Hoe moet je een tulband uit de bakvorm verwijderen?
Iedereen die wel eens een tulband cake heeft gebakken kent het gevoel: je houdt je adem even in op het moment dat je de tulband bakvorm verwijdert. Om vervolgens te aanschouwen of je cake heelhuids uit de vorm is losgekomen.
Om een tulband cake goed uit de bakvorm te kunnen verwijderen moet je allereerst een goede kwaliteit tulband bakvorm in huis hebben. Daarnaast is het ontzettend belangrijk dat je de vorm goed invet en daar zijn verschillende methodes voor.
Hoe moet je een tulband invetten?
De meest bekende en ‘foolproof’ manier om een tulband in te vetten is met wat zachte boter, een kwastje en wat bloem. Met het kwastje breng je de boter aan op de binnenkant van de tulband bakvorm. Het is hierbij van groot belang dat je elk plekje, hoekje of naad hebt ingesmeerd. Als je een vierkante centimeter over het hoofd ziet dan is de kans groot dat je cake op deze plek niet loslaat. Hiervoor werkt een bakkwast met haren het meest secuur.
Als de bakvorm goed ingevet is, bestuif je de vorm met wat bloem. De gehele binnenkant moet wederom bedekt zijn en vervolgens hou je de vorm op z’n kop en tik je twee keer stevig op je aanrecht, waardoor de overtollige bloem eruit valt. Het beslag kan er nu in! Let op: als je een chocolade tulband cake maakt kun je de vorm het beste met cacaopoeder bestuiven i.p.v. met bloem. Op deze manier voorkom je dat je na het bakken wellicht een waas van de bloem op je tulband cake terugziet.
Een tweede manier is om de bakvorm in te vetten met een bakspray. Ook hier geldt dat je elke plek van de vorm (aan de binnenkant dan natuurlijk) moet bedekken met de spray en vervolgens met bloem bestuift zoals hierboven beschreven. Niet iedereen vindt deze methode goed werken, maar voor mij werkt dit altijd prima.
Cake goop / cake release – op Amerikaanse bakblogs lees ik regelmatig over een goedje dat ofwel ‘cake goop’ of ‘cake release’ wordt genoemd. Het is een mengsel van bloem en olie, shortening of harde margarine en als je hiermee je bakvorm insmeert (of het nu een tulband bakvorm is of een normale bakpan) hoef je de vorm niet meer in te vetten, met bloem te bestuiven of met bakpapier te bekleden. Je cake zou door dit mengsel perfect loslaten. Ik ben onwijs benieuwd en ga het binnenkort voor jullie testen, waarna ik het natuurlijk hier op het blog deel.
Wanneer kun je de tulband uit de vorm halen?
Het verschilt per recept wanneer je de tulband het beste kunt storten, maar mits het recept niks anders omschrijft hou ik altijd het volgende stappenplan aan:
- Test met een caketester of satéprikker of de tulband cake gaar is. Als er beslag aan de prikker blijft plakken zet je de cake (tenminste) nog vijf minuten terug voordat je de cake opnieuw test.
- Als de prikker er schoon uitkomt haal je de tulband cake uit de oven.
- Laat de tulband 10 tot 15 minuten afkoelen op je aanrecht, daardoor laat de cake beter los van de vorm.
- Leg een rooster of serveerplank op de cake en draai het in één keer om. De tulband cake zou nu volledig los moeten zijn. Gebeurt dit niet? Dan kun je met een pollepel op de vorm tikken. Een harde tik op het aanrecht kan ook helpen.
Waarom je je tulband niet gelijk uit de vorm moet halen
Ik heb het al eerder over mijn mislukte tulband gehad. Of eigenlijk moet in in meervoud spreken, want het is mij een paar keer overkomen. Dat lag echter nooit aan het recept, maar aan mijn ongeduld.
Als je een cake uit de oven haalt is deze nog erg zacht, te zacht en daardoor nog niet stevig genoeg om uit de vorm te halen. Doordat je je tulband 10-15 minuten laat afkoelen, wordt de cake steviger en kun je de tulband bakvorm met een gerust hart omdraaien.
Geloof mij: je kunt echt beter een paar minuten wachten dan dat je de tulband weer helemaal opnieuw moet maken.
Heb je nog tips voor het schoonmaken van de Nordic Ware? Ik heb overal hoekjes met restjes en ben al met een satéprikker bezig geweest, maar dit kan vast makkelijker. Alvast hartelijk bedankt.
Ik zet de tulband bakvorm in de week met warm water (soms een heel klein beetje sop) en na een paar uur kan ik met een afwasborstel alles makkelijk schoon’schrobben’. Je moet in ieder geval geen schuursponsje gebruiken en ook oppassen met puntige objecten, want je wil de anti-aanbaklaag niet beschadigen.
Hallo, ik ben een complete ‘Bak-Leek’ dus zijn dit waarschijnlijk domme vragen 🙈 Het is zo dat we in de familie een bakwedstrijd houden volgende maand, dus nu is iedereen druk bezig met recepten zoeken en zo. De eerste opdracht is het maken van een ‘koffie tulband cake’. Ik heb ondertussen twee recepten gekozen die mij aanspreken. Toch heb ik nog 2 vraagjes. Vraag 1: Is het absoluut nodig om de oploskoffie eerst op te lossen of er een kopje koffie mee te maken voordat je deze bij het beslag doet? Er zijn namelijk flink wat recepten die dit niet vermelden. Vraag 2: Ik heb een recept gekozen waarbij de fijne suiker vervangen wordt door bruine suiker (wat jullie basterdsuiker noemen), heeft dit echt veel invloed op de smaak, en is de cake dan ook lekkerder zoals er beweerd wordt? Alvast bedankt voor de moeite! Groetjes, Alex.
Wat leuk! Oploskoffie verschilt denk ik per recept of je het moet oplossen eerst, maar het is wel nodig dat het ergens in oplost zodat het goed wordt opgenomen en je geen ‘losse’ stukjes krijgt. Ja, basterdsuiker geeft een andere smaak en ook structuur. Verschilt per recept of ik het echt een betere optie vind. Hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/bakken-met-kristalsuiker-of-basterdsuiker/
Oh, das fijn! Bedankt voor de hulp!