Chocoladecakejes

Gepost: 12 december 2023
Chocoladecakejes
16

Deze kleine chocoladecakejes zijn op zichzelf al erg feestelijk, maar met een mooie toef Oreo botercrème of met een beetje poedersuiker stelen ze al helemaal de show.

Kleine chocoladecakejes bakken

Ik ben gek op chocoladecake en dus mocht een mini variant niet ontbreken. Deze kleine chocoladecakejes zijn lekker luchtig en smeuïg tegelijk. Eventueel kun je ook nog wat mini chocolate chips door het beslag mengen, altijd lekker. Het is echt een onwijs makkelijk recept, dus ik kan iedereen aanraden om ze snel eens te bakken.

Ik bakte deze chocoladecakejes in de mini bakvormen set uit de Laura’s Bakery bakproductencollectie die deze week bij Kruidvat verkrijgbaar is. Ik vind het persoonlijk ongelofelijk leuke bakvormpjes en de unieke wolkenvorm geeft direct een speciaal randje aan elk cakeje dat je erin bakt.

Chocoladecakejes decoreren

In dit recept koos ik voor een klassieke afwerking van de chocoladecakejes met simpelweg wat poedersuiker. Daardoor ogen ze direct heel verfijnd en gaan ze perfect door als kerstgebakjes. Het kan ook erg leuk zijn om een lekkere crème als toef op de cakejes te spuiten. Een aantal decoratie tips:

Chocolade cakejes bakken

Wolken cakejes

Chocoladecake recepten

Alles met chocolade is lekker, maar cake met chocolade staat toch wel hoog op mijn lijst met favorieten. Je kunt een chocoladecake in allerlei jasjes gieten en in groot of klein formaat de oven inschuiven; van het basisrecept voor chocoladecake tot deze schattige kleine chocoladecakejes. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden:

Volgens mij raak je nooit uitgebakken met chocolade. Mocht je toch ooit dat gevoel hebben, kijk dan snel in mijn verzameling met chocolade recepten. Dan kun je weer jaren vooruit. 😉

Chocoladecakejes met cacaopoeder

Wanneer je deze chocoladecakejes gaat bakken, heb je misschien de verwachting dat je daadwerkelijk chocolade in het beslag gaat verwerken. Dat is niet het geval! Meestal (en ook nu) is het juist de cacaopoeder die ervoor zorgt dat een baksel een rijke chocoladesmaak krijgt. Desalniettemin kunnen chocolate chips wel een heerlijke toevoeging zijn, omdat ze na het bakken ook nog duidelijk terug te proeven zijn in de cakejes.

Ik heb een speciale pagina aangemaakt waar ik al mijn recepten met cacaopoeder heb gebundeld.

HET FEESTDAGEN BAKBOEK 

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept. 

Bestel hier!

Afbeelding
Chocolade cakejes recept

Chocoladecakejes maken

Kan ik ook een andere bakvorm gebruiken?

Jazeker, je kunt ook 6 chocolade cupcakes bakken met onderstaand recept. Hou in dat geval een baktijd van 20 minuten aan.

Waarom zakken mijn chocoladecakejes in?

Hoogstwaarschijnlijk heb je in dit geval je cakebeslag te luchtig gemixt. Dat kan komen door te lang mixen of door het gebruik van teveel rijsmiddelen. Let er ook altijd op dat je de oven niet te vroeg opent en de cakejes niet uit de oven haalt als ze nog niet gaar zijn. Dit laatste test je met een caketester of een satéprikker, die moet er schoon uit komen.

Hoe moet ik chocoladecakejes bewaren?

Je kunt de cakejes invriezen of buiten de koelkast bewaren. Bewaar ze liever niet in de koelkast, daar droogt cake van uit. Ik verpak cake het liefst in (aluminium)folie, op deze manier kun je de chocoladecakejes 4-5 dagen bewaren. Als ik ze invries doe ik er niet alleen folie omheen, maar ook nog een extra plastic zak om ze goed luchtdicht te verpakken. In de vriezer blijven ze tot wel drie maanden goed.

Kleine chocolade cakejes

Kleine wolken cakejes bakvorm

 

Chocoladecakejes recept

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Chocoladecakejes recept

Deze kleine chocoladecakejes zijn op zichzelf al erg feestelijk, maar met een mooie toef Oreo botercrème of met een beetje poedersuiker stelen ze al helemaal de show.
Porties: 4 cakejes
4x mini wolken bakvormpjes

Ingrediënten

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eieren M
  • 0,5 tl vanille-extract
  • 90 gram zelfrijzend bakmeel
  • 10 gram cacaopoeder
  • snuf zout

Decoratie (optioneel)

  • Poedersuiker

Instructies

  • Mix de boter en suiker in een kom in enkele minuten luchtig en romig. Voeg het vanille-extract en de eieren één voor één toe en mix tot een glad mengsel.
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel, cacaopoeder en zout toe aan het beslag. Mix tot deze droge ingrediënten volledig zijn opgenomen.
  • Vet de wolkenbakvormpjes grondig in met boter en bestuif met cacaopoeder. Verdeel het beslag over de vormpjes en bak in 25 minuten gaar op 175 °C (boven- en onderwarmte).
  • Controleer vlak voor het einde van de baktijd of de cakejes gaar zijn met een satéprikker of caketester. Als de prikker er schoon uitkomt zijn de cakejes gaar.
  • Na het bakken laat je de cakejes 5 minuten in de vorm afkoelen. Hierna stort je ze op een rooster, laat volledig afkoelen.
  • Vlak voor het serveren strooi je nog wat poedersuiker over de cakejes heen.

Tips

  • Komen de cakejes niet direct los? Tik dan enkele keren met de bakvorm op je aanrecht en probeer ze daarna opnieuw op het rooster te storten.
Bewaren

Goed verpakt en buiten de koelkast blijft de chocoladecakejes 4-5 dagen goed. In de vriezer tot wel 3 maanden. Alles over het bewaren van cake lees je hier!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *