Mozzarella-pesto focaccia

27 mei 2019
120

Na de kleine focaccia broodjes van vorige zomer had ik zin om weer eens een nieuwe variant te maken. En dan ook gelijk een groot brood. Terwijl ik over smaken na zat te denken, herinnerde ik mij het bezoekje aan Borough Market in Londen een paar jaar geleden. Ik was hier toen met mijn vader en we kochten op deze markt heerlijke mozzarella-pesto focaccia broodjes. We aten ze uiteindelijk op in het Hyde Park en ik herinner mij nog goed hoe lekker ik deze broodjes vond. De keuze was dus snel gemaakt, deze focaccia zouden we op smaak brengen met pesto en mozzarella.

 

Mozarella-pesto focaccia

Deze zelfgemaakte mozarella-pesto focaccia is het lekkerste focaccia brood met de smakelijkste topping. Hiermee zul je het altijd goed doen op feestjes!
Porties: 1 brood
Voor een brood van ± 16 x 25 cm

Ingrediënten

  • 150 gram bloem
  • 4 gram gedroogde gist
  • 0,5 tl zout
  • 0,5 el fijne kristalsuiker
  • 1 el olijfolie
  • 100 ml lauwwarm water

Topping

  • 2-3 el pesto
  • 50 gram geraspte mozzarellakaas

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed met een standmixer in 15 min tot een soepel en elastisch deeg. Dit deeg is wat vochtiger en plakkeriger, dat is prima. Haal het deeg uit de kom, vet de kom in en plaats het deeg terug. Dek de kom af en laat het deeg 45-60 minuten, of tot het in grootte is verdubbeld, rijzen op een warme en tochtvrije plaats.
  • Stort het gerezen deeg op een bakplaat met bakpapier of een ingevette ovenschaal. Duw de lucht eruit en vorm tot een rechthoek van ± 16 x 25 cm. Omdat het een deeg is dat vrij soepel is en dus uitloopt, is het handig om een ovenschaal te gebruiken. Dek af met een schone theedoek en laat 20-30 minuten rijzen.
  • Duw na de tweede rijs kuiltjes in het deeg met je vingers beleg met de pesto en mozzarella.
  • Bak de pesto-mozzarella focaccia in een voorverwarmde oven van 200 °C (boven- en onderwarmte) in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin.

Tips

  • Bewaren: Mits goed verpakt 2-3 dagen houdbaar buiten de koelkast. Invriezen kan ook, dan kun je het brood tot 3 maanden bewaren.

 

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

15 reacties

  1. Marianne schreef:

    Dit klinkt heerlijk, ga ik proberen te maken deze week. Wordt de onderkant wel goed gaar / niet slap als je het in een keramieken ovenschaal bakt?

    1. Laura Kieft schreef:

      Bij ons ging het prima 🙂

  2. Andrea schreef:

    Hey Laura!

    Grbruik jij droge gist of verse gist voor dit recept?

  3. Dion schreef:

    Kan je dit deeg maken met een handmixer

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je goede deeghaken op je handmixer hebt wel.

  4. Max schreef:

    Kan ik dit ook maken met verse gist? Hoeveel zou ik dan moeten gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja dat kan. Je hebt ongeveer 2,5x zoveel nodig van verse gist in vergelijking tot droge gist

  5. sira schreef:

    hoi Laura,
    vet jij de beslag kom in met boter?

  6. Agnetha schreef:

    Vandaag gemaakt. Brood was wat aan de droge kant. Deeg was soepel maar niet plakkerig. Misschien iets meer water nodig?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Misschien gewoon iets te lang in de oven gehad?

  7. Ilse schreef:

    Vandaag gemaakt.
    Heerlijk 😋😋😋😋😋

  8. Goedele schreef:

    Dag Laura,
    Mijn deeg rijst helemaal niet. Hoe komt dat?
    groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oei, dan zou je gist wel eens te oud kunnen zijn (dan werkt het niet meer) of het water te warm, dan slaat het gist dood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet geOpenbaareerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *