Zelf pesto maken

4 maart 2016
57

pesto maken

Voortaan kijk ik toch wel een beetje anders naar de potjes groene pesto in de supermarkt. Normaal kocht ik namelijk altijd pesto, ik mag het graag op van alles en nog wat smeren. Zelf pesto maken, dat had ik nog nooit gedaan. Tot afgelopen week dan, weer iets dat ik eindelijk van mijn to do lijst kan strepen. Ja, ik ben lekker bezig met die lijst. Maar terug naar de pesto. Waarom ik daar anders naar kijk vraag je je af? Nou, ik wist niet dat er zoveel basilicum in ging. Natuurlijk wist ik wel dat het voornamelijk basilicum is, maar toch had ik verwacht een groter potje te kunnen vullen met mijn zelfgemaakte pesto na het kaalplukken van mijn basilicum plantje. Klein potje misschien, maar jeetje wat is deze pesto lekker zeg!

pesto maken

Pesto

Zorg dat je genoeg basilicum in huis hebt om deze pesto te maken. Je houdt een kaalgeplukt plantje over, maar ook ontzettend lekkere pesto!
Porties: 1 klein potje

Ingrediënten

  • 20 gram basilicum (alleen de blaadjes, dat is ongeveer een heel plantje)
  • 20 gram Parmezaanse kaas
  • 20 gram pijnboompitten
  • 1 teentje knoflook
  • snufje zout
  • 50 ml olijfolie

Instructies

  • Voor het maken van de pesto heb je een vijzel, staafmixer of keukenmachine nodig. Ik gebruikte zelf mijn keukenmachine. Rooster de pijnboompitten voor extra smaak en pers het knoflookteentje uit. Doe alle ingrediënten bij elkaar in het bakje en laat de machine draaien tot het een mooie gladde massa is.
  • That’s it! Kind kan de was doen 😉.
Tips

Vraag je je af hoe het met mijn kaalgeplukte basilicumplantje gaat? Ik heb alle steeltjes kortgeknipt en het potje in de vensterbank gezet. Eens kijken of mijn vingers groen genoeg zijn om er weer een mooi plantje van te maken 🙂

Bewaren

Bewaar de zelfgemaakte pesto in een schoon potje. Afgesloten in de koelkast kun je dit ongeveer een week bewaren.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

27 reacties

  1. Michelle schreef:

    Hmm ik gebruik super vaak pesto! Ik ga het zeker eens proberen te maken met dit recept!

  2. Marjolein schreef:

    Zelfgemaakte pesto is inderdaad heerlijk! Beetje citroen erdoor maakt het nog lekkerder. Afgelopen zomer nog pesto van citroen-melisse gemaakt. Ook een aanrader!

    1. Laura schreef:

      Dat ga ik ook eens proberen!

  3. Erna schreef:

    Ik heb ook een poosje geleden voor het eerst pesto gemaakt, heerlijk. uit een potje hoef ik niet meer! wat ook erg lekker is : rucola erdoor. ik had niet genoeg basilicum laatste keer en heb toen half basilicum / half rucola erdoor gedaan. Een aanrader!

  4. Margot schreef:

    Zelfgemaakte pesto vind ik echt ontzettend lekker, maar ik heb het al te lang niet gemaakt.

  5. Monique schreef:

    Heerlijk ik maak het ook meestal zelf. Met zongedroogde tomaatjes en olijven is het ook erg lekker. En mocht je plantje niet lukken….zet een paar steeltjes in water en binnen een week zie je wortel er aan komen.

  6. G.Kroon schreef:

    Je schijnt ook lekkere pesto te kunnen maken van zevenblad.
    Ben je meteen een hoop onkruid uit je tuin kwijt.

  7. Gerda Pietersen schreef:

    Ik maak altijd een grotere hoeveelheid en doe dat in ijsblokjesvormen in de diepvries.

    1. Anita schreef:

      Hoe is de smaak van de ijsblokjes Pesto na ontdooiing?!
      Ik ben benieuwd!

  8. Rachel Kromdijk schreef:

    wat voor olijfolie gebruik je want deze pesto ziet er HEERLIJK uit!

    1. Laura schreef:

      Maakt niet veel uit, ik gebruikte extra vierge

  9. Renske Prins schreef:

    Lekker!!! Maar heb je ook al eens rode pesto gemaakt? Daar zou ik ook graag een recept van willen hebben.

    1. Laura schreef:

      Nee nog niet, maar dat wil ik wel een keer proberen 🙂

  10. Daphne schreef:

    Lekker he?!!!
    Wij maken het hier ook het liefste zelf.
    Mijn zoon heeft laatst pesto-pasta gemaakt. Eerst zelf pesto maken en dat door de pasta gedaan.
    Heeeeerlijk!
    Wij gebruiken hier alleen meer knoflook (LEKKER!).
    Ach, eigenlijk kan je de hoeveelheden heel makkelijk aanpassen aan je behoefde 😉

    Die tip van die rucola (reactie hierboven) ga ik onthouden, lijkt me ook heel lekker.

  11. Sophie schreef:

    Lekker recept, dankjewel!

  12. Jacomijn schreef:

    Hoe is het gegaan met he kortgeknipte basilicumplant? Ik maak vaan pesto, maar knikker ze altijd weg daarna. Zonde als er dus nog wel wat van te maken is… 😉

    1. Laura schreef:

      Die heeft het helaas niet gered, had er teveel vanaf geknipt 😉 Maar ik heb inmiddels zaadjes liggen om zelf een plant te laten groeien 🙂

      1. Desiree schreef:

        Eigenlijk doen die plantjes het nooit lang goed omdat er geen voeding in de bodem zit. Lag dus niet aan jou. Ik koop nu elk jaar een paar planten in de supermarkt en scheur ze in 3 delen. Vervolgens stop ik ze in verse potgrond en kan er het hele jaar van plukken. Zo heb ik planten buiten maar ook binnen ( als het kouder wordt)staan.

  13. Sabrina schreef:

    Deze ga ik ook eens proberen

  14. nelvanleemput schreef:

    slaafmixer jampotje
    basilicumplant 3takjes mund teen knoflook 20 gr parmezaanse handje en, ongepelde amandelen even oppiepen in bakpannetje en afkoelen.olie erbij half olijf en planaardige olie tot helft van de pot Dit alles in jampot en de mixer erin Klaar in no time.nel

  15. Monique schreef:

    Als je je bascilicumplantje niet tot op de grond hebt afgeknipt maar net boven de onderste blaadjes dan zal er bij de oksels van de blaadjes weer nieuw groen groeien;)

  16. Catrien schreef:

    4 jaar later 😉 voor het eerst deze pesto gemaakt. Inderdaad heel lekker! Je schrijft dat je de pesto ongeveer een week kunt bewaren. Als ik het invries, is het dan na ontdooien nog smakelijk?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zeker, kan heel goed met pesto. Handig is om het in ijsblokjesvormen in te vriezen voor kleine porties.

      1. Catrien schreef:

        Dank!!

  17. Lisa schreef:

    Wat een fijne tip van de vriezer! Ik maak een potje niet op in een week. Leuk, nu kan ik het gaan maken.

  18. Sofie schreef:

    Leuk basisreceptje, ga het deze avond uitproberen samen met een van je pizzagerechten.
    Je kan pesto met banaals maken, kan ook met worsteling, rucola, …
    De volgende keer als je een basilicum plantjes koopt, ik vermoed dat je ze in de supermarkt hebt gehaald, dat moet je ze uit het potje halen, in vieren delen en in een ruime pot met grond zetten. Zo krijgen de plantjes terug ruimte en eten. De mijne is keigoed aangeslagen en staat nu zelfs in bloei.

  19. Ineke schreef:

    Pesto doe ik in kleine potjes en vries het in. Gaat prima. Even aan denken dat je het op tijd uit de vriezer haalt. Maar zo’n klein beetje is snel ontdooit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *