Gevulde speculaas truffels

Gepost: 25 november 2015 Laatst bewerkt: 14 juli 2024
Gevulde speculaas truffels

Ik vond dat het wel weer eens tijd werd voor een nieuw soort truffels. Na de geslaagde Oreo en Bastogne truffels moesten er vast nog meer lekkere truffels gemaakt kunnen worden. Ik nam de proef op de som en besloot met speculaasjes aan de slag te gaan. Al snel was ik erover uit dat mijn experiment geslaagd was. Naast dat ik gek ben op speculaas, is dit natuurlijk ook gelijk een heerlijke lekkernij voor Sinterklaas! Weer even heel iets anders dan de standaard lekkernijen die je in de winkel kunt kopen. En er zit ook nog een leuke verrassing in het midden, namelijk een stukje amandelspijs! Gevulde speculaas truffels dus, en natuurlijk deel ik het recept met jullie!

BAKTIP: In dit recept smelt je de chocolade au bain marie. Met een smeltpan heb je dit zo voor elkaar. Niet in huis? Gebruik dan een vuurvaste kom.

gevulde speculaas truffels 2a
gevulde speculaas truffels 3a
gevulde speculaas truffels 4a
gevulde speculaas truffels 5a

 

Speculaas truffels

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 4 stemmen

Gevulde speculaas truffels

Een bijzonder lekker hapje voor Sinterklaas: gevulde speculaas truffels. Een snel en eenvoudig recept dat je zelfs zonder oven kunt maken. Ideaal!
Porties: 16 stuks

Ingrediënten

  • 225 gram speculaasjes
  • 1 pakje MonChou (100 gram)
  • 50 gram amandelspijs
  • 300 gram melkchocolade
  • geschaafde amandelen

Instructies

  • Vermaal de speculaasjes tot fijne kruimels. Dit kan met een blender, maar je zou ze ook fijn kunnen stampen met een deegroller. Voeg dan de MonChou toe en kneed dit door de kruimels, er ontstaat nu een stevig soort deeg.
  • Van de spijs maak je kleine balletjes, die van mij waren ongeveer 3 gram per stuk. Neem een beetje van het kruimeldeeg en vouw het stukje spijs hier in. Eigenlijk zoals je ook doet bij de gevulde kruidnoten. Rol tot een mooie bal en zet ze even in de koelkast zodat ze een beetje steviger worden.
  • Smelt twee derde van de chocolade au bain marie. Als dit gesmolten is, voeg je de rest van de chocola toe. Roer tot alle chocola is gesmolten.
  • Haal de speculaas truffels uit de koelkast en dip ze één voor één in de chocolade. Doe dit met één of twee vorken. Laat de truffel even uitlekken boven het kommetje met chocola, voordat je ze verplaatst naar een met bakpapier beklede plaat. Terwijl de chocola nog nat is, strooi je wat geschaafde amandelen over de truffels.
  • Laat de chocolade volledig uitharden.
Tips

Niet zo dol op amandelspijs? Je kunt ze natuurlijk ook gewoon zonder spijs maken.
Bewaren

Deze truffels kun je ook prima voorbereiden en bewaren, daar vertel ik je in dit artikel meer over.

gevulde speculaas truffels 5a

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

36 reacties

  1. Anita schreef:

    De gevulde pepernoten zijn inmiddels al op, dus deze gevulde speculaastruffel komt precies op tijd?

    1. Laura schreef:

      Haha, goed om te horen! 🙂

  2. Nicole schreef:

    Dat ziet er erg lekker uit! Ik zou ze zelf zonder amandelspijs maken.

  3. Miranda schreef:

    Wat zou ik kunnen gebruiken ipv monchou ?

    1. Marja schreef:

      Gewone roomkaas is ook een optie. Of mascarpone.

  4. Tineke schreef:

    ziet er zo heerlijk uit, maar ik hou niet van melkchocolade!! (ga ’t proberen met puur)

    1. Laura schreef:

      Je kan elke soort chocola gebruiken gelukkig, met puur wordt het denk ik ook erg lekker!

  5. Marja schreef:

    Ik ben net als jij dol op speculaas, alleen niet op gevulde want ik hou nirt van spijs! Dus die laat ik er gewoon uit en gebruik wat meer spevulaas en Monchou. Lekker hoor!
    Bedankt voor het recept.

  6. Margot schreef:

    Wat een goed idee! En ze zien er nog leuk uit ook!

  7. Sarah schreef:

    Dit ziet er onwijs lekker uit. Yumm.

  8. Emma schreef:

    Ik ben dol op amandelspijs én truffels voor mij een top combinatie dus! Ik zie dat je een mini spelfoutje hebt gemaakt in deze zin : Als snel was ik erover uit, ipv als al hihi! Ik vind het zelf altijd fijn als ik erop geattendeerd wordt dus bij deze! 😉

    1. Laura schreef:

      Thanks voor je oplettendheid! Heb het gelijk even aangepast 🙂

  9. Tamara schreef:

    Kwam je recept vanmorgen tegen en ben vanavond gelijk de keuken in gedoken! De eerste lading ligt uit te harden. Ben benieuwd..

    1. Laura schreef:

      Wat leuk dat je er gelijk mee aan de slag bent gegaan!

  10. yesicca schreef:

    Ik heb ze vandaag (voor jou gister want woon in een heel ander land) gemaakt.heb ze wel zonder spijs gemaakt wat ik wel wilde want ben dol op amandelspijs..maar hier in mijn land zijn bepaalde spulletjes moeilijk te vinden 🙁 .heb ze in witte chocola gedipt.en in plaats van amandel schaafjes er sprinkels op gestrooit.en ze gebruikt voor een baby shower

  11. Noor schreef:

    Oeeeh die ga ik maken voor 5 december! Denk je dat ze een uurtje buiten de koelkast kunnen? Ik moet namelijk eerst eventjes reizen voor ik thuis ben. Of zou de monchou dan gaan “smelten”??

    1. Laura schreef:

      Geen probleem hoor dat uurtje 🙂

  12. Marleen schreef:

    Ik heb ze vandaag gemaakt en ze zijn echt hèèrlijk! Bedankt voor weer een geweldig recept

  13. Carola schreef:

    Nou, ik heb ze gemaakt en ze zien er al hartstikke lekker uit! Vanavond proeven, ben benieuwd!! 😀

  14. Haegeman Wendy schreef:

    Hoelang zouden ze houdbaar zijn?

    1. Laura schreef:

      4-5 dagen in de koelkast.

  15. Liz schreef:

    Hey zijn wat is een gezonder alternatief ipv spijs en monchou?

    1. Laura schreef:

      Dat durf ik je voor dit recept niet te zeggen, dan zou ik gewoon zoeken naar een ander recept.

  16. Barbara schreef:

    Kan er ook iets anders in dan monchou of mascarpone?
    Iets zonder kaas?

    1. Laura schreef:

      Je kunt ook chocopasta gebruiken, maar dat lijkt me in dit geval niet echt lekker. Je proeft overigens niets terug van kaas hoor.

  17. Irma schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb zelf amandelspijs gemaakt om te gebruiken in een ander recept. Ik heb nog wat over, dus ik was van plan om dat te gebruiken in deze truffels. Ik heb alle ingrediënten al in huis. Nu ik het recept goed lees, zie ik dat het spijs niet verwarmd wordt, maar daar zit wel rauw ei in (en bij Dr. Oetker toch ook?). Dat kun je dus beter niet zo opeten. Kan ik mijn spijs toch nog gebruiken door het op de een of andere manier toch nog eerst te verwarmen, zonder dat het helemaal uitdroogt? Ik hoor het graag!
    Groetjes Irma

    1. Laura schreef:

      In de pakjes van Dr. Oetker zit nog geen ei, dat moet je zelf (indien nodig) nog toevoegen. Ik ken zelf geen manier om het te verwarmen waarna het nog goed te gebruiken is helaas.

  18. Mirella schreef:

    Hoi Laura,

    Ik stuit net op deze truffels. Mijn vraag is wat je in plaats van monchou kunt gebruiken?
    Hier in Oostenrijk gen ik dat nog niet tegen gekomen.
    Is philidelfia ( ofzo ) ook goed?

    Gr
    Mirella

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan ook prima.

  19. Esther schreef:

    Hoi Laura,

    Kan je deze heerlijke truffels ook invriezen? En kan dat ook als je de spijs zelf maakt denk je? Of alleen met kant en klare spijs?

    Groetjes,
    Esther

    1. Laura Kieft schreef:

      in beide gevallen is dat mogelijk.

  20. Esther schreef:

    Hoi Laura,

    Kan je deze truffels ook invriezen?

    Groetjes,
    Esther

  21. Anita van der Laan schreef:

    Wat waren ze lekker !!! Wat een heerlijk recept. Je hebt er een dan bij ?

  22. Elsa schreef:

    Het ziet er zo heerlijk uit

  23. Arina schreef:

    Hoi Laura, ik wil binnenkort deze truffels makelaar ik vroeg me af hoe je de spijs wat zachter maakt, niet met ei lijkt mij want dan is het rauw. Ik hoor graag van je! Groetjes, Arina.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan eigenlijk met alle soorten vloeistoffen, melk of water bijvoorbeeld. Goed er doorheen kneden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept