Crème brûlée taart

Gepost: 10 december 2022 Laatst bewerkt: 6 juni 2024
Crème brûlée taart

Ben jij ook zo gek op crème brûlée? Dan wil je deze crème brûlée taart absoluut proeven. Je favoriete romige dessert met krokante topping is nu gecombineerd met een brosse bodem. Smullen!

Makkelijke crème brûlée

Ik heb jarenlang het recept voor crème brûlée op mijn baklijstje laten staan omdat ik dacht dat het ingewikkeld was. Niets is minder waar, crème brûlée is echt heel erg makkelijk om te maken.

Voor deze crème brûlée taart gebruik ik hetzelfde recept (in dezelfde hoeveelheden) als voor mijn gewone crème brûlée, die heb ik inmiddels al vaak gemaakt en het gaat altijd goed. Belangrijk is dat je de eidooiers en suiker goed door elkaar klopt met een garde.

In een pannetje breng je slagroom en vanille aan de kook, maar dan ook echt nét aan de kook. Ik haal de pan van het vuur zodra het dat punt bereikt is. Je wilt het niet door laten koken omdat het dan te heet is en dan kan de bindende kracht van de eieren verminderen.

HET FEESTDAGEN BAKBOEK 

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept. 

Bestel hier!

Afbeelding
creme brulee taart-2a

Ingrediënten crème brûlée taart

De bodem is mijn recept voor zandtaartdeeg, al heb ik de fijne kristalsuiker voor deze taart vervangen door poedersuiker. Zo krijg je een nog fijnere structuur wat ik goed vind passen bij de crème brûlée.

De bodem maak je met de volgende ingrediënten:

  • Poedersuiker, dit zorgt voor een fijnere structuur.
  • Ongezouten roomboter, indien je kiest voor gezouten roomboter laat je het snufje zout achterwege.
  • Bloem, ik heb voor deze taart gewone patentbloem gebruikt.
  • Ei, dit ingrediënt zorgt voor binding van het deeg.
  • Zout, dit maakt de smaak nog lekkerder.

De crème brûlée vulling is exact hetzelfde als mijn recept voor crème brûlée (wat een verrassing 😉 ) en de hoeveelheid past ook perfect in deze taart. Dit heb je ervoor nodig:

  • Eidooiers, deze mogen niet ontbreken in een crème brûlée. Ze zorgen onder andere voor smaak en binding.
  • Suiker, een crème brûlée moet naar mijn idee niet te zoet zijn, maar er is zeker suiker nodig.
  • Slagroom, het ingrediënt voor een goede, romige crème brûlée.
  • (Riet)suiker, dit strooi je over de taart voordat je hem afwerkt met een brandertje.

CRÈME BRÛLÉE TAART maken

suiker voor creme brulee taart

Zelf crème brûlée taart maken

Welke room is nodig voor crème brûlée?

Ik gebruik slagroom, dat vind ik het beste en lekkerste resultaat geven. Wil jij een wat lichter resultaat? Dan kun je een deel van de slagroom vervangen door (volle) melk.

Wat is een goede crème brûlée brander?

Het kenmerkende knapperige laagje van crème brûlée kun je krijgen door de taart even onder de grill te zetten, maar zelf gebruik ik het liefst een crème brûlée brander. Dit exemplaar werkt hier goed voor.

Wat is blind bakken?

Taartbodems kun je blind bakken, dat betekent dat je op het deeg een vel bakpapier legt en hier bovenop een blindbakvulling giet. Je kunt rijst, bonen of keramische bakbonen gebruiken. Door de bodem met zo’n vulling te bakken, zorg je dat de taartbodem mooi plat blijft en niet gaat rijzen. Bak de bodem ook altijd nog even zonder vulling zodat hij mooi goudbruin kleurt.

Waarom blijft mijn crème brûlée vloeibaar?

Waarschijnlijk heeft jouw oven nog wat meer tijd nodig. De crème brûlée mag vanuit de oven nog een heel klein beetje wiebelen in de vorm, tijdens het afkoelen stijft de taart namelijk  verder op.

creme brulee taart-1a

 

creme brulee taart

Opslaan
Recept afdrukken

4.52 van 27 stemmen

crème brûlée taart

Een brosse bodem, romige crème brûlée en een krokant suikerlaagje bovenop. Dat wordt smullen met deze crème brûlée taart.
Porties: 10 -12 personen
voor een lage taartvorm van 27 cm

Ingrediënten

Bodem

  • 80 gram poedersuiker
  • 160 gram ongezouten roomboter
  • 225 gram bloem
  • Half ei
  • Snuf zout

Crème brûlée

  • 5 eidooiers
  • 80 gram fijne kristalsuiker
  • 500 ml slagroom
  • Merg van 1 vanillestokje
  • riet- of kristalsuiker

Instructies

Bodem

  • Doe alle ingrediënten voor de bodem in een kom en mix tot een stevig deeg. Leg het deeg een uurtje in de koelkast om te laten rusten.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot het net iets groter is dan je taart vorm. Bekleed de vorm vervolgens met het deeg en werk de randjes netjes af.
  • Leg een vel bakpapier in de vorm en giet hier een blindbakvulling op (bijvoorbeeld keramische bakbonen). Bak de bodem 20 minuten met de blindbakvulling op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Verwijder na 20 minuten de vulling en het vel bakpapier en bak de bodem nog 5-10 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).

Vulling

  • Doe de eidooiers en suiker in een kom, klop door elkaar met een garde.
  • In een pan voeg je slagroom en vanillemerg samen. Roer regelmatig door terwijl je de room aan de kook brengt.
  • Als het kookpunt is bereikt haal je de pan van het vuur en giet je de room bij het eiermengsel, terwijl je blijft roeren.
  • Zet de taartbodem weer in de oven en zorg dat hij al goed recht staat. Giet het roommengsel in de vorm en schuif de taart voorzichtig in de oven. Je kunt dit natuurlijk ook al op het aanrecht doen, maar zorg dat je de vulling niet morst tijdens het verplaatsen.
  • Bak de crème brûlée taart in 30-35 minuten op 150 °C (boven- en onderwarmte) tot de vulling gestold is. Het is oké als deze nog een klein beetje wiebelt.
  • Laat de taart afkoelen en zet dan in de koelkast, hier moet de vulling minimaal 3 uur opstijven. Langer is echter beter, ik heb hem zelf de hele nacht in de koelkast laten staan.
  • Voordat je de taart serveert strooi je een laagje suiker over de laag crème brûlée. Gebruik een gasbrandertje om de suikerlaag te smelten. De taart onder de grill zetten tot de suiker is gesmolten en goudbruin kleurt is ook een optie.
Bewaren

Zonder suikerlaagje kun je de taart in de koelkast 2 dagen bewaren. Met suikerlaagje wil je de crème brûlée taart gelijk serveren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

22 reacties

  1. Martine Rijnberg schreef:

    De taart was heeeerlijk en leuk om te maken. Alleen de rietsuiker wilde met het gasbrandertje niet smelten. Ook onder de gril, die ik nooit gebruik en daarom erg ging walmen, lukte het niet. Misschien dat ik geen geduld had en bang was dat de taart zou verbranden. Hoe lang duurt het bij jou?
    Ik ga hem zeker nog een keer maken.
    Grt Martine

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend zeg! In principe gaat dat vrij snel, dus ik denk dat ik enkele minuten bezig was met mijn gasbrander voor de hele taart?

  2. Martine Rijnberg schreef:

    Maar het maakte de taart niet minder lekker hoor. Wij hebben ervan genoten. Ik ga het gewoon nog een keer proberen.

  3. Bieke schreef:

    Hoi ik heb hem geprobeerd en oh wat is ie lekker! Zowiso voor herhaling vatbaar.🥰
    Wel zakte mijn randen van mijn bodem in na het blindbakken waardoor ik niet het volledige crème brulee mengsel kon gebruiken. Enig idee? Had mijn deeg mooi tegen de randjes gedrukt en afgesneden. Heb ze blindgebakken met bakparels.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Is de taart wel volledig afgekoeld en opgesteven in de vorm? Een zandbodem brokkelt helaas vrij snel, dus er moet voorzichtig mee worden omgegaan. Zomaar afbrokkelen hoort natuurlijk niet!

  4. Angela schreef:

    Dat gebeurde bij mij ook, wellicht meer bakparels tot aan e bovenkant??

  5. Bieke schreef:

    Kan ik wel proberen, nu had ik 1 potje. Zal een 2e potje aanschaffen 😇😅

  6. Kimberley schreef:

    Hoi Laura,

    Wat ziet deze taart er weer heerlijk uit!

    Nu vroeg ik mij af, als ik het over kleine bakjes verdeel van 10 cm, is dan de bak tijd het zelfde?

  7. Milou schreef:

    Kan deze taart ook voor zwangeren? Ivm de eieren

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het wordt nog gebakken/verwarmd, dus volgens mij kan het dan gewoon. Maar check vooral zelf even de huidige richtlijnen 🙂

  8. Leen schreef:

    Hallo, ziet er lekker uit! Heb je toevallig een linkje voor de taartvorm die jij gebruikt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dit is de quichevorm uit mijn eigen collectie geweest (met uitneembare bodem), maar als je zoekt op quichevorm 27 cm, vind je soortgelijke producten online.

  9. Femke Dewaegenaere schreef:

    Hallo,
    ik wil graag dit recept eens proberen. Echter weet ik niet of ik mijn kruimeldeeg na het blindbakken uit de vorm moet halen en daarna de creme brulee er in moet doen of laat je het deeg in de bakvorm zitten?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je laat het deeg in de vorm zitten.

  10. Angelique van Hemert-Botman schreef:

    Hallo, ik wil deze taart volgende week maken. Ik heb alleen een stenen quichevorm. Kan dat ook?

    Hartelijke groeten,
    Angelique

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, maar denk van wel hoor!

  11. Anja schreef:

    Hoeveel gram bakbonen heb je nodig?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat durf ik zo niet te zeggen, maar 300 gram lijkt me voldoende. Gewoon vullen totdat de hele bodem bedekt is.

  12. Sam schreef:

    Hoi!

    Even een vraagje, deze taart wil ik morgen graag maken, maar ik twijfel of ik hiervoor de deeghaak moet gebruiken of de platte menghaak? Ik denk het laatste maar omdat er staat dat het een stevig deeg moet worden twijfel ik toch.

    Alvast bedankt!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      De platte menghaak inderdaad, de deeghaak gebruik ik voornamelijk voor brood achtig deeg wat je vaak ook wat langer moet kneden.

  13. sam schreef:

    Bedankt voor je vlotte reactie!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept