk om te zien!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

4 reacties

  1. Amy schreef:

    Net het deeg gemaakt en vanmiddag gezellig dinokoekjes bakken met m’n drie zoontjes die we tijdens de filmmiddag op deze druilerige zomervakantiedag kunnen opeten…

    Bedankt voor al jouw inspiratie! <3

  2. Paula schreef:

    Hoi Laura, heb jij een idee welk merk handmixer geschikt is voor jonge kinderen? De mijne (7) wil graag meebakken en mixen, maar mijn elektrische handmixer is te zwaar voor haar om te bedienen. Op internet vind ik alleen speelgoedmixers (‘met echt geluid’) die volgens mij niet geschikt zijn voor het echte werk. Groet, Paula

    1. Laura's Bakery schreef:

      Snap ik! Zelf ben ik erg blij met de draadloze handmixer van KitchenAid. Dat scheelt in ieder geval draden haha!

  3. Paula de Jong schreef:

    Dank je wel voor je reactie!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept