Wentelteefjes

Gepost: 25 juli 2013 Laatst bewerkt: 25 januari 2024
Wentelteefjes

Een overheerlijk recept voor wentelteefjes. Lees hier hoe jij binnen een handomdraai een stapel heerlijke wentelteefjes op tafel hebt staan.

Wentelteefjes maken

Wentelteefjes zijn nu echt zoiets wat ik heel lekker vind maar bijna nooit maak. Als ze hier worden gemaakt eten we ze meestal als ontbijt of lunch in het weekend. Echt even lekker smullen met de familie. Je kunt er wat (poeder)suiker op strooien, met wat aardbeitjes serveren maar ook zonder al die extra dingen zijn ze heerlijk. Hier thuis mogen we ze graag met een plakje kaas eten, ook zo lekker!

Wat zijn wentelteefjes?

Door droge sneetjes brood te weken in een mengsel van melk en ei en vervolgens te bakken in een koekenpan ontstaat er een heerlijke nieuwe creatie: wentelteefjes. De naam zegt het al, vergeet ze niet te wentelen tijdens het bakken, want beide kanten moeten goudbruin worden gebakken. Het ei-melk mengsel wordt meestal op smaak gemaakt met wat suiker en kaneel, maar dit kan ook pas over het gebakken resultaat worden gestrooid.

Ouderwetse wentelteefjes

Wentelteefjes zijn een zoet gerecht dat is bedacht om ‘oud’ brood een nieuwe bestemming te geven. Brood, zeker wanneer het zelfgebakken is, heeft de neiging om snel oud en droog te worden. Als je wentelteefjes met vers brood maakt, dan wordt het resultaat al snel zompig en dat is niet lekker. Op menukaarten (of in het buitenland) zul je dit gerecht veelal terugvinden onder de naam ‘French toast’ en ik bestel het persoonlijk maar al te graag als ik buiten de deur ben.

Het basisbakboek

Voor iedere thuisbakker die de basis van het bakken graag onder de knie wil krijgen heb ik Het Basisbakboek geschreven. Naast heel veel andere handige baktips, deel ik de lekkerste basisrecepten met je en laat zien hoe je hier mee kunt variëren.

Bestel hier!

Afbeelding
Wentelteefjes recepten

Meer wentelteefjes recepten

Dit recept voor wentelteefjes is nu echt een mooi voorbeeld van een basisrecept, omdat je er veel kanten mee op kan. Door bijvoorbeeld het soort brood dat je gebruikt te veranderen, kun je ongelofelijk veel verschillende soorten recepten maken. Stuk voor stuk even lekker en afwisseling smaak nu eenmaal het lekkerst. Om je een paar voorbeelden te geven van soorten brood waarmee je aan de slag kunt, zet ik gewoon een aantal kant-en-klare en ontzettend lekkere recepten voor je op een rij:

In een andere vorm

Naast de verschillende soorten brood die je kunt gebruiken, kun je ze ook in verschillende vormen maken en met lekkere vullingen. Uiteraard heb ik daar ook voldoende voorbeelden van, zoals je kunt zien hou ik erg van wentelteefjes. Een kleine selectie:

Ik ben erg benieuwd of jij voor een twist gaat, of liever gewoon voor onderstaand basisrecept met wit brood.

French toast recept

Ouderwetse wentelteefjes

Hoe maak je wentelteefjes

Ik heb alleen vers brood in huis.

Uiteraard kun je ze ook maken met vers brood, maar het resultaat wordt dan een stuk natter en zompiger. Dat is niet wat je wil, dus idealiter laat je de boterhammen nog een paar dagen liggen en dan kun je er de lekkerste French toast van maken.

Kan ik ook iets anders dan wit brood gebruiken?

Jazeker! Dat is zo briljant aan dit recept, je kunt het in principe van elke soort brood maken zo lang het maar oud brood is. Scroll iets verder naar boven in het blogartikel en daar vind je een opsomming van allerlei verschillende broden waarvan ik al eens wentelteefjes heb gemaakt.

Kan ik wentelteefjes zonder melk maken?

Je kunt de melk in het recept prima vervangen door een lactosevrij melk-alternatief of een plantaardige drink. Weglaten is niet de bedoeling, want het brood heeft het vocht nodig.

Kun je ook een hartige variant maken?

Oh jazeker, die zijn zalig. Je kunt wit brood gebruiken, maar met een hartig brood is het ook geweldig. In principe kun je onderstaand recept volgen, waarbij je de suiker en kaneel achterwege laat. Je kunt na het bakken hartige toppings naar keuze toevoegen, zoals kaas, avocado, geroosterde groentes, tapenade, pesto etc. Ook erg lekker wanneer je ze voor het bakken al voorziet van een lekkere vulling, zoals ik deed bij mijn hartige wentelteefjes met pesto en kaas.

Kunnen ze ook in een wafelijzer gebakken worden?

In principe zou dat zeker moeten kunnen. Ik heb het zelf niet getest, maar ik heb dergelijke recepten wel vaker voorbij zien komen. Het staat op mijn (lange) baklijst om ze te proberen in mijn wafelijzer, maar wellicht dat een contactgrill waar je tosti’s op maakt nog beter werkt.

hoe maak je wentelteefjes

 

Wentelteefjes recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.79 van 33 stemmen

Wentelteefjes recept

Een overheerlijk recept voor wentelteefjes. Lees hier hoe jij binnen een handomdraai een stapel heerlijke wentelteefjes op tafel hebt staan.
Porties: 10 wentelteefjes

Ingrediënten

  • 8 sneetjes brood ik gebruikte casino wit
  • 2 eieren
  • 250 ml melk
  • 16 gram vanillesuiker
  • 2 tl kaneel

Instructies

  • Doe de eieren, melk, vanillesuiker en kaneel in een kom en klop met een garde door elkaar.
  • Neem een lage schaal of diep bord en giet het mengsel hierin. Doop al je broodjes hier in en leg ze op een stapel op een bord.
  • Doop de sneetjes in het mengsel. Zorg dat ze het mengsel goed opnemen aan beide kanten. Meestal is 1 minuut per kant genoeg, maar dat hangt er vanaf hoe oud (en droog) het brood is.
  • Verhit wat boter in een koekenpan en bak de wentelteefjes gaar en goudbruin aan beide kanten. Wij bakken ze hier altijd in rondes zodat iedereen ze lekker warm en vers op kan eten, dan zijn ze het lekkerst.
Tips

Serveer de wentelteefjes met vers rood fruit en eventueel met wat extra poedersuiker of ahornsiroop. Dan smaken ze nóg lekkerder.
Bewaren

Het bewaren van wentelteefjes raad ik niet aan, want dat is simpelweg niet lekker. Maak er dus niet meer dan je er nodig hebt.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

23 reacties

  1. Joyce schreef:

    Heb t echt nog nooit op haha, binnenkort toch maar eens doen!

  2. Céline S schreef:

    Ik heb net je blog ontdekt, ik ben fan!

  3. Anonymous schreef:

    Hoi,

    Heerlijk!!! Doet mij aan vroeger denken!
    Ook een recept van Oma?
    Xus,
    Carla

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee geen recept van oma, deze is van mijzelf 🙂

  4. Kayleigh schreef:

    Heerlijk die wentelteefjes! Maken wij ook vaak hier 🙂

  5. Joke schreef:

    Oh heerlijk zien ze er uit die wentelteefjes.
    Moeten we snel weer eens maken 🙂

    Liefs, mam ♥

  6. Fabienne schreef:

    Hee,
    Net je blog ontdekt, wat een leuke recepten allemaal! Ik hou ook heel erg van bakken dus dit is altijd leuk!
    Xx Fabienne

  7. Anja schreef:

    Complimenten voor je leuke blog!

  8. Dianne schreef:

    oh zo lekker!

    Vroeger ook vaak gemaakt, toen zei mijn oma altijd dat wentelteefjes het lekkerst zijn met oud wit brood.

  9. Cnavia schreef:

    In mijn recept wentelteefjes, doe ik i.p.v. vanillesuiker een grote lepel custardpoeder; nog lekkerder is dat. En idd oud en droog wit brood.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klinkt heerlijk, ga ik ook snel proberen!

  10. Corrien schreef:

    Hiermee doe ik mijn kinderen een groot plezier!
    Wel klop ik eerst de eieren met suiker (en vanille) los, voordat ik de melk erbij doe. Dan mengt het makkelijker.

  11. Annette schreef:

    Heerlijk! Ik krijg er gelijk zin in. Wat ik onwijs lekker vind is het met fries suikerbrood te doen, dat is hier meer traditie zeg maar. Wit brood eet ik sowieso nooit dus dat word hem helaas niet

  12. Astrid schreef:

    Mijn favoriet….wentelteefjes!!
    Nog lekkerder om ze te maken van repen ontbijtkoek…….smullen met een hoofdletter S!!

  13. Elisabeth schreef:

    We hebben morgen een dorps maaltijd in de feesttent waarbij iedereen iets meeneemt…
    Drie keer raden wat ik meeneem!

    Wentelteefjes!!

  14. Wilma schreef:

    Zojuist voor de eerste keer de wentelteefjes gemaakt! Traktatie!!!!

  15. Annemarie schreef:

    We hebben nu al 3 zaterdagen achter elkaar dit recept gemaakt ? . Jammie jammie. Wij allemaal smullen er heerlijk van. Alleen gebruik ik gewoon tarwe brood ipv casino wit. Is ook niks mis mee. ??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk 😀 Het kan eigenlijk met alle soorten brood!

  16. Sinikka van Gammeren schreef:

    Ik maak ze zo nu en dan als lunch, maar dan hartig. Met geraspte kaas,paprikapoeder en lenteuitjes.

  17. Eline Koster schreef:

    Hee Laura!

    Ik ben ook dol op de wentelteefjes!
    Vroeg me alleen af of het klopt dat de kaneel niet goed mengt met de ei en melk.. het worden echt klontjes kaneel die door het mengel drijven.. doe ik iets verkeerd of hoort het zo?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je het met een garde goed mengt, zou het beter op moeten lossen. Je kunt er ook voor kiezen om de kaneel pas over de wentelteefjes te strooien na het bakken!

  18. Van Campenhout Marie-Louise schreef:

    Als mijn 4 kleinkinderen bij mij toekomen hebben ze altijd ‘veel goesting’ in iets lekkers en iets dat ik zelf klaar maak.
    Kan ik de wentelteefjes ook op een bakplaat leggen en in de oven bakken?
    Zo ja, op welke temperatuur?
    Marie-Louise

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik gebruik daar zelf dan wel een wafelvorm voor in de oven voor. Bijvoorbeeld siliconen wafelvormen uit mijn laatste Kruidvat collectie. Het verschilt per vorm hoe lang ze nodig hebben. Tussen de 10-16 minuten op 220 graden boven- en onderwarmte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept